![]() |
Ispitirea Mantuitorului de catre diavol
.Aceste scurte consideratii(voi posta in 2 parti acest thread) cu privire la cele scrise in Matei 4:1-11 au fost extrase din Evanghelia dupa Matei,editia bilingva, in traducerea lui Cristian Badilita. Traducerea comentata a Noului Testament,reunite intr-o editie bilingva(greaca-romana)este prima de acest gen din Romania si este dedicate martirilor crestini din temnitele comuniste.Cartea cuprinde si introduceri,comentarii si note patristice.Comentariile pe care le-am selectat le gasiti pag 145, capitolul 4.O scurta precizare despre coperta pe care se poate vedea o fiinta ce seamana cu un inger.La inceputul cartii se precizeaza ,,Conform celei mai vechi traditii crestine Evanghelia dupa Matei este simbolizata printr-o fiinta cu chip uman; Evanghelia dupa Marcu este simbolizata printr-o fiinta cu chip de leu; Evanghelia dupa Luca este simbolizata printr-o fiinta cu chip de taur, Evanghelia dupa Ioan este simbolizata printr-o fiinta cu chip de vulture”.
Textul supus analizei>Matei 4:1-11 ,, Atunci Iisus a fost dus de Duhul în pustiu, ca să fie ispitit de către diavolul. Și după ce a postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți, la urmă a flămânzit. Și apropiindu-se, ispititorul a zis către El: De ești Tu Fiul lui Dumnezeu, zi ca pietrele acestea să se facă pâini. Iar El, răspunzând, a zis: Scris este: "Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu". Atunci diavolul L-a dus în sfânta cetate, L-a pus pe aripa templului, Și I-a zis: Dacă Tu ești Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos, că scris este: "Îngerilor Săi va porunci pentru Tine și Te vor ridica pe mâini, ca nu cumva să izbești de piatră piciorul Tău". Iisus i-a răspuns: Iarăși este scris: "Să nu ispitești pe Domnul Dumnezeul tău". Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt și I-a arătat toate împărățiile lumii și slava lor. Și I-a zis Lui: Acestea toate Ți le voi da Ție, dacă vei cădea înaintea mea și Te vei închina mie. Atunci Iisus i-a zis: Piei, satano, căci scris este: "Domnului Dumnezeului tău să te închini și Lui singur să-I slujești". Atunci L-a lăsat diavolul și iată îngerii, venind la El, Îi slujeau.” ●Isus nu raspunde la nici o provocare a diavolului decat indirect,printr-un citat din Scriptura.El refuza dialogul direct cu o entitate care ii este essential straina.A intra in dialog inseamna a cadea in ispita,a face jocul ispititorului,a i te supune,in fond si la urma urmei. ●Increcarea propriu-zisa este dialogul insusi:diavolul il momeste in discutie pe Isus,dar Acesta,ca Fiu al lui Dumnezeu,refuza sa se angajeze direct,preferand sa lase Scriptura sa vorbesca in numele Sau. ●,,In pustiu”(gr.eremon)face trimetere inclusiv la locatia unde predica Ioan Botezatorul. De aici sensul pustiului este cel veterotestamentar: pustiul pe care a trebuit sa-l strabata poporul eliberat din robia egipteana si unde nu a putut invinge ispitele.Isus rezuma,intr-o singura persoana,nu doar un popor intreg(poporul lui Israel)ci intreaga oamenire(ca al doilea Adam). ●Duhul(gr.pneumatos)face legatura cu episodul Botezului(Matei 3:15-16).In scena botezului Duhul ,,s-a coborat”/,, pogorât”; aici il conduce pe Isus ca pe un pedagog.Isus consimte,nu se opune(verbul este la pasiv: ,,a fost dus”/,,a fost condus”). ●,,De diavol”(in trad.Badilita in loc de ,,de catre diavol”precum in textul de mai sus).In gr sub forma ,,tou diabolou”,etimologic de la ,,dia”si ,,ballein”cu sensul de ,,a dezbina”. Isus este pus la incercare de catre diavol precum Iov,in cartea omonima. ●,,A postit”(gr.nesteusas)se refera la postul inteles ca pregatire,nu ca asceza.In literatura intertestamentara,vizionarul este obligat sa posteasca un numar de zile pt a beneficia de o revelatie divina.Aici Matei trimite la Exodul 34:28 ,, Moise a stat acolo la Domnul patruzeci de zile și patruzeci de nopți; și nici pâine n-a mâncat, nici apă n-a băut. Și a scris Moise pe table cuvintele legământului: cele zece porunci.” Moise nu sufera nici de foame si nici de sete pt ca se afla ,,la Domnul” inaintea Domnului.Postul lui Isus este insa de alta natura:dupa 40 de zile I se face foame.Acesta remarca precum si intregul sens al pericopei trimit la umanitatea lui Isus,care,desi Fiu al lui Dumnezeu,este si om,in carne si oase,supus slabiciunilor omenesti.(nota mea.Comparati acesta stare a Mantuitorului cu ceea din Luca 21:41-43 pt a sesiza diferenta starilor si scopul lor). ●,, apropiindu-se”(gr.proselthon).Unul dintre verbele favorite ale lui Matei.Diavolul se apropie de Isus abia cand acestuia I se face foame,altfel spus,cand natura umana isi arata slabiciunea. ●,, De ești Tu Fiul lui Dumnezeu”/Daca esti Fiul lui Dumnezeu”.La Matei conjunctia ,,daca”,in multe contexte,conjunctia ,,ei”are valoare cauzala:diavolul nu neaga filiatia divina a lui Isus.El inceraca sa-L scoata pe Isus de sub ascultarea Tatalui,sa-L faca intr-un fel autonom,adica sa-L rupa de principiul divin,cum a procedat cu ,,primul Adam”.Prin urmare diavolul nu pune la indoiala faptul ca Isus este Fiul lui Dumnezeu ci dimpotriva, tocmai pt ca recunoaste ca este Fiul lui Dumnezeu,,el incearca sa-L rupa de modelul patern.Cum?Prin provocarea unui miracol inutil: ,, De ești Tu Fiul lui Dumnezeu, zi ca pietrele acestea să se facă pâini”. ●,,Scris este”:Isus replica printr-un citat din Scriptura:Deut 8:3.Pasajul respectiv se inscrie intr-un discurs mai amplu al lui Moise,in care Dumnezeu Insusi Ii incerca pe cei din poporul lui Israel(Deut 8:1-20) ●,,templului”(gr.tou hierou):este vorba de intregul complex arhitectural din jurul sanctuarului.,,Sfanta cetate”:Ierusalim.,,Aripa”:are aici dpdv arhitectonic sensul de ,,parapet”. ●In al doilea ,,atac”diavolul devine la randul sau expert in Scriptura.Al doilea atac este justificat printr-un citat din Psalmi(Ps.90:11-12).Isus citeaza de data acesta Deut 6:16 ,, Să nu ispitiți pe Domnul Dumnezeul vostru” cu sensul ,sa nu-L pui la incercare. ●,, Acestea toate Ți le voi da Ție”:a treia incercare ,,pune punctul pe i”.Fara ocolisuri, diavolul ii cere lui Isus supunere in schimbul puterii.Pentru acesta Il duce pe un munte foarte inalt,axis mundi,de pe culmile caruia se poate vedea intinderile pamintului.Cele doua cuvinte-cheie din gura diavolului sunt ,,imparatie”(insemnand putere)si ,,slava”. Acestea sunt valorile lumesti traditionale:stapinire acum si slava care se va perpetua dupa moarte.Sunt valorile pe care se sprijina paradigma civilizatiei razboinice,care il are in centru pe Erou(Hector,Achile,Alexandru cel Mare).,,Toate”+,,Ti le voi da”cu sensul ca toate acestea apartin satanei.Precizare tulburatoare. ●Pentru a le obtine Isus trebuie sa cada la pamint si sa se ,,inchine”(in trad.Badilita cu sensul de ,,a se prosterna din gr.proskynesis),in sensul puternic al gestului,cel de adoratie,nu de simplu respect.Gestul ar presupune simultan abandonarea conditiei de Fiu al lui Dumnezeu si de acceptare a conditiei de sluga a lui Satan.La Matei se spune ,,diavolul L-a lasat”dar in Luca vedem in completare de ce ,, Și diavolul, sfârșind toată ispita, s-a îndepărtat de la El, până la o vreme”(Luca 4:13).Diavolul va reveni,prin intermediul lui Iuda intrucat ,, până la o