Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Crestinii adevarati (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7942)

DaNy-_- 29.12.2009 11:28:39

Crestinii adevarati

In primul rand vreau sa va spun ca sunt un ortodox autentic care merg in fiecare saptamana la biserica si caut sa pazesc poruncile lui Dumnezeu .
Dupa ce am citit Biblia am realizat ca doctrina ortodoxa , in unele parti , intra in contradictie cu ceea ce scrie in Biblie care este Cuvantul lui Dumnezeu . Nu vreau sa spun care sunt acele contradictii , daca cititi Biblia cred ca le veti vedea si dumneavoastra, dar in schimb vreau sa imi argumentati un singur lucru :
De ce se spune ca noi, crestinii ortodoxi suntem adevaratii crestini ? Sau de ce biserica ortodoxa este singura biserica adevarata ?
Si vad ca se tine cu dintii de asta.

In Biblie scrie ca pe adevaratii crestini ii vei cunoaste dupa roadele lor , nu dupa religia lor .
Nu vreau sa scriu aici care este Roada Duhului , deoarece cu totii ar trebui sa stim care este ,avand in vedere ca ne numim ortodoxi.

Vreau sa vad care sunt argumentele voastre . NU vreau sa primesc critici sau sa fiu atacat din partea voastra ci pur si simplu astept argumente cu versete din Biblie deoarece cred din toata inima ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu iar daca veniti sa imi argumentati cu Sfanta Traditie , personal consider ca voi credeti ca Biblia nu este suficienta . Multumesc

cristiboss56 29.12.2009 11:39:58

Citat:

În prealabil postat de DaNy-_- (Post 194828)
In primul rand vreau sa va spun ca sunt un ortodox autentic care merg in fiecare saptamana la biserica si caut sa pazesc poruncile lui Dumnezeu .
Dupa ce am citit Biblia am realizat ca doctrina ortodoxa , in unele parti , intra in contradictie cu ceea ce scrie in Biblie care este Cuvantul lui Dumnezeu . Nu vreau sa spun care sunt acele contradictii , daca cititi Biblia cred ca le veti vedea si dumneavoastra, dar in schimb vreau sa imi argumentati un singur lucru :
De ce se spune ca noi, crestinii ortodoxi suntem adevaratii crestini ? Sau de ce biserica ortodoxa este singura biserica adevarata ?

In Biblie scrie ca pe adevaratii crestini ii vei cunoaste dupa roadele lor , nu dupa religia lor .
Nu vreau sa scriu aici care este Roada Duhului , deoarece cu totii ar trebui sa stim care este ,avand in vedere ca ne numim ortodoxi.

Vreau sa vad care sunt argumentele voastre . NU vreau sa primesc critici sau sa fiu atacat din partea voastra ci pur si simplu astept argumente cu versete din Biblie deoarece cred din toata inima ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu iar daca veniti sa imi argumentati cu Sfanta Traditie , personal consider ca voi credeti ca Biblia nu este suficienta . Multumesc

S-a mai răspuns de N ori la cele de mai sus ! Eu consider doar o provocare de duzină postarea ta nesinceră și tendențioasă. Sper că nu te superi, mai ales că ești un autentic precum spui !

DaNy-_- 29.12.2009 11:47:21

Imi cer scuze , sincer nu prea m-am uitat la toate threadurile anterioare dar daca tu spui ca s-a mai raspuns te rog da-mi un link . Nu inteleg, de ce spui ca postarea mea este nesincera si tendentioasa ? Ce anume te determina sa spui asta ?

cristiboss56 29.12.2009 12:00:00

Citat:

În prealabil postat de DaNy-_- (Post 194834)
Imi cer scuze , sincer nu prea m-am uitat la toate threadurile anterioare dar daca tu spui ca s-a mai raspuns te rog da-mi un link . Nu inteleg, de ce spui ca postarea mea este nesincera si tendentioasa ? Ce anume te determina sa spui asta ?

Ca un ultim răspuns, pentru a nu intra în polemici nefolositoare : dacă spui că ești un creștin Ortodox adevărat , autentic ( cu toate că astfel de afirmații sunt slavă deșartă 100%, mândrie și alte cele foarte grave ) , ști că între Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție nu poate exista contradicție . Este un non-sens așa ceva ! Ele se completează reciproc una pe alta find insuflate amândouă de Duhul Sfânt . Marea bogăție a Bisericii Ortodoxe este Sfânta Tradiție , Sfinții Părinți , ce nici o altă pretinsă Biserică nu posedă această adevărată comoară divină. Putem sta non stop în Biserică, dacă nu trăim în și prin ea , asta incluzând obligatoriu și Sfânta Tradiție . Pace și har de la Dumnezeu întru luminarea ta !

