Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Cearta contimporanilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7648)

ancutzabc 21.11.2009 15:54:12

Cearta contimporanilor

Jurnalistul Victor Roncea denunta in una din articolele de pe blogul domniei sale masca omului banos Dan Puric.
Proiectul Manastirii Sfintilor Inchisorilor de la Aiud a devenit motiv de disputa intre Iustin Parvu si domnul Puric. Ambele parti se acuza de sectarism si falsitate de erezie si si uzurpare.
Multi din randurile parintelui se considera reprezentantii adevarati a traditionalismului. Intarizat si stangaci, actorul Dan Puric, raspunde in Formula As acuzatiilor ce i se aduc. Domnul Puric spune cu modestie ca e un marturisitor ca oricare si ca nu monopolizeaza nimic si pe nimeni. Intentia sa are gratierea jertfei.
Daca analizam mai profund o sa avem o alta prespectiva asupra situatiei. Ambele parti nu sunt mai putin vinovate sau mai straine de substratul real a asa-zesei "controverse ".
Daca analizam si procesam economic spusele domnului Puric o sa regasim realitatea diferita. Domnul Puric a fost cel mai vandut "autor" cu 700 de mii de exemplare vandute . Avand in vedere costul cartii in raport cu vanzarea vom vedea ca venitul domnul Puric este spiritual si substantial in NUMERAR. Dupa o simpla socoteala putem vedea ca suma catigata pe carti i-ar ajunge domnului Puric pentru trei memoriale. Totusi ciudat este ca in interviul acordat revistei cu pricina, domnul Puric spune ca inca strange banii pentru memorial si de aceea a decis sa taxeze conferintele. Acestea au un scop "umanitar". Avand in vedere pretul de intrare la conferinte si inmultind cu cele 12 zile ale anului, presupunand ca are cel putin 10 conferinte pe an, domnul actor ajunge la o suma frumusica de 7000 de euro. E adevarat insa, ca aceasta suma plus publicitatea pentru banca Carpatica, nu acopera cheltuiala unui memorial doar in cazul in care veniturile din cartile domeniei sale se pun in buzunarul propriu. Intr-adevar in aceasta situatie domnul Puric este un actor si un om banos.
O zicala din popor spune ca banul e ochiul dracului. Se pare ca reprezentatii bisericii sunt in "controverse" datorita impartelii. La ultimul interviu dat de Dan Puric la realitatea tv (3x3) DOMNIA SA avea un ton mult mai controlat si ispasit. Am vazut un Dan Puric mai putin teatral. Mult mai firesc totusi nu a rezistat sa-si arate spiritul enciclopedic si sa-si rasara in pene moralismul. Diferenta dintre esenta si aparenta este subtire in zilele noastre. Actorul nostru are aerul unui burghez, unui noveau riche. Cu siguranta sa arati la 50 ca la 35 inseamna bunastare spirituala si financiara deopotriva. Domnul Puric e un "nordist" mioritic camfulat in hainele saraciei de actor conform propriilor declaratii. Batalia a luat sfarsit incepe lupta. Intrebarea este cine este cioara si care-i vulpea. Cascavalul se rostogoleste prin presa. Nimeni nu mai vrea ca DAN Puric sa fie presedinte. Dan Puric sta prea comod in rolul de apologet crestin burdusit iar Biserica e prea ingaunta de propria ispasire. Totusi unde e cascavalul?!!

AlinB 27.12.2009 21:35:54

Dl. Victor Roncea din pacate este un individ cel putin la fel de problematic ca cei pe care ii ataca.

In ceea ce priveste notoria lui rafuiala lui cu dl. Puric, multe din argumentele dl. sunt cam gaunoase.

petrisor 27.12.2009 23:28:58

„de vrei sa schimbi lumea, schimba-te mai intai pe tine insuti”

andreicozia 28.12.2009 02:33:18

Citat:

În prealabil postat de ancutzabc (Post 183954)
Jurnalistul Victor Roncea denunta in una din articolele de pe blogul domniei sale masca omului banos Dan Puric.
Proiectul Manastirii Sfintilor Inchisorilor de la Aiud a devenit motiv de disputa intre Iustin Parvu si domnul Puric. Ambele parti se acuza de sectarism si falsitate de erezie si si uzurpare.
Multi din randurile parintelui se considera reprezentantii adevarati a traditionalismului. Intarizat si stangaci, actorul Dan Puric, raspunde in Formula As acuzatiilor ce i se aduc. Domnul Puric spune cu modestie ca e un marturisitor ca oricare si ca nu monopolizeaza nimic si pe nimeni. Intentia sa are gratierea jertfei.
Daca analizam mai profund o sa avem o alta prespectiva asupra situatiei. Ambele parti nu sunt mai putin vinovate sau mai straine de substratul real a asa-zesei "controverse ".
Daca analizam si procesam economic spusele domnului Puric o sa regasim realitatea diferita. Domnul Puric a fost cel mai vandut "autor" cu 700 de mii de exemplare vandute . Avand in vedere costul cartii in raport cu vanzarea vom vedea ca venitul domnul Puric este spiritual si substantial in NUMERAR. Dupa o simpla socoteala putem vedea ca suma catigata pe carti i-ar ajunge domnului Puric pentru trei memoriale. Totusi ciudat este ca in interviul acordat revistei cu pricina, domnul Puric spune ca inca strange banii pentru memorial si de aceea a decis sa taxeze conferintele. Acestea au un scop "umanitar". Avand in vedere pretul de intrare la conferinte si inmultind cu cele 12 zile ale anului, presupunand ca are cel putin 10 conferinte pe an, domnul actor ajunge la o suma frumusica de 7000 de euro. E adevarat insa, ca aceasta suma plus publicitatea pentru banca Carpatica, nu acopera cheltuiala unui memorial doar in cazul in care veniturile din cartile domeniei sale se pun in buzunarul propriu. Intr-adevar in aceasta situatie domnul Puric este un actor si un om banos.
O zicala din popor spune ca banul e ochiul dracului. Se pare ca reprezentatii bisericii sunt in "controverse" datorita impartelii. La ultimul interviu dat de Dan Puric la realitatea tv (3x3) DOMNIA SA avea un ton mult mai controlat si ispasit. Am vazut un Dan Puric mai putin teatral. Mult mai firesc totusi nu a rezistat sa-si arate spiritul enciclopedic si sa-si rasara in pene moralismul. Diferenta dintre esenta si aparenta este subtire in zilele noastre. Actorul nostru are aerul unui burghez, unui noveau riche. Cu siguranta sa arati la 50 ca la 35 inseamna bunastare spirituala si financiara deopotriva. Domnul Puric e un "nordist" mioritic camfulat in hainele saraciei de actor conform propriilor declaratii. Batalia a luat sfarsit incepe lupta. Intrebarea este cine este cioara si care-i vulpea. Cascavalul se rostogoleste prin presa. Nimeni nu mai vrea ca DAN Puric sa fie presedinte. Dan Puric sta prea comod in rolul de apologet crestin burdusit iar Biserica e prea ingaunta de propria ispasire. Totusi unde e cascavalul?!!

Felicitari pentru cit de frumos o intorci din condei!

andreicozia 28.12.2009 02:36:49

Citat:

În prealabil postat de petrisor (Post 194501)
„de vrei sa schimbi lumea, schimba-te mai intai pe tine insuti”

Cind eram foarte tinar asa credeam si eu.
Totusi, ramine valabil ce spui cu conditia ca acest efort de schimbare personala sa se produca in mijlocul unei vijelii de schimbari la nivel national orchestrata cu maturitate si seriozitate de conducere!

Altfel nu te vei schimba DECIT TU!..iar restul te vor ingropa in noroi!

hmiron 28.12.2009 03:50:26

Poate cineva, fara sa ia partea vreuneia dintre parti, sa explice in ce consta conflictul dintre Iustin Parvu si Dan Puric?

andrei_im 28.12.2009 11:42:56

e greu sa nu iei partea cuiva, dar o sa incerc eu - Parintele Iustin Parvu si-a dorit mereu sa inalte o manastire la Aiud, o manastire pentru Sfintii Martiri din inchisorile comuniste. Dar se pare ca Dan Puric, care mereu se lauda cu numele parintelui Iustin, i-a luat-o inainte si s-a grabit sa propuna propriul lui proiect, si sa sfinteasca el pamantul unde se va construi, alaturi de ierarhul locului. Puteti vedea aici diferentele dintre cele doua proiecte, va dati si voi cu parerea, eu nu mai spun nimic..
http://apologeticum.wordpress.com/20...le-unui-puric/

Dupa acest "mic" conflict, au urmat nenumarate atacuri la adresa parintelui Iustin Parvu, nu numai din partea domnului Puric, ci si din partea unor cunoscute fete bisericesti care s-au alaturat domniei sale in aceasta "lupta" (Parintele Amfilohie de la Diaconesti, dar si un mirean ortodox foarte cunoscut - domnul doctor Pavel Chirila). Cel mai urat incident s-a produs intr-o seara, cand mai toti ucenicii parintelui Iustin erau plecati de la manastirea Petru Voda. Atunci foarte multe persoane din "gasca" lui Puric au navalit in chilia parintelui si i-au rostit cuvinte foarte urate si amenintari. Domnul Chirila l-a acuzat ca a rupt legatura cu clasa intelectualilor, care puteau ajuta foarte bine acest proiect (cuvintele au sunat insa mult mai urat). Apoi au adresat cuvinte urate la adresa parintelui Savatie Bastovoi, care a sustinul mereu cauza parintelui Iustin.
Iata aici si o mostra din purtarea domnului Puric fata de parintele Iustin:
http://www.youtube.com/watch?v=nI-Iv...eature=related
Cuvinte aparent frumoase, dupa care o mica intepatura... Tipic.