vreme”are sensul de ,,pina la momentul potrivit”. (nota mea:Iata cum Mantuitorul arata deja cum se vor implini cele spuse in Geneza 3:15,iata cum Satana se retrage doar temorar stiind cele ce aveau sa urmeze) ●,, Piei, satano”cu sensul de ,,pleaca”(gr.hypage).Unele mss adauga ,, in spatele meu” ,,Pleaca in spatele meu”este replica pe care Isus i-o da lui Petru in Matei 16:23. Propunerea Satanei,directa si obraznica,primeste o replica pe masura.Acest pleca/piei trebuie inteles in sensul cel mai taios cu putinta ,,,mars,Satana”Dupa care urmeaza explicatia gestului:nu stii ca este scris,iar inscrisul acesta are valoare de Lege vesnica?Urmeaza citatul din Deut 6:13 ,, Să te temi de Domnul Dumnezeul tău și numai Lui să-I slujești, de El să te lipești și pe numele Lui să te juri” cu o modificare.Isus inlocuieste verbul ,,sa te temi”cu ,,sa te inchini”pentru a raspunde exact provocarii diavolului. ●,,Ii slujeau”/,,Sa Ii slujeasca”(gr.latreuseis),.Aici sensul lui ,,latreuein”este cat se poate de concret.Ne amintim ca Isus flaminzise dupa cele 40 de zile de post.Acum ingerii coboara din Cer si Il servesc cu hrana adusa de la Tatal. |
Parerea mea>as adauga ceva aici:acesta traducere a expresiei ,,Ii slujeau”/m-a trimis cu gandul la modul cum Cel de Sus i-a hranit pe evrei in pustiu.Ma refer la episodul din Exodul 16:14-19 numai ca acolo ,, Israelitii tocmai experimentasera miracolul manei – un biscuite alb continand toti nutrientii de care ei aveau nevoie ca sa-i tina in viata. Acest "lucru mic, rotund", a aparut pe jos, in mijlocul lor, in fiecare zi. Oamenii nu au castigat sau meritat aceasta mancare supranaturala; Domnul i-a hranit doar prin harul Sau. Tot ce trebuiau ei sa faca era sa o stranga"(citat aprox dintr-un text de analiza)
Dar trebuie sa tinem cont chiar de cele spuse de catre Mantuitor: ,, Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”.Aceste cuvinte arata diferenta dintre Exodul 16:14-19 si Matei 4:1-11,arata diferenta dintre hrana umana si hrana spirituala.Chiar daca in Exodul hrana umana provenea de la Dumnezeu cred ca aici sensul este ca ingerii il slujeau cu hrana spirituala,il imbarbatau precum intr-un alt moment dramatic(Luca 22:43 ).Pe acesta ideea cred ca traducerea autorului poate fi pusa in discutie dar de catre exegeti. Toate aceste informatii au fost extrase din cuprinsul cartii(mai putin ,,parerea mea”).Opiniile apartin autorului/ traducatorilor si,in opinia mea,nu trebuie luate ca un adevar absolut.Nici autorul nu a solicitat asa ceva.Cel mai bine este sa analizam/verificam/studiem/comparam(ma refer aici in special la cititorii protestanti) cat mai multe surse,mai ales cele patristice la care face trimitere si autorul, pt a ne putea forma o viziune cat mai bine fundamentata in vederea intelegerii textului.In acest sens va las de pe siteul crestinortodox un link http://www.crestinortodox.ro/editori...tiu-70425.html Despre talcuirile Sfintilor Parinti pe acest subiect cred ca cel mai bine se poate pronunta un ortodox.Cartea din care am extras citatele o puteti identifica in acest link http://www.curteaveche.ro/Noul_Testa...pa_Matei-3-828 Date despre autor(Cristian Badilita) ,,Cristian Bădiliță, n. 1968. Istoric al creștinismului timpuriu, eseist, poet. Doctor al Universității Paris IV-Sorbona cu teza Métamorphoses de l’Antichrist chez les Pères de l’Eglise (Paris, Beauchesne, 2005, premiul Salomon Reinach al Asociației Eleniștilor din Franța; trad. românească, Polirom, 2006). Coordonator al Septuagintei în cadrul New Europe College, București. Fellow al Istituto trentino di cultura (2002-2005) și al Wissenschaftskolleg zu Berlin (2005-2006). Publicații originale: Sacru și melancolie (ed. a II-a, Dacia, 2007); Călugărul și moartea (Polirom, 1998); Manual de anticristologie (Polirom, 2002); Duminica lui Arcimboldo (Brumar, 2004); Tentația mizantropiei. Stromate (ediția a II-a, Curtea veche, 2006); Platonopolis sau Împăcarea cu filozofia (ed. a II-a, Curtea veche, 2007); Regele cu o harfă în mâini (ed. a II-a, Curtea veche, 2006); Nodul gordian (ed. a III-a, Curtea veche, 2004); Văzutele și nevăzutele (Curtea veche, 2004); Apocalips de buzunar (Curtea veche, 2005); Degetul pe rană (Curtea veche, 2006); Poeme pentru păsări și extratereștri (Curtea veche, 2007); Singurătatea păsării migratoare (Curtea veche, 2007). Ediții îngrijite și antologii: Miturile lui Platon (Humanitas, 1996); Eliadiana, (Polirom, 1997); Mircea Eliade. Întâlnirea cu sacrul (ed. a II-a, Echinox, 2001); Jean Cassien entre l’Orient et l’Occident (avec Attila Jakab, Beauchesne/Polirom, 2003; Nostalgia Europei. Volum în onoarea lui Al. Paleologu (în colaborare cu Tudorel Urian, Polirom, 2003); Les Pères de l’Église dans le monde d’aujourd’hui (avec Charles Kannengiesser, Paris, 2006) etc. Traduceri comentate din greacă și latină: Evanghelii apocrife (ed. a IV-a, Polirom, 2007); Evagrie Ponticul, Tratatul practic. Gnosticul (ed. a II-a, Polirom, 2003); Patericul (ed. a III-a, Polirom, 2007)etc. Va doresc lectura placuta si va rog sa ma scuzati pt eventualele erori de orice tip(de ex:Capitolul 4 se gaseste la pag.157 si nu 145 cum am scris gresit initial dar nu mai pot rectifica acel post.La observatia 6 este vorba de Luca 22:41-43 si nu Luca 21:41-43). Faptul ca acest text a fost postat in sectiunea,,Biserici Protestante" nu trebuie sa va induca in eroare.Textul domnului Badilita nu este unul de factura ,,protestanta"dar subsemnatul,fiind protestant,s-a gandit sa-l posteze aici pt ca>>nu mi-a venit o idee mai buna unde sa-l postez ca sa nu iasa cine stie ce discutii mai mult sau mai putin utile. Acesta lupta spirituala a Mantutorului,dusa contra diavolului in Pustiul Quarantaniei,trebuie sa o urmam si noi.Sa nu ne lasam invinsi fratilor pt ca Apostolul Pavel ne arata in Epistola catre Efeseni 6:10-18 cum putem lupta. Fie ca Cel de Sus sa fie mereu alaturi de noi. |
multumim de postari scotianule
daca-mi permiti o interventie dar nu de nivelul academic al lui Badilita, ci doar niste intrebari, la care a raspuns la alt nivel un sfant. uite o intrebare pe care si-au pus-o unii in legatura cu prima ispitire. de ce n-o fi prefacut chiar diavolul pietrele in paini? si I-a zis lui Iisus sa le prefaca? ”De ești Tu Fiul lui Dumnezeu, zi ca pietrele acestea să se facă pâini.” N-ar fi fost asta o ispită mai mare pentru un om flămând? – ca să vadă și să miroasă pâine scoasă din cuptor. De ce nu a făcut diavolul aceasta și să-i aducă pâine gata făcută flămândului Iisus? si uite si un raspuns al Sf.Nicolae Velimirovici: Dintr-un motiv foarte simplu: pentru că nu putea. În neputința lui , el caută chiar în Hristos mijloacele de a pricinui ispita. Dumnezeu este Făcătorul si al pietrei și al pâinii. Iisus putea să facă aceasta fără nici un îndemn, numai dacă El dorea. El putea oriunde si din nimic sa-si faca orice de mancare. dar nu a facut. Nu există post pentru cel care nu are ce mânca și care nu are nimic, ci post este pentru cel care are, care poate avea, dar nu mănâncă ci isi infrange trupul. Este clar din cuvintele diavolului că, El este îndemnat să-L batjocorească pe Dumnezeu, că din cuvintele lui se intelege: ”Aceasta este puterea lui Dumnezeu și dragostea lui Dumnezeu pentru oameni! Pustiu pietros și gol peste tot. Nu este pâine nicăieri pentru omul flămând. Dumnezeu a făcut omul și l-a așezat în loc pustiu, fără pâine, ca el să sufere și să moară de foame. Unde este această putere, unde este această dragoste, unde este mila lui Dumnezeu? Așa că Tu, dacă ești cu adevărat Fiul lui Dumnezeu și dacă poți, schimbă aceste pietre în pâini și mănâncă. Dacă Dumnezeu nu Ți-a dat această putere, ce Te ține legat de Dumnezeu? Hai cu mine împotriva lui Dumnezeu!” sound familiar? de cate ori nu auzim asta? cum de lasa un Dumnezeu iubitor sa moara oameni de foame? si de cate ori tinem cont ca nu punem bine intrebarea asta? in conditiile in care Evanghelia e cartea raspunsurilor pe care dupa ce le aflam le rastalmacim dupa mintea noastra. vezi daca vrei toata talcuirea Sf. Nicolae Velimirovici aici http://rotheo.wordpress.com/2010/01/...i-matei-41-11/ |
