![]() |
Mincarea proasta a saracului
Cred ca din cauza mincarii foarte sarace in minerale si vitamine, mai ales a mincarii ieftine a saracilor multa lume lesina la Slujbe de la statul in picioare, sau daca nu lesina ies des afara pentru citeva minute bune pentru a sta jos pe undeva si a lua aer. Eu opersonal l-am carat pe un tinar care se facuse alb la fata.
Asemenea scene nu ar mai trebui sa existe intr-o lume civilizata. Catolicii cind ne vad se crucesc cum de putem sta 2 ore in picioare. Oare nu este mai bine sa se introduca bancutele sau scaune permanente pentru a evita plimbareala in sus si in jos? Astfel oamenii vor putea sta jos si asculta toata slujba fara sa mai fuga afara |
sti care e problema, trecand peste simbolismul statului in picioare, in bisericile unde se aduna multa lume ar fi imposibil de pus banci deoarece nu ar mai incapea lumea in biserica
Dau exemplu 3 biserici, Catedrala din Cluj, duminica e arhi plina deabea te strecori inauntru, apoi doua biserici de parohie pe care le fregventez , una e biserica din parohia mea, unde daca ar fi scaune nu ar mai incapea lumea si alta o biserica de lemn din cartier, unde si asa spre sfarsitul Liturghiei o parte din lume sta afara din lipsa de spatiu din cate cunosc, si personal am vazut doua astfel de biserici, bisericile in care nu se aduna multi oameni, au scaune sau banci Aici depinde si de modul de gospodarire a bisericii, de cat e de implicat preotul si consiliul parohial in aceasta privinta |
Andrei, motivele sint multiple.
Si mie mi se intimpla si la multi altii (sa trebuiasca sa iesim)si cu siguranta nu-i lipsa de vitamine si nici alimentatia necorespunzatoare.:3: Ba mai mult, avem si banci! La cei tineri (aflati in crestere) poate fi anemia, carenta de fier samd. La ceilalti poate fi zaharul scazut (se ajuneaza de toti dar nu toti pot si sa o faca) lipsa aerului (oxigenului), problemele cu tensiunea la cei mai in virsta, diureticile si cite si mai cite.... Bancile ar fi desigur necesare in biserica. Noi le aveam si asta nu inseamna ca stam tot timpul jos (cei mai multi stau doar in timpul predicii) dar aceste banci ofera posibilitatea celui batrin sau bolnav sau copil de a participa si el la slujba. Desigur locurile se vor reduce dar daca din respect nu vin oamenii de la inceputul slujbei...pentru banca tot vor venii si se vor construii alte biserici pt cei care nu incap. Iar de crucit, se crucesc doar catolicii cu slujbe la birou, cei care lucreaza in hala de productie nu o fac cu siguranta, ca si ei stau cite 8 ore in picioare !:15: |
Citat:
În biserică nu este ca în lume iar unii care nu vin prea des nu pot să stea decât puțin căci cel rău are grijă să îi scoată afară dându-le tot felul de neputințe căci mare este puterea liturghiei și a sfântului maslu și rău le supără pe duhurile cele necurate. :78: În biserica ortodoxă se stă în genunchi în multe momente ale sfintei Liturghii așadar de ce este nevoie să aibă fiecare scaun? Îa să fie un spectacol de muzică pentru tineri să vezi cum stau aceștia ore în șir în picioare și nu le vine nici rău și nici nu obosesc! |
Mda, nici eu nu ma vad stand pe scaun la liturghie, insa pentru cei bolnavi, batrani e bine sa fie si scaune; dar nu as vrea sa se umple cu scaune, ca bisericile catolice, in care fiecare sta aliniat in banca. cel mai mult imi place sa stau intr-un coltisor, in genunchi.
|
La 29 si 24 de ani si/sau sanatosl umea se vede altfel decit la 50-60 si/sau bolnav!!!:3:
Acum eu ca voi am fost sa vedem cum o sa vorbiti cind o sa fiti voi ca mine!:24: |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
si/sau bolnav!!!
Fetele lui taica de cuvintele de mai sus ati uitat?:15: Va doresc sa va simtiti ca niste caprioare pina in ultimul ceas si sa stati in genunchi continuu... dar nu pot toti! |
Citat:
|
Nu mai frate Andrei ar fi mai bine sa se faca cum aud ca a facut PS Damaschin episcopul acela de a trecut la Domnul in Saptamana luminata cantine pentru persoanele care nu au ce sa manance.Adica pentru saraci.
