Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   despre nazisti (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7019)

racismdude 28.08.2009 01:57:17

despre nazisti

voi credeti ca e gresit ce fac nazisti din ziua de azi?

antonio 28.08.2009 02:03:46

Citat:

În prealabil postat de racismdude (Post 162637)
voi credeti ca e gresit ce fac nazisti din ziua de azi?

Pai ce fac nazistii? :106:

razvan4 28.08.2009 04:01:54

Pai fac demonstratii si se incaiera cu politia, negrii, tiganii, homosexualii si cu strainii in general. Au avut loc si crime destul de odioase.
Orice om normal crede ca ceea ce fac e gresit, intrebarea ta e mai mult retorica sper.
Desi am unele dubii din cauza nickname-ului ales de tine.

antonio 28.08.2009 12:33:08

Citat:

În prealabil postat de razvan4 (Post 162649)
Pai fac demonstratii si se incaiera cu politia, negrii, tiganii, homosexualii si cu strainii in general. Au avut loc si crime destul de odioase.
Orice om normal crede ca ceea ce fac e gresit, intrebarea ta e mai mult retorica sper.
Desi am unele dubii din cauza nickname-ului ales de tine.

Ai dreptate. Dar sa nu uitam ce fac tiganii, negrii si homosexualii.

1) Tiganii in ultimele luni:

Doua clanuri de tigani s-au impuscat in Slobozia. Seful Politiei bea cu infractorii.

http://ro.altermedia.info/minoritati...rii_15106.html

Se macelaresc in strada

http://www.libertatea.ro/stire/se-ma...da-253641.html

Premierul slovac considera ca exista multi tigani infractori

http://ziarulfaclia.ro/Premierul-slo...fractori+29957

Vanzatorii de copii

http://www.adevarul.ro/articole/vanz...-de-copii.html

Un bărbat din localitatea băcăuană a murit sâmbătă noapte, după ce a fost înjunghiat în inimă de mai mulți atacatori. [...]

http://www.antena3.ro/stiri/romania/...sti_75608.html

Romii din Tandarei dau batai de cap autoritatilor pariziene

http://www.ziare.com/Rromii_din_Tand...ne-800875.html

Am fost si eu in Paris. Nu poti sa te intinzi pe iarba sub Tour Eiffel ca vin peste tine.

O femeie de etnie tiganeasca a lovit un politist francez cu un bebelus

http://lupta-ns.blogspot.com/2009/06...-lovit-un.html

Tiganii fac legea la Uliuc: o familie a fost jefuita, iar un copil a fost bagat in spital.

http://www.frontpress.ro/?p=3236

Conflict intre rromi si locuitorii din zona Radeana

http://www.frontpress.ro/?p=3306

Sibiu: tanar ucis in inima cu cutitul de 2 tigani.

http://lupta-ns.blogspot.com/2009/06...-inima-de.html

Ei ne-au reprezentat la Festvalul International de folclor

http://www.libertatea.ro/stire/ei-ne...or-247848.html

Tiganii ii scriu presedintelui Napolitano (Italia)

Primarul localitatii Piotello:
"Noi am reușit să găsim o soluție pentru opt familii rom, 49 de persoane, care au primit rulote și au fost cazați pe un teren al primăriei. Datorită unei finanțări de jumătate de milion de euro ne-am luat angajamentul de a ajuta aceste persoane să își găsească un loc de muncă și oasă"

http://www.adevarul.it/stiri/actuali...lui-napolitano

Tata a venit cu o punga in Italia. La fel ca alte sute de mii de romani. Si acum, multumesc lui Dumnezeu, avem casa si tot ce ne trebuie. Dar el a lucrat de la inceput, onest, nu parazitand pe urma statului italian.

Sute de maghiari din Sanmartin urmariti penal pentru conflictul cu romii

http://www.gardianul.ro/Sute-de-magh...i-s142483.html

Oare de ce au si maghiarii probleme cu ei?

Aici o parere a celor din ND despre problema tiganeasca:

De C.G., de pe ND Blog [COLOR=#ff0000]A recunoaste existenta problemei tiganesti nu ne face rasisti. Problema tiganeasca nu are nimic de a face cu rasismul asa cum am fost invatati sa credem. Si asta pentru ca responsabili pentru problema tiganeasca nu sunt toti tiganii, ci doar o parte a acestei etni, daca sunt un procent mic sau mare, presupun ca stiti raspunsul. De asemenea responsabili pentru aceasta problema sunt si romanii tiganizati, care se comporta asemeni tiganilor la care m-am referit anterior.[/COLOR]
Din miile de probleme pe care le are Romania, aceasta e una a carei rezolvare trebuie sa aiba prioritate. Din pacate ne confruntam cu dictatura minoritatilor impusa de UE, care nu ne permite sa spunem lucrurilor pe nume. E evident faptul ca in randul tiganilor exista o infractionalitate ridicata, dar daca spunem adevarul riscam sa fim catalogati drept rasisti.
Problema tiganeasca poate fi impartita in 5 mari aspecte:
1.Gradul ridicat de infractionalitate in randul tiganilor: Crimele, jafurile, violurile si cersetoria fac parte din stilul de viata al anumitor tigani. In anumite zone este deja periculos sa mai iesim pe strada daca nu avem pielea inchisa la culoare, riscand sa ne trezim inconjurati de 10-20 de tigani cu cutite in maini. S-a ajuns atat de departe incat anuumite orase, precum Craiova, sunt controlate de clanurile tiganesti. Mafia tiganeasca continua sa faca trafic de droguri si de arme, se ocupa de proxenetism si cere taxe de protectie fara ca cineva sa ii stea in cale.
2.Numarul populatiei tiganesti: In timp ce numarul romanilor scade de la an la an, tiganii au un spor natural foarte ridicat. De multe ori fac 10-12 copii, chiar daca nu au posibilitati financiare de a-i creste. Din cauza saraciei sunt apoi impinsi sa comita infractiuni. In prezent vorbim de o minoritate tiganeasca in Romania, dar daca lucrurile continua asa, peste 50 de ani, vom vorbi de o minoritate romaneasca.
3. Imaginea romanilor in strainatate: Infractionalitatea tiganeasca a trecut dincolo de granitele Romaniei, afectand intreaga Europa. Datorita tarii de origine a infractorilor precum si a termenului artificial de „romi”, folosit de tigani pentru a se denumi, romanii sunt confundati cu tiganii si de multe ori ajung victime ale xenofobiei strainilor. Romania a ajuns sa fie vazuta ca „tara tiganilor” iar romanii sunt considerati un popor de hoti, criminali, violatori si cersetori.
4. Lipsa de educatie din randul acestei etni: Multi tigani au doar cateva clase, altii sunt chiar analfabeti. De multe ori tiganii refuza sa mearga la scoala, chiar si atunci cand statul face tot posibilul pentru a-i educa. Refuzul de a merge la scoala se transforma apoi in refuzul de a muncii. Lipsa de educatia favorizeaza si inclinatia catre infractiune si comportamentul anti-social.
5. Tiganizarea romanilor: Se face prin manele, promovarea stilului de viata anti-social al anumitor tigani, telenovele (Inima de Tigan, o telenovele de mare succes), emisiuni in care sunt invitati cocalari si tigani, camapnii anti-rasism, care ne dau impresia ca nu exista nici o diferenta intre noi si tigani. Romanii tiganizati sau cocalarii, ajung apoi sa aiba acelasi comportament ca tigani, culoarea pielii find tot ce ii mai deosebeste.
Nu ne mai putem preface ca aceasta problema nu exista sau ca se va rezolva de la sine. In primul rand pentru a rezolva aceata problema, majoritatea romanilor trebuie sa fie constienti ca ea exista. Numai atunci societatea civila va avea in spate o forta puternica si va putea influenta atitudinea statului in fata problemei tiganesti.

2) Homosexualii.

Ce sa mai zic despre ei? Intretin acte obscene in public, sunt pentru legalizarea prostitutiei, fac mitinguri scarboase.

3) Negrii.

Nu cunosc situatia din USA deci nu ma pot exprima. Doar imi pot imagina cum traieste un cetatean american onest in Bronx.

Insa cunosc situatia de aici. Una trista...

Suntem crestini si vrem sa traim crestineste. Dar cand nu suntem lasati in pace, ce trebuie sa facem?

Razvan tu personal ce ai face?

Fani71 28.08.2009 14:11:59

...Eu nu stiu ce as face, dar in nici un caz NU as zice ca sunt suboameni si NU i-as baga in lagare de munca si la camerele de gazare, cum faceau nazistii.

Pentru infractori exista politia.
Pentru preventie, ar trebui sa existe programe sociale si bisericesti de ajutor de integrare etc.
Si last not least ar trebui ca fiecare dintre noi sa isi ajute aproapele si sa-l priveasca ca pe un OM - aproapele insemnand oricine, nu numai pe cei de acelasi neam sau cei cu aceeasi culoare de piele sau cei cu aceleasi convingeri religioase, practici sexuale etc..

Lucrurile astea sunt atat de elementare incat eu una nu inteleg cum de pot exista crestini cu orientari naziste.

Evreulcelales 28.08.2009 14:32:14

Tziganii sunt problema Romaniei

deoarece Romania nu a facut aproape nimic ca sa-i educheze,sau nu a stiut ce sa faca ca sa le schimbe mentalitatea si felul lor de viata ,sau Romania nu a avut imensele bugete sa faca asta.
A educa tziganii nu este un lucru de legi si pedepse.Este un lung-lung efort national care trebuie inceput cat mai devreme si in primul rand, multii lor copii . Daca planurile care le ve-ti face vor reusi,sa sperati ca in10-15 ani ve-ti incepe sa va bucurati de roade.
Foarte adevarat ce s-a scris aci despre problema demografica . Daca o sa o maturati sub covor o sa va treziti intr`o rea-zi ca tziganii va vor condui tara.
Parerea mea.

luchian 28.08.2009 14:35:31

Nu toti tiganii sunt criminali
Nu toti negrii sunt infractori
Nu totii crestinii sunt buni
Nu toti evreii sunt conspirativi

Daca exista un singur tigan, negru sau ce-o fi el cu suflet curat, atunci nu este permis nimanui sa condamne o etnie sau o tara.

