Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   Cum scap de patima asta...:( (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7435)

mufy08 29.10.2009 20:43:48

Cum scap de patima asta...:(

Va rog... sa ma sfatuiti ce sa fac... cum pot sa distrug lenea asta din mine... si sa revin iarasi ca si inainte, sa spun acatiste in fiecare zii si restul, de o perioada stau toata ziua numai in fata unui monitor si nu stiu cum sa scap... mereu cand vreau sa ma rog intervine ceva, ori imi este lene [nu stiu cum sa scap de acest apcat grav...] ori intervine ceva... sau mai multe... :-< cand incep sa ma gandesc la cele sfinte mereu imi fuge gandul in alta parte, e un cosmar pt mine... si nu stiu cum sa scap de acest pacat atat de mare... [lenevia]:((

glykys 29.10.2009 20:49:16

Citat:

În prealabil postat de mufy08 (Post 177196)
Va rog... sa ma sfatuiti ce sa fac... cum pot sa distrug lenea asta din mine... si sa revin iarasi ca si inainte, sa spun acatiste in fiecare zii si restul, de o perioada stau toata ziua numai in fata unui monitor si nu stiu cum sa scap... mereu cand vreau sa ma rog intervine ceva, ori imi este lene [nu stiu cum sa scap de acest apcat grav...] ori intervine ceva... sau mai multe... :-< cand incep sa ma gandesc la cele sfinte mereu imi fuge gandul in alta parte, e un cosmar pt mine... si nu stiu cum sa scap de acest pacat atat de mare... [lenevia]:((

Bun venit, Mufy! Si eu sufar de patima asta grea! si eu stau in fata monitorului ore in sir si nu imi sta capul la rugaciune... cel mai bun remediu pe care l-am gasit eu a fost spovedania. Apoi, daca poti, sa iti faci un program riguros: 8 ore de somn, 8 de munca, 8 de odihna. Rugaciunea ar trebui sa intre la munca, dar banuiesc ca intra si la odihna. Eu nu fac asa si rau imi e, las totul pe ultima clipa, cand dau in clocot si ma stresez aiurea. Deci spovedanie si program riguros!

ioana2 29.10.2009 22:01:22

buna Mufy

Au fost momente foarte grele si pentru mine. Asa ca am cautat sa-mi fac un program si eu. M-am obisnuit sa citesc in fiecare dimineata Paraclisul Maicii Domnului.Ma trezesc cu cel putin 40 min (pt rugaciune) inainte de ora obisnuita de a merge la lucru. Daca e sa plec la serviciu foarte devreme, citesc cel putin rugaciunile de dimineata.La fel cu cele de seara, caut sa le citesc din timp, ca sa nu ma ia somnul si lenea. Si sincer, spovedania ajuta foarte mult. Daca ai avea timp sa mergi sa te spovedesti cat mai des, ar fi foarte bine. Eu sunt in irlanda, si mi-am facut o randuiala de a ma spovedi si impartasi in fiecare Duminica,cu post(Miercurea si Vinerea) si rugaciune. Daca stric randuiala rugaciunilor, ma simt tare vinovata, ma mustra constiinta.

piedonee 29.10.2009 23:36:04

si eu sufar de lene cred ca daca ar durea as avea 10 perfuzi in mana....e rea de tot LENEA ACEASTA.....dar eu fata de restul sufar de de ultimul grad de lene....ufffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff ffffffffffffff

Florin-Ionut 30.10.2009 10:00:25

Citat:

Daca nu-ti place sa citesti rugaciuni, asculta-le. Gasesti pe Internet in format audio tot ce vrei: acatiste, paraclise, psaltirea samd. Ai Vecernia pe Trinitas in direct. Insa la Liturghie trebuie sa fii in biserica, bineinteles.

Cat despre calculator, mai lasa-l deoparte pur si simplu. Nu de tot, ca nu e cazul, dar mai rarut...

mufy08 30.10.2009 13:28:10

:-< o sa incerc, desi imi este foarte greu... si nu stiu cum sa scap de asta:(

glykys 30.10.2009 13:29:25

Citat:

În prealabil postat de mufy08 (Post 177332)
:-< o sa incerc, desi imi este foarte greu... si nu stiu cum sa scap de asta:(

simplu, nu te mai gandi atata si spune in momentul asta o rugaciune! :)

cristiboss56 30.10.2009 21:42:09

Citat:

Având gândul cel bun la ce va să fie , în clipa următoare, în perspectiva vieții veșnic , pentru că întradevăr lenea este moartea lentă dar sigură a sufletului. Lenea, trândăvia, lehamitea , te fac legumă până la urmă ! Nu cred că cineva dorește asta . Sun momente de reală oboseală după o zi de muncă istovitoare , dar să nu uităm că nu ni se dă mai mult decât putem duce , dar lenea ne dă această impresie a neputinței și a înfrângerii noastre. Antonie cel Mare spunea : "Dacă întrebuințăm orice sârguintă și iscusință ca să scăpăm de moartea trupească, cu atât mai vârtos suntem datori să ne străduim ca să scăpăm de moartea sufletească, pentru că cel ce voiește să se mântuiască nici o piedică nu are , fără numai negrija și lenea . "

OmuBun 31.10.2009 10:40:42

Sunt de acord cu spovedania, dar pentru cineva care nu s-a mai spovedit de mult (nu cunosc cazul lui mufy08 ) banuiesc ca e ceva mai delicat. Parerea mea este ca - pana la spovedanie - prezenta la Sf. Liturghie in fiecare duminica, poate aduce incet-incet cam tot ce are sufletul nevoie; liniste, pace, harnicie, spor, intelepciune!
La modul mai practic, lenea este acceptata si din lipsa unui ideal mai... maret. Ce ne dorim de fapt? Ce multumiri sufletesti avem? Dormim linistiti la adapostul gandurilor de peste zi? Am facut "doua paie cruce" - vorba cuiva - pe ziua de azi? Pentru cine? Pentru mine? Pentru altii?
Apoi se ia in calcul conditia fizica si nu in ultimul rand cea materiala. Si... la treaba!
De obicei omul citeste acatiste la nevoie. Nu foarte des ii da ghes inima sa deschida o carte de rugaciuni... Gaseste el o mie de motive sa tot amane, pana cand i se pare chiar imposibil sa mai si inceapa. Pana cand o problema, o grija, un necaz, ii aminteste brusc faptul ca e muritor, e slab, e neajutorat si repede la Doamne-Doamne, care trebuie sa fie mereu binevoitor si gata de a oferi ajutorul, neconditionat. Subiectiv cum este, se intreaba "De ce, Doamne, eu? De ce tocmai mie? Cu ce-am gresit?" Daca am constientiza cate minuni face Dumnezeu cu noi, zilnic, probabil ne-am dedica ore in sir numai rugaciunilor de multumire.

mufy08 31.10.2009 20:06:03

Citat:

În prealabil postat de OmuBun (Post 177521)
Sunt de acord cu spovedania, dar pentru cineva care nu s-a mai spovedit de mult (nu cunosc cazul lui mufy08 ) banuiesc ca e ceva mai delicat. Parerea mea este ca - pana la spovedanie - prezenta la Sf. Liturghie in fiecare duminica, poate aduce incet-incet cam tot ce are sufletul nevoie; liniste, pace, harnicie, spor, intelepciune!
La modul mai practic, lenea este acceptata si din lipsa unui ideal mai... maret. Ce ne dorim de fapt? Ce multumiri sufletesti avem? Dormim linistiti la adapostul gandurilor de peste zi? Am facut "doua paie cruce" - vorba cuiva - pe ziua de azi? Pentru cine? Pentru mine? Pentru altii?
Apoi se ia in calcul conditia fizica si nu in ultimul rand cea materiala. Si... la treaba!
De obicei omul citeste acatiste la nevoie. Nu foarte des ii da ghes inima sa deschida o carte de rugaciuni... Gaseste el o mie de motive sa tot amane, pana cand i se pare chiar imposibil sa mai si inceapa. Pana cand o problema, o grija, un necaz, ii aminteste brusc faptul ca e muritor, e slab, e neajutorat si repede la Doamne-Doamne, care trebuie sa fie mereu binevoitor si gata de a oferi ajutorul, neconditionat. Subiectiv cum este, se intreaba "De ce, Doamne, eu? De ce tocmai mie? Cu ce-am gresit?" Daca am constientiza cate minuni face Dumnezeu cu noi, zilnic, probabil ne-am dedica ore in sir numai rugaciunilor de multumire.

Da asa este, ma ajuatt f mult ceea ce ai zis... si de acum incolo voi incerca sa fac tot posibilul ceea ce mi.ati spus aici:(, va multumesc la toti

adimirea 31.10.2009 22:16:44

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 177281)
Daca nu-ti place sa citesti rugaciuni, asculta-le. Gasesti pe Internet in format audio tot ce vrei: acatiste, paraclise, psaltirea samd. Ai Vecernia pe Trinitas in direct. Insa la Liturghie trebuie sa fii in biserica, bineinteles.

