Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Sfintii Inchisorile Comuniste (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8046)

11111111 06.01.2010 22:23:09

Sfintii Inchisorile Comuniste

http://www.youtube.com/watch?v=6p5At...eature=related

andreicozia 06.01.2010 22:26:35

Citat:

Īn prealabil postat de 11111111 (Post 197848)

Atita timp cit inca nu au fost declarati sfinti de catre comisia de sfintire a BOR-ului, nu inteleg de ce ii numim sfinti?
Doar pentru ca asa vrea Danion si cu Puric? De ce oare ni se cer sa acceptam aceste iesiri schismatice si anarhiste?

andrei_im 06.01.2010 22:32:44

pentru ca de-a lungul istoriei sute de sfinti au fost canonizati datorita evlaviei populare. cel mai apropiat exemplu pentru noi este sfanta parascheva. dar si moastele sfantului sava de la buzau au fost cinstite de sfantul vasile cel mare cu mult inainte de a fi canonizat oficial de biserica. de fapt, insasi canonizarile acestea sinodale au aparut tarziu in istoria bisericii.

mihai07 07.01.2010 14:01:00

Citat:

Īn prealabil postat de andreicozia (Post 197852)
Atita timp cit inca nu au fost declarati sfinti de catre comisia de sfintire a BOR-ului, nu inteleg de ce ii numim sfinti?
Doar pentru ca asa vrea Danion si cu Puric? De ce oare ni se cer sa acceptam aceste iesiri schismatice si anarhiste?

Crezi ca sfintenia tine cont de niste acte oficiale?

Fani71 07.01.2010 15:21:30

Exact, unii sfinti nu au fost canonizati niciodata.
De exemmplu chiar sfintii apostoli!!

Dar sigur, nu ajunge evlavia populara ca sa fie considerat cineva sfant cu siguranta. Criteriul evlaviei populare presupune o constiinta crestina si ecleziala puternica, despre care eu una ma indoiesc ca exista in zilele noastre intr-un grad prea mare.

andrei_im 07.01.2010 15:55:05

evlavia populara apare atunci cand un om a respectat poruncile lui Dumnezeu, atunci cand a murit pentru Adevar, cand a biruit toate patimile trupesti si sufletesti prin lupta muceniceasca, cand cei din jur au vazut cum stralucesc sfintenia si bucuria lui Hristos in el, cand a savarsit minuni in timpul vietii, dar si dupa trecerea la Domnul, prin rugaciuni. sa nu uitam ca prevestirea clipei mortii este un dar de la Dumnezeu oferit multor sfinti.
sigur.. pot spune multi ca sfintii inchisorilor au fost legionari, extremisti..
Sfantul Ciprian a fost vrajitor in tinerete...

andreicozia 07.01.2010 15:59:00

Citat:

Īn prealabil postat de andrei_im (Post 197859)
pentru ca de-a lungul istoriei sute de sfinti au fost canonizati datorita evlaviei populare. .

..au fost canonizati SI datorita evlaviei populare...

andrei_im 07.01.2010 16:00:04

evlavia populara a atras atentia ierarhilor. lucrarea sfintilor a fost vazuta TOCMAI IN ACEASTA EVLAVIE POPULARA.

andreicozia 07.01.2010 16:00:40

Citat:

Īn prealabil postat de mihai07 (Post 198043)
Crezi ca sfintenia tine cont de niste acte oficiale?

Este extrem de important sa tinem seama si de cei care STIU mult mai multe in ale tainelor duhovnicesti decit noi!...altfel se duce totul de ripa.

geo.nektarios 07.01.2010 16:00:53

Sfintenia unei persoane nu tine de caninizare! Canonizarea inseamna trecrea in calendar ca sa fie cinstiti si randuiti cu slujba! Dar nu inseamna ca daca sunt canonizati sunt trecuti in ceata de sfinti, adica ii dam noi porunca lui Dumnezeu sa ii treaca cu sfintii! Cititi de ex patericul Athonit si vedeti cati sfinti necanonizati sunt, si cate minuni faceau... nu au nevoie sfintii de lauda noastra si de canonizare, ci de CINSTIRE!!!

costel 07.01.2010 16:10:50

Din putina noastra vietuire cu Dumnezeu, atunci cand mergem la impartasit, ni se cere si sa fim spovediti. Daca am face acest lucru mai des, nu ar mai fi cazul ca inainte de orice impartasire sa ne spovedim. Dar ce s-ar intampla daca cineva ar spune in Biserica ca impartaseste fara spovedanie? Ar fi tulburare.