Pt Delia31
Iti multumesc din suflet pt sprijinul acordat prin postarea ta.Asta era si ideea:sa schimbam opnii,sa analizam ce au spus cei mai luminati,sa intelegem si sa aplicam si noi pt ca simpla teorie fara practica nu inseamna decat desertaciune si atat.Am citit cu mare atentie ,,Sfântul Nicolae Velimirovici: Predică la EVANGHELIA DESPRE BIRUINȚA ASUPRA ISPITEI (Matei 4:1-11)" Nu pot decat sa ma inclin in fata Sf.Nicolae Velimirovici, pt ca nici eu (si cred ca nici Cristian Badilita)nu intentionam sa ne comparam cu talcuirile pline de intelepciune ale unui sfant.Am mai citit si alte talcuiri ale Sf Nicolae Velimirovici si iti las mai jos una dintre ele care m-a impresionat si o recitesc cat mai des
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...ici-88522.html Cristian Badilita trebuie citit in ,,cheia"potrivita.Adica ca un sprijin alaturi de Sfintii Parinti dar fara intentia de a-i contrazice sau concura.Cartea sa este extrem de buna pt cunoscatorii de greaca veche,care avand textul la dispozitie pot aprofunda studiul alaturi de o indrumare pe masura.Exista diferente intre un cercetator si un Sfant Parinte si tocmai de aceea am spus ca aceea analiza trebuie completata mai ales cu studii patristice pt a avea imaginea de ansamblu.Ce am postat este de fapt o invitatie la a se aprofunda prin studiu cele spuse si mai ales pt a intelege cat mai bine extraordinarul exemplu al Mantuitorului si de a-l urma cum putem dar mereu cu sprijinul Sau. |
[quote=Scotianul;264940
.(nota mea.Comparati acesta stare a Mantuitorului cu ceea din Luca 21:41-43 pt a sesiza diferenta starilor si scopul lor). [/QUOTE] o inadvertenta capitolul 21 din Luca se termina la versetul 38 |
Citat:
|
Citat:
Interesul lui satan nu era numai sa-l faca pe Iisus sa-si incheie postul, caci postul fusese deja incheiat iar Iisus nu avea ce manca si flamanzea...El dorea sa-L faca pe Iisus sa iasa de sub ascultarea de Tatal si sa asculte indemnurile lui. La prima ispitire "”De ești Tu Fiul lui Dumnezeu, zi ca pietrele acestea să se facă pâini.”, satan a vrut sa-l faca pe Iisus sa uzeze de puterile supranaturale pe care le avea in scop personal, pentru a-si implini dorintele firii. Stim ca darurile lui Dumnezeu se folosesc in mod altruist pentru ajutorarea altora. La a doua ispitire "Dacă Tu ești Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos, că scris este: „Îngerilor Săi va porunci pentru Tine și Te vor ridica pe mâini, ca nu cumva să izbești de piatră piciorul Tău” satan a vrut sa-L faca pe Iisus sa abuzeze de pozitia de fiu preaiubit, sa se mandreasca si sa-L ispiteasca pe Dumnezeu. A citat chiar si Biblia pentru a fi mai convingator, mai ales ca vedea ca si Iisus o citase. La a treia ispitire "Acestea toate Ți le voi da Ție, dacă vei cădea înaintea mea și Te vei închina mie." satan a incercat sa-L faca pe Iisus sa ocoleasca suferinta crucii. Stiind ca Iisus este destinat sa fie Imparat si stiind promisiunea facuta de Dumnezeu lui Iisus in Isaia 53:12 "Pentru aceasta Îi voi da partea Sa printre cei mari și cu cei puternici va împărți prada, ca răsplată că Și-a dat sufletul Său spre moarte și cu cei făcători de rele a fost numărat. Că El a purtat fărădelegile multora și pentru cei păcătoși Și-a dat viața.", satan i-a oferit toata lumea fara sa mai fie necesara crucea si suferintele ei. Gratis, fara chin, doar sa i se inchine...Daca ar fi acceptat s-ar fi dus mantuirea noastra si ardeam cu totii in iad...exact ceea ce dorea satan...Din fericire pentru noi, Domnul a biruit toate ispitele si nu a pacatuit cu nimic. |
Citat:
draga Doriana ca tot a deschis cineva subiectul asta, ( poate s-a mai discutat pe alte threaduri dar nu am cautat inca), intreb si eu ca una care merg ca melcul, de unde anume reiese ca diavolul stia ca Hristos are puteri supranaturale si ca El e Cel destinat sa fie imparat? diavolul stia evident scripturile si toate profetiile, stia ca urma sa se nasca Cel ce il va zdrobi, dar nu stia cand anume si cine este Acela. stia din scripturi ca se va naste din Fecioara dar Maica Domnului nu spusese nimanui nimic, era singura care stia secretul lui Dumnezeu si il pastra in taina inimii Ei. ( motiv cu totul deosebit pentru care Dumnezeu o considera cea mai apropiata colaboratoare a Sa la planul Lui). (l-a aflat si Iosif, ulterior dar si el pastra taina). dar de unde stia diavolul ca profetiile se refera tocmai la acest Iisus si nu la altcineva? ma intreb daca se gaseste oare pe undeva la sfintii parinti, ce anume presupunea diavolul despre acest personaj, Iisus atunci la inceputul activitatii, in Quarantania si ce anume presupunea despre El spre sfarsitul activitatii Lui, cand l-a ispitit in Ghetsimani? dupa ce in intervalul asta, vindecase demonizati care I se adresau ,,Fiul lui Dumnezeu,,, avea evident mult mai multe date, dar avea el certitudini? am gasit ideea Sf Ioan Gura de Aur ca la Botezul lui Iisus, diavolul auzise glasul pogorit de sus ''Acesta este Fiul Meu cel iubit!'' Il auzise si pe Ioan care marturisea atitea despre El , dar apoi L-a vazut flamind in pustia Quarantaniei. si era, deci, nedumerit: nu putea crede ca este un simplu om, din cauza cuvintelor spuse despre El. Dar iarasi nici nu putea accepta ca este Fiul Lui Dumnezeu, din cauza ca-L vedea flamand si nu intelegea de ce nu isi face ceva de mancare din pietre sau din nimic. ce putea diavolul intelege din smerenia asta? Si dupa cum la inceput cind a ispitit-o pe Eva, s-a folosit de tehnica punerii la indoiala, si acum foloseste acel ,, de esti Tu Fiul lui Dumnezeu,, , vrand sa afle ce-i era ascuns si nelamurit. ca e clar ca Dumnezeu nu l-a pus pe diavol la curent cu planul Sau si deci se presupune ca nu stia taina cea din veac ascunsa si nici de ingeri cunoscuta a intruparii Fiului Lui Dumnezeu si cine este Cel din fata lui. cred ca in Quarantania culegea informatii ca sa stie ce strategie sa puna la cale dar Hristos nu i-a dat detalii despre El ca Fiu al lui Dumnezeu. daca s-a mai discutat tema asta, imi cer scuze de intrebari. @scotianul sorry, n-am fost atenta si n-am stat sa numar punctul 6 in textul tau care e f.dens. mea culpa |
No prob Delia,este vina mea pt ca nu am aranjat textul cum trebuie in pagina dar dupa ce l-am postat,din motive tehnice necunoscute mie,nu l-am mai putut edita si de aceea a aparut asa condensat.
