![]() |
De la cine si cand a primit Botezul Sfantul Imparat Constantin cel Mare?
Cunosc versiunea ca de la Eusebiu de Nicomidia, dar din stihirile de aseara de la Vecernie se spune ca ar fi primit botezul de la Sfantul Silvestru- papa al Romei. Care este adevarata versiune?
|
Se pare ca exista mai multe versiuni. Anumiti istorici amintesc de Eusebiu de Cezareea, alti de Eusebiu de Nicomidia iar slujba Vecerniei aminteste de sfantul Silvestru. Adevarul inca nu poate fi dovedit. Personal as inclina spre randuiala Bisericii trecand peste marturiile istorice.
|
Din cate stiu a primit botezul inainte de moarte. Istoricii spun ca de la Eusebiu de Nicomidia care daca nu ma insel era semiarian. Cantarile de la slujba acestuia spun ca de la Sfantul Silvestru. Si eu inclin sa cred ca de la Sfantul Silvestru. Dar daca l-a primit de la Eusebiu si acest era semiarian, sa intelegem ca nu era valid? Nu sunt un specialist in drept bisericesc.
|
Botezul Sfantului Imparat Constantin este valid din urmatoarele doua motive:
1.Biserica Drept-Maritoare este infailibila in decizii,deci nu punea la rang cu apostolii un eretic. 2. Daca nu ajungea in rai, nu s-ar fi aratat Sf.Antonie cel Mare sa ii spuna ca mai mare slava au calugarii decat el in cer si ca daca ar fi stiut ce slava au acestia,s-ar fi facut fara preget si el calugar. :) |
Spunea parintele la vecernia Sf. Imparati intocmai cu Apostolii Constantin si Elena ca imparatul a stiut foarte bine de ce s-a botezat tocmai pe patul de moarte, si nu mai inainte, cand a descoperit crestinismul: pentru ca prin Botez, ti se iarta toate pacatele. A vrut sa moara, dobandind iertarea tuturor pacatelor dintr-o viata de om.
Bine ca am ajuns sa punem la indoiala si sfintenia celui care a dat liber crestinsimului si l-a scos din catacombe! |
Citat:
adica mi se pare un tertip de a obtine lucrurile mai usor. dar ai dreptate.nu ni se cuvine noua sa judecam hotararile bisericii si pe sf ei. Lui Dumnezeu i se cuvine judecata, El plateste si lucratorul din ceasul intai cat si pe cel din al unsprezecelea ceas |
Citat:
|
Botezul întîrziat al Sf.Constantin a fost o jertfă a lui pentru Biserica lui Hristos. El nu putea să schimbe toată rînduiala romană peste noapte, în timpul vieții a trebuit să participe la ritualuri păgînești romane, că de altfel oamenii nu l-ar fi primit și ar fi pus un alt împărat, reîncepînd prigoana împotriva Bisericii. De aceea el nu a vrut să se boteze, ca să nu facă sminteală printre creștini și să nu încalce învățătura lui Hristos fiind botezat.
Cît despre roadele jertfei - Imperiul Ortodox Bizantin a dăinuit încă mai bine de o mie de ani, fapt nemaiîntîlnit în istorie, iar creștinii au fost feriți de prigoana păgînilor pentru 1600 de ani (cu unele excepții). Deciziile acestui om au repercusiuni în istorie pînă în ziua de azi. ps: Nu știu cine anume l-a botezat, dar știu sigur că Eusebiu de Nicomidia a fost eretic (arian sau semiarian) |
Cine este fiul Bisericii, va accepta decizia Bisericii, in pofida semnelor de intrebare pe care le ridica in special detractorii crestinismului.
Sa nu uitam ca Biserica este Trupul lui Hristos, Care este Capul Bisericii. Daca dupa finalul vietii cuiva Biserica a constatat ca acela a capatat caracteristicile sfinteniei, inseamna ca insusi Hristos a descoperit acest lucru. Daca dvs. ati avea un tata alcoolic, dar care nu a facut uz de violentza, iar de-a lungul timpului v-a tinut in scoala, v-a dat o locuinta cand v-ati casatorit si v-a sustinut material si moral chiar daca ati ajuns la maturitate, il veti renega pe acel tata pentru viciul lui ? Veti spune ca nu a avut nici un merit in dezvoltarea dvs. ? Lui Constantin i-a iertat Hristos pacatele. Si i-a dat si virtuti. Daca nu era de la Dumnezeu ca acest imparat sa merite calificativul de "sfant", fiti sigur ca nu rezista 17 secole in calendar. (Cititi ce spune Gamaliel, in Faptele Apostolilor _ este vorba tocmai despre marirea si decaderea personala ...) In privinta lui Eusebiu de Cezareea, lucrurile stau exact asa cum a subliniat dl. Catalin: avea idei semi-ariene, dar nefiind chiar partizan convins al arianismului, el a ramas validat ca episcop. |
Aici Părintele Tănase arată de ce Împăratul Constantin a fost forțat să accepte botezul abia la sfîrșitul vieții.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:11:31. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.