![]() |
Conservatorismul in Religie
Care credeti ca este Religia cea mai conservatoare ? Ma refer aici la traditii, relatii cu alte religii, relatii cu alti credinciosi din alte confesiuni, samd.
|
Este normal sa fie conservatoare,invataturile sunt aceleasi de la inceput.
|
Citat:
|
Nu prea le stiu pe altele (religii), dar Ortodoxia este f.conservatoare. Cat este bine si cat rau in asta, nu stiu. Nu mai comentez.
|
Citat:
intetionez sa sugerez vreo apropiere de tip "New X..." (ptiu,d...e), intrebam doar daca, vi se pare ca exista(ori se poate vorbi de) o ierarhizare din punct de vedere a conservatorismului.... |
Totul, inclusiv conservatorismul, trebuie facut cu masura.
Cind un sistem este prea c...or apare problema epurarii de gunoaie care odata intrate dupa mintea unuia si altuia care-i si el om, din cauza retinerii lor conservatoare, nu mai ai cum sa scapi de ele! Aici este problema! Tot acceptind noi "traditii" si nefacind curat, devine ca o casa plina de TROACE de care nu mai poti sa scapi si ai nevoie de tratament sau DE INTERVENTIE DIN AFARA pentru a scapa de ele |
Cred ca cele mai conservbatoare sunt comunitatile Aimish - cult crestin ai carui membri resping inventii relativ recente precum: curentul electric, internetul, automobilele etc. Traiesc in comunitati rurale, inchise, se iau numai intre ei si nu trec pe la orase decat rar, pentru ca au aproape tot ce le trebuie din activitati agricole (plugul cu boi fiind inca folosit). Conservatorismul ortodox e mic copil pe langa Amish.
|
Dimensiunea conservatorismului ortodox a putut fi vazuta la cel mai inalt nivel in puscariile comuniste. Atat timp cat Valeriu Gafencu si-a cedat streptomicina unui evreu, pastor protestant, iar N. Steinhardt descrie comportamentul 'legionarilor' vis-a-vis de el - ca fiind o forma de jertfa, nu cred ca se pune problema unui conservatorism in sensul in care se discuta azi.
Dar parerea mea e ca musulmanii sunt cei mai obtuzi. In Arabia platesti impozit mai mare daca esti crestin, in Egipt cam greu cu accesul in universitati daca esti crestin, etc. Este un fundamentalism brutal! Ca sa nu mai vorbesc de crimele in masa fata de crestini pe care aproape lunar le auzim venind din tarile musulmane. Ca a fost dat exemplul comunitatii Amish: pai despre ce fel de conservatorism vorbim? Despre cel in care nu deranjez pe nimeni sau cel in care daca nu esti ca mine te-am distrus?! |
Conservatorism nu înseamnă refuzul schimbării, nu înseamnă a nu avea curent electric sau calculator. Conservatorism înseamnă a fi atent să nu se facă schimbări numai de dragul schimbării: a veghea pentru caracterul organic al schimbărilor, pentru ca noul să nu fie în răspăr cu vechiul.
Isus a intrat în Ierusalim călare. Dar, dacă ar intra azi, probabil că nu ar mai intra călare, ci în automobil. Deci, urmându-L pe Isus, nu trebuie nici noi să mergem călare în zilele noastre, precum cei din Amish Community, ci să mergem cu vehiculele zilelor noastre. Religia ne mai învață că există lucruri care nu se schimbă: acestea sunt dogmele. Sunt adevăruri referitoare la Dumnezeu, care este neschimbat și Același, ieri, azi și mâine. Mai există și în noi ceva neschimbabil. Un nucleu interior care ține deopotrivă de natura noastră și este sădit în noi de Creator. De aceea, nici adevărurile morale, în esența lor, sunt neschimbabile: fiindcă natura noastră și Chipul lui Dumnezeu în noi nu se pot schimba. Ceea ce se schimbă sunt: hainele noastre, adică atât vestimentația, cât și obiceiurile, ambientul, tehnica noastră. Din punct de vedere moral, schimbările pot fi bune sau pot fi rele, după cum ne apropie sau ne îndepărtează pe noi de Dumnezeu, care este principiul Binelui. Canoanele, nefiind materie dogmatică, ci materie disciplinară, se pot schimba după cum trebuie să răspundă vremurilor. Nu trebuie să uităm că, în această privință, competență în schimbări și în implementarea lor nu avem noi, ci Biserica, instituție care este neîncetat călăuzită de Sprirul Sfânt, Care conduce omenirea spre țelul ei: îndumnezeirea și Regatul cel Nou al Ierusalimului. |
Islamul. Dar și Ortodoxia dă uneori dovadă de ultraconservatorism.
