![]() |
Cum reusesc preotii din tara sa construiasca biserici?
Ma intreb si eu.
De unde aduna bani, caci e vorba de sume f.mari si nu cred ca au parohiile atatia bani, mai ales la tara? Si in afara tarii oare cum s-ar putea face? Ajuta patriarhia cu ceva? |
Citat:
|
Fonduri, pai la sate se strange de la primarie, donatii ale agentilor economici din zona, episcopia/mitropolia/patriarhia din Fondul Central Misionar si nu in ultimul rand credinciosii.
|
Citat:
|
Sophia, nu am certitudinea ca peste tot se intampla astfel, ceea ce este si firesc dealtfel..insa doresc sa iti spun ca exista (inca) preoti de tara cu parohii sarace. Preoti cu enoriasi saraci (majoritatea vaduve) care umbla din poarta in poarta, din prieten in prieten (cu telefonulsau chiar vizita), din institutie in institutie si suporta cu rabdare injuriile voalate sau jignirile repetate, pentru a strange bani sa rafaca biserica! Oamnei care inghit mereu mizerii de genul, da iar ceri bani?? De ce nu iti da statul..Dar cate parohii primesc ajutor?? Cati stiu ca sus intr-un varf de munte exista un sat unde poate nici lumina electrica nu este dar exista Biserica! Exsita un preot! Care a ales sa stea acolo pentru a sluji Sfanta Liturghie. Daca vei cauta la acest trheand vei gasi un topic infintat chiar de mine numit "daruind vei Doband". Te rog citeste-l si vei intelege. Da sunt si preoti bogati cu masini luxoase, dar sa nu-i denigarm pentru acestia si pe cei ce au inteles preotia ca pe un Dar nu ca pe o meserie. Intrebai si pe un alt topic, din ce traiesc preotii in diaspora. Am si eu o intrebare, esti preuteasa? sau viitoare preuteasa?
|
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=4868
Caz concret! Deci nu vorbesc "vorbe" :68: |
Citat:
|
Eduardd - nu sunt si nu voi preoteasa. Sunt doar o simpla credincioasa ortodoxa si ma intrebam pentru o biserica la care merg eu.
Aveti si voi dreptate, dar uitandu-ma la costuri, ma intreb totusi cum se pot aduna banii. Nu mai intreb. E complicat, stiu. |
Aici pot sa raspund si eu...in cazul nostru cu banii vaduvelor..cate 10 -20 lei pe care vin si ii dau lunar din pensia lor...cu banii unei femei care lucreaza in strainatate ca femeie de serviciu (menajera), cu banii unui batran care isi ia numai jumatate din medicamente, restul de bani il da la biserica...cu banii de buzunar ai unor elevi..se aduna si intr-un mod minunat as putea spune chiar reusim sa facem ceva...putini sunt oamenii cu stare care dau..si de obicei aceia asteapta si laude...in 4 ani am reusit sa aducem biserica de la stadiul de zid..la stadiul de sfintire care va fi in vara aceasta...primaria ajuta de obieci in anii cu campanie electorala, dintr-o ,,simpla coincidenta".. mai vin si de la familiixsx
|
scuzati..ultimul cuvant..de la familii unde de obicei numai sotul lucreaza...stiu cazuri concrete unde patroni de firme mari ajuta doar bisericile din oras (bine ca le ajuta si pe acelea) insa pe o alta usa scoate preotii de la tara ca pe niste cersetori...nu-i judec eu,insa...cu eforturi, sacrificii..asa se construiesc bisericile in tara..poate in unele cazuri ajuta si Patriarhia..eu insa nu cunosc asemenea caz...si ca sa ma rezum la intrebare as raspunde:cu dragoste, credinta si nadejde..
|
Citat:
|
Scuza-ma..poate sunt naiva dar cunosc situatia personal....nu am spus cum se construiesc TOATE bisericile..ci cum s-a construit biserica unde este sotul meu paroh...plus ca nu am niciun motiv sa mint sau sa infloresc situatia...dar daca nu crezi ca se intampla minuni...problema ta..
|
eea din maruntis se construiesc bisericile care dainuiesc! Din banutul vaduvei, al sarmanului care-si rupe de la gura dar o face de buna voie!