Din pacate aceasta este situatia. Dumnezeu ne descopera in timp, cine sunt dreptii si cine sunt lupii in piele de oaie. Si mie mi-a placut foarte, foarte mult de domnul Dan Puric, chiar am avut ocazia sa il cunosc personal cand eram mai mic. Din pacate si-a dat arama pe fata.. "Tabara" domniei sale inca sustine cu putere cauza sfintilor inchisorilor, dar faptele lor dovedesc ca o fac mai mult pentru propriile interese. Daca gresesc, sa ma ierte Dumnezeu!

P.S. Se pare ca nu am reusit sa fiu impartial. :))

Adriana Cluj 28.12.2009 12:05:54

Cam asa gandesc si eu

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 194559)
e greu ............. fiu impartial. :))

Cam asa vad si eu lucrurile, ca tine.
Cand e vorba de Parintele Iustin Parvu, nu ma mai uit cine este in partea cealalta, imi e deajuns sa stiu unde este Sfintia sa.
Eu nu-l cunosc pe dl Dan Puric si recunosc ca nu am avut niciodata rabdarea sa-i ascult emisiunile sau prelegerile, care mie mi s-au intortocheate si incalcite, aproape fariseice, pana la capat. Si nu am incredere in el. Din instinct.
Doar cateva cuvinte de la Parintele Iustin mi-ar fi de ajuns (in comparatie cu o conferinta, vreau sa spun).

In afara subiectului, dar ca o atitudine care cred ca trebuie facuta cunoscuta, va recomand sa cititi:
http://apologeticum.wordpress.com/20...tinile-sfinte/
Numai bine, tuturor.

andrei_im 28.12.2009 12:08:22

Multumim mult pentru adresa, Adriana! Sper sa ajunga la cat mai multe urechi cuvintele PS Sebastian, un adevarat ierarh marturisitor! Doamne ajuta!

Noesisaa 28.12.2009 12:37:32

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 194559)

P.S. Se pare ca nu am reusit sa fiu impartial. :))

Am impresia ca nici nu-ti doreai sa fii impartial de la bun inceput, asa-i? :))

Mie situatia mi se pare de tot rasul, de ambele parti. De ambele parti vin insulte mai mult sau mai putin subtile, care nu fac cinste la nimeni. Oare asa este crestineste?

Dadeai un exemplu al unei intepaturi de-a lui Puric. Dar ce spui de asta: http://www.youtube.com/watch?v=POEDb...eature=related Nu mi se pare crestineste sa vorbesti asa de cineva care nici macar nu este prezent.

Nu, nu sunt o faca a lui Dan Puric, dimpotriva.

andrei_im 28.12.2009 12:46:01

am avut o secunda in care mi-am dorit sa fiu impartial dar mi-a trecut repede :)
cat despre filmuletul postat de tine, se poate gasi nod in papura oricui.. situatia este de tot rasul, de ambele parti sunt greseli, noi nu ne punem de nici o parte ca noi nu avem greseli, suntem perfecti. Nu ne obliga nimeni sa ne aruncam in "tabere", insa este obligatia noastra sa "deosebim duhurile", asa cum ne spune Scriptura. Problema pusa pe masa de discutii (sfintii inchisorilor) este una foarte delicata, si trebuie sa luam atitudine in favoarea ei si (cu mare hotarare) impotriva minciunii si defaimarii. Este foarte simplu sa ne baricadam in spatele scuzei ca "noi nu judecam", si sa inchidem ochii la problemele cu care se confrunta Biserica. Sa nu judecam niciodata omul, insa lucrarea diavolului (fatisa sau subtila) sa o vadim intotdeauna! Nu sustin nici directia domnului Roncea, care si-a facut cariera din batjocorirea domnului Puric.

AlinB 29.12.2009 22:05:25

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 194514)
Felicitari pentru cit de frumos o intorci din condei!

Nu stiu daca respectiva e autorul materialului in cauza, cred ca este mai degraba "imprumutat" de la VR, in orice caz "argumentele" sunt ale dumnealui.