Nazismul este o miscare si nu are ce cauta in comparatie.

razvan4 28.08.2009 16:30:25

Citat:

În prealabil postat de antonio (Post 162706)
Ai dreptate. Dar sa nu uitam ce fac tiganii, negrii si homosexualii.
Suntem crestini si vrem sa traim crestineste. Dar cand nu suntem lasati in pace, ce trebuie sa facem?

Razvan tu personal ce ai face?

Intrucit intrebarea mi se adreseaza direct, voi incerca sa raspund.
In primul rind formularea "problema tiganeasca" este total nefericita. Suna exact ca si "problema evreiasca" pe care stim cu totii cum au incercat sa o rezolve fascistii, inclusiv cei din Romania: prin genocid. Pina nu vom recunoaste ca uciderea altei fiinte umane nu poate fi justificata prin nici un motiv, vom ramine doar o hoarda de barbari singerosi. NU EXISTA SUBOAMENI. Toti suntem la fel, indiferent de culoare, nationalitate, religie sau preferinte sexuale. Nu trebuie sa judeci si sa pedepsesti tu pe nimeni, este treaba lui Dumnezeu sa faca asta. Daca nu intelegi asta, dupa parerea mea esti un rau crestin.

Daca mi se permite sa aduc si un alt argument teologic, porunca a 6-a spune extrem de clar si nu poate fi interpretata: SA NU UCIZI !!! Tocmai de aceea nu inteleg de ce unii dintre voi apara pe fascisti. Principala idee a fascistilor a fost uciderea TUTUROR evreilor, pe care ii considerau suboameni. Nu exista fascist nevinovat, chiar daca nu a ucis personal, tocmai pentru ca a aderat la aceasta idee contrara poruncii exprese a lui Dumnezeu. Crima este un pacat grav pentru oricare dintre confesiunile crestine, inclusiv ortodocsi. Violeaza direct una din poruncile date de Dumnezeu
Si porunca aceasta este valabila atit pentru crestini, cit si pentru evrei si musulmani.

Traditie1 28.08.2009 18:55:04

Nu e vina României pentru cum sunt tiganii. Nu avem datoria sa-i ajutam pe acestia mai mult decât pe alti cetateni. Ei sunt datori sa devina civilizati, asa cum sunt de pilda ungurii (mai civilizati ca românii).

Ca si negrii americani ei sufera de sentimentul de frustrare datorat faptului ca stramosii lor au fost robi si asta îi face sa creada ca sunt priviti ca fiind inferiori si sa fie agresivi, nesupusi legii. Dar trebuie sa înteleaga ca românii actuali nu sunt vinovati de asta si sa nu ne mai urasca.

Am vazut o data un tigan care întelesese acest lucru si se purta frumos cu românii nu doar la suprafata. Deci se poate.

Fani71 28.08.2009 19:02:17

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 162805)
Nu e vina României pentru cum sunt tiganii. Nu avem datoria sa-i ajutam pe acestia mai mult decât pe alti cetateni. Ei sunt datori sa devina civilizati, asa cum sunt de pilda ungurii (mai civilizati ca românii).

Ca si negrii americani ei sufera de sentimentul de frustrare datorat faptului ca stramosii lor au fost robi si asta îi face sa creada ca sunt priviti ca fiind inferiori si sa fie agresivi, nesupusi legii. Dar trebuie sa înteleaga ca românii actuali nu sunt vinovati de asta si sa nu ne mai urasca.

Am vazut o data un tigan care întelesese acest lucru si se purta frumos cu românii nu doar la suprafata. Deci se poate.

Frstrarile stramosilor se transmit intr-un fel si exista si o resposabilitate care se transmite peste generatii. Asta nu o spune numai psiholmogia, ci chiar si religia. De ce papa si-a cerut iertare pentru inchizitie? De ce noi purtam pacatul lui Adam?
Sigur, nu este vorba de pacate ale noastre pe care le purtam, insa eu cred ca se poate si trebuie facut mai mult pentru tigani, pentru ca acestia sa se integreze in societate. Altfel degeaba spunem ca e vina lor, vom avea aceleasi probleme si peste 20 de ani, ba chiar mai mari.

racismdude 28.08.2009 23:22:25

nu as fi crezut sa atrag atatea raspunsuri. multumesc... nu e retorica intrebarea... sunt rasista si sper sa devin si nazista.... nu sunt credincioasa... mai mult ma inclin spre luciferism... am 14 ani deci am tot timpul... oricum... daca voi credeti ca tiganii sunt de treaba si sunt si ei oameni atunci am si eu o intrebare: crimele, jafurile, rautatile spue si facute de ei, unde se duc? dumnezeu nu ii vede? daca sunt si ei oameni, ceea ce insemna ca sunt apti pt munca si pentru a invata, de ce nu muncesc si nu merg la scoala? pe mine nu m-ar deranja culoarea pielii atat timp cat stiu ca ma pot simti in siguranta pe strada, fara sa trebuiasca sa am un briceag la mine si forta... si fara sa'mi zica niste tigani: "ce faci papusa, vii cu mine la uns suc?" pe mine nu ma deranjeaza misoginismul in general dar genul asta ma deranjeaza... de aia nu suport...
oh... btw... sunt ortodox (am fost botezata la nastere)... stiu ce inseamna religia asta si traditiile... sa pupi icoane si cruci... etc :)).. anyway... de multe ori am incercat sa las ura deoparte si sa gandesc ca sunt si tiganii oamnei si ca suntem egali... dar chiar azi am vazut unu drogat mort care bantuia pe strazi cu tigara in mana... nu zic ca e gresit ca si eu fumez... si o sa ma droghez si eu mai incolo... (deocamdata nu am bani;) ) da' nu iesi frate pe strada si faci ca toate alea... anyway... multumesc inca o data pentru raspunsuri... si daca vreti... cineva cu experienta sa imi dea si mie add la id: tdohrgnr si daca vrea sa ma lamureasca si pe mine cu dumnezeu... va rog... multumesc (anticipat) ... nu de alta da pe site nu pot sa vorbesc ca imi blocheaza contul...

racismdude 28.08.2009 23:35:27

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 162725)
...Eu nu stiu ce as face, dar in nici un caz NU as zice ca sunt suboameni si NU i-as baga in lagare de munca si la camerele de gazare, cum faceau nazistii.

Pentru infractori exista politia.
Pentru preventie, ar trebui sa existe programe sociale si bisericesti de ajutor de integrare etc.
Si last not least ar trebui ca fiecare dintre noi sa isi ajute aproapele si sa-l priveasca ca pe un OM - aproapele insemnand oricine, nu numai pe cei de acelasi neam sau cei cu aceeasi culoare de piele sau cei cu aceleasi convingeri religioase, practici sexuale etc..

Lucrurile astea sunt atat de elementare incat eu una nu inteleg cum de pot exista crestini cu orientari naziste.

nazistii bagau evreii in lagare, nu tiganii...:)) oricum mai mult de 1000 de tigani nu erau atunci...
deci bagati la cap... everii nu tiganii.. da?
multumesc.

racismdude 28.08.2009 23:43:17

Citat:

În prealabil postat de Evreulcelales (Post 162734)
deoarece Romania nu a facut aproape nimic ca sa-i educheze,sau nu a stiut ce sa faca ca sa le schimbe mentalitatea si felul lor de viata ,sau Romania nu a avut imensele bugete sa faca asta.
A educa tziganii nu este un lucru de legi si pedepse.Este un lung-lung efort national care trebuie inceput cat mai devreme si in primul rand, multii lor copii . Daca planurile care le ve-ti face vor reusi,sa sperati ca in10-15 ani ve-ti incepe sa va bucurati de roade.
Foarte adevarat ce s-a scris aci despre problema demografica . Daca o sa o maturati sub covor o sa va treziti intr`o rea-zi ca tziganii va vor condui tara.
Parerea mea.

asa e... frate... trezi-ti-va!!!... va rog... va implor... voi nu vedeti ce fac astia cu tara noastra?? nu vedeti ce fac cu Romania??? doamneee.... suntem romani ei sunt tigani... nu au ce cauta aici... nu se numesc romani... ei de ce nu au o tara a lor??? pentru felul in care se comporta.... va rog... trezi-ti-va!! oameni buni... faceti ceva pana nu e prea tarziu... cum obama a ajuns la presedintie (fiind niger) de ce nu poate si un tigan sa ajunga? (pentru ca nu o sa permit eu asta... si chiar daca va trebui sa omor pentru ca asta sa nu se intample o voi face...)... dar va rog... uita'ti'va in jur... mai lasati credinta... trezi-ti-va... o singura viata aveti.... nu spun sa nu credeti in dumnezeu si sa nu va inchinati la el dar... mai gandi'ti'va si la alte lucruri cum ar fi viata voastra... nu va pasa de ea? pai asta nu se numeste sinucidere? eu una nu vreau sa mor... si mai ales nu din cauza ca m'am lasat condusa de tigani....

The_Fallen 28.08.2009 23:50:33

Citat:

În prealabil postat de antonio (Post 162706)

2) Homosexualii.

Ce sa mai zic despre ei? Intretin acte obscene in public, sunt pentru legalizarea prostitutiei, fac mitinguri scarboase.

