![]() |
Din pacate...........
La Putna minunata biserica a fost stricata de noua pictura. Din pacate majoritatea bisericilor noi sunt urat gandite arhitectural si urat pictate. E un stahanovism inteligibil doar in comunism nu si in ortodoxie.Conteaza numarul. nu calitatea si responsabili sunt din pacate ierarhii, pastorii nostri ... E drept ca si constructiile civile sunt urate si anapoda asezate........
|
Hadji, da-mi si mie un exemplu de pictura urata in biserici (poze , un link, ceva).
Mie nu-mi plac acele picturi naive din bisericile maramuresene (desi fac parte din patrimoniul nostru) dar ma gandesc ca or fi canonice si ca in fond nu mergem la biserica pentru a ne mira de frumusetea fizica a persoanelor ilustrate pe pereti. |
Acum sa ne fie cu iertare. Daca nu ne pricepem la programul iconografic sau la arhitectura- nu trebuie sa aducem concluzii gresite.
Mariusica, da-mi si mie un exemplu ca se picteaza dupa ureche? |
exista picturi urate in bisericile noastre ?!!
|
Citat:
Sa nu generalizam! |
Ca pictura a fost distrusa pentru a face loc unui mozaic rau realizat se poate vedea la Catedrala Patriarhala. In locul in care sunt prezente moastele si-a facut aparita o reprezentare a Sfantului care nu mai are nimic in comun cu transfigurarea naturii. Pacat se iau decizii dupa poftele unora si nu dupa randuiala.
|
Dupa cum, in viata duhovniceasca, voia mea trebuie sa fie voia lui Hristos, in aceeasi masura, in privinta cultului si a artei bisericesti, trebuie sa supun "gustul" meu voii (randuielilor) Sfintilor Parinti. Unde nu se respecta acest lucru isi fac loc neoranduiala, uratenia, kitsch-ul etc.
|
Marius se intampla asta pentru ca omul nu mai sta in apropierea lui Dumnezeu. Necunoscandu-l crede ca orice chip I se potriveste lui Dumnezeu. Nu asa stau lucrurile atunci cand vorbim de reprezentarea parintilor - Oricand putem spune ca o reprezentare este conforma cu chipul parintilor sau ca este o caricatura. De ce? Pentru ca in fata parintilor nu stam cu ochii inchisi, asa cum stam in fata lui Dumnezeu.
|
Noi suntem de vina, pentru ca ne rugam putin si prost !
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:38:01. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.