Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   De ce nu intelegem Sf.Scriptura? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8275)

geo.nektarios 29.01.2010 15:27:08

De ce nu intelegem Sf.Scriptura?

...auzi aceasta intrebare la tot pasul... multi oameni spun ca nu inteleg cand citesc din Sf.Scriptura... nici din Noul Testament dar mai ales din Vechiul Testament!

Spun unii oameni „citesc Biblia si imi place dar nu inteleg nimic”! Sau spun unii „pai de ce sa citesc Biblia ca nu inteleg nimic ce vrea sa spuna? stiu ca e cuvantul lui Iisus in ea, dar nu ma duce capul”....Oare de ce nu intelegem?

In primul rand Sfanta Scriptura este este o carte SFANTA, careia ii trebuie acordata o atentie si o grija deosebita! Nu tinuta in raft si plina de praf... si cand vine parintele cu aghiasma sau pt Sfestanie o scoatem din raft si o stergem si o punem frumos pe masa ca sa vada parintele ce credinciosi suntem... Ci atunci cand citim Sf.Scriptura este bine sa ne rugam mai inainte, ca sa ne LUMINEZE Dumnezeu sa intelegem ceea ce citim!

In al doilea rand Sfanta Scriptura nu trebuie citita in intregime deodata, cate o carte intreaga, Evanghelie sau Epistola! Chiar daca stim ca Sf.Ioan Gura de Aur citea tot Noul Testament intr-o saptamana, in ciuda greutatilor de PATRIARH!
Trebuie citit cate putin 2-3 capitole ca sa ne ramana mintea la ce am citit si sa cugetam si sa facem ce citim! Iar in general, cei mai multi Duhovnici nu recomanda omului de rand citirea Vechiului Testament pt a-i feri de intelegeri eronate, ci numai Legea cea Noua a Iubirii lui Hristos, adica Noul Testament!

In al treilea rand, chiar de nu intelegem Tainele Sf.Scripturi, suntem datori sa CREDEM ca prin credinta vom fii vii iar Dumnezeu ne lumineaza mintea! Ne lumineaza si daca ne rugam mai mult... mergem la Biserica mai mult... pt ca Duhul Sfant lucreaza tainic in inima omului si tainele ce trebuiesc stiute de om fiecare in parte, i le va descoperi Duhul Sfant!
Aici aduc ca argument din nou Patericul si apoftegmele din care invatam daca le citim: cand se spune ca un frate a primit un canon ce nu il intelegea dar supunandu-se prin ascultare si increzandu-se duhovnicului si prin smerenie si rugaciune, FACEA ce i se spunea si asa el INVATA DIN ROADELE ASCULTARII! (Sf.Ioan Colov cu ciotul uscat: trebuia sa il ude zilnic, ce pana la urma a inflorit pustiu fiind si a dat roade si Startul le-a dat ucenicilor din „roadele ascultarii” Sf.Ioan)

In al patrulea rand la fiecare Sf.Liturghie se citesc si din Epistolele Sf.Pavel si din Sf.Evanghelii... si de fiecare data Preotul (care are o scoala si a studiat mai mult pe Sfintii Parinti) explica la Predica insemnatatea Sf.Evanghelii si a Apostolului, atat cu invatatura Sf.Parinti dar si exemple cotidiene incat sa ne faca sa constientizam si sa intelegem „vestea cea buna” (asta inseamna „Evanghelie”) adusa noua de catre insusi Dumnezeu prin Fiul Sau!
Sau acum avem acces mai mult ca oricand la carti cu Sf.Evanghelii Explicate: Sf.Teofilact al Bulgariei, Sf.Ioan Gura de Aur - Omilii la Facere, Scrieri III din PSB unde explica intreaga Evanghelie de la Matei, sau cate sunt inca tiparite ale Sf.Ioan Gura de Aur cu Explicatii la Sf.Epistole catre Corinteni si Romani etc. si vorbeste atat de simplu...

Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne daruiasca minte desteapta si cuget curat si sa cerem in rugaciune mai multa credinta si sa ne dea intelepciune sa putem intelege si sa credem Evanghelia Sa si asa sa ne mantuim!

Mai intai sa credem si apoi sa intelegem caci „fericiti cei ce au vazut si au crezut, dar mai fericiti cei ce n-au vazut si au crezut”!!! caci „credinta vine din auzire, iar auzirea din Cuvantul lui Dumnezeu” - Cuvant pe care il gasim in Sf.Scriptura! Domnul Iisus Hristos este Cuvantul lui Dumnezeu - Logosul - trimis prin El noua sa ne refacem comuniunea cu El, sa ajungem din nou in starea paradisiaca de dinainte de cadere, adusa de Adam.