Daca statul nu se preocupa sa faca sa faca BOR. Asa nu ar mai lesina unii la Sfanta Biserica care nu au nici macar paine sa manance. Apoi sa se deschida geamurile la Sfintele Slujbe ca harul nu e spatial si nu iese pe geam daca il deschizi. Si lumea din afara cladirii Bisericii tot Dumnezeu a creat-o. Dumnezeu a creat soarele,stelele,planetele si toata viata biologica de pe Pamant si lumea nevazuta. Maica Domnului l-a nascut pe Domnul nostru Iisus Hristos intr-o pestera si a fost culcat in iesle. Asta ca Dumnezeu si Maica Domnului sa arate ca animalele,pamantul si in general materia sunt foarte bune. Dar totodata Sfantul Iosif era dulgher asta pentru a arata ca tot Dumnezeu a creat si stiintele si mestesugurile si nici acestea nu sunt rele. Pastorii au adus lauda Domnului nostru Iisus Hristos si apoi magii si aceasta reprezinta si omul simplu si omul cu stiinta de carte. Si se intelege ca si agricultura si industria si mestesugurile inalte si cele de jos toate sunt create de Dumnezeu. |
Apoi eu nu stiu dar la majoritatea bisericilor din Bucuresti nu se mai aprind lumanari in Sfanta Biserica ci afara cum este si normal.
|
Citat:
Cât despre tâmâie, sunt persoane pe care mirosul de tâmâie le scoate imediat de oriunde ar fi...să nu uităm care este menirea tâmâii! |
Tamaia,ai dreptate Dorina, scoate afara de oriunde pe cal rau, nu pe cei infometati!!!
|
Citat:
Statul in piciare e bun ca suntem mai atenti la slujba ,mai ales ca stam o zi pe saptamina deci e un sacrificiu mic. Mai stam in genunchi la anumite rugaciuni. Deci nu stam mereu in picioare. Eu cred ca si din cauza lipsei de aer din biserica sau a caldurii sau a oboselii se intampla asta. Plimbatul asta se intampla in bisericile amplasate in locuri foarte centrale ,vine omul la piata si hai sa intre in biserica ,se duce la altar sa se inchine sau sa lase un acatist si se face o agitatie ca la gara. Nu e normal asta ,un crestin nu trebuie sa se plimbe de colo colo prin biserica.Acestia sunt ortodocsii de ocazie ,cei care trec pe la biserica in drum spre alte destinatii. La inceput participarea la slujbe si statul in picioare sunt anevoioase ,dar cu timpul Dumnezeu iti da putere sa stai pina la sfarsit chiar si in piciaore. |
Citat:
Dea Domnul sa nu apara niciodata bancile in Biserica de Rasarit, nici slujbele sa nu se micsoreze, nici alte retusuri sa nu se faca la cele privind invatatura si cultul. Toate au un rost, din pacate uitat de multi. Trebuie in schimb sa se predica dragostea, nu porunca si canonul, adica: "Frate, vino cand poti si stai cat poti, dar ai dragoste de cel de langa tine, de vecin, de ruda si de natura. Nu veni la o slujba de 4ore, ca mai apoi sa te manii pe toti de langa tine. Daca scurtam slujbele si odihnim trupurile, si mai reci o sa devenim, si mai rationali." Nadajduiesc sa ma fac inteles. Citat:
Citat:
|
Citat:
Am vazut calugari care cu timpul n-au mai reusit sa stea tot timpul in picioare. Pe ei i-a uitat Dumnezeu? |
Iar daca saracia este cauza slabirii trupesti, sa le dam noi celor pe care ii vedem slabiti (carne, branza, oua, [COLOR=red]malaies in calcaies...:24:[/COLOR]
[COLOR=black]Scuza-ma dar nu m-am putut abtine![/COLOR] Dea Domnul sa nu apara niciodata bancile in Biserica de Rasarit, Iti trebuie un update la realitate. ele au aparut! Luminarea este un simbol si o jertfa ca atare este bine sa fie din ceara curata dar tot simbol si jertfa este si daca nu-i SI NIMIC MAI MULT! Iar in privinta tamii sint destui oameni care orice fum ii ineaca, inclusiv cel de tamiie, nu va mai dati voi rotunzi ca ar fi posedati! Vorba aia cu dracu fuge de tamiie e ...doar o vorba. NU fuge! Sau voi dupa ce aprindeti tamiie nu mai aveti nici o ispita, nimic? Pai daca-i asa umblati fratilor cu cadelnita dupa voi ...si va mintuiti! |
Citat:
Iar la predica stau jos daca am unde. Unde am zis ca ne uita Dumnezeu daca stam jos? Eu am zis ca esti mai atent la slujba ,nu iti fuge mintea aiurea daca stai in picioare.Asta cel putin e valabil pentru mine. Si mai este un aspect.Multe persoane nu maninca nimic duminica ca sa ia sfanta anafura. Poate si de aceea li se face rau. La inceput e greu ,dar dupa aceea te inveti si cu statul in picioare daca esti sanatos. Dai vointa iei putere. |
Sora Anita minciuna este un pacat! In profilul tau esti nascuta in 1980 acum dupa putina mea matematica nu prea ai cum sa ai 50 de ani!
