![]() |
Ce carte v-a marcat/placut?
Vreau sa-mi mai iau niste carti noi de citit. Problema e ca daca ma duc si iau o carte de pe raft fara sa cunosc prea multe despre autor se poate sa-mi para rau si cartea aceea sa nu fie spre binele sufletului meu.
Ce carte (nu neaparat religioasa) ati citit si credeti ca e recomandabila inclusiv unui crestin? Pentu inceput dau cateva exemple: F. Dostoyevsky "Idiotul", "Crima si Pedeapsa", A. Tolstoy "Razboi si Pace", "Anna Karenina". Nu neaparat sa fie clasice, doar sa fie puternice si cu impact pozitiv. |
pana vin colegii cu recomandari puternice...
mi-am adus aminte de "Flori pentru Algernon" - nu este o carte cu happy-end, dar eu zic ca ar trebui sa aiba impact pozitiv.
(am cautat pe google autorul, ca nu-l mai tineam minte: Daniel Keyes). |
Tot de Dostoievski ar fi "Demonii", "Fratii Karamazov" si "Umiliti si obiditi". iar de Tolstoi -"Invierea". Din literatura universala mi s-au mai parut interesante dintre cartile cu tenta religioasa Miguel de Unamuno - "Jurnal Intim", Par Lagerkvist - "Baraba", Aleksandr Soljenitin - "O zi din viata lui Ivan Denisovici", Roger Caillois - "Pilat din Pont".
Dintre cartile ortodoxe pe care le-am citit as recomanda Pelerinul Rus, Rafail Noica - "celalalt Noica" si "Cultura Duhului", Anton Cehov - "Povestiri Ortodoxe", Savatie Bastovoi - "Nebunul", Antonie Bloom - "despre credinta si indoiala" si "despre intalnirea cu Dumnezeu", Nicolae Steinhardt - "Daruind vei dobandi" si "Jurnalul Fericirii", Cuviosul Siluan Athonitul - "Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei", "Viata si invatatura staretului Siluan Athonitul", scrisa de arhimandritul Sofronie, Jean-Claude Larchet - "Dumnezeu este iubire, Marturia Sfantului Siluan Athonitul" si "Tine candela inimii aprinsa - Invatatura Parintelui Serghie", Maxime Egger - "Sa ne rugam 15 zile cu Sfantul Siluan" si ar mai fi o carte superba scrisa de Veniamin Fedcenkov - "Intalniri cu sfinti". Cam atat imi amintesc momentan. |
"Brazii se frang dar nu se indoiesc" de Ion Gavrila Ogoranu, ciclul de 14 carti ale lui Sven Hassel, Camasa lui Hristos
|
"Maestrul si Margareta" de Bulgakov. N-o s-o lasi din mana pana la final.
|
Da. Foarte buna carte "Maestrul si Margareta". Si "Camasa lui Hristos" e frumoasa. Ar mai fi Boris Pasternak - "Doctor Jivago" si Henryk Sienkiewicz - "Quo vadis".
|
Citeste Iliada cu mintea de acum! Si "Papucii lui Mahmud" de Gala Galaction.
|
"Cavalerii teutoni" de Henryk Sienkiewicz si "QUO VADIS" de acelasi autor.
|
Am citit pe nerăsuflate în câteva ore cartea Părintelui Arsenie Acuzatul ZEK-18376" Un sfânt în lagărele comuniste.
Promite și volumul 2 - o carte minunată. Am primit în dar și "Nebunul" de Sevastie Bastovoi. Mi-o doream de anul trecut. Merită citite. |
Una din cartile care mi-au placut, in mod deosebit, este "Ora 25" a lui Virgil Gheorghiu.
|
Dostoievski. absolut tot! tot tot! :) si "Un om sfarsit" a lui Giovanni Papini este frumoasa.
|
Sfanta Teodora de la Sihla :8:
|
Va recomand, cu toata inima, cartile ce cuprind cuvintele ramase de la Parintele Miron Mihailescu.
1. "Iubind ca Dumnezeu", Editura Christiana, Bucuresti, 2004 2. "Vorbeste Dumnezeu", Editura Christiana, Bucuresti, 2005 3. "Sfanta Liturghie, Painea cea de-a pururi. Predici, exegeze si comentarii.", Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2007 4. "Cum sa ne rugam neincetat", Editura Patmos. Este un parinte mai putin cunoscut, insa fiece rand din aceste carti este plin de duh si de dragoste. Despre parintele va zic un singur lucru: a slujit Sfanta Liturghie zilnic, pentru mai bine 50 de ani. Eu nu ma satur citind. Duminica mi'am cumparat si ultimul volum. Cam scumput - 23 lei, insa merita din plin. |
multumesc de recomandare. se pot cumpara de pe net?
|
Citat:
"Cum sa te rogi neincetat" am vazut'o ieri, la Libraria Sophia, in Bucuresti. Era la reducere, adica 20 RON. |
multumesc. din pacate, nu stau in Bucuresti dar le iau eu de pe net. :)
|
Citat:
Seara cu pace. |
Ce carte v-a marcat/placut?