Asa si aici. Daca nu am avea parte de o canonizare a sfintilor, sigur am rataci. Caci am avea situatii cand o persoana s-ar trezi peste noapte sa se inchine unei persoane pe care doar el si nu si altii o stiu ca sfant. Nu suntem toti vrednici sa primim descoperirea lui Dumnezeu. De aceea avem nevoie si de canonizare, nu pentru ca ar schimba starea celui trecut la cele vesnice, ci pentru a ne lumina pe noi; ne ajuta sa cinstim pe cine trebuie.

andrei_im 07.01.2010 16:12:19

Citat:

Īn prealabil postat de andreicozia (Post 198090)
Este extrem de important sa tinem seama si de cei care STIU mult mai multe in ale tainelor duhovnicesti decit noi!...altfel se duce totul de ripa.

da asa este. exista parinti cu viata sfanta care ii cinstensc pe martirii inchisorilor. sau te referi la ierarhi? e nevoie si de ierarhi dar in Biserica lui Hristos smerenia e cea mai mare, nu patriarhul (parintele Arsenie Papacioc spune asta, nu eu)

Fani71 07.01.2010 16:18:50

Citat:

Īn prealabil postat de andrei_im (Post 198082)
evlavia populara apare atunci cand un om a respectat poruncile lui Dumnezeu, atunci cand a murit pentru Adevar, cand a biruit toate patimile trupesti si sufletesti prin lupta muceniceasca, cand cei din jur au vazut cum stralucesc sfintenia si bucuria lui Hristos in el, cand a savarsit minuni in timpul vietii, dar si dupa trecerea la Domnul, prin rugaciuni. sa nu uitam ca prevestirea clipei mortii este un dar de la Dumnezeu oferit multor sfinti.
sigur.. pot spune multi ca sfintii inchisorilor au fost legionari, extremisti..
Sfantul Ciprian a fost vrajitor in tinerete...

Da, ea apare atunci, slava Domnului.
Insa ea apare din pacate si cand cineva are puteri psihologice deosebite, si face multe fapte care pot fi inbterpretate ca minuni. Se stie atractia poporului fata de minuni - si Hristos a criticat-o.
De accea evlavia populara nu a fost niciodata singurul criteriu de canonizare.
Cred ca mai ales in zilele noastre de tulburari ar trebui sa se tina cont de aceste pericole.

andrei_im 07.01.2010 16:19:54

ortodocsii rusi din america si din toata lumea l-au cinstit pe Sfantul Ioan Maximovici (1896 -1966) ca pe un sfant din clipa in care a trecut la Domnul. Dupa ce s-a obtinut o autorizatie speciala de la primaria din San Francisco, a fost inmormantat chair in biserica! la capul mormantului s-au savarsit din prima zi slujbe de pomenire (SLUJBE nu doar rugaciuni), s-a citit zi si noapte din psaltire. uleiul din candela aprinsa acolo a fost trimis prin posta crestinilor din toata lumea si sute de oameni au fost tamaduiti. imediat dupa adormire, sfantul s-a aratat in vis unei credincioase - se facea ca la sfarsitul unei slujbe, in timp ce miruia zicea tuturor "Spuneti-le oamenilor ca desi am murit, sunt viu!". toate acestea inainte de canonizare. sa nu uitam ca sfantul Ioan a avut foarte foarte multi dusmani (a fost tarat si intr-un proces civil), care nu i-au dat pace nici dupa adormire. desi vedeau toate semnele, nu se opreau din a-i huli numele. s-au oprit abia cand i-au fost descoperite sfintele moaste, multi dintre cei ce il huleau pocaindu-se pentru greseala facuta.

andreicozia 07.01.2010 16:33:02

Citat:

Īn prealabil postat de Fani71 (Post 198102)
Cred ca mai ales in zilele noastre de tulburari ar trebui sa se tina cont de aceste pericole.