Numai Bucurii Duhovnicesti!!!

anna21 29.01.2010 17:44:41

@ Geo

Pot sa adaug si eu.. in al cincilea rand?
In al cincilea rand nu intelegem Sf. Scriptura din mandrie (lipsa de smerenie, mai bine zis).
Ca o deschidem ca sa cautam in ea argumente pt propriile opinii deja formate (sau mai rau, chiar pt propriile patimi.. de ex. cuvintele Sf. Pavel privitoare la iubire sunt recitate cu orice ocazie pt. a sprijini chiar cele mai oribile patimi :( )

geo.nektarios 29.01.2010 17:52:49

esti comica! :21:

Da Sora Ana, asa e... nu ne lasa mandria din noi sa intelegem...
Doamne da sa imi tin mintea in iad si sa nu deznadajduiesc de mila Ta!

iustin10 29.01.2010 21:44:45

O iau si eu de la coada la cap:
-Unele lucruri chiar sunt ascunse intentionat:apocalipsa,profetii.
-La apostolul Pavel ne depaseste nivelul sau duhovnicesc foarte inalt,e greu de urmarit,dar plin de caldura.Intrezarim doar,in scrierile sale,bazele dogmelor credintei noastre,ortodoxe.
-In evanghelii, chiar daca nu intelegem pina la ultima virgula,totusi dragostea si minunile si mesajul sunt atat de puternice,incat ne fac sa aderam pe loc la aceasta invataura,chiar acceptand doza de neintelesuri .Si in plus,evangheliile,spre deosebire de toate celalalte scrieri religioase,se desfasoara intr-un mediu uman ,intre pescari si bolnavi si saraci.Abstractul e redus la minim,dar si esentializat la maxim.Deci e cea mai usoara si accesibila invatatura,chiar si pentru omul cel mai simplu.
-Iar Vechiul Testament ,e plin de referiri la regi ,teritorii,pedepse asupra iudeilor si paganilor,dar si presarat cu profetii despre mantuire.El este greu de citit,datorita multimii acestor referiri,dar intre acestea rasar si mai luminoase profetiile.E ca un ocean de judecata,in care apar insulele mantuirii.

sophia 29.01.2010 22:50:56

Am sa-mi spun si eu parerea.
1. Ana, nu sunt de acord cu ce spui cu mandria. Nu este asa.
2. Noul Testament este destul de clar. Problema este de interpretare a celor scrise. Si preotii si calugarii si alti teologi, au fiecare interpretarea sa asupra N.T. Atunci ce sa mai spuna laicii.
3. Evangheliile sunt destul de clare, fiind formate mai mult din pilde si explicate chiar de Mantuitorul.
4. Vechiul Testament este greoi din cauza: numelor si denumirilor vechi si necunoscute noua azi (vezi insirarea de sute de nume al unui arbore genealogic, a carui rost nu-l inteleg), apoi multa violenta, si lucruri mai indepartate de mintea umana obisnuita (de ex. povestea cu Sf.Ilie).
Norocul nostru ca nu mai trebuie sa-l folosim.
5. Eu nu vad problema in Sf.Scriptura, ci in alte lucrari religioase, scrise mai toate in limbaj f.filozofic, pierzand pe parcurs si tema in discutie si ne-raspunzand la chestiune, sau ne-explicand.

lareine 29.01.2010 23:06:22

Eu cred ca oricum nu vom putea intelege noi, pacatosii, talcul Sfintelor Scripturi, pentru ca sunt lucruri care cred ca se dezvaluie din dar, celor curati cu inima, ori trebuie sa recunoastem fata de noi insine ca nu suntem noi aceia.
Din cauza asta, nepricepand eu mare lucru, merg "pe mana" Sfintilor, chiar daca nici talcuirile lor nu le inteleg - din nou, zic ca asta nu e vina lor, ci handicapul meu - si sper ca Dumnezeu sa nu ma lase sa ma zdruncin din increderea asta si sa incep vreodata a zice ca am inteles, ca ar insemna ca imi da pinteni mandria de nu-i adevarat :)

Insiruirile de nume din vechiul testament, obositoare cum sunt, eu le vad importante pentru ca arata continuitatea poporului evreu, ba mai mult, genealogia laturii omenesti a lui Iisus Christos (cele 3 ori cate 14 generatii pana la Nasterea Sa).

