Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Doua intrebari (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9670)

colaps 07.06.2010 23:08:54

Doua intrebari

Va salut. Am si eu doua intrebari referitoare la post.

1. Daca cineva ne da mancare normala si spune ca este de post chiar daca nu este si noi mancam pana ne dam seama ca ceva nu este in regula si ne oprim, a cui este pacatul? A persoanei care ne-a dat mancarea, a noastra sau a amandurora? E bine daca ne dam seama ca am mancat fara sa stim mancare normala sa prelungim cu o zi postul pentru a "recupera" ?

2. Ce credeti despre toate produsele astea din comert cu eticheta mare rosie pe ea "Produs de Post" si cand te uiti la ingrediente vezi ciudatenii. Spre exemplu asta am gasit la laptele de soia: arome, agenti de ingrosare, guma, regulator de aciditate.

Va multumesc pentru timpul acordat.

Mihnea Dragomir 07.06.2010 23:27:57

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 257301)

1. Daca cineva ne da mancare normala si spune ca este de post chiar daca nu este si noi mancam pana ne dam seama ca ceva nu este in regula si ne oprim, a cui este pacatul? A persoanei care ne-a dat mancarea, a noastra sau a amandurora? E bine daca ne dam seama ca am mancat fara sa stim mancare normala sa prelungim cu o zi postul pentru a "recupera" ?

Din moment ce noi am crezut ceea ce ne-a spus gazda (o asemenea încredere fiind rezonabilă) nu am comis nici un păcat. Nu există păcat fără intenție păcătoasă. Dacă, însă, continuăm să mâncăm după ce am aflat, atunci comitem păcat grav, dacă Biserica noastră ne poruncește să ținem post și dacă știm acest lucru.

Prin urmare, nu este necesar să "recuperăm", neexistând păcat.

Dacă gazda ne-a păcălit bineștiind cât este de important postul pentru noi, atunci este păcat grav din categoria "păcate străine". Dacă a vrut să facă doar o glumă (de calitate îndoielnică) atunci ar putea fi păcat lesne iertător.

Citat:

2. Ce credeti despre toate produsele astea din comert cu eticheta mare rosie pe ea "Produs de Post" si cand te uiti la ingrediente vezi ciudatenii. Spre exemplu asta am gasit la laptele de soia: arome, agenti de ingrosare, guma, regulator de aciditate.
Din punct de vedere strict "tehnic", sunt de post. Pe de altă parte, ideea postului este să renunțăm la ceva care ne place. A mânca un mare șnițel de soia, pe care punem un zar de margarină și un praf de piper, servit cu cartofi prăjiți, cu salată de andive înecate în maioneză de post nu este păcat din punct de vedere tehnic, dar îmi miroase un pic a fariseism.

cristiboss56 07.06.2010 23:29:47

Citat:

La întrebarea 1 - Răspuns :păcatul nu este al celui ce mănâncă în necunoaștere , ci al celui ce te servește , mințind cu premeditare ( un păcat mare și rușinos ) . Nu prelungești postul , dar la Sf. Spovedanie mărturisești "pățania" și cu siguranță ți se va ierta . Întrebarea 2 - Răspuns: fugi ca dracul de tămâie de așa zisele produse de post. Să te încrezi în cele clasice și verificate. În rest, Post binecuvântat !

florin_moisii 08.06.2010 00:08:08

Părere mea...

ar fi ca fiecare să fim cu mai mult discernământ în ceea ce facem oriunde ne-am afla... pentru a evita acest fel de prilejuri de a greși: cu voie sau fără de voie. Vrăjmașul ce așteaptă? Și aceasta nu numai acum în post..., ci mereu, în toată vremea oriunde și oricând!
:7: În privința gazdei se păcălește singură(!) dar mai bine-mi este mie să nu-i ofer acest prilej chiar dacă ar fi cu supărare.
Eu îmi caut mântuirea mea și a lui!
Cât despre produsele de post din comerț întreb: mai este acesta post dacă le consum cu plăcere scl? Postul este înfrânare la toate, dar pot consuma ceva de care nu-s sigur???
A mânca un mare șnițel de soia, pe care punem un zar de margarină și un praf de piper, servit cu cartofi prăjiți, cu salată de andive înecate în maioneză de post nu este păcat din punct de vedere tehnic, dar îmi miroase un pic a fariseism.

ionut12 08.06.2010 00:10:23

Citat:

va salut. Am si eu doua intrebari referitoare la post.

2. Ce credeti despre toate produsele astea din comert cu eticheta mare rosie pe ea "produs de post" si cand te uiti la ingrediente vezi ciudatenii. Spre exemplu asta am gasit la laptele de soia: Arome, agenti de ingrosare, guma, regulator de aciditate.

daca stii cel mai bine nu mananci
daca ai gresti nui nimic
cel mai bine vb cu duhovnicul tau

ionut12 08.06.2010 00:39:28

1 despre singuratate- 2 de ce altii au mai mult si altii mai nimic

1 cum putem sa rezistam la singuratate mai ales daca mai mereu am fost singuri
poate altii vor o familie si din cauza conditiilor nu se poate
sau nu poate sa ramana la manastire

2-despre darurile date de dumnezeu

stiu ca o sa sune aiurea dar sunt suparat pt ca e nedreptate
altii au familie frumoasa casa frati si surori si alte daruri precum desenul voce de a canta si altele
si altii care desi nu rata bine nu au casa nu au parinti mai au si necazuri si boli parca intentionat li se intampla asta si nu se schimba mai nimic
si va spun ca din cauza acestor lipsuri nu poti sa ai chiar prietenii care ii vrei sau prietena pe care o iubesti
sau viata cat de cat fericita
de ast apare si invidia
dumnezeu e bun si milostiv dar totusi nu da la toti la fel
sincer ru nu vroiam viata asta
pt ca ori cat d emare a r fi rasplata nu oate face sufletul fericit sau sa schimbe cu ceva necazul care il ai
de ex daa eu nu sunt cu acea pesoana pe mine nu ma int cat e rasplat de mare
pt ca rasplata nu o poate aduce la mine
pt ca amintirile frumoase care le poti avea in familie nu poti sa le ai in rasplata de apoi\
de asta chiar nu ma mai int cat de mare u mica e rasplata daca ma mantuiesc
\ de ast am doare ca nu am avut ce au si altii

gabriela8 08.06.2010 18:18:42

Citat:

1.Daca nu stim si ne infruptam nu e pacat dar daca aflam e bine sa marturisim. De asemenea atunci cand ne infruptam cu voie sau fara voie putem sa tinem post intr-o alta zi dar numai cu binecuvantarea duhovnicului. Mie mi se intampla uneori sa mananc lunea de frupt atunci cand nu eram acasa si apareau diferite situatii dar pentru ca era o fagaduinta inaintea lui Dumnezeu mi se dadea drept canon sa tin post o alta zi marti sau joi stiut fiind faptul ca sambata si duminica nu se posteste decat in perioadele de post.

2. Cat despre produsele din comert asa zis de post nu am incredere deloc. De foarte multe ori am gasit scris mare "de post" pe o cutie de prajituri si cand citeai la ingrediente gaseai oua. Consider ca astazi este o goana mare dupa bani si nu conteaza cum sunt castigati asa ca se merge pe inselare dar noi trebuie sa fim precauti si sa nu uitam ca ceea ce este facut in casa este cu adevarat de post si poate mai putine E-uri...

gabriela8 08.06.2010 18:34:59

Citat:

În prealabil postat de ionut12 (Post 257320)
1 cum putem sa rezistam la singuratate mai ales daca mai mereu am fost singuri
poate altii vor o familie si din cauza conditiilor nu se poate
sau nu poate sa ramana la manastire

2-despre darurile date de dumnezeu

stiu ca o sa sune aiurea dar sunt suparat pt ca e nedreptate
altii au familie frumoasa casa frati si surori si alte daruri precum desenul voce de a canta si altele
si altii care desi nu rata bine nu au casa nu au parinti mai au si necazuri si boli parca intentionat li se intampla asta si nu se schimba mai nimic
si va spun ca din cauza acestor lipsuri nu poti sa ai chiar prietenii care ii vrei sau prietena pe care o iubesti
sau viata cat de cat fericita
de ast apare si invidia
dumnezeu e bun si milostiv dar totusi nu da la toti la fel
sincer ru nu vroiam viata asta
pt ca ori cat d emare a r fi rasplata nu oate face sufletul fericit sau sa schimbe cu ceva necazul care il ai
de ex daa eu nu sunt cu acea pesoana pe mine nu ma int cat e rasplat de mare
pt ca rasplata nu o poate aduce la mine
pt ca amintirile frumoase care le poti avea in familie nu poti sa le ai in rasplata de apoi\
de asta chiar nu ma mai int cat de mare u mica e rasplata daca ma mantuiesc
\ de ast am doare ca nu am avut ce au si altii

