![]() |
Am nevoie de un sfat, va rog
Sunt casatorit, imi iubesc sotia si am si un copil de aproape 2 ani. Cred ca sotia mea se fereste sa faca dragoste cu mine pentru ca este pacat. Reusec sa tin post in zilele de curatie si posturile. Imi doresc ca sotia mea sa fie fericita, acum este dinou insarcinata si vrea sa nu facem dragoste 1an. Am vorbit cu preotul si mi-a spus ca este pacat in ultima perioada a sarcinii, dar sotia doreste curatie 1an. De cateva ori a plans dupa ce a facut dragoste cu mine, am avut sufletul tulburat, deoare s-a simtit bine,a avut orgasm, dar a spus ca a facut-o pentru mine. Nu stiu cum pot rezista 1 an, gandul imi sta mai mereu la acest lucru. Ma gandesc ca sotia mea este mai mare cu 2,5 ani decat mine si a avut mai multe relatii inainte sa ne cunoastem, ar putea fi un motiv? Nu vreau sa deranjez cu acest mesaj dar am nevoie de o indrumare in aceasta problema. Doctorul vindeca trupul, iar preotul sufletul si acolo unde sufletul este curat si trupul este sanatos. Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
|
Citat:
|
Trebuie sa vorbiti mai mult intre voi despre acest subiect. Nu e bine sa-l ascundeti si sa-l acumulati in voi.
Invata si tu sa ai rabdare cu ea. Tu care pari mai puternic trebuie sa ai rabdare cu cel care este mai slab decat tine. Personal nu cred ca are vreo legatura nici cu varsta (diferenta de varsta este nesemnificativa in cazul vostru) nici cu relatiile voastre mai vechi. Ai rabdare cu ea si discutati subiectul pe toate partile. Impreuna si cu ajutorul lui Dumnezeu veti gasi calea cea mai buna si cea mai corecta de convietuire. Puteti merge impreuna la un duhovnic bun si sa-i cereti sfatul. |
Poate imi scapa mie ceva,dar unde era provocarea?
Mie mi se pare ca omul are intr-adevar o problema,mai bine zis nu atat el,cat sotia,o problema care le pericliteaza insasi casnicia si cursul sau firesc. Sfatul cu mersul impreuna la duhovnic cred ca este cel mai bun. |
Vad ca iti iubesti mult sotia. Atitudinea ta e plina de iubire. Roaga-te mult si cu nadejde, apoi vorbeste cu sotia ta, dar in acelasi timp mergeti amandoi si va sfatuiti cu un preot si se va rezolva. Incearca sa faci aceasta combinatie: rugaciune, comunicare cu sotia si sfat cu un preot. Dar mai ales din acestea sa nu uiti de rugaciune...
|
Citat:
Cu putina disciplina, dusuri reci si sport, poate rezista si un barbat... Incearca sa folosesti energia intr-altfel. |
Nici eu nu vad de ce e provocare. Omul are o problema grava si cere ajutor.
Am raspuns pe celalalt topic (cel despre post). Un text al sfantului Ioan Gura de Aur. Cred ca parintele Arsenie si cel care il urmeaza exagereaza si risca sa faca oamenii sa sufere sau sa se insele... Daca amandoi sunt de acord, poate fi un lucru bun infranarea asta, dar daca unul nu poate sa reziste? |
inca odata
http://tainacasatoriei.wordpress.com...atiile-intime/
+ http://tainacasatoriei.wordpress.com...na-intelegere/ „Nu vă lipsiți unul de altul decât din bună înțelegere” (I Corinteni 7, 5). - Ce înseamnă de fapt aceasta? - Să nu se înfrâneze femeia dacă bărbatul nu vrea, nici bărbatul dacă femeia nu dorește. - Cum așa? - Fiindcă mari rele se nasc din înfrânarea aceasta. Căci și adulterele și desfrânările și răsturnarea caselor adesea de aici se fac. Fiindcă dacă având femeile lor, desfrânează, cu mult mai mult dacă îi lipsești de această mângâiere. Și bine a zis: „Să nu vă lipsiți” – numind-o aici lipsire și mai sus datorie – ca să arate tăria stăpânirii [unuia asupra celuilalt]. Căci a se înfrâna fiecare fără să vrea amândoi înseamnă a se lipsi. Iar dacă e de bunăvoie, nu mai este [lipsire]11. Că dacă m-ai îndupleca să iei ceva de la mine, nu o numesc lipsire. Iar cel ce ia fără voia mea și fiind eu silit, mă lipsește. Lucrul acesta îl fac multe femei, lucrând [astfel] un păcat mai mare decât dreptatea, devenind prin aceasta vinovate de desfrâul bărbatului și împrăștiind toate. Însă trebuie să se cinstească mai înainte de toate buna înțelegere [homonoia]12 fiindcă și aceasta este mai importantă decât toate; iar dacă vrei, să cercetăm acest lucru din fapte. Fie o femeie și un bărbat, și femeia să se înfrâneze fără să vrea bărbatul. Așadar, cum? Dacă acela din această pricină desfrânează, sau chiar dacă nu desfrânează, însă suferă și se tulbură, și se aprinde, și se luptă, și mii de probleme îi face femeii, care e câștigul postului și al înfrânării, de vreme ce dragostea [agape] e sfâșiată? Nici unul! Căci câte ocări, câte probleme, cât război nu ies sigur de aici? 2. Pentru că atunci când într-o casă bărbatul și femeia sunt dezbinați, casa nu e cu nimic mai bună decât o corabie bătută de furtuni și cu cârmaciul depărtat de la cârmă. De aceea zice: „Nu vă lipsiți unul de altul, decât din bună înțelegere pentru o vreme, ca să zăboviți în post și rugăciune”13. Aici vorbește de rugăciunea cu mai multă râvnă14. Căci dacă ar opri să se roage pe cei ce se împreunează unul cu altul, cum ar avea o anume vreme rugăciunea neîncetată15? Așadar, este cu putință Și a te însoți cu femeie, și a lua aminte la rugăciune, însă rugăciunea este mai intensă când e și înfrânare. Că nu a zis simplu „să vă rugați”, ci „să zăboviți [scolazete] [în rugăciune]”. [Și a spus așa], fiindcă [însoțirea cu femeie] îți ocupă [timpul și mintea] [ascholia], iar nu că ar fi necurăție16. „Și iarăși să fiți împreună, ca să nu vă ispitească Satana” (l Corinteni 7,5). |
Pai mai frate uite asa rezisti:
iti iei bicicleta si te plimbi fratia pana la servici si inapoi in fiecare zi cu bicicleta. Si mananci numai dimineata si la pranz si tii posturile. In plus seara faci rugaciunile de seara. Asa iti prelungesti si viata si esti si mai sanatos. Cu bicicleta sa iesi asa pe la 40km pe zi cu totul, minim. Daca e prea aproape serviciul te mai plimbi si pe langa. In plus duminica mergi la Sfanta Liturghie. Nu trebuie sa iti iei cine stie ce bicicleta e buna si una de aia de 500 ron. |
Citat:
In cazul acesta sunt bune si rolele,insa lasand gluma la o parte,trebuie in primul rand sa se stie a se trai sub sfanta Taina a Cununiei,apoi cei doi soti vor fi unul,asa va fi.Ascultare se face din partea amandorura,fiecare respecta deciziile celui drag de langa el.Armonia este sadita in camin prin bun simt cu vorbe frumoase si multa dragoste.Nu totul tine de impreunare trupeasca,sa vedeti voi fratilor de pe urma impreunarii sufletesti ce fericire aveti,ca va dau lacrimile nu alta.Acum e treaba cu pofta,insa nu mancam tot timpul dulce ne si mai infranam.Asadar postim,facem rugaciune si mergem la biserica,astfel peste noi,casa noastra si copii nostri va pogori binecuvantarea Lui Dumnezeu.Pace si liniste in suflet sa aveti si bucuria sa vina de pe urma trairii in cele sfinte,adica duhovniceste dupa masura puteri fiecaruia. |
Citat:
Trebuie sa fiti apropiati tu si sotia ta, deoarece acesta este unul dintre motivele cele mai frecvente pentru divorturi. A dialoga intre voi, apoi a avea un dialog comun cu preotul va va ajuta, insa curatia trebuie respectata in zilele de post, iar in cazul sarcinii , anumite perioade sint mai nefavorabile pentru contacte intime. Banuiesc ca va lipseste un dialog foarte intim, si apoi trebuie stabilite cu acele perioade de curatie, deoarece puteti gresi amindoi, si tu si ea. Acesta ar elimina un probabil divort in viitor. Cauta sa te documentezi care sint acele perioade de curatie, apoi discuta cu sotia ta. Aici trebuie sa intelegeti amindoi ca ambii aveti responsabilitati unii fata de altii, care trebuiesc respectate. Atit ea, cit si tu. Cel putin asa ati jurat la altar, nu? |
Citat:
|
E o situatie care poate fi rezolvata in doua moduri: lumeste si duhovniceste. Daca tinem seama numai de gura lumii, primul lucru care conteaza intr-o casnicie este patul. Daca tinem seama de ceea ce inseamna cu adevarat casatoria crestina, atunci hotararea acestei sotii este justificata prin dorinta de a avea un copil cat mai curat, cat mai nepatimas. Orice sacrificiu facut pentru Dumnezeu este rasplatit.
Ne plangem ca nu prea mai avem duhovnici. Parintele Arsenie Boca spunea ca daca ar exista mame cu adevarat crestine, ar exista multi preoti adevarati, adica nepatimasi. Paradoxal, noi ne dorim preoti buni, dar uitam ca acestia se obtin cu sacrificii din partea parintilor si mai apoi prin sacrificii pe plan personal. Daca in urma rugaciunilor comune aceasta a fost decizia ei, inseamna ca n-a luat-o singura, ci cu ajutorul lui Dumnezeu. Caci iti trebuie mult ajutor dumnezeiesc pentru a lua astfel de hotarari. Atunci cand singura modalitate de apropiere intre cei doi soti este sexul, casatoria este privita egoist, doar ca o sursa de placere. Casatoria crestina inseamna si jertfa, este o cale de mantuire, ca si calugaria. Cine priveste astfel casatoria nu se desparte la primul necaz si cauta si solutii duhovnicesti. |
Eu zic:ECHILIBRU in toate!Nimic din ce este dus in extreme nu e sanatos.
|
Va multumesc pentru sfaturi
Este dificil de descris o traire sufletesca, un lucru ingrijorator pentru mine este daca sotia mea gaseste motive pentru a se feri de mine. Consider ca Dumnezeu doreste ca eu sa ma confrunt cu astfel de situatii. Am avut acum 10 ani un moment de rascruce (de decizie) in viata si dumnezeu m-a ajutat sa realizez cea ce era aproape imposibil, tot atunci i-am cerut o sotie credincioasa. Am sa fac rugaciuni, am sa tin post, am sa fac mai mult sport si am sa fac si dusuri reci. Sunt multe ispite din cauza acestui lucru, sper sa ma pot concentra asupra lucrurilor pe care le am de rezolvat si sa se rezolve cu timpul aceasta problema. Discutiile dintre noi sunt sincere si fara rezerve, am discutat cu preotul duhovnic. Am aproape 25 ani, ma consider matur. Eram curios daca cineva s-a mai confruntat cu o situatie asemanatoare. Va multumesc pentru timpul acordat.
|
Citat:
Nu e vorba aici de 'lumesc si duhovnicesc' cum zice Antonia, dupa parerea mea. Ma socheaza oarecum ca se vorbeste de 'curatie' in sensul de infranarea de la relatia trupeasca intre soti. Relatia trupeasca dinbtre soti, daca se face cu respectul fata de celalalt si dragoste, este CURATA. 'Patul cununiei curat este, caci Hristos a schimbat apa in vin la nunta din Cana' (canonul sfantului Andrei Criteanul, oda 9) - se pot da inca multe citate si din slujba cununiei si din parinti. Bieninteles si infranarea e buna, dar daca se exagereaza peste putintele unuia din soti (sau a amandorura), nu este bine, asa cum pana si un calugar ca sf. Ioan Gura de Aur, care avea mare intelepciune si fata de lucrurile astea, spune. (Mi se pare chiar psihologica aproape in sens modern analiza lui.. ca vede relatia dintre sexualitatea si retinerea de la ea prost orientata si manie, cearta...) Ideea ca relatiile trupesti in timpul sarcinii ar putea face rau fatului este o teorie - nicidecum dovedita, este o teroie a parintelui Arsenie Boca si in alte cercuri ortodoxe din alte tari nu a auzit nimeni de ea. Este adevarat ca femeia este mai sensibila in aceasta perioada, si axata mai ales pe rolul de mama, si ea poate avea mai putina dorinta sau deloc. (Aici trebuie vazut daca sotia ta in categoria asta intra, sau ia ad iteram teoria parintelui Boca). Aici da, este foarte greu pt barbat si probabil ca el trebuie sa faca sacrificii ca sa reziste. Soare, este greu sa-ti dam noi sfaturi asa fara sa va cunoastem, noi iti putem da doar elemente de gandire iar tu, impreuna cu sotia ta si cu duhovnicul, trebuie sa hotarati. Doamne ajuta si numai bine pentru familia voastra! PS Cred ca ar trebui sa dea sfaturi aici mai ales cei casatoriti si care au trecut si ei printr-o sarcina... |
Cred ca ar trebui sa dea sfaturi sotul meu care, incepand din luna a doua de sarcina pana cand copilul avea 3 luni de zile dupa nastere, nu s-a atins de mine in ceea ce priveste sexul si, aceasta pentru ca nu ma simteam prea bine, mai mult psihologic decat fizic, plus ca-i era si lui oarecum teama si avea o oarecare sfiala in acest sens. Nu au fost probleme de nici un fel. Noi comunicam foarte mult, descriem simtirile si lucrurile care ne incearca, avem incredere unul in celalalt...
Nu pretind ca nu i-a fost greu, dar este mult mai usor sa intelegi o situatie, mai ales cand aceasta o cere, decat sa te razvratesti impotriva ei accentuandu-i negativismul. |
"Copiii nascuti in lanturi"
Citat:
Ma mir ca un preot a putut da un astfel de sfat. Pe semne ca nu realizeaza inca in ce anume sta "pacatul". Copilul e in pantece inca de la zamislire si nu numai in ultima perioada a sarcinii,...ca sa fie un pacat. Deci, fatul (sufletul acestuia) simte tot ! Iar dragostea sexuala, cu fatul in burta, il "pecetluieste" pe acesta inca din pantece cu predispozitii sexuale precoce, ori chiar deviatii sexuale la maturitate,...caci ce a simtit in burta mamei, aceea mosteneste si va face dupa o anumita varsta. Deci, doar iubirea materna e singura pe care trebuie sa o simta fatul, chiar si in perioada de alaptare. Altfel avem de-a face cu acei "copiii nascuti in lanturi", de care ne vorbea parintele Arsenie Boca! Copii pecetluiti cu patimi-vicii inca din pantecele mamei si care cresc ca apoi pe la o anumita varsta sa o ia razna...Vai de sufletele lor...si ale parintilor care i-au nascut ! Cine isi iubeste cu adevarat familia, poate pt binele si sanatatea lor trupeasca si duhovniceasca sa se infraneze 1 an si chiar mai mult,... sa aibe rabdare, asta ca sa NU dea nastere unor copii predispusi la vicii... . |
Dar de ce anume iubirea parintilor, chiar cea trupeasca, i-ar face rau unui copil nenascut, asta nu inteleg eu? Un copil daca simlte o iubire sincera si respectuasa nu are de ce sa sufere negativ. Mi se pare chiar dimpotriva.
Daca credeti ca e vorba de hormoni: daca exista dorinte care nu sunt implinite oate exista aceeasi revarsare de hormoni, decat cea din timpoul actului sexual... Bineinteles ca asa cum zice ory se poate intampla sa simtim ca nu putem sa ne mai dedicam acestor lucruri in acea perioada, multe femei simt asta, si unii barbati, dar sa faci din asta o obligatie (NB dupa p. Boca trebuiesa te infranezi noua luni in timopul sarcinii si DOI ANI dupa nastere), cu argumente pseudostiintifice, este dupa parerea mea fals. Zice chiar 'se opreste cu asprime'. Asprimea in acest domeniu NU isi are locul,e ste la latitudinea sotilor nu a unui preot care priveste cuplul din afara sa hotarasca aceste lucruri. |
Ai dreptate Fani, ...astfel ajungem la subiectul mult disputat despre scrierile emise de cei care traiesc dincolo de viata sociala, despre aceasta viata...