DaNy-_- 29.12.2009 12:06:43

Raspunde-mi te rog la o intrebare :
Este Biblia suficienta sau nu este ?

cristiboss56 29.12.2009 12:14:20

Citat:

În prealabil postat de DaNy-_- (Post 194838)
Raspunde-mi te rog la o intrebare :
Este Biblia suficienta sau nu este ?

Pentru sectari da, pentru noi Nu ! . Punct.

Zburatorul 29.12.2009 12:23:35

Doamne ajuta!

Ca o scurta explicatie,Biblia este un manual de matematica,iar Sfanta Traditie arata formulele prin care aceasta poate fi inteleasa intru totul.Fara Sfanta Traditie ar fi ca si cum am elimina adunarea sau inmultirea atunci cand dorim sa rezolvam o problema,un exercitiu,ceea ce nu se poate accepta,caci s-ar duce toata lucrarea in zadar. La multi ani cu sanatate sufleteasca !

DaNy-_- 29.12.2009 12:30:13

Problema e ca cunosc cativa sectanti care tin cu dintii de traditia lor si nu respecta in totalitate Biblia.

Mie unul mi se pare suficienta Biblia , dar nu vreau sa ne certam pe tema aceasta. Fiecare avem pareri diferit. Problema mea majora este de ce se respecta mai mult Sfanta Traditie decat Biblia ? Imi pare rau ca spun asta dar o vad in viata de zi cu zi a oamenilor , ba mai mult , in viata preotilor . Tu de ce parere esti ?

DaNy-_- 29.12.2009 12:37:58

Citat:

În prealabil postat de Zburatorul (Post 194843)
Ca o scurta explicatie,Biblia este un manual de matematica,iar Sfanta Traditie arata formulele prin care aceasta poate fi inteleasa intru totul.Fara Sfanta Traditie ar fi ca si cum am elimina adunarea sau inmultirea atunci cand dorim sa rezolvam o problema,un exercitiu,ceea ce nu se poate accepta,caci s-ar duce toata lucrarea in zadar. La multi ani cu sanatate sufleteasca !

Sincer nu sunt un teolog, sunt un student la Matematica-Informatica , iar in momentul in care tu imi vorbesti de un Manual de matematica inseamna automat ca vorbesti si despre adunare si inmultire . Matematica nu ar exista fara adunare sau inmultire.
Matematica nu se intelege prin formule... Matematica se intelege exersand ceea ce tocmai ai studiat . Nu e un exemplu deloc bun . Imi pare rau

windorin 29.12.2009 13:04:34

Scriptura este punerea in scris a unei parti din Traditia orala a vremii Apostolilor.

De cautam sincer, sa discutam, de nu, ce rost mai au atatea intrebari seci.
Cine zice ca Biblia e de ajuns, acela a picat din dreapta credinta si din Biserica.

Ba mai mult, viata crestina poate merge chiar si fara Scriptura, daca am avea nevointele, credinta si rugaciunea acelor Sfinti nestiutori de carte.

mc2009 29.12.2009 13:51:32

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 194853)
Ba mai mult, viata crestina poate merge chiar si fara Scriptura, daca am avea nevointele, credinta si rugaciunea acelor Sfinti nestiutori de carte.

Windorin :(((

Dar acesti sfinti de la care Sfanta Liturghie s-ar mai impartasi, unde care Apostol sau Sfanta Evanghelie s-ar mai citi? Sau care Sfinte, la care Proscomidie s-ar pregati, unde care Psalmi s-ar mai citi? Sa fim cu bagare de seama ...

danyel 29.12.2009 14:11:19

Citat:

În prealabil postat de DaNy-_- (Post 194845)
Problema e ca cunosc cativa sectanti care tin cu dintii de traditia lor si nu respecta in totalitate Biblia.

Mie unul mi se pare suficienta Biblia , dar nu vreau sa ne certam pe tema aceasta. Fiecare avem pareri diferit. Problema mea majora este de ce se respecta mai mult Sfanta Traditie decat Biblia ? Imi pare rau ca spun asta dar o vad in viata de zi cu zi a oamenilor , ba mai mult , in viata preotilor . Tu de ce parere esti ?

Problema ta este ca in materie de credinta te informezi din surse ne-ortodoxe
gandirea ta este pur sectara, sectarii intreaba "nu este suficienta Biblia?"
nu asa se pune problema
Biserica este lucrarea Duhului Sfant si in acesta lucrare este cuprinsa si Biblia si Traditia
Mantuitorul promitea ca Duhul Sfant, Mangaitorul va veni si ne va invata toate
Nu imi amintesc ca Mantuitorul sa fi impartit Biblii si nici ca Biblia sa fi cazut din cer
Mai mult, insasi Biserica a format Biblia asa cum o cunoastem noi azi
in ceea ce priveste purtarea de zi de zi a oamenilor, fie ei si preoti, asta nu tine de tine si nici de mine nici sa judecam nici sa cantarim purtarea
de noi tine doar lucrarea mantuirii proprii