Nu cred ca neintelegerea Scripturilor ar trebui sa fie un impediment pe calea credintei sau un motiv pentru a "sari peste" ceva, pentru ca oricum, niciodata, in vecii vecilor, nu vom ajunge sa intelegem pe deplin si sa ni Se explice Dumnezeu, chiar partasi cu El la ospat fiind, adancurile intelepciunii Sale vor fi inepuizabile. Si sunt o multime de oameni care se vor fi mantuit si analfabeti fiind, si slabi de minte, care nu vor fi patruns aceste taine in decursul vietii si totusi au crezut in cele pe care nu aveau cum sa le inteleaga rational.

geo.nektarios 30.01.2010 23:10:03

Avm nevoie de Sf.Scriptura... sa ne hranim sufletul din ea precum trupul cu hrana lui... Ba ar trebui sa o pretuim cu insasi VIATA... nu o sa lasam batjocorita asa cum o fac NECREDINCIOSII...

georgeval 27.02.2010 16:34:54

Uitam ca "nu Scriptura precedeaza si genereaza Biserica, ci, din contra, credinta Bisericii preceda si genereaza Scriptura, pe care o insoteste apoi constant drept ghid si regula de interpretare canonica. In crestinism cunoasterea teologica incepe cu marturisirea lui Iisus Hristos Domnul, nu cu studiul Bibliei, asa cum canonul biblic urmeaza canonului credintei/adevarului" (diac. Ioan Ica Jr.)
Mi se pare cumprinzatoare aceasta observatie.

windorin 01.03.2010 14:10:21

Citat:

În prealabil postat de geo.nektarios (Post 206053)
...auzi aceasta intrebare la tot pasul... multi oameni spun ca nu inteleg cand citesc din Sf.Scriptura... nici din Noul Testament dar mai ales din Vechiul Testament! Spun unii oameni „citesc Biblia si imi place dar nu inteleg nimic”! Sau spun unii „pai de ce sa citesc Biblia ca nu inteleg nimic ce vrea sa spuna? stiu ca e cuvantul lui Iisus in ea, dar nu ma duce capul”....Oare de ce nu intelegem?

Nu intelegem Sfanta Scriptura pentru ca nu o citim !

Iar daca o citim si tot nu o intelegem, este pentru ca o citim cu mandrie, fara smerenie.

Nu poate intelege Evanghelia acela care nu are Duhul lui Hristos, ci duhul lumii sau al unei culturi izolate de Dumnezeu.

costel 01.03.2010 14:14:09

Rugaciune pentru citirea cu folos a Sfintei Scripturi

"Straluceste in inimile noastre, Iubitorule de oameni Doamne, lumina cea neinserata a cunostintei dumnezeirii Tale si deschide ochii cugetului nostru spre cunoasterea evanghelicelor Tale propovaduiri; pune intru noi si frica de fericitele Tale porunci, ca poftele trupesti cu totul calcandu-le, viata duhovniceasca sa petrecem, toate cele ce sunt spre placerea Ta cugetandu-le si facandu-le. Ca Tu esti luminarea si sfintirea si mantuirea sufletelor noastre si Tie slava inaltam: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin".

iustin10 01.03.2010 18:43:15

Scriptura vie

Scriptura nu se invata la scoala ci aplicand-o in viata.
Domnul spune foarte clar 'Nu cine imi zice Doamne Doamne,ci cel ce face voia Tatalui Meu"intra in imparatie.
Daca tu citesti in scriptura "sa iti iubesti vrasmasii",dar in realitate nici macar nu vrei sa auzi de asta,la ce iti mai foloseste atunci intreaga invatatura?Domnul s-a adresat unor oameni vii,nu unor soareci de biblioteca.El s-a adresat de fapt tuturor oamenilor,si a vrut ca Cuvantul sau sa prinda viata in lume .
Aceasta e legea cea noua,care schimba fata lumii,acesta e Cuvantul lui Dumnezeu,aceasta e intelepciunea . Cuvantul lui Dumnezeu este atat de perfect si de ascutit,incat poate sa faca din cei mai mari pacatosi ,niste oameni iubiti de Dumnezeu.
Fara aplicarea cuvintelor scripturii , fara sa fii gasit macar cu o lacrima sau un strop de sudoare varsate din cauza ei ,fara sa suferi din cauza ei ,inseamna ca nu ai cunoscut puterea Cuvantului lui Dumnezeu coborata pe pamant.
Aceasta nu e teorie,e viata,si Biserica insasi se adapa din acest izvor.
Am citit despre sfinti care nu gustau hrana odihna si nici alta desfatare .Si m-am intristat vazand cat de departe sunt,si fara speranta.Dar cand am citit si ca din gura lor nu se auzea judecata , nu observatii nu contrazicere,ci doar dragoste de aproapele ,m-am linistit la loc .
Deci nici sfintii macar ,in toata sfintenia lor,nu au mers mai departe decat a implini Cuvantul lui Dumnezeu .