AlinB 29.12.2009 22:19:32

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 194587)
am avut o secunda in care mi-am dorit sa fiu impartial dar mi-a trecut repede :)
cat despre filmuletul postat de tine, se poate gasi nod in papura oricui.. situatia este de tot rasul, de ambele parti sunt greseli, noi nu ne punem de nici o parte ca noi nu avem greseli, suntem perfecti. Nu ne obliga nimeni sa ne aruncam in "tabere", insa este obligatia noastra sa "deosebim duhurile", asa cum ne spune Scriptura. Problema pusa pe masa de discutii (sfintii inchisorilor) este una foarte delicata, si trebuie sa luam atitudine in favoarea ei si (cu mare hotarare) impotriva minciunii si defaimarii. Este foarte simplu sa ne baricadam in spatele scuzei ca "noi nu judecam", si sa inchidem ochii la problemele cu care se confrunta Biserica. Sa nu judecam niciodata omul, insa lucrarea diavolului (fatisa sau subtila) sa o vadim intotdeauna! Nu sustin nici directia domnului Roncea, care si-a facut cariera din batjocorirea domnului Puric.

Cam greu cu sinceritatea asta..

Eu tocmai vad ca ceea ce ai expus este punctul de vedere a dl. Roncea, par. Iustin nu pare atat de implicat in chestiunea asta ca unii din jurul lui, care si-au dat in petec si cu alte ocazii.
Aici intra si Giocas Gabriel, cel cu blogul pseudo-ortodox "apologeticum" de unde is culese informatiile in cauza.

Nu bag mana in foc pentru inocenta dl. Puric in general, dar echipa Roncea care se vrea a se confunda cu vointa par. Iustin (pentru a-si insusi autoritatea acestuia) si-a dat in petec de mai multe ori de la inceputul anului de cand cu chestiunea cipurilor, asa ca stim cam cu cine avem de a face.

Intr-adevar e o batalie pentru constructia acelei manastiri si aici sunt intr-adevar niste interese la mijloc, dar mai degraba din partea echipei VR si asta e o alta chestiune in ale carei detalii nu am sa intru momentan.

Constructia unei manastiri acolo este normal sa se faca cu binecuvantarea si participarea ierarhului locului, ceea ce echipa VR nu pare a lua in considerare, ba chiar dimpotriva.

Nu cunosc nici un atac impotriva par. Iustin de catre dl. Puric, cu atat mai putin din partea parintele Amfilohie.
In schimb din partea cealalata au curs garla, iar tacerea dl. Puric in chestiunea asta arata mai mult bun simt decat din partea cealalta.

Proiectul pus in carca dl. Puric de catre echipa Roncea n-a fost niciodata facut public de catre dl. Puric, asadar cum putem sti ca nu este rodul imaginatiei dl. VR?

Iar vizita facuta in chilia par. Iustin pe cand lipsea "garda" de manipulatori, de unde stim ca a decurs asa cum pretind tocmai respectivii?

Actul semnat de par. Iustin, foarte inconvenabil pentru ei, pentru ca aduce o conciliere acolo unde ei vor sa fie razboi, cum il explica?

Ca o mana de oameni au fortat mana marturisitorului parinte Iustin, pe care nici comunistii nici anii grei de inchisoare nu au reusit sa-l faca sa dea nici un pas inapoi de la convingerile sale?

Oamenii astia sunt ridicoli, dar din pacate "fanii" lor nici macar simtul ridicolului nu-l mai au, ca de bun simt clar nu poate fi vorba!

andrei_im 29.12.2009 22:26:12

eu zic ca ne-am aprins prea tare si deja ce era duhovnicesc in aceasta discutie (daca a fost vreodata ceva) s-a dus de tot. eu nu tin nici partea domnului roncea, nici a domnului puric.. de fapt, nu inteleg de ce trebuie sa fie totul organizat pe "gasti". am incercat sa prezit ce stiam, e posibil sa fiu dezinformat de unele surse.. eu il cinstesc pe parintele Iustin si atat. In jurul sfintiei sale se pot hiperboliza multe, cu asta sunt de acord.
in legatura cu blogul apologeticum, nu il citesc de foarte mult timp dar am descoperit, in general, lucruri folositoare. sa inteleg ca si restul blogurilor de acest gen - razbointrucuvant sau saccsiv sunt tot daunatoare? Fereasca Dumnezeu!

AlinB 29.12.2009 23:01:12

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 195045)
eu zic ca ne-am aprins prea tare si deja ce era duhovnicesc in aceasta discutie (daca a fost vreodata ceva) s-a dus de tot. eu nu tin nici partea domnului roncea, nici a domnului puric.. de fapt, nu inteleg de ce trebuie sa fie totul organizat pe "gasti". am incercat sa prezit ce stiam, e posibil sa fiu dezinformat de unele surse.. eu il cinstesc pe parintele Iustin si atat. In jurul sfintiei sale se pot hiperboliza multe, cu asta sunt de acord.
in legatura cu blogul apologeticum, nu il citesc de foarte mult timp dar am descoperit, in general, lucruri folositoare. sa inteleg ca si restul blogurilor de acest gen - razbointrucuvant sau saccsiv sunt tot daunatoare? Fereasca Dumnezeu!