Cat despre calculator, mai lasa-l deoparte pur si simplu. Nu de tot, ca nu e cazul, dar mai rarut...

Si eu zic la fel ca si Florin, sa asculti cat mai multe rugaciuni si cantari Bisericesti. Nu este ca rugaciunea evident, dar daca tot stam asa mult in fata calculatorului, putem sa ne folosim de el. Ajuta foarte mult si cantarile bisericesti, incearca in timpul petrecut la calculator sa asculti cat mai mult. Sunt destul de multe site-uri, cauta cu google "muzica bisericeasca" sau predici; eu fara sa ma straduiesc prea tare am strans zeci de gb de predici si muzica...

Iar dimineata si seara, nu cred sa fie chiar asa greu sa stai macar 15 minute in fata icoanei sa te rogi...

Si eu ma intreb cum sa fac sa petrec mai putin timp la calculator... eu stau toata ziua la calculator, si la serviciu si acasa, si incep sa simt ca este o problema in asta [ orice exces dauneaza, trebuie moderatie in toate ]; dar deocamdata daca tot nu ma pot dezlipi de el, pot lipi cantarile bisericesti de el :)

mufy08 31.10.2009 23:30:27

Citat:

În prealabil postat de adimirea (Post 177633)
Si eu zic la fel ca si Florin, sa asculti cat mai multe rugaciuni si cantari Bisericesti. Nu este ca rugaciunea evident, dar daca tot stam asa mult in fata calculatorului, putem sa ne folosim de el. Ajuta foarte mult si cantarile bisericesti, incearca in timpul petrecut la calculator sa asculti cat mai mult. Sunt destul de multe site-uri, cauta cu google "muzica bisericeasca" sau predici; eu fara sa ma straduiesc prea tare am strans zeci de gb de predici si muzica...

Iar dimineata si seara, nu cred sa fie chiar asa greu sa stai macar 15 minute in fata icoanei sa te rogi...

Si eu ma intreb cum sa fac sa petrec mai putin timp la calculator... eu stau toata ziua la calculator, si la serviciu si acasa, si incep sa simt ca este o problema in asta [ orice exces dauneaza, trebuie moderatie in toate ]; dar deocamdata daca tot nu ma pot dezlipi de el, pot lipi cantarile bisericesti de el :)

Da asa e... asa o sa fac

luminita- 17.03.2010 22:28:55

Citat:

poate ca pe langa lene este vorba si de o depresie:)gaseste-ti ceva care sa te motiveze sa faci lucrurile care iti fac placere si discuta cu cineva apropiat despre problemele tale

Mihnea Dragomir 17.03.2010 23:17:49

Sunt trei dușmani împotriva cărora trebuie să luptăm neîncetat: diavolul, noi înșine și lumea. În ceea ce privește lupta cu noi înșine: suntem înclinați la multe feluri de păcate, care se pot grupa pe categorii. Există o listă de 7 feluri de păcate care, mai departe, sunt ireductibile unele la altele. Acestea se numesc "cele 7 păcate capitale". ("Capitale" cu înțelesul de "cap de afiș", adică din mantaua lor se desprind păcatele pe care le facem cu deosebire zi de zi). Din fericire, dacă este adevărat că nimeni nu are toate cele 7 virtuți, este adevărat și că nimeni nu suferă de toate cele 7 păcate. De obicei, suferim de unul, două sau trei dintre ele. Fiecare suntem chemați să răspundem la întrebarea: "care este păcatul MEU capital ?" sau "De care, din lista de 7, sufăr EU cel mai mult ?". Tot așa cum un bun strateg știe că e nebunie să lupte în același timp cu toți inamicii lui, așa și noi vom încerca să ne angajăm cu toată puterea în contra păcatului NOSTRU capital. Spre exemplu, în cazul meu păcatul capital dominant este lăcomia. Se poate ca la dv să fie lenea.

Acuma, păcatele dominante se tratează cu ceea ce se opune lor. Post, în cazul lăcomiei. Lucru, în cazul lenei. Din ce am observat, varianta cea mai de temut a lenei nu este dificultatea de a face eforturi mari, cât dificultatea de a face eforturi mici, dar constante în timp. Adevăratul leneș este capabil să curețe o căruță de cartofi dacă își pune ambiția la încercare, dar e mai puțin capabil să curețe un cartof, un singur cartof, dar să o facă în fiecare zi. Azi îl curăță, dar mâine sau cel târziu poimâine, va spune că "lasă, nu mă mai murdăresc pe mâni azi pentru așa un lucru de nimic. Am să curăț mâine doi cartofi". Și așa, tot reportând cartofii de pe o zi pe alta, timpul trece și vede că nu a curățat nimic și îl cuprinde deznădejdea și ura pe sine însuși.

