![]() |
Gradina Edenului descoperita?
|
din cate stiam, Gradina Edenului exista, insa noi nu o putem vedea cu ochii trupesti. este pazita de un heruvim cu sabie de foc. va rog corectati-ma daca gresesc. Doamne ajuta!
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Eu am scris de herubimul cu sabie de foc - despre care se canta de Craciun ca a plecat si nu mai pazeste pomul Vietii. Din cate stiu eu, pomul vietii este prezenta lui Dumnezeu, izvorul Vietii, pe pamant. Odata cu intruparea si mai ales moartea si invierea lui Hristos Dumnezeu este iarasi printre noi, avem acces la El, zidul s-a distrus.. |
Citat:
In ce priveste heruvimul, este clar ca din moment ce sfintii pot cerceta raiul pamantesc (cum a fost cazul Sf. Grigorie), inseamna ca Edenul nu ne mai este inaccesibil. |
hm
eu credeam ca e un loc pe Pamant,ca scrie exact intre ce rauri se gaseste. |
Citat:
|
Citat:
Cum spuneau si altii pe aici, Gradina Edenului e o notiune care nu poate fi localizata prea exact nici in timp, nici in spatiu. Este, cel mai probabil, o creatie alegorica. |
Cred ca Gradina Edenului a fost pe pamant.Cand se vorbeste despre "Gradina Edenului" in Biblie ni se dau niste repere pamantesti.Spun "a fost" pentru ca nu mai este.Starea aceia de bogatie si de binecuvantare care a fost la inceput pe pamant s-a pierdut.Blestemat a fost pamantul din pricina lui Adam.
|
Citat:
|
Subscriu si eu la ce au mai zis inaintasii mei."Locul" acesta era de fapt o stare , un "loc spiritualizat".
|
Citat:
"16. La vuietul căderii lui am făcut să se cutremure neamurile, când l-am prăbușit în locuința morților, la cei ce se coborâseră în mormânt, și s-au bucurat în latura cea de dedesubt toți arborii Edenului, cei mai aleși și mai buni ai Libanului, toți cei adăpați cu apă; " |
Citat:
|
Ezechiel, capitolul 31
(vorbeste de caderea Asiriei, acest capitol si urmatoarele ofera o descriere amanuntita a Locuintei Mortilor...) 15. Așa zice Domnul Dumnezeu: "În ziua aceea, când s-a coborât el în locuința morților, în semn de jale, am închis peste el adâncul; am oprit râurile lui și apele cele mari au secat; am întunecat Libanul pentru el și toți arborii câmpului s-au uscat din cauza lui. 16. La vuietul căderii lui am făcut să se cutremure neamurile, când l-am prăbușit în locuința morților, la cei ce se coborâseră în mormânt, și s-au bucurat în latura cea de dedesubt toți arborii Edenului, cei mai aleși și mai buni ai Libanului, toți cei adăpați cu apă; 17. Și aceștia s-au coborât cu el în locuința morților la cei uciși de sabie, care erau brațul lui și trăiau în umbra lui, printre neamuri". 18. Deci, cu care din arborii Edenului te-ai asemănat tu în strălucire și măreție? Acum însă LA RAND CU ARBORII EDENULUI VEI FI PRABUSIT IN ADANC, vei. zăcea în mijlocul celor netăiați împrejur, cu cei uciși de sabie. Iată pe Faraon și toată mulțimea supușilor săi", zice Domnul. |
Acel plan sau loc spiritualizat s-a retras de pe pamant, dupa caderea in pacat si probabil(zic probabil pentru ca ma fortezi la interpretari) a devenit un loc spiritualizat "Raiul" de dupa moarte, in locuinta mortilor.Pentru ca zice in Facere ca omul a fost "izgonit in preajma" Gradinii, punand paza nu la toata Gradina ci doar la pomul vietii.Asa ca daca zice ca a fost in preajma gradinii, poate insemna ca inca ii mai era accesibila gradina insa pe un alt plan.Exista supozitii in diferite mitologii ca exista si "Rai" inainte de Hristos, doar ca se afla in Locuinta Mortilor, fiind un loc mai bun acolo.Asta mai ales in mitologia greceasca unde taramul mortilor se dividea in taramul damnatilor si Campiile Elizeelor, taramul eroilor.Dar si la ei in mitologie nu ajungea oricine in Campiile Elizee.Insa in Iezechiel cap 31, cred ca se vorbeste alegoric despre caderea lui Lucifer, despre Antihrist si despre ingerii ce si-au parasit vrednicia lor odata si care sunt ferecati in legaturi in Iad.
|
In mare parte Edenul reprezinta o stare, sa ne rezumam la asta.Starea de bine si de binecuvantare dinainte de caderea din har,starea in care se afla creatia si omul.O stare sufleteasca de bine,de bogatie,de bucurie si de fericire, care dupa caderea in pacat s-a denaturat.Gradina Edenului in mijlocul careia se afla pomul vietii este astazi Biserica.
|
Citat:
|
Citat:
Vorbeste de tari precum Asiria, Egipt, de regi si imparati, si in acest context insereaza si povestea copacilor Edenului. Poti sa citesti intreg contextul pe Biblia Ortodoxa, care se afla online. Mi-e tare teama ca nu avem cum sa aflam raspunsuri prea sigure la aceasta intrebare... insa in ceea ce ma priveste, as crede ca gradina a fost aruncata, eventual in Locuinta Mortilor... asta pare sa sugereze Ezekiel. |
Citat:
|
Nu mi se pare deloc fortata...
