View Single Post
Vechi 21.11.2008, 08:20:39
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul

[SIZE=3]Nu, fireste ca nu e normal ca ortodocsii sa nu solicite mai des explicarea anumitor aspecte din scriptura. Nu e normal nici ca unii preoti ortodocsi sa nu aiba suficiente cunostiinte [/SIZE]
[SIZE=3]sau sa nu isi doreasca sa faca catehizare. [/SIZE]
[SIZE=3]Însă pentru un credincios ortodox care vrea sa cunoasca doctrina Bisericii si fundamentele ei scripturale, nu se poate spune că nu are libertatea să o facă. Poate cerceta scrierile Sfinților Părinți și atâtea alte scrieri filocalice și teologice, inclusiv pe Internet. De obicei în plasa sectanților cad ignoranții, naivii și cei care sunt obișnuiți să judece păcatele preoților, a oamenilor care slujesc la altar, păcate care le atribuie Bisericii, adică trupului lui Hristos care nu poate fi corupt.[/SIZE]
[SIZE=3]La noi, la ortodocsi cercetarea personală a Sfintelor Scripturi nu a fost încurajată niciodată pentru ca asta putea sa duca la mândrie, slava desarta si la erezie. Cunoasterea Scripturii poate fi utila doar sub indrumarea Bisericii, cea care a generat Scriptura, iar această problemă devine din ce în ce mai acută în ziua de azi, deoarece ortodocsii sunt asaltati de sectanți și foarte multi dintre ei nu stiu ce sa le raspundă, atunci cand ereticii vin cu citate din Biblie. Acesta e si unul din scopurile pentru care există un astfel de forum de discuții. Ortodocsii pot sa cerceteze mai bine dogma Bisericii.[/SIZE]
Da, eu am acces la Internet si la cartile Traditiei noastre, insa acestea nu sunt suficiente pentru a-mi clarifica unele intrebari mai dificile din dogmatica sau legate de diferentele cu celelalte confesiuni crestine. Am nevoie de un indrumator direct, care sa fie expert in teologie si care sa aibe timp pentru a-mi raspunde. Duhovnic am gasit, insa este foarte ocupat, abia are timp sa-i spovedeasca pe cei care vin la el si sa-si faca pravila de fiecare zi... Intr-o seara, cand m-am dus special sa vorbesc cu el, am asteptat pana tarziu sa termine cu ceilalti; pe cand vorbeam, vine un copilas la vreo 6 anisori si-l intreaba "cand mergem acasa, ca mi-e foame"... E foarte complicat sa gasesti un preot care sa-ti aloce o fereastra mica din timpul sau si pentru sufletul tau... Mai este preotul din cartierul meu, care are doctorat in teologie, dar care fiind protopop, sta mai mult pe ma mitropolie si nu-i de gasit... Iar daca-l intalnesc, bineinteles ca nu are timp pentru mine.

Deci unde sa merg? Cu cine sa vorbesc? Ziceai de forum: parerea mea sincera este ca-mi cam pierd vremea pe aici. L-am descoperit intamplator pe Google, cautand o explicatie serioasa la sensul jertfei lui Iisus si la alte cateva probleme care ma framanta. Nu prea am avut raspunsurile pe care le asteptam... In schimb am gasit sute de opinii ale celor care-si fac veacul pe aici, opinii pe care nu poti sa le iei de bune pentru ca nu stii de unde vin. Nu stii cine e preot, cine e calugar, cine are competenta sa dea un raspuns bun si adevarat. M-am gandit de multe ori sa nu mai intru (am observat si o dependenta de forum si am creat un topic pe tema asta, dar a fost sters), de mesajele care apar, probabil din foamea asta spirituala pe care n-am unde s-o astampar)... Nu stiu, dar am impresia ca mai mult ma pagubesc decat ma folosesc daca-mi petrec timpul cautand si citind noutatile care tot apar...

In sfarsit, ideea cu "nu studiati Scriptura ca va veni diavolul mandriei si al slavei desarte peste voi pentru stiinta voastra" nu este deloc sanatoasa. I-am mai zis-o recent si lui Geo. Dar na, face cine ce-o vrea. Cum vine asta, ca putem cadea in erezie daca citim Scripturile - nu inteleg. "Credeti si nu cercetati" era un slogan (care nu exista scris in Biblie) pentru alte vremuri, nu pentru noi. Pentru mine e valabil "cautati si veti afla". Ai grija, ca rade Vasinec & Co. daca mai scrii asa ceva. :)

Doamne ajuta.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote