Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Vechiul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5015)
-   -   Gradina Edenului descoperita? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8249)

Ioana-Andreea 27.01.2010 23:25:24

Gradina Edenului descoperita?

http://images.google.ro/imgres?imgur...Nc6ssgaMqbyHDA

andrei_im 28.01.2010 09:00:14

din cate stiam, Gradina Edenului exista, insa noi nu o putem vedea cu ochii trupesti. este pazita de un heruvim cu sabie de foc. va rog corectati-ma daca gresesc. Doamne ajuta!

Fani71 28.01.2010 09:04:09

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 205576)
din cate stiam, Gradina Edenului exista, insa noi nu o putem vedea cu ochii trupesti. este pazita de un heruvim cu sabie de foc. va rog corectati-ma daca gresesc. Doamne ajuta!

Dar m se canta la Craciun? 'Herbuvimul cu sabia de foc nu mai pazeste pomul vietii...' Odata cu Invierea accesul nostru spre Imparatia lui Dumnezeu este liber. Insa nu este vorba despre un rai pamantesc...

Lavrentiu 28.01.2010 09:19:50

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 205577)
Dar m se canta la Craciun? 'Herbuvimul cu sabia de foc nu mai pazeste pomul vietii...' Odata cu Invierea accesul nostru spre Imparatia lui Dumnezeu este liber. Insa nu este vorba despre un rai pamantesc...

Si Sfantul Grigorie Sinaitul si alti cativa Sfinti Parinti sustin - prin cunoastere - ca Gradina Edenului exista dar ne este inaccesibila. A nu se confunda cu raiul, sau starea sufletelor dupa moarte, sau cu Pamantul nou si Cerul nou de dupa Judecata de Apoi.

Fani71 28.01.2010 09:25:18

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 205583)
Si Sfantul Grigorie Sinaitul si alti cativa Sfinti Parinti sustin - prin cunoastere - ca Gradina Edenului exista dar ne este inaccesibila. A nu se confunda cu raiul, sau starea sufletelor dupa moarte, sau cu Pamantul nou si Cerul nou de dupa Judecata de Apoi.

Se poate.. Nu zic.
Eu am scris de herubimul cu sabie de foc - despre care se canta de Craciun ca a plecat si nu mai pazeste pomul Vietii. Din cate stiu eu, pomul vietii este prezenta lui Dumnezeu, izvorul Vietii, pe pamant. Odata cu intruparea si mai ales moartea si invierea lui Hristos Dumnezeu este iarasi printre noi, avem acces la El, zidul s-a distrus..

Lavrentiu 28.01.2010 10:05:41

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 205584)
Se poate.. Nu zic.
Eu am scris de herubimul cu sabie de foc - despre care se canta de Craciun ca a plecat si nu mai pazeste pomul Vietii. Din cate stiu eu, pomul vietii este prezenta lui Dumnezeu, izvorul Vietii, pe pamant. Odata cu intruparea si mai ales moartea si invierea lui Hristos Dumnezeu este iarasi printre noi, avem acces la El, zidul s-a distrus..

Da, nu vroiam sa te contrazic ca nici nu aveam pe ce baza :).

In ce priveste heruvimul, este clar ca din moment ce sfintii pot cerceta raiul pamantesc (cum a fost cazul Sf. Grigorie), inseamna ca Edenul nu ne mai este inaccesibil.

Ioana-Andreea 28.01.2010 15:59:05

hm
eu credeam ca e un loc pe Pamant,ca scrie exact intre ce rauri se gaseste.

Lavrentiu 28.01.2010 16:05:53

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 205712)
hm
eu credeam ca e un loc pe Pamant,ca scrie exact intre ce rauri se gaseste.

Da, si eu am crezut initial la fel. Apoi am vazut ca Sfintii Parinti, dupa cateva descoperiri, spun ca era un loc din care omul a fost alungat, un loc spiritualizat. Din acest motiv, numai unor sfinti le-a fost dat sa contemple acel loc. Dar el exista. Si in Facere daca observi, Adam este izgonit "in preajma gradinii", deci Adam inca putea contempla locul de unde fusese alungat.

Zalmoxis_Nemuritorul 01.03.2010 17:19:18

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 205510)

Mi-e tare teama ca Gobekli Tepe e doar o simpla asezare de la inceputul neoliticului, fara vreo legatura cu Gradina Edenului....In plus, datarea e mult prea tarzie, sa zicem cel mult 5000i. Hr, cand stim ca primii oameni moderni inclusiv cuplul primordial a trait cu mai bine de 40 000 de ani in urma...

