Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ce diferente sunt intre catolicism si ortodoxie? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10934)

Bast-et 15.10.2010 20:52:16

Ce diferente sunt intre catolicism si ortodoxie?
 
Ce diferente sunt intre catolicism si ortodoxie?

De ce Pastele nu cade in aceleasi zile?

Erethorn 15.10.2010 20:56:52

Catolicismul (de la grecescul "catolicon" - "universal" ) este un termen care semnifica universalitatea Bisericii crestine, adica faptul ca este o credinta pentru toate popoarele.

Ortodoxia, de la cuvantul grecesc care inseamna "calea, sau credinta, cea dreapta" semnifica ca Biserica trebuie sa pastreze neschimbat Adevarul care i-a fost incredintat prin Revelatie.

doctor_faustus 15.10.2010 21:05:47

Citat:

În prealabil postat de Bast-et (Post 297533)
De ce Pastele nu cade in aceleasi zile?

pentru că așa a hotărât sinodu ecumenic

Bast-et 15.10.2010 21:09:31

Citat:

În prealabil postat de doctor_faustus (Post 297537)
pentru că așa a hotărât sinodu ecumenic

Vreau sa zic de ce Pastele catolic nu cade in aceleasi zile cu cel ortodox... si ce-i sinodu?

doctor_faustus 15.10.2010 21:11:24

Citat:

În prealabil postat de Bast-et (Post 297538)
Vreau sa zic de ce Pastele catolic nu cade in aceleasi zile cu cel ortodox... si ce-i sinodu?

păi dacă nu știi ce-i ăla sinod mergi și mai citește

Erethorn 15.10.2010 21:19:53

Citat:

În prealabil postat de doctor_faustus (Post 297539)
păi dacă nu știi ce-i ăla sinod mergi și mai citește

Uite ca sunt si eu o data de acord cu domnu' doctor.

Mihnea Dragomir 15.10.2010 22:30:44

Pastele unei părți importante din Biserica Catolică, numită Biserica Romano-Catolică nu cade la aceleași date cu Paștele Bisericilor răsăritene (greco-catolică și ortodoxă) din motive care țin de astronomie.
Din cauza faptului că perioada mișcărilor de revoluție ale Pământului în jurul Soarelui sunt multiplu neîntreg al perioadei de rotație a Pămâmntului în jurul propriei axe, mai exact din cauza faptului că un an durează 365 de zile, 6 ore și niște minute, s-a ajuns în cadrul calendarului respectat din Antichitate și numit "iulian", care considera că anul are 365 de zile și 6 ore, la un decalaj considerabil față de "realitatea astronomică" (la urma urmei, tot o convenție), astfel încât în fiecare secol se "rămânea în urmă" cu aproximativ o zi.
Faptul a fost observat și calculat în detaliu în vremea papei Grigore cel Mare, care a propus, având backgroundul astronomilor săi (între care s-a distins un astronom de origine română) o rectificare a calendarului. Acest calendar, numit și gregorian, a fost adoptat mai întâi în Vest, mai apoi în Est. Cu o excepție, și anume data Paștelui, care în Bisericile Greco-Catolice și Ortodoxe (cu o singură "excepție a excepției", și anume Biserica Ortodoxă Finlandeză, din câte îmi amintesc) au hotărât să sărbătorească Paștele pe stil vechi, iulian.
Deci, principiul de calcul al datei Paștelui este același și în Bisericile Apusene și în cele Răsăritene, anume "prima duminică cu lună plină de după echinocțiul de primăvară". Noaptea când cade echinocțiul de primăvară este aceeași: de pe 21 pe 22 martie. Dar diferă ceea ce se înțelege prin "21 martie", între cele două calendare existând o diferență care crește cu o zi pe secol. De aceea s-a ajuns la situația în care Paștele Răsăritean cade, de regulă, mai târziu decât cel Apusean și niciodată mai devreme.
Prin urmare, Bisericile Ortodoxe care au adoptat stilul nou, gregorian (ceva mai precis, dar tot convențional față de timpul astronomic) l-au adoptat cu excepția datei de pornire a modului de calcul al Paștelui, motivând această alegere în baza unui canon medieval care prevedea că Pascalia este imuabilă. În consecință, și sărbătorile care depind de data Paștelui, așa cum este Înălțarea, cad la alte date, pe când sărbătorile cu dată fixă, ca cea a Crăciunului, cad în aceleași zile ca cele din Bisericile de rit roman.
Față de Bisericile Ortodoxe care au rămas cu calendarul iulian (spre exemplu, față de "stavroveri"), Paștele din BOR cade în aceeași zi, fiind calculat "pe stil vechi", în schimb Crăciunul și toate celelalte sărbători cu dată fixă cade în alte zile.

Sunt conștient că explicațiile pe care am încercat să le dau sunt greu de înțeles, dacă e nevoie voi reveni cu detalii.

mihailt 15.10.2010 22:46:26

Ca se praznuieste Sfintele Pasti la date diferite nu e decat partea vizibila a icebergului diferentelor dintre BO si BC.
Vedeti de exemplu ca BO considera pe Sfantul Constantin cel Mare intocmai cu Sfintii Apostoli iar la BC nu se considera Sfant.
Alt exemplu preotii crestin ortodocsi pentru mireni,preotii mireni e obligatoriu sa fie casatoriti spre a fi hirotoniti,iar la catolici nu e voie ca preotii sa fie casatoriti.
Si mai sunt foarte multe diferente chiar si la Crez.
(Filioque fiind cea de care stie toata lumea).
Si Sfintele Liturghii sunt foarte diferite la crestini ortodocsi fata de catolici.
Etc.

Bast-et 15.10.2010 23:22:02

Multumesc mult pentru explicatie, Mihnea.
O intrebare: de inviere se zice "Hristos a inviat!" "Hristos s-a inaltat" in catolicism?

Mihnea Dragomir 15.10.2010 23:27:55

Citat:

În prealabil postat de Bast-et (Post 297572)
Multumesc mult pentru explicatie, Mihnea.

Ori de câte ori.

Citat:

O intrebare: de inviere se zice "Hristos a inviat!" "Hristos s-a inaltat" in catolicism?
"Hristos a înviat" (Christus resurrexit) se spune de la Înviere și patruzeci de zile după aceea. "Hristos S-a înălțat" (Christus ascendit) se spune chiar în ziua de Înălțare.


Ora este GMT +3. Ora este acum 02:22:38.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.