DaNy-_- 29.12.2009 14:22:38

Citat:

În prealabil postat de danyel (Post 194863)
Problema ta este ca in materie de credinta te informezi din surse ne-ortodoxe
gandirea ta este pur sectara, sectarii intreaba "nu este suficienta Biblia?"
nu asa se pune problema
Biserica este lucrarea Duhului Sfant si in acesta lucrare este cuprinsa si Biblia si Traditia
Mantuitorul promitea ca Duhul Sfant, Mangaitorul va veni si ne va invata toate
Nu imi amintesc ca Mantuitorul sa fi impartit Biblii si nici ca Biblia sa fi cazut din cer
Mai mult, insasi Biserica a format Biblia asa cum o cunoastem noi azi
in ceea ce priveste purtarea de zi de zi a oamenilor, fie ei si preoti, asta nu tine de tine si nici de mine nici sa judecam nici sa cantarim purtarea
de noi tine doar lucrarea mantuirii proprii

Complet de acord cu tine . Nu tine de mine sa judec sau sa cantaresc trairea celorlalti dar tine de mine sa promovez o traire conform Bibliei . Problema este ca nu prea se mai promoveaza o astfel de traire

Zburatorul 29.12.2009 14:44:31

Doamne ajuta!

Citat:

În prealabil postat de DaNy-_- (Post 194848)
Sincer nu sunt un teolog, sunt un student la Matematica-Informatica , iar in momentul in care tu imi vorbesti de un Manual de matematica inseamna automat ca vorbesti si despre adunare si inmultire . Matematica nu ar exista fara adunare sau inmultire.
Matematica nu se intelege prin formule... Matematica se intelege exersand ceea ce tocmai ai studiat . Nu e un exemplu deloc bun . Imi pare rau

Tocmai asta ar trebui sa te puna pe ganduri.Cum matematica nu poate exista fara adunare si inmultire,Biblia nu ar fi de ajuns omului de rand fara explicarea ei,adica fara aflarea Sfintei Traditii,aceasta fiind explicarea si trairea Bibliei,Cuvantului Lui Dumnezeu. Oare nu sunt sectarii aceia care s-au ratacit nestiind scripturile?! Sanatate,om bun!

DaNy-_- 29.12.2009 14:49:38

Citat:

În prealabil postat de Zburatorul (Post 194877)
Tocmai asta ar trebui sa te puna pe ganduri.Cum matematica nu poate exista fara adunare si inmultire,Biblia nu ar fi de ajuns omului de rand fara explicarea ei,adica fara aflarea Sfintei Traditii,aceasta fiind explicarea si trairea Bibliei,Cuvantului Lui Dumnezeu. Oare nu sunt sectarii aceia care s-au ratacit nestiind scripturile?! Sanatate,om bun!

Prietene tu nu intelegi ca prin adunare si inmultine nu se explica Matematica ? Dupa cifre , adunarea si inmultirea sunt urmatorul lucru pe care il inveti in Matematica...Asta ar insemna ca Matematica inseamna doar cifre , restul fiind o intelegere a cifrelor. Daca nu prea ai habar de matematica , te rog nu mai da exemple din acest domeniu

Miha-anca 29.12.2009 14:51:00

Citat:

În prealabil postat de DaNy-_- (Post 194869)
Complet de acord cu tine . Nu tine de mine sa judec sau sa cantaresc trairea celorlalti dar tine de mine sa promovez o traire conform Bibliei . Problema este ca nu prea se mai promoveaza o astfel de traire

Dar de ce afirmi acest lucru? Ai vazut ca nu se mai boteaza oamenii?!? Ca nu se mai casatoresc?!? Ca nu isi boteaza copiii?!? Ca nu se duc la Sf. Liturghie si nu beneficiaza de Sf. Taina a Spovedaniei, de Sf. Maslu si Sf. Impartasanie?!? Sau poate nu sunt ingropati dupa tipic?!? Mortii nu sunt pomeniti?!?
Cand vei vedea ca toate acestea nu se mai respecta, atunci poti sa vii si sa faci afirmatia de mai sus. Dar pana atunci, nu!

Dar ce intelegi tu prin "traire conform Bibliei"? Ortodocsii intr-adevar nu dau zeciuiala... dar altceva ce ar mai fi de spus in favoarea afirmatiei tale? Si te-as ruga sa ne spui din care biblie citesti: din cea ortodoxa, sau din biblia Cornilescu, caci este o diferenta intre cele doua. Te intreb, ca sa putem veni si cu argumente din biblie.

danyel 29.12.2009 15:00:00

Citat:

mahnirea ta referitor la trairea vietii crestine este justificata
normal ar fi frumos ca toti oamenii sa respecte Cuvantul Domnului, dar nu uita suntem in lume si lumea e plina de pacat
deci nu o sa vezi niciodata o lume perfect traitoare a credintei, pt ca asa suntem noi oamenii, alegem fiecare calea pe care dorim sa mergem, tu poti promova trairea crestina prin practicarea ei nu prin acuze nu prin polemici, la urma urmei Dumnezeu ne-a dat libertate si fiecare e liber sa-L primeasca sau sa-L respinga
toate cele bune