Este foarte interesanta problema ridicata de tine.Chiar si autorul(am verificat)spune ca spunt mai multe pareri pe acesta tema(el o sustine pe a lui Jean-Louis Bonnard pe acestu aspect din ce am citit).De aceea am spus ca nu trebuie luate drept adevar absolut ci ca subiect de studiu.Cred ca trebuie sa apelam si la alte interpretari(poate cauti tu ceva prin Sfintii Parinti si eu prin ce mai gasesc).Problema ridicata de tine este extrem de profunda si cu multe ramificatii.Trebuie sa mai caut si eu sa vad mai multe opinii pe acesta tema ca sa imi dau seama ce nuante de interpretare exista. Oricum eu as pune acest moment in comparatie cu Marcu 5:1-13.Acolo dialogul este direct,schimbul de replici este taios precum in orice infruntare de acest tip.Acolo Mantuitorul il intreaba direct pe duhul necurat iar acesta ii raspunde interogativ tot direct intr-un fel cutremurator ,,Ce ai cu mine, Iisuse, Fiule al lui Dumnezeu Celui Preaînalt? Te jur pe Dumnezeu să nu mă chinuiești".Un raspuns cu multe implicatii.Ambii stiau cu cine stau de vorba.Raspunsul duhului rau spune la final ,,Legiune este numele meu, căci suntem mulți.".Vorbea oare unul dintre cei ai necuratului sau chiar necuratul a raspuns ca si cum i-ar fi spus ,,Suntem foarte multi.Nu doar eu sunt Hristoase..am legiuni de partea mea.Cu toti te vei lupta"Este ca si cum ar stabili o confruntare viitoare>,,Pe mine ma poti scoate,dar mai sunt multi ca mine,legiuni.." Am ales acest text gandindu-ma la cele spuse de tine:oare in pustiul Quarantania necuratul stia cu cine are de a face?Nu cumva i-a oferit prea mult pt un simplu om?Poate ca a vrut sa-i testeze limitele. Sa vedem cateva elemente.Succesiunea este clara:Duhul il duce in pustiu sa fie ispitit(fie si logic putem spune ca Duhul stia ce avea sa urmeze)-Mantuitorul nu se opune(la acel moment cred ca stia cine este si de ce este dus acolo)-apare diavolul.Intentia pt care a fost dus,proba pe care urma sa o treaca este clara>,,Atunci Iisus a fost dus de Duhul în pustiu, ca să fie ispitit de către diavolul."Am putea spune ca cel putin 2 (Duhul si Mantuitorul)stiau ce urma sa se intimple.Vedeti ce succesiune extraordinara>in Matei capitolul 3:16 Duhul lui Dumnezeu se pogoara ca un porumbel si apoi tot el il duce in pustiu sa fie ispitit.Duhul este de fapt personajul din umbra,pe o scena unde confruntarea se da intre Mantuitor si diavol.Acest fapt ne arata ca nimic nu se intampla pe acest aspect fara ca Tatal sa ingaduie asta(fapt intarit si in Matei 3:17). Acum se pune problema daca si diavolul stia pe cine urma sa ispitesca.Traducerea lui Badilita trimite,pt acesta scena,la Cartea lui Iov.Dar sa vedem ce se intampla in Iov 2:1-6: ,,Și iarăși au venit într-o zi îngerii lui Dumnezeu să se înfățișeze înaintea Domnului și Satan a venit și el printre ei să se înfățișeze înaintea Domnului.Și Domnul a zis către Satan: "De unde vii?" Iar Satan a răspuns Domnului și a zis: "Am dat târcoale pe pământ și m-am plimbat în sus și în jos".Și Domnul a zis către Satan: "Ai luat tu seama la robul Meu Iov? Că nu este nici unul ca el pe pământ, fără prihană și drept și temător de Dumnezeu și care să se ferească de ce este rău. El se ține cu putere în statornicia lui și tu M-ai întărâtat pe nedrept împotriva lui ca să-l prăpădesc".Dar Satan a răspuns Domnului și a zis: "Cojoc pentru cojoc! Că tot ce are omul dă pentru viața lui.Dar ia întinde-ți mâna și atinge-Te de osul și de carnea lui! Să vedem dacă nu Te va blestema în față!"Și Domnul a zis către Satan: "Îl dau în puterea ta! Numai nu te atinge de viața lui". In cazul nostru insa datele problemei sunt diferite.Asaltul diavolului asupra Mantuitorului va fi unul fara limite la final.Miza luptei era alta.Inclin sa cred ca de data acesta diavolul a venit fara sa mai ceara incuvintarea pt ca miza era mantuirea nostra a tuturor,iar la final Mantuitorul pe Cruce l-a invins.Asadar nu mai putea fi vorba de,,"Îl dau în puterea ta! Numai nu te atinge de viața lui"precum la Iov.Problema este daca stia cine este Cel ce sta in fata sa.A se remarca diferenta ispitelor cu care l-a incercat pe Mantuitor si ce metoda a folosit in cazul lui Iov>,,Atunci Satan a plecat dinaintea Domnului și a lovit pe Iov cu lepră, din tălpile picioarelor până în creștetul capului"(Iov 2:7). Eu inclin,insa la modul rezervat(pt ca nu sunt nici teolog si nici preot ca sa ma pricep),sa spun ca satana daca nu stia cel putin anticipa,simtea ceva cu privire la Cel de statea in fata lui.De aceea a aruncat in lupta un arsenal biblic atat de sofisticat si la final a plusat cu toata lumea.Nu cu o parte din ea.Cu toata lumea si gloria ei.Acel ,,Piei Satano!"este precum ai zdrobi de stanca Credintei o imagine amagitoare din care vor ramine doar cioburi efemere.Satana pune totul pe o oferta de nerefuzat:lumea cu totul dar atentie..lumea asta trecatoare.Si cred ca a raspunsul Mantuitorului ne ofera cheia ofertei satanei>,,Domnului Dumnezeului tău să te închini și Lui singur să-I slujești".Iata de ce cred ca este posibil ca satana sa fi stiut(personal nu am de gand sa-l intreb:). El vroia un singur lucru:sa-l inlocuiasca pe Cel de Sus in fata Fiului.Eterna lui Nebunie.Sa fie Dumnezeu si cum putea proba asta decat luandu-I Fiul?De aceea a oferit tot cea avea el:gloria desearta si stralucirea inselatoare a lumii dar Mantuitorul i-a opus Credinta in Cel de Sus care,prin definite,este superioara efemerului.Lupta era intre efemerul malefic si eternul divin. Morala>cineva sa aduca o talcuire a Sfintilor Parinti ca sa nu mai orbecaim de nebuni :) Pina cand face cineva asta>liber la comentarii :) |
Citat:
Stia din Scripturi ca se va naste si ca ii va zdrobi capul - deci o miza imensa pentru el. Posibil sa fi stiut si momentul in care va veni, caci e scris in Daniel 9:24-27. E posibil a fi fost in cer cand s-a vorbit despre asta, asa cum scrie si in Iov, si e posibil sa fi stiut de planul lui Dumnezeu de pe vremea cand era heruvim ocrotitor si nu pacatuise inca, deoarece se spune ca Dumnezeu pusese la cale mantuirea lumii dinainte de a fi savarsit pacatul. E posibil, de asemenea, ca satan sa fi vazut Duhul care era in Iisus. Nici un muritor nu fusese pana acum atat de plin de Duh Sfant, caci Biblia spune ca lui Iisus Duhul nu i-a fost dat cu masura si in El locuieste toata plinatatea Dumnezeirii. In concluzie, satan avea toate motivele sa se teama. Desigur, satan a cam mers pe bajbaite. El a judecat simplist, asa cum judeca orice criminal: Il omor si am terminat cu El. Dupa ce l-a ucis era foarte fericit, se pare...pana a vazut ca a inviat si lumea lui satan s-a darmat. El nu a stiut ca omorandu-L pe Iisus a implinit de fapt planul lui Dumnezeu pentru mantuirea oamenilor. Plata pacatului este moartea si moartea e rezultatul pacatului, dar daca cineva care a trait fara pacat este ucis, moartea nu poate stapani asupra lui. Astfel, Iisus a luat asupra Lui pacatele noastre, a suferit pentru ele toata pedeapsa, dar nu a pacatuit si astfel moartea nu a putut sa-L tina. Prin invierea Lui a deschis usa mantuirii noastre, iar noi avem acum promisiunea ca daca traim in El vom invia si noi cum a inviat El. |
Este semnificativ ca intalnirea dintre Cuvantul cel intrupat si diavolul are loc dupa ce Iisus fusese descoperit ca Dumnezeu, dupa ce primise plenitudinea Duhului si pusese astfel temeliile imparatiei, incepand lucrarea de rascumparare a omului. Cum intruparea Fiului a fost o taina pentru ingeri "Taina cea din veac ascunsa si de ingeri nestiuta" acelasi lucru se intampla si in cazul demonilor.