Este o minune care se intimpla des sub ochii nostrii dar pe care nu dorim sa o vedem. Nu-i altceva decit "Inmultirea piinilor" cel credincios v-a putea intelege cuvintele mele. Desigur mai da X sau Y o suma mare si este tamiiat in presa sau in fata parohiei (cu asta luindu-si plata aici pe pamint) dar cimentul care tine cladirea este banutul , muncit si dat cu buna voie. Ma bucur de bucuria ta cind v-a fi sfintirea! |
Citat:
|
Citat:
Este și aceasta o sursă pe lângă banul văduvei....!!!:45: |
Citat:
|
Citat:
|
tatal meu este preot. si va spun k este adevarat ca din banul vaduvei faci mai mult decat din sacosa de ani de la nu stiu care patron...caci unde Dumnezeu vede gand bun vine El si ne ajuta cu cele folositoare.
spre exemplu un batran din parohia tatalui meu venea in fiecare luna la biserica si aducea intr'o batista un milion de lei vechi(100 ron)...si pleca luminat de la biserica, schimbat , plin de bucurie ca el a dat din putinul lui ceva pentru Biserica.si va spun ca are o pensie destul de mica. acum ca sunt la seminar inteleg altfel toate vorbele tatalui meu...sincer va spun ca pierdea noptiile de grija pe care o purta pentru biserica. odata ajunsese de la suceava inapoi acasa si s'a suit pe schele la ora 2 noaptea sa vada ce au muncit oamenii cat timp fusese plecat...caci omului trebuie sa ii si arati unde s-au dus banii pe care ia daruit el... numai prin rugaciunile Maicii Domnului a reusit sa termine o constructie asa de mare atat de rapid.caci se vede ca nu se puteau strange atati bani pentru aceasta daca inimile oamenilor nu erau deschise spre Dumnezeu, prin rugaciunile Maicii Sale. un raspuns mai clar: "Cu noi este Dumnezeu intelegeti neamuri si va plecati." nu trebuie Dumnezeu sa gandeasca ca noi , ci noi sa facem voia Lui |
Citat:
|
Multumesc Bisericii si tuturor preotilor pentru ceea ce fac
Ne-a binecuvantat Dumnezeu prin sansele pe care le avem de-a putea face bine. Sa poti da tu pentru CASA LUI, pentru locul în care îti cauti mantuirea si in care te rogi mereu sa fii iertata caci iar ai facut aceleasi nemernicii, pentru locul in care IL simti prezent, asta e o binecuvantare. Gandurile ca ce se intampla cu banii dupa sau ca cine si cum ii dramaluieste, astea fac parte din categoria gandurilor care se lupta cu oamenii sa-i impiedice sa faca bine.
Doamne ajuta-ne sa nu izbandeasca rautatea noastra! |
"Statul Roman,reprezentat de niste cretin din parlament da anual sume incredibile din bani publici pentru reparatii si constructii de noi biserici,desi sant mai multe decat necesar.Prin colectele publice si donatiile facute de prosti,(si din astia sant destui),se reuseste adunarea de alti bani care de obicei o cota parte ajunge in buzunarul popii sa-si faca si el o vila ca ,..are si el copii .Si uite asa prospera an de an sociatatea comerciala numita BOR."
Frate, nu mai sta. Pune mana pe flinta si fa dreptate. Ai boalei popi ! :D Dar iti dau un sfat. Cand faci dreptate, sa nu cumva sa te atingi de banii pe care i-am dat eu. Intai ii izolezi pe aia. Pe toti pe care i-am dat. Daca faci altfel, ma tem ca o sa ies eu cu flinta si cu ce mai apuc si o sa-ti explic un banc misto: stii ce sta in closet invelit intr-o hartie de 500 E si face tzac-pac? Iti zic eu: rolexul meu, banii mei, tu cine te crezi sa te bagi...? |
Off-topic
Citat:
Citat:
Iertati-mi nedumerirea, dar desi ma aflu de 3 ani pe acest forum, tot nu am inteles dupa ce criterii se fac unele excluderi de membri, care pe altii mai "calificati " de a fi exclusi, nu ii atinge de fel... O idee ar fi, ca astfel de postari, care deranjeaza, sa fie sterse de catre Adminul nostru, avand in vedere ca exista nenumarate postari de acest gen, fara ca ele sa fi avut ca urmare banarea cuiva. Nu merge: "pentru unii muma, pentru altii ciuma", cum se spune pe romaneste. Fiecare avem cate o zi proasta, sau suntem ispititi acum in vreme de post. Si cat de crestineste este sa ne mai si iertam unii pe altii. Un Post binecuvantat si plin de bucurii duhovnicesti va urez tuturor. |
inorog a fost banat (cred eu)ca era cam slobod la gura si in unele postari chiar a depasit limita ...a jignit si a folosit cuvinte nepotrivite unui forum ortodox
ar fi trebuit initial dat un avertisment si dupa aceea banat as ruga adminul sa ii permita sa revina pe forum |
Un parinte a terminat de zidit bisericuta, si se gandea ce o sa faca pentru banii de catapeteasma (vreo 300 de milioane).
