Exact,botulism nu poti gasi in pateul de post,probabil acel preot era in post,si.....ce era sa zica!?
Insa,intr-adevar,pateurile si preparatele de post,chipurile pe baza de soia,sunt foarte nocive,le-am incercat si eu impreuna cu sotul si,efectiv,ni s-a facut rau,la un moment dat de la ele.Cred ca este mai indicat postul traditional,decat toate "rahaturile"astea menite sa aduca profit in perioada postului,si nu sa satisfaca aceasta categorie de clientela.
Sunt o gramada de retete de frupt care pot fi adaptate perioadei postului,adica inlocuite ingredientele cu unele de post.Sun ciupercile foarte bune,mai ales cele de padure.
Pacat ca la noi nu se consuma algele,caci ar fi foarte bune in post si foarte sanatoase,sunt spirulina aceia care se afla in medicamente sub forma transformata.
Orez,oameni buni,consumati orez,acesta poate fi gatit in fel si chip,nu doar dupa traditionalul pilaf romanesc.La noi in casa se consuma foarte mult orez,eu nu cumpar niciodata o punga de orez,ci un bax,folosesc si in loc de paine,orez fiert.Dar este fiert la un robot special,nu iese moale si cu zeama.
Se poate gati cu multe legume,orezul...cu peste,cu ton,cu porumb dulce,cu brocoli....mazare,pastai,si este si foarte bun la gust si sanatos.
Oricum,nimic nu se compara cu mancarurile traditionale,atunci cand este post,si sunt destul de diverse,personal,mie-mi plac mai mult sarmalele de post,decat cele de dulce(nu mananc niciodata carne tocata din comert).Ceea ce nu se stie pe la noi,ca aproape in toate sosurile si mancarurile se pune foarte putin zahar si usturoi,pentru gust,fara a da gust clar de dulce sau de usturoi.
Stiti ce ma intriga,mai ales,tocmai am vazut pateul de sibiu,cel vegetal de 200 de gr.costand 47 de mii.Pai,cum vine asta???!!!Dupa ce ca,numai Dumnezeu stie ce este in el,mai costa si o gramada...mai bine o lasati balta!Am vazut eu,merge odata asa,dar organismul cam incepe sa-l respinga dupa ce-l consumi mai mult,este plin de altceva,numai de alimente nu.
Odata cu propaganda aceasta economica in favoarea consumarii produselor romanesti,ar trebui sa se faca mai degraba una pentru consumarea mancarurilor ecologice,fara a se ajunge la snobismul produselor de lux(cica,ecologice).
|