Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Manastirea Dorintelor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2043)

ilma 16.07.2007 23:43:59

Dragi prieteni,exista Manastirea Dorintelor pe undeva prin Moldova?De fapt,nu-i stiu numele,dar asa este ea cunoscuta.Am auzit ca pacatosii si cei bolnavi merg in genunchi si in coate pe niste scari,iar daca sunt destul de curati ajung in capat,fiind totodata vindecati de suferintele lor.Cei care au prea multe pacate sunt opriti de calugari deoarece sangele incepe sa le curga siroaie din maini si din coate.Marturisesc faptul ca nu stiu nimic cert,doar am auzit cate ceva in treacat.Daca stie cineva si vrea sa povesteasca,va rog sa-mi explicati mai multe.
Doamne ajuta!

Noesis 17.07.2007 00:58:54

Da, este o Manastire a Dorintelor in Moldova, mai exact langa Suceava, la cam jumatate de ora de mers pe drumul spre Falticeni. Este de fapt o manastire armeneasca, i se mai spune si Hagicadar in armeneste. Si intr-adevar sunt oameni care urca dealul in genunchi si inconjoara biserica rugandu-se pentru o dorinta anume.

Despre chestia cu sangele nu am auzit niciodata, desi sunt din zona. De obicei oamenii isi infasoara genunchii cu batiste ca sa nu se roada, oricum.

mirelat 17.07.2007 04:04:15

Citat:

În prealabil postat de ilma
Dragi prieteni,exista Manastirea Dorintelor pe undeva prin Moldova?

Sa fie oare manastirea Dragomirna? Am fost si eu acolo, este langa Suceava si arata ca o cetate imprejmuita cu ziduri mari de piatra. Are niste scari interioare de piatra cum nu am mai vazut in alte manastiri. Am auzit din spusele altora ca pe multi a ajutat in implinirea dorintelor.

Noesis 17.07.2007 09:06:25

Nu, nu e Dragomirna, este biserica despre care scriam in postul anterior Hagicadar, sunt din Suceava chiar si stiu. De fapt, numai i se spune manastire, nu mai sunt calugari de foarte mult timp. Intr-un timp nici nu se faceau slujbe decat de hram (15 august) si inca de cateva ori. S-ar putea sa fie la fel si acum.

ilma 17.07.2007 09:47:27

Va multumesc din sufet ca m-ati scos din ceata:).Chiar nu stiam mai nimic despre ea.Doamne ajuta!

costel 29.10.2008 18:06:43

Manastirea Hagigadar
 
http://www.crestinortodox.ro/Biseric...-22-18400.html

suflet_chinuit 28.03.2011 17:05:03

buna
 
Manastirea Hagigadar se afla in apropierea drumului E85 Suceava - Falticeni, la vreo 3 km de iesirea din Suceava pe un drum secundar la dreapta, in comuna Moara, satul Bulai. Hagigadar este un nume armenesc, inseamna "implinatoare de dorinte" si poarta hramul Adormirea Maicii Domnului. Manastirea dateaza din 1513, a fost construita pe o colina de catre doi frati, negustori armeni.

Acum voi da un citat (pentru ca oricit m-as fi straduit, n-as fi putut scrie atit de frumos) din wikipedia. org:

" După cum spune o legendă transmisă pe cale orală că pe vârful Dealului Bulai exista anterior un mic paraclis din lemn, negru, sălbatic, părăsit de oameni. Acolo a poposit într-o noapte un renumit negustor de vite armean, pe numele său Asdvadzadur (Bogdan) Donavachian, care conducea o caravană de vite în drumul său spre Budapesta. El și-a oprit turmele pe culmea dealului Bulai, fiind hotărât să înnopteze lângă bisericuța de pe culme. A urcat la paraclis și s-a rugat mult pentru a avea noroc în negustorie. În aceeași noapte, în vis a auzit îngerii cântând și i-a apărut Maica Domnului, care i-a spus:

Vă binecuvântez să vă izbutească negoțul, și familiile voastre să trăiască în bunăstare. Dar dacă va fi așa, vă cer ca atunci când vă veți întoarce pe locul acesta să ridicați o mănăstire cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Negustoria le-a mers foarte bine fraților Donavachian și, întorcându-se de la Budapesta, ei au îngenuncheat pe colina unde se afla paraclisul și au mulțumit Maicii Domnului. Ei au construit aici, cu post și rugăciune, o mănăstire din piatră, fortificată, pe care au numit-o Hagioiagadar sau Hagigadar care înseamnă în limba armeană "Îndeplinitoare de dorințe" (în limba armeană: “hagiu” - dorință, “gadarel” - a împlini). "

