![]() |
Taxe bisericesti
Mai devreme am discutat cu cineva... și am auzit că în București s-ar cere la biserică între 500 și 1500 lei noi/nuntă, iar că I.P.S. Patriarhul Daniel a interzis bucureștenilor să se căsătorească în afara Bucureștiului.
Tind să cred că din păcate taxele sunt adevărate. Acum două zile am fost la Biserica Sfântul Mina și am dat acatis de 40 zile. Băgasem 10 lei în acatist dar mi s-a spus că acatistul de 40 zile costă 20 lei. Îmi venea să zic "poftiiim"? Nu ar trebui să dau cât mă lasă pe mine inima. Biserica nu trebuie să ne îndrepte spiritual? |
Nu stiu, Elom, daca ai dreptate sau nu.
Populatia este saraca. Pe de alta parte, unde locuiesc eu nu pot da acatiste pt. 40 zile. :( Asa ca mai bine multumiti lui Dumnezeu pentru asta.. banii sunt mai putin importanti. |
Exista o multime de biserici in Bucuresti la care nu sunt taxe, sau sunt mici si corecte (in sensul ca o ceremonie intr-o biserica costa energie electrica, cor, curatenie). Problema ete ca aceste biserici pun conditii "inacceptabile" bietilor oameni, cum ar fi sa se spovedeasca mirii si nasii inainte de nunta sau botez, sa invete Crezul pe de rost, sa pastreze linistea in timpul slujbei, sa nu vina cu lautari la usa bisericii si sa nu arunce cu orez/grau/confeti...
|
Cu riscul de a supara pe unii forumisti,dar eu consider ca atat timp cat preotii sant platiti din bani publici pentru servicii religioase pentru enoriasi..toate trebuiesc sa fie facute gratis.Eu nu voi da in ban vreodata unui preot pentru ceva ce mi se cuvine de drept.Puteti sa va faceti simtita bunatatea sufleteasca si dorinta de a face bine ajutand saracii adevarati ,ajutand bolnavii sau copiii nevoiasi.
|
Cresterea nejustificata, avara a sumelor cerute de preoti vine tot de la tonul tiganesco-manelist pe care au imprimat-o cocalarii cu averi in Bucuresti si in multe parti din Romania. Slava Domnului ca nu este asa peste tot in tara si inca mai exista oaze de comunitati ne-tiganizate.
Ideea este ca preotii au fost rasfatati de smenarii care vin sa-si cumpere cu sume enorme stergerea pacatelor, dupa care cind vine o batrinica la ei cu un leu se uita crucis...este o lege animalica, o reactie "normala" psihologic vorbind ..iar cei carora nu le este clar ca banii conteaza si trebuie chivernisiti cu mare grija, sa puna mina sa incerce sa-i cistige ei prin munca lor nu doar sa astepte sa le pice de la altii care baga overtime-uri la greu. |
Citat:
|
la acatist lasi cati bani vrei tu,nu ar trebui sa se impuna nimic,lasi cat ai,poate cineva este mai bogat,poate ca altcineva este mai sarac...oricum banii se dau acolo in interesul bisericii adica sa fie folositi pt intretirea curateniei,renovare,cumpararea de diverse obiecte folosite la slujba,nu ar trebui sa ajunga in buzunarul preotului...daca vrei poti schimba biserica la care te duci cu alta la care nu se impun astfel de taxe si vei gasi destule
|
Mi se pare f. normal: lasi cati bani vrei, e citit de cate ori se nimereste.
Vrei xx zile, dai zz lei. Ce ar fi daca vine unul cu 1 leu si nu ca ar fi chiar sarac si zice ca vrea sa se citeasca 120 zile. Dau un exemplu. Poate e o erezie, dar eu cred ca mai mult face totusi sa-ti zici tu pasul in fata lui Dumnezeu cu un acatist impreuna cu cei din familia ta, decat sa-ti recite cineva care nu te cunoaste si nici nu-l intereseaza de oful tau, numele pentru 0.5 secunde in fiecare din alea 40 zile. In ceea ce priveste sumele aberante care se cer la casatorii in unele orase/biserici am auzit si eu si se cer asa pentru ca se stie ca se dau, in primul rand. Fara nici o legatura cu tigani, mafie si alte cele. In al doilea rand, BOR n-a facut ordine ca sa iasa in fata si sa zica "maxim atat" pentru cununie, maxim atat pentru botez, etc. Si nici nu cred ca o sa o faca, asa cum nu o sa iasa in fata sa zica ca nu se cuvine mai mult de o pereche de nasi. Iar interdictia ca n-ar avea voie sa se casatoreasca in afara Bucurestiului hai sa fim seriosi, e hilara. Sau o barfa, daca vreti. |
Cred ca totusi BOR trebuie sa fie mai atenta la vinderea harului. Nu stiu cat e de corecta chestia cu z lei/zi de rugaciune, zx2 lei/2 zile de rugaciune, etc. Poate da, poate nu, dar nu stiu daca rugaciunea e de vanzare.