Observați că pierdeți mult timp cu calculatorul ? Nu-i nimic, calculatorul nu este ceva intrinsec rău, ci e moral neutru: e bun sau e rău, depinzând de ce rod vă aduce. Deci, o primă măsură e să îl faceți să vă aducă rod. Sunt atâtea situri ziditoare pe Internet ! Faceți un folder cu favorite numai dintre ele.

A doua este să îi atribuiți ore de lucru. O oră pe zi (un exemplu prudent), de preferință în același interval orar în fiecare zi. Să zicem, de la 9 la 10 seara.

A treia măsură este să vă rugați înainte de a începe lucrul (transformat din navigare leneșă și fără țintă în lucru roditor). Bunicii noștri făceau gestul Sfintei Cruci și spuneau o scurtă rugăciune de câte ori mergeau la coasă. Noi de ce nu am face asta, de câte ori lucrăm cu calculatorul ? Nu știu dacă și ortodocșii au sfinți protectori ai Internetului cum avem noi, dar, dacă nu există, puteți foarte bine să vă rugați celui care în mod sigur e capabil să vă ajute: îngerului dv gardian. Sau sfântului dv patron, dacă aveți unul. Alcătuiți o rugăciune (ideal e să fie aprobată de preotul dv) și folosiți-o ori de câte ori dați drumul la calculator. Până termină windows-ul să se încarce, terminați și dv rugăciunea. Nu uitați că bine e să ne rugăm oricum, dar cel mai bine e în genunchi.

A patra măsură este să nu uitați importanța examenului de conștiință făcut seara, înainte de culcare. Acordați atenție specială lenei, prin întrebări de tip: "Astăzi în ce fel am mai pierdut vremea ?" sau "Ce anume a făcut să mi se abată atenția ?" Nu uitați că un indiciu important al urcușului spiritual este atunci când nu mai cădem în aceleași capcane în care am căzut până acum.

De asemenea, nu uitați că omul e slab și e cu neputință să câștigăm o luptă spirituală fără ajutorul darurilor lui Dumnezeu. Rugați-vă Lui în mod special să vă ajute în lupta pe care o aveți de dus cu lenea. În rugăciune, puteți aminti cu precădere episoade când cei cu care am vrea să semănăm au arătat hărnicie. De exemplu spuneți "Doamne, Tu care te rugai și noaptea, pe când ucenicii Tăi dormeau" etc. Nu uitați că harurile lucrătoare sunt de ajutor, dar până la o vreme, pe când Harul Sfințitor rămâne și ne ajută mereu, de aceea nu neglijați singurele mijloace pe care le avem la îndemână pentru (re)dobândirea Lui: Sf Taine ale Bisericii.

Succes !

iustin10 17.03.2010 23:31:00

Citeste te rog aceasta povestire a parintelui Cleopa despre lene.Eu am citit si m-am recunoscut pe deplin.
http://www.scribd.com/doc/2289413/Pa...-pe-om-SCANATA
Stiam ca sunt lenes dar nu stiam,ca asa multi oameni sunt la fel ,si ca e o ispita si un pacat cu care diavolul controleaza practic astazi lumea
Si nu atat lenea cat amanarea continua a binelui(care altfel ne-ar fi foarte la indemana),si pierderea in mici ocupatii acaparatoare.
Asa ca un sfat,daca as putea sa dau eu lenesul sfaturi,ar fi ,ca atunci cand simti lenea,sa te mobilizezi sa spui macar o mica rugaciune 2 minute macar.
Iar aceea rugaciune neaparat sa aiba recunoasterea neputintei tale in ea,asa cum sunt rugaciunile incepatoare : 'ca nepricepandu-ma de nici un raspuns...'
Astfel vei fi sincer cu tine,iti vei recunoaste deschis neputinta,si vei putea inainta ,pe calea smereniei ,pentru a recunoaste si alte lucruri,si te vei trezi ca te rogi ! La mine functioneaza(atunci cand nu ma doboara lenea:)

AlinB 18.03.2010 12:28:28

N-ai nimic in viata ta care sa faci cu drag?

cojanete 18.03.2010 14:10:21

Cel mai bine e s-ti faci un program cat mai usor pt inceput . Sf serafin de sarov recomanda :dimineata de 3ori tatal nostru ,nascatoare de Dumnezeu .si Crezul . pe timpul zilei ,Doamne Iisuse Hristoase ,permanent .seara :la fel ca dimineata .Asta pt cei care nu prea au timp sa citeasca .