Nu, nu era nimic duhovnicesc de la bun inceput.

Lucruri folositoare la "apologeticum"?
Depinde cum stai cu discernamantul. Si binenteles, trebuie sa fie si ceva bun pentru ca raul nu poate lucra pe fata.

Razboiu' s-a distantat din cate stiu de atitudinea lui Giocas (apologeticu') dar nici ei nu sunt 100% corecti in sensul ca nu prea admit comentarii pe blogul lor care sa-i contrazica.

Sacciv e un tip mai ok, are si el mania (anti)conspirationismului, dar macar admite sa fie contrazis. :)

andrei_im 29.12.2009 23:05:11

despre cine ce comentarii accepta nu stiu, caci nu obisnuiesc sa las comentarii pe bloguri. o singura data am incercat sa-mi spun oful la domnul roncea si nu mi l-a primit. :) eu ma refeream la folosul duhovnicesc pe care il putem luat de pe aceste bloguri, nu la modul in care ne putem lua de ei.. eu pe razbointrucuvant am gasit in 99% din articole transcrieri din parinti, din vietile sfintilor si foarte putine cuvinte de la ei.. apologeticum citesc mai rar, ce-i drept..

andrei_im 29.12.2009 23:12:20

daca poti sa-mi explici mai mult despre "raul" de pe blogul apologeticum, chair ti-as fi recunoscator.

AlinB 01.01.2010 04:08:17

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 195064)
despre cine ce comentarii accepta nu stiu, caci nu obisnuiesc sa las comentarii pe bloguri. o singura data am incercat sa-mi spun oful la domnul roncea si nu mi l-a primit. :) eu ma refeream la folosul duhovnicesc pe care il putem luat de pe aceste bloguri, nu la modul in care ne putem lua de ei.. eu pe razbointrucuvant am gasit in 99% din articole transcrieri din parinti, din vietile sfintilor si foarte putine cuvinte de la ei.. apologeticum citesc mai rar, ce-i drept..

Nu stiu daca 99% e procentul corect, insa:

1. articolele sunt pline de sublinieri (ingrosari, culori), care arata mai degraba spre anumite obsesii personale ale celor care publica materialele in cauza, in loc sa lase cititorul sa-si formeze propriile opinii.

2. materialele sunt grupate pe anumite idei si sugereaza anumite directii de gandire. O problema in acest sens este curentul anti-ecumenist care sub anumite forme (de care razboienii nu sunt feriti) sunt cel putin la fel de rele ca si formele cele mai extreme de ecumenism

3. sunt publicate si materiale aiurea, de ex. cu ocazia curentului 'anticip' multe prostii si ridiculisme, precum si tenta "anti-sistem" care sub anumite aspecte aduce a paranoia + exagerari si lucruri nu prea folositoare duhovniceste (daca nu chiar pagubitoare).

4. comentariile care sunt in flagrant dezacord cu parerea razboienilor sunt cenzurate

Acestea fiind spuse, sa nu uitam de vorba care zice ca "putin aluat dospeste toata framantatura", sau ca o lingurita de otrava la un butoi de miere poate fi fatala.

Cu apologeticum lucrurile stau chiar mai rau, materialele strict duhovniceste sunt mult mai rare, restul chiar cu aparente duhovnicesti exprima o anumita obsestie (anticip, antisistem, antiecumenism, roncenisme, schismatice, etc.)

andrei_im 01.01.2010 18:55:48

imi pare rau, dar nu mai vreau sa discut pe aceasta tema. am cautat o parere sincera si smerita asupra unor scrieri. nu regasesc in cuvinte precum "obsesii", "materiale aiurea", "prostii si ridiculisme", "paranoia + exagerari" sau "roncenisme", nici un fel de judecata obiectiva si sincera. credeam ca putem discuta cu textele in fata, sa vad si eu unde sunt greseli sau abateri de la credinta ortodxa si invatatura sfintilor parinti. nu vad de ce un blog ortodox nu poate aborda orice problema cu care se confrunta societatea, cum ar fi problema chipurilor sau cea a ecumenismului. si tin sa te anunt ca parerile acestea nu sunt doar ale unor persoane care stau in fata calculatorului si posteaza articole, ci sunt impartasite de mari duhovnici despre a caror vietuire nici nu ni se cuvine noua, pacatosilor, sa vorbim. imi pare sincer rau ca am pornit aceasta discutie, tarand aceste invataturi prin mocirla, spre folosul nimanui ci doar pentru a fi batjocorite. Sa ma ierte Dumnezeu! Si sa ma ierti si tu frate daca am vorbit prea dur. Mai bine nu vorbeam deloc.

laurschepsis 01.01.2010 21:03:12

Dezbina si stapaneste

Doamne-ajuta!