Abia la Botez a aflat cel rau - dupa cum afirma mai multi Sfinti Parinti, printre care Origen si Sfantul Ioan Gura de Aur - ca Iisus era Fiul lui Dumnezeu. Insa in clipa in care el intelege ca imparatia sa se clatina, ca timpul sau s-a scurtat, face incercarea suprema de a-L amagi pe Iisus. |
Citat:
Glasul Tatalui s-a mai facut auzit in alte doua ocazii: La schimbarea la Fata si la Intrarea in Ierusalim (unde cei crediciosi au auzi cuvintele lui Dumnezeu iar pentru pacatosi a fost doar tunet... dupa cum marturiseste Sfanta Scriptura in Ioan 12,29) Sfantul evanghelsit Luca pune ispita de pe aripa templului ultima... pentru ca in raspunul dat dat satanei, Hristos se indetifica pe sine pentru prima data cu Dumnezeu Tatal: "Să nu ispitești pe Domnul Dumnezeul tău" (Luca 4,12)... de aceea cuprins de teama cel rau s-a departat de la Hristos "pentru o vreme"(Luca 4,13). Hristos a afirmat apoi fara echivoc si in fata oamenilor, care il cunosteau deja ca om adevarat, ca El este si Dumnezeu adevarat (atotputernic), insa doar cand ucenicii erau pregatiti sa auda aceasta, fara sa se sminteasca sau sa se poticneasca. "Eu si Tatal una suntem" Ioan 10,30 "Eu sunt in Tatal si Tatal este in Mine" Ioan 14,10 |
Sopul ispitirii lui Hristos a fost acela de a face ca firea umana si cea divina sa fie in dezacord. Dorea ca vointa umana din El sa se faca neascultatoare. Dar nereusind sa-L faca sa cada in pacat, dovedeste ca si omul care este unit cu El poate inlatura ispitele diavolului.
|
Citat:
toate strategiile lui de a impiedica intrparea Logosului dadusera gres. satana care pazea toate fecioarele... a fost rusinat prin faptul ca Maica Domnului a fost logodita cu dreptul Iosif (logodna fiind prin lege pazitoare a fecioriei). apoi, dupa ce a aflat ca Logosul (Cuvantul, Fiul) lui Dumnezeu s-a intrupat in om, cel rau a cautat sa il omoare inca de cand era prunc in fasa si a crezut ca Iisus a fost omorat si el prin sabia lui Irod care a dat porunca sa fie ucisi toti pruncii de 2 ani si mai jos (Matei 2,16). Mai este un episod mentionat in Sfanta Scriptura care a dat fiori satanei... acela cand Hristos Domnnul Dumnezeu nostru, la varsta de 12 ani Templul din Ierusalim arata ca EL este constient ca este Dumnezeu adevarat "în cele ale Tatălui Meu trebuie să fiu? Dar ei n-au înțeles cuvântul pe care l-a spus lor." (Luca 2,49-50). Desigur Hristos era doar un copil atunci si cel rau nu a dat prea mare atentie... |
Citat:
|
Citat:
|
In primul rand as dori sa va multumesc tuturor celor care ati dorit sa va spuneti punctul de vedere.Personal am de invatat din toate.Sa va spun la ce ma gindeam:Mantuitorul nu raspunde direct satanei decat la final si atunci ca si cum l-ar anatemiza.Cred ca aici trebuie sa mai luam seama la un aspect pe care Mantuitorul ni-l transmite:nu incercati sa-L intelegeti prea mult pe satana pt ca este pervers si malefic mai presus decat credeti(a se vedea ce gama larga de ispitiri a utilizat).Nu intrati in jocul lui pt ca daca incercati sa-l intelegeti prea mult s-ar putea sa va prinda in plasa lui.Asta si vrea>un ,,cap de pod"cu mintea voastra.Inchidet-i usa inimii si mintii cu Credinta si Cuvantul Domnului.Nu are cum sa lupte contra lor.Pai oare Mantuitorul nu a intrat in discutii aprofundate cu satana pt ca Ii era frica?Nicidecum.El stia ce salasuieste in adancul satanei,stia ca acolo este doar intuneric si rau si iata cum i-a raspuns.Fiecare raspuns al Sau a fost ca o lovitura la temelia planului satanei.Eu am inteles sa nu ma aventurez acolo unde Mantuitorul mi-a transmis: ,,Omule..crezi ca Eu nu stiu cine este Satana?Nu te aventura in mreaja lui,uite cum trebuie sa procedezi,te invat Eu.Raspunde-i cum iti arat eu pt ca eu stiu ca de perfid si pervers este si cat de usor te poate clatina cu mirajele lui.".Asta este cursa satanei,sau una dintre ele>sa te faca sa te aventurezi in lumea lui in loc sa te pozitionezi in Cuvantul lui Dumnezeu unde el nu are acces.Si atunci iti ofera o holograma tentanta.
