View Single Post
Vechi 21.12.2008, 07:48:16
silverstar's Avatar
silverstar silverstar is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.04.2006
Implicit

[SIZE=3][COLOR=green]Noaptea sfântă: Legendă despre Iisus[/COLOR][/SIZE]
[COLOR=green] [/COLOR]
[COLOR=green]Era odată un om care se dusese într-o noapte întunecoasă să caute foc. El merse din ușă în ușă, bătu peste tot și se ruga astfel: „Oameni buni, nu mă lăsați! Femeia mi-a născut un prunc și trebuie să aprind focul ca să-l încălzesc”.[/COLOR]
[COLOR=green]Noaptea era târzie, așa că toți oamenii dormeau și nimeni nu-l auzi.[/COLOR]
[COLOR=green] [/COLOR]
[COLOR=green]Omul merse și iar merse. În sfârșit, zări de departe o lumină. Cum se îndreptă într-acolo, văzu un foc ce ardea pe câmp și o turmă de oi, ce dormea în jurul lui, păzită de un cioban bătrân.[/COLOR]
[COLOR=green]Când se apropie străinul ca să împrumute foc, văzu trei câini mari, care dormeau la picioarele ciobanului. Câteștrei se ridicară la venirea lui ca să latre, dar nu se auzi nimic. Omul văzu că li se zbârlise părul pe spinare și că le străluceau dinții în lumina focului și că vroiau să se repeadă la el. Bărbatul simți că un câine îl apucase de gât, altul de picior, altul de mână; dar fălcile și dinții nu-l putură mușca, așa că rămăsese nevătămat.[/COLOR]
[COLOR=green]Omul încercă să se apropie de foc; oile însă dormeau, așa de îngrămădite unele peste altele, încât el nu putea să se apropie de foc, decât călcând pe ele. Atunci omul călcă peste ele și se apropie de foc; nici o oaie nu se deșteptă, nici una nu se mișcă. Când ajunse omul lângă foc, ciobanul tresări din picotirea lui. Acesta era un om morocănos și închis, dușmănos și aspru cu toată lumea. Când îl zări pe străin, apucă bâta ascuțită, cu care păzea turma și voi să dea în ei; bâta trecu vâjâind pe lângă om, fără să-l nimerească și se pierdu pe câmp.[/COLOR]
[COLOR=green]Acum, zise străinul către cioban: “Prietene, ajută-mă cu nițel foc; femeia mi-a născut un prunc și trebuie să fac foc și să-l încălzesc”.[/COLOR]
[COLOR=green]Ciobanul ar fi fost mai bucuros să nu-i dea, dar se minună că nici câinii nu l-au putut mușca, nici oile nu s-au mișcat, nici bățul nu l-a lovit și i s-a făcut frică; de aceea îl lăsă să ia foc.[/COLOR]
[COLOR=green]- “Ia cât vrei!”, zise el.[/COLOR]
[COLOR=green]Focul era însă aprope stins și nu erau nici tăciuni, nici lemne aprinse, doar jăratic, așa că omul trebuia să se mulțumească cu atât. Când văzu ciobanul că omul nu avea cu ce lua jăratic, se bucură de nevoia omului și-i mai zise încă o dată: „Ia cât vrei![/COLOR]
[COLOR=green]Omul se plecă liniștit, luă cu mâna cărbunii aprinși și îi puse într-un colț al mantalei; focul însă nu-i arse nici mâinile, nu-i pârli nici haina și el ducea jăraticul în poala mantalei, ca și când ar fi dus nuci.[/COLOR]
[COLOR=green]Ciobanul era din fire un om foarte închis în inimă, dar când văzu minunea se miră și se întrebă: “Oare ce noapte e aceasta în care câinii nu mușcă, oile nu se mișcă, bâta nu omoară și focul nu arde?”. Plin de uimire, alergă după străin și îl întrebă:[/COLOR]
[COLOR=green]- „Ce fel de noapte e aceasta în care nimic nu poate face rău?”[/COLOR]
[COLOR=green]Străinul îi răspunse: „Eu nu-ți pot spune nimic dacă tu însuți nu simț”, și voi să se îndepărteze, ca să aprindă focul și să încălzească femeia și copilul.[/COLOR]
[COLOR=green]Ciobanul însă se luă după el, ca să afle ce minune se petrecea. Deci, se sculă și plecă după străin, până când acesta ajunse acasă la el. Ciobanu văzu cu mirare că omul nu avea nici măcar o colibă și femeia și copilul său se aflau într-o peșteră cu pereți goi și reci. Și când văzu copilașul gol aproape, i se făcu milă ciobanului și ca să nu înghețe, se hotărî să-l ajute. El își lăsă desagii jos și căută în ei o piele moale și albă de miel, pe care o dărui străinului, zicând să-și culce pruncul în ea.[/COLOR]
[COLOR=green]Dar în clipa în care i se făcu milă de copil, i se deschiseră ochii și văzu ceea ce nu văzuse și auzi ceea ce nu auzise mai înainte. Ciobanul văzu în jurul pruncului o mulțime de îngeri cu aripi de argint, unii cântând din harpă, iar alții cântând osanale că în noaptea aceea s-a născut Mântuitorul. Astfel află ciobanul de ce erau toate lucrurile vesele în noaptea aceea și de ce nimic nu putea vătăma pe nimeni. Nu numai în jurul lui erau îngeri, dar toată peștera, tot drumul și dealul din apropiere erau pline de îngeri, iar toți, cum se coborau din cer, se apropiau și priveau Pruncul și apoi zburau cântând osanale.[/COLOR]
[COLOR=green]În toată lumea era bucurie, cântec și joc, iar ciobanul văzu în noaptea întunecoasă, tot ce nu putuse vedea înainte și de bucurie căzu în genunchi și mulțumi lui Dumnezeu.[/COLOR]
[COLOR=green][/COLOR]
[COLOR=green]Ceea ce văzu ciobanu am putea vedea și noi, căci îngerii zboară pe cer, în fiecare noapte a Crăciunului; dar nu tuturor le e dat să vadă. Să-ți aduci aminte de aceasta, fiindcă este așa de adevărat, cum te văd și cum mă vezi. Lumina soarelui și a lunii, lumina focului și a zilei nu pot ajuta la nimic dacă nu avem în ochi și în suflet Lumina prin care să vedem mărirea lui Dumnezeu.[/COLOR]