Zburatorul 29.12.2009 15:04:57

Citat:

În prealabil postat de DaNy-_- (Post 194880)
Prietene tu nu intelegi ca prin adunare si inmultine nu se explica Matematica ? Dupa cifre , adunarea si inmultirea sunt urmatorul lucru pe care il inveti in Matematica...Asta ar insemna ca Matematica inseamna doar cifre , restul fiind o intelegere a cifrelor. Daca nu prea ai habar de matematica , te rog nu mai da exemple din acest domeniu

Din explicatii banale pot aparea rataciri amare.Tanarule,eu am adus un exemplu prin care dadeam de inteles ca Biblia nu este de ajuns pentru om daca nu are si explicatia ei venita din Sfanta Traditie(adica din trairea Invataturii Lui Hristos);acum poti intelege la fel de usor ca matematica nu poate fi de ajutor omului daca din aceasta scoti adunarea,inmultirea,o cifra sau orice altceva.Vezi tu,mintea luminata nu este de ajuns pentru a afla drumul spre mantuire,ci este nevoie si de o inima smerita.Sa stii de acum ca mantuirea se dobandeste prin adunarea dreptei invataturi a Lui Hristos in sufletul nostru deschis si prin inmultirea faptelor noastre bune,...! Doamne ajuta!

dave007 29.12.2009 15:23:35

am fost provocat si eu rasfoind acest topic si vreau sa intreb: care sunt acele parti din Sfanta Scriptura care nu pot fi intelese ? Este cineva aici care a citit Sfanta Scriptura mai mult decat o singura data? Daca da, atunci, ce anume vi s-a parut greu de patruns?

Completez si eu la exemplul cu matematica: cand vorbim de un domeniu ca matematica, fizica si chimie, aici nu avem nevoie de o "culegere" cu explicatii si comentarii ca la literatura, ci e nevoie doar de exercitiu. In fine, las exemplul acesta pentru ca nu doresc sa fac pe cineva sa se simta aiurea.

Pe de alta parte, vreau sa sprijin o afirmatie facuta anterior: Da, se poate sa fii mantuit si fara Scriptura! . Au fost multi sfinti care nu au avut in mana o Scriptura fizica, dar au auzit Cuvantul, L-au primit si astfel au crezut.

Din cate am inteles eu, provocarea lui DaNy-_- era aceasta: se poate sa fii mantuit doar cu Scriptura? Ei bine, ca si Biserica Ortodoxa, raspunsul va fi clar : NU! . Scriptura impreuna cu Sfanta Traditie iti va lumina si iti va da pricepre sa intelegi tainele Scripturii. Daca insa, doresti sa mergi pe urmele lui Luther, atunci -> "Sola Scriptura!" .

Alice-in-tara-minunilor 29.12.2009 15:31:07

Si mie mi se pare ca nu aplicam in vietile noastre multe lucruri din Biblie... ortodocsi sau orice alta denominatiune am fi.
Referitor la ortodoxie, cred ca nu ar mai trebui spus atat de categoric ca nu exista mantuire fara Sfanta Traditie, trebuie sa lasam afirmatiile acestea categorice caci numai Dumnezeu stie cine va fi mantuit si cine nu. Ba mai mult, daca ne iubim aproapele ca pe noi insine, ar trebui sa speram sa existe mantuire si fara Traditie, sa speram ca vor fi mantuiti cat mai multi din semenii nostri. Eu sunt ortodoxa, dar ma doare totusi zidul acesta intre denominatiuni. Nu cred ca ar trebui sa le vorbim celorlalti cu superioritate sau ura. Multi dintre ei s-au nascut in acea denominatiune si au fost invatati, ca si noi, ca acolo e cel mai bine; multi nu au nici rautate, nici ura, nici vina pentru credinta lor. Cred ca daca am pune cele 2 legi, iubirea li Dumnezeu si iubirea aproapelui pe locul I, asa cum ne spune Iisus in Biblie, majoritatea problemelor noastre ar disparea, inclusiv cele inter-religioase.

Alice-in-tara-minunilor 29.12.2009 15:34:59

Si din pacate, desi ne numim ortodocsi, putini citim Biblia. Asta e o alta durere pe care ar trebui sa o constientizam. Eu am avut cu parintii mei o discutie pe tema aceasta de curand si mi s-a spus "Noi nu suntem preoti si calugari ca sa citim Biblia". Ei merg saptamanal la biserica si chiar mai citesc cate o carte religioasa din cand in cand, dar...cam atat.