anaana71 03.03.2010 11:55:18

eu as mai spune ca multi nu o inteleg pentru ca nici nu cred 100% in Ea. de exemplu cineva imi spunea ca a vazut un reportaj fooarte interesant pe discovery in care prezenta cand maimuta a devenit om, si-mi spunea: foarte interesant si adevarat. si am intrebat: crezi in Dumnezeu? si mi-a raspus, un pic ofuscata de imbecilitatea intrebarii mele: NORMAL.... si am spus: cred ca-mi scapa acum unde scrie in Sfanta Scriptura de maimuta. :35:

Traditie1 03.03.2010 21:01:57

Ca sa întelegem Sf. Scriptura trebuie sa avem curatia copiilor (în pasajele mai simple) si întelepciunea Sfintilor Parinti (la unele pasaje mai adânci).

Scriptura nu este o carte de reguli inutile cum e curanul sau tora, ci este o carte care vorbeste despre natura intima omului, în parte despre natura lui Dumnezeu si despre felul cum legile existentei divine se manifesta în planul de existenta al omului. Poruncile si învatatura Noului Testament izvoraste din realitati ontologice ale existentei personale (umane si divine).

iustin10 03.03.2010 23:08:55

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 219402)
Ca sa întelegem Sf. Scriptura trebuie sa avem curatia copiilor (în pasajele mai simple) si întelepciunea Sfintilor Parinti (la unele pasaje mai adânci).

(umane si divine).

Foarte bine ai punctat Traditie1 . Este esential ca lucrurile simple sa le luam asa cum sunt spuse (mai degraba sa le implinim decat sa le interpretam) ,iar lucrurile mai adanci ,sa le primim si pe acelea,dar sa ne lasam calauziti de intelepciunea sfintilor Parinti, care pot extrage mult mai multe intelesuri ,si mai ziditoare,decat poate le extrage mintea noastra limitata,si intunecata de propriile pacate.
Sa nu dispretuim nci intelegerea directa a mesajului,asa cum se aude ,stricandu-i farmecul ,dar nici deslusirile pline de har ,si intelesurile neasteptate si pline de ajutor,care se aud , de exempluy la fiecare predica de duminica.

Marius22 04.03.2010 10:47:26

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 218218)
Scriptura nu se invata la scoala ci aplicand-o in viata.

Asa este. Scriptura nu trebuie sa fie o carte asemenea altor carti, din biblioteca sau de pe birou, ci trebuie sa fie o carte pe care sa o "intrupam". Legea cea noua, nu a fost data pe table de piatra, nici pe hartie, ci pe "tablele de carne" ale inimii.

Imi vine acum in minte, gestul pe care l-a facut Sfantul Roman Melodul cand i-a fost revelat condacul Nasterii Domnului, atunci cand a trebuit sa inghita sulul de hartie pe care era scris imnul. Actul ne arata ca revelatia lui Dumnezeu nu trebuie sa ne ramana exterioara, ci sa devina una cu noi.

Acest lucru nu inseamna ca de astazi toti vom incepe a manca la propriu paginile Sfintei Scripturi. :)
Sa ne hranim insa duhovniceste din ea cat de des putem.

costel 04.03.2010 13:07:10

Durerea este ca nu mergem la Scriptura ca la un loc de unde ne graieste Hristos. Mergem doar sa gasim niste informatii, sa memoram niste versete ... Scriptura nu se rasfoieste. Nu poti da o pagina spunand: "asta nu ma intereseaza", caci in fiecare cuvant e prezent Hristos. Asa ca atunci cand vom deschide Scriptura, sa avem credinta ca Hristos ne sta tainic in fata. E un mod sanatos de a citi Scriptura.

georgeval 04.03.2010 14:27:50

Pentru Origen citirea Sfintei Scripturi era asemanata cu Euharistia. Daca prin Euharistie Hristos patrunde in natura noastra cu insusi Trupul si sangele Sau- prin Scriptura patrunde prin cuvintele Sale.
Despre interpretarea Sfintei scripturi ioata ce ne recomanda sfantul Maxim Marturisitorul: "e nevoie de multa stiinta(duhovniceasca)pentru ca inlaturand mai intai cu grija valurile literelor care acopera Cuvantul, sa putem privi cu mintea dezvaluita pe Cuvantul Insusi, stand de Sine si aratand in Sine limpede pe Tatal, atata cat e cu putinta , oamenilor."