Citat:
|
carti
Nicolae Steinhardt - "Jurnalul fericirii"; "Primejdia marturisirii" ; "Daruind vei dobandi"
Nikos Kazantzakis - "Raport catre El Greco" ; "Hristos rastignit a doua oara" ; "Zorba Grecul" Umberto Eco - "Numele trandafirului" ; "Insula din ziua de ieri" ; "Noaptea Sfantului Bartolomeu" Vasile Voiculescu - "Zaheu Orbul" Cella Serghi - "Panza de paianjen" Laurentiu Fulga - "E noapte si e frig, seniori" D. Sallinger - "De veghe in lanul de secara" |
"Inchisoarea noastra cea de toate zilele" de Ion Ioanid. chiar m-a impresionat. este vorba despre ororile inchisorilor comuniste din anii 50'.
|
Pai ...
:106:Pai ar fi....:
Dragostea care ne sminteste - pr.m. Savatie Bastovoi Fericirea de a cunoaste calea - pr.m. Arsenie Boca si din cele de beletristica Mizerabilii - Victor Hugo Comedia umana - Balzac de autori romani Bal mascat - Ionel Teodoreanu Descult - Zaharia Stancu |
Ma rezum la literatura:
Dostoievsky, toate cartile Chesterton, mai multe, de ex. Sfera si Crucea, Man alive, Omul care era joi, Orthodoxy, povestirile cu Father Brown si altele C.S. Lewis mai toate, mai ales Perelandra, seria Narnia, Till we have faces, The Great Divorce Franz Werfel, Höret die Stimme (viata romantata a profetului Ieremia) Jane Austen, toate Ernest Jünger, Auf den Marmorklippen (Falezele de marmora) Dickens, David Copperfield (m-a marcat f mult in adolescenta) Charlote Brönte, Jane Eyre (idem) Sadoveanu, Creanga de aur Salinger, Frany and Zoez, De veghe in lanug de secara A. Huxley, Brave New world si alte cateva al caror titlu imi scapa Tolkien, Stapanul Inelelor Harry Potter (nu dati cu piatra, ma ajuta sa evadez ;-)) E. Nesbitt, The Treasure seekers si The Wouldbegoods (carti de copii extraordinar de nostime) si altele... |
John Steinbeck-Soareci si oameni.
|
Citat:
|
Henryk Sienkiewicz - "Quo Vadis", Irving Stone - "Agonie si Extaz"; Alexandra Ripley - "Scarlett" (continuarea la Pe aripile Vantului), James Clavell - "Shogun", "Tai Pan"; Hector Malot - "Singur pe lume"
|
toate cartile parintelui Savatie sunt extraordinare, insa aceasta.. aveti dreptate, e pur si simplu zdrobitoare. si mai e una din cele mai vechi - "In cautarea aproapelui pierdut".
|
Citat:
|
Uitasem de unele din cartile lui Vladimir Volkoff (autor francez de origine rusa), de ex. Strutocamila (le Praître), L'Interrogatoire, Le retournement, Metro pour l'enfer
|
Pentru o mai buna viata duhovniceasca si pt o intelegere mai buna Evangheliei lui Hristos, este bine si ne recomnad si toti marii nostrii duhovnici sa citim VIETILE SFINTILOR! Asta ne ajuta cel mai mult!
Dupa ce ne rugam dimineata si luam Sf.Aghiasma si Anafora, e bine sa citim Viata Sfantului din ziua respectiva! Ca dupa ce citim imediat ne rugam sfantului zilei cu cuvinte simple sa se roage lui Dumnezeu pt noi! Si ne ajuta atat de mult... nu ne dam seama... dar daca o facem, vom primi ajutorul sfantului! Apoi cand avem timp sa citim NU mult ca sa nu intelegem ci cate putin din fiecare carte! Si din Sf.Scriptura e de ajuns cate un capitol din Noul Testament! Ca sa putem cugeta cand putem la acele cuvinte dumnezeesti! Daca luam carti grele... nu rezolvam nimic! VA indemn simplu si curat: sa citim Vietile sfintilor ca ei ne sunt exemplu de vietuire in Hristos si tot ei sunt cei care au pus in practica cuvintele lui Hristos! Nimeni nu ne poate da exemplu mai viu decat sfintii! Si de aici lucreaza Dumnezeu... BUCURII!!! |
Cartea mea preferata este "Crima si pedeapsa" de Dostoievski.