|
Citat:
Nu te grabi cu afirmatiile ,nu mai arunca cu vorbele ,nu am pus nici un fel de date despre mine. Sunt nascuta in 1955. |
Nu era mai simplu sa-ti dai datele decit sa lasi pe altii in gresala?
Macar modifica acum pentru cei mai prosti ca mine! Daca aparea in profil ca esti hoata de buzunare tot asa nemodificat lasai? Si daca-i vorba de atent poate citesti mesajele mai atent. Ai spus: La inceput participarea la slujbe si statul in picioare sunt anevoioase ,dar [COLOR=red]cu timpul Dumnezeu iti da putere[/COLOR] sa stai pina la sfarsit chiar si in piciaore Si eu ripostat: [COLOR=teal]Am vazut calugari care cu timpul n-au mai reusit sa stea tot timpul in picioare. [/COLOR][COLOR=red]Pe ei i-a uitat Dumnezeu? [/COLOR] |
Citat:
Legat de produsele propuse pentru milostenie, le'am ales pe cele cateva bogate in proteine si scumpe, pe care omul sarac nu si le permite usor. In nici o manastire si biserica cu randuiala puternica de slujbe si rugaciuni nu am vazut banci. Daca un parinte isi pune banci in biserica, nu inseamna ca aceasta este o nevoie si o necesitate. Batranii nostri nu aveau banci la tara, si greutatea trupului si varsta ridicau aceleasi greutati. Cunosc batrani, care din evlavie abia se tin pe picioare, doar sa nu stea jos, in timpul "sfintelor slujbe". Asta da noblete sufleteasca. Lumanarea nu este doar un simbol, ci cu adevarat o jertfa nesangeroasa si un dar intors inapoi Celui ce ne'a daruit toate. Tamaia s'a folosit in toata vremea, iar omul nu s'a mai imbolnavit. Boala exista deja in cel care crede ca tamaie trebuie inlaturara. Asa vom inlatura toate, caci unul nu suporta mirul pe frunte, altul tamaia, altul stropitul cu busuioc. Ce mai, hai sa ne facem de cap. Toate au un rost, iar temeiurile acestora se afunda in mii de ani. |
Citat:
Eu nu m-am referit la cei batrani ,dar nu stiu de ce te-a deranjat ce am scris eu ,nu am aruncat cu pietre in nimeni. Eu sunt un om obisnuit ,nu am cine stie ce virtuti . |
Citat:
Aș vrea eu să am 24 de ani și mintea de acum! (atunci credeam că le știu pe toate ca unii atei de pe aici dar nu știam nimic pe când acum "știu că nu știu nimic") |
Nu mai judeca frate windorin pe cei care stau jos. Poate ei stau jos dar sufletul lor este sus de tot. Poate ei stau jos dar ceea ce fac pentru oameni este departe de ce vom face noi vreodata. Pina te gindesti altfel decit "saracii nu pot sta nici la slujba in picioare!" sau " ce o fi cu X ca azi sta jos, si se intimpla tot mai des" esti departe de crestinism.