Cel mai corect mi s-ar parea sa fie o anumite suma standard pentru fiecare serviciu religios la toate bisericile si preotii. Si acea suma sa fie in asa fel calculata incat sa acopere cheltuielile de, sa spunem, deplasare a preotului, electricitate, curatenie, o suma modica de multumire pentru preot, dar nu o suma mult peste costurile reale, fiindca daca este peste costuri reale, atunci e simonie, IMO. |
Cam stramba logica.
Daca se vinde harul la un pret rezonabil nu e simonie, daca pretul e prea mare atunci este.. Pai sa stii ca intotdeuna va fi o categorie pentru care pretul va fi prea mare, indiferent care ar fi acela. Fata de categoria aia e simonie? Si cine garanteaza ca se citeste 40 zile daca platesti pentru 40 zile? Ca unul care lua 40 ron pentru asta s-ar putea sa se supere daca afla ca a fost plafonat la 20. Pana la urma n-ar trebui cerute si dovezi ca serviciul este corect? Incluse in costuri desigur. |
Un aspect crucial la care trebuie sa mai meditam este ca felul in care abordeaza preotul aceasta problema a harului contra cost ne spune multe despre cresterea duhovniceasca a acelei persoane si schimbarea in bine a lui, schimbare care exista sau nu.
Unii or sa zica ca-i judecam, ...Nu-i adevarat! Din moment ce respectivul ocupa functia aceea el trebuie sa fie model, mai bun ca oricare altul din jurul meu, altfel, cine si ce m-ar opri sa nu dau bani pentru acatiste batrinelor de pe linga biserica de care stiu ca duc o viata exemplara. Acolo macar stiu clar ca un suflet curat o sa se gindeasca la mine |
Citat:
poi dupa parerea mea trebuia "urecheat" cel ce ti-a cerut acea suma, pan la urma urmei biserica nu-i propria lui afacere iar in astfel de situatii eu i-asi fi aratat obrazul si poate i-asi fi spus ca si-a gresit cariera |
Citat:
Preotii nu sunt finantati prea mult de la buget, asa incat intr-o parohie saraca acesta nu ar putea pur si simplu supravietui fara perceperea taxelor eu sunt pt scutirea de taxe a celor saraci dar nu pentru eliminarea lor in parohia mea, taxele sunt mai mult decat acceptabile ba mai mult preotul asteapta zile sau saptamani intregi pana il platesti, nu pretinde sa fie platit pe loc, in unele parohii taxele se pare ca sunt exagerate, dar aici nu e numai vina preotului ci si a consiliului parohial care stabileste astfel de taxe |
Sunt locasuri cu taxe impuse, altele fara. Dar nu suntem in drept a judeca. Preotii si calugarii stiu mai bine de ce au ales o cale sau alta. Dam sau nu, este alegerea noastra tainica.
|
da de ce sa se plateasca? :|
de cand pana cand trebuie sa platim acatiste/nunti/botezuri si inmormantari sau orice am avea nevoie? da, sunt de acord sa dau cat am (cat ma tine bugetul, ca nu cred ca toti au banii de nu au ce face cu ei), cat simt... nu cat imi cere :| pentru ca nu ar trebui sa ceara si a mai zis cineva pe prima pagina, dar nu i-am retinut numele (cer scuze :">) ca atata timp cat sunt platiti de stat nu ar trebui sa ceara niciun ban la oameni. e o mare prostie... |
cum procedam oare cu facturile de intretinere, lumina, telefon, nota de plata de la restaurant, bonul de la casa de marcat? ne revoltam si cerem sa platim atat cat dorim sau platim imediat, ba mai si lasam cate un bacsis? ne intalnim cu un prieten pe drum, ii zicem: hai sa bem o cafea, hai ca iti fac cinste...