Dan Puric marturiseste ca un bun roman ortodox.
Parintele Iustin Parvu este un mare duhovnic roman.

Printr-o strategie, pe cat de veche, pe atat de perfida, se incearca punerea dansilor in opozitie pentru ca sa fie denigrati cu ajutorul celor care prea usor se plaseaza intr-o tabara sau alta.

In timp ce noi suntem din ce in ce mai des suntem invitati sa ne ponegrim valorile, non-valorile se autopropun drept conducatori cu toata artileria media de partea lor. Pentru a ne conduce acolo unde le convine lor: in starea de indobitocire.

Eu nu vreau sa particip la aceasta mascarada. Ii pretuiesc prea mult ca sa pot sa imi permit sa gandesc ceva rau despre dansii.

Doamne-ajuta!

hmiron 01.01.2010 23:00:49

Dar cum poate vineva construi o catedrala ortodoxa fara binecuvantarea ierarhului locului? Se poate asa ceva? Adica ridicarea constructiei e posibila, insa e acea constructie un lacas ortodox fara binecuvantare?

AlinB 02.01.2010 21:41:49

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 195955)
imi pare rau, dar nu mai vreau sa discut pe aceasta tema. am cautat o parere sincera si smerita asupra unor scrieri. nu regasesc in cuvinte precum "obsesii", "materiale aiurea", "prostii si ridiculisme", "paranoia + exagerari" sau "roncenisme", nici un fel de judecata obiectiva si sincera. credeam ca putem discuta cu textele in fata, sa vad si eu unde sunt greseli sau abateri de la credinta ortodxa si invatatura sfintilor parinti. nu vad de ce un blog ortodox nu poate aborda orice problema cu care se confrunta societatea, cum ar fi problema chipurilor sau cea a ecumenismului. si tin sa te anunt ca parerile acestea nu sunt doar ale unor persoane care stau in fata calculatorului si posteaza articole, ci sunt impartasite de mari duhovnici despre a caror vietuire nici nu ni se cuvine noua, pacatosilor, sa vorbim. imi pare sincer rau ca am pornit aceasta discutie, tarand aceste invataturi prin mocirla, spre folosul nimanui ci doar pentru a fi batjocorite. Sa ma ierte Dumnezeu! Si sa ma ierti si tu frate daca am vorbit prea dur. Mai bine nu vorbeam deloc.

Pai urmareste toate topicurile cu discutiile despre cipuri sau ecumenism, continuam discutia acolo daca vrei.

Iar chestiunea cu "marii duhovnici", asistam din pacate la o manipulara fara precedent in ortodoxia romaneasca, niste indivizi marunti dar care se vad ca mari apostoli au profitat de increderea care li s-a acordat si au folosit-o pentru a manipula niste oameni care au facut greseala de a-si pune increderea unde nu trebuia.

AlinB 02.01.2010 21:43:22

Citat:

În prealabil postat de hmiron (Post 196002)
Dar cum poate vineva construi o catedrala ortodoxa fara binecuvantarea ierarhului locului? Se poate asa ceva? Adica ridicarea constructiei e posibila, insa e acea constructie un lacas ortodox fara binecuvantare?

O foarte buna intrebare. Mergi pe blogul "apologeticum" si pune intrebarea asta, sa vedem ce raspuns ai sa primesti.

Eu estimez ca exista o probabilitate de 99% ca intrebarea sa dispara inainte ca sa apara vreun raspuns de undeva (daca este vreo unul..).

andrei_im 02.01.2010 21:49:06

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 196365)
Iar chestiunea cu "marii duhovnici", asistam din pacate la o manipulara fara precedent in ortodoxia romaneasca, niste indivizi marunti dar care se vad ca mari apostoli au profitat de increderea care li s-a acordat si au folosit-o pentru a manipula niste oameni care au facut greseala de a-si pune increderea unde nu trebuia.

cuvintele vorbesc de la sine, nici nu mai e nevoie de raspuns..

AlinB 02.01.2010 23:01:12

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 196369)
cuvintele vorbesc de la sine, nici nu mai e nevoie de raspuns..

De ce, exista un soi de autosuficienta? :)

andrei_im 02.01.2010 23:02:06

nu e vorba de asta. dar ti-am spus, nu mai vreau sa discut pe acest subiect. :) Dumnezeu sa iti ajute!

hmiron 03.01.2010 00:21:51

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 196366)
O foarte buna intrebare. Mergi pe blogul "apologeticum" si pune intrebarea asta, sa vedem ce raspuns ai sa primesti.