Tu n-ai vazut banci in manastiri. Da strane ai vazut? da ai vazut ca fiecare calugar are strana lui? Ai incercat sa te sprijini doar cu miinile de strana ca sa vezi ca-i mai usor? Batrinii nostrii nu stateau jos ca n-aveau unde! Iar astazi batrinii nostrii care nu mai pot sta in picioare si n-au unde sta jos, nu mai vin la slujba! Asta te multumeste? Cei care cred ca tine ca luminarea este o jertfa vin la biserca fac jertfe o mina doua si pleaca! Luminarea adevarata este sufletul. El trebuie sa arda. Asa am ajuns ca la Liturghie sa se ridice luminarile celor care s-au impartasit si sa cinte "Am vazut lumina cea adevarata"! Pai daca asta au vazut!:102: Nu vorbeste nimeni aici (inafara ta) de inalurat luminari, tamiie busuioc sau altceva) ci doar ca nu trebuie sa fi posedat ca sa nu suporti fumul de tamiie, sa ti se faca rau in timpul slujbei samd. Anita stai linistita ca eu latru da nu musc! Se da prea multa importanta statului in picioare. Nu doar calugarii f. batrini stau jos. Acum unii au ascultari f. grele si sint estenuati. La fel si la mireni. Altii sint bolnavi. Si sint o gramada de motive dar sa nu-i judecam ca poate faptul ca vin la Liturghie este mai mult decit statul nostru in picioare. |
Dorina schimbarea lumii incepe de la noi. fiind pe un forum de credinta si declarindu-ma ortodox trebuie sa incerc sa ma comport ca atare.
Aici intii esti ortodox si pe urma femeie, barbat, copil. Nici mie nu-mi vine bine sa-mi dau datele corecte...dar nu pot altfel. |
Citat:
Problema e ca nu ii judec pe cei ce stau jos, ci pe cei care vor banci, caci "catolicii de ce au?", dupa cum mi'au spus nu putini. Cateva scaune si strani sunt de ajuns pentru batranii dintr'o biserica. Este bine ca cei ce pot sta in picioare sa cedeze scaunele batranilor din dragoste, si nu sa aibe fiecare locul lui, juridic si schematic, pe hartie. Asa vad lucrurile, dar sunt dispus sa le vad altfel, in urma oricarei demonstratii facute in duhul parintilor si in dragoste. |
Windorin si eu ma lupt cu mine si fiecare pina moare.
Acum sincer eu vreau banci mai multe in biserici dar nu pentru ca au catolicii. Mi se filfiie de ce au catolicii sau n-au in bisericile lor. Hai sa nu ne mai uitam atit in curtea vecinilor si nici sa ne tot comparam cu ei! Mai ales ca noi ortodocsii iesim mai buni; ori asta nu-i deloc de folos! Eu nu traiesc in tara asa ca nu mai stiu cum este acasa dar aici unde locuiesc cei in virsta si bolnavi sint majoritari. Daca n-ar fi scaunele de la noi multi n-ar venii. Eu cred ca mi l-asi aduce de acasa cu toate ca stau f. putin jos (deocamdata). Multi arata tineri si sanatosi dar inauntru sint putrezi de boli cine crezi ca-i ofera acestuia locul sau? O sa spui ca nu-s multi asa. Nu-s.... dar sint. Si sint altii care au probleme cu varicele, un picior sclintit, citeva zile state pe picioare samd sau copii care nu pot sta intr-un loc in picioare. Imi aduc aminte povestea unui pelerin pe Athos care a fost asezat cu forta de un calugar mai batrin in strana lui. Nici acolo nu erau locuri pentru toti iar pelerinul tocmai urcase muntele pina la minastire si era epuizat. Vezi tu acel calugar vazut care-i starea fizica reala (nu aparenta) a omului si i.-a oferit locul; dar noi nu avem aceastra stravedere asa ca multi mai batrini si/sau bolnavi/obositi ca noi vor sta in picioare. De aceea este bine sa fie locuri de stat jos pentru toti ca doar nu te obliga nimeni sa chiar stai! La noi in biserica functioneaza de ani de zile si sint tot mai multi care vin la biserica. |
Citat:
Cat despre statul in picioare ma bucur ca macar atata sacrificiu pot face si eu ,fiind mai slaba in virtuti si mai lenesa in cele duhovnicesti. Pentru mine e un mic sacrificiu dar in acelasi timp si un avantaj statul in picioare ,sa nu imi zboare gandul. |
In multe biserici nu se da voie sa se aprinda lumanari pe paini la Sfantul Maslu decat atunci cand se face sfintirea.