Florin-Ionut 29.12.2009 15:51:03

Citat:

În prealabil postat de DaNy-_- (Post 194848)
Sincer nu sunt un teolog, sunt un student la Matematica-Informatica

Ca sa incerc si eu o analogie: Sfanta Scriptura ne invata adunarea si scaderea fara de care nu putem sa traim in viata de zi cu zi. Biblia este baza, temelia. Sfanta Traditie ne invata, pe baza Sfintei Scripturi, ce inseamna seriile, integralele, transformatele, derivatele, diferentialele samd.

Cu operatorii simpli te poti descurca la piata, pe cand cu cei din matematicile superioare poti descrie lumea si Universul.

andrei_im 29.12.2009 17:08:26

Foarte frumos spunea domnul Danion Vasile ca trebuie sa avem mare cumpatare si smerenie atunci cand citim carti duhovnicesti, caci acestea ne pot deveni dusmani, asa cum Sfanta Scriptura a devenit dusmanul sectarilor! Sa nu uitam ca apostolul ne-a poruncit sa pazim atat cele scrise, cat si cele ce prin cale orala le-a spus neamurilor, atunci cand le-a vizitat (nu gasesc exact versetul, daca il stie cineva il rog sa posteze). Ori asta inseamna Sfanta Traditie de origine apostolica. Nu talcuirea Scripturii dupa capul nostru. Talcuirea este darul lui Dumnezeu catre cei ce s-au facut, prin vietuire, vrednici de aceasta, nu este o insusire a mintii, nu este un talent. E foarte usor sa luam ce ne place noua din ortodoxie, iar restul sa lepadam. E cel mai usor de mers pe calea aceasta... Insa ortodoxia este un intreg, caci este Adevarul, iar Adevarul nu poate fi primit decat in intregime.
"Ortodoxia nu este altceva, in esenta ei, decat asa cum l-a gandit Dumnezeu pe om dintru inceput" - Parintele Rafail Noica

DaNy-_- 29.12.2009 18:13:14

Multumesc tuturor pentru raspunsuri dar cred ca s-a depasit subiectul central . Vreau sa simplific putin problema mea :

Daca nu esti ortodox poti fi mantuit ? Daca nu de ce ...

mc2009 29.12.2009 18:15:05

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 194925)
Sa nu uitam ca apostolul ne-a poruncit sa pazim atat cele scrise, cat si cele ce prin cale orala le-a spus neamurilor, atunci cand le-a vizitat (nu gasesc exact versetul, daca il stie cineva il rog sa posteze). Ori asta inseamna Sfanta Traditie de origine apostolica. Nu talcuirea Scripturii dupa capul nostru. Talcuirea este darul lui Dumnezeu catre cei ce s-au facut, prin vietuire, vrednici de aceasta, nu este o insusire a mintii, nu este un talent.
"Ortodoxia nu este altceva, in esenta ei, decat asa cum l-a gandit Dumnezeu pe om dintru inceput" - Parintele Rafail Noica

@ Andrei
La acesta te-ai gandit?
"Deci, dar, fraților, stați neclintiți și țineți predaniile pe care le-ați învățat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră. (2 Tesal. II, 15)"
Multumesc pentru citatul complet din parintele Rafail; se pare ca am citat partial anterior. Stii cumva si sursa?

mc2009 29.12.2009 18:28:33

Citat:

În prealabil postat de DaNy-_- (Post 194946)
Multumesc tuturor pentru raspunsuri dar cred ca s-a depasit subiectul central . Vreau sa simplific putin problema mea :

Lamurirea Bisericii Ortodoxe in aceasta privinta se gaseste aici:
http://cleopasihastria.wordpress.com...ii-subiective/

iar mai larg, aici:
http://www.crestinortodox.ro/alte-ar...i-aspectele-ei

Sper sa fie de folos. Doamne ajuta!

andrei_im 29.12.2009 21:54:08

Citat:

În prealabil postat de mc2009 (Post 194947)
@ Andrei
La acesta te-ai gandit?
"Deci, dar, fraților, stați neclintiți și țineți predaniile pe care le-ați învățat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră. (2 Tesal. II, 15)"
Multumesc pentru citatul complet din parintele Rafail; se pare ca am citat partial anterior. Stii cumva si sursa?

exact la versetul acela m-am referit, multumesc mult. sursa.. cred ca e vorba de conferinta sustinuta de sfintia sa la alba iulia.. sau din cartea "Cultura duhului", nu mai stiu exact. eu am luat-o de aici
http://www.razbointrucuvant.ro/2009/...eului-pierdut/
Doamne ajuta!

