![]() |
mincaruri traditionale romanesti
De cind activez pe forum am avut ocazia sa vad ca multi crestini ortodoxi sunt preocupati de alimente , de calitatea lor si de hrana pe care in final o mincam . De asemenea multi sunt preocupati de post , de mincarurile de post si de principiile unei hraniri sanatoase.
Deschid acest thread cu dorinta ca surorile ortodoxe, si nu numai, sa posteze retete de mincaruri de frupt sau de post dar traditionale . Nu doresc nimic modern. Pt. inceput va propun sa postati retete de muraturi romanesti pe care le practicati adica acelea care se prepara fara otet . Poate fi foarte interesant sa putem cunoaste si compara bucataria romaneasca din diversele regiuni ale tarii atit in varianta ,,de post" cit si in cea ,,normala", sa difuzam in masa moduri traditionale de preparare a hranei sa cunoastem si chiar sa folosim cit mai multi moduri sanatoase de vietuire. In masura in care propunerea va atrage va rog lasati-va ,,amprenta" frateasca ! |
Pe la Suceava, imi amintesc faptul ca se foloseau frunze de sfecla alba sau rosie la ciorba, era exact ca stevia si mie imi place.
Cine are gradina poate sa le foloseasca, eu nu am , daca as avea mi-ar placea sa oparesc astfel de frunze si sa fac sarmale de post cu ele, in loc de foi, cred ca ar iesi foarte bune. Anul acesta nu am facut varza murata si simt ca-mi lipseste. |
frumos thread
Ieri am fost la o manastire si ne-au servit cu ciorba calugareasca(fara ulei),spaghete cu nuci pisate si zahar ,peltea de gutui si compot de mere.La masa a mai mancat cu noi un frate care dupa ce ca si-a pus decat un polonic de ciorba..noi cate 2 ,a zis ca ajunge..si dupa aceea am vazut ca avea ascultare la munci..noi ne-am mai pus inca o farfurie..tot a cate 2 polonice,..si spaghetele au fost bune si pelteau :) Parerea mea este ca cea mai traditionala,sanatoasa,ieftina..mancare romaneasca este CIORBA Batranii nostri zic de ciorba de stir..de fapt ei zic ,,ce mai mancam ciorba de stir,, noi nustiu daca am putea sa o mai mancam ciorba de cartofi,ciorba de loboda ,ciorba de salata verde ,ciorba de urzici...fara carne In aceasta perioada martie,aprilie,va recomand URZICILE ,o cura cu urzici ,combinata cu postul detoxifica organismul bine de tot. (o sa ma mai documentez de muraturi..si fara otet si nu prea e perioada) |
A,si pentru o ciorba gustoasa cumparati de la tarancile noastre din piete,o ceapa ,un morcov,telina,pastarnac,patrunzel,..nu din super-marketuri.Sunt sanatoase ca taranii nu au bani si de ingrasaminte..
|
muraturi asortate
Citat:
:48: reteta are si putin otet, in caz ca nu va deranjeaza poate faceti o incercare. va asigur ca sunt delicioase!! Muraturi asortate Componenta si proportia legumelor este dupa preferinta. Cantitati aproximative pentru un borcan de cca 5 litri: 2 kg gogonele moi (putin parguite sunt f. bune) 1 kg conopida, se desface buchetele 1/2 kg morcovi, se taie rondele sau batoane 1 radacina de telina, mijlocie, se taie rondele 1 sfecla rosie, mijlocie, se taie rondele 5-6 ardei iuti 1/2 varza alba, se taie in 4-5 bucati 1 capatana usturoi, se pun grauntii curatati 1 radacina hrean, mijlocie, se taie batoane marar uscat, tulpini (se poate inlocui cu crengute de cimbru) telina, tulpini cu frunze piper boabe, mustar boabe, sare, apa, otet de fermentatie, de 9 grade. Saramura: 2 l apa si 2 1/2 linguri sare grunjoasa - se clocoteste, apoi se tempereaza si se adauga 100 ml otet de 9 grade. Pe fundul borcanului se pune marar uscat, apoi se aranjeaza legumele (dupa dorinta) si condimentele. Deasupra se pun crengute de telina, marar uscat sau cimbru. Marar uscat se poate pune si printre legume. Borcanul se aseaza pe un suport metalic (de ex. chiuveta inox) inainte de a turna saramura fierbinte. Se acopera cu o farfurie sau altceva, apoi se inveleste borcanul cu o patura sau ceva asemanator. Astfel se va face sterilizarea pana a doua zi, cand, dupa ce s-a racit, se leaga cu celofan. Se tine la rece, nu la frigider. |
Citat:
Eu pot spune ca m-am "abonat" la piata,in speranta ca macar asa voi reusi sa mananc cat de cat mai sanatos. Si la magazinele de naturiste mai gasim lucruri interesante:linte,seminte de tot soiul,fructe confiate,uleiuri sanatoase cu care se poate gati. Sa mananci asa intr-adevar te costa ceva,dar,personal prefer sa dau banii pe o mancare naturala decat mai tarziu pe medici. |
papa bun ...