Zalmoxis_Nemuritorul 04.03.2010 15:19:20

Am citit Sfanta Scriptura integral de vreo sapte ori...
Am ajuns sa imi formez niste opinii provizorii, cu caracter relativ general:

a) Ca intotdeauna lucrurile sunt mult mai complexe decat par la prima vedere.
b) Ca interpretarile ad literam sunt extrem de paguboase. Interpretarile oricum difera mult de la o epoca la alta.
c) Conteaza foarte mult traducerile, caci cuvintele pot avea tare multe nuante si intelesuri, mai ales in ebraica veche. Nu putem face abstractie si de epocile si de contextul istoric general in care au fost scrise diferitele carti componente.
d) Esential pentru noi este sa aplicam invataturile de acolo per ansamblu.

The_Fallen 04.03.2010 23:45:22

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 219766)
Durerea este ca nu mergem la Scriptura ca la un loc de unde ne graieste Hristos. Mergem doar sa gasim niste informatii, sa memoram niste versete ... Scriptura nu se rasfoieste. Nu poti da o pagina spunand: "asta nu ma intereseaza", caci in fiecare cuvant e prezent Hristos. Asa ca atunci cand vom deschide Scriptura, sa avem credinta ca Hristos ne sta tainic in fata. E un mod sanatos de a citi Scriptura.

Hristos vorbeste si aici?:
52. Să alungați de la voi pe toți locuitorii țării și să stricați toate chipurile cele cioplite ale lor, toți idolii lor cei turnați din argint și toate înălțimile lor să le pustiiți.
53. Să luați în stăpânire pământul și să vă așezați acolo, căci vă dau în stăpânire pământul acesta.
54. Să împărțiți pământul prin sorți la semințiile voastre: celor mai mulți la număr să le dați parte mai mare, iar celor mai puțini la număr să le dați parte mai mică; fiecăruia unde-i va cădea sorțul, acolo să-i fie partea, după semințiile părinților voștri.
55. Iar dacă nu veți alunga de la voi pe locuitorii pământului, atunci cei rămași din ei vor fi spini pentru ochii voștri și bolduri pentru coastele voastre și vă vor strâmtora în tara în care veți trăi.
56. și atunci vă voi face vouă ceea ce aveam de gând să le fac lor".

amarius 05.03.2010 09:46:47

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 218081)
Iar daca o citim si tot nu o intelegem, este pentru ca o citim cu mandrie, fara smerenie.

Nu poate intelege Evanghelia acela care nu are Duhul lui Hristos, ci duhul lumii sau al unei culturi izolate de Dumnezeu.

Asa-i Windorin, Scriptura si mai ales Evanghelia se intelege cu Duhul Lui Isus, ptr care trebuie sa staruim in rugaciune, plini de ravna fata de D-zeu, motivatia trebuie sa fie buna, personala, smerita, deoarece Domnul cunoaste inima.

selian 25.04.2010 18:34:12

Raspunsul la intrebarea "de ce nu intelegem Sfanta Scriptura?"trebuie sa il dam tot cu argumente din Sfanta Scriptura.
De aceea il lasam pe Apostolul Pavel sa ne raspunde la aceasta intrebare in a II-a lui scrisoare catre Corinteni capitolul 4:3,4 unde spune:
*Și dacă Evanghelia noastră este acoperită, este acoperită pentru cei ce Sunt pe calea pierzării,a căror minte necredincioasă a orbit-o dumnezeul veacului acestuia, ca să nu vadă strălucind lumina Evangheliei slavei lui Hristos, care este chipul lui Dumnezeu.

Scotianul 25.04.2010 19:04:00

de acord

Citat:

În prealabil postat de Zalmoxis_Nemuritorul (Post 219902)
Am citit Sfanta Scriptura integral de vreo sapte ori...
Am ajuns sa imi formez niste opinii provizorii, cu caracter relativ general:

a) Ca intotdeauna lucrurile sunt mult mai complexe decat par la prima vedere.
b) Ca interpretarile ad literam sunt extrem de paguboase. Interpretarile oricum difera mult de la o epoca la alta.
c) Conteaza foarte mult traducerile, caci cuvintele pot avea tare multe nuante si intelesuri, mai ales in ebraica veche. Nu putem face abstractie si de epocile si de contextul istoric general in care au fost scrise diferitele carti componente.
d) Esential pentru noi este sa aplicam invataturile de acolo per ansamblu.

Subscriu la acest punct de vedere.