Exact despre asta voiam sa amintesc si eu. Pe vremuri evlavia era curata REALA, si intradevar reflecta prezenta unui sfint intre noi, insa acum, evlavia poate fi produsul unei manipulari de catre unii si altii prin media mincinoasa si fatarnica de catre Marii maestrii ai teatrului si a prezentelor DRAMATICE pe scenele tarii, conferinte de unde culeg bani cu lopata dupa care se relaxeaza...

geo.nektarios 07.01.2010 16:34:47

Sfantul Nectarie din Eghina nici azi nu este comsiderat SFANT de catre unii greci ba mai mult de catre unii ierarhi! Ce sa ne mai miram de alti sfinti? Sf.NEctarie care a facut mii de minuni chiar la moartea sa sau la inmormantarea sa, cat si dupa... si-a ridicat capul cand i-au schimbat epitrahilul, izvora mir de strangeau litri de mir de pe sf moaste.... s.m.a.

andrei_im 07.01.2010 16:43:31

Citat:

Īn prealabil postat de andreicozia (Post 198108)
Exact despre asta voiam sa amintesc si eu. Pe vremuri evlavia era curata REALA, si intradevar reflecta prezenta unui sfint intre noi, insa acum, evlavia poate fi produsul unei manipulari de catre unii si altii prin media mincinoasa si fatarnica de catre Marii maestrii ai teatrului si a prezentelor DRAMATICE pe scenele tarii, conferinte de unde culeg bani cu lopata dupa care se relaxeaza...

atunci arata-mi tu fratele meu unde este evlavie falsa. la cuviosul valeriu de exemplu. ce spun oamenii ca a fost bun la el, dar a fost de fapt rau?

andreicozia 07.01.2010 16:52:47

Citat:

Īn prealabil postat de andrei_im (Post 198114)
atunci arata-mi tu fratele meu unde este evlavie falsa. la cuviosul valeriu de exemplu. ce spun oamenii ca a fost bun la el, dar a fost de fapt rau?

Nu stiu frate nu am destule date despre Valeriu, Dumnezeu sa-l odihneasca!, ce pot cu siguranta sa spun este ca evlavia se simte prin inima nu prin imagini televizate, si mai ales televizate de catre cine?. Sunt si eu curios sa stiu ceva despre tine; Tu le-ai vazut fetele si le-ai ascultat parerile celor care manevreaza programele acestea de televizune religioasa? Oare stii ca astia nu au nici in clin nici in mineca nimic comun cu Ortodoxia ci doar cu NISA care a creat-o religia, posibilitatile de a face bani cu carul de pe urma ei?
Unul dintre ei este cel care conduce emisiunea Pelerinul care chiar el a marturisit ca inainte de a fi prezentator acolo, nu avea nici un habar despre religie, si ca acum este ghidat doar de darul actoricesc

andrei_im 07.01.2010 17:00:49

fratele meu, emisiunea aceea pelerinul sau universul credintei, mai pe larg, e si cu bune si cu rele. personal nu imi plac reportajele cum sunt montate, prezentate. unele chiar ma sperie :))
incerc sa nu ma uit dupa cine promoveaza, se poate politiza foarte mult toata treaba. incerc sa ma uit doar la sfinti.

andreicozia 07.01.2010 17:16:39

Citat:

Īn prealabil postat de andrei_im (Post 198124)
fratele meu, emisiunea aceea pelerinul sau universul credintei, mai pe larg, e si cu bune si cu rele. personal nu imi plac reportajele cum sunt montate, prezentate. unele chiar ma sperie :))
incerc sa nu ma uit dupa cine promoveaza, se poate politiza foarte mult toata treaba. incerc sa ma uit doar la sfinti.