Nu exista nu se poate! Daca vrem cu adevarat sa nu fim singuri si Il rugam pe Dumnezeu sa ne ajute, ne ajuta!
Nu banul ne face fericiti e adevarat ca lipsa banului poate aduce cearta dar eu mai cred ca sufletul este primordial, banii se fac dar ce te faci daca ai bani si tot nu te intelegi cu cel sau cea de langa tine?

Dumnezeu nu e nedrept! Fiecare primeste dupa putinta lui iar noi nu trebuie sa ne dovedim a fi niste slugi lenese asemenea slugii cu un talant. Fiecare are un dar care trebuie descoperit si inmultit. Grija lui Dumnezeu fata de oameni este egala si Dumnezeu nu acorda atentie mai mult unuia si mai putin altuia, nu!
Te-ai gandit vreodata ca toti cei pe care tu ii vezi cu vile si piscine au alte necazuri care le macina sufletul? Poate nu dorm nopti intregi gandindu-se cum sa nu piarda afacerile, sau un membru al familiei este bolnav sau copii neascultatori etc. Te-ai gandit vreodata ca cei care iti par fericiti sunt departe , foarte departe de Dumnezeu si Dumnezeu le rasplateste faptele bune aici pe pamant si apoi urmeaza judecata?
Sa nu ne bucuram cand nu avem necazuri! Unii Parinti se intristau foarte tare cand trecea o zi fara un necaz sau incercare intrucat lipsa acestora ii facea sa exclame:" m-a uitat Dumnezeu!"
Cat despre familie fiecare poate sa si-o intemeieze totul e sa gasesti persoana potrivita si tot Dumnezeu ti-o scoate in cale daca ii ceri ajutorul sa ai o casatorie binecuvantata de El.
Sa nu ne impotrivim lui Dumnezeu!

AlinB 08.06.2010 19:26:55

Poate intr-o zi stiinta va avansa atat de mult incat va ajunge sa sintetizeze friptura identica 100% gust/miros/textura din produse care nu sunt de origine animala.

Daca vom manca exclusiv astfel de friptura vegetala se mai cheama ca tinem post?

Deja putem sa ne punem intrebarea asta si in prezent cand exista atatea produse "de post" care pretind a le inlocui pe cele de origine animala inclusiv prin gust/miros/consistenta..

colaps 08.06.2010 19:27:29

Dar noi nu suntem niciodata singuri. Nici pustnicii nu sunt singuri. Pe langa Hristos, langa om traieste si ingerul si demonul, fiecare cu gandurile trimise de acesta.

Nici daca te-ai duce in mijlocul Siberiei in stepa arctica la -50C cu nici o vietate in preajma nu inseamna ca esti singur.

colaps 08.06.2010 19:30:22

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 257483)
Poate intr-o zi stiinta va avansa atat de mult incat va ajunge sa sintetizeze friptura identica 100% gust/miros/textura din produse care nu sunt de origine animala.

Daca vom manca exclusiv astfel de friptura vegetala se mai cheama ca tinem post?

Deja putem sa ne punem intrebarea asta si in prezent cand exista atatea produse "de post" care pretind a le inlocui pe cele de origine animala inclusiv prin gust/miros/consistenta..

Produs de post nu inseamna doar ceva care nu este "de dulce", ci inseamna alimentul natural si "firesc" as putea spune.

Anume ca in perioada postului nu se consuma chimicale, produse sintetizate sau alte prostii facute de om. Fara sucuri, fara chipsuri, fara ciocolata, fara unt de arahide etc.
Teoretic n-avem voie sa mancam nici merele facute in Turcia sau ouale produse in China caci sunt "crescute in eprubeta", n-au nici o iota celula naturala in ele.

