View Single Post
  #12  
Vechi 17.12.2008, 15:33:39
scrabble
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Uau, ma declar uimit. In acel text probabil ca exista cel putin 90% din literele alfabetului apartinand limbii in care este scris (nu cunosc limbi semitice, dar pare ebraica veche), daca ne uitam la numarul de cuvinte si litere.

Cu 90% din literele unui alfabet poti sa creeze sute de mii de cuvinte, poate milioane. E de ajuns sa tragi linii verticale, orizontale, diagonale si oblice prin text si apoi sa citesti pe fiecare in ambele sensuri.

Te asigur ca e ca la cuvinte incrucisate, la un moment dat e imposibil sa nu gasesti o puzderie de cuvinte.

Si daca inca mai crezi ca posibilitatea ca cele cateva cuvinte subliniate sa apara in text este in continuare foarte mica, poate ar trebui sa arunci o privire asupra cunoscutului "paradox" al zilei de nastere, care suna asa:

Care sunt sansele ca intr-un grup de 23 de oameni alesi aleator doi din acestia sa aiba exact aceeasi zi de nastere? Raspuns: peste 50%, demonstrat probabilistic si statistic. Asta chiar daca sunt 365 de zile intr-un an. Foarte greu de crezut, dar adevarat. Gasesti aici calculul matematic. Si in exemplul asta avem doar un numar redus de probabilitati.

Gandeste-te la cate litere are alfabetul limbii in care e scris textul, la cate cuvinte are limba respectiva, la cate cuvinte, litere, coloane si randuri sunt intr-o pagina din manuscrisul respectiv, in cate sensuri poate fi citit si asa mai departe. Deja sansele ca sa gasesti o multime data de cuvinte cresc exponential pe masura ce adaugi cate un criteriu.

Cu un program simplu se poate analiza intregul text pentru a se gasi anumite cuvinte, cum ar fi cele din poza, pe niste coordonate date (sensurile si directiile de citire) apoi se filtreaza rezultatele cautarii pentru a fi afisat doar textul unde acele cuvinte apar cat mai aproape unul de celalalt. Si daca n-ai noroc, inlocuiesti "terorist" cu "bomba" si tot asa pana cand la un moment dat vei gasi cuvintele pe care le vrei apropiate unul de celalalt. Cand din start iti creste sansele de a gasi ce cauti la peste 80-90%, e de mirare rezultatul?

Apoi poti sa clamezi si tu ca ai descoperit un "cod secret", la fel cum si eu pot sa fac acelasi lucru si sa sustin apoi ca Rebreanu a introduc un cod secret in Rascoala. Cu dovezi, domnule :)

Deci gasirea acelor cuvinte nu este o coincidenta, mai mult decat este gasirea cuvintelor Ana, are simere. Sau orice altceva doresti.

Inca o data, stiu ca e placut sa ne gandim ca marile opere si scrieri ale omenirii ar ascunde coduri secrete, ar fi un scenariu de film de succes. De fapt, deja s-a facut unul, Codul lui Da Vinci si a avut succes pentru ca multa lume iubeste "misterele" astea. Altii se laudau cu mult inainte de cartea lui Dan Brown ca au gasit mesaje ascunse sub panzele unui mare pictor renascentist - legenda aparuta din cauza faptului ca autorul chiar avea de obicei sa se semneze in interiorul panzei duble - iar de aici pana la conspiratie n-a mai fost decat un pas.

Asa ca, daraga alexandra28again, revino cu picioarele pe pamant si lasa prostiile, ca-ti bati capul de pomana cu ele. Atata timp cat vrei sa vezi o anumita forma in zatul de cafea, o s-o vezi la un moment dat. O multime infinita de cimpanzei care bat fiecare aleator in cate o tastatura vor reusi la un moment dat sa scrie impreuna un sistem de operare, daca li se acorda timpul necesar (poate fi chiar milioane de ani, dar oricat ar fi e o perioada finita).

In cazul descris de tine, computerul folosit de asa-zisii cercetatori doar le-a grabit descoperirea pe care ei vroiau s-o descopere.
Reply With Quote