Oricum nu aud la care Sfant Sinod Ecumenic s-a stabilit aceasta aiureala sa se puna lumanari pe paini la Sfantul Maslu. Apoi in Biserica Ortodoxa este foarte bine ca s-au inlocuit lumanarile cu lumini de curent electric. Lumina e un simbol si ar fi bine sa se foloseasca cat mai putin focul pentru a evita confuzia cu invatatura kabalista eretica care zice ca sufletul uman si puterile ceresti sunt create din foc. La crestini ortodocsi altfel zice despre sufletul uman si puterile ceresti sa se citeasca la Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul sa se vada ce zice. Nu se poate zice ca sufletul uman e creat din ceva materie aceea e erezie. Sufletul uman e mai grosier decat Dumnezeu dar imaterial fata de materie. La fel si puterile ingeresti. Focul nu poate fi ganditor,simtitor,volitional. De fapt e corect sa intrebi "din ce e creat" sufletul uman ca asa ceva se poate zice numai despre lumea materiala. Nu se gandeste despre cele imateriale material. Sufletul uman e o taina si e inrudit cu puterile ceresti. |
Am vrut sa zic:
"Nu e corect sa intrebi din ce e creat sufletul uman". |
Daca diavolul fuge de tamaie cum se face ca tamaieri se faceau si in templele idolesti?
Fumul de tamaie e simbol. La fel ca lumina. |
De multe ori postim fara sens. Ne oprim de la mancaruri, fara a vorbi cu Dumnezeu. Asa postul nu rodeste in om.
Vorbim de faptul ca omul nu are destule minerale, proteine... din alimentatie. Nu "mananca" din Dumnezeu, de aceea e slabit. Vine la biserica de multe ori flamand, dar fara a avea gandul la Dumnezeu. De aceea cadem, nu din cauza fumului de tamaie, nu din lipsa bancilor, ci din cauza putinei noastre credinte. |
Sari calul Costele!
Cind Iisus n-a mai putut duce crucea, ii lipsea credinta? Sf. Apostol Pavel tot prea putina credinta avea? Dar restul de sfinti bolnavi? |
Citat:
Despre banci, am mai vorbit, nu voi relua subiectul. Ina vreau sa mai spun atat, cand ma simt foarte rau ori nu plec de acasa (oricata dorinta as avea..) ori ma rog pe drum sa gasesc un loc unde sa ma sprijin macar...daca se sezut nu ma rabda inima sa sed.. Ma mahnesc tot mai mult de aceste mesajele ..sincer..ma mahnesc.. |
Daaa, eu mai plec, mai vin, pe pperioade mai lungi mai scurte ca si alte 4 milioane de roamani, dar nu inteleg ce vrei sa spui? ca trebuie sa ne bagam capul ca strutul si sa ne prefacem ca ce vedem prin mijloacele de transport si pe strazi defapt NU EXISTA?
Vreau sa stii ca cu riscul de a fi ridiculizat(nu-mi pasa) eu fac parte dintre cei care deschid gura si iau atitudine oriunde as fi, asta este tata, asta imi da mie putere si ma simt mai aproape de adevar, nu punind palma la ochi si plingind de mila ca alta tara nu avem, ca de aceea rid toti de noi, cei care in loc sa-si plinga de mila, ALEG CONSTIENT sa-si suflece minecile si sa puna osu' la treaba Da, este adevarat ca schimbare incepe cu noi,...si ce faci tu sa schimbi daca te complaci in neregulile din jur , si acceptam coruptia si neregulile chinuitoare chiar in sinul bisericii pe care o frecventam. Ii vedem pe oameni luindu-se la harta chiar in biserica pentru ca nu au unde sa se rezeme pentru ca cel care vine acolo de la 8 si motaie a ocupat tot peretele si taburetele pentru cunostinte. Poate tie nu de foame ti s-a facut rau dar copilului asta si altor fete li s-a facut tocami de foame pentru ca lumea si eu care sunt in comitet i-a intrebat |
Citat:
|
Citat:
Nu te supăra dar în afară de faptul că ai dat primul ajutor aflând că acești tineri au o situație atăt de precară ce măsuri a luat comitetul bisericii pentru a-i ajuta?Ați discuta cu preotul pentru a depista familiile sărace din parohie și a încerca să le dați o masă pe zi prin contribuția celor mai cu dare de mână.Ați încercat să găsiți serviciu părinților acestor copii flămânzi? Dacă ai deschis acest topic al cărui titlu și pe mine m-a deranjat căci așa cum spuneam cu altă ocazie trăiesc la un standard de viață minim deși avem condiții decente de trai, banii sunt extrem de puțini totuși avem ce pune pe masă în fiecare zi,suntem spălați,îmbrățați iar gospodăria noastră este modestă dar deosebit de frumoasă datorită muncii noastre din zori și până-n seară,a cumpătării și a lipsei viciilor. Problema multora este nu atât sărăcia cât lenea,viciile și nesimțirea. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:12:55. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.