O intamplare adevarata, de Craciun
[SIZE=3][COLOR=green]Pentru cine e cadoul?[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=green]Prin definiție, luna decembrie este „Luna cadourilor”, luna când oferim celor dragi, împreună cu darul nostru, și o parte din inimă, din dragostea pe care le-o purtăm. Dar, pentru politicienii noștri și pentru „vedetele” noastre, această lună a devenit un minunat prilej de a mobiliza presa și de a defila prin așezămintele de bătrâni, centrele de copii abandonați sau prin cartierele mărginașe pe la familiile sărace și cu mulți copii... [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=green]Întâmplarea pe care vreau s-o povestesc și de care obsedant îmi amintesc în această perioadă febrilă a anului, s-a petrecut cu câțiva ani în urmă, în perioada când o televiziune de a noastră, românească era la începuturile ei. Noi, cei din provincie adică, primeam emisiunile acelei televiziuni pe casete și, cum erau zile de sărbătoare, am urmărit știrile de două ori, a doua oară ca să mă conving că e adevărat ce am văzut prima oară.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=green]Și iată ce-am văzut... O zi de iarnă cenișie, ziua de Crăciun. Strada pustie. Liniște. Oamenii, în casele lor, cei care le au! Stau la masă cu familia, prietenii, vecinii... [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=green]Pe stradă o tânără prezentatoare a televiziunii despre care am pomenit că era nou apărută, în „căutarea” unui copil căruia să-i ofere cadoul din brațe, cadou împachetat în hârtie strălucitoare. Tânăra mergea agale, a așteptare lungă, când, ca din senin, a apărut în fața ei un copil de 5, 6 anișori. Poate mai mare... Era slăbuț, cu piciorușele goale într-o pereche de teniși, cu pantalonii care-i ajungeau puțin mai jos de genunchi și o hăinuță veche, cu mânecile prea lungi, suflecate, fără nasturi, atârnându-i greu și neglijent pe umeri. [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=green]Pe cap nu avea căciuliță, dar probabil acum, de uimire și bucurie, nici nu mai simțea frigul... S-a apropiat în fugă de tânăra prezentatoare și-a întins mânuțele firave spre minunea strălucitoare pe care aceasta o ținea în brațe... Prezentatoarea s-a ferit, a ridicat cutia ca și cum ar fi dat s-o ferească de un răuvoitor. Copilul o urmărea cu mânuțele întinse și ochii strălucind de curiozitate și poftă... [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=green]Ca să scape de el, prezentatoarea a scos din buzunarul hainei ceva, un pachețel și i l-a întins.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=green]În clipa următoare însă „a apărut” copilul „căutat”, cel care trebuia să primească darul, cel care fusese programat să apară pentru a se vedea ce grijă are această televiziune față de copii și cum știe ea să-i bucure. [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=green]Pe umerii unui domn bine îmbrăcat, bine hrănit și sigur pe sine, stătea cocoțată o fetiță, la fel bine hrănită, bine îngrijită, bine îmbrăcată, dar plictisită și indiferentă la ce se întâmpla în jurul ei... Domnul a dat fetița jos de pe umeri, i-a sărutat mâna prezentatoarei, au schimbat câteva cuvinte, fetița a primit cutia aceea ambalată în hârtie strălucitoare, fără nici o bucurie, fără ca măcar să mulțumească ori să arunce o privire de recunoștință celei care-i vorbea și o tot mângâia pe creștet în speranța unei priviri prietenoase ori a unui cuvânt de recunoștință... [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=green]Cum de a ajuns acel „reportaj” la publicul telespectator fără a fi „prelucrat”, nu știu. Nu era favorabil televiziunii nou apărute, dar – o scăpare! Așa ca de nceput... Oricum, de atunci, nimeni nu mă mai poate convinge că primesc daruri de sărbători cei cu adevărat săraci, nevoiași...[/COLOR][/SIZE]