De aici si o metoda foarte "ingenioasa" de a testa daca un aliment este natural sau nu. Ia un vierme si pune-l pe aliment si vezi daca incepe sa manance. Daca marul e cules din gospodaria taranului romanesc, viermele va manca cu pofta.
Daca marul e "construit" in Turcia nici nu se uita la el, fuge de el...

mihele_m 08.06.2010 19:32:47

Citat:

Frumos juramintul ROMANILOR ,cit despre intrebari nu pot sa dau un verdict as fi nedreapta si automat mi-am mai acumulat un pacat. Multa sanatate

colaps 08.06.2010 19:57:16

Citat:

În prealabil postat de mihele_m (Post 257488)
Frumos juramintul ROMANILOR ,cit despre intrebari nu pot sa dau un verdict as fi nedreapta si automat mi-am mai acumulat un pacat. Multa sanatate

Exista si o filmare cu juramantul: http://www.youtube.com/watch?v=3c0Eg...eature=related

sophia 09.06.2010 13:44:26

1. In general atat gazda cat si oaspetele cam trebuie sa stie ce este de post si ce nu. Doar daca se serveste un produs cumparat despre care nu se poate afla ce este inauntru. Si mai bine il eviti.
Deci pacatul ar fi al amandorura, dar se poate spovedi.
Exista insa preoti care nici nu-i intereseaza asa ceva. Nu le trec la pacate, sunt altele mai importante. Si asa este.
Atentie nu la ceea ce mancam, ci la ceea ce facem si spunem.

2. Gabriella8 vezi ca faci pacate: lunea nu este zi de post decat la manastiri din cate stiu eu. Marti si joi este interzis a se posti, daca nu este perioada de post!!! Cum sa-ti spuna duhovnicul asa cvea. Uite un exemplu despre reguli ne-scrise, la latitudinea duhovnicului.

3. Produsele din post din comert.
Eu nu cred ca sunt gustoase si ca ai placere mancandu-le. Afara de cartofii prajiti.
Ceva placere trebuie sa ai cand mananci, ca altfel vomiti. Si fiecare aliment place in felul sau, are un gust bun. Si painea...Sunt oameni care o mananca cu multa placere. Si atunci?
Trebuie sa mancam ceva de post, sa putem trai si activa.
Produsele de post asta fac: ne umplu burta si ne dau forta sa rezistam. Altfel stam in pat si tinem post negru.

Eu cred ca inca nu este clar ce inseamna de fapt postul si ce anume avem voie sa manancam si ce nu. Fiecare intelege altceva.
Pentru unii conteaza continutul/originea, pentru altii cantitatea, pentru altii gustul (sa nu fie ceva gustos, in rest...).
Un singur consens exista: sa nu fie ceva de origine animala. Acum si ce este animal si ce nu, este discutabil (miere, lapte etc.).

CatalinaA 09.06.2010 14:03:58

1. O gazda care face asa ceva nu e tocmai o gazda buna. Ar fi de preferat sa zica de la bun inceput ca din diverse motive nu a pregatit o masa de post. Parintele meu duhovnic spune ca nu aevm dreptul sa refuzam sa mancam ce ni se ofera cand suntem invitati la cineva, chiar daca nu este de post, dar ca putem evita situatii de genul acesta acceptand invitatii doar din partea unor persoane despre care stim sigur ca tin post.
2. In loc sa ne batem capul cu substantele chimice continute de produsele de post din magazine (pateu vegetal, lapte de soia, etc) mai bine nu le-am cumpara si am manca legume si salate. Eu cinsider ca astfel de produse sunt impotriva postului pentru ca atunci cand renuntam la produsele de origine animala de fapt renuntam la placerea obtinuta prin consumarea acestor produse. Daca inlocuim ingredientele, dar incercam sa pastram acelasi gust ca sa nu ne privam de aceasta placere, mi se pare ca pierdem esenta postului.

Florin-Ionut 09.06.2010 14:26:53

Citat:

Silogism:

Postul este randuit sa mancam produse sanatoase, adica vegetale. Uneori se dezleaga la peste si la vin - care in cantitati cumpatate sunt recomandate.