Cum spuneau si altii pe aici, Gradina Edenului e o notiune care nu poate fi localizata prea exact nici in timp, nici in spatiu. Este, cel mai probabil, o creatie alegorica.

Danut7 01.03.2010 19:10:25

Cred ca Gradina Edenului a fost pe pamant.Cand se vorbeste despre "Gradina Edenului" in Biblie ni se dau niste repere pamantesti.Spun "a fost" pentru ca nu mai este.Starea aceia de bogatie si de binecuvantare care a fost la inceput pe pamant s-a pierdut.Blestemat a fost pamantul din pricina lui Adam.

Mihnea Dragomir 01.03.2010 19:20:13

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 218232)
Cred ca Gradina Edenului a fost pe pamant.Cand se vorbeste despre "Gradina Edenului" in Biblie ni se dau niste repere pamantesti.Spun "a fost" pentru ca nu mai este.Starea aceia de bogatie si de binecuvantare care a fost la inceput pe pamant s-a pierdut.Blestemat a fost pamantul din pricina lui Adam.

Subscriu ! În sfârșit, un punct de vedere...ortodox !

Danut7 01.03.2010 19:28:00

Subscriu si eu la ce au mai zis inaintasii mei."Locul" acesta era de fapt o stare , un "loc spiritualizat".

Zalmoxis_Nemuritorul 01.03.2010 21:52:26

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 218250)
Subscriu si eu la ce au mai zis inaintasii mei."Locul" acesta era de fapt o stare , un "loc spiritualizat".

Daca ar fi fost pe Pamant, cum se face ca Proorocul Ezekiel povesteste despre copacii Gradinii Edenului ce se afla in Locuinta Mortilor (Sheol), deci intr-un plan spiritual ?

"16. La vuietul căderii lui am făcut să se cutremure neamurile, când l-am prăbușit în locuința morților, la cei ce se coborâseră în mormânt, și s-au bucurat în latura cea de dedesubt toți arborii Edenului, cei mai aleși și mai buni ai Libanului, toți cei adăpați cu apă; "

Danut7 01.03.2010 21:55:20

Citat:

În prealabil postat de Zalmoxis_Nemuritorul (Post 218363)
Daca ar fi fost pe Pamant, cum se face ca Proorocul Ezekiel povesteste despre copacii Gradinii Edenului ce se afla in Locuinta Mortilor (Sheol), deci intr-un plan spiritual ?

As vrea sa vad unde vorbeste proorocul Iezechiel de copacii din Gradina Edenului.Asa cred eu ca s-a aflat pe pamant, se dau si fluviile care erau imprejur.

Zalmoxis_Nemuritorul 01.03.2010 22:14:42

Ezechiel, capitolul 31
(vorbeste de caderea Asiriei, acest capitol si urmatoarele ofera o descriere amanuntita a Locuintei Mortilor...)

15. Așa zice Domnul Dumnezeu: "În ziua aceea, când s-a coborât el în locuința morților, în semn de jale, am închis peste el adâncul; am oprit râurile lui și apele cele mari au secat; am întunecat Libanul pentru el și toți arborii câmpului s-au uscat din cauza lui.
16. La vuietul căderii lui am făcut să se cutremure neamurile, când l-am prăbușit în locuința morților, la cei ce se coborâseră în mormânt, și s-au bucurat în latura cea de dedesubt toți arborii Edenului, cei mai aleși și mai buni ai Libanului, toți cei adăpați cu apă;
17. Și aceștia s-au coborât cu el în locuința morților la cei uciși de sabie, care erau brațul lui și trăiau în umbra lui, printre neamuri".
18. Deci, cu care din arborii Edenului te-ai asemănat tu în strălucire și măreție? Acum însă LA RAND CU ARBORII EDENULUI VEI FI PRABUSIT IN ADANC, vei. zăcea în mijlocul celor netăiați împrejur, cu cei uciși de sabie. Iată pe Faraon și toată mulțimea supușilor săi", zice Domnul.