Sarmalutele de post imi plac in mod deosebit.
Ingrediente: soia, orez, ceapa tocata marunt, telina, morcovi, radacini de patrunjel date prin razatoare, ciuperci tocate marunt. Cantitati exacte nu pot indica, pentru ca le "confectionez", de obicei, "dupa ureche". Se amesteca toate intr-un vas si apoi se ruleaza sarmalele (foi de vita, foi de varza, foi de hrean), si se fierb in apa cu suc de rosii (+ sare/vegeta, cimbru) la foc lent, de preferinta la cuptor intr-un vas de lut. Pofta buna celor care vor incerca! |
Mie imi plac mai mult ardeii umpluti de post.
Ii umplu cu un amestec de morcov ras, radacina de patrunjel si orez. Pun bulion si vegeta la fiert. Amestecul il inabusesc putin in ulei, adica il tin putin pe foc, amestecand, cu putin ulei. Acest amestec il folosesc (fara orez, sau cu putin orez) si la supa de rosii. Este buna vara si este si de post. Alta reteta romaneasca (n-am auzit de ea in alte tari): salata de vinete. O stiti toti. Si mai este ceva ce n-am intalnit in alte parti: chiftelute de dovlecei (dulci). Lumea le face de obicei de aperitiv, ma rog, varianta sarata. Cele dulci (nu sunt de post): Dovlecei rasi si storsi de apa, se amesteca apoi cu ou si se adauga faina. Sa ajunga la consistenta unei creme. Se ia cu lingura si se prajesc in putin ulei (se turtesc putin, ca sa arate mai plat). Cand sunt rumene se cerne deasupra zahar pudra si scortisoara. Se servesc calde. Stevia noastra n-am intalnit-o in alte parti (ex. sarmale). Exista un altfel de stevie latino-americana despre care se spune ca este un indulcitor natural bun si se fac studii daca o pot folosi diabeticii (se pare ca ei acest dulce il suport f.bine). |
Pentru cei care nu stiu, din pacate, sarmalele nu sunt o mancare tipic romaneasca!!!!! Aceasta reteta a fost preluata din bucataria traditionala a fostului Imperiu Otoman. In limba turca, verbul "sarmak" inseamna "a rula" Asadar aceasta retea se prepara in Turcia, Grecia, Cipru, Israel, Azerbajan, Romania, Suedia, Iran, Irak, si lista poate continua.
|
confuzie de termeni
Sarmalutele nu au origine romaneasca, insa au intrat in traditia romaneasca. Colegul nostru a deschis topicul referindu-se la traditie, nu la "marca inregistrata".
|
cartofi cu sos de mustar
Cartofii se taie cubulete si se pun la cuptor cu putina apa si ulei, sare si ce alte arome va plac (cimbru, patrunjel, marar etc).