Vedem momentul cand s-a apropiat de Mantuitor>la primul semn de slabiciune,cat de mic.Va dati seama cum il pandea ca o hiena?A asteptat,cu o rabdare diavolesca,momentul cand umanitatea lui Hristos s-a manifestat.Va dati seama cat de usor ne vaneaza pe noi? Pai uitati-va ce i-a propus imediat>,,Ti-e foame?Cere paine sau fa Tu paine".Direct pe slabiciune a marsat.Ca si cum ar fi vrut sa-i spuna Celui de Sus>,,Sa vezi ca ii voi invinge latura slaba,umana."Dar Hristos l-a biruit cu o replica la care satana nu are replica. Putem vedea cum dupa fiecare replica a lui Hristos satana schimba registrul de atac.Este un strateg al raului aboslut,isi construieste cu grija scara ascendenta spre propunerea finala care ne-ar fi aruncat pe toti in intuneric. Satana este un foarte fin psiholog,un bun teolog si mereu ne face sa credem ca nu exista.Stand in umbra lui fara de sfarsit isi tese planurile daibolice,nu-i place Lumina.Cand Hristos il invoca pe Dumnezeu,Lumina nostra a tuturor,satana ce face?Se retrage. Iluzionismul sau a luat sfarsit.El stie ca nu are un perimetru de manevra cand apare Cuvantul Domnului si de aceea trebuie sa ne dea impresia ca are mult spatiu la dispozitie,pt a compensa inselatoria lui.Ofera slava si imparatii.Praf si pulbere.Toata manevra lui dispare in fata lui Hristos.Toate Legiunile lui nu-i sunt de folos. De aceea cred ca nu trebuie sa picam in capcana lui.Sa nu cautam sa-l intelegem pe el prea mult ca nu cumva sa uitam ce trebuie sa intelegem in realitate. Acestea au fost simple ganduri ale mele.Daca am suparat pe cineva cu ceva>sa ma ierte. |
Citat:
|
Domnul Iisus Hristos a fost ispitit de trei ori:
prima de refera la mancare in care deduce cum ziua de azi omul este ispit,dar Domnul Iisus la invins pe diavol si ia zis:"Nu numai cu paine va trai omul,ci cu tot cuvantul care iese din gura lui Dumnezeu."adica post si rugaciune asta este hrana sufleteasca. a doua ispitire era ca El sa se sinucida,la fel si cum ziua de azi cei mai multi oamnei se sinucid cad prada diavolilor,dar Iisus L-a invins din zicand:"Sa nu ispitesti pe Domnul Dumnezeu tau."ca Domnul stia ca acest pacat este de neiertat.E ca si vrajitorul Simon Sigma din viata Sfantului Petru fiindca acesta crezuse ca zburase,dar el era condus de diavoli dar la porunca Sfantului Petru diavolii lau lasat si omul a cazut in gol si a murit. a treia ispitire era ca Domnul sa se inchine diavolului,dar Iisus stiind de viclenia diavolului a respins:"Piei,Satano,caci scris este:"Domnului Dumnezeului tau sa Te inchini si Lui sa-I slujesti." Toate acestea lea invins cu bine,asta e o dovada ca si omul poate sa invinga ispitele diavolui,dar ne cam lasam plasa in ele,dar Domnul Dumnezeu are mila,dar nul lasa pe diavolul sa faca ce vrea si de aceea cand ne iese om ispita in cale sa ne rugam Lui Dumnezeu si sa ne insemnam cu semnul Sfintei Cruci si sa purtam ca atunci diavolul fuge ca un caine ce este speriat. |
Pt Vidoveczandrei
Multumesc pt opinia ta.Orice opinie conteaza.Voi face tot posibilul sa caut scrieri ale Sfintilor Parinti sau ale unor teologi pt ca eu,fiind amator,pot sa am erori in rationament.Singura rugaminte este sa beneficiez de putin timp pt ca nu este chiar lesne pt un protestant sa caute prin scrierile Sfintilor Parinti si sa mai si selecteze un citat potrivit.Multumesc pt intelegere.O simpla coincidenta>avatarul meu,steagul Scotiei,este Crucea Sf Andrei.
Cel de Sus sa fie alaturi de noi toti. |
Intrucat cuvantul cheie este ,,ispitire"
cine doreste se poate uita in linkul de mai jos(sunt mai multe teme interesante asa ca cercetarea se poate prelungi)
http://www.filocalia.ro/referat/11/Patimi_-_Ispite/ In plus,pe acelasi site,va puteti informa si de aici(SFINTII PARINTI) http://www.filocalia.ro/scrieri/ Iar mai jos puteti citi cele spuse pe siteul crestinortodox referitor la ispitiri(cred ca sunt si trimiteri la Sf.Parinti) http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...ici-68496.html Acestea fiind spuse sper sa ma fi tinut de cuvant referitor la cautarea prin scrierile Sfintilor Parinti+teologi.Cel de Sus sa fie alaturi de noi toti |
Citat:
draga doriana Conjunctia asta -,,daca,, - tocmai asta sugereaza - ideea de ipoteza, de presupunere. E un dubitativ - banuiesc ca necuratul putea cel mult sa presupuna, bajbaia cum zici si tu, banuia el ceva dar nu cred ca era asa de cert ca stia sigur ( atunci la inceputul activitatii in pustia Quarantaniei) ca Iisus e Acela care ii va zdrobi capul . Dubitativul ,,daca,, imi sugereaza mai degraba ca nu era absolut sigur, ca avea detalii aproximative. E adevarat ca dupa ce a inceput Iisus sa vindece demonizati, acestia recunosteau in El pe Fiul lui Dumnezeu - ,, Ce ai Tu cu noi, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu? Ai venit aici mai înainte de vreme ca să ne chinuiești?.. Dar ca atunci in pustie vedea ca Iisus e plin de Duhul, nu e al nostru a incerca sa stim ce anume intelegea el din asta. ce stim noi altceva decat ca criteriile lui sunt total pervertite? Si atunci ce acces poate avea intunericul la lumina Duhului? Uite ce zice Sfântul loan Gură de Aur: „După cum cei care sunt în întuneric nu pot cunoaște natura lucrurilor, tot așa cei care viețuiesc în păcat nu văd limpede lucrurile”. Nu stiu, practic si eu datul cu parerea dupa cum am auzit pe la altii ( ceea ce nu ar trebui sa fac in chestiuni de astea). Cel mult putea sa intuiasca ca este Mesia, pe care Il asteptau toti iudeii, dar nu si Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat. Altfel de ce L-a ispitit? Si de ce s-a grabit sa-L vada mort (prin fariseii care ii doreau moartea) ? Dupa cum zici si tu, - a judecat ca un criminal, s-a gandit ca omorandu-L, termina cu El. Daca e sa ne gandim bine, cred ca doar prin Inviere s-a spulberat orice dubiu. Daca ar fi stiut diavolul planul lui Dumnezeu si ca tocmai prin moartea lui Iisus i se surpa stapanirea, s-ar fi opus mortii Lui, ar fi amanat cat mai mult Rastignirea Lui. Daca ar fi fost sigur ca Iisus e Fiul lui Dumnezeu, si ca Acesta murind il va nimici chiar pe el insusi, el cel ce detine puterea mortii, s-ar fi opus mortii Lui. be blessed |
Si ca sa nu se supere nimeni>aveti mai jos si o opinie greco-catolica in acest sens http://www.greco-catolic.ro/predici....=neamtiu&id=41 Daca se gandeste cineva la o posibila intentie ecumenista din partea mea il invit sa se spele cu apa(rece) pe fata :) Am postat acesta opinie in special pt dl.Mihnea Dragomir.