|
Citat:
Deci sa recapitulam, IUBIREA ADEVARATA e cea care are ca rod zamislirea de prunci. Restul este DESFRANARE !...e patima, e viciu ascuns sub umbrela iubirii. Nu intentionez sa incep aici o noua polemica pe tema asta, caci sunt destule topicuri despre defranare ci doar sa amintesc de "rabdarea" animalelor care se imperecheaza numai in sezoanele randuite pt inmultire. Omul cu interpretarea proprie a iubirii, le-a intrecut si pe animale,... din pacate nu in sens pozitiv ci in cel mai rau decat dobitocesc. Asta e unul din cauzele prime ale degenerarii vitzei, neamului ! |
Citat:
Am auzit de viata crestina, care prin natura ei, e implicit si sociala! Iar in afara acestei vieti e doar cea pe care multi n-o rabda...ca na! ...Calea spre Adevaratul Dumnezeu,... e si cu osteneala! |
Citat:
C-tin, esti casatorit? Si indiferent daca da sau nu, ai studiat un pic casatoria dpdv ortodox? La noi se zice ca ea este spre: - mantuire (iubirea jertfelnica intre sot si sotie este imagine a iubirii dintre Hristos si Biserica, iar unire aintr-un trup ne face sa simti pana in trup 'alteritatea' lui Dumnezeu.. si multe altele s-ar mai putea zice.. in aceasta iubire intra si iubirea fizica) - spre ferirea de desfranare - adica, spre canalizarea sexualitatii in cadrul unei legaturi stabile, monogame, iubitoare, respectuase de nevoile celuilalt, jertfelnice - nastere de prunci - insa nu numai (de ex. daca un cuplu nu poate avea copii nu sunt trimisi la manastire..) Casatoria si calugaria sunt cai cu aceeasi valoare duhovniceasca. De altfel cununia este considerata taina, tunderea in monahism nu... Tu zici: "Nedumerirea d-tale vine tocmai din confuzia intre iubirea sufleteasca si placerea sexuala. Diferenta intre una si alta e cat de la cer la pamant. Prima e de natura subtila, inalta, spirituala, iar celalata e o manifestare grosiera, patimasa, rezultat al caderii Omului in pacat" Gresit! Ce spui tu reflecta un punct de vedere neortodox. Asta este o conceptie platonizanta, origenista, care pune trupul pe planul raului si spiritul pe planul binelui. Trupul nu e rau din fire. Trupul este facut de altfel de Dumenzeu si nu este rau din fire. La cadere a cazut sufletul, si problema este doar ca el a devenit slab si relatia dintre ei si trup se inverseaza adesea, trupul tine haturile in loc sa fie invers. Dumnezeu s-a facut de altfel trup. Suntelm o religie a incarnarii. Exista bineinteles si caderea, insa prin Taine noi putem transfigura trupul si scapa de urmarile caderii. De asta se zice la noi ca 'patul cununiei neintinat este'. Iubirea in cadrul casatoriei si expresia 'un singur trup' se refera atat la unirea trupeasca, cat si la cea sufleteasca, si amandoua sunt 'duhovnicesti' intr-un cuplu. Trupul devine duhovnicesc pentru un crestin. Altfel, ce rost ar mai avea sfintele taine, care se fac prin materie? Psalmul 50 nu se interpreteaza asa. Inseamna doar ca pacatul stramosesc se transmite de la om la om pe cale naturala. Nu ca actul sexual ar fi murdar sau pacatos in sine. Dragostea fizica in cadrul cununiei crestine NU este numai spre nastere de prunci. Ea este spre unire, spre exprimare a unirii intr-un trup, este o manifestare a dragostei pe care si-o poarta cei doi. Nasterea de prunci este urmarea ei fireasca, nu SCOPUL. Si placerea este binecuvantata de Dumnezeu si nu este rea in sine. Iubirea adevarata da rod, da, insa nu inseamna ca orice act de iubire este 'interzis' atunci cand ea nu poate da rod. Vezi exemplul cu cei acre nu pot avea copii. Sa nu lasam sa intre in ortodoxie conceptii straine de ea, care vin ori dintr-un platonism latent, ori din catolicismul influentat de fericitul Augustin (care avea o parere foarte negatioa despre trup). |
Of, iar se ajunge la o discutie despre curatia in casatorie? Sunt tare trista pentru ca eu cred ca suntem tare inchisi si inchistati in anumite privinte. Cred ca suntem mai mult ca fariseii de pe vremea lui Iisus...si eu ma includ, si ma intristeaza
|
Fani, toata 'teologia' supunerii fata de dorintele partenerului se bazeaza pe "Sa nu va lipsiti unul pe altul ca sa nu va ispiteasca satana" a lui Pavel.