Chimicalele, conservantii, colorantii sintetici, Eurile in general sunt nesanatoase, stim bine.

Deci in post nu ar trebui sa consumam produsele nesanatoase, care ne afecteaza curatenia interioara trupeasca. Ar trebui sa se interzica in post si acestea, caci oamenii nu sunt suficient de constienti de pericolul pe care il reprezinta.

Gh. Mencinicopschi a scos o carte care se numeste Biblia alimentara. Costa numai 10 lei. Este de fapt un dictionar al tuturor Eurilor care sunt in alimente, pe categorii: cele cancerigene si interzise; cele nesanatoase dar acceptabile; cele sanatoase (da, unele provin din surse bune). Nu aveti ce face altceva mai bun cu 10 lei, credeti-ma!

gabriela8 09.06.2010 17:27:51

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 257742)

2. Gabriella8 vezi ca faci pacate: lunea nu este zi de post decat la manastiri din cate stiu eu. Marti si joi este interzis a se posti, daca nu este perioada de post!!! Cum sa-ti spuna duhovnicul asa cvea. Uite un exemplu despre reguli ne-scrise, la latitudinea duhovnicului.

Nu judeca, ca sa nu fii judecat!

AlinB 09.06.2010 17:49:57

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 257486)
Produs de post nu inseamna doar ceva care nu este "de dulce", ci inseamna alimentul natural si "firesc" as putea spune.

Anume ca in perioada postului nu se consuma chimicale, produse sintetizate sau alte prostii facute de om. Fara sucuri, fara chipsuri, fara ciocolata, fara unt de arahide etc.
Teoretic n-avem voie sa mancam nici merele facute in Turcia sau ouale produse in China caci sunt "crescute in eprubeta", n-au nici o iota celula naturala in ele.

De aici si o metoda foarte "ingenioasa" de a testa daca un aliment este natural sau nu. Ia un vierme si pune-l pe aliment si vezi daca incepe sa manance. Daca marul e cules din gospodaria taranului romanesc, viermele va manca cu pofta.
Daca marul e "construit" in Turcia nici nu se uita la el, fuge de el...

Nu exista nici un canon care sa ceara ceea ce scrii tu acolo.

Iar faza cu viermele ce sa zic..amuzanta.

Daniela87 22.06.2010 15:35:21

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 257866)
Nu exista nici un canon care sa ceara ceea ce scrii tu acolo.

Iar faza cu viermele ce sa zic..amuzanta.

Faza cu viermele e cat se poate de adevarata, din pacate. In 5 ani de cand sunt aici nu am gasit nici macar un fruct (mar, cireasa, para, ce vrei tu) care sa fie viermanos. Se strica ciresele, putrezesc dar viermi nu fac niciodata. De ce oare??

dani2004 22.06.2010 15:43:40

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 257742)
Un singur consens exista: sa nu fie ceva de origine animala. Acum si ce este animal si ce nu, este discutabil (miere, lapte etc.).

Metamorfoza. Si uite cum albina devine animal.

dani2004 22.06.2010 15:52:07

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 257763)

Silogism:

Postul este randuit sa mancam produse sanatoase, adica vegetale. Uneori se dezleaga la peste si la vin - care in cantitati cumpatate sunt recomandate.

Chimicalele, conservantii, colorantii sintetici, Eurile in general sunt nesanatoase, stim bine.

Deci in post nu ar trebui sa consumam produsele nesanatoase, care ne afecteaza curatenia interioara trupeasca. Ar trebui sa se interzica in post si acestea, caci oamenii nu sunt suficient de constienti de pericolul pe care il reprezinta.

Ce logica de fier.
Eu zic sa le interzicem si sa manance.

georgiana.gabriela 27.07.2010 23:12:43

Citat:

La prima intrebare au raspun multi useri inaintea mea, asa ca nu are rost sa mai scriu si eu, pentru ca as scrie acelasi lucru.