Am multe de spus aici.
In primul rand homosexualii mi-au demonstrat ca nu au respect fata de integritatea fizica a altor persoane, ca cei care insista sa le fie respectate drepturile nu au respect fata de ale altora.Ei nu fac ceea ce fac numai intre ei.Un homosexual este atras sexual de persoane de acelasi sex, si sa va fereasca Dumnezeu sa fiti tinta unei persoane care insista pana cand trece de granita legii si a psihologiei.Desigur nu exista nici o lege care sa ne apere pe noi barbatii de asemenea manifestari agresive sexual si oligofrenice, dpmdv.
Tineti minte: lumea homosexualilor nu e numai a lor ci si a noastra si oricare dintre noi poate fi vizat de un "gay" caruia i se pune pata, iar legile nu exista pentru ei ci sut tratate cu ideea ca "ce o sa imi faci cu politia?".
Revenind la omoruri, daca omorand o persoana care iti pune in pericol copiii nu o vei face?Nu vei acceptasaiei o viata si sa infrunti inchisoarea pentru a salva mai multe vieti?Ok, unii practicanti de bjj si judo imi vor spune ca poti sa o imobilizezi, dar stiti ce?Eu nu practic bjj si judo.Daca apare o asemenea situatie trebuie sa bag un obiect ascutit in gatul ucigasului si nu am cum altfel.Asa ca ganditi-va.
Next, nu mi se pare corect sa sufar pentru crimele altora numai pentru ca imi impartasesc culoarea pielii!Nu e rasist?Sa sufar pentru ca niste oameni pe care nu ii cunosc au comis crima de a-l face pe seamanul lor un sclav?

racismdude 28.08.2009 23:53:43

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 162736)
Nu toti tiganii sunt criminali
Nu toti negrii sunt infractori
Nu totii crestinii sunt buni
Nu toti evreii sunt conspirativi

Daca exista un singur tigan, negru sau ce-o fi el cu suflet curat, atunci nu este permis nimanui sa condamne o etnie sau o tara.

Nazismul este o miscare si nu are ce cauta in comparatie.

te rog... de ce nu vrei sa intelegi?... va implor... nu e corect asa... noi nu ne ducem sa invadam o tara... sa furam din acea tara... sa omoram oamenii din acea tara...
de ce sa la permitem lor sa faca asta... sa vina in tara noastra si sa faca ce vor din ea??? si sa mergem pe strada si sa treaca pe langa noi niste tigani care vorbesc in limba lor si care cel mai probabil te injura??... eu, la 14 ani, am foarte multe probleme... si stiu cum e sa nu ai timp sa faci nimic... dar trebuie sa ne ocupam si de problema asta??
de ce trebue romania sa fie cea mai de jos dintre tari... cei mai asupriti... cei mai saraci... de ce? vi se pare normal??

racismdude 28.08.2009 23:56:09

Citat:

În prealabil postat de The_Fallen (Post 162829)
Am multe de spus aici.
In primul rand homosexualii mi-au demonstrat ca nu au respect fata de integritatea fizica a altor persoane, ca cei care insista sa le fie respectate drepturile nu au respect fata de ale altora.Ei nu fac ceea ce fac numai intre ei.Un homosexual este atras sexual de persoane de acelasi sex, si sa va fereasca Dumnezeu sa fiti tinta unei persoane care insista pana cand trece de granita legii si a psihologiei.Desigur nu exista nici o lege care sa ne apere pe noi barbatii de asemenea manifestari agresive sexual si oligofrenice, dpmdv.
Tineti minte: lumea homosexualilor nu e numai a lor ci si a noastra si oricare dintre noi poate fi vizat de un "gay" caruia i se pune pata, iar legile nu exista pentru ei ci sut tratate cu ideea ca "ce o sa imi faci cu politia?".
Revenind la omoruri, daca omorand o persoana care iti pune in pericol copiii nu o vei face?Nu vei acceptasaiei o viata si sa infrunti inchisoarea pentru a salva mai multe vieti?Ok, unii practicanti de bjj si judo imi vor spune ca poti sa o imobilizezi, dar stiti ce?Eu nu practic bjj si judo.Daca apare o asemenea situatie trebuie sa bag un obiect ascutit in gatul ucigasului si nu am cum altfel.Asa ca ganditi-va.
Next, nu mi se pare corect sa sufar pentru crimele altora numai pentru ca imi impartasesc culoarea pielii!Nu e rasist?Sa sufar pentru ca niste oameni pe care nu ii cunosc au comis crima de a-l face pe seamanul lor un sclav?

tu esti tigan?

The_Fallen 29.08.2009 00:01:48

Citat:

În prealabil postat de racismdude (Post 162831)
tu esti tigan?

nu.Ce sens are intrebarea ta?
Inteleg, este vorba despre culoarea pielii...atunci afla, albule, ca stramosii tai (nu conteaza daca nu sunt de fapt) au inrobit rasa neagra, si esti la fel de vinovat ca si ei si vei plati pentru crimele lor.Cum indraznestisa privesti o persoana de culoare in fata cand "TU" esti un mostru sclavagist si rasist!?!?!?:)Cam asa vor sa ne impuna asa zisele "organizatii de protectie a minoritatilor".

antonio 29.08.2009 02:53:25

Citat:

În prealabil postat de razvan4 (Post 162779)
Intrucit intrebarea mi se adreseaza direct, voi incerca sa raspund.
In primul rind formularea "problema tiganeasca" este total nefericita. Suna exact ca si "problema evreiasca" pe care stim cu totii cum au incercat sa o rezolve fascistii, inclusiv cei din Romania: prin genocid. Pina nu vom recunoaste ca uciderea altei fiinte umane nu poate fi justificata prin nici un motiv, vom ramine doar o hoarda de barbari singerosi. NU EXISTA SUBOAMENI. Toti suntem la fel, indiferent de culoare, nationalitate, religie sau preferinte sexuale. Nu trebuie sa judeci si sa pedepsesti tu pe nimeni, este treaba lui Dumnezeu sa faca asta. Daca nu intelegi asta, dupa parerea mea esti un rau crestin.

De ce cand vorbesc/vorbim despre problema tiganeasca (care exista cu adevarat), doar "orbii" inchid (din nou) ochii... si bineinteles ca raman fara portofel, ne gandim repede la holocaust, pogromuri? Asta se numeste stereotip!
Cum am zis si mai sus, problema tiganeasca exista cu adevarat. Este o problema sociala, educationala si economica as zice.
De ce sociala? De cand au devenit liberi acu' un secol si jumate, n'au reusit sa se integreze in societate. Ei vreau ca societatea romaneasca sa se integreze in randuiala lor tiganeasca.
De ce educationala? S'a vazut cati tigani merg la scoala, chiar daca au fost construire scoli pentru ei, etc.
De ce economica? Statul roman, statul francez, statul italian, toate statele pompeaza bani. Pompeaza bani in tabere legale (le face casa gratis) si le da de munca. Francezii au trimis cativa tigani acasa, le-au dat si porci pentru o noua activitate si ce au facut acesti... paraziti (altfel nu pot sa'i numesc, sper sa ma ierti)? Au mancat porcii si s'au intors in Franta.
Si Ue pompeaza bani in diferite programe anti-discriminare... din banii cui?

Tata a venit aici in Italia cu o plasuta. Si nu i-a dat statul italian casa, nu i-a dat loc de munca si nu l-a ajutat economic. Cu propriile puteri si credinta in Dumnezeu a reusit.

Sa nu mai vorbim de discriminarea pozitiva.

Deci, numai un orb nu poate (sau nu vrea?) vedea problema tiganeasca. Bineinteles, daca traiesti in pestera (sa presupunem) si nu ai contacte cu ei, poti zice ca sunt ok, sunt energici, creativi. Dar nu e asa. Realitatea ni'i prezinta altfel. Citeste inca odata linkurile puse de mine.

Si inca o dovada despre acesti tigani:

“Umbla si azi prin lume, furand la drumul mare”

In 950 istoricul arab Hamza din Ispahan vorbeste despre monarhul persan Bahram Gur ce si-a incheiat domnia in jurul anului 438. De aici aflam primele marturii despre tigani cunoscuti ca zotti sau luri. Astfel regele Persiei ii va cere suveranului Indiei 12.000 de lautari care ar fi urmat sa distreze auditorii si sa se stabileasca acolo pentru a deveni agricultori si a munci pamantul primind in schimb fiecare, vite, magari si grane.
50 de ani mai tarziu in poemul epic national persan Sah (Cartea Regilor) aflam ca lurii (adica tiganii) au mancat granele si vitele refuzand munca pamantului si au fost drept urmare izgoniti de catre regele Bahram Gur. De atunci legenda spune ca tiganii: “umbla si astazi prin lume, cautand de lucru, intovarasindu-se cu cainii si cu lupii, furand la drumul mare pe timp de zi si de noapte.”

sursa: http://www.descopera.org/originea-si-istoria-tiganilor/

Si era sa uit; tiganizarea Romaniei. O vedem peste tot. Manelele ce sunt?
Nu sunt un produs tiganesc? Nu sunt ele oare o insulta la adresa noastra?
Dar tiganizarea promovata la televizor de Craciun si Revelion (ProTV, Antena, etc)?
Dar diferitele "telenovele" tiganesti? Inima de tigan, Regina, etc?

Nu sunt/suntem asa de naivi Razvan! Dumnezeu ne-a dat cap, inteligenta. Nu suntem prosti, vad/vedem lucrurile foarte clar!

Mafie imobiliara (vezi "n" exemple la Timisoara), camatarie, cersetorie, parazitism? Unde gresesc?

Citat:

În prealabil postat de razvan4 (Post 162779)
Daca mi se permite sa aduc si un alt argument teologic, porunca a 6-a spune extrem de clar si nu poate fi interpretata: SA NU UCIZI !!! Tocmai de aceea nu inteleg de ce unii dintre voi apara pe fascisti. Principala idee a fascistilor a fost uciderea TUTUROR evreilor, pe care ii considerau suboameni. Nu exista fascist nevinovat, chiar daca nu a ucis personal, tocmai pentru ca a aderat la aceasta idee contrara poruncii exprese a lui Dumnezeu. Crima este un pacat grav pentru oricare dintre confesiunile crestine, inclusiv ortodocsi. Violeaza direct una din poruncile date de Dumnezeu
Si porunca aceasta este valabila atit pentru crestini, cit si pentru evrei si musulmani.