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
De asemenea, un mare număr de ortodocși au considerat drept adevărată doctrina Asumpției și Imaculatei Concepții. În mod curios, de când catolicii le-au adoptat în mod solemn drept dogme, ortodocșii contestă ortodoxia lor, dar asta e deja altă discuție. |
Citat:
Daca insa intentia care a produs firul este una serioasa atunci trebuie sa uzam de multe cunostinte( vorba celebra a sorei Coralina : ,, am ratiune, am puterea de analiza si sinteza" )ca sa dam un raspuns de folos . Cu toate acestea nu alegem o exprimare prea pretentioasa, prea stintifica, ci vom fi un pic mam segalnici . Deci , pt. a gasi raspunsul corect trebuie sa stim f. bine ce este religia si sa intelegem o data pt. totdeauna ca ortodoxia NU ESTE O RELIGIE ! Adica nu este o plsmuire a mintii umane de idei si principii bine corelate intre ele cu scopul de a furniza omului vreun folos . Ortodoxia este data direct de catre D.zeu , asa cum nu mai este nici o alta religie, si ea reprezinta singura cale spre mintuire . Dar... dar pt. a putea fi inteleasa de oameni ea a fost organizata, structurata si predata in mod didactic constituindu-se , la prima vedere, ca si o doctrina. Mai departe, o data cu invierea Mintuitorului, inaltarea la ceruri si pogorirea D.S. s-a incheiat revelatia si transmiterea deplina a poruncilor lui D.zeu . Toti cei care au urmat, apostolii, sfintii parinti, parintii bisericesti , etc, nu au facut decit sa talmaceasca modul de intelegere a revelatiei . De la acestia si pina in prezent nu mai exista nimic nerevelat, netalmacit sau de modificat ci doar de implinit . Teologia nu se aseamana cu nici o stiinta imperfecta in care permanent se mai descopera cite ceva. In prezent nu s-a ajuns la granitele stiintei si nici nu se va ajunge deoarece D.zeu ne dezvaluie lumea creata incetul cu incetul . In teologie totul este cunoscut, descoperit tradus si inteles raminid doar sa implinim . Daca ne-am gindi ca ar mai fi de innoit sau de descoperit cite ceva atunci ar trebui sa ne punem si intrebarea : lucrurile descoperite deja in matematica, fizica, chimie, biologie, (adica stiintele guvernate de legi precum legile lui D.zeu din teologie !) cind se vor innoi si se vor schimba in continut ? Dar eu , si ca si multi altii , nu am auzit despre formulele lui Galilei ca ar urma sa se schimbe sau sa se modernizeze, nici despre cele ale lui Newton, nici ale lui Einstein, Maxwell, Faraday etc. Si exemplele pot continua cu celelalte stinte . Revenind , diferenta intre teologie si stintele incomplete este enorma . In teologie nu mai avem ce innoi, poate sa redescoperim apa calda din caloriferele bisericii sau chiar de adevaratelea sa reinventam sau sa redescoperim mersul pe jos la biserica, aia da ! Firea, esenta religiei ortodoxe, a teologiei , a stiintei despre D.zeu si despre lucrarile Lui din afara propriei persoane, este tocmai neschimbabilitatea , eternitatea sau traditionalismul . In prezent se pot face schimbari in modul de administratie bisericeasca in rest nu . Nici macar modul general de prezentare (adica in partile componente si in tipicul lor) a straielor bisericesti , ori de confectionare a luminarilor, ori a tamiiei , adica lucurile cele mai simple nu au intervenit modificari , descoperiri actualizari sau abdatari de 2000 de ani. Modernizarea minata permanent de dorinta de schimbare o au cei care nu cunosc in profunzime firea si esenta ortodoxiei. Modificari, innoiri si abdatari fac cei care si-au bagat ,,troace" in gindire , in simtiri si in duh si nemaiputind trai cu ele doresc sa le scoata spunind ca fac innoiri... dar biserica lui Hristos, nu ! Deci, ortodoxia nu este retrograda , nu este conservatoare, nu este inchinoviata in traditie ... ea este cale mintuirii exact asa cum a lasat-o Hristos si atit ! |
Citat:
Nu incape indoiala ca principiile si fortele culturii si civilizatiei europene sunt luptatoare impotriva lui Hristos. Timp indelungat s-a format tipul omului european , pina cind l-a inlocuit pe Dumnezeu-Omul Hristos cu filosofia si stiinta lui , cu politica si tehnica lui , cu religia si etica lui. Europa s-a slujit de Hristos numai ca o punte de la barbaria inculta la barbaria culta, adica de la barbaria nemestesugita la barbaria cea mestesugita. Barbarie si paginism este a aspune ca Duhul Sfint purcede din Tatal si din Fiul, caci cel ce zice ca prin Fiul si din Fiul are Duhul existenta , arata pagineste ca Duhul Sfint de nevoie este lucru al vointei si zidire, iar nu rod al firii Dumnezeiesri. Si tot barbarie este a spune despre Maica Domnului ca a fost zamislita fara de pacat (adica imaculata conceptie !)deoarece invatatura aceasta neaga biruinta Ei asupra ispitelor , transformind-o dintr-o biruitoare, careia i se cuvine sa primeasca cununa slavei, intro unealta oarba a voii Dumnezeiesti ! Tot barbarie este a pretinde , in numele scaunului apostolic pt. care s-au jertfit Sfintii apostoli Petru si Pavel, ascultarea de la intreaga crestinatate(ceea ce dumnezeiestii apostoli nu au pretins !!!!) iar atunci cind aceasta nu este cu putinta, a nascoci draceasca institutie a uniatiei ! Tot barbarie este si infailibilitatea papei, trufie MAXIMA de care s-a contaminat intreaga lume europeana si americana , trufie care nu ingaduie nici un pic de smerenie si de cainta ! Si inca tot barbarie si paginism desavirsit este a socoti ca starea omului cazut ar fi starea lui fireasca, naturala, ca adica este cit se poate de firesc sa pacatuim , ca adica pacatul nu este pacat , adica nu exista. Inca este barbarie sa mai vorbesti tu omule despre Sfintele Scripturi dupa ce le-ai schimbat dupa mintea ta neintreaga, fie ca erau cele ale Dumnezeiestilor Apostoli, sau ale Dumnezeiestilor Parinti si de aici si marea nevoie de a ma indoi despre adevarul Scripturilor apusene. Asa au aparut azimile si toate celelalte nenumarate blestematii barbare mestesugite . Dar ca se se vada ca cele mestesugite merg mina in mina cu cele nemestesugite aduc doar 2 marturii ale istoriei, deoarece sunt mai mult decit destul : - dezastrul facut de latini in teribila cruciada de la 1204 in Tesalonik si Tara Sfinta profanind si blasfemiind tot religia crestina , lucru marturisit pe larg de Nichita Honiatul de la curtea lui Andronic Comnenul. - actiunea militara a generalului austriac Adolf Bukow(nume cu proasta anticipatie !) in Ardeal in anii 1761-1763 avind binecuvintarea Vaticanului (austriecii erau si sunt catolici) cind au fost rase de pe fata pamintului 200 de minastiri si schituri ale poporului ortodox. Ne putem astfel ,,mindri" ca aceasta a fost PRIMA DATA cind s-a tras cu tunul in lacasurile de cult !!! Si dumneata domnule esti mindru ca esti roman catolic ! Asadar cred ca este elocvent ce am postat . Daca este dubiu pot explica mult mai amplu . Desi deunazi te felicitam pt. dirzenia cu care iti aperi ,,credinta" fata de ortodoxi te rog sa intelegi ca aceasta felicitare a fost strict limitata ! |
Citat:
|
Citat:
In paranteza fie spus, din pacate la noi (ortodocsi) nu se face o schimbare a canoanelor de multe, multe secole, si atunci ele devin (toate, absolut toate) pentru unii reguli batute in cuie, egale cu dogmele, iar pentru altii (din fericire) o orientare. Nu este la fal ca in BC unde sunt un fel de codex si unde Biserica (in sensul de : papa, episcopii) le schimba si le adapteaza vremurilor. |
Citat:
Asadar, nu doresc sa interpretez medical - psihiatric postura in care va aflati , aceasta este mai mult treaba dumneavoastra si nu a mea , mai ales ca spuneti ca sunteti medic si ca aveti relatii .Relatiile va pot folosi in primul rind dvs !!!!