Ioana-Andreea 29.12.2009 22:31:46

pt ca e Biserica Primara.Cei din secte au aaprut in 1600,din mandria lui Luther,care n-a reusit sa fie calugar si s-a casatorit,nu i-a mai convenit monasticismul.

andrei_im 29.12.2009 22:34:13

Citat:

nu putem sa stim noi cine se mantuieste.. nu noi suntem judecatori. noi stim ca ortodoxia este adevarata credinta, este credinta mantuitoare. in afara ortodoxiei pluteste un val de nesiguranta, inclinat de cele mai multe ori spre rau. Cel mai graitor spune parintele Arsenie Papacioc: "Nu le putem garanta mantuirea", nu a spus ca nu se mantuiesc, doar ca nu le putem garanta asta. Doamne ajuta!

Ioana-Andreea 29.12.2009 22:34:38

Citat:

http://www.google.ro/url?sa=t&source...UL12h34cdZTU-A

Crestinii vor fi judecati dupa NT si singura care il respecta,in totalitate,e Ortodoxia.Cei care nu sunt ortodocsi pot ei sa pazeasca toate poruncile,dar daca nu respecta si cele 7 Taine,scrise in Biblie si multe alte lucrui de acolo pe care nu le respecta,pornesc cu stangul si nu au cum sa respecte toata Biblia,in confesiunea lor.

Miha-anca 29.12.2009 23:04:26

Citat:

Parerea mea e ca ar trebui sa ne dai unele raspunsuri la intrebarile noastre, nu doar sa deviezi topicul...

AlinB 29.12.2009 23:23:58

Citat:

În prealabil postat de DaNy-_- (Post 194828)

"Ortodox autentic" in ultima vreme au inceput sa se numeasca si protestantii pentru a induce in eroare ortodocsii, tu mergi la o biserica Ortodoxa sau la o "biserica" a unui cult (neo)protestant, de ex. AZS?

Citat:

Personal nu cred ca un ortodox care isi cunoaste credinta si citeste Biblia cu buna credinta gaseste astfel de conflicte.

Poti sa spui, cu mana pe inima ca nu ai citit materiale (neo)protestante care sa-ti indrume astfel gandirea in citirea Bibliei?

Citat:

Pai ar trebui sa citesti toate topicurile pe tema asta (sunt destule!) sau intrebarea era de fapt retorica, avand raspunsul deja pregatit?

Citat:

Problema este ca unii isi judeca roadele lor ca fiind bune si a altora proaste. Asta e un obicei protestant si mai mult, fariseic.

Citat:

Chestia cu "Biblia este suficienta" e o smecherie protestanta.
Ar fi perfect adevarata daca orice individ ar fi capabil sa inteleaga corect Biblia. Insa tocmai multimea cultelor de tip (neo)protestant arata ca se porneste de la premize false, deci si concluzia este falsa.

Citat:

Pai pana la urma asta faci, judeci si cantaresti astfel n-ai face o astfel de afirmatie.

Citat:

Ideea in jurul ortodoxiei este ca o traire corecta nu e posibila fara o credinta corecta.
Protestantii desi nu au o credinta corecta, isi aroga o traire corecta pe baza unor judecati subiective.

Citat:

În prealabil postat de DaNy-_- (Post 194845)

Asta de obicei este acuzatia care o arunca adventistii si "martorii" asupra celorlalti protestanti.
Esti adventist cumva?

Citat:

Mie unul mi se pare suficienta Biblia , dar nu vreau sa ne certam pe tema aceasta. Fiecare avem pareri diferit.
Pai da, ai parerea ta deja formata si asta nu se comenteaza, nu?

Citat:

Problema mea majora este de ce se respecta mai mult Sfanta Traditie decat Biblia ? Imi pare rau ca spun asta dar o vad in viata de zi cu zi a oamenilor , ba mai mult , in viata preotilor . Tu de ce parere esti ?
Pe scurt, Sfanta Traditie ofera cheia intelegerii corecte a Sf. Scripturi.

Protestantii au propria autoritate pe care o considera necesara si suficienta si infailibila in intelegere Scripturilor. Cat de infailibila este, se vede, cum ziceam mai sus, din diversitatea invataturilor "Sola Scriptura".

