Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   la preot inainte? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6877)

ioana26 10.08.2009 01:15:17

la preot inainte?

am si eu o intrebare....o rugaminte.....daca cunoaste cineva un preot care face casatorie religioasa fara certificat de casatorie?

teatru-copii 10.08.2009 09:01:30

nici unul sau toti

Citat:

În prealabil postat de ioana26 (Post 159336)
am si eu o intrebare....o rugaminte.....daca cunoaste cineva un preot care face casatorie religioasa fara certificat de casatorie?

Din cate stiu preotii nu au voie sa cunune fara certificat de casatorie. Dar, cunosc cateva cazuri foarte justificate in care s-a facut acest lucru.

costel 10.08.2009 12:06:34

Casatoria nu este savarsita in biserica fara actul de casatorie. Exista o exceptie in cazul in care preotul ii cunoaste foarte bine pe miri.

De retinut:
Mirii sau nasii trebuie sa aduca la biserica urmatoarele:

- Certificatul de casatorie civila al mirilor, eliberat de autoritatile competente, pentru a fi trecute unele date in Registrul parohial, precum si in Certificatul de Cununie, eliberat de preotul paroh;

- doua lumanari de ceara curata;

- inelele de logodna;

- vin si piscoturi;

sophia 10.08.2009 13:35:26

Si
Certificatul de botez!

Numai la catolici se amandoua casatoriile intr-una. In unele tari, mai nou se face si numai aia religioasa separat, fara civila. N-am inteles cum si de ce?
Casatoria trebuie musai recunoscuta si de stat.

ioana26 10.08.2009 14:52:10

dar in care tari se face cununia religioasa separat?

Fani71 10.08.2009 14:59:14

In Grecia de ex. pt cetatenii greci. Daca te casatoresti la biserica se considera si casatorie civila. Exista si cas. civila pt cine nu se casatoreste religios.

cristina2012 10.08.2009 15:48:30

Ioana, dar de ce este atat de important sa te casatoresti fara acte? Are si cununia civila rostul ei, de aceea Biserica cere actele civile inainte.

ioana26 10.08.2009 23:00:49

pai pentru ca vreau sa o fac in secret......doar eu, prietenul meu si nasii......deoarece parintii nostri considera k suntem prea tineri pentru casatorie

podolski_2 11.08.2009 05:26:44

• Cred ca a facut bine ca se cere casatorie civila pentru cea din Biserica.

• Inainte vedeam la tv, ca se faceau cununii civile de proba la primarie ( care expirau dupa 24 h ) si era cool, si nu ar fi fost bine ca sa apara un "trend" si in Biserica, in care tinerii sa se casatoreaca pe banda rulanta , pacalind preotul la spovedanie sau induplecandu-l cu bani.

• Pt ca se intampla ca preotul sa nu cunoasca omul, nici dupa 30 de ani de spovedanie, dar dupa una.

• Astfel, cei care vor sa isi uneasca destinele, trebuie sa aiba curajul sa isi ia un angajament si in fata parintilor, pentru a constientiza cat de important este pasul facut. Ca altfel, toti tinerii care se indragostesc s-ar casatorii, iar apoi dupa o vreme, dupa ce "le-a trecut amorul" , gata, s-ar despartii. Daca nu au puterea sa vorbeasca in fata parintilor, oare cum vor putea lupta, unul pentru celalalt,si amundoi pt Dumnezeu impotriva vietii? E vorba totusi de o vesnicie, nu de o viata langa sot/sotie.

cristina2012 11.08.2009 08:15:59

Citat:

În prealabil postat de ioana26 (Post 159520)
pai pentru ca vreau sa o fac in secret......doar eu, prietenul meu si nasii......deoarece parintii nostri considera k suntem prea tineri pentru casatorie

Draga Ioana, tu si prietenul tau aveti un duhovnic? Trebuie sa aveti unul si trebuie sa faceti exact ceea ce va va spune.

De ce considera parintii ca sunteti prea mici? Daca sunteti deja majori nu va pot impiedica nici sa va casatoriti civil...

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:27:56.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.