Andrei, iti inteleg rivna, este de apreciat, insa asa cun bine spunea si Fani, vremurile sunt foarte tulburi, si mincinoase. Tu doresti sa stai cu ochii numai la sfinti insa pina sa ajungi la ei te maninca viclenia celor care pozeaza in sustinatori ai cauzei tale

andreicozia 07.01.2010 17:19:19

Citat:

Īn prealabil postat de andreicozia (Post 198122)
acum este ghidat doar de darul actoricesc

Ei pot fi ORICE, asa peste noapte, azi il joaca pe Iuda, miine care pe Patriarhul Constantinopolului iar poimine il vezi in postura unui neurochirurg.

andrei_im 07.01.2010 17:35:29

Citat:

Īn prealabil postat de andreicozia (Post 198129)
Andrei, iti inteleg rivna, este de apreciat, insa asa cun bine spunea si Fani, vremurile sunt foarte tulburi, si mincinoase. Tu doresti sa stai cu ochii numai la sfinti insa pina sa ajungi la ei te maninca viclenia celor care pozeaza in sustinatori ai cauzei tale

deci sa nu mai cred in sfintii inchisorilor din cauza domnului roncea sau a domnului puric? :) sper ca iti dai seama ca suna cel putin.. ciudat

andreicozia 07.01.2010 17:42:36

Citat:

Īn prealabil postat de andrei_im (Post 198139)
deci sa nu mai cred in sfintii inchisorilor din cauza domnului roncea sau a domnului puric? :) sper ca iti dai seama ca suna cel putin.. ciudat

Nu, eu am spus doar sa cercetezi TU personal!, sa te duci pe acolo, pe locurile pe unde a calcat si VEZI CE SIMTI TU, nu altii!
Nu permite altora sa simta pentru tine sa-ti impuna "simtirile" lor deseori viclene si mincinoase. MAI ALES prin scrierile lor!

Locurile pe care au pasit adevaratii sfinti sunt pline de Duh care se simte. Insa fii cinstit cu tine si nu te lasa impresionat de simtirea altora din jur

andreicozia 07.01.2010 17:45:51

NU TE CONSIDERA UN NIMIC, Andrei!

Chiar Hristos ne-a demonstrat ca nu trebuie sa fii un intelectual pentru A SIMTII!

Nu considera ca cei care scriu carti cu duiumul acuma sunt mai deosebiti sufleteste decit tine!

Curaj!

Cerceteaza SINGUR!

andrei_im 07.01.2010 17:46:04

daca ma va ajuta Dumnezeu intr-o buna zi poate o sa ajung si pe la Aiud. pana atunci am citit cartile "Sfantul Inchisorilor" si "Intoarcerea la Hristos". prima e scrisa de un monah, a doua a fost adunata de maicile de la diaconesti. daca si asta e tot "simtirea altcuiva", atunci nici din vietile sfintilor, nici din orice alta carte duhovniceasca sa nu mai citim..

andreicozia 07.01.2010 17:52:47

Iarta-ma

Iertare, insa in ziua de astazi, si din experientele mele de multi ani... eu sunt EXTREM DE CIRCUMSPECT cu tot ce apartine de literatura religioasa scrisa in ultimii ani, mai ales avind in vedere FOAMEA si patimile noi aparute care au devastat sufletele multor monahi si monahii ca sa nu mai vorbim de mireni.

Dumnezeu iti va auzi ruga si te va ajuta sa cercetezi SINGUR! la fel cum a facut-o Maria Egipteanca si altii in pustie.

andrei_im 07.01.2010 17:55:44

Citat:

Īn prealabil postat de andreicozia (Post 198146)
NU TE CONSIDERA UN NIMIC, Andrei!

Chiar Hristos ne-a demonstrat ca nu trebuie sa fii un intelectual pentru A SIMTII!

Nu considera ca cei care scriu carti cu duiumul acuma sunt mai deosebiti sufleteste decit tine!

Curaj!