Danut7 02.03.2010 11:17:47

Acel plan sau loc spiritualizat s-a retras de pe pamant, dupa caderea in pacat si probabil(zic probabil pentru ca ma fortezi la interpretari) a devenit un loc spiritualizat "Raiul" de dupa moarte, in locuinta mortilor.Pentru ca zice in Facere ca omul a fost "izgonit in preajma" Gradinii, punand paza nu la toata Gradina ci doar la pomul vietii.Asa ca daca zice ca a fost in preajma gradinii, poate insemna ca inca ii mai era accesibila gradina insa pe un alt plan.Exista supozitii in diferite mitologii ca exista si "Rai" inainte de Hristos, doar ca se afla in Locuinta Mortilor, fiind un loc mai bun acolo.Asta mai ales in mitologia greceasca unde taramul mortilor se dividea in taramul damnatilor si Campiile Elizeelor, taramul eroilor.Dar si la ei in mitologie nu ajungea oricine in Campiile Elizee.Insa in Iezechiel cap 31, cred ca se vorbeste alegoric despre caderea lui Lucifer, despre Antihrist si despre ingerii ce si-au parasit vrednicia lor odata si care sunt ferecati in legaturi in Iad.

Danut7 02.03.2010 11:42:50

In mare parte Edenul reprezinta o stare, sa ne rezumam la asta.Starea de bine si de binecuvantare dinainte de caderea din har,starea in care se afla creatia si omul.O stare sufleteasca de bine,de bogatie,de bucurie si de fericire, care dupa caderea in pacat s-a denaturat.Gradina Edenului in mijlocul careia se afla pomul vietii este astazi Biserica.

The_Fallen 02.03.2010 13:59:13

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 205583)

Credeam ca sunt acelasi lucru.Care este diferenta intre Gradina Edenului si rai?Si credeam ca a considera raiul o stare a sufletului e erezie?!

Zalmoxis_Nemuritorul 02.03.2010 16:45:46

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 218537)
Acel plan sau loc spiritualizat s-a retras de pe pamant, dupa caderea in pacat si probabil(zic probabil pentru ca ma fortezi la interpretari) a devenit un loc spiritualizat "Raiul" de dupa moarte, in locuinta mortilor.Pentru ca zice in Facere ca omul a fost "izgonit in preajma" Gradinii, punand paza nu la toata Gradina ci doar la pomul vietii.Asa ca daca zice ca a fost in preajma gradinii, poate insemna ca inca ii mai era accesibila gradina insa pe un alt plan.Exista supozitii in diferite mitologii ca exista si "Rai" inainte de Hristos, doar ca se afla in Locuinta Mortilor, fiind un loc mai bun acolo.Asta mai ales in mitologia greceasca unde taramul mortilor se dividea in taramul damnatilor si Campiile Elizeelor, taramul eroilor.Dar si la ei in mitologie nu ajungea oricine in Campiile Elizee.Insa in Iezechiel cap 31, cred ca se vorbeste alegoric despre caderea lui Lucifer, despre Antihrist si despre ingerii ce si-au parasit vrednicia lor odata si care sunt ferecati in legaturi in Iad.

Tocmai ca nu....
Vorbeste de tari precum Asiria, Egipt, de regi si imparati, si in acest context insereaza si povestea copacilor Edenului. Poti sa citesti intreg contextul pe Biblia Ortodoxa, care se afla online.

Mi-e tare teama ca nu avem cum sa aflam raspunsuri prea sigure la aceasta intrebare... insa in ceea ce ma priveste, as crede ca gradina a fost aruncata, eventual in Locuinta Mortilor... asta pare sa sugereze Ezekiel.

Danut7 02.03.2010 17:09:21

Citat:

În prealabil postat de Zalmoxis_Nemuritorul (Post 218720)
Tocmai ca nu....
Vorbeste de tari precum Asiria, Egipt, de regi si imparati, si in acest context insereaza si povestea copacilor Edenului. Poti sa citesti intreg contextul pe Biblia Ortodoxa, care se afla online.

Mi-e tare teama ca nu avem cum sa aflam raspunsuri prea sigure la aceasta intrebare... insa in ceea ce ma priveste, as crede ca gradina a fost aruncata, eventual in Locuinta Mortilor... asta pare sa sugereze Ezekiel.

As spune ca astea sunt interpretari fortate.Nu e bine sa ne pripim cand interpretam Scriptura.