(v-am raspuns la ce este folositoare adresa stiuta !) Dar am sa interpretez teologico-moral atitudinea prin care minat de nervi si dospind de mindrie dintro scurta miscare de condei puneti calificativul de ,,aberant" si de ,,cazul de delir paranoid" pe mesajul unui sfint parinte ortodox; ba chiar ati fi in stare sa-l trimiteti la spovedit... surprinzatoare indrasneala !?!?!? Cu toate ca ati cazut intro incurcatura prin propria mindrie si minie, sau intro capcana involuntara, va spun ca parerile dumneavoatra de diagnostician asupra vietii si trairii unui sfint parinte ortodox al secoluluyi XX este de toata jena si ridicolul . Desi textul postat de mine este evident privind caderea Europei apusene si a bisericii zamislite intrinsa , in cazul acesta strict Biserica Catolica , de la marturisirea dreapta a credintei neschimbate si neabdatate in Iisus Hristos atitudinea dvs. stupida nu face decit sa confirme lucrurile si inca sa intareasca comportamentul si intentiile reale ale catolicilor cu lumea ortodoxa, catolici care culmea, afiseaza intotdeauna la orice inceput o atitudine plina de lapte si miere probabil pt. a-si ascunde scopurile reale ! Im, ce ziceti ? In concluzie , ati zbircit-o si v-ati umplut de penibil dar si de alte ,,calitati" , ati adus un deserviciu credintei catolice si ati confirmat un adevar de mult cunoscut de ortodoxi : trairea reala a catolicismului fata de ortodoxi nu este cea la vedere.Lucrarea amintita prezentind pe larg acest aspect. Va recomand sa studiati lucrarea nominalizata mai sus nu pt. a deveni ortodox asa cum este duhul ancestral al poporului roman ci pt. a va convinge ca nu unblu cu minciuni . De asemenea , datorita atitudinii dvs. de slaba moralitate va informez cu parere de rau ca m-am grabit atunci cind v-am felicitat , necunoscindu-va suficient, si desi la inceput v-am acordat respectul si admiratia spontana imi retrag felicitarile si consideratia ! Si pt. ca sunt un coleg medic dar mai batrin ca dvs imi permit sa va propun sa nu va mai grabiti si sa fiti cu bagare de seama pe viitor deoarece , vorba nemuritorului gheron roman Cleopa Ilie, acest forum intitulat ,,Crestinortodox" nu este stina fara ciini !! Desi avem lapsii nostrii ortodoxia va ramine adevarat-biruitoare !!! Nu mai traiti ideea falsa ca ortodoxii se modernizeaza si incep sa accepte nebunii. Aceasta o fac lapsii , nu ortodoxii curati !! Acesta este raspunsul meu la jenantul dvs. afront nefondat si pripit dar atitudinile si comportamentul viitor va apartine ... este la liberul dvs. arbitru !!!! |
Domnule Zaharia, sper că veți fi de acord că subiectul acestui topic nu este atât de general și de ambițios ca "despre pretinsa superioritate a ortodoxiei greco-orientale față de ortodoxia catolică", ci un scop ceva mai punctual, după cum arată și topicul: conservatorism în religie. Dacă, indiferent de subiectul abordat și indiferent despre ce se discută, dv veniți să spumegați contra azimelor și primatului petrin, nu faceți decât să distrugeți dialogul în favoarea obsesiilor dv și să îmi întăriți mai vechi observații că ortodoxia se definește, ca orice schismă, printr-o motivație negativă, prin "a fi contra": în acest caz, prin anti-catolicism. Dar dv depășiți cu mult în ce spuneți ceea ce reprezentanții dv legitimi spun. Cine ar putea fi lapșii despre care vorbiți la sfârșitul mesajului ? Nu cumva proprii dv ierarhi ? La noi e o vorbă care a făcut carieră: "să nu fii mai catolic decât papa". Însăși ideea că cineva ar putea fi mai catolic decât papa e de tot râsul. Râdem noi râdem, dar ideea e mai mult decât periculoasă: așa apar toate schismele, începând cu schisma îngerească: din revolta față de autoritate. Nu cumva dv vă credeți mai ortodox decât mitropolitul ? Lapșii despre care vorbiți, nu cumva sunt purtătorii de omofor pe care Biserica dv i-a rânduit ca atare ? Și atunci, vă întreb: dv îmi vorbiți mie despre mândrie ? Lapșii au fost cei care, din omenești dorințe de mărire ori pur și simpli din teamă au adus jertfe idolilor ori L-au renegat pe Domnul. Lapși nu au fost cei care i-au urmat pe apostoli și pe urmașii lor, episcopii. Când, aliindu-vă unor răzleți de pe la mănăstriri dizidente de pe Muntele Nu Șiu Care vă puneți de-a curmezișul celor cărora le datorați ascultare nu dovediți ortodoxie, ci exact mândrie. Credința mea e aceeași cu aceea a întâistătătorului meu. Credința dv este aceeași cu cea a întâistătărorului dv ? Dacă da, cum se face că cei doi sunt mai apropiați în ideile lor și în modul în care le expun decât suntem noi ? Dacă nu, unde este mândria ?