|
Citat:
Sigur nu cunostea planul lui Dumnezeu in totalitate, altfel nu L-ar mai fi omorat , taindu-si astfel singur craca de sub picioare. Rascumpararea prin jertfa a fost un plan secret al lui Dumnezeu, neinteles nici macar de ucenici pana la venirea vremii [stii ca Domnul le tot spunea ca va muri dar ei nu pricepeau]. Posibil ca satan sa fi stiut doar ca Iisus e fiul lui Dumnezeu, asa cum auzise la botez si pe strada, dar nu stia sigur la ce sa se astepte si cum sa se apere. In lipsa unor informatii clare, el a facut ce stia mai bine : a ucis. |
Citat:
|
Citat:
draga costel asta nu presupune ca diavolul stia ca acest personaj- Iisus - are doua firi, una divina si alta umana ca sa puna la cale strategia de dezbinare a acestora? cum putea el sa deduca asa o mare taina? ,, cu adevarat, mare este taina crestinatatii, Dumnezeu S-a aratat in trup...,, Timotei 3,16 e adevarat, auzise la Botez glasul din cer, dar detalii de genul asta (doua firi intr-o persoana) chiar era prea de tot sa stie. |
Citat:
good point, scotianule. In loc sa punem intrebari sterile si sa facem supozitii riscante si aiuristice (eu) despre ceea ce nu stim, e preferabil sa ordonam cu atentie ceea ce stim si ne foloseste la mantuire si sa nu pierdem nici o clipa din vedere ESENTA ESENTELOR EVANGHELIEI. In postarea ta de la inceputul topicului, zici despre mana din cer cu care ii hranea Dumnezeu pe evrei in pustie. Si in esenta, cuvintele lui Hristos din Quarantania si din toata Evanghelia tocmai asta ne zic: ca El este de acum mana care S-a coborat din cer pentru ca noi sa o mancam ( la propriu, nu simbolic). Oricat am intoarce-o, in esenta, mantuirea omului vine din comuniunea cu Hristos, atat scripturistic ( prin invatatura Lui) dar mai ales euharistic – hranindu-ne real cu Trupul Lui. Refresh capitolul 6 de la Ioan Deci I-au zis: "Dar ce minuni faci Tu, ca sa vedem si sa credem in Tine? Ce lucrezi? Parintii nostri au mancat mana in pustiu, precum este scris: "Paine din cer le-a dat lor sa manance". Atunci Iisus le-a zis: "Adevarat, adevarat zic voua, nu Moise v-a dat painea cea din cer, ci Tatal Meu va da din cer painea cea adevarata. Caci painea lui Dumnezeu este cea care se coboara din cer si care da viata lumii". Iar ei au zis catre El: "Doamne, da-ne totdeauna painea aceasta". Zis-a lor Iisus: "Eu sunt Painea vietii, Care S-a pogorat din cer. De va manca cineva din painea aceasta viu va fi in veci. Iar painea pe care Eu o voi da pentru viata lumii este trupul Meu". Auzind acestea, iudeii se certau intre ei, zicand: "Cum poate Acesta sa ne dea trupul Lui sa-L mancam?" Si le-a zis Iisus: "Adevarat, adevarat zic voua, daca nu veti manca trupul Fiului Omului si nu veti bea sangele Lui, nu veti avea viata in voi. Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica si Eu il voi invia in ziua cea de apoi. Trupul Meu este adevarata mancare si sangele Meu, adevarata bautura. Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu ramane intru Mine si Eu intru El. Precum M-a trimis pe Mine Tatal cel viu si Eu viez prin Tatal, si cel care Ma mananca pe Mine va trai prin Mine. Aceasta este Painea Care S-a pogorat din cer. Cel ce mananca aceasta paine va trai in veac, nu precum au mancat parintii vostri mana si au murit. cel ce va mânca Pâinea aceasta, viu va fi în veac“. deci asta e Dumnezeul nostru, un Dumnezeu care vrea sa-L mancam ca sa fim una cu El. si de unde sa-L luam ca sa-L mancam? de unde, decat numai din Potirul de la orice Liturghie. |
Pai iti dai seama
ma apuc eu sa inteleg ce stia satana sau daca la Cina cea de taina era sangele Mantuitorului in scena cu vinul.Asta nu o sa inteleg nici daca ma dau de-a berbeleacu pina la Antipozi si inapoi.De ce?Simplu>peste puterea mea de intelegere.Banuiesc ceva da nu de banuiala mea are nevoie Mantuitorul ci de fapte si Credinta altfel analizez Taine pe sistem de indice bursier.Adica ca nuca-n perete.Cu Dow Jones mai merge sa fac balet interpretativ da aici zic si eu ceva ca sa vad ce zic si altii,sa inteleg,sa mai caut,sa mai invat,sa mai ma luminez si eu.Analiza are rolul ei dar nu substituie si nu trebuie sa puna in umbra alte aspecte pt ca ,,vom pica in efecte speciale fara sa vedem esenta".Asa zice un prieten de-al meu cand vede ca o iau razna cu analiza :)
Ce a fost in acolo in pustiu,sau la Cina cea de Taina,sau pe Cruce sau in Mormant..asta Cel de Sus stie.Analizam si noi da ma tot gandesc>oare primii crestini,care mergeau cu zimbetul pe buze la lei,analizau asta?Sau traiau Credinta?cam asta este diferenta dintre noi si ei,cam atat de mult ne-am indepartat.Ce noi analizam ei traiau efectiv.Ma refer al Credinta.Fiecare sa procedeze cum crede de cuvinta dar sa fie constient ca vom raspunde pt fiecare decizie a noastra. ___________________________ Eu voi mai posta cateva ceva pe acest sistem dar doar ca sa aflu si eu cum vedeti voi lucrurile.Nu resping nici o posibilitate fara sa ma documentez inainte.Apoi o analizez si incerc sa trag concluzii utile.Ascult ce spun oamenii,citesc,studiez,ma rog,fac si eu ce pot in felul meu.De ex>tot am auzit despre Sfintii Parinti.Intrucat sunt varza de Bruxelles raportat la ei am o metoda simpla.Am inceput sa-i analizez metodic.De ex>Sf Efrem Sirul. a).Caut date despre epoca istorica/locatia/comunitatea/circumstantele in care a trait ca sa inteleg contextul general b).Intrucat nu stiu prea multe despre el caut cateva sinteze ca sa inteleg ideea/ideile lui principale in cazul in care nu ma duce capu sa inteleg cand il citesc c).Il citesc si vad ce inteleg.Notez ce nu inteleg si caut,intreb oameni care inteleg mai bine,intreb si pe aici,ma gindesc si eu,pun The Holy Bible linga scrierea lui ca sa inteleg mai bine,punctual,la ce se refera. d).Il citesc in stransa legatura cu alti Sf.Parinti ca sa vad unde sunt puncte comune care sa ma ajute sa inteleg mai bine.Apoi vine partea cea mai grea>aplicatul in practica ca la teorie suntem toti campioni mondiali. Mie nu imi este rusine sa intreb unde nu inteleg pe aceste aspecte.Poate nu ne vom mantui toti dar de intrebat pe lumea asta>asta putem sa facem. ___________________________ Concluzia mea:daca am sti,precis,ce s-a intimplat pe Cruce,in acele momente cred ca am fi precum in replica aceea> ,,You can't handle the Truth".Nu suntem ,,proiectati" sa asimilam(ma refer la nivelul intelegerii depline) asemenea taine in viata asta pt ca noi o facem superficial cand acolo s-a decis soarta mantuirii noastre.Pai numai daca te gandesti la acele clipe din pustiu si ti-se face paru maciuca.Mai oameni buni,acolo nu venise un dracusor amarit.Era chiar seful lor.Ala de nu-i pomenesc nici numele.Pai voi realizati ce inseamna sa iti vrea ala sufletul la modul cum vroia sa il ispiteasca pe Mantuitor?Eu va spun ca nu putem percepe la dimensiunea reala.Acolo a fost o confruntare cosmica in plan terestru.Cat stia despre Mantuitor?Nu mai conteaza. Mantuitorul l-a invins si acesta este mesajul Sau catre noi: ,,Iată vine ceasul, și a și venit, ca să vă risipiți fiecare la ale sale și pe Mine să Mă lăsați singur. Dar nu sunt singur, pentru că Tatăl este cu Mine.Acestea vi le-am grăit, ca întru Mine pace să aveți. În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea."(Ioan 16:32-33) |
Citat:
din al 3-lea link postat de scotianul am citit urmatoarea idee, pe care nu o prea inteleg. de fapt n-o inteleg deloc ,,Vorbind despre ispite, Sfantul Marcu Ascetul scrie ca "a nu avea experienta momelii raului e propriu firii neschimbabile, nu celei omenesti". daca stie careva intelesul, poate lasa un raspuns |
tot de pe acelasi link
,, De multe ori, diavolul are obiceiul sa atace sufletul cu ceea ce gaseste in fata lui, fie cu bucurie si cu parere de sine, fie cu intristare si deznadejde, fie cu oboseala covarsitoare, fie cu desavarsita nelucrare, fie cu lucruri si cugetari nelavreme si fara de folos, fie cu intunecime si ura nesocotita fata de toate cele ce sunt". Sf. Petru Damaschinul si noi habar n-avem. |
Citat:
|
Parintele Galeriu intr-una din predicile sale facea o legatura intre cele trei ispitiri si cele trei patimi din I Ioan 2, 16 "Pentru ca tot ce este in lume, adica pofta trupului si pofta ochilor si trufia vietii, nu sunt de la Tatal, ci sunt din lume"
|
Citat:
|
in concluzie sa nu fim ispiti de diavol si ne rugam la Domnului Dumnezeu"si nu ne duce pe noi in ispita".Amin.Sa postim si sa fim atenti,doar atat.