La a doua intrebare, as vrea sa va spun ceva: o colega de-a mea mi-a spus ca preotul ei duhovnic ia povestit ca s-a dus odata, o cunostinta de-a lui, la o fabrica unde se fabrica pate "de post" si, cunoscand pe cineva acolo, l-a intrebat: dar chiar sunt de post ingredientele astea? si i s-a raspuns ca nu, pentru ca trebuie neaparat sa puna un fel de gelatina, din oase de porc sau de vada, pentru a se putea "lega" continutul, si a fi usor de intins pe paine. Si preotul i-a spus colegei mele sa nu mai manance pate "de post" in posturi, deoarece contine astfel de ingredient.
Insa, el i-a spus sa nu mamance, pentru ca a aflat asta, dar cei care nu stiu continutul, si ei sunt incredintati ca nu contine nimic de dulce, nu savarsesc pacat, pentru ca nu au avut de unde sa stie.

gabriela8 28.07.2010 16:51:22

Citat:

În prealabil postat de georgiana.gabriela (Post 272400)
La prima intrebare au raspun multi useri inaintea mea, asa ca nu are rost sa mai scriu si eu, pentru ca as scrie acelasi lucru.

La a doua intrebare, as vrea sa va spun ceva: o colega de-a mea mi-a spus ca preotul ei duhovnic ia povestit ca s-a dus odata, o cunostinta de-a lui, la o fabrica unde se fabrica pate "de post" si, cunoscand pe cineva acolo, l-a intrebat: dar chiar sunt de post ingredientele astea? si i s-a raspuns ca nu, pentru ca trebuie neaparat sa puna un fel de gelatina, din oase de porc sau de vada, pentru a se putea "lega" continutul, si a fi usor de intins pe paine. Si preotul i-a spus colegei mele sa nu mai manance pate "de post" in posturi, deoarece contine astfel de ingredient.
Insa, el i-a spus sa nu mamance, pentru ca a aflat asta, dar cei care nu stiu continutul, si ei sunt incredintati ca nu contine nimic de dulce, nu savarsesc pacat, pentru ca nu au avut de unde sa stie.

Exact acelasi lucru stiu eu despre soia, snitele de soia... Ma refer la cele cumparate din comert. Nu sunt de post pentru ca se pune grasime animala ca sa fie inchegate. Mi-a spus cineva care lucreaza in domeniu:1:

florin_moisii 29.07.2010 00:27:26

Numai că...

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 272683)
Exact acelasi lucru stiu eu despre soia, snitele de soia... Ma refer la cele cumparate din comert. Nu sunt de post pentru ca se pune grasime animala ca sa fie inchegate. Mi-a spus cineva care lucreaza in domeniu:1:

În zilele de astăzi nici alimentele nu mai sunt alimente, gospodinele nu-și mai gătesc hrana cea de toate zilele în casă, ci merg direct prin piață sau alte magazine amintite aici... Ce vă mai miră atunci? Și uneori neștiind scripturile, neavând un duhovnic povățuitor ne rătăcim și se ajunge pe aici cu fel de fel de întrebări care mai de care... Căutați mai întâi ce au scris Sfinții Părinți și cercetați duhovniciii pe care îi aveți, eventual cereți sfat de la cei mai îmbunătățiți pe care îi cunoașteți. Doamne ajută!

mihaila_alin 29.07.2010 07:44:35

Citat:

frate colaps eu pentru asemenea gresala ma refer la intrebarea nr1marturisindu-ma la duhovnic mi-a dat canon 33 de metanii care mai apoi cind savirseam asemenea gresala le executam singur fara alta comanda.intrebarea nr.2 nu mincati nimic din magazine[preparate]nu prezinta nici o garantie,cautati pietele cu legume.

gabriela8 30.07.2010 22:44:47

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 272932)
frate colaps eu pentru asemenea gresala ma refer la intrebarea nr1marturisindu-ma la duhovnic mi-a dat canon 33 de metanii care mai apoi cind savirseam asemenea gresala le executam singur fara alta comanda.intrebarea nr.2 nu mincati nimic din magazine[preparate]nu prezinta nici o garantie,cautati pietele cu legume.

E bine de tinut minte, legat de metanii...:63:

icamilin 31.07.2010 02:19:51

Doamne ajuta!