Grabriella 04.05.2010 13:44:18

Citat:

În prealabil postat de selian (Post 239443)
Raspunsul la intrebarea "de ce nu intelegem Sfanta Scriptura?"trebuie sa il dam tot cu argumente din Sfanta Scriptura.
De aceea il lasam pe Apostolul Pavel sa ne raspunde la aceasta intrebare in a II-a lui scrisoare catre Corinteni capitolul 4:3,4 unde spune:
*Și dacă Evanghelia noastră este acoperită, este acoperită pentru cei ce Sunt pe calea pierzării,a căror minte necredincioasă a orbit-o dumnezeul veacului acestuia, ca să nu vadă strălucind lumina Evangheliei slavei lui Hristos, care este chipul lui Dumnezeu.

Da si:
Sfânta Evanghelie după Matei
"14. Și se împlinește cu ei proorocia lui Isaia, care zice: "Cu urechile veți auzi, dar nu veți înțelege, și cu ochii vă veți uita, dar nu veți vedea".

15. Căci inima acestui popor s-a învârtoșat și cu urechile aude greu și ochii lui s-au închis, ca nu cumva să vadă cu ochii și să audă cu urechile și cu inima să înțeleagă și să se întoarcă, și Eu să-i tămăduiesc pe ei.

16. Dar fericiți sunt ochii voștri că văd și urechile voastre că aud. "

Marius22 04.05.2010 14:39:41

Nimeni dintre oameni nu poate avea pretentia de a cunoaste si intelege, in mod deplin, Sfanta Scriptura, deoarece, Cuvantul lui Dumnezeu catre om este un izvor inepuizabil de sensuri. Putem spune ca intelegem Sfanta Scriptura in aceeasi masura in care il cunoastem pe Dumnezeu prin intermediul ei.

Cuvantul Scripturii este asemenea unei seminte. El insa, ca orice samanta, pentru a da rod in inima omului, de doua lucruri are nevoie: de ploaia lacrimilor pocaintei, apoi de lumina si caldura dragostei de Dumnezeu.

Grabriella 19.05.2010 13:32:23

"Cararea Imparatiei" e Pr. Arsenie Boca

" Unii își taie mintea în Scripturi. Cu trecerea de vreme Satana s-a mai iscusit în rele. Pe cine poate să-l întoarcă împotriva lui Dumnezeu, o face, rânjind bucuros; pe cine iubește pe Dumnezeu, dar călătorește fără sfat și întrebare, îl învață și el să-l iubescă pe Dumnezeu, și-l laudă că bine face, fără să priceapă unul ca acesta, că a căzut la laudă străină și că în credința lui s-a încâlcit un fir subțire de putere vrăjmașă.

Vicleanul bagă de seamă ce face Dumnezeu și face și el la fel. Trimite Dumnezeu slujitori, trimite și el; trimite Dumnezeu vedenii, se arată și el; propovăduiește Dumnezeu iubirea de oameni fără deosebire și margini, propovăduiește și el. Cu un cuvânt: contraface tot ceea ce face Dumnezeu și dă pe râpă de oameni cu mulțimea înșelăciunilor. S-a făcut de-o îndrăzneală nemaipomenită, încât și lumina dumnezeiască o contraface, nu în înțelesul că s-ar putea apropia să strâmbe adevărata lumină, căci l-ar face scrum și nu poate sta într-însa, ci nălucește și el o lumină, cu care nălucește pe cine poate și pe cine vede că umblă cu îndrăzneală după daruri dumnezeiești, înainte de dobândirea smereniei statornice.

De aceea e bine să lămurim, după putere, și acest ucigaș vicleșug al nălucilor, fiindcă de la o vreme încoace mulți se ivesc și multă tulburare fac printre oameni. Iată cum vine cursa aceasta:

Vicleanul are două feluri de momele, după iubirea omului, care înclină, fie spre pierzare, fie spre mântuire. Este și-o "ispită a mântuirii" în care au căzut mulți înșelați, zicând că-s mântuiți, când de fapt ei n-au săvârșit de fapt nici alergarea și nici după lege n-au luptat. Este și ispita sfințeniei, este și ispita misiunii sau a trimiterii de la Dumnezeu precum este și ispita muceniciei. În toate aceste ispite cad cei ce ocolesc osteneala, mințile înguste, care spun că nu mai au nimic de făcut, decât să creadă și să se socotească a fi și ajuns sfințenia, misiunea, mucenicia și celelalte năluci ale minții înșelate. Au și ei o osteneală, aceea de-a ajunge la darurile mai presus de fire înainte de vreme și ispitind pe Dumnezeu.

Deci, nu-i de mirare că-i dă în robia înșelătorului de minte, ca să-i chinuiască.

