View Single Post
Vechi 18.12.2008, 09:54:56
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tigerAvalo9 Vezi mesajul
Frate vsovi,lumineaza-ma in 3-4 randuri despre Patriarhul Teoctist ca nu inteleg nimic,ce rau a facut el sau ce se intampla?Scuze,mai am multe de invatat.Doamne ajuta!

draga tiger Avalo...

multzumesc pentru intrebare, dar ne v-a Lumina Hristos-Duhul adica Domnul care a venit in trup acum 2000 de ani shi astazi a venit prin sf Verginica in Duhul, deci sa ne lumineze Hristos-Duhul,

iar la intrebarea despre Patriarhul Teoctist, am sa zic ceea ce shtiu eu de la distantza, caci n-am avut tangentza cu domnia sa niciodata, decat de pe TV shi din tot felul de pareri.

Din ce am citit, Pf. P. Teoctist, a fost un baiat simplu, care de mic a intrat in cinul monahal, de foarte mic, de la vre-o 15 ani sau mai de timpuriu...

A studiat mult shi dupa cum marturisea a cautat toata viatza sa ca sa faca voia lui Hristos...

In perioada de trista amintire, a fost acuzat de obedientza catre regimul comunist, ca a prea tacut shi a prea ingaduit abuzurile dictatoriale, neaparandu-shi cum ar fi trebuit, neluand atitudine, pe unii preotzi sau monahi care au murit ca martiri sau au fost linshatzi de catre regim, suferind pentru Hristos... Dar nimeni nu se gandeshte ca apararea asta se face prin rugaciune, in taina, shi nu asha cum o cer totzi ca o mascarada shi manifestare politica in stil propagandistic...

pentru acest comportament, asumandu-shi o parte din vina shi-a dat demisia shi a plecat la o manastire, s-a ascuns de cei care voiau sa-l batjocureasca, spunand monahului care l-a gazduit:"ma primeshti? au doara ma vei vin pentru un blid de linte ca shi Esau"

apoi la insistentzele celor care il iubeau a revenit shi a fost repus de sinod in aceiashi functzie, Hristos-Duhul gasindu-l potrivit pentru a unge prin el, cu darul sfintzeniei, pe Alesul Sau, pe al 7-lea patriarh, care s-a Dovedit ca este vorba de Daniel, "care este de la Mine" shi care v-a readuce dreapta shi buna credintza ortodoxa, care era inainte de fiara roshie, shi a caror cai se stricasera astfel ca poporul este orbit de faradelegi.

Deci patriarhul Teoctist, a repus Mitropolia Clujului-Crishanei shi Maramureshului, shi a Basarabiei, inapoi in vechile hotare, prin Vointza Divina, shi a lasat pe Daniel pe scaunul Succesoral al Moldovei.

Apoi in testamentul sau neoficial a aratat dorintza si dragostea sa catre Teofan ca shi urmash al sau, nu pentru ca dorea sa fie patriarh ci pentru a reorienta calea Domnului spre traditziile stramosheshti, shi spre sus, scotzandu-l din hora cea mare a ecumenismului shi eretismului apostat, dar continuand dialogul ecumenic (unde ecumenic, ecumenism activ = marturisire apostoleasca a dreptei credintze deci nicintr-un caz recunoashterea celorlalte culte ca fiind toate dupa Dumnezeu, adica activism ce vine din ecumenicitatea celor 7 soboare ecumenice, deci niciintr-un caz nu e vorba de pan-ecumenismul apostat shi eretic)
De unde reiese asta? Poi atunci cand a fost invitat de papa, Pf Teoctist, s-a scuzat shi nu s-a dus la ceremonia inmormantarii spunand ca e racit!
Deci iata, filoxenie, caci l-a primit pe papa shi a avut un dialog cu aceshti reprezentantzi dar nu a participat la indreptatzirea credintzelor acelora.

Eu il credeam un procomunist, dar acest lucru mi s-a spulberat cand a dat binecuvantarea de ziua celor strashi de onomastica lui Petre Roman sau a lui Iliescu, caci cui dai binecuvantare? "Voi insa binecuvantatzi pe vrajmashii voshtrii" deci iata ca atunci am priceput ce era in sufletul sau, acest mare intzelept shi iubitor de monahii shi monahii.

Ca in final, shtiind cand i se va sfarshi viatza, shi acceptandu-shi crucea asha cum i se proorocise cu 8 ani inainte de un calugar de la muntele Athos, in loc sa caute sa-shi prelungeasca viatza, a preferat sa-shi duca crucea fara ca sa arate cuiva ca o ducea, ci s-a aratat, neglijent, iresponsabil, pripit, caci nu s-a consultat cu medicul sau shi cu nimeni, ci doar s-a dus ca un miel spre junghere... totzi crezand fie ca a innebunit, fie ca a fost prost sfatuit... dar eu cred ca era in perfecta cunoshtiintza ca se duce la moarte caci ishi shtia data shi ziua mortzii, shi astfel a murit ca un martir, neshtiind de nimeni ca el ishi ducea crucea sa, la moarte, in taina, in ascuns, fara sa trambitzeze pentru slava de la oameni... ci a murit ca un ostashi vrednic rabdand toate protocoalele dureroase, asha ca pentru a te salva...

Deci care era intzelepciunea lasata?
-poi a facut voia Domnului shi s-a pocait de multe ori, shi a slujit bine, caci icoana daruita Mit. Bartolomeu Anania este de la manastirea Tziganeshti, cu sens profund fatza de activitatea shi simpatia tanarului Bartolomeu catre mishcarea legionara... caci aceshtia prelunad mai tarziu de la mishcarile natzionaliste capatase accente rasiste, deci iata cum a lucrat, cu intzelepciune shi blandetze, nu de la el ci de la Domnul lasand mustrarea shi invatzatura fiilor pe care i-a pastorit.

iar de dupa Mormant ce ne-a lasat?
-ne-a scos din urma lasata de patriarhul anterior care era occidentalist shi pan-ecumenist, pe motiv de slujire comuna la pushcariile comuniste, pastrand ce era bun, dialogul cu oamenii, cu orishicine, dar reorientand Biserica Domnului pe calea cea dreapta spre sus, prin iubirea aratata catre Teofan, care la randul sau este un iubitor de sfinte Predanii shi de traditzii stramosheshti... deci a unui fundamentalism curat shi bun shi nu un fundamentalism ingamfat, intolerant, respingator shi criminal...

astfel ca impushcat doi iepuri dintr-o lovitura:
-a aratat ca nu iubirea shi voia patriarhului ca om se face ci a lui Dumnezeu, caci l-a uns pe Daniel ca primul posibil succesor
-a facut o mishcare de unghi in inima urmatorilor sai, caci a aratat voia lui Hristos shi directzia Bisericii prin marturisirea iubirii Sale catre Teofan, dorindu-l ca urmash imediat ca shi patriarh, shi astfel lasand hotararea in mana Sinodului, deci a arata ca shi-a supus inima sa propriului Sinod shi lui Dumnezeu.

(iarta-ma ca au fost mai mult de 3-4 randuri, shi ca iar m-am mandrit)