Sa nu ucizi! Bine!

Ipoteza:

Vine hotul in casa, iti omoara sora, fratele si tatal. Indreapta pistolul catre mama ta care urla. Tu intre timp te scoli repede, iei cutitul si ce faci? Stai sa te gandesti si astepti ca mama ta sa fie omorata si tu la fel sau te arunci spre el si'l omori, salvandu-ti mama si inclusiv propria viata?

Imi pare rau, dar eu aleg optiunea a doua.

antonio 29.08.2009 03:01:23

Citat:

În prealabil postat de Evreulcelales (Post 162734)
Parerea mea.

Adica statul roman sa bage zeci de milioane de euro in ce? In educare? Sa fim seriosi! Banii aia numa' unde trebuie nu se duc.

De ce in 150 de ani nu s'au integrat? Pentru ca romanul e rasist, rau? Nu cred!

Evreulcelales 29.08.2009 10:26:01

Tziganii au fost robi in Romania

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 162805)

si cand au fost eliberati nimeni nu i-au ajutat sa iasa din saracie si ignoranta. Asta ar fi fost datoria tarii care i-au tinut robi sute de ani inainte.
Cineva scrie despre bugete care ma fac sa rad. Bugetele care ati fi trebuit ca sa-i educati sunt de multe miliarde de Euro.Azi poate puteti avea ajutor de la UE.
Cine face economii de bani si munca cand i se fura tara de sub picioare?

mirabela 29.08.2009 23:55:01

Citat:

În prealabil postat de racismdude (Post 162830)
te rog... de ce nu vrei sa intelegi?... va implor... nu e corect asa... noi nu ne ducem sa invadam o tara... sa furam din acea tara... sa omoram oamenii din acea tara...
de ce sa la permitem lor sa faca asta... sa vina in tara noastra si sa faca ce vor din ea??? si sa mergem pe strada si sa treaca pe langa noi niste tigani care vorbesc in limba lor si care cel mai probabil te injura??... eu, la 14 ani, am foarte multe probleme... si stiu cum e sa nu ai timp sa faci nimic... dar trebuie sa ne ocupam si de problema asta??
de ce trebue romania sa fie cea mai de jos dintre tari... cei mai asupriti... cei mai saraci... de ce? vi se pare normal??

pentru ca suntem crestini, pentru ca tb sa ingaduim, pt ca tb sa ne iubim aproapele, pt ca suntem tara aleasa si poporul ales. daca secole la rind am fost poarta europei, tinand piept aliotmanului, si nu am reusit sa ne dezvoltam din punct de vedere economic, ba mai mult, plateam tribut. dar ne-am aparat credinta, tara , si nu am permis intrarea in europa a islamului. acum nu mai e nevoie sa ne aparam tara, ci credinta. poate ca multi sau multe nu au inteles sensul razboaielor de-a lungul secolelor, sau de ce acum suntem nevoiti sa ingaduim jigniri care poate nu ni se cuvin, ca de exemplu sa ai pielea alba, iar un vames austriac sa te faca tiganca. Nu toti tiganii sunt la fel , cum nici toti romanii sunt la fel, sau orice alta natie. de ce nu incercam sa vedem si sa realizam, ca d efapt noi ca natie, romani, nu suntem agreati, indiferent ce am face, bine sau rau.

antonio 30.08.2009 02:56:32

Citat:

În prealabil postat de mirabela (Post 162953)
pentru ca suntem crestini, pentru ca tb sa ingaduim, pt ca tb sa ne iubim aproapele, pt ca suntem tara aleasa si poporul ales. daca secole la rind am fost poarta europei, tinand piept aliotmanului, si nu am reusit sa ne dezvoltam din punct de vedere economic, ba mai mult, plateam tribut. dar ne-am aparat credinta, tara , si nu am permis intrarea in europa a islamului. acum nu mai e nevoie sa ne aparam tara, ci credinta. poate ca multi sau multe nu au inteles sensul razboaielor de-a lungul secolelor, sau de ce acum suntem nevoiti sa ingaduim jigniri care poate nu ni se cuvin, ca de exemplu sa ai pielea alba, iar un vames austriac sa te faca tiganca. Nu toti tiganii sunt la fel , cum nici toti romanii sunt la fel, sau orice alta natie. de ce nu incercam sa vedem si sa realizam, ca d efapt noi ca natie, romani, nu suntem agreati, indiferent ce am face, bine sau rau.

Pana la urma au intrat turcii in Europa. Dar la Viena, au esuat. Si iarasi Occidentul a scapat. La fel cum a scapat si prin 1200 cu mongolii, cand s'au retras din cauza decesului khanului. Foarte norocosi!
Dar ai dreptate! Noi ne luptam cu turcii, si domnii europeni faceau palate in stil barocco.

De ce nu suntem agreati? O mare parte din vina apartine tiganilor, mai nou romilor. Acest cuvant "rom" a creat o confuzie incredibila printre straini. Ei cred ca cuvantul rom vine de la roman, Romania. Si sunt foarte multi straini care inca ne confunda cu ei.
Bineinteles ca sunt si romani criminali. Dar, aici in Italia, situatia a explodat din cauza tiganilor!

luchian 02.09.2009 12:52:31

Citat:

În prealabil postat de racismdude (Post 162823)
nu as fi crezut sa atrag atatea raspunsuri. multumesc... nu e retorica intrebarea... sunt rasista si sper sa devin si nazista.... nu sunt credincioasa... mai mult ma inclin spre luciferism... am 14 ani deci am tot timpul... oricum... daca voi credeti ca tiganii sunt de treaba si sunt si ei oameni atunci am si eu o intrebare: crimele, jafurile, rautatile spue si facute de ei, unde se duc? dumnezeu nu ii vede? daca sunt si ei oameni, ceea ce insemna ca sunt apti pt munca si pentru a invata, de ce nu muncesc si nu merg la scoala? pe mine nu m-ar deranja culoarea pielii atat timp cat stiu ca ma pot simti in siguranta pe strada, fara sa trebuiasca sa am un briceag la mine si forta... si fara sa'mi zica niste tigani: "ce faci papusa, vii cu mine la uns suc?" pe mine nu ma deranjeaza misoginismul in general dar genul asta ma deranjeaza... de aia nu suport...
oh... btw... sunt ortodox (am fost botezata la nastere)... stiu ce inseamna religia asta si traditiile... sa pupi icoane si cruci... etc :)).. anyway... de multe ori am incercat sa las ura deoparte si sa gandesc ca sunt si tiganii oamnei si ca suntem egali... dar chiar azi am vazut unu drogat mort care bantuia pe strazi cu tigara in mana... nu zic ca e gresit ca si eu fumez... si o sa ma droghez si eu mai incolo... (deocamdata nu am bani;) ) da' nu iesi frate pe strada si faci ca toate alea... anyway... multumesc inca o data pentru raspunsuri... si daca vreti... cineva cu experienta sa imi dea si mie add la id: tdohrgnr si daca vrea sa ma lamureasca si pe mine cu dumnezeu... va rog... multumesc (anticipat) ... nu de alta da pe site nu pot sa vorbesc ca imi blocheaza contul...

Daca tu crezi ca te va lamuri cineva in legatura cu Dumnezeu, te inseli. Daca vrei sa aflii ceva trebuie sa faci tu primul pas, nu sa stai la primire.

Primul pas ar fi sa intelegi ce inseamna cu adevart sa fii nazist, rasist, satanist, ateu ,ordodox etc. Asta inseamna ceva munca de cercetare si te va ajuta sa-ti creiezi propriile tale conceptii. Adica n-ai mai repeta propozitii servite de altii si care ti se par cool.

mirabela 08.09.2009 20:59:55

...

mai nou nemtii ne fac lenesi....desi in unele domenii, muncim in locul lor, si poate chiar mai mult ca ei...locuiesc in chirie, intamplator dintr-o discutie, a sotului meu cu admistratorul cladirii, spunea ca tatal lui are 7 miliarde de dolari, si ei tot lucreaza, la care sotul meu a intrebat de ce mai lucrezi, iar el a raspuns, pentru ca asa sunt obisnuiti...sa lucreze..
e adevarat ca nemtii lucreaza foarte mult, majoritatea se trezesc dimi la 2 si la ora 3 sau 4 sunt la servici deja...sa nu uitam ca dupa al doilea razboi mondial, au ridicat germania, caramida cu caramida, desi primeau doar bani pentru mancare !
respecta zilele de sf mare sarbatoare, si nimeni nu lucreaza.....de ce nu suntem agreati....nu stiu....probabil pt ca suntem ortodocsi...e doar o parere.

Citat:

În prealabil postat de antonio (Post 162968)
Pana la urma au intrat turcii in Europa. Dar la Viena, au esuat. Si iarasi Occidentul a scapat. La fel cum a scapat si prin 1200 cu mongolii, cand s'au retras din cauza decesului khanului. Foarte norocosi!
Dar ai dreptate! Noi ne luptam cu turcii, si domnii europeni faceau palate in stil barocco.

De ce nu suntem agreati? O mare parte din vina apartine tiganilor, mai nou romilor. Acest cuvant "rom" a creat o confuzie incredibila printre straini. Ei cred ca cuvantul rom vine de la roman, Romania. Si sunt foarte multi straini care inca ne confunda cu ei.
Bineinteles ca sunt si romani criminali. Dar, aici in Italia, situatia a explodat din cauza tiganilor!