Separat se prepara sosul: doua cepe rosii tocate nu foarte marunt si cinci sau sase catei de usturoi taiati in patru se pun la fiert intr-o craticioara in cateva linguri de apa. Se adauga putin piper, sare, trei linguri de ulei, doua linguri de mustar, o lingurita de miere de albine, o lingura de zeama de lamaie si o lingura de lapte de soia. Se amesteca intruna la foc mic timp de vreo 10 minute. Apoi se toarna peste cartofii asezati in platou. |
Yammmmm
Galuste de cartofi cu prune
Aluatul contine: cartofi fierti, faina (stiti voi, :3: cat cuprinde), sare . Se framanta bine, apoi se intinde pe masa pana se obtine o foaie de vreo jumatate de centimetru grosime si se taie patratele. In mijlocul fiecarui patratel se pune o pruna fara sambure, umpluta cu zahar , apoi se impatureste frumos sa iasa o forma rotunda. Alaturi, pe aragaz, e gata sa dea in clocot o oala maricica , cu apa. Se strecoara cu grija galustele in apa, la fiert (nu toate odata, ci pe rand, cate trei sau patru). Dupa ce au fiert, se prepara intr-o tigaie putin ulei cu pesmet si se unduiesc, la foc potrivit, galustele pe rand. Se asaza pe platou si se servesc calde. http://1.bp.blogspot.com/_prszrffyzp...0/DSCF6174.jpg |
Citat:
|
nu prea exista 'mancare traditionala romaneasca' autentica...
Citat:
Salata de vinete, iarasi, de ex., o au si grecii, si turcii, marocanii etc (in multe din restaurantele lor din diaspora, au astfel de feluri in meniu etc - dar asta daca nu cumva or fi 'furat' ideile si respectiv, retetele, tot de pe la noi... :39::4: fiindca in unele dintre ele am putut observa si personal romanesc). Iar borsul (borscht), de pilda, rusii l-au 'popularizat' mai ales prin America (prin unele zone). Ciorba (chorba) am vazut-o pe lista/meniul unor mici restaurante apartinand unor pers. de prin Maroc - de ex. o numeau 'Moroccan chorba' (vegetable/vegan sau cu meatballs - perisoare etc - variante). Despre chiftele, ce sa mai zic - iarasi ne-au luat-o altii inainte si cu astea, cu 'raspandirea' lor in diaspora - turcii le numesc 'kofte(s)' si indienii le numesc 'bhaji(s) - indienii au si chiftelute vegetale, fara carne, le numesc 'vegetarian bhajis' ori mai mult cu ceapa 'onion bhajis' etc. Si mamaligutza (polenta) a fost popularizata international, de italieni (pe langa faimoasele lor pizza, paste si sosuri de tomate sau inghetzate etc). |
"Chorba" inseamna "supa" in lb. araba.
Salata de vinete coapte, cu ulei si ceapa, este nu numai de post, dar si tipic romaneasca. |
Citat:
:42: |
Mancare traditionala din Banat :
Cartofi taranesti, apropos sunt de post, imi plac cu muraturi.Se fierb cartofi, in coaja sau cubulete, cati doriti, apoi cand sunt fierti, se zdrobesc. Separat intr-o tigaie, calim o ceapa, punem putina boia dulce, si imediat cartofii zdrobiti, si sare. Papa de porodici. Se caleste o ceapa, apoi se pune un ardei, apoi multe rosii coapte si decojite, se lasa putin sa fiarba, separat laptele il amestecam cu doua linguri de faina, iar cand fierbe papa, se adauga laptele. si se lasa pana da in clocot. Placinte cu ceapa sau cu cartofi sau dovleac. Zama aita. Zama de fasole verde . Scoverzi (clatite) Zama de crumpi (cartofi) Paine prajita unsa cu usturoi si cu rosiiii. |
tema cu variatiuni sau aceeasi Marie, dar cu alta palarie...