Dar astfel de îndemnuri trebuie vazute în relativitatea lor, nu ca pe niste reguli absolute de urmat. Trebuie vazut scopul din spatele acestui îndemn si în general din tot ce e scris în Biblie, altfel ajungem urmatorii orbi ai unor reguli, ca musulmanii sau evreii. Sf. Pavel a vrut sa arate ca a întoarce spatele partenerului reprezinta un pericol uneori, nu ca fiecare trebuie sa se supuna celuilalt oriunde si oricând. Apoi uiti sau nu stii ca nu Biblia este dreptarul Bisericii ci hotarârile Sfintelor Sinoade. Biblia poate sa greseasca, Sinoadele nu. Nu stiu ce spun canoanele despre relatiile trupesti în timpul sarcinii, dar ma îndoiesc ca ele sunt permise fiindca cred ca astfel de relatii (ca si folosirea de metode contraceptive) formeaza parintii cu o constiinta de oameni neînfrânati, necontrolati, constiinta care se va transmite si copiilor. |
Citat:
Poate vrei sa spui ca interpretarea Bibliei nu este usoara si depinde de Traditie (adica si de cum au interpterat-o parintii, si cum s-a reflectat aceasta interpretare in sinoade..) Despre restul alta data. Are dreptate Anna, iar am ajuns la discutia asta.. dar este undeva in aer mereu si eu una sunt convinsa ca e foarte important sa vorbim despre asta si ca e o problema in prtodoxia actuala, este un vant de origenism care bate... Postul cu bine! |
Citat:
Dumnezeu sa ne lumineze! |
Citat:
|
Ar fi bine sa faca afirmati cei care sunt casatoriti
Duhovnicul incearca sa il curete pe om si sa il indrume pe drumul cel bun, cu masura. Dar in casatorie familia trebuie sa fie ca o echipa, iar daca unul este ambitios si dispus sa faca sacrificii fara a tine cont de echipa sau de partener, atunci totul e in zadar.
|
Citat:
Sa va lumineze Dumnezeu sa fie pace si armonie in caminul vostru ca asta e radacina bucuriilor. Doamne ajuta! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Iti spun sa ai rabdare, se va schimba totul, e una a zice si alta a reusi sa s i faci. Asa simt uneori femeiile.:d dar, lasa toate in grija Domnului, si fii tu insuti, sau incearca sa fiii mult mai atent cu ea. De ce iti faci griji de pe acuma. O sa vedeti schimbari dupa sarcina, lasa lucrurile sa decurca, nu le forta. Probabil ca, acuma e f f speriata ca e cu al doilea copil si ii este frica ca nu va face fata, sau cine stie. Nu stii ce simte ea acuma. Dar , la capitolul in care ai spus ca a fost cu alti barbati, nu are de aface, trecutul, a fost, lasa-l acolo, nu-l mai atinge, cu toate ca doare. Lasa-te in grija Domnului . Multa sanatate, si fericire |
Citat:
Spui ca iti iubesti sotia,iti doresti ca ea sa fie fericita...dar te gindesti mai mult la tine,ca nu stii daca poti sa rezisti 1 an sau nu....pai iubirea pe toate le rabda,nu cauta la ale sale....etc vezi Corinteni. Ce iubire mai poate fi,chiar si trupeasca, cind sotia ajunge sa plinga ( banuiesc de ce ) iar tu ai sufletul tulburat... Bine ar fi fost sa ii respecti dorinta,bine pentru sotia ta,copilul vostru, dar si pentru tine,dar daca nu se poate,ca nu rezisti,macar respecta sfatul duhovnicului,ar fi raul cel mai mic...oricum sotia vad ca se sacrufica pentru tine,iti intelege neputinta,deci nu este chiar 1 an cinstit... Are dreptate parintele Arsenie Boca,si nu este din carti. Mi-a placut ce a scris ionela77 cu partenerul de echipa...dar si cu restul mesajului. PS.draga Fani,cred ca ce spune Sfintul Ioan Gura de Aur nu se refera la femeile insarcinate sau poate in alte situatii mai speciale... |
