Fani71 |
14.02.2010 18:53:32 |
Citat:
Īn prealabil postat de almaris
(Post 211714)
Intr-adevar, are ceva de a face cu sabatul iudeilor, odihna lor mai exact, ca asta inseamna, dar are de face si cu odihna unora dintre noi, dar nu cu adevarata odihna prevazuta de Dumnezeu. Unii oameni isi inchipuie ca Dumnezeu are nevoie de unul in ziua lui cea sfanta care sa stea cu mainile in san, sa nu faca nimic, de aceea il criticau fariseii pe Domnul, din pricina neintelegerii lor. Porunca spune "sase zile sa lucrezi si sa-ti faci lucrul tau, dar in ziua a saptea sa nu faci nici o lucrare". Adica nici o lucrare de a ta. Ce lucrare de a Lui facea Domnul cand vindeca pe oameni? Odihna zilei Domnului are de a face cu intrarea noastra intr-o altfel de odihna, aceea a mantuirii noastre si nu cu probleme existentiale ale unora "am voie sa", "nu am voie sa". Prima zi din viata omului a fost o zi de odihna, omul a fost invitat sa intre in odihna lui Dumnezeu. Acesta este semnalul, ca totul a fost facut pentru mantuirea noastra in mod desavarsit si nu avem altceva de facut decat sa primim. Asta e semnificatia odihnei, in rest putem sa tinem zile pana nu mai putem, fara nici un folos, conform Cuvantului.
|
Da, crestinismul nu este religia interdictiei.
Duminica este ziua invierii. "Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul ca sa ne bucuram si sa ne veselim intr-insa' -, se canta la Paste, dar este valabil si pentru fiecare duminica.
Dumnezeu vrea ca noi sa tinem sarbatoarea, sa ne imodobim sufletele, sa ne rugam, sa ne impartasim, sa ne gandim in mod mai special la El in aceste zile. Ideea cu 'interdictia' de a lucra nu vad unde intra aici. Sigur, este bine sa tinem aceste zile altfel decat pe celalalte, sa nu facem din toate zilele un fel de gri indistinct. Dar daca este nevoie sa lucram ceva, de ce nu am face-o si duminica sau in alta zi de sarbatoare?
Se vede ca este superstitie din faptul ca numai anumite activitati sunt proscrise: spalatul, calcatul, cusutul, chiar baia, dupa unii. Dar pusul mesei, spalatul vaselor, schimbatul copilului, facutul temelor, mersul, cititul, mersul la servicu (daca nu este sarbatoare legala), nu..
|