|
Citat:
Ca si completare la cele spuse de ceilalti de dinaintea mea. Sunt trei incercari prin care satana incearca sa doboare pe Domnul Iisus. Una din stanga, una din dreapta si alta prin centru, adica din ambele parti deodata. Totdeauna diavolul incepe cu ispite din stanga, iar daca rezisti la cele din stanga vine cu ispite din dreapta, adica de supraestimare a ta ca inaltime duhovniceasca sau spirituala. Te face sa crezi ca de-acum esti imun la ispite, pentru ca te afli la mare inaltime spirituala. Asta ca sa incepi sa te mandresti. Ca apoi are el grija de tine si te dirijeaza cum vrea. Asa si cu Mantuitorul, a incercat intai ispita din stanga cu painea, dar a combinat-o in asa fel ca Iisus sa-si foloseasca puterile in scop egoist, pentru sine. Vazand ca nu merge a schimbat directia si a venit cu o lovitura din dreapta, asa cum fac boxerii: directa de stanga apoi directa de dreapta si la urma upercutul. Ispita de dreapta a fost sa-si dovedeasca Siesi pretuirea inalta de care se bucura din partea Tatalui. Iisus trebuia sa duca umanitatea cazuta la neprihanire, mergand pentru asta pana la jertfa de sine. Or satana il maguleste ca deja a ajuns la acel stadiu si poate verifica aceasta aruncandu-Se de la acea inaltime. Dar insusi Iisus a spus ca acela care se inalta pe sine va cadea, iar cel ce se va smeri pe sine va fi inaltat. Vazand ca nici asa nu reuseste sa-L doboare pe Iisus a incercat upercutul cu toata puterea si toata slava deodata, stiind el ca afrodisiacul puterii si al slavei este foarte puternic si greu i te poti opune. Dar raspunsul categoric al lui Iisus l-a pus pe fuga. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Icoana Ispitirii Domnului in pustie o gasiti aici
http://florina.megablog.ro/2010/02/05/despre-diavol/ Este fresca de la corpul de chilii al Manastirii Cernica. |
Vidoveczandrei:multumesc pt tot.
MariS_:Foarte,foarte interesant pct de vedere.As dori sa aflu mai multe pe acesta abordare.Multumesc mult pt opinie. Ma alatur si eu doamnei/domnisoarei florina_drossu si va las(din arhiva siteului prin care va invit sa cautati pt ca veti gasi multe lucruri interesante) ceva despre locul desfasurarii acestei infruntari dintre Mantuitor si diavol http://www.crestinortodox.ro/reporta...esc-72407.html Va doresc o seara placuta.Cel de Sus sa fie alaturi de noi toti. |
Citat:
pentru ca fiintele create sunt de mai multe feluri si ispitele sunt de mai multe feluri. Pentru fiintele spirituale, netrupesti, ispitele sunt de-un fel, iar pentru oameni, care sunt fiinte materiale si spirituale, trupesti, ispitele sunt duble, adica si materiale si spirituale. Ispitele materiale sau trupesti sunt cele ce tin de pofte trupesti sau dorinte materiale precum dorinta de putere sau de imbogatire. Iar ispitele spirituale tin in general de slava desarta, de mandrie, orgoliu, de autoapreciere. Ele hranesc egotismul spiritual din noi, spre deosebire de pofte care hranesc egotismul cel animalic, trupesc. Ingerii sunt atacati doar cu ispite de dreapta, spirituale, pe cand oamenii cu ambele tipuri. Oamenii, de la cadere incoace, au infiltrata in omenitatea lor si o samanta straina, samanta ce rodeste egotismul. Dar si Dumnezeu are constiinta de partea Sa. Intre constiinta si egotism se duce o lupta pe viata si pe moarte. Sufletul nostru este camp de batalie, tabla de sah, intre Cel ce "joaca" cu albele si cel ce "joaca" cu piesele negre. Se pune intrebarea: de ce negrele deobicei castiga partida? Raspunsul este ca egotismul manevreaza dorintele, adica e pe pedala de acceleratie, pe cand constiinta mustrarile, adica umbla doar la frane. De ce e asa? Simplu: pentru ca Dumnezeu e interesat sa respecte libertatea omului, si il mustra doar dupa ce a facut raul, pe cand satana il impinge discret spre prapastie, accelerand peste masura pedala dorintelor. Aici e vorba de omul simplu, fara ajutorul harului. Omul, si in general orice creatie, nu este autonom, adica nu lucreaza normal in modul autonom. Noi si ingerii suntem chemati sa lucram in comuniune cu Creatorul nostru. Si pentru asta avem nevoie de harul Duhului. Harul e cel ce face deosebirea intre bine si rau fara greseala si o face si in avans, adica te atentioneaza sa nu faci anumite lucruri, nu numai te mustra dupa ce le-ai facut. E adevarat ca harul preia din judecatile tale, dar o face numai pentru ca tu ai dorit si vrei asta. Totusi decizia finala tot tu o iei, harul iti indica doar varianta cea buna. Dar harul si egotismul au principii contrare si nu pot coexista impreuna, asa cum focul si apa nu pot sta impreuna. Omul fara har e incercat intai de satana cu ispite trupesti, de-a stanga, pentru ca satana mizeaza pe calul troian din noi, egotismul nostru. Vazand ca nu reuseste, stie ca acesta e inaintat spiritual si atunci alege din arsenal ispite de-a dreapta. Il face sa se creada foarte inaintat si sa se mandreasca cu asta. Mandria e floarea egotismului spiritual. Ea da nastere la multe alte seminte, alias dorinte. Asa a cazut Lucifer. Dumnezeu a creat o lume altruista, generoasa, iubitoare, fara pic de egoism sau rautate. Lucifer se straduia sa faca fericiti pe cei din jurul sau, si era cel mai capabil in aceasta misiune. Totusi, la un moment dat a inceput sa contabilizeze faptele bune, cu intentia de a mari in fiecare zi numarul lor. A facut greseala sa intre de pe taramul calitatii pe cel al cantitatii, crezand ca numarul tot mai mare de fapte bune e considerat un merit personal si va creste in ochii lui Dumnezeu. Dar de fapt era doar o autoapreciere. Si a ajuns cu autoaprecierea pana acolo incat s-a considerat indreptatit sa spuna ca face mai mult chiar decat Dumnezeu pentru fericirea celorlalti. In consecinta, gandea el, lui i se cuvenea tronul cel Ceresc si a inceput sa lupte pentru detronarea lui Dumnezeu. Deci iata pana unde merge ispita autoaprecierii. Ea da in mandrie si orgoliu si apoi cade direct in trufie. Acum, in ceea ce priveste ispita cu puterea si slava, care este mixta, si de stanga si de dreapta, are efect de upercut. De ce? Imaginati-va ca intr-o zi vine patronul dvs si va spune ca de-a doua zi ati putea fi noul patron peste firma sau intreprindere, si toti salariatii sa va asculte si sa lucreze pentru dvs si nu va cere altceva decat sa-l puneti pe el presedinte de onoare si sa nu ascultati de altcineva. Atentie, nu va va cere sa ascultati de el, ci doar sa nu ascultati de altcineva. Adica sa decideti singur, autonom, liber. Cati ati rezista unei astfel de ispite? Eu, unul, am mari indoieli ca as rezista. De ce nu va cere satana sa ascultati de el, ci va lasa libertatea de-a decide singuri. Foarte simplu, pentru ca el stie ca omul nu poate lucra bine autonom, si ca mai devreme sau mai tarziu va face raul din proprie initiativa. De ce? Pentru ca omul fara Dumnezeu e ca o masina fara frane ce coboara o serpentina de munte. La inceput va reusi sa tina directia buna, dar incet, incet, nu va mai avea control asupra directiei si va sfarsi in prapastie. Astea sunt doar ca ne facem o idee despre lupta dintre Iisus si satana. Acuma, dvs luati de aici doar ceea ce vi se pare bun, iar ce considerati rau, puneti in seama mea si aruncati. Domnul fie cu tine, prietene scotian, si cu noi toti. Har, smerenie si jertfa de sine. |
MarisS:trebuie sa coroborez si sa gandesc cele 2 posturi ale tale.Ma retrag si iti spun si eu ce cred dupa ce le analizez cu atentie.Multumesc mult pt explicatii>mi-ai dat o serioasa tema de gandire.Cel de Sus sa fie alaturi de noi toti
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 17:14:28. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.