Zalmoxis_Nemuritorul 02.03.2010 17:25:33

Nu mi se pare deloc fortata...
De ce ar vorbii atat de limpede de copacii Edenului in Locuinta Mortilor daca ei nu ar fi acolo ?
Conform "briciului lui Occam", cea mai simpla explicatie e de cele mai multe ori cea mai corecta, in acest caz, copacii se afla intr-adevar acolo :).

Danut7 02.03.2010 17:26:47

Citat:

În prealabil postat de Zalmoxis_Nemuritorul (Post 218737)
Nu mi se pare deloc fortata...
De ce ar vorbii atat de limpede de copacii Edenului in Locuinta Mortilor daca ei nu ar fi acolo ?
Conform "briciului lui Occam", cea mai simpla explicatie e de cele mai multe ori cea mai corecta, in acest caz, copacii se afla intr-adevar acolo :).

Un lucru e copacii, altul e gradina.

Zalmoxis_Nemuritorul 02.03.2010 17:40:18

Dar copacii nu sunt parte integranta (si definitorie) a Gradinii ?

Danut7 02.03.2010 17:44:45

Citat:

În prealabil postat de Zalmoxis_Nemuritorul (Post 218745)
Dar copacii nu sunt parte integranta (si definitorie) a Gradinii ?

Poti sa tai arborii din "gradina" .

Zalmoxis_Nemuritorul 02.03.2010 17:55:50

Dar gradina fara copaci mai e gradina ?

Langu 02.03.2010 23:34:24

Citat:

În prealabil postat de Zalmoxis_Nemuritorul (Post 218756)

Iertare,nu vreau sa supar pe nimeni,cred ca sunt doar metafore sa nu luam cuvintele ca atare.Deci vedem inca de la inceputul Cap.31-"Asiria era un cedru in Liban...inaltimea lui intrecuse toti arborii campului...nici un copac din gradina lui Dumnezeu nu-l umbreau...La vuietul caderii lui...s-au bucurat toti arborii Edenului,cei mai alesi si cei mai buni ai Libanului,toti cei adapati cu apa(botezul cu ce s-a facut?)..."
In concluzie,este vorba de cu totul altceva si nu doar de simpli copaci.

Zalmoxis_Nemuritorul 03.03.2010 12:38:43

Cu siguranta ca poate fi vorba doar de niste metafore...
Hmm, nu se gasim nicaieri vreo carte de interpretarea a Scripturilor ? Chiar sunt curios...

cristiboss56 03.03.2010 14:05:39

Citat:

În prealabil postat de Zalmoxis_Nemuritorul (Post 219102)
Cu siguranta ca poate fi vorba doar de niste metafore...
Hmm, nu se gasim nicaieri vreo carte de interpretarea a Scripturilor ? Chiar sunt curios...

Ce nu se . . . ?

Zalmoxis_Nemuritorul 04.03.2010 15:05:25

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 219155)
Ce nu se . . . ?

Greseala gramaticala, uh!
Ma intrebam daca nu se gaseste vreo carte sau vreu-un indrumar de interpretare a Scripturilor.

Miha-anca 04.03.2010 18:09:55

Dar avem Omiliile Sf. Ioan Gura de Aur si altele...

andreicozia 04.03.2010 19:27:51

Citat:

În prealabil postat de Zalmoxis_Nemuritorul (Post 218756)

Da, gradina de zarzavat

zoridezi 04.03.2010 20:50:47

Ma bag si eu in discutie, sper sa nu zadarnicesc totul.
Ma gandeam asa: atunci cand S-a nascut Iisus, a aparut o stea.
Care in mod sigur era de natura fizica si nu doar o metafora.
Iisus spune ca El este Luceafarul de dimineata. Corect! Deci exista o corespondenta intre Iisus si steaua aceea.
Asadar ma intreb si eu ca tot prostul: exista posibilitatea ca pomii din gradina sa fie totodata si fizici si metaforici? :17:
Eu cred ca Iisus este Pomul Vietii si ca pomul chiar exista in realitate.
Dar nu stim in ce mod, e ceva care depaseste puterea noastra de intelegere.