pe toate cele lumesti suntem dispusi sa dam cat ni se cere, numai la cele sufletesti ne zgarcim... dar e normal, nu-i asa, sa avem mai multa grija de trup decat de suflet... eu inteleg acum ca suntem saraci si nu avem de unde. dar in loc sa Ii mkultumim Domnului pentru putinul pe care ni L-a dat si sa Il rugam sa ne sporeasca, Il suparam cu cartelile astea... |
Citat:
Si, daca preturile sunt aberante la un anumit produs, evident ca "bomban" si nu il cumpar! |
La o nuntă nu poți lăsa doar 50 de lei din simplul motiv că nu prea acoperă banii ăștia facturile la electricitate (și) gaz și apă. Dar nici să ți se cerară sume aberante.
La Bis Sf Mina mi s-au cerut de către femeia de la lumânări 20 de lei. Eu vroiam să dau 10. |
Stiti la cine e problema? La noi, care dam , fratilor, nu la cei care cer! Noi ne tot revoltam ca ,,trebuieŽŽ sa platim taxe imense la biserica, ,,trebuieŽŽ sa platim spaga la medic, la profesori, la politie, la financiar, peste tot, dar tot noi incurajam aceasta spaga. Eu am incetat sa mai fiu ipocrita si sa ma plang fara sa iau nici o masura. Adica nu mai dau, sau daca dau, dau ceva simbolic care sa nu imi faca paguba in buzunar si sa ma plang dupa aia. De multe ori am fost intrebata: daŽce i-ai dat in cutare loc? Si am raspuns: nimic.( sau eventual un pachet de cafea ca pe vremuri). Astea in conditiile in care alte persoane au dat telefoane mobile, bijuterii sau cine stie ce alte minunatii.
Apropo de taxa la nunta: o prietena se pregatea de nunta si a intrebat pe la mai multe biserici cat i se cere. A refuzat sa dea sume imense si a tot cautat pana a gasit un preot care i-a zis: dati cat doriti dvs.Si acolo s-a dus. Asta e solutia: nu mai incurajati spaga! De cativa ani , eu ma strecor prin viata fara sa mai dau spaga( sau v-am zis, daca dau, dau ceva simbolic). Daca noi o sa tot dam,normal ca o sa ni se tot ceara. |
Intre "spaga" si Biserica este o diferenta. Spaga este o boala a coruptiei si trebuie inlaturata, nu e deloc sanatoasa. A propos de ce spuneati, am trecut pana acum prin viata fara sa dau spaga, nici macar pachetul de cafea. Doar cu nadejdea ca Domnul ma va sprijini!
Dar la Biserica este altceva. E drept ca sunt si taxe mari, insa nu cred ca un preot va refuza un serviciu crestinesc cramponandu-se de "suma". Si cu ei se poate negocia. E si acesta un mod de a face ascultare, de smerenie. Toate le putem cantari dupa placul nostru, dar sa ne ferim de a-i critica pe preoti. |
Inacceptabile???? cum sa vi cu lautarii pana la usha Casei Tatalui?????? Sa invete Crezul? Sa se spovedeasca?
TU PE CE LUME TRAIESTI????????????????????????? Doamne ai mila ! Citat:
|
Si nu puteai sa renunti la altceva pentru a da bani la Sfanta Biserica????
Citat:
|
Citat:
|
Esti avocatul poporului???????? Citeste tu cu atentie si apoi da-ti cu parerea. Va plangeti de taxe mari la Sf.Biserica, si apoi banii ii dati pe mancare, decat sa dati la biserica si va plangeti ca va merge rau !
Citat:
|
Citat:
Sunt oameni care se plang de taxe, dar li se pare inacceptabil ca preotul sa nu fie de acord cu lautarii in usa Bisericii. |
Ironic cu ce e Sfant? Tie ti se pare normal???
Citat:
|
Citat:
Reciteste si te vei lamuri... Spor! |
Citat:
Cristina si-a indreptat ironia tocmai spre oamenii care nu pun pret (in sens spiritual) pe Biserica. |
Si de cand ortodoxia face 'casa' cu ironia? Mai citeste-i o data mesajul sa vezi ca e plin de orgoliu si mandrie.
