Testarea medicamentelor
Dupa ce a fost sintetizata in laborator o noua substanta se trece la faza PRECLINICA.
Se fac teste chimice, fizice care sa puna in evidenta substanta activa sau toxicitatea. Pentru acestea sint necesare teste in eprubeta, pe culturi celulare si in cele din urma pe animale
In faza preclinica se stabileste in mare mecanismul de actiune, doza, cit de bine e suportat medicamentul.
Abia cind rezultatele sint promitatoare se trece in faza CLINICA. Care are mai multe etape:
Faza 1 Cum este suportat medicamentul.Efecte secundare. Test pe tineri sanatosi sau bolnavi de Sida, cancer. Doar 10% dintre medicamente reusesc in faza urmatoare.
Faza 2 Test pe pacientii (intre 30 si 300) care au boala pentru care este conceput medicamentul.Se fac grupe unii primesc tratamentul altii nu. In faza aceasta se testeaza cit de efectiv, cit de nociv, este tratamentul si noi date pentru efectele secundare.
Faza 3 Teste pe mii de oameni care dureaza mai multi ani. Daca totul e Ok. Se cere aprobarea de forurile de specialitate a medicamentului
Faza 4 Chiar dupa ce medicamentul este pe piata el este in continuare urmarit mai ales la pacientii batrini. Sau cu mai multe boli. Studiul se face pe un numar de peste 10000 de pacienti (date adunate din clinici si praxe)
Mai exista o ultima faza de OBSERVATIE in care medicii aduna noi experiente, date in privinta medicamentului.
Laurentiu sint tare curios cum ai testa tu altfel, un nou medicament?
La fel de curios sint daca ai luat vreodata vreo tableta, sau daca ai apelat la medicina in general. Si daca da (si presupun ca da) te-ai gindit ca pina sa inghiti tu respectiva tableta, si sa-ti fie din nou bine, cineva si-a riscat viata ca sa o testeze!?
Desigur [COLOR=red]nu poti obliga [/COLOR]pe cineva sa se vaccineze si nu cred ca cineva ar putea-o face pe copilul meu daca eu nu-s de acord dar mi se pare deplasat sa aduci argumentul Madeleine Albright ca argument contra vaccin. De asemenea argumentul evreu. Eu nu stiu care-i Dumnezeul tau dar al meu este evreu!
|