Astept rosiile :D

Langu 04.03.2010 21:18:15

[quote=zoridezi;220104]Ma bag si eu in discutie, sper sa nu zadarnicesc totul.
Ma gandeam asa: atunci cand S-a nascut Iisus, a aparut o stea.
Care in mod sigur era de natura fizica si nu doar o metafora.
Iisus spune ca El este Luceafarul de dimineata. Corect! Deci exista o corespondenta intre Iisus si steaua aceea.
Asadar ma intreb si eu ca tot prostul: exista posibilitatea ca pomii din gradina sa fie totodata si fizici si metaforici? :17:
Eu cred ca Iisus este Pomul Vietii si ca pomul chiar exista in realitate.
Dar nu stim in ce mod, e ceva care depaseste puterea noastra de intelegere

Este Luceafarul care lumineaza "dimineata" pacatosului,ce se trezeste din intunericul pacatelor.
Adevarat,este Pomul Vietii care ne da roade, si din acestea,cine mananca, se mantuieste-deci traieste.Dar ca sa spunem ca este un pom in sensul strict al cuvantului este o copilarie.

zoridezi 04.03.2010 21:41:05

Citat:

În prealabil postat de Langu (Post 220123)
Este Luceafarul care lumineaza "dimineata" pacatosului,ce se trezeste din intunericul pacatelor.
Adevarat,este Pomul Vietii care ne da roade, si din acestea,cine mananca, se mantuieste-deci traieste.Dar ca sa spunem ca este un pom in sensul strict al cuvantului este o copilarie.

De ce sa fie o copilarie? Multi Sfinti spuneau ca gradina era un loc fizic. Alti Sfinti ca era un loc spiritual.
Adevarul trebuie sa fie pe undeva la mijloc :)

PS. Am vazut ca iti place gradinaritul... fain!

georgeval 04.03.2010 21:52:47

In opinia unor teologi, gradina Edenului prefigura "cerul nou si pamantul nou" din perspectiva esatologica a Apocalipsei. Nu putem neglija reperele geografice prezente in referatul biblic, dar trebuie sa le interpretam din perspectiva starii primordiale in care creatia era destinata transfigurarii.

The_Fallen 04.03.2010 22:09:28

[quote=Langu;220123]
Citat:

În prealabil postat de zoridezi (Post 220104)

Parca Dumnezeu le-a spus lui Adam si Evei sa nu manance din pomul vietii ca vor muri?!

Langu 04.03.2010 22:32:38

[quote=The_Fallen;220167]
Citat:

În prealabil postat de Langu (Post 220123)

Parca Dumnezeu le-a spus lui Adam si Evei sa nu manance din pomul vietii ca vor muri?!

Vrei sa spui -pomul cunoasterii...

zoridezi 04.03.2010 22:46:31

Citat:

În prealabil postat de The_Fallen (Post 220167)

Nu le-a interzis sa manance din Pomul Vietii, ci din pomul cunostintei binelui si raului.
Iar amandoi erau in mijlocul raiului, ceva in genul:

http://godhungry.org/wp-content/uplo...5760814135.jpg

Numai ca unul era iluzia, iar altul Adevarul.
Nu stiu daca exemplul cu copacul reflectat in apa e tocmai potrivit, dar asta asa ca sa ne facem o idee. :)

Langu 04.03.2010 22:50:56

Citat:

În prealabil postat de zoridezi (Post 220142)
De ce sa fie o copilarie? Multi Sfinti spuneau ca gradina era un loc fizic. Alti Sfinti ca era un loc spiritual.
Adevarul trebuie sa fie pe undeva la mijloc :)

PS. Am vazut ca iti place gradinaritul... fain!

Prespunand ca Iisus este pomul vietii(cel din Rai) sa intelegem ca acel pom este unul cu Dumnezeu?Caci Tatal,Fiul si Duhul Sfant sunt Unul.
Cat despre gradinarit,da,imi place mult,este interesant si nu numai.

zoridezi 04.03.2010 23:19:40

Citat:

În prealabil postat de Langu (Post 220189)
Prespunand ca Iisus este pomul vietii(cel din Rai) sa intelegem ca acel pom este unul cu Dumnezeu?Caci Tatal,Fiul si Duhul Sfant sunt Unul.
Cat despre gradinarit,da,imi place mult,este interesant si nu numai.

Da, sunt Unul. Insa nu stim in ce 'forma'.
Langu, tu ai putea sa iti imaginezi cum se manifesta Dumnezeu? Ca eu nu pot :)
Stim ca la botezul Mantuitorului, Duhul Sfant S-a pogorat sub forma unui porumbel. Deci totul e posibil.

Cu privire la gradinarit, -daca imi permiti - iti recomand filmul "Being there".
Are o filozofie foarte interesanta.

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:12:10.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.