Citat:
Parerea mea este ca nu prea exista feluri de mancaruri absolut originale (fiecare tot 'imprumutand' cate ceva de prin alte parti, fie ca unii 'creatori de retete' recunosc deschis au ba - lol), ci, poate doar gusturi originale (dar nici acestea pe deplin - am si aci unele indoieli - ci tot 'imprumutate' sau 'furate' etc), in functie de care se prepara, in gr-al, multe retete culinare (prin amestecul de ingrediente si asezonarea 'dupa gust', personalizate). La feluri 'specific romanesti' probabil ca s-ar incadra mucenicii (mai mult cei de tip 'ciorba'), cozonacul (dar si italienii il au pe-al lor, panettone) si papanasii, poate (dar nu in mod sigur si nu exclusiv, fiindca, in fond si la urma urmei, nu sunt altceva decat tot niste gogosi cu gem (nimic nou), dar pe care noua ne place sa ii preparam intr-o anume forma, 'cu motz in varf' - lol - si sa ii servim cu smantana), covrigi 'traditionali', din aceia rotunzi si tari (desi ii au si rusii), caltabosii de porc, soriciul de porc preparat chiar 'specific ro' (de asta chiar n-am mai vazut sau auzit si pe la alte popoare, pan-acum, cel putin nu eu; de jumari si alte celea, da, insa nu de sorici preparat 'pur romaneste' - lol - si divagand putin de la subiectul initial, de ex. idem si scotienii au niste feluri specifice, cum ar fi 'haggis' (de fapt, ar fi echivalentul drobului de miel de pe la noi, daca stau bine sa ma gandesc) si 'black pudding' (un fel de carnati facut din amestecuri de sange de animale si cheag etc - bleahhh) - mie imi par dezgustatoare - acuma 'ramaie vba intre noi'... ); ar mai fi, probabil, de adaugat aci, dar altceva nu-mi vine-n minte acum pe moment... A-pro-pos, tuica (rachiul, taria) si micii (mititeii nostri - lol), semintzele prajite (da, pana si 'bomboanele agricole', cine ar fi crezut?!) nu sunt nici ele, exclusiv, 'de-ale noastre', ci iarasi, ne-au 'intrecut' rusii, turcii si, respectiv, indienii (la capitolul 'semintze prajite')... :1: Sa fi vazut, o data, intr-unul din metrourile londoneze, un grup de rusoaice imbracate si machiate strident si 'glamour' (dar ieftin, totusi, cum le caracterizeaza pe majoritatea - lol), sporovaind, tare, in ruseasca aia harshaietoare si deranjanta pt. auz, si spargand de zor la semintze, dintr-o pungutza comuna - lol - ce mai peisaj... se facuse deja loc in jur... Da, salata de vinete poate fi si de dulce, cu adaos de maioneza din oua s.a. in functie de gusturi etc, iarasi, 'tema cu variatziuni' - lol. Iar daca noi preparam salata de vinete intr-un mod 'tipic romanesc' (sau cel putin asa ni se pare noua - lol - sa fim seriosi, cat de 'tipic romaneste' se poate prepara amarata aia de salata-piure de vinete coapte pe plita ori gratar, sau, mai nou, la microunde, si apoi curatzate de coaja, dupa care zdrobite/pasate si amestecate acolo cu alte cateva ingrediente, in functie de imaginatzie si inventivitate s.a.m.d., pt. ca sa dea gust etc?!), asta nu inseamna ca este si originala, 'tehnica' de preparare sau/si reteta in sine, cea 'de baza', de la care s-a pornit initial etc, fiind aceeasi, identica (si acelasi 'principiu' pe care-l folosesc si multi altii...). Idem si daca noi avem denumiri 'originale' pt. unele feluri de mancare intalnite si pe la (multe sau destule) alte popoare, nici asta nu inseamna ca sunt si 100% orignale... 'aplicabil' si in cazul 'celorlalti' - altii (dintre 'strainezi' ma refer aci) au si ei denumiri 'originale' pt. feluri de mancaruri care poate ca nu sunt ale lor, nu le apartin de drept etc. Si tot asa... :37::65::28: |
Supa se face pe gaina de casa si cu legume, si taietei de casa se numeshta 'Lashca'.
Zama (ciorba) se face cu carne sau fara si cu rantash. Asa se gateste in zona de Banat de unde sunt de loc. Citat:
|
dulceata de nuci verzi & visinata & co.
Citat:
Oh, si mi-am mai amintit inca ceva care ar putea fi clasat ca fiind 'specific ro': dulceata de nuci verzi!... (sau cel putin asa cred, ca e 'tipic ro', pt. ca tot veni vba - poate si cea de trandafiri, n-am mai vazut in magazinele din afara tarii, pana in prezent, dar poate ca nu am cautat sa ma uit eu mai atent, totusi... si daca ar fi sa gasesc, probabil ca ar putea scrie pe eticheta 'made in Romania', caci am mai cumparat destule produse cu astfel de etichete (de multe ori, spre surprinderea mea), si erau de calitate, dar cu mult mai scumpe decat cele comercializate in tara, ca, deh, accizele, taxele de import, tva-ul s.a.m.d.) :39::17::1: Ah, si, tot 'specific ro', poate si unele bauturi precum visinata, respectiv zmeurata, socata etc. |
da, mirabela, tot aceeasi tema cu variatiuni...