Antoni0 08.09.2009 22:05:01

Citat:

În prealabil postat de mirabela (Post 164955)
mai nou nemtii ne fac lenesi....desi in unele domenii, muncim in locul lor, si poate chiar mai mult ca ei...locuiesc in chirie, intamplator dintr-o discutie, a sotului meu cu admistratorul cladirii, spunea ca tatal lui are 7 miliarde de dolari, si ei tot lucreaza, la care sotul meu a intrebat de ce mai lucrezi, iar el a raspuns, pentru ca asa sunt obisnuiti...sa lucreze..
e adevarat ca nemtii lucreaza foarte mult, majoritatea se trezesc dimi la 2 si la ora 3 sau 4 sunt la servici deja...sa nu uitam ca dupa al doilea razboi mondial, au ridicat germania, caramida cu caramida, desi primeau doar bani pentru mancare !
respecta zilele de sf mare sarbatoare, si nimeni nu lucreaza.....de ce nu suntem agreati....nu stiu....probabil pt ca suntem ortodocsi...e doar o parere.

Din cate stiu eu, in Germania e mare problema cu turcii. Dar cred ca lucrurile difera de la oras la oras, de la regiune la regiune.

Nemtii generalizeaza; la fel cum fac si italienii. Si acum ma puteti acuza ca eu fac la fel cu tiganii. Dar din ce am vazut pana acum nu cred ca generalizez.

Suntem imigranti. Suntem romani imigranti. Cu o imagine negativa din cauza unor compatrioti plus unei etnii. Atata timp cat ascultam de ei, totul e bine. Dar cand incepe "cearta" din n motive, incep si injuriile din partea lor. "Ca le furam pamantul", "ca le furam locurile de munca" si multe altele.

Dar cum am mai zis, imaginea negativa a romanilor in Italia, se datoreaza in mare parte tiganilor (sau romilor/rromilor?).

Uite ce zice (de exemplu) Parintele Steinhardt:

Printre țigani. Rasismul este o demență, dar — cum să spun? — nerasismul, contestarea unor rase deosebite, fiecare cu însușirile ei, este o nerozie.

Sunt mai ales certăreți, rostul vieții lor e gâlceava, harța: gălăgioși; fără de larmă și tărăboi se asfixiază și pier; pângăritori, au un dar neîntrecut de a terfeli totul; mincinoși, mințim cu toții, dar idealizăm realul, la ei e altfel, ca la antimaterie.

Și găsesc de cuviință să-și întărească minciunile cu jurăminte grele: să-mi sară ochii, să-mi moară mama, să fiu nebun.Dacă ar fi să-i iau în serios, ar trebui să se înalțe maldăre de ochi, ca cele atribuite lui Ante Pavelic de Malaparte în Kaputt; să se perinde în fața fabricii nesfârșite convoaie de dricuri, întrerupând orice trafic; să fie balamucurile pline până la refuz.

Și nu le poți intra în voie. Oricât de frumos le vorbești: orice umilință, orice fățărnicie: deopotrivă de inutile. Leneși, urăsc pe cine le cere un efort, o lene îndărătnică, violentă ca instinctul de conservare. Și nu pot bea în cârciumi, numai afară pe stradă, cu sticlele înșirate alături și puradeii roată; o maidanofilie, un exhibiționism, o nostalgie a bâlciului; și un jind al ocării, țipetelor, poalelor date peste cap. Spurcăciunea. Dracul sordid, dracul poltron, dracul țopăitor. Cărora Coșbuc le-a găsit nume atât de potrivite și care-n infern își fac din cur o goarnă.

AndruscaCIM 08.09.2009 22:10:49

Citat:

În prealabil postat de mirabela (Post 164955)

Nu cred ca faptul ca suntem ortodocsi e un motiv real. De fapt eu cred ca ei nici nu prea sunt religiosi de felul lor si nu conteaza acest aspect pentru ei.
Iarasi nu cred ca respecta zilele de sarbatoare pentru ca sunt religiosi, in schimb cred ca le respecta pentru ca sunt sarbatori legale...si cam atat ;)

konijiro 08.09.2009 23:05:09

Citat:

daca secole la rind am fost poarta europei, tinand piept aliotmanului, si nu am reusit sa ne dezvoltam din punct de vedere economic, ba mai mult, plateam tribut. dar ne-am aparat credinta, tara , si nu am permis intrarea in europa a islamului. .
Tu chiar ai crezut istoria predata la scoala? E OK, si eu am crezut-o, pana am mai pus mana si pe alte carti, gen Djuvara sau Boia.

Secolele de care vorbesti au fost vreo doua, si nici alea cap - coada. Daca Mircea cel Batran a fost primul domnitor roman care a luptat cu turcii, Stefan cel Mare a fost cam ultimul care a facut-o cu succes. Dupa el, mai toti domnitorii s-au multumit sa achite tributul, iar de pe la 1600 incolo, s-a ajuns ca Poarta sa numeasca domnii in provinciile romane. Iar turcii chiar au ajuns in vestul Europei, unde au fost infranti de "romani" ca Eugene de Savoy. Deci cam atat cu "noroc cu romanii, ca altfel nu exista Viena"

Mai pe scurt, singurul motiv pentru care turcii nu au cucerit Tarile Romane e ca nu au fost interesati sa o faca. Au considerat ca e mai viabil din punct de vedere economic sa ne tina supusi (si da, supusi am fost, de exemplu mutarea capitalei de la Targoviste la Bucuresti s-a facut pentru ca turcii au vrut asa) si sa ne sileasca sa platim tribut. Se putea si mai rau, vezi Bulgaria, Serbia sau Bosnia.

E de discutat, din nou, daca domnitorii din Tarile Romane au luptat din patriotism, sau pentru a-si salva pielea. Mai trebuie mentionat ca notiunea de "independenta", asa cum o intelegem astazi, nu exista pe vremea aia. Deci cina va zice ca Tepes sau Stefan luptau pentru "independenta" trebuie sa mai puna mana pe ceva carti.

Si din nou, ca sa punem un pic de lumina pe "verticalitatea" poporului roman, unul din motivele principale pentru care nu am avut multa forta pentru a ne lupa cu turcii au fost boierii (romani) corupti pana in maduva oaselor, care erau multumiti sa aiba un domnitor maleabil (a se citi usor de controlat) si care era de acord sa plateasca tributul catre Poarta, fara prea mult scandal. Deci ei, romani si ortodocsi, erau cei care refuzau sa isi riste pielea si averile, desi stiau ca tributul era impovarator pentru tarani, negustori si tara, in general. Si exact de-aia au ajuns in tepe, aia care au avut privilegiul de a-l cunoaste personal pe Tepes.

Stiu ca nu are legatura cu topicul, dar mentalitatea de roman stranepot al "aparatorilor crestinatatii" e fumata de ceva vreme. Vroiam sa arat, argumentat, cat de fumata e.

Numai bine.

Antoni0 08.09.2009 23:25:36

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 164977)
Stiu ca nu are legatura cu topicul, dar mentalitatea de roman stranepot al "aparatorilor crestinatatii" e fumata de ceva vreme. Vroiam sa arat, argumentat, cat de fumata e.

Cu siguranta. Si legionarii au fost criminali, Capitanul a fost doar un avocat cu revolveru'n mana, in Romania a existat holocaust, tiganii nu s'a putut integra din cauza romanilor, etc, etc, etc...

Eu personal (si cu siguranta si alti romani) m'am (ne-am) saturat de lectii de istorie (asa zic ei) despre neamul nostru!

"Părinte Atanasie, cum trebuie să vorbim cu cei care nu ne respectă credința, neamul, dragostea de țară?
-Acestora, dragul meu, li se spune:Marș!"

konijiro 08.09.2009 23:57:31

Citat:

Eu personal (si cu siguranta si alti romani) m'am (ne-am) saturat de lectii de istorie (asa zic ei) despre neamul nostru!
E prea putin important daca accepti istoria asa cum a fost ea sau nu.

Daca vrei sa argumentezi, argumenteaza. Ca parintele Atanasie a zis "mars", e, din nou, irelevant. Mi se pare mai mare lipsa de respect fata de tara ta si mai ales fata de tine insuti sa te imbeti cu apa rece si sa iti re-inventezi istoria.

Iar romanii au nevoie de lectii legate de propria istorie, pentru ca nu ne-o cunoastem. Si destul de ironic, viziunea pe care multi dintre noi o avem asupra "trecutului glorios" e un rezultat al istoriei predate in scoala in timpul comunismului. Atunci cand se incerca "grefarea" personalitatilor trecutului pste cele ale prezentului, intr-o incercare patetica de a oferi acestora din urma o legitimitate pe care nu au avut-o niciodata.

Asumarea trecutului e esentiala, daca vrem sa ne insanatosim ca natiune si daca vrem sa schimbam mentalitati. Pentru ca daca trebuie schimbat ceva, ei bine, mentalitatea romaneasca in mod clar trebuie schimbata.

Da, in Romania a existat holocaust. E rusinos, dar a existat. E bine de stiut, si e bine de tinut minte. NU e vina mea, si nici a ta. Si, probabil, intr-o oarecare masura, nici a unor oameni care ar fi putut face ceva in legatura cu asta dar nu au facut.

Nu exista vina colectiva, mostenita. In acelasi fel in care eu nu sunt un om mai bun pentru ca Mircea cel Batran a castigat batalia de la Rovine sau Mihai pe aia de la Calugareni. Esti cine esti, si esti responsabil pentru ceea ce faci. Atat. Incearca sa faci cat mai mult bine tie si celor din jurul tau.

In citatul pe care l-ai dat apare "dragostea de tara". Cum iti iubesti tara atunci cand ii masluiesti istoria? Aia e dragoste? Sau e minciuna?

Fani71 09.09.2009 00:15:44

Citat:

În prealabil postat de Antoni0 (Post 164964)
Nemtii generalizeaza; la fel cum fac si italienii. Si acum ma puteti acuza ca eu fac la fel cu tiganii. Dar din ce am vazut pana acum nu cred ca generalizez.

Mi-a placut asta, Antoni0.. :-) Tu crezi ca nu generalizezi cand spui ca nemtii generalizeaza, deci :-)))

Am stat in Germania 15 ani, am fost acceptata si respectata. Peste tot este greu sa fii acceptat si respectat mai intai, dar este posibil. Majoritatea nemtilor mi se pare ca sunt mai putin rasisti si xenofobi decat alte natii, pentru ca au fost educati mai mult in sensul asta dupa razboi.