In cateva zile, o doamna vine in biserica si ii spune: - Parinte, daca mai puneti un hram bisericii, va dau eu toti banii pentru catapeteasma. Doamna a vrut sa puna si hramul Sfantului Policarp al Smirnei. Fiul ei scapase cu viata dintr-un incendiu, iar Sfantul Policarp este ocrotitorul celor arsi. Parintele a pus al doilea hram. Astazi bisericuta are o catapeteasma sculptata in lemn de stejar, de o frumusete rara. Are Domnul grija de acele lucruri care trebuiesc cu adevarat si sunt de folos ! Cat despre celelalte, care nu sunt de neaparata trebuinta... nu stiu ce sa zic. |
Citat:
|
Si atunci de unde sunt bani pentru construit biserici si manastiri. Vad ca exista si cersetorie, dar sa ne apucam atunci toti sa cersim, sau cum sa facem?
|
Citat:
|
Citat:
Subscriu si eu rugamintii tale, o_taranca, caci pierdem un user erudit si cu o buna pregatire teologica, de la care cu certitudine avem multe :53:de invatat. |
Citat:
(cred ca ar trebui banate ideile, nu cuvintele.. ne cramponam atat de cuvinte si nu vedem dincolo de ele. Multe idei daunatoare sunt impachetate f frumos si trec neobservate.. calul troian. :(.) |
inorog
Citat:
oricum, daca vrea respectivul poate scrie sub un alt username, cum fac multi altii, se stiu ei care. si cred ca deja o face. :3: dar suntem off topic....... |
Citat:
Inorogule, te rog frumos, fa-ti un alt cont si mai impartaseste-ne si noua din intelepciunea ta! Eu una consider ca esti un ortodox adevarat, inteligent si cu simtul umorului. Nu ne priva, te rog, de prezenta ta, dar ai grija! |
Citat:
|
Citat:
M-as bucura mult sa se tina cont de aceasta propunere. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
mergeti la Manastirea Stranba din Salaj si veti vedea acolo traire si veti afla raspuns la intrebarea "cum reusesc preotii din tara sa construiasca biserici?"
|
eu cunosc un preot la oras care trebuie sa spun ca ma uimesc si eu cum reuseste sa mearga inainte cu constructia biserici. parintele cel cunosc eu construieste de 6 ani a ajuns abea un pic mai sus de fundatie si are o parohie improvizata si foarte putini credinciosi. el pana acum a strans mai toti bani de la credinciosi , cat din parohie de la cei ce vin mereu cat de la usa la usa cerand un ajutor fiecaruia cat poate. si dupa 6 ani abea acum mitropolia ia acordat un ajutor care consta in 10% din valoarea biserici. in rest mai merge pe la firmele din oras si cere ajutoare si nu numai banesti dar si materile si asa incet incet merge inainte. dar eu cred ca este fff important sa fie onest pentru ca in ultimul timp am vazut fff multi preoti care sau pretat la niste lucruri josnice pentru a putea construi biserica. dupa ce ma uit la parintele cel cunosc vad ca se mai poate construi casa Bunului Dumnezeu si cu multa credinta cu multa rugaciune si post. sa sa stiti ca asa cum merge cu pasi de melc dar e un om cinstit care cere ajutor de la Tatal si nu ieste lasat niciodata singur. la sat ce e drept mai greu dar preoti cred ca fiecare face tot ce poate tot cei sta in putinta sa construiaca folosind toate posibilitatiile pcare le are si punand genunchiul jos.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:35:48. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.