Citat:
Toate trebuiesc facute cu pasi marunti si siguri, iar tot timpul sa ne gandim ca trebuie sa ne mantuim impreuna. De mine a avut Dumnezeu mila si mi-a dat o sotie asa cum imi trebuia mie. De la ea am invatat ca de acum suntem "unu" si ca trebuie sa ne mantuim ca unu. si off topic: aseara a venit un cumnat in vizita si stateam la o bere si dicutam despre religie, atitidine, diverse. Cand am terminat discutia ne-am indreptat spre dormitoare si mi-am gasit sotia la rugaciune. Ei, cam asta e... |
Poate mai bine nu postam acest mesaj
De cele mai multe ori un parinte nu este capabil sa explice copilului despre problemele intime, la fel se intampla si cand suntem adulti ne rusinam sa vorbim pentru ca asa am invatat. Nu ati inteles mesajul meu. Imi iubesc sotia si nu am fost cu ea de cand este insarcinata si nu o sa fiu pana dupa si apoi pana cand o sa vrea ea. Singurul sfat de luat in seama este cel al duhovnicului, dar in situatia mea este mai important sa am grija de sotie. Ce ma macina este ca imi trec prin minte ispite si ma pot concentra la ce am de facut. Poate sunt femei care inteleg ceva, nu ca am fi toti la fel, dar daca as fi fost mai slab as fi cedat. Incercati sa fiti o echipa. Doamne-ajuta.
|
Toate sunt de înțeles, dar pentru a le înțelege așa cum trebuie, cu frică de Dumnezeu și având mintea acolo unde trebuie, mai trebuie dragă Soare, să mai citim din când în când din Sfinții Părinți, pentru că astfel de probleme , nu pe un forum se-nțeleg sau se rezolvă. Îți recomand cartea Sf. Teofan Zăvorâtul , "Mântuirea în viața de familie". Spor duhovnicesc.
|
Soare D
an toate e o limita.sotia ta are o problema,ea s-a casatorit cu tine,nu s-a calugarit. personal,cred ca exagereaza. succes |
Citat:
Cuvantarea Domnului,ca e pacat sa-ti iubesti femeia,sau barbatul. pot antelege sa te abtii an zile de Marepost.sa postesti din toate punctele de vedere,dar sa nu faci dragoste cu femeia de langa tine ,,un an,?mi se pare o aberatie. Domnul ne-a unit la bine si la greu,sa fim unul. acum sa-ti mai spun si alceva,eu cu sotul meu avem 30 de ani de casnicie,si de cate ori ''scapam de nepoti''ne iubim. acum ziceti-mi,ce e asta ,iubire si armonie care o am an familie,sau pacat. Domnul sa fie cu voi. apropo,sant ortodoxa si credincioasa eu cred ca am anteles mesajul tau |
Postul inseamna infranare.Adica sa-ti tai poftele,nu numai pe cele de mancare ci si pe cele trupesti.Sotia ta fiind insarcinata e mai bine s-o lasi curata,asta fiind dorinta ei,si tu trebuie s-o respecti.Asa copilul venind pe lume in curatie.Patimile sotilor se transmit la copil.Sa zici mersi ca nu o sa te tina la postit si dupa aceea(in afara de 40 de zile de lauza)caci pe vremuri se tinea femeia curata si in tot timpul cat se alapta copilul.Si nu se alapta doar un an,ci 4 chiar si 5 ani.Sunt curioasa cati din voi,barbatii,a-ti putea tine tot timpul asta....Si apoi e si periculos .Nu se stie cand poate sa faca vreo emoragie si poate sa piarda copilul,caci femeile nu mai au corpul atat de sanatos ca altadata.(Ionela)
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:46:57. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.