În Cristos, Domnul nostru, M.D. |
Citat:
|
Citat:
Dar tocmai imaculata conceptie este un exemplu al noului, care este in raspar cu vechiul. Invatatura crestina, bazata pe Sfintele Scripturi, spune ca nimeni nu poate veni pe lume, dupa caderea protoparintilor fara acest pacat stramosesc: "De aceea, precum printr-un om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea, așa și moartea a trecut la toți oamenii, pentru că toți au păcătuit în el. " (Romani, 5,12.) "Ce este născut din trup, trup este; și ce este născut din Duh, duh este". (Ioan 3.6) |
Citat:
Biserica ortodoxa = schisma? (Chiar astazi povesteam copilului ca pe teritoriul Romaniei ortodoxia exista de aproape 2000 ani si ca trebuie sa fie mandru de asta.) |
ici
Anna, pentru catolici ortodoxia este schisma si viceversa... Si pe catolici ii intristeaza ca noi ii privim asa (si asta inca e bland, ca pe aici mai mult acuzatii de erezie am intalnit).
Vad ca discutia trece de la ceva general, conservatismul, la vesnica confruntare catolic-ortodoxa. Ar fi totusi foarte interesant de vazut in ce sens conservatismul este bun si in ce sens gresit. Intr-adevar, catolicii si ortoodcsii nu au intotdeauna aceeasi parere despre asta. Chiar daca am fost de acord cu spusele lui Mihnea Dragomir de mai sus (definitia conservatismului bun), stiu ca in aplicatii, nu as fi intotdeauna de acord. ;-) De exemplu, in ortodoxie nu se definesc dogme noi decat daca apar erezii noi. Asa a fost la primele sinoade. Or, de ex. dogma imaculatei conceptii din cate stiu a fost definita fara aceasta necesitate. Aici, dupa cate am inteles eu, ortodocsii considera ca a fost o inovatie dogmatica cel putin inutila. Stiu ca exista pareri impartite (unii ortodocsi spun ca nu este neaparat o doctrina falsa), dar ideea este si ca este o inovatie si a semanat tulburare. (Personal, din cate am citit, cred ca aceasta doctrina se bazeaza pe o conceptie mult prea rationalista asupra pacatului originar) |
Citat:
A spune că Imaculata Concepție este erezie înseamnă a spune că toți sfinții, patriarhii și episcopii ortodocși care au crezut în Imaculata Concepție sunt eretici. Înseamnă a spune că Sf Grigore Palama, un apologet de frunte al Imaculatei Concepții, a fost eretic. Noi credem că erezie înseamnă contestarea voită a unei învățături dogmatice a Bisericii. Când vom vedea în ce fel contestă Imaculata Concepție sau Asumpția vreuna din învățăturile Sf Părinți de la vreunul din primele 3 sau 7 concilii ecumenice, acelea recunoascute și de monofiziți, respectiv ortodocși, atunci vom accepta acuzațiile de erezie ca fiind juste. |
Citat:
|
Citat:
Numai primul citat pare a pleda contra Imaculatei Concepții. Explicația este că se referă la o situație generală a omului, nu la situația excepțională a Sf Maria. Când spunem, de exemplu, "toți oamenii sunt greșelnici", spunem ceva general valabil; dacă, însă, ne referim la Isus Cristos, ne amintim că El, deși om adevărat, a fost într-o situație excepțională: nu a greșit. Și totuși, în Biblie scrie că "nimeni nu este fără de păcat, nu, nici măcar unul" (Romani 3 cu 9-10). Așa cum acest pasaj din Romani nu se referă la situația specială a lui Isus, care era binecunoscută autorului, nici cel ales de dv, din chiar aceeași Epistolă, nu se referă la situația excepțională a Mariei. |
Citat:
|
Așa cum ați spus, mereu Biserica a adoptat hotărâri dogmatice atunci când adevăruri de credință au fost contestate de o parte semnificativă a ei. Așa a fost și cu Crezul de la Niceea: completat cu încă 7 articole de credință la Constantinopol, a primit apoi și adausul Filioque când s-au găsit alții care să diminueze dumnezeirea Fiului. Exact același lucru s-a petrecut și cu dogmele mariane. Spre exemplu, pururea fecioria Maicii Domnului nu apare în mod explicit în Biblie, așa cum nu apare caratcterul ei de Maică a lui Dumnezeu menționat expres. Totuși, Biserica, interpretând anumite pasaje în mod aluziv prezente în Biblie, precum și în baza Tradiției a cărei păstrătoare este, a emis declarațiile dogmatice referitoare la primele două dogme mariane. Exact la fel s-au petrecut lucrurile și cu următoarele două dogme mariane (Imaculata Concepție și Asumpția). În prezent, 5 cardinali și un grup de episcopi a cerut adoptarea unei a cincea dogme (Coredemptrix Mater), dar papa a respins cererea ca nefondată, fără a adopta, totuși, o declarație solemnă prin care cu autoritate petrină să declare că Maica Domnului NU este co-răscumpărătoare. Atunci când Spiritul Sfânt va hotărî, Biserica va declara în mod infailibil ceea ce trebuie să credem în această privință.