almaris 30.12.2009 01:12:49

Dany, intr-adevar, pui problema destul de delicat, insa iti spun din capul locului ca nu trebuie sa te asiguri din spusele altora cu privire la mantuirea ta. Pentru mantuire nu e nevoie de Biblie sau Sf. Traditie ci ai nevoie de Mantuitor, acesta este Cristos Isus, cele scrise doar ne conduc la persoana lui. Ti-as sugera sa privesti in Evanghelii sa sa observi pe cine a considerat Domnul ca fiind credincios. Ia de exemplu pe sutasul roman prezentat in doua dintre evanghelii, un om considerat pagan de asa-zisii crestini ai vremii, dar despre care Mantuitorul spune ca nu a vazut credinta asa mare ca in cazul lui nici macar in Israel, cu alte cuvinte la cei care isi spun crestini, care se bat in piept cu tot felul de teorii, care au Biblia s.a.m.d. Tot Cristos mai face cu aceasta ocazie o afirmatie socanta pentru cei care cred ca au exclusivitate la mantuire, El spune ca vor veni multi de la rasarit si de la apus, adica strainii, cei din afara lui Israel din acea vreme care in zilele noastre i-ar reprezenta pe cei din afara bisericii, cei care nu au neaparat apartenenta religioasa si care il slujesc pe Dumnezeu dupa putina lumina pe care au primit-o, acestia vor sta la masa in imparatie cu Avram, Isaac si Iacov, in timp ce fii imparatiei, adica cei care se cred mari crestini atat la acea vreme cat si acum vor sta afara, adica exact pe dos fata de cum s-ar fi asteptat ei. Si totusi ce a facut asa de grozav acel sutas roman de l-a facut pe Mantuitorul sa spuna asta despre el? Faptul ca il iubea pe robul din casa lui intr-o vreme in care robii erau considerati neoameni si faptul ca a avut incredere ca Domnul poate sa-l vindece pe acesta chiar fara sa vina la fata locului. Oare se gandea strainul acesta, romanul, la viata vesnica, la faptul ca o sa stea cu Avram in imparatie si alte lucruri de genul acesta? Cu siguranta ca nu, pe el il interesa doar sa aiba dragoste pentru aproapele lui, iar asta il califica in ochii Mantuitorului pentru viata vesnica.

AlinB 30.12.2009 01:35:41

Citat:

În prealabil postat de almaris (Post 195102)
Dany, intr-adevar, pui problema destul de delicat, insa iti spun din capul locului ca nu trebuie sa te asiguri din spusele altora cu privire la mantuirea ta. Pentru mantuire nu e nevoie de Biblie sau Sf. Traditie ci ai nevoie de Mantuitor, acesta este Cristos Isus, cele scrise doar ne conduc la persoana lui. Ti-as sugera sa privesti in Evanghelii sa sa observi pe cine a considerat Domnul ca fiind credincios. Ia de exemplu pe sutasul roman prezentat in doua dintre evanghelii, un om considerat pagan de asa-zisii crestini ai vremii, dar despre care Mantuitorul spune ca nu a vazut credinta asa mare ca in cazul lui nici macar in Israel, cu alte cuvinte la cei care isi spun crestini, care se bat in piept cu tot felul de teorii, care au Biblia s.a.m.d. Tot Cristos mai face cu aceasta ocazie o afirmatie socanta pentru cei care cred ca au exclusivitate la mantuire, El spune ca vor veni multi de la rasarit si de la apus, adica strainii, cei din afara lui Israel din acea vreme care in zilele noastre i-ar reprezenta pe cei din afara bisericii, cei care nu au neaparat apartenenta religioasa si care il slujesc pe Dumnezeu dupa putina lumina pe care au primit-o, acestia vor sta la masa in imparatie cu Avram, Isaac si Iacov, in timp ce fii imparatiei, adica cei care se cred mari crestini atat la acea vreme cat si acum vor sta afara, adica exact pe dos fata de cum s-ar fi asteptat ei. Si totusi ce a facut asa de grozav acel sutas roman de l-a facut pe Mantuitorul sa spuna asta despre el? Faptul ca il iubea pe robul din casa lui intr-o vreme in care robii erau considerati neoameni si faptul ca a avut incredere ca Domnul poate sa-l vindece pe acesta chiar fara sa vina la fata locului. Oare se gandea strainul acesta, romanul, la viata vesnica, la faptul ca o sa stea cu Avram in imparatie si alte lucruri de genul acesta? Cu siguranta ca nu, pe el il interesa doar sa aiba dragoste pentru aproapele lui, iar asta il califica in ochii Mantuitorului pentru viata vesnica.

Bun, am inteles reteta, sa ai credinta puternica.
Tu ai credinta puternica? Ai reusit sa ajungi la ea? Daca da, cum?
Si cum se manifesta ea acum?

maria-luisa 30.12.2009 03:18:33

Citat:

Prin invatatura Mantuitorului , prin cuvintele Sale lasate pentru cei ce cred in El ajungi la mantuire, iar crestinii sunt de multe feluri, in multe confesiuni, si buni si rai, Dumnezeu nu cred ca judeca dupa asta, ci dupa faptele si gandurile omului. Credinta, iata ceva fara de care orice religie e inutila. La ce foloseste o lume intreaga de convertiti, care nu cred?

Eu am o alte intrebari de pus aici: 1.Ce insemna sa fii ortodox, 2.ce inseamna sa fii crestin, 3.ce inseamna sa fii iubitor de Dumnezeu?

cristiboss56 30.12.2009 09:13:11

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 195128)
Prin invatatura Mantuitorului , prin cuvintele Sale lasate pentru cei ce cred in El ajungi la mantuire, iar crestinii sunt de multe feluri, in multe confesiuni, si buni si rai, Dumnezeu nu cred ca judeca dupa asta, ci dupa faptele si gandurile omului. Credinta, iata ceva fara de care orice religie e inutila. La ce foloseste o lume intreaga de convertiti, care nu cred?