Este una dintre cele mai recente carti citite si as putea spune ca a fost o adevarata incantare. Am citit-o dupa mii de alte carti de literatura, in special franceza. La sfarsit, am exclamat: "Iata cu adevarat o carte adevarata, care este cu adevarat de folos cititorilor!" Da, aceasta carte arata cum un om rau se poate transforma intr-unul bun, cum un criminal poate ajunge un om normal si o prostituata poate ajunge o femeie cinstita. Aceasta carte da sperante ca orice bruta se poate reintegra daca simte iubire, nimic nu este irecuperabil. O carte minunata pe care o recomand tuturor! |
" Mici indemnuri spre mantuire " ( Arsenie Papacioc ) ; " Rostul Patimilor " (Serafim Alexiev ) ; " Talcuiri la Sf. Scriptura . . ." ( Teofan Zavoratul ) " Genele si cele sapte pacate capitale . . . " ( Zorin si Konstantin V )
|
Cheia Raiului
O carte foarte importanta care ne face sa ne gandim cu ,responsabilitate la tot ce facem : " Cheia Raiului" scrisa de Protos. Nicodim Măndită ,o carte destul de stufoasa dar pe atat de explicita si simpla la citit, care te face sa uiti de numarul paginilor sale , nu uitati de ea fratilor ca ne intareste , a ne ridica din pacat cu dragoste si placere.
Sper sa o mai gasiti a fost tiparita: tipografia Concordia s.r.l Sos. Pantelimon nr. 266 sector 2 bucuresti in 2002 editura agapis. "Pace vouă! Precum m-a trimis pe Mine Tatăl vă trimit si Eu pe voi... Luați Duh Sfânt: cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate si cărora le veti tine , vor fi tinute (Ioan 20, 21-23)" |
"Oglinda duhovniceasca"
"Oglinda duhovniceasca" este o lucrare cuprinsa in sase volume, ce insumeaza aproximativ 3.000 de pagini. Autorul si-a dorit ca, parcurgand textul acestei lucrari, cititorul sa-si priveasca adevaratul sau chip moral, sufletesc, ca intr-o oglinda, cu trasaturile lui bune sau rele, pentru a-si da seama de adevarata lui stare, sa poata alege calea ce si-o doreste, si sa stie ce-l asteapta la sfarsitul acestei vieti.
Autor:Protosinghel Nicodim Mandita |
1."Parintele Paisie si marii initiati ai Indiei" - scrisa de parintele Paisie Aghioritul, cred ca poti intelege atate de multe din aceasta scriere, o recomand cu toata inima oricarei persoane, o va captiva inca din primele randuri...
2. "Tatal meu preotul care s-a urcat la cer" - scrisa de Virgil Gheorghiu, nu pot sa descriu in cuvinte aceasta carte...ramane ca voi singuri sa va faceti o parere. |
Am vazut, de curand, piesa de opera "Traviata". Am inteles ca ar fi scrisa dupa cartea "Dama cu camelii", a lui Alexandre Dumas.
Este vorba despre fiul unei familii nobile care se indragosteste de o femeie desfranata. M'a atins profund tema, opera, ideea, fapta... caci se spune ca ar fi scrisa dupa un fapt real. Povestea adevarata din cartea "Dama cu camelii" "Traviata" a fost inspirata de Rose Alphonsine Plessis (1824-1846) (nascuta in satul Nonant, nu departe de orasul Bayeux din Franta), care a fugit de acasa la varsta de 13 ani. Ajunsa la Paris fara bani, a inceput sa practice prostitutia. La 18 ani devenise deja o cunoscuta ca una din cele mai scumpe curtezane (care in limba italiana se numeste "traviata"). Spre a scapa de urmarirea familiei, si-a schimbat numele de fata in Marie-Duplessis. In aceasta perioada, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas - fiul (1824-1895), care s-a indragostit de ea si cu care a intretinut stranse legaturi amoroase. Legatura lor au continuat chiar si dupa casatoria ei, pana la prematura ei moarte, in urma unei tuberculoze, la data de 3 februarie 1846, la varsta de numai 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o multime de camelii, floarea ei preferata, a fost depus in cimitirul Montmartre. In anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul "Dama cu camelii", roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursa de inspiratie pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi - „La Traviata”, cu singura diferenta ca in opera, personajul feminin apare sub numele de "Violetta Valery". Cati dintre noi ar putea iubi sincer o desfranata ? ... In afara de Hristos, eu nu cunosc pe nici un altul. |
Citat:
|
Citat:
Eu ma refeream aici la iubirea din cadrul casatoriei (trup si suflet). Sfantul Ioan Gura de Aur aseamana unirea lui Fiului lui Dumnezeu cu firea umana cu cea a unirii unui sot cu o desfranata. El zice: "Care sot si'ar lua pentru el o desfranata?!" Si in continuare arata cum Fiul lui Dumnezeu nu se scarbeste de firea umana cazuta in toate pacatele si murdarita pana peste cap, in a o lua drept sotie, in a deveni una cu ea. Cam asta era asemanarea. Nu stiu daca am spus clar gandul meu. Precum Iisus Hristos a luat firea umana cea desfranata... ma intreb, cati ar putea lua de sotie o desfranata. |
Nu face obiectul topicului, dar sunt unii care-si iau, ca si o desfranata are suflet si se poate indrepta. Ba chiar de le-ar lua pe mai multe, ca dragostea impartasita te poate scoate din deznadejde si mizerie. Dar daca-si o asemenea sotie, sa o respecte din acea clipa ca si cum nu ar fi fost niciodata desfr.
|
Citat:
Aici, sa ramanem la carti. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:29:54. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.