Biserica este un organism viu, așa cum viu este Isus Cristos, Care o animă. Ea nu este decât prelungirea Lui (elongatio Christi). Ideea de a îngheța hotărârile dogmatice numai la nivelul primelor 3 sinoade ecumenice, așa cum doresc monofiziții, sau numai la nivelul primelor 7 sinoade ecumenice, așa cum doresc ortodocșii, nu face parte din felul în care catolicii văd lucrurile. Sigur, se prea poate ca un sinod ecumenic să nu adopte nici o hotărâre dogmatică, așa cum a fost cazul cu al XXI-lea Sinod Ecumenic (Vatican II), totuși, oricând Biserica își ia libertatea să meargă mai departe pe drumul deschis de aposoli la Ierusalim, când s-au clarificat lucruri al căror adevăr nu era evident pentru toți cei care Îl urmaseră pe Domnul în perioada primilor pași ai Bisericii. |
"Ce este născut din trup, trup este; și ce este născut din Duh, duh este". (Ioan 3.6) Acest verset are legatura cu cele discutate, avand in vedere ca Maria s-a nascut cu trup omenesc, deci si cu pacatul adamic.
Pe Iisus Hristos nu-L putem compara cu Maria pentru simplul fapt, ca S-a nascut din Tata Dumnezeu, El fiind Om si Dumnezeu totodata. Trebuie sa tinem cont de acest lucru, caci este de importanta majora, nu numai pentru omenire, dar si pentru curatia Mariei. Din clipa in care ea si-a dat acordul, spunand "Fie!", Fiul lui Dumnezeu a curatit-o permanent, dandu-i puterea de a-I da nastere. Catolicii spun ca Fecioara Maria a fost curata de la nastere. E drept ca bula Inefabilis Deus din 8. dec. 1854 declara ca "fecioara Maria a fost prezervata de orice pata a pacatului originar din prima clipa a conceperii", "in virtutea meritelor lui Iisus Hristos"; dar prin aceasta catolicismul savarseste doua abateri de la ordinea generala a lucrarii harului mantuitor al lui Iisus Hristos, abateri, care nu fac decat sa reliefeze conceptia lui, ca Maria s-a mantuit in afara de Hristos: - admite in cazul Mariei o lucrare mantuitoare a harului lui Hristos, inainte de a fi existat Hristos Insusi, adica Dumnezeu-Omul; - admite in cazul Mariei, ca harul lui Hristos insusi izbaveste pe om de pacatul stramosesc dupa ce s-a nascut cu el, dar el il fereste chiar de a se naste cu el. De aceea recunoaste si dogma Ineffabilis Deus ca gratia, care a ferit-o pe Maria de a se concepe cu pacatul stramosesc, e o "gratie speciala", nu gratia mantuitoare ordinara. In orice caz gratia aceasta n-a venit in Maria prin Hristos si n-a fost aceeasi gratie pe care o primesc toti care se izbavesc de pacatul stramosesc. Deci, catolicii scotand pe Maria de sub legea nasterii cu pacatul stramosesc, o scot si de sub necesitatea de a se mantui prin Iisus Hristos. Pentru ea Iisus Hristos nu mai este unicul Mijlocitor si Mantuitor. Ea s-a mantuit inainte de a veni pe lume Fiul lui Dumnezeu; nu prin harul adus de Iisus Hristos. Si de aici alte si alte implicatii... Credinta ortodoxa afirma, ca tot omul nascut in trup mosteneste si pacatul adamic. Eliberarea de pacatul stramosesc nu o poate obtine nici un om altfel decat prin unirea cu Hristos, Dumnezeu-Omul. Fiul lui Dumnezeu, devenind ipostas omenesc, dar fiind si unul din Treime, a revarsat in semeni energia necreeata a dumnezeirii Sale. Numai prin omenitatea lui Hristos curge iarasi harul in omenire. Numai asa a obtinut si Fecioara Maria curatia. Din prima clipa a zamislirii Sale ca om, curatenia de pacat a firii Sale umane, inceputa a se forma, a trecut si asupra Maicii Sale. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Si daca anumite lucruri nu se dovedesc la o analiza mai atenta atat de divergente? Citat:
Si daca a fost motiv de schisma pana la fatidicul an 1054 si de atunci incoace. Citat:
Este ignoranta sau rautate gratuita? Ei cred asa pentru ca se afla in Biserica Romano-Catolica si astea sunt crezurile romano-catolice. La fel si in ceea ce te priveste, faptul ca faci parte din Biserica Ortodoxa te obliga sa-i accepti neconditionat dogmele. Remarci in genul cum ca te afli inconjurata de Sfinti, Ingeri si ploua asupra ta cu har pe cand ceilalti stau inconjurati de smoala si pucioasa nu-si prea au locul intr-o discutie rationala si obiectiva. Pur si simplu pentru ca nu au nici o utilitate practica. Si nu numai. |