Câte unii mai aprinși la minte, fie de la fire, fie de la boli, neavând cercarea dreptei socoteli, scâncesc în inima lor după daruri mai presus de fire îmbulziți nu de vreo virtute, ci de iubirea de sine. Având aceștia iubirea fără de minte, pe care vor s-o cinstească cu daruri mai presus de fire, Dumnezeu îngăduie duhului rău să-l amăgească desăvârșit, ca pe unii ce îndrăznesc să se apropie de Dumnezeu, necurați la inimă. De aceea, pentru îndrăzneală, îi dă pe seama vicleanului să-i prăpădească. Astfel, când atârnă de Dumnezeu o atare pedeapsă peste un oarecare, îl cercetează Satana luînd chipul mincinos al lui Hristos, și grăindu-i cu mare blândețe, îi trântește o laudă cu care-l câștigă fulgerător și poate pentru totdeauna, ca pe unul ce, pe calea cea strâmtă și cu chinuri ce duce la Împărăție, umblă după "plăceri duhovnicești". Iată-l cu momeala pe gât. De-acum, după oarecare școală a rătăcirii, când încrederea îi va fi câștigată desăvârșit și-i va fi întărită, prin potriviri de semne prevestite, ajunge încrezut în sine și în hristosul lui, încât și moarte de om e în stare să facă, întemeindu-se pe Scriptură.

Marius22 21.05.2012 13:34:02

O rugaciune ce se rosteste inainte de citirea Sfintei Scripturi:

"Doamne Iisuse Hristoase, Cuvantul lui Dumnezeu, deschide urechile si ochii inimii mele, ca sa ascult cele ale Tale, sa le pricep desavarsit si in toate sa fac voia Ta, ca nevrednic sunt eu pe pamant si numai de la Tine imi vine lumina cea adevarata. Nu ascunde de mine talcul cel adanc al poruncilor Tale, ci descopera ochii mei, nu doar pe cei trupesti, ci si pe cei launtrici, ca sa inteleg tainele si minunile legii Tale. Caci intru Tine, Dumnezeul meu, nadajduiesc spre luminarea mintii si spre imblanzirea inimii mele, ca binecuvantat esti Tu in vecii vecilor. Amin." (din "Apanthisma" Sfantului Nicodim Aghioritul)

ucenic 21.05.2012 21:52:00

Citat:

În prealabil postat de geo.nektarios (Post 206110)
Doamne da sa imi tin mintea in iad...

Sa te fereasca Dumnezeu de una ca aceasta, frate Nectarie...

Canta mai degraba: "Sus sa avem inimile..."

ioanna 21.05.2012 21:59:25

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 446346)
Sa te fereasca Dumnezeu de una ca aceasta, frate Nectarie...
Canta mai degraba: "Sus sa avem inimile..."

Nu vad nimic rau in ce a spus, ba as spune ca e o atitudinea buna sa ai mintea "in iad", adica intr-o tensiune continua a cautarii adevarului si a progresului in adevar, decat sa dormi linistit in atotsuficienta ta.

ucenic 21.05.2012 22:04:34

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 446349)
Nu vad nimic rau in ce a spus, ba as spune ca e o atitudinea buna sa ai mintea "in iad", adica intr-o tensiune continua a cautarii adevarului si a progresului in adevar, decat sa dormi linistit in atotsuficienta ta.

Ioana, ce legatura are "cautarea adevarului si a progresului in adevar" cu iadul?

Mihnea Dragomir 21.05.2012 22:05:30

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 446349)

Pesemne că nu sunteți la curent că majoritatea protestanților de azi se cred deja mântuiți. Este falsa învățătură OSAS (=once saved, always saved). Face parte din strategia lui Sărsăilă chestia asta.

Îmi aduce aminte de o reclamă cu Dem Rădulescu, Dumnezeu să-l ierte, la o escrocherie financiară: "Dormiți liniștiți, SAFI are grijă de banii dv!". N-a fost să fie...

ioanna 21.05.2012 22:11:56

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 446352)
Ioana, ce legatura are "cautarea adevarului si a progresului in adevar" cu iadul?

In contextul in care l-a folosit, prin iad se intelege starea de zbucium interior, de tensiune continua, de ardere interioara, de incertitudine. (Cred, Doamne, ajuta necredintei mele), deci prin "minte in iad" a sugerat aceasta miscare continua in adevar, nu un sedentarism spiritual.

De ce l-ati suspectat de ganduri nocive?

ucenic 21.05.2012 22:12:21

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 446353)
Pesemne că nu sunteți la curent că majoritatea protestanților de azi...

Mai fratilor si surorilor. Si ma refer acum strict la Mihnea si Ioana, frati cu profunzime intelectuala si teologie bine pusa la punct.