Eu am o alte intrebari de pus aici: 1.Ce insemna sa fii ortodox, 2.ce inseamna sa fii crestin, 3.ce inseamna sa fii iubitor de Dumnezeu?

Dragă Maria , citindu-ți întrebările , am dedus că nu ai citit nimic din cele scrise cu atâta dragoste de cei de aici , chiar la acest Topic ce se referă la Biserica Ortodoxă . Printr un mic efort , poți face un simplu clik în istoricul topicului , unde vei găsi zeci de pagini despre Ortodoxe, Credință și Dragoste în Dumnezeu și multe alte teme deosebit de interesante . Un mic efort dar cu folos dragă Maria ! Doamne ajută ! +

windorin 30.12.2009 11:06:20

Citat:

În prealabil postat de mc2009 (Post 194860)
Dar acesti sfinti de la care Sfanta Liturghie s-ar mai impartasi, unde care Apostol sau Sfanta Evanghelie s-ar mai citi? Sau care Sfinte, la care Proscomidie s-ar pregati, unde care Psalmi s-ar mai citi? Sa fim cu bagare de seama.

Da, inteleg bine ce spui, insa nu ai inteles tu la ce m'am referit.
Eu atingeam exact fixarea pe Scriptura, care pierde din vedere o intreaga bogatie de vietuire crestina.

Sfanta Maria Egipteanca a vietuit numai in pustie. Nu a mai vazut chip de om timp de zeci de ani.
Cand Sfantul Zosima a intalnit'o, ea vorbea ca in Scriptura si stia rugaciuni pe din'afara.
De unde carti? De unde Scriptura? Nu erau de nici unele acolo, nici carti, nici oameni.
Duhul Sfant a salasluit in ea si a invatat'o toate, pentru vietuirea ei sfanta.

Sa citim neincetat Sfanta Scriptura, caci este o comoara fara sfarsit, insa mare grija in a nu o absolutiza.

AlinB 30.12.2009 11:51:31

Nu "absolutizarea" este problema.

Daca nu ti-ai dat seama, pentru protestanti Scriptura este un pretext pentru a-si introduce propriile invataturi care, pretind ei, le-au desprins din Scripturi si le argumenteaza cu franturi din Scripturi, scoase din context si plasate pe o logica subreda, care functioneaza cu cei care nu cunosc Scripturile duhovniceste ci doar la modul intelectual (rational ar fi prea mult spus).

Cel care a deschis aceasta cale nu este Luther, cum am fi tentati sa credem, ci diavolul care a ispitit pe Hristos cu Scriptura incercand sa-i ofere o falsa credinta, "scripturistica" care in final, se rezuma la un singur lucru: cinstirea diavolului ca pe (in locul Lui) Dumnezeu.

maria-luisa 30.12.2009 11:58:25

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 195143)
Dragă Maria , citindu-ți întrebările , am dedus că nu ai citit nimic din cele scrise cu atâta dragoste de cei de aici , chiar la acest Topic ce se referă la Biserica Ortodoxă . Printr un mic efort , poți face un simplu clik în istoricul topicului , unde vei găsi zeci de pagini despre Ortodoxe, Credință și Dragoste în Dumnezeu și multe alte teme deosebit de interesante . Un mic efort dar cu folos dragă Maria ! Doamne ajută ! +

Da, imi cer scuze pentru vorbele in plus. Trebuia sa citesc mai mult. multumesc.

OmuBun 30.12.2009 13:15:58

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 195110)
Bun, am inteles reteta, sa ai credinta puternica.
Tu ai credinta puternica? Ai reusit sa ajungi la ea? Daca da, cum?
Si cum se manifesta ea acum?

Cine e cel care poate sa spuna ca el are credinta puternica? Cine e cel care poate sa stie sigur ca detine reteta desavarsirii in credinta. Oameni buni, acele persoane nu stiu ce-i acela un calculator si nu se numara printre userii acestui forum. Cu totii pe-aici suntem niste rataciti in cautarea unui adevar caldut, dupa cum am dori noi sa fie nu cum este de fapt. Incercam in disperare sa mai facem cate o fapta buna, sa mai transmitem cate un gand bun, dar si-atunci se intampla de foarte multe ori sa fie intoarse pe toate partile si din izvorul unor ganduri bune sa apara rautate, dezbinare, furie, dusmanie!
Reteta poate ca este simpla in fond: "Roaga-te neincetat!"; "Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui!" "Pastreaza cu sfintenie cele 10 porunci, fii rabdator si milostiv cu toti din jurul tau!" Retete nu gasim? Ne trebuie insa si nebunia de a porni pe calea mantuirii desavarsite, ceea ce apare extrem de rar!

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:43:22.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.