Citat:
|
vinete, spanac, rosii/ reteta de post
Se taie vinetele , pe lungime, in doua. Se curata bine interiorul, se presara cu putina sare si se lasa aproximativ 10 minute. Apoi se storc de apa, se toaca marunt, se adauga putin piper, marar , patrunjel, frunze de spanac curatate si tocate marunt, o ceapa tocata fin. Se umplu cele doua jumatati de vanata. Deasupra se pun rosii tocate si se asaza la cuptor 220° cam 20, 25 de minute.
|
Corectie!
Papanasii nu sunt gogosi!!! Sunt cu totul alta reteta.
Gogosile sunt din aluat cu drojdie. Papanasii, cel putin cum ii fac eu (invatat de la mama), se fac pe baza de branza de vaci, cu ou si faina. Se pun si stafide. Se pot fierbe, sau praji in ulei. Cred ca sunt romanesti. Legat de "Marii cu alte palarii", trebuie vazut cine de la cine s-a inspirat, de unde a pornit initial. Cum popoarele s-au cam amestecat in Balcani si alte regiuni), s-au mai imprumutat si adaptat. Rusii au un bors tipic (cu varza si sau sfecla rosie), noi il facem din tot felul de legume. In rest, cele limpezi si albe sunt supe (nu le sufar). Interesant este ca pana la urma pastele (cica tipic italienesc) sunt de fapt...aduse de la chinezi. Dar pizza este a lor. Panettone nu este la fel cu al nostru cozonac totusi. Iar eu placinte si pateuri ca la noi n-am prea mai vazut. Exista variatii la greci, turci, etc. in zona balcanica). Nemtii si francezii fac altceva. |
coltunasi
Faina, apa minerala, doua oua, putina sare. Se framanta bine, se intinde o foaie de vreo jumatate de centimetru grosime si se taie patratele.
In mijlocul fiecarui patratel se pune o lingurita de branza de vaci amestecata cu ou si zahar. Se impatureste patratelul lipindu-se doua colturi opuse si se obtine o forma triunghiulara. Se fieb coltunasii, cate trei - patru odata , in apa ce clocoteste (trebuie pusa putina sare in apa). Se scot cu grija , se scurg bine de apa intr-o strecuratoare si se asaza pe farfurie. Se pune zahar peste coltunasi si, vorba lui Creanga, "se batjocoresc" cu smantana. |
Citat:
|
preferatele mele
Nu Cristi, Zaharia a zis sa postam retete de mancaruri romanesti traditionale, de frupt sau de post.
Ciorba de varza si cea de fasole (boabe) sunt printre preferatele mele si le prepar frecvent, adica saptamanal, fie ca suntem in post sau nu. :25: Ciorba de Varza 1 ceapa, 1-2 morcovi, 1/2 pastarnac, 1 bucata telina mica, 1 varza mica sau 1/2 varza mare, 2-3 linguri de bulion, bors sau sare de lamaie, cimbru, sare, piper macinat, marar, putin ulei ptr calit. eu mai folosesc si putin maggi - secretul gustului, dar daca nu va place, ajunge doar sare si piper. Se curata ceapa, morcovul, pastarnacul si telina. Ceapa se taie marunt iar morcovul, pastarnacul si telina se dau pe razatoarea mare. Se calesc toate in putin ulei., pana se rumenesc. Varza se spala bine si se taie in cubulete potrivit de mari. Se adauga peste legumele calite si se amesteca continuu pana se inmoaie, laolalta cu legumele. Se adauga apa, astfel incat ciorba sa fie destul de deasa si sa aiba si de unde sa scada in timpul fierberii. Cand varza este aproape fiarta se adauga borsul sau sarea de lamaie si condimentele: sare (sau maggi), cimbru si piper. Dupa ce fierb impreuna se adauga 2-3 linguri de bulion. Vara se pot pune rosii foarte coapte, decojite si sfaramate. Se mai dau cateva clocote impreuna, iar daca ati folosit rosii trebuie sa le lasati sa fiarba mai bine. Ciorba este gata atunci cand ii piere spuma, dar atentie sa lasati sa fiarba la foc mic, nu iute. La sfarsit se ia de pe foc si se presara cu marar tocat, sau alta verdeata. Pofta buna! |
1 atașament(e)
Orez cu mazare.