Cum puteti fi de acord cu espresia: "Doamne, da sa imi tin mintea in iad..."???

Ce referinta aveti voi pentru asta si eu nu o cunosc?

Mihnea Dragomir 21.05.2012 22:15:08

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 446357)

Presupunând că referințele biblice vă sunt suficiente, vedeți de câte ori vorbește Isus despre rai și de câte ori despre iad.

ioanna 21.05.2012 22:16:21

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 446357)

Tine mintea in iad si nu deznadajdui
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...dui-68503.html

ucenic 21.05.2012 22:28:26

Mai fratilor, sunteti subiectivi doar ca eu "protestez" la mentiunea facuta de un confrate ortodox???
Daca nu pun la indoiala teologia si profunzimea voastra incep a pune la indoiala obiectivismul vostru.

Va rog, fiti obiectivi ramanand la ceea ce este scris:

Dumnezeu ne-a deschis mintea nu ca sa vedem iadul:
"...le-a deschis mintea, ca sa inteleaga Scripturile." (Luc.24:45)

cu mintea nu slujim "tensiunilor" launtrice:
"… Astfel, dar, cu mintea, eu slujesc Legii lui Dumnezeu." (Rom.7:25)

iata ce doreste Domnul sa puna in mintea noastra:
"Voi pune legile Mele in mintea lor si le voi scrie in inimile lor; Eu voi fi Dumnezeul lor, si ei vor fi poporul Meu." (Evr.8:10)

iar daca mintea cuiva e "adormita", iata leacul:
"Preaiubitilor, aceasta este a doua epistola pe care v-o scriu. In amandoua caut sa va trezesc mintea sanatoasa..."(2Pet.3:1)

ioanna 21.05.2012 22:39:48

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 446365)
Mai fratilor, sunteti subiectivi doar ca eu "protestez" la mentiunea facuta de un confrate ortodox???
Daca nu pun la indoiala teologia si profunzimea voastra incep a pune la indoiala obiectivismul vostru.

Spuneti-mi sincer, daca un om spune "Doamne, tine-mi mintea in iad", chiar nu va trece prin minte ca omul acela a gandit totusi ceva ce d-voastra poate va scapa? Chiar il considerati idiot, un nebun ce vorbeste tampenii? :) "A tine mintea in iad" este o expresie. V-am dat un link unde se explica ce inteleg scriitorii apostolici prin aceasta formula.

Nu trebuie sa te feresti de ispite, ci trebuie sa le infrunti si astfel de calesti!

mihai07 21.05.2012 22:42:46

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 446352)

Sa iti tii mintea in iad inseamna sa te socotesti intotdeauna vrednic de osanda si chinurile din iad pentru pacatele tale. Doar asa ajungi la smerenie. Si astfel vei fi ca vamesul care zice: Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului, si te vei pazi sa fii ca fariseul care zice: Dumnezeule, Îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți oameni, răpitori, nedrepți, adulteri, sau ca și acest vameș.

ucenic 21.05.2012 22:42:48

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 446369)
Spuneti-mi sincer, daca un om spune "Doamne, tine-mi mintea in iad"...

Eu unul mi-am scuturat praful de pe picioare...

ucenic 21.05.2012 22:46:52

Nu pot face mai mult decat sa va arat ceea ce ne-a lasat scris Domnul Iisus, apostolul Pavel si apostolul Petru cu privire la mintea noastra:

Citat:

"Voi pune legile Mele in mintea lor si le voi scrie in inimile lor; Eu voi fi Dumnezeul lor, si ei vor fi poporul Meu." (Evr.8:10)

"Preaiubitilor, aceasta este a doua epistola pe care v-o scriu. In amandoua caut sa va trezesc mintea sanatoasa..."(2Pet.3:1)

Alegeti asadar cum vreti sa slujiti lui Dumnezeu, dupa Cuvantul Domnului sau dupa cuvantul omului.

Mihnea Dragomir 21.05.2012 22:47:36

Citat:

Deci, dacă nu suntem de acord cu dv, înseamnă că noi suntem subiectivi, iar dv sunteți obiectiv ?

Citat:

Scripturi în care este vorba despre iad.

Citat:

Lege care ne ajută să evităm iadul.

Citat:

Dumnezeul nostru, care i-a scos pe drepți din iad și ne-a dat posibilitatea ca, prin credință și botez, să evităm iadul.

Citat:

Trezirea minții sănătoase aceasta înseamnă: "Nu vă înșelați: nici desfrânații, nici idolatrii, nici adulterii (...)".

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:33:38.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.