Cerceteaza SINGUR!

fratele meu, daca eu vreau sa aflu mai multe despre.. rugaciune, sa zicem. normal ca ma rog eu intai, sa vad ce imi poate descoperi Dumnezeu mie, pacatosului. daca vreau sa sporesc, ma rog mai mult. mai cad, ma mai ridic, dar daca merg de unul singur tot drumul nu pot decat sa cad si atat! chiar nu mai are loc ascultarea nicaieri? o sa vreau sa citesc si ceva despre rugaciune.. in filocalie, la parintele sofronie poate... mai intrebi si duhovnicul tau, e foarte important si asta. m-am referit la scrierile SFINTILOR PARINTI dar si la cele care urmeaza DUHUL lor.

SebastianD 07.01.2010 18:09:18

Cartea "Sfantul Inchisorilor" , scrisa despre viata Sfantului Valeriu Gafencu , ne arata prin ce treceau acestia in momentele comunismului , de intamplarile din inchisori ...

andrei_im 07.01.2010 18:11:51

aoleu.. ai spus SFANTUL valeriu gafencu?? vezi ca o sa sara pe tine, frate sebastian. asa neascultare nu s-a mai vazut demult! :)) glumesc iti dai seama, sa te ajute Dumnezeu pentru rugaciunile sfatului Sau!

dani2004 07.01.2010 18:15:11

Citat:

Īn prealabil postat de SebastianD (Post 198157)
Cartea "Sfantul Inchisorilor" , scrisa despre viata Sfantului Valeriu Gafencu , ne arata prin ce treceau acestia in momentele comunismului , de intamplarile din inchisori ...

Si de ce ii spune sfant? Pentru ce a patimit in inchisoare?

andrei_im 07.01.2010 18:19:05

DA! mucenicia inseamna sfintenie. sfantul stefan de ce e sfant?sfantul gheorghe? si sute, mii de sfinti mucenici de ce sunt ei sfinti? hai ca deja "ne batem in sfinti", nu e frumos.. :)

dani2004 07.01.2010 18:22:10

Citat:

Īn prealabil postat de andrei_im (Post 198163)
DA! mucenicia inseamna sfintenie. sfantul stefan de ce e sfant?sfantul gheorghe? si sute, mii de sfinti mucenici de ce sunt ei sfinti? hai ca deja "ne batem in sfinti", nu e frumos.. :)

Deci, pentru ca a patimit si a murit in inchisoare e considerat sfant.
Si altii au suferit dar au scapat cu viata.
Ce nu este frumos?

andrei_im 07.01.2010 18:23:53

Dumnezeu randuieste ce este de folos pentru fiecare in parte. a patimit PENTRU CREDINTA, nu pentru furt. patimirea pentru credinta inseamna mucenicie..

caliyo 07.01.2010 19:00:02

Eu am ajuns acum cativa ani la inchisoarea de la Sighetul Marmatiei. Pana atunci, nu stiam nimic despre sfintii inchisorilor comuniste. In fiecare celula e organizat un mic muzeu cu marturii a ceea ce s-a intamplat: fotografii, obiecte confectionate de detinuti, poti asculta la casti sau vedea la video confesiuni ale supravietuitorilor ( referitoare la chinurile prin care au trecut), documente din arhiva securitatii etc. Sincer va spun, de cand am luat contact cu atmosfera de acolo, m-a cuprins o stare greu de cuprins in cuvinte, parca paseam intr-un loc sfant( in sensul de loc in care au ,,locuit““niste sfinti). Am simtit ca intru in comuniune cu oamenii care au suferit acolo, parca retraiam acele stari prin care au trait ei...
Din acel moment, am simtit dorinta sa citesc cat mai mult despre evenimentele intamplate atunci, sa aflu cat mai multe. Am citit ,,Marturisire din mlastina disperarii““, ,,Intoarcerea la Hristos,““, Imn pentru crucea purtata““ si altele. Eu cred ca adevarat ca faptele consemnate in aceste carti s-au intamplat cu adevarat, si ca oamenii care si-au pastrat credinta in Dumnezeu pana la moarte sunt sfinti.

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:46:45.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.