AVem nevoie de : o ceapa, ardei roshu (am pasta de ardei facuta de mine acasa), putina pasta de roshii (e mai bun cu bulion de casa), mazare(io am pus congelata), orez, sare , piper, ulei. In putin ulei se caleste ceapa, ca sa nu se arda am pus putina apa, cand e sticloasa, se pune pasta de ardei, apoi roshiile, apoi mazarea, sare si piper, si apoi orezul, si apa. Nu e o reteta traditionala, ci una pe care am facut-o io. |
Citat:
Dupa gusturile mele, tot ce contine ardei si rosii e minunat! Multumim! |
Citat:
|
ciuperci umplute
Ciuperci umplute cu cartofi dati prin razatoare (amestecati cu sare , piper si alte arome care va plac); deasupra fiecarei ciuperci se pune cate o felie de rosie si apoi se dau la cuptor, la foc potrivit, timp de aproximativ jumatate de ora.
|
Citat:
Se aleg si se spala foarte bine castraveti micuti. Se aseaza frumos in borcan/e cu boabe de mustar, frunze de visin, boabe de piper, crengute de marar, rondele de morcov si optional un ardei iute. Se prepara o solutie de 1lg de sare+ 1lg de otet /1 litru de apa. Se fierbe aceasta solutie si se toarna peste castraveti. Aveti grija ca borcanul sa fie asezat sub 2 cutite de inox ptr. a nu crapa borcanul.Se lasa sa stea 12 ore dupa care a doua zi si a treia zi se repeta operatiunea.A treia zi dupa ce apa s-a racit se leaga borcanul cu celofan si se aseaza in camara. Castraveti murati de vara Se aleg castravetii se spala bine li se taie capacele si se aseaza in borcan impreuna cu catei de usturoi si crengute de marar. Se fierbe o solutie de 1lg de sare /1 litru de apa si se toarna peste catraveti. Se aseaza intr-un loc insorit. a doua zi de rastoarna solutia (zeama) din borcan se vantura cu un polonic si se umple din nou borcanul. A treia zi la fel si a patra zi se aseaza in frigider la rece. Dupa 3 -4 ore se taie rondele cativa castraveti se aseaza intr-un castronel cu zeama lor si se servesc impreuna cu fasole prajita pastai. Fasole prajita pastai (galbena) Se alegea fasolea se curata de codite si ate se spala foarte bine dupa care se pune la fiert intr-o oala cu apa calda si sare. Dupa ce a fiert se strecoara si se lasa sa se scurga bine toata apa. Intr-o tigaie de teflon se pune ulei la incis si se adauga fasolea. Se prajeste cu atentie pe toate partile pana capata o culoare aurie. Se scoate , se aseaza pe un platou sau in farfurie se presara mujdei de usturoi si patrunjel verde tocat. Se mananca impreuna cu castravetii murati si paine cu cereale. Ciorba de verdeturi. Se curata 1 morcov, 1 ceapa, 1 patrunjel radacina, 1 felie groasa de telina. Se taie cubulete mici si se pun in apa rece cu sare, o lingura/doua de ulei. Se lasa sa fiarba la foc mic dupa care de adauga 1 rosie, jumatate de ardei gras galben , codite de patrunjel, leustean si marar , 3 fire de ceapa verde si o lingura de orez. Se lasa din nou sa fiarba si se mai adauga daca trebuie putina apa. Dupa ce zarzavaturile au fiert se adauga o legatura de stevie, o legatura de loboda si putin spanac taiate fisii impreuna cu o cana de bors de tarate. Se lasa sa dea in clocot dupa care se adauga legatura de marar, patrunjel si leustean verde. Se serveste in farfurii cu verdeata proaspat tocata. In timpul dezlegarii se serveste cu multaaaa smantana. In ambele cazuri e un deliciu! Sunt multe retete...dar ma opresc aici. Pofta buna, spor la gatit si post usor in continuare. Doamne ajuta! |
Citat:
