Subiect: Sfanta Liturghie
View Single Post
Vechi 06.12.2008, 20:55:19
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de wertygo Vezi mesajul
Decat sa slujeasca preot nevrednic mai bine sa ramana biserica fara liturghie ,a zis Sfantul Vasile cel Mare.Cand se zicea cei chemati iesiti, ieseau din biserica si cei bolnavi de moarte spirituala dar chemati la pocainta.Poate iese si liturghisitorul cand zice cei chemati iesiti si asa se termina mai repede ,dar mai cu folos slujba.
De acord insa nu trebuie sa exageram, depinde ce intelegem prin nevrednicie. Pentru ca nu exista un preot fara pacat. De altfel textele din Liturghier (din cuprinsul rugaciunilor) accentueaza ca nu exista un preot fara pacate "pomeneste, Doamne, dupa multimea indurarilor Tale si a mea nevrednicie; iarta-mi toata greseala cea de voie si cea fara de voie si sa nu opresti, pentru pacatele mele, harul Prea Sfantului Tau Duh, de la darurile ce sunt puse inainte".
"Poporul nostru ortodox care în colectivitatea lui trăiește adevărurile creștine printr-o intuiție mai aproape de adevăr decât multe formule teologice ieșite din minți omenești, a dat răspunsul la o asemenea întrebare: Pe preot, daca il gasesti beat si cazut intr-un sant, ridica-l, spala-l si du-l la biserica sa-ti boteze copilul".
Reply With Quote