Se spune despre acest loc ca oricine se roaga i se indeplineste orice dorinta. Trebuie ca dupa ce ai ajuns la poalele dealului sa continui urcusul in genunchi, sa te inchini si a te rogi din cind in cind, sa nu scoti nici un cuvint pentru ca rugile sa-ti fie ascultate, se intra in curte tot in genunchi, se inconjoara biserica de trei ori, rugindu-ne la fiecare 4 colturi. Noi n-am stiut toate aceste reguli la inceput si am inconjurat biserica de 9 ori; ca si multi altii de altfel; interesant este ca nu am vazut pe nimeni obosit, toata lumea mergea in tacere cu o seninatate pe chipuri ce nu o pot descrie.

De aici am fost la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava. Aceasta a fost inceputa in 1514 de Bogdan al III-lea si terminata de Stefanita voda in 1522, si poarta hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Si acesta este un loc care trebuie neaparat vizitat.

Marius22 11.04.2011 11:50:51

Citat:

În prealabil postat de suflet_chinuit (Post 350774)
Se spune despre acest loc ca oricine se roaga i se indeplineste orice dorinta. Trebuie ca dupa ce ai ajuns la poalele dealului sa continui urcusul in genunchi, sa te inchini si a te rogi din cind in cind, sa nu scoti nici un cuvint pentru ca rugile sa-ti fie ascultate, se intra in curte tot in genunchi, se inconjoara biserica de trei ori, rugindu-ne la fiecare 4 colturi. Noi n-am stiut toate aceste reguli la inceput si am inconjurat biserica de 9 ori; ca si multi altii de altfel; interesant este ca nu am vazut pe nimeni obosit, toata lumea mergea in tacere cu o seninatate pe chipuri ce nu o pot descrie

Cu siguranta aici este un loc de incercare a smereniei si a credintei. Nu stiu totusi cum au aparut toate aceste reguli, care, dupa parerea mea, pot da unora impresia unui intreg ritual cu tenta "magica". Este interesant ca Mantuitorul, in cazurile vindecarilor, ii intreba pe cei aflati in suferinta, "crezi tu?". Nu ii punea pe acestia nici sa mearga in genunchi sau mai stiu eu ce sa faca. Oricum, acesta este un obicei local.

Biserica de pretudinteni ne pune inainte ca modalitate de inchinare la care participa int-un mod mai evident trupul, postul, metania mica si mare.

Cred ca esential este ca Dumnezeu sa vada credinta in sufletele nostre si, mai ales, marturisirea ei prin faptele din viata de zi cu zi. Totodata, cred ca mai potrivit este sa precizam ca, mai degraba raspunde Dumnezeu unor nevoi, decat unor dorinte.

http://www.newsbucovina.ro/images/3663.jpg

Rodica50 11.04.2011 18:11:35

Citat:

În prealabil postat de ilma (Post 35619)
Dragi prieteni,exista Manastirea Dorintelor pe undeva prin Moldova?De fapt,nu-i stiu numele,dar asa este ea cunoscuta.Am auzit ca pacatosii si cei bolnavi merg in genunchi si in coate pe niste scari,iar daca sunt destul de curati ajung in capat,fiind totodata vindecati de suferintele lor.Cei care au prea multe pacate sunt opriti de calugari deoarece sangele incepe sa le curga siroaie din maini si din coate.Marturisesc faptul ca nu stiu nimic cert,doar am auzit cate ceva in treacat.Daca stie cineva si vrea sa povesteasca,va rog sa-mi explicati mai multe.
Doamne ajuta!

După cum spuneai, se pune o dorință. Cunosc pe cineva apropiat care a mers la această mănăstire. Mai mult, a pus o dorință care s-a indeplinit.

anna_maria 19.04.2012 15:06:02

Hristos a inviat!
 
Imi poate spune cineva va rog, daca vinerea este deschisa aceasta manastire?


Ora este GMT +3. Ora este acum 04:46:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.