Nu 'nemtii' ne fac lenesi, cum a zis altcineva, ci Rütgers, un politician dintr-unul din Landuri, a facut o gafa vrand sa-i inbuneze pe cei care isi pierdusera locurile de munca din cauza mutarii unei firme in Romania.

Antoni0 09.09.2009 00:25:33

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 165000)
Mi-a placut asta, Antoni0.. :-) Tu crezi ca nu generalizezi cand spui ca nemtii generalizeaza, deci :-)))

Eu vorbesc din experienta proprie. Si da, (o parte din) italieni (si in general occidentali) generalizeaza!

Citat:

Am stat in Germania 15 ani, am fost acceptata si respectata. Peste tot este greu sa fii acceptat si respectat mai intai, dar este posibil. Majoritatea nemtilor mi se pare ca sunt mai putin rasisti si xenofobi decat alte natii, pentru ca au fost educati mai mult in sensul asta dupa razboi.

Peste tot este greu!

Citat:

Nu 'nemtii' ne fac lenesi, cum a zis altcineva, ci Rütgers, un politician dintr-unul din Landuri, a facut o gafa vrand sa-i inbuneze pe cei care isi pierdusera locurile de munca din cauza mutarii unei firme in Romania.

Rütgers? Multi zic vorbe'n stanga si dreapta. Important e sa ne vedem de propriul drum!

LapetiteMoc 09.09.2009 01:42:31

In Franta cine are Mercedez este considerat nazist... :106:E doar o remarca pentru a contura o mentalitate.

konijiro 09.09.2009 08:36:47

Citat:

Majoritatea nemtilor mi se pare ca sunt mai putin rasisti si xenofobi decat alte natii, pentru ca au fost educati mai mult in sensul asta dupa razboi.
Exact de aceea invatarea si asumarea istoriei propriei tari, asa cum e ea, buna sau rea, e importanta. Nemtii au facut asta, si s-au asigurat ca generatiile nascute dupa razboi au invatat despre atrocitatile comise de armata germana in WW2. Asta se cheama responsabilitate, si iata, intr-adevar, cum a zis si Fani, sunt mult mai putini xenofobi sau rasisti decat alte natii.

Noi inca ezitam sa ne asumam istoria, si exact de-asta specimene ca Vadim sau Becali, cu un mesaj nationalist abject au sansa sa ridice capul in politica romaneasca.

ai2 09.09.2009 09:25:03

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 165023)
Noi inca ezitam sa ne asumam istoria, si exact de-asta specimene ca Vadim sau Becali, cu un mesaj nationalist abject au sansa sa ridice capul in politica romaneasca.

Am mai spus ca suntem un neam de D-l Goe! Nu ne recunoastem greselile si ne credem perfecti. Am umplut peisajul cu pet-uri dar traim in gradina Maicii Domnului.

Fani71 09.09.2009 12:06:48

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 165023)
Exact de aceea invatarea si asumarea istoriei propriei tari, asa cum e ea, buna sau rea, e importanta. Nemtii au facut asta, si s-au asigurat ca generatiile nascute dupa razboi au invatat despre atrocitatile comise de armata germana in WW2. Asta se cheama responsabilitate, si iata, intr-adevar, cum a zis si Fani, sunt mult mai putini xenofobi sau rasisti decat alte natii.

De acord! Sunt de acord in mare si cu ce ziceai mai sus despre acest subiect.

As mai vrea sa adaug ca notiunea de natiune este moderna, provine din sec. al 19lea. Nu este in nici un caz o notiune crestina si n-are ce cauta in Biserica. De acord, exista culturi si limbi diferite, exista particularitati culturale, exista un fel de dragoste legitima pentru tara in care te-ai nascut, dar nu ar trebui sa fie o dragoste oarba.

Antoni0 09.09.2009 16:34:59

Citat:

Tu chiar ai crezut istoria predata la scoala? E OK, si eu am crezut-o, pana am mai pus mana si pe alte carti, gen Djuvara sau Boia.

Djuvara? Ala care afirma ca Negru Voda a fost cuman plus alte pseudo-teorii (romanii erau numiti cumanii negri). Cu siguranta...

Hai sa citim si pe Eder si Sulzer. Si sa'i ascultam pe ei ca e "cool". E foarte la moda nihilismul asta.

Citat:

Secolele de care vorbesti au fost vreo doua, si nici alea cap - coada.

Unde am zis eu asa ceva? Citeste ce am scris despre Viena (si in general despre Occident) mai sus.

Citat:

Daca Mircea cel Batran a fost primul domnitor roman care a luptat cu turcii, Stefan cel Mare a fost cam ultimul care a facut-o cu succes. Dupa el, mai toti domnitorii s-au multumit sa achite tributul, iar de pe la 1600 incolo, s-a ajuns ca Poarta sa numeasca domnii in provinciile romane. Iar turcii chiar au ajuns in vestul Europei, unde au fost infranti de "romani" ca Eugene de Savoy. Deci cam atat cu "noroc cu romanii, ca altfel nu exista Viena"

Si Mihai viteazul era "roman" ca Eugene de Savoy?

Repet, n'am afirmat nicaieri ca noi am fost "buricul rezistentei antiotomane"! Insa, cand noi ne luptam cu ei, Occidentu' "dormea".

Si acum poti vedea efectele. Daca ii puneam la punct acu' cateva secole, nu mai exista nici o moschee in Europa. Si nu mai exista pericolul musulman!

Citat:

Mai pe scurt, singurul motiv pentru care turcii nu au cucerit Tarile Romane e ca nu au fost interesati sa o faca. Au considerat ca e mai viabil din punct de vedere economic sa ne tina supusi (si da, supusi am fost, de exemplu mutarea capitalei de la Targoviste la Bucuresti s-a facut pentru ca turcii au vrut asa) si sa ne sileasca sa platim tribut. Se putea si mai rau, vezi Bulgaria, Serbia sau Bosnia.

Noi n'am ajuns pasalac pentru c'am luptat. Dar daca tu vrei sa vezi situatia "asa", treaba ta.

Citat:

E de discutat, din nou, daca domnitorii din Tarile Romane au luptat din patriotism, sau pentru a-si salva pielea. Mai trebuie mentionat ca notiunea de "independenta", asa cum o intelegem astazi, nu exista pe vremea aia. Deci cina va zice ca Tepes sau Stefan luptau pentru "independenta" trebuie sa mai puna mana pe ceva carti.

Ce logica ai in tine. Mai rau ca ateii evolutionisti.
Daca doreau sa'si salveze pielea nu mai faceau razboaie! Pentru ca'n razboi poti muri. Plateau tribut si gata! Asa ca faza cu "a-si salva pielea" nu tine!

Ce intelegi tu prin "independenta"? Defapt, la ora actuala cine e cu adevarat "independent"? SUA, Romania, UE? Cine?

Nimeni nu e independent! SUA si UE sunt conduse de loja masonica evreiasca!

Citat:

Si din nou, ca sa punem un pic de lumina pe "verticalitatea" poporului roman, unul din motivele principale pentru care nu am avut multa forta pentru a ne lupa cu turcii au fost boierii (romani) corupti pana in maduva oaselor, care erau multumiti sa aiba un domnitor maleabil (a se citi usor de controlat) si care era de acord sa plateasca tributul catre Poarta, fara prea mult scandal. Deci ei, romani si ortodocsi, erau cei care refuzau sa isi riste pielea si averile, desi stiau ca tributul era impovarator pentru tarani, negustori si tara, in general. Si exact de-aia au ajuns in tepe, aia care au avut privilegiul de a-l cunoaste personal pe Tepes.

Ai dreptate cu boierii! Dar nu boierii reprezinta poporul roman, la fel cum nu "clasa politica" reprezinta poporul roman!

Am sa'ti raspuns din cartea "Pentru legionari":

Neamul nostru n-a trait prin milioanele de robi care si-au pus gâtul în jugul strainilor, ci prin Horia, prin Avram Iancu, prin Tudor, prin Iancu Jianu, prin toti haiducii, car în fata jugului strain nu s-au supus, ci si-au pus flinta în spate si s-au ridicat pe potecile muntilor, ducând cu ei onoarea si scânteia libertatii. Prin ei a vorbit atunci neamul nostru, iar nu prin „majoritatile” lase si „cuminti”. Ei înving sau mor: indiferent. Pentru ca atunci când mor, neamul traieste întreg din moartea lor si se onoreaza din onoarea lor. Ei stralucesc în istorie ca niste chipuri de aur care, fiind pe înaltimi, sunt batute în amurg de lumina soarelui, în timp ce peste întinderile cele de jos, fie ele cât de mari si cât de numeroase, se asterne întunericul uitarii si al mortii. Apartine istoriei nationale nu acela care va trai sau va învinge – cu sacrificarea liniei vietii neamului – ci acela care, indiferent daca va învinge sau nu, se va mentine pe aceasta linie.

Citat:

Numai bine.

Zdravana argumentare!

Antoni0 09.09.2009 16:56:59

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 164995)
E prea putin important daca accepti istoria asa cum a fost ea sau nu.

Si?

Citat:

Daca vrei sa argumentezi, argumenteaza. Ca parintele Atanasie a zis "mars", e, din nou, irelevant. Mi se pare mai mare lipsa de respect fata de tara ta si mai ales fata de tine insuti sa te imbeti cu apa rece si sa iti re-inventezi istoria.

Asta cu "imbatatul" face parte din propaganda ta ieftina. Am argumentat dar... cunosti vorba aia, a bate toba surdului nu?

Citat:

Iar romanii au nevoie de lectii legate de propria istorie, pentru ca nu ne-o cunoastem. Si destul de ironic, viziunea pe care multi dintre noi o avem asupra "trecutului glorios" e un rezultat al istoriei predate in scoala in timpul comunismului. Atunci cand se incerca "grefarea" personalitatilor trecutului pste cele ale prezentului, intr-o incercare patetica de a oferi acestora din urma o legitimitate pe care nu au avut-o niciodata.