De ce ar vorbii atat de limpede de copacii Edenului in Locuinta Mortilor daca ei nu ar fi acolo ? Conform "briciului lui Occam", cea mai simpla explicatie e de cele mai multe ori cea mai corecta, in acest caz, copacii se afla intr-adevar acolo :). |
Citat:
|
Dar copacii nu sunt parte integranta (si definitorie) a Gradinii ?
|
Citat:
|
Dar gradina fara copaci mai e gradina ?
|
Citat:
In concluzie,este vorba de cu totul altceva si nu doar de simpli copaci. |
Cu siguranta ca poate fi vorba doar de niste metafore...
Hmm, nu se gasim nicaieri vreo carte de interpretarea a Scripturilor ? Chiar sunt curios... |
Citat:
|
Citat:
Ma intrebam daca nu se gaseste vreo carte sau vreu-un indrumar de interpretare a Scripturilor. |
Dar avem Omiliile Sf. Ioan Gura de Aur si altele...
|
Citat:
|
Ma bag si eu in discutie, sper sa nu zadarnicesc totul.
Ma gandeam asa: atunci cand S-a nascut Iisus, a aparut o stea. Care in mod sigur era de natura fizica si nu doar o metafora. Iisus spune ca El este Luceafarul de dimineata. Corect! Deci exista o corespondenta intre Iisus si steaua aceea. Asadar ma intreb si eu ca tot prostul: exista posibilitatea ca pomii din gradina sa fie totodata si fizici si metaforici? :17: Eu cred ca Iisus este Pomul Vietii si ca pomul chiar exista in realitate. Dar nu stim in ce mod, e ceva care depaseste puterea noastra de intelegere. Astept rosiile :D |
[quote=zoridezi;220104]Ma bag si eu in discutie, sper sa nu zadarnicesc totul.
Ma gandeam asa: atunci cand S-a nascut Iisus, a aparut o stea. Care in mod sigur era de natura fizica si nu doar o metafora. Iisus spune ca El este Luceafarul de dimineata. Corect! Deci exista o corespondenta intre Iisus si steaua aceea. Asadar ma intreb si eu ca tot prostul: exista posibilitatea ca pomii din gradina sa fie totodata si fizici si metaforici? :17: Eu cred ca Iisus este Pomul Vietii si ca pomul chiar exista in realitate. Dar nu stim in ce mod, e ceva care depaseste puterea noastra de intelegere Este Luceafarul care lumineaza "dimineata" pacatosului,ce se trezeste din intunericul pacatelor. Adevarat,este Pomul Vietii care ne da roade, si din acestea,cine mananca, se mantuieste-deci traieste.Dar ca sa spunem ca este un pom in sensul strict al cuvantului este o copilarie. |
Citat:
Adevarul trebuie sa fie pe undeva la mijloc :) PS. Am vazut ca iti place gradinaritul... fain! |
In opinia unor teologi, gradina Edenului prefigura "cerul nou si pamantul nou" din perspectiva esatologica a Apocalipsei. Nu putem neglija reperele geografice prezente in referatul biblic, dar trebuie sa le interpretam din perspectiva starii primordiale in care creatia era destinata transfigurarii.
|
[quote=Langu;220123]
Citat:
|
[quote=The_Fallen;220167]
Citat:
|
Citat:
Iar amandoi erau in mijlocul raiului, ceva in genul: http://godhungry.org/wp-content/uplo...5760814135.jpg Numai ca unul era iluzia, iar altul Adevarul. Nu stiu daca exemplul cu copacul reflectat in apa e tocmai potrivit, dar asta asa ca sa ne facem o idee. :) |
Citat:
Cat despre gradinarit,da,imi place mult,este interesant si nu numai. |
Citat:
Langu, tu ai putea sa iti imaginezi cum se manifesta Dumnezeu? Ca eu nu pot :) Stim ca la botezul Mantuitorului, Duhul Sfant S-a pogorat sub forma unui porumbel. Deci totul e posibil. Cu privire la gradinarit, -daca imi permiti - iti recomand filmul "Being there". Are o filozofie foarte interesanta. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:12:10. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.