Pentru Sofia si nu numai:

" 2. Gabriella8 vezi ca faci pacate: lunea nu este zi de post decat la manastiri din cate stiu eu. Marti si joi este interzis a se posti, daca nu este perioada de post!!! Cum sa-ti spuna duhovnicul asa cvea. Uite un exemplu despre reguli ne-scrise, la latitudinea duhovnicului. "

Corect: lunea este zi de post tinuta de calugari si maicute. Insa cunosc preoti calugari din manastiri, care recomanda si mirenilor sa tina post in ziua de luni, pentru binele familiei.

mihaila_alin 31.07.2010 06:24:02

lunea este postul sfintilor apostoli,dupa putere posteste cine vrea calugar ori mirean, nu e special pt calugari.

gabriela8 31.07.2010 16:09:48

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 273475)
lunea este postul sfintilor apostoli,dupa putere posteste cine vrea calugar ori mirean, nu e special pt calugari.

Subscriu.
Postul de luni este si pentru Ingerul pazitor, pentru familie si reusita la examene.

Adrinskaia 31.07.2010 18:40:40

In urma cu vreo doi ani, am fost mai multi cu parintele duhovnic prin Moldova pe la manastiri, am mancat si pate de post, si dupa acea am citit despre soia modificata genetic si ca in Romania unii italieni producatori de soia cultivau bine mersi sute de hectare soia modificata si alte sute nemodificata.

Se prea poate ca, desi in uniune nu se permit omguri, in Romania, unde spaga si mai putin legea se aplica, sa fie si acum pe piata nenumarate produse nesanatoase si ilegale. Parintele Arsenie spunea sa facem semnul crucii peste ceea ce alegem sa mancam, ceea ce eu nu am stiut in primul post pe care l am tinut, cand am mancat prea mult pate de post si am facut si o hepatita in scurt timp, plus alte complicatii.

ionut stefan 31.07.2010 19:16:41

Doamne ajuta

Citat:

va salut. Am si eu doua intrebari referitoare la post.

2. Ce credeti despre toate produsele astea din comert cu eticheta mare rosie pe ea "produs de post" si cand te uiti la ingrediente vezi ciudatenii. Spre exemplu asta am gasit la laptele de soia: Arome, agenti de ingrosare, guma, regulator de aciditate.

in primul rand daca dorim sa tinem post nu facem vizte in zile de post.in cazul in care se intampla sa ne inimerim in casa cuiva intr-una din aceste zile mancam ce ni se pune in fata fara a spune ca postim exceptie fac doar preotii. Cat despre persoana care ne spune ca mancam de post iar ea ne pune mancare de dulce este pacatul ei iar despre ingredientele pe care le-ai enumerat nici unul din acestea nu este de dulce. Pt prelungirea postului cu o zi intreaba un preot

mihaila_alin 01.08.2010 17:07:05

Citat:

În prealabil postat de ionut stefan (Post 273603)
in primul rand daca dorim sa tinem post nu facem vizte in zile de post.in cazul in care se intampla sa ne inimerim in casa cuiva intr-una din aceste zile mancam ce ni se pune in fata fara a spune ca postim exceptie fac doar preotii. Cat despre persoana care ne spune ca mancam de post iar ea ne pune mancare de dulce este pacatul ei iar despre ingredientele pe care le-ai enumerat nici unul din acestea nu este de dulce. Pt prelungirea postului cu o zi intreaba un preot

draga ionut sa nu te superi pe mine dar nu avem voie noi sa dezlegam postul prin mincare la intimplare,nici preotii doar episcopii, in cazuri speciale.si pina la urma noi am ales, sa postim atunci sa o facem cum se cuvine.oare tot postul oare deloc,noi avem pretentia ca Mintuitorul sa ne asculte rugaciunea pe deplin,dar noi sa facem postul la nimereala,gindeste-te exista echilibru[Domnul da, noi ba]?daca nu-i echilibru nu-i armonie de care avem nevoie.

gabriela8 02.08.2010 20:04:38

Citat:

În prealabil postat de ionut stefan (Post 273603)

Indiferent unde esti si mergi ai acelasi nume si acelasi suflet, te schimbi cumva? De ce ar trebui sa ne fie rusine sa recunoastem? Nici nu trebuie explicatii date nimanui mai ales daca scrie in calendar POST! E o greseala a "dezlega" postul oricand se doreste si se pierde toata osteneala, la ce bun?:2:

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:52:09.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.