![]() |
Plimbandu-ma de curand prin Bucuresti, mi-a sarit in ochi tricolorul arborat la intrarea intr-o biserica, ca si cum ar fi fost o institutie publica. Mi-am zis "O fi.....vreo sarbatoare... despre care nu stiu".
Ulterior, am remarcat tot mai multe steaguri ale Romaniei arborate la intrarea in tot mai multe biserici, asa incat nu mai putea fi vorba de un eveniment aparte, cat mai degraba de "un obicei". Prin urmare, mi-am intrebat prietenii imprastiati prin Europa daca pe la ei sunt steaguri pe biserici, intrucat nu-mi mai aminteam sa fi vazut asa ceva. TOATE raspunsurile au fost negative - "noi nu avem steaguri pe biserici". Asa ca, va intreb pe voi, de ce sunt steaguri pe bisericile din Romania? Care este semnificatia particulara romaneasca a acestui fenomen? Am inceput sa punem steaguri pe biserici imediat dupa 1989, sau cand a inceput? Merci, |
Citat:
|
Citat:
Si la romano-catolici, pe Sf. Iosif, exista 2 drapele romanesti, in timp ce pe catedrala patriarhala nu am vazut asa ceva. Prin urmare, nu cred ca este manifestarea unui fenomen pur-ortodox pe filiera greaca. Cat despre secte, cine le-ar impiedica sa arboreze drapele pe bisericile lor? Tocmai, ca semn al patriotismului, pentru a dovedi ca si ei sunt fideli autoritatii statului, neamului etc., caci romani sunt si ei.... Asadar, drapelul ca manifestare a patriotismului, in masura in care nu a fost pus la solicitarea enoriasilor, mi se pare o explicatie de fatada. |
Eroi nu se duc la cer?..eu asa stiam ca se duc
Drapelul in sine este lumesc ca doar e facut de mana omului ...ce reprezinta un simbol al patriotismului si al traditiei pur ortoxe-romanesti ..CE daca eu imi iubesc tara inseamna ca sunt de acord cu statul ? statul iubeste cumva tara ? Uite d-asta e atata saracie DA totusi Biserica poate fi de acord cu statul in unele privinte la fel cum nu poate fi de acord cu statul in alte privinte... dar asta nu inseamna ca biserica gata s-a asociat cu statul ca doar statul are cele mai multe probleme si noi nu vom vedea niciodata ca statul sa se inteleaga pe deplin cu biserica ..apoi ca sa existe o asociere intre doua institutii trebuie ca acele institutii sa cada de comun acord Pe cand asa ceva nu se va intamlpla niciodata... |
Citat:
|
Citat:
|
Ok, deci inteleg ