Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ratiune si Credinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13481)

tara tara vrem ostas 02.08.2011 21:11:34

Ratiune si Credinta

Poate ajunge pretuirea prea mare a ratiunii sa orbeasca?De unde stim cand ratiunea noastra e oarba?Care e masura corecta?Care e relatia si raportul care trebuie sa se stabileasca intre ratiune si credinta?

tara tara vrem ostas 02.08.2011 21:24:11

poate ratiunea orbi?

Florin-Ionut 02.08.2011 21:36:52

Printre cele mai înalte virtuți se numără discernămîntul. Dreapta socoteală sau darul deosebirii duhurilor sau echilibrul perfect. Complicat...

tara tara vrem ostas 02.08.2011 21:40:15

care este cunoasterea care ucide? (Gen 2:17)

Florin-Ionut 02.08.2011 21:52:38

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 385247)
care este cunoasterea care ucide? (Gen 2:17)

Experiența răului, mai exact acceptarea filosofiei mincinoase a celui rău. Cu alte cuvinte, îndepărtarea de Dumnezeu sau moartea duhovnicească.

Omul a fost creat cu scopul de a urca pe scara binelui către asemănarea cu Creatorul său, fără să cunoască starea de rău. Dar a ales calea cea grea, calea suferinței și a morții...

dobrin7m 02.08.2011 22:03:50

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 385236)
Poate ajunge pretuirea prea mare a ratiunii sa orbeasca?De unde stim cand ratiunea noastra e oarba?Care e masura corecta?Care e relatia si raportul care trebuie sa se stabileasca intre ratiune si credinta?

Masura corecta a ratiunii noastre este Sfanta Scriptura si scrierile Sfintilor Parinti. Orice am gandi si decide cu ratiunea noastra trebuie verificat cu textele sfinte. Cand ratiunea noastra este in totala contradictie cu textele sfinte atunci ea este oarba. Atunci ratiunea ucide. Pretuirea noastra trebuie indreptata spre sfintii nostrii, spre biserica si Dumnezeu. Atunci cand ajungi sa pretuiesti propria ratiune este ca si cum te-ai pretui pe tine ceea ce ucide sufletul tau.
Doamne ajuta-ma sa primesc in dar discernamant. Doamne ajuta-ma sa primesc in dar dreapta socoteala, sa pot mereu sa ma apar de sarpele mandriei care ma poate face sa cred ca mintea mea, fara Tine Doamne, va avea ratiune duhovniceasca. Stiu Doamne ca fara Tine nimic nu pot.

Florin-Ionut 02.08.2011 22:07:11

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 385264)
Doamne ajuta-ma sa primesc in dar discernamant. Doamne ajuta-ma sa primesc in dar dreapta socoteala, sa pot mereu sa ma apar de sarpele mandriei care ma poate face sa cred ca mintea mea, fara Tine Doamne, va avea ratiune duhovniceasca. Stiu Doamne ca fara Tine nimic nu pot.

Amin, așa să fie.

N.Priceputu 02.08.2011 22:17:33

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 385236)

Rațiunea e oarbă atunci când e lipsită de har. Spunea cineva pe forum că harul este cel care dă credința, nu cercetarea cu mintea a tot ce e sub cer (sau în cer).

Rațiunea nu e decât un instrument al cunoașterii, nu are acces prin sine la adevărul absolut. Ea poate fi (și este) foarte ușor manipulată. Mai ales în vremea noastră manipularea rațiunii e extrem de prezentă (televiziune, reclame, politică, ideologii...).

Dacă vrem să nu fim orbi, trebuie să ne-o punem la adăpost, sub oblăduirea Duhului Sfânt. Adică să ne străduim să ne curățim vederea de „solzii” patimilor care ne acoperă ochii duhovnicești.

tara tara vrem ostas 03.08.2011 20:13:30

poate ratiunea fracasa?daca da, cum?

N.Priceputu 03.08.2011 20:33:46

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 385661)
poate ratiunea fracasa?daca da, cum?

Te rog reformulează. Nu înțeleg.

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:46:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.