Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Ritualul impartasirii - Trupul si Sangele Domnului deodata? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6578)

georgeval 22.06.2009 19:39:22

Ritualul impartasirii - Trupul si Sangele Domnului deodata?

In Bisericile ortodoxe copte inca se mai pastreaza ritualul impasrasirii mirenilor, ca si in cazul preotilor, mai intai Sfantul Trup si apoi Sfantul Sange. Cu siguranta aceasta era practica Bisericii primare.

valentin.viliga 22.06.2009 19:57:50

pai cu siguranta ca asa era, asta aflam si din scrierile parintilor apostolici, dar cu timpul se va renunta la aceasta practica din anumite considerente...mai mult sau mai putin practice

Fani71 22.06.2009 20:25:11

Da, asa stiam si eu.

sophia 27.06.2009 12:14:54

Sunt diverse ritualuri, cred.
Poate fac o confuzie, dar am vazut la rusi si chiar si la unele biserici romanesti uneori, ca se bea dupa impartasanie un paharut de vin.
La noi se mai ia anafura dupa impartasanie.
N-am inteles bine intreg ritualul, adica explicatia lui.
La catolici se inmoaie doar putin ostia din cate am vazut.
Eu nu stiu cum este bine.

La Iisus cu ucenicii lui se inmuia bucatica in zeama, nu se punea ca in supa sau in lapte, adica nu se amesteca.
La noi este asa micuta bucatica pe care o primesti, e mai mult vinul.

sophia 27.06.2009 12:16:53

Inca ceva:

Am fost la o biserica ortodoxa in tara si (vineri seara) impartea preotul cate o bucatica de paine inmuiata in vin.
Asta ce era?

valentin.viliga 27.06.2009 12:48:43

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 148522)
Inca ceva:

Am fost la o biserica ortodoxa in tara si (vineri seara) impartea preotul cate o bucatica de paine inmuiata in vin.
Asta ce era?

era paine care se da cand se face vecernia cu litie

valentin.viliga 27.06.2009 12:50:16

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 148527)
era paine care se da cand se face vecernia cu litie

cand se aduce pt binecuvantare paine, vin si ulei, ofranda din roadele pamantului...de obicei vecernia cu litie se face in ajunul marilor praznice sau a sfintilor mai importanti

costel 27.06.2009 13:53:54

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 148522)
Inca ceva:

Asta ce era?

La unele biserici, cum este Stavropoleos din Bucuresti, fiecare persoana, dupa ce s-a impartasit, primeste o bucata de paine pe care o inmoaie intr-un pahar cu vin. E posibil ca acest lucru sa se faca pentru o mai buna asigurarea ca nu au ramas particele din Sfanta Euharistie pe buzele credinciosilor, desi, se foloseste o bucata de panza pentru stergerea buzelor dupa impartasire.

sophia 27.06.2009 14:04:07

Da Valentin, dar in alte parti painea de la litie nu se inmoaie in vin, ti-o da asa.
Este derutant putin, ca nu stii ce este.

valentin.viliga 27.06.2009 14:30:08

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 148546)
Da Valentin, dar in alte parti painea de la litie nu se inmoaie in vin, ti-o da asa.
Este derutant putin, ca nu stii ce este.

apoi na "cate bordeie atatea obiceie"...

cristiboss56 27.06.2009 15:38:56

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 148552)
apoi na "cate bordeie atatea obiceie"...

Corect Valentin, dar totuși n-ar trebui să fie astfel, căci iată că pe bună dreptate mulți nu mai știu cum e corect, fiecare cântând precum urechiștii .

valentin.viliga 27.06.2009 19:13:38

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 148563)
Corect Valentin, dar totuși n-ar trebui să fie astfel, căci iată că pe bună dreptate mulți nu mai știu cum e corect, fiecare cântând precum urechiștii .

trebuie sa tinem cont cristi si de faptul ca tara noastra multa vreme nu a fost una ci fiecare provincie a fost sub diverse stapaniri si asta si-a pus amprenta inclusiv in viata religioasa...iar obiceiurile sunt foarte greu de schimbat, o uniformizare a muzicii bisericesti s-a incercat pe vremea patriarhului iustinian, cand s-a incercat introducerea muzicii psaltice in toata patriarhia romana, dar nu s-a reusit ...iar in zilele noastre sa fie aceleasi "obiceie" in toate bordeiele, nu zic ca nu s-ar putea...dar multi nu au chef sa faca asta...

margareta 12.08.2009 15:47:58

Care este diferenta intre impartasania luata in oricare alta zi a sapatamanii si cea luata la finele Sfintei Liturghii?

As aprecia un raspuns al celor ce au facut teologia.

Multumesc!

georgeval 12.08.2009 16:22:45

Citat:

În prealabil postat de margareta (Post 159769)
Care este diferenta intre impartasania luata in oricare alta zi a sapatamanii si cea luata la finele Sfintei Liturghii?

Multumesc!

Nu este nicio diferenta. Este acelasi Hristos. Nu este nicio diferenta intre Impartasania din cadrul Sfintei Liturghii si cea de peste an, pentru bolnavi, pregatita de preot marti in saptamana luminata.

Fani71 12.08.2009 16:24:52

Citat:

În prealabil postat de margareta (Post 159769)

Multumesc!

Nu stiu daca ai pus intrebarea asta in urma sau inaintea celor spuse de mine pe topicul despre impartasirea copiilor dar pentru orice eventualitate repet aici in rezumat:

Este vorba de aspectul comunitar, de impartasania vazuta si ca unirea Bisericii intru Hristos.
Impartasania este punctul culminant al liturghiei, care dupa una din traduceri inseamna si 'lucrarea poporului (lui Dumnezeu). Lucrare sau slujire pentru Dumnezeu, evident.

Impartasania separata de liturghie risca sa accentueze tendinta indibidualista de a vedea impartasania exclusiv ca ceva ce ma priveste pe mine singur in relatia cu Dumnezeu. Ma priveste SI pe mine, dar SI Biserica, ca trup al lui Hristos.

Bineinteles, sunt situatii in care nu se poate altfel: sunt oameni bolnavi sau batrani care nu pot veni la biserica. Este un caz special, care nu ar trrebui generalizat.

Si vreau sa mai precizez ceva: bineinteles, trupul si sangele lui Hristos raman aceleasi, este vorba de perceptia noastra si trairea noastra aici. Fiecare act liturgic conteza. Lex orandi, lex credendi, se spune.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:07:41.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.