Eu estimez ca exista o probabilitate de 99% ca intrebarea sa dispara inainte ca sa apara vreun raspuns de undeva (daca este vreo unul..).

Nu am de gand sa vizitez acel blog. Asa ca intrebarea mea ramane in continuare. Si mai am una: de ce ar dori cineva sa ridice o catedrala fara binecuvantare?

AlinB 03.01.2010 00:40:38

Citat:

În prealabil postat de hmiron (Post 196442)
Nu am de gand sa vizitez acel blog. Asa ca intrebarea mea ramane in continuare. Si mai am una: de ce ar dori cineva sa ridice o catedrala fara binecuvantare?

Nu am raspuns cum s-au gandit respectivii sa rezolve chestiunea binecuvantarii.

Intre timp locul a fost sfintit, din cate stiu, ramane de vazut cand o sa se inceapa constructia si dupa ce proiect, asta este piesa cea mai tare..

Batalia se rezuma de fapt la chestiunea daca manastirea va fi o ctitorie "Petru Voda" marca "parintele Iustin" (tm) sau orice altceva.

In primul caz, agitatorii de la Petru Voda si afiliatii din afara vor avea un suport suplimentar pentru cauza lor (tentativa de sanctificare a miscarii legionare si politizarea BOR prin polarizarea ei pe axa anti-EU, cu miros BigBrother dinspre rasarit) sau dimpotriva, vor pierde o buna parte de control asupra pilonului nr. 1 al masinii lor de propaganda - "sfintii inchisorilor" (al doilea dar nu ultimul fiind chestiunea "cipusoarelor" diabolice).

11111111 03.01.2010 01:00:37

Citat:

În prealabil postat de ancutzabc (Post 183954)

propunere:

http://saccsiv.wordpress.com/2009/08...-yoga-magazin/

11111111 03.01.2010 01:02:05

completare:

http://saccsiv.wordpress.com/2009/08...pre-dan-puric/

11111111 03.01.2010 01:28:44

vestea buna...

DAN PURIC SE RETRAGE
DIN PROIECTUL “MEMORIALUL AIUD”

Dan Puric este decis să se retragă din proiectul construirii memorialului de la Aiud (mănăstire și centru de cercetare martirologică). Nu-l împinge la asta scîrba de atacurile imunde la care a fost supus ca un rău-făcător de către oameni “din Biserică”. Este însă dezămăgit de suspiciunea pe care au început s-o nutrească asupra sa (ca urmare a acestor atacuri) persoane care cunosc foarte bine ce a făcut el pînă azi pentru Biserică și pentru memoria neamului. Și e mîhnit de lipsa de reacție a părintelui Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru-Vodă (căruia i-a fost ucenic, față de care are mare evlavie și căruia i-a dedicat o carte) față de minciunile vehiculate pe seama sa de către ucenici ai avvei din Munții Neamțului (și nu numai). Deși n-am crezut că se va întîmpla așa, iată că dușmanii Ortodoxiei au reușit să-i îndepărteze unul de altul.
“Eu n-am avut niciodată drept de decizie în acest proiect. Doar am încercat să ajut. Am strîns niște bani și am mijlocit rezolvarea unor probleme. Dar hotărîrile acolo le ia, așa cum e normal, Înaltul Andrei, episcopul locului. Nu înțeleg să fiu murdărit cu tot felul de acuzații pentru că vreau să fac un bine. Așa că nu mă mai amestec deloc în acest proiect.
În altă ordine de idei, arhitecții sînt aproape gata cu noi variante de proiect, pentru a spulbera orice îndoială că la Aiud se va face o lucrare ortodoxă” – mi-a spus Dan Puric.
Sînt convins însă că adversarii proiectului vor găsi alte motive și vor țese alte intrigi pentru a opri – sau măcar pentru a întârzia – clădirea acestui Memorial. Am certitudinea că mai mult decît mănăstirea îi deranjează viitorul centru de martirologie. Deja acolo este un schit, se slujește în biserica din interiorul monumentului, iar sfinții fac minuni. Deci, faptul că se va ridica o mănăstire mai mare nu surprinde și se înscrie în evoluția firească a lucrurilor. Însă noi nu avem pînă azi nici un muzeu al holocaustului comunist (la Sighet este ceva, dar prea marcat confesional și partinic). Asta îi arde pe antihriști și anti-români, că la Aiud va fi memoria vie, că acolo vor putea afla generațiile noi despre grozăviile comuniste, despre jertfa imensă a poporului român și despre cum a lucrat Dumnezeu în oameni.
Așa că eu unul mă aștept să continue uneltirile împoriva Memorialului Aiud, la fel cum au continuat, indiferent de cedările administrației bisericești, și cele în privința construirii Catedralei Mîntuirii Neamului. Măcar atunci dușmanii au fost din afara Bisericii, pe cînd de data asta sînt și din sînul ei.
E un truism că nimeni nu ne poate face atîta rău pe cît ne putem face noi înșine. Și mai e ceva: degeaba construim ziduri “în stil ortodox”, dacă o facem străini de duhul Ortodoxiei.
Dar nădăjduim, pentru rugăciunile sfinților...