Citat:
Citat:
În ceea ce privește subiectul de la care am plecat, și anume dacă învățătura despre Neprihănita Zămislire este ortodoxă sau heterodoxă, vă recomand lectura acestei lucrări: http://www.catehism.ro/Ortodoxia_pro.doc aparținând arhimanstritului Lev Gilet, în care se arată cum sfinți (unii chiar din "Sfinții Părinți"), patriarhi, episcopi și învățați ortodocși, înainte de 1854, au crezut și au predicat învățătura despre Neprihănita Zămislire. Dacă, după lectura acestei lucrări, mai aveți dubii că această învățătură este venerabilă și perfect integrată în ceea ce învață Biserica Ortodoxă, aștept să menționați care ar fi acele dificultăți. |
Citat:
Nu prea mi se pare multumitoare explicatia. O trimitere la o informare mai ampla? Citat:
Citat:
Pe de alta parte, parca n-ar vrea sa inchida usa in nas unor oameni care au pus o anumita ambitie in lucrul asta. Ambitiile refulate pot da rezultate neasteptate. Si neplacute. Citat:
Citat:
Daca problemele dogmatice ar fi ramas inghetate la nivelul de la 1054 lucrurile ar fi fost mai simple. Dar de atunci lucrurile s-au inrautatit si asta tind sa consider ca dintr-o ambitie care nu prea are legatura cu mantuirea. Citat:
Din motive cred eu, destul de evidente. |
Citat:
Cred ca cine are un dram de bun simt ar trebui sa evite sa mai faca remarci pe linia asta pana nu da un raspuns competent la ceea ce este scris acolo. Am fost putin suprins sa vad cine e autorul materialului dar nu pentru ca ar fi un necunoscut ci dimpotriva. ;) |
Citat:
Da, scuze, evident ca am vrut sa spun "comuniune", nu "comunitate". Multumesc, Aline. Nu a fost decat o mica scapare, evident neintentionata. Dar ce ai sarit asa?!? In rest imi mentin afirmatiile. Afirmatiile facute in legatura cu curatia Fecioarei Maria nu sunt pareri personale. Remarci gen "smoala si pucioasa"... nu-si au rostul. Subliniam doar o alta diferenta existenta. |
Citat:
|
Sf. Grigorie Palama
Sf. Grigorie Palama sustine ca curatia Mariei pentru întruparea Fiului lui Dumnezeu din ea, a fost pregatita de curatia unei serii întregi de înaintasi. De toti spune el ca "au fost alesi si curatiti de Duhul Sfânt". Deci, precum curatia lor prin Duhul Sfânt nu poate fi înteleasa ca o eliberare de pacatul stramosesc, asa nu poate fi înteleasa în acest sens nici curatia Mariei înainte de Buna Vestire.
E drept ca de curatia ei spune ca a întrecut pe a înaintasilor, dar totusi sta pe aceeasi linie, deosebita de linia inaugurata de Hristos. Prin gradatie nu se face saltul la starea adusa de Fiul lui Dumnezeu, precum nu se face saltul de la natura la Dumnezeu. "Duhul Sfânt a pregatit înainte venirea în aceasta lume a Maicii lui Dumnezeu. El a ales de la început si a curatit sirul stramosilor, primind pe cei ce erau vrednici de aceasta alegere, respingând cu totul pe cei nevrednici. Astfel, desi Fecioara, de la care Hristos a împrumutat umanitatea Sa, s-a nascut din trupul si samânta lui Adam, aceasta nastere nu s-a produs totusi fara interventia Sf. Duh, care, de la început, în diferite feluri, a curatit pe stramosi, alegându-i dupa meritele lor, printre generatii". Precum se vede, în acest pasaj Palama chiar exclude nasterea fara pacatul stramosesc a Fecioarei, spunând ca s-a nascut din trupul si samânta lui Adam. Interventia Duhului Sfânt n-a implicat o curatie a ei de acest pacat, ci numai o alegere si o curatire a ei în sensul alegerii si curatirii înaintasilor, desi într-un grad superior acelora. Dialectica amintita: Maria, curata în gradul cel mai înalt înca dinainte de Buna Vestire si totusi natura umana, restabilindu-se în starea primordiala de abia prin atingerea Fiului lui Dumnezeu de ea, o exprima Palama în pasajul urmator: "Primul om, cedând ispitelor amagitoare ale Vicleanului, a calcat porunca dumnezeiasca, a pierdut Duhul, chezasie a filiatiunii divine si a nesocotit planul dumnezeiesc. Dar cum harul e fara parere de rau si planul lui infailibil, o alegere a fost facuta printre urmasii lui Adam, ca dupa lungi veacuri sa se gaseasca la sfârsit un vas cuvenit al acestui har si a acestei filiatiuni divine, pentru realizarea planului divin, ca sa apara un vas al alegerii, vrednic sa slujeasca uniunii ipostatice a naturii divine si a naturii umane, uniune care nu numai va ridica natura umana la o stare supranaturala, ci va restabili în starea primitiva întreg neamul omenesc. Acest vas al alegerii e fiica lui Dumnezeu, Fecioara, Maica lui Dumnezeu". |