Radu32 31.03.2010 23:27:14

Citat:

muncind, asta e singurul remediu, daca n ute poti ruga, nu-i nimica,dar da bani mereu la un cersetor, mergi pe undeva si ajuta la ridicareau nei biserici,fa o fapta buna, ajuta un om !
lui dumnezeu nu-i trebe ritual sterp, lui ai trebuie fapte concrete de ajutorare a celui in nevoie !!!
eu am dat un sfat, din pacate eu sunt cel mai pacatos,dar asa ma gandesc eu...si asa as face !!!

alexdu 26.01.2011 20:22:34

Inainte sa te joci la calculator trebuie sa spui o rugaciune, sa azici "Spun rugaciunea si apoi ma joc", dar in rugaciune sa te rogi lui Dumnezeu sa te scape de patima calculatorului, sa fie o rugaciune de cel putin 5 min.
Sa vedem apoi daca poti sa te mai joci dupa aceea.
Sau zici ma joc peste o ora, apoi dupa ce trece ora zici iar mai stau o ora si apoi ma joc si tot asa.
Scri pe o hartie de ce nu trebuie sa te mai joci si ce rau iti face ca te joci si cum pierzi atat de mult timp degeaba, si inainte sa te joci citeste hartia si ce poti sa faci in timpul pe care il pierzi jucand.

alexdu 26.01.2011 20:24:13

Sa stergi toate jocurile din calculator si cand iti vine in minte un joc si vrei sa il joci sa iti aduci aminte partile urate ale jocului si sa scapi repede de gandul de a juca si sa iti ocupe gandirea cu altceva

Alexandra30_2011 27.01.2011 00:34:30

Apuca-te de sport !

Incepe si fa sport, mai ales alergari de seara de trei ori pe saptamana ca esti baiat si nu se ia nimeni de tine aiurea. Sport, sport, sport ! Dupa care vii acasa, iti faci un dus fierbinte si citesti ceva sau in, fine, te rogi... De asemenea, e bine sa incepi sa realizezi ca nu trebuie sa fii cretinul companiilor software ci o fiinta umana care se desavarseste in uman. Eu eram innebunita dupa jocurile de strategie, da astea nu au sfarsit... Citeste, citeste, citeste, o sa descoperi o alta lume...

camy_d 27.01.2011 11:10:17

Citat:

Pofta vine mâncând, lenea trece muncind ;) Probabil ai observat și tu, că înainte să faci ceva, ți-e lene, dar dacă din anumite motive te apuci, nu mai simți lene sau oboseală sau altceva ce credeai c-o să simți. Pur și simplu faci acel ceva, fără să-l simți ca pe o corvoadă. :6:

Raoul 27.01.2011 16:58:40

Trebuie sa mai indepartez si eu lenea asta... ca prea o iau razna in fata laptopului. Cea mai buna varianta e sportul,miscarea. Nici nu stiti cat de mult conteaza! Deci ma reapuc de vechea mea pasiune :1:

antoniap 27.01.2011 23:43:05

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 328951)
Trebuie sa mai indepartez si eu lenea asta... ca prea o iau razna in fata laptopului. Cea mai buna varianta e sportul,miscarea. Nici nu stiti cat de mult conteaza! Deci ma reapuc de vechea mea pasiune :1:

Ia schimba matale poza aceea si nu mai face expozitie de muschi pe forum. Pai, chiar asa am ajuns? Ne aratam muschii, sanii si bichinii si aici?

Moise Motanul 28.01.2011 01:33:38

si pentru ca nu poti scapa de lene (stat in fata monitorului,etc etc),ce te-ai gandit ? sa mai scrii un pic pe forum,ca doar doar nu te-o vedea bunul dumnezeu cu batic pe cap. asta da schimbare a stilului de viata !

camy_d 28.01.2011 14:18:14

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 328951)

La mine altceva m-a depărtat din fața calculatorului, căci față de sport am o repulsie, a trebuit să învăț pentru olimpiadă la română și m-am apucat să fac asta atât de serios, că nu mi-a mai trebuit mult calculator. Să văd ce fac după olimpiadă, sper să nu revină dependența de net. (Bine că nu-i singura olimpiadă la care merg :21:, am mai multe ocazii de recuperare)

Mă mai ajută și faptul că realizez cât de dăunător e calculatorul, e plin de radiații și mănâncă timp.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:20:13.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.