Citat:
|
Citat:
"Ca-i greu mult soare sa indure Ciupearca cruda de padure. Ca sufletul nu e fantana decat la om, fiara batrana, Iar la faptura mai firava Pahar e gandul, cu otrava." (Ion Barbu) |
Mirabela, sunt a treia persoana care iti spune ca a fost o ironie din partea Cristinei. O ironie la adresa celor care nu vor sa respecte niste norme in sfantul lacas. Nu e o ironie fata de cele sfinte.
|
Citat:
|
Si cu iubirea de aproapele cum e? Oare tb sa fim ironici cu acei oameni ? Sa-i dam deoparte, ca doar no, sunt pleava societatii, ca vor manele, si nu mai stiu eu ce, si ca nu sunt ca noi, ca nu tin post, ca nu se spovedesc.
De unde atata superioritate ca noi suntem aia buni, si ei merita sa fie ironizati? Citat:
|
Citat:
Si tu, din neatentie si graba cu care ai citit textul Cristinei fara sa-i intelegi mesajul, ai fost aspra si rea cu Cristina acuzand-o de mandrie. Iubirea de aproapele te-a parasit si pe tine in acele momente. Si pe Marina la fel ai "taxat"-o. Citat:
Citat:
Citat:
|
Rea ca e vb de dreapta credinta? Cum sa ironizezi astfel de oameni, care poate dau o data-n an la Sf. Biserica, si totusi se gandesc in sinea lor, ca nu e bine sa stai fara cununie religioasa, ca e pacat. Hai sa lovim in ei, ca si asa sunt pierduti, nu?
In fine, e vb de taxe, si nu de ironia unora. Citat:
|
Hai sa o spunem altfel.
Exista biserici "cerute", biserici centrale, si/sau biserici mari si frumoase, in care "dai bine", in care e "la moda" sa iti faci cununia. Uite spre exemplu la noi in Craiova, toate bisericile din centru mai putin Catedrala Mitropolitana sunt foarte cerute pentru nunti si multi din cei care le aleg nu participa cu regularitate la slujbele bisericii, nu se simt atasati de parohia din care fac parte. Este nevoie de o taxa mai mare la acele biserici (Madona Dudu, Mântuleasa, Sfanta Treime, Sf. Gheorghe, Sf. Ilie si altele) pentru a tria cererea pe care o au (sper totusi ca cei din parohiile respective au un regim special si o taxa mai mica decat cei din alte parohii). Mirabela, nu imi place zarva pe care o faci. Gluma Cristinei m-a amuzat, replicile tale m-au dezgustat, tu esti definitia falsei smerenii! |
Citat:
Toti meritam sa fim ironizati. Ne place sa ne complacem in mediocritate, in crestinism de forma dar sa nu cumva sa ne arate cineva adevarata fata ca ne suparam. E de laudat cumva faptul ca in noaptea de Pasti oamenii se imbulzesc si pe strada , (curtea bisericii fiind deja ocupata ), ca sa ia lumina si la slujba ramane biserica aproape goala? Ce ar fi trebuit sa le spuna preotul acestor ,,crestiniŽŽ? ,,Bravo, ma bucur ca ati venit in nr. asa mare, acum duceti-va in cluburi si discoteci si ne mai vedem la anuŽla Pastele celalalt!ŽŽ Cu mult tact , parintele a facut cateva ironii fine si sa stiti ca au avut efect. In noaptea de Pasti la Sf. Litrughie au fost mai multi oameni fata de anul trecut. Unii chiar s-au simtit cu musca pe caciula si au ramas toata noaptea la slujba. M-am uitat si am vazut oameni care nu veneau de obicei la biserica. Uneori, daca nu il ,,scuturiŽŽ putin pe om cu o mica ironie, el nu isi da seama ca greseste. El are impresia ca e pe calea cea buna si ramane in continuare nepasator fata de cele ale sufletului. Nu e vorba de a-l judeca pe aproapele , ci de a-i zice: ,,Trezeste-te, omule!ŽŽ |
Citat:
|
Citat:
Cât despre taxele de la cununie...Dacă nu ai fost în viața ta la o biserică ,nu ai plătit contribuția și cât și mai câte...dau nașii că doar fac o faptă creștinească cununând. |
Citat:
Judecarea aproapelui este o fapta foarte ortodoxa, poate.. ca tot veni vorba. Iti doresc sa o cunosti pe Cristina. Este chiar unul din oamenii care merita cunoscuti. (Nici vorba de ceea ce spui tu acolo: orgoliu, mandrie etc..) |
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:27:41. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.