11111111 03.01.2010 01:35:20

Dragilor...si acum in loc de concluzie...v-as recomanda o poezie draga...fara judecata si pentru Domnul nostru inchinata...

Ion Minulescu

DRUM CRUCIAL

Pe scara sufletului meu
M-am întâlnit cu bunul Dumnezeu -
Eu coboram mâhnit din conștiința mea,
Iar El urca surâzător spre ea!...

Și ne-am oprit la jumătatea scării
Încrucișându-ne în clipa-ntâmpinării
Săgețile perechilor de ochi, ca de-obicei
Ah! ochii lui, cum semănau cu ochii mei!

Pe scara sufletului meu
M-am întâlnit din nou cu Dumnezeu -
El cobora solemn din conștiința mea
Iar Eu urcam surâzător spre ea!...

Domnul sa fie cu noi!

AlinB 03.01.2010 01:42:06

Citez: " Preluat din articolul “Proiectul” misterios al manastirii de la Aiud al fratelui Apologeticum."

Sacciv frate cu Giocas..na ca s-a dus si putinul respect care il aveam pentru sacciv.

Macar sper sa nu imprumute si naravurile "apologetului" apropo de comentariile care nu sunt in consens cu ideile blogarului..

http://www.youtube.com/watch?v=4FB0O...layer_embedded

Asa..si ce vedem?
Par. Iustin facandu-l cu ou si otzet pe dl. Puric, fara a ne lamuri care e sursa supararii acestuia.

Aici
http://www.youtube.com/watch?v=nI-Iv...eature=related

dl. Puric mentioneaza un anume Roncea (ghici ciuperca cine-i) ca sursa a discordieri in scena (trunchiata?) filmata chiar de echipa par. Iustin la fatza locului.

Oare nu posteaza dumnealor si discutia care a precedat acea plecare grabita, sau nu serveste scopului?

Pai au taiat ei interviuri cu mari duhovnici, ca sa se intre in rama..de ce ar fi dl. Puric o exceptie?

Iar raspunsul par. Iustin la nemultumirea exprimata de dl. Puric este jalnic, ca mai tarziu sa-l faca pe dl. Puric in fel si chip si sursa a problemelor.

Pai daca l-o facut si la Aiud ca in interviul asta, ca asa i-o soptit la ureche VR, atunci ce sa ne mai miram ca a plecat suparat?

O posibila derulare a intalnarii ar fi sunat cam asa:

P.I.: "Bai Purice, io ti-am dat binecuvantare sa ridici manastire la Aiud si tu vrei sa faci moschee, ce, nu esti in toate mintile?".

D.P: "Nu e adevarat parinte, am proiectul in geanta, vi-l arat".

P.I.: "Cum nu e asa mai Purice, incerci sa ma duci de nas, am vazut io cu ochii mei pe Internet, care e mai tare decat geanta ta".

D.P: "Nu e adevarat parinte, alea sunt inventiile lui Victor Roncea".

P.I.: "Mai Purice, cum sa fie inventiile lui VR, ca el e baiat bun, e de-al nostru, mereu vine pe la mine, imi saruta mana, mai da un comunicat la semnat, si din "duhovnicul neamului" nu ma scoate, plus ca e legionar adica om serios, stie el mai bine decat tine ce ai de gand".

D.P: "???"

11111111 03.01.2010 01:55:11

Dragilor...promit ca nu va mai supar cu alte versuri...

dar uitati ce frumusete...

si ce morala dulce-amaruie...Vasile Voiculescu

ARICIUL

M-am încurcat în zile, m-am rătăcit în ani
Prin mlaștinile unui veac înecat în sânge.
Te-am ocolit; o vreme chiar ne-am privit dușmani,
Îți arătam doar țepii, arici ce-atins se strânge.

O, Doamne, azi mă pipăi și nu mă dumiresc:
Ce vrajă se petrece de la un timp cu mine ?
Doamne, pe măsură ce cred și te iubesc
Îmbătrânesc în lume și-ntineresc în tine

Deci...sa fie voia Domnul ...sa intinerim si noi!

Multumesc de rabdare,

Amin

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:56:49.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.