Prazul bine spalat il prajesc taiat felii rotunde in putin ulei, apoi adaug o cana de orez spalat,si apa cit cuprinde se fierbe la foc mic se aduaga sare dupa gust masline si un pic zeama de lamie. Varza murata Varza se curata de primele frunze vestejite sau murdare, scobit cotorul(mijlocul) si umplut cu sare,si am mai adaugat o mina de sare,verzele le-am asezat intr-o galeata de plastic,se pune o radacina de hrean si citeva boabe de porumb, apa cit cuprinde si se pune capacul. De trei ori pe saptamina am scos varza intr-o oala sau alta galeata si cu un castron sau cana se vintura moarea. Anul trecut am avut cea mai buna varza murata si moare de baut de cind pun varza la murat. Am descoperit secretul( vinturatul )moarea a fost fara pic de floare. |
Tuturor surorilor cu inima calda si simtire frateasca care au ales sa posteze la invitatia mea le multumesc din suflet si le rog ca asa cum am spus in deschidere sa posteze orice mincare traditionala romaneasca de frupt sau post , chiar daca la origine este autentic romaneasca sau plagiata , asta mai putin conteaza .Orice minacre, cit ar parea ea de taraneasca , simpla si modesta ma intereseaza . Cu ceva timp in urma il urmaream simbata pe PRO-Tv pe Radu Anton Roman prilej cu care am descoperit ca exista f. multe mincaruri chiar taranesti autentic, traditionale lucru care m-a mirat mai ales pt. ca inca se mai pastreaza ca retete. Doresc sa publicam cit mai multe retete pe care le practicam deoarece in felul acesta garantam pt. calitatea si savoarea mincarii prin propria experienta , apoi pt. a ne imbogati reciproc dar mai ales pt. a deprinde (desigur, vorbesc doar de doritori) o alimentatie cit mai sanatoasa . Eu va multumesc si va rog inca sa mai postati.
|
Urzici
Se curata urzicile de coditele mai groase si se spala bine- bine. Apoi se oparesc in apa cu sare, se toaca, se pun din nou in o parte dinapa in care au fost oparite, se adauga ulei si malai incet- incet- ca la mamaliguta. Se fiërbe totul pana se ingroasa. Unii pun in loc de malai, faina- dar cu malai ies mai bune. Baza de piure de urzici poate fi folosita si pentru placinta cu urzici!!!! In afara de faptul ca sunt bune sunt si o sursa destul de buna de fier si sunt si.....eco (nu cultiva nimeni urzici, sa fie in pericol de ingrasamant azotat). oare in alte tari se mananca urzici?
|
da, sunt ffff bune si sanatoase...mai pot fi gatite cu lapte si usturoi..
mama le face post, cu faina si apa si usturoi. Citat:
|
piureul de urzici are gust mai bun cu rantash
Citat:
|
A! am uitat: deasupra se pune hrean proaspat ras!!!!
Multumesc pentru idee cherub, voi incerca! |
urzici
Citat:
|
Mancarea mea preferata, si e de post, nu pot sa-mi dau seama cum de am omis-o !!!!!
Mancare de fasole verde: se caleste o ceapa, se pune ardei roshu, si apoi roshii decojite si taiate cubulete, apoi fasolea, spalata, rupta la capete( se arunca), si rupta in mai multe bucati, si sare. se pune capacul, si se da la foc mic. Nu se pune apa. Se serveste cu mujdei !!! |
iahnie de fasole uscata
Se fierbe fasolea bine (schimbandu-se cateva ape - doua, trei chiar), apoi se scurge apa, se piseaza fasolea adaugandu-se ulei (ca la maioneza), ceapa tocata marunt, sare/vegeta. Se asaza pasta obtinuta pe un platou, iar deasupra se pune o prajeala usoara de ceapa cu ulei si rosii.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:06:24. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.