Citat:
Citat:
Dar vedem că ortodocșii reneagă chiar și sinoadele ecumenice la care au acceptat să vină, cum ar fi cel de al XVII-lea de la Ferrara-Florența, deși nu numai că au fost, dar au și semnat documentele, în afară de Marcu al Efesului care a făcut opinie separată. Inclusiv episcopul ortodox al Moldovei a fost acolo, s-a unit cu Biserica Romei și cu ceilalți episcopi în comuniune cu ea, apoi a revenit în scaunul mitropolitan al Moldovei și a mai domnit mulți ani în pace și onor, murind ca bun ortodox și ca bun catolic. Așa cum am mai spus, nu poate fi înghețată activitatea Bisericii, inclusiv pe tărâm dogmatic, la anul 787, când la Conciliul al VII-lea s-a clarificat controversa asupra icoanelor. Controverse vor fi mereu și mereu Biserica va fi chemată să le răspundă. Până la sfârșit, "când toate se vor da în vileag". A fi conservator nu înseamnă a fi om închis și căzut în captivitatea trecutului, ci înseamnă a da răspunsuri înțelepte în baza tezaurului tradiției la probleme, frământări (și, adesea, provocări) ale lumii de azi. Spre exemplu: este utilizarea anticoncepționalelor permisă sau interzisă moral ? Nci Biblia, nici Sfinții Părinți sau Magisteriul anterior nu dau răspunsuri explicite la asta. Deocamdată, la câțiva ani de la apariția anticoncepționalelor, a apărut deja o enciclică papală în care, în baza Tradiției, se stabilește că practica adminsitrării anticoncepționalelor (cu anumite excepții și limite) este interzisă moral. Dacă se vor găsi episcopi care să conteste această învățătură, Biserica ar putea, în principiu, să convoace un Sinod Ecumenic cu această problemă pe agendă. Sau un Sinod Ecumenic cu tema hirotoniei femeilor, dacă învățătura lui Ioan Paul al II-lea potrivit căreia Biserica nu poate hirotoni în mod valid femei ar fi contestată în mod serios din interior. Mereu se va întâmpla asta. Mereu Biserica va trebui să facă efort de reflecție teologică pe schema "ce ar spune Isus, ce ar spune apostolii dacă....(și aici completați cu orice problemă de azi). Noi credem că în adunările lor solemne și sub inspirația Duhului Sfânt, episcopii vor găsi mereu răspunsuri negreșelnice la aceste lucruri. |
Citat:
Documentul se poate gasi si aici: http://www.proveritate.ro/?p=90 Astept comentariile. |
Multumesc, Aline, pentru noul link, unde am putut citi articolul cu pricina.
Acest articol, scris de un devotat al lui Toma de Aquino, prezinta prin scurtimea lui cam putin material, pentru a ne forma o parere despre Maica Domnului. De aceea va propun si eu spre studiu cele scrise de Pr. Dumitru STANILOAE - Invatatura despre Maica Domnului la ortodocsi si catolici, un studiu comparativ, foarte elaborat, din care putem trage concluziile de rigoare. http://www.maicadomnului.ro/pr-dumit...ci_l33_p0.html Alte articole: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...ici-69093.html Acesta este inspirat din lucrarea de mai sus a Pr. Staniloae si este pe scurt, ceea ce crede ortodoxul. Este minunat, ca ortodoxia ne permite cautarea adevarului, fara ca sa ni se impuna comuniunea cu altcineva decat cu Sfintii Parinti. Toti ne raportam la acestia si la Sfintele Scripturi. |
Astept ca fiecare sa citeasca materialele celuilalt si sa spuna concret ce obiectii are.
Asta ar fi intr-adevar un nivel superior al discutiei din care ne-am putea folosi cu totii. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:02:12. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.