Noi nu stim nimic! Trebuie sa vina UE sa ne zica ce sa facem ca noi nu stim. In viitorul apropriat ne baga cip-uri pentru "siguranta noastra". Sa nu maraim pentru ca noi nu "cunoastem" pericolul.

Hai bre! Ma lasi... iti repet si tie. Chiar ne crezi asa de prosti? Chiar crezi ca ne poti manipula asa de usor?

Suntem pe pamantul asta de mii de ani. Vechea civilizatie a Europei aici s'a nascut. Primele scrieri din lume tot aici s'au gasit, la Tartaria!

Si da! Chiar daca acum traim in mocirla, am avut un trecut glorios! Dar cine nu "simte romaneste" cand ii zici de Stefan cel Mare, Burebista, cultura Hamangia si Vinca nu simte nimic! La fel ca un ateu! Cand ii vorbesti despre maretia lui Dumnezeu, nu simte nimic!

Citat:

Asumarea trecutului e esentiala, daca vrem sa ne insanatosim ca natiune si daca vrem sa schimbam mentalitati. Pentru ca daca trebuie schimbat ceva, ei bine, mentalitatea romaneasca in mod clar trebuie schimbata.

Citeste din nou sus!

Citat:

Da, in Romania a existat holocaust. E rusinos, dar a existat. E bine de stiut, si e bine de tinut minte. NU e vina mea, si nici a ta. Si, probabil, intr-o oarecare masura, nici a unor oameni care ar fi putut face ceva in legatura cu asta dar nu au facut.

Nu, in Romania n'a exista holocaust! Nu trebuie sa ne rusinam, pentru ca noi n'am omorat jidani. Nu suntem criminali!

Asta cu holocaustul romanesc e o alta opera a masoneriei!

Citat:

Nu exista vina colectiva, mostenita. In acelasi fel in care eu nu sunt un om mai bun pentru ca Mircea cel Batran a castigat batalia de la Rovine sau Mihai pe aia de la Calugareni. Esti cine esti, si esti responsabil pentru ceea ce faci. Atat. Incearca sa faci cat mai mult bine tie si celor din jurul tau.

Dar cand zici "Mircea cel Batran, Stefan cel Mare simti ceva in tine. Cand zici, Codreanu, Gafencu, tot simti ca inima iti bate mai tare!

Dar repet, daca esti o leguma atee, e normal sa nu simti nimic!

Citat:

In citatul pe care l-ai dat apare "dragostea de tara". Cum iti iubesti tara atunci cand ii masluiesti istoria? Aia e dragoste? Sau e minciuna?

Cine masluieste istoria? Avem o istorie multi-milenara plina de momente de glorie si momente de cumpana!

Dar daca nu vrei sa vezi adevarul, ramai in intunericul tau!

Suntem romani si ortodocsi! Cu Dumnezeu inainte!

Antoni0 09.09.2009 17:18:33

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 165067)
De acord! Sunt de acord in mare si cu ce ziceai mai sus despre acest subiect.

As mai vrea sa adaug ca notiunea de natiune este moderna, provine din sec. al 19lea. Nu este in nici un caz o notiune crestina si n-are ce cauta in Biserica. De acord, exista culturi si limbi diferite, exista particularitati culturale, exista un fel de dragoste legitima pentru tara in care te-ai nascut, dar nu ar trebui sa fie o dragoste oarba.

Fani, de ce zici minciuni?

Dar sa vedem ce zice dexul!

NAȚIÚNE, națiuni, s.f. Comunitate stabilă de oameni, istoricește constituită ca stat, apărută pe baza unității de limbă, de teritoriu, de viață economică și de factură psihică, care se manifestă în particularități specifice ale culturii naționale și în conștiința originii și a sorții comune. [Pr.: -ți-u-] [Var.: (înv.) náție s.f.] – Din lat. natio, -onis, it. nazione, fr. nation, rus. națiia.
Sursa: DEX '98 | Trimisă de RACAI, 21 Oct 2003 | Greșeală de tipar

NAȚIÚNE s. neam, popor, (înv. și pop.) norod, (înv.) limbă, seminție. (ă română.)
Sursa: Sinonime | Trimisă de siveco, 4 Aug 2004 | Greșeală de tipar
Comentariu: Var. nație - LauraGellner

națiúne s. f. (sil. -ți-u-), g.-d. art. națiúnii; pl. națiúni
Sursa: Dicționar ortografic | Trimisă de siveco, 10 Aug 2004 | Greșeală de tipar

NAȚIÚN//E ~i f. Comunitate stabilă de oameni constituită istoricește și apărută pe baza unității de limbă, de teritoriu, de viață economică și de factură psihică, manifestate în particularitățile specifice ale culturii. [G.-D. națiunii; Sil. -ți-u-] /<lat. natio, ~onis, it. nazione, fr. nation
Sursa: NODEX | Trimisă de siveco, 21 Aug 2004 | Greșeală de tipar

NAȚIÚNE s.f. Formă de comunitate etnică-socială a oamenilor, produs al dezvoltării societății pe o treaptă superioară, având ca trăsături definitorii comunitatea de teritoriu, a intereselor economice, a originii limbii și culturii, o anumită factură psihică. [Pron. -ți-u-, var. nație s.f. / cf. fr. nation, it. nazione, lat. natio].
Sursa: DN | Trimisă de LauraGellner, 16 Nov 2006 | Greșeală de tipar

NAȚIÚNE s. f. formă de comunitate umană stabilă, istoricește constituită, caracterizată prin comunitatea de limbă, de teritoriu, de viață economică, politică (statală) și de cultură. (< lat. natio, fr. nation, it. nazione)

Natiunea exista si in Antichitate! In Grecia, in Imperiul Roman si chiar si'n Biblie!
Natiunea statala se dezvolta chiar din 1500. Termenul de natiune il putem ramifica in natiune culturala, statala, romantica si marxista!

Ce faci tu se numeste marxism!

Citat:

Nu este in nici un caz o notiune crestina si n-are ce cauta in Biserica.
Ceva argumente?

Uite ce zice Mantuitorul.

14. Iar ei, venind, I-au zis: Învățătorule, știm că spui adevărul și nu-Ți pasă de nimeni, fiindcă nu cauți la fața oamenilor, ci cu adevărat înveți calea lui Dumnezeu. Se cuvine a da dajdie Cezarului sau nu? Să dăm sau să nu dăm?
15. El însă, cunoscând fățărnicia lor, le-a zis: Pentru ce Mă ispitiți? Aduceți-Mi un dinar ca să-l văd.
16. Și I-au adus. Și i-a întrebat Iisus: Al cui e chipul acesta în inscripția de pe el? Iar ei I-au zis: Ale Cezarului.
17. Iar Iisus a zis: Dați Cezarului cele ale Cezarului, iar lui Dumnezeu cele ale lui Dumnezeu. Și se mirau de El. Marcu, 12, 14-15-16-17

Citat:

De acord, exista culturi si limbi diferite, exista particularitati culturale, exista un fel de dragoste legitima pentru tara in care te-ai nascut, dar nu ar trebui sa fie o dragoste oarba.
De acord, daca plecam din Romania asta nu inseamna ca tre' sa uitam cine suntem! Daca ne insuram cu un musulman, ateu, budist sau alta rasa asta nu inseamna ca tre' sa uitam sa "simtim romaneste"!

Chiar daca traim in strainatate, tot trebuie sa simtim romaneste !

Sau acum suntem toti ... europeni de bruxxeles?

De ce cand joaca de exemplu Franta - Germania nemtii canta Deutschland uber alles? De ce nu canta UE uber alles? ...

konijiro 09.09.2009 18:44:36

Citat:

Djuvara? Ala care afirma ca Negru Voda a fost cuman plus alte pseudo-teorii (romanii erau numiti cumanii negri). Cu siguranta...
De ce pseudo-teorie? Nu ar fi deloc singurul caz in care un stat e fondat de o populatie venita din afara. Nimic rusinos in asta. Bulgarii sunt un caz ca asta, si pana sa ii cucereasca turcii au ajuns sa aiba un stat puternic in Europa de Est.

Da-mi voie sa ma indoiesc de obiectivitatea ta apropo de abordarea istoriei, daca folosesti carti legionare ca sursa de informare. Nu de alta, dar numai echilibrate nu sunt.

Citat:

E foarte la moda nihilismul asta.
Nu e nihilism. E realism in acceptarea adevarului.

Citat:

Si Mihai viteazul era "roman" ca Eugene de Savoy?
Mihai Viteazul a fost un accident, o scurta intrerupere a unei epoci in care stateam aplecati, sa nu ne taie sabia.Nu e regula, ci e exceptia. Ca dovada, vezi cat a durat treaba facuta de el.

Ai exemple de o rezistenta anti - otomana de durata, care sa dureze incepand cu epoca de dupa Stefan pana in 1877, la obtinerea independentei?

Citat:

Si acum poti vedea efectele. Daca ii puneam la punct acu' cateva secole, nu mai exista nici o moschee in Europa. Si nu mai exista pericolul musulman!
Corect. Sunt sigur ca Osama bin laden si toti baietii aia hotarati din Orientul Mijlociu fac ce fac pentru ca "nu i-am pus noi la punct". Si de ce nu am facut-o? Cumva pentru ca nu am putut?

Citat:

Noi n'am ajuns pasalac pentru c'am luptat. Dar daca tu vrei sa vezi situatia "asa", treaba ta.
Repet, arata-mi cand au vrut turcii sa ne cucereasca, dupa 1500, la modul hotarat, si nu au putut ca ne-am luptat noi in mod darz. Turcii au ras ca un tavalug absolut tot ce le-a stat in cale. Serbia, care avea o armata mult mai puternica decat Tarile Romane, a fost rasa. Bulgaria, la fel. Ungaria, care era un semi-imperiu, nu a avut vreo sansa. Austriecii au fost singurii care au tinut piept turcilor, si cu greu, au reusit sa ii impinga in Balcani. In mintea ta armatele Moldovei erau echivalente cu alea Imperiului Austriac?

Citat:

Ce intelegi tu prin "independenta"? Defapt, la ora actuala cine e cu adevarat "independent"? SUA, Romania, UE? Cine?
Statele medievale sa aflau, de cele mai multe ori, in relatii de vasalitate. De-aia nu exista independenta.

Citat:

SUA si UE sunt conduse de loja masonica evreiasca!
Aha...

Citat:

Ai dreptate cu boierii! Dar nu boierii reprezinta poporul roman, la fel cum nu "clasa politica" reprezinta poporul roman!
Am inteles. Deci boierii nu reprezentau poporul roman, dar in schimb, Horea and co. ii reprezentau. De ce sunt reprezentativi numai aia buni, iar aia rai nu?

Citat:

Noi nu stim nimic! Trebuie sa vina UE sa ne zica ce sa facem ca noi nu stim. In viitorul apropriat ne baga cip-uri pentru "siguranta noastra". Sa nu maraim pentru ca noi nu "cunoastem" pericolul.

Hai bre! Ma lasi... iti repet si tie. Chiar ne crezi asa de prosti? Chiar crezi ca ne poti manipula asa de usor?
Nu stiu cu cine crezi tu ca dialoghezi, dar nu am venit aici sa manipulez pe nimeni. Daca asta crezi, poate ar fi bine sa iti re-evaluezi mecanismele prin care percepi lumea din jurul tau.

Aici nu e vorba de UE. UE nu o sa faca nimic din ceea ce ar trebui noi sa facem.

Citat:

Suntem pe pamantul asta de mii de ani. Vechea civilizatie a Europei aici s'a nascut. Primele scrieri din lume tot aici s'au gasit, la Tartaria!
Si cu ce ne ajuta asta acum? Crezi ca daca aici s-au gasit primele scrieri din lume, copiii romani se nasc automat cu un IQ mai mare decat aia germani sau englezi? Ce-ar fi sa gasim motive sa fim mandri pentru ceea ce facem acum, in loc sa ne batem cu pumnul in piept apropo de ce s-a intamplat acum x mii de ani? Si daca nu gasim motive pentru mandrie acum, ce-ar fi sa ne punem pe treaba si sa le cream?

Citat:

Burebista
Si Burebista era roman?

Citat:

Nu, in Romania n'a exista holocaust! Nu trebuie sa ne rusinam, pentru ca noi n'am omorat jidani. Nu suntem criminali!
Am zis eu ceva de tine? E treaba ta daca te identifici cu oameni care au trait acum 50 de ani. Eu nu am o problema ca Romania a luat parte la holocaust, si nu ma simt responsabil pentru holocaustul romanesc.

Citat:

Asta cu holocaustul romanesc e o alta opera a masoneriei!
Dovezi ai? Sau crezi asta pentru ca romanii sunt pur si simplu prea buni pentru a lua parte la holocaust?

Citat:

Dar repet, daca esti o leguma atee, e normal sa nu simti nimic!
te rog sa iti revizuiesti limbajul. Vezi ca zice ceva la regulament legat de jigniri.

Daca nu poti avea un dialog civilizat, bazat pe argumente, te rog sa incheiem discutia aici. Ce "simti" tu cand auzi de Codreanu, Gafencu, etc., nu e argument istoric, si e irelevant pentru discutia pe care o avem acum.

Si nu ai nici un drept sa jignesti pe cineva pentru simplul motiv ca presupui ca nu "simte" ca tine.

Citat:

Fani nu minte. Constiinta nationala in tarile din Europa de Est care erau sub stapanire otomana sau austriaca s-a format dupa revolutia franceza.

Nu s-a referit la ideea de natiune in sensul pe care l-ai gasit tu in DEX sau mai stiu eu unde.

Fani71 09.09.2009 18:54:10

Citat:

În prealabil postat de Antoni0 (Post 165127)

Dar sa vedem ce zice dexul!

NAȚIÚNE, națiuni, s.f. Comunitate stabilă de oameni, istoricește constituită ca stat, apărută pe baza unității de limbă, de teritoriu, de viață economică și de factură psihică, care se manifestă în particularități specifice ale culturii naționale și în conștiința originii și a sorții comune. [Pr.: -ți-u-] [Var.: (înv.) náție s.f.] – Din lat. natio, -onis, it. nazione, fr. nation, rus. națiia.
Sursa: DEX '98 | Trimisă de RACAI, 21 Oct 2003 | Greșeală de tipar

Natiunea exista si in Antichitate! In Grecia, in Imperiul Roman si chiar si'n Biblie!
Natiunea statala se dezvolta chiar din 1500. Termenul de natiune il putem ramifica in natiune culturala, statala, romantica si marxista!

Ce faci tu se numeste marxism!

Iar ce spui tu poate ca este stalinist:
Uite ce scrie de ex. pe wikipedia despre natiune:

"Chestiunea definirii națiunii este una foarte controversată. Există, în mare, două viziuni asupra existenței națiunii: una consideră națiunea ca existând în realitate, alta o consideră un artefact cultural, despre care nu se poate spune că există ca grup social, ci doar virtual (teoria națiunii ca comunitate inventată). Ambele definiții citate mai sus (DEX și NODEX) reflectă concepția stalinistă despre națiune, formulată în articolul scris de I. V. Stalin în 1913 (Problema națională și social-democrația) și publicat în Prosveșceniie. Aceasta consideră națiunea ca fiind o comunitate reală și accentuează așa-numita "comunitate de viață economică" pe care s-ar baza existența "reală" a națiunii. Utilizează, totodată, o serie de concepte puțin sau deloc definite, cum ar fi "unitatea de factură psihică" și comunitatea de destin a unui grup de oameni, lăsând neclarificat aspectul foarte important al posibilității de existență a acestora și modului în care acestea se manifestă."

Natiunea ESTE o notiune noua, in acceptia moderna cel putin. Inainte de sec. al 19lea in general un stat era format din mai multe popoare si unele popoare se intindeau pe mai multe state.
Nu exista, de asemenea, nationalismul in acceptia moderna. Exista un atasament natural fata de poporul din care te tragi si o fidelitate naturala fata de statul in care stai, asta da. Dar incepand cu sec. al 19lea mai ales s-a facut din natiune un fel de religie.

Citat:

Ceva argumente?

Sfantul Pavel zice ca in Hristos nu mai este evreu si grec, ci toti sunt una. Poporul de care tinem nu vine pe primul loc.

Citat:

Uite ce zice Mantuitorul.

14. Iar ei, venind, I-au zis: Învățătorule, știm că spui adevărul și nu-Ți pasă de nimeni, fiindcă nu cauți la fața oamenilor, ci cu adevărat înveți calea lui Dumnezeu. Se cuvine a da dajdie Cezarului sau nu? Să dăm sau să nu dăm?
15. El însă, cunoscând fățărnicia lor, le-a zis: Pentru ce Mă ispitiți? Aduceți-Mi un dinar ca să-l văd.
16. Și I-au adus. Și i-a întrebat Iisus: Al cui e chipul acesta în inscripția de pe el? Iar ei I-au zis: Ale Cezarului.
17. Iar Iisus a zis: Dați Cezarului cele ale Cezarului, iar lui Dumnezeu cele ale lui Dumnezeu. Și se mirau de El. Marcu, 12, 14-15-16-17

Asta nu se refera la 'natiune' si nici macar la popor, ci la autoritatea civila. Era vorba acolo de evrei care dadeau tribut romanilor, nu?

Citat:

De acord, daca plecam din Romania asta nu inseamna ca tre' sa uitam cine suntem! Daca ne insuram cu un musulman, ateu, budist sau alta rasa asta nu inseamna ca tre' sa uitam sa "simtim romaneste"!

Chiar daca traim in strainatate, tot trebuie sa simtim romaneste !

In paranteza fie spus, vad ca amesteci religiile cu popoarele.

De ce 'trebuie'? Patriotismul este un sentiment firesc, pe care il ai eventual in mod natural, mai mult sau mai putin, nu o datorie. Se poate intampla ca, traind mai toata viata in alta tara, sa nu mai simti asa romaneste, cultura si simtirea ta sa se coloreze si in alte feluri. Ce e rau in asta?
Este ca si cum ai zice ca daca esti femeie, trebuie sa simti femeieste. In general asa simti, dar nici acolo granitele nu sunt trase clar, unele femei sunt mai virile...

Iar daca nu poti sau nu vrei sa ai emotii patriotice, pentru ca ai alte prioritati in viata, asta nu inseamna de loc ca nu esti sensibil la maretia lui Dumnezeu si a creatiei Sale, cu ziceai in alta postare. DELOC! Nu are NIMIC de-a face cu credinta patriotismul.

Pentru mine, cel mai important este sa simtim crestineste, pe urma vin si diferentele culturale.
De altfel, consider ca un cetatean are mai multe indatoriri fata de tara in care sta, decat fata de tara in care s-a nascut, mai ales daca a plecat de mult din ea.

Citat:

Sau acum suntem toti ... europeni de bruxxeles?

De ce cand joaca de exemplu Franta - Germania nemtii canta Deutschland uber alles? De ce nu canta UE uber alles? ...

Antonio, nu te supara, dar vad ca tu, ca si multi altii de pe aici, nu pot sa gandeasca decat in alb-negru: ori est nationalist suta la suta, ori esti internationalist suta la suta.
Exista si o pozitie mai echilibrata. Poti fi de origine romana, sau alta, si crede si in anumite valori europene si in unitatea care este mai importanta, mai ales cea a Bisericii, dar si cea a oamenilor intre ei, si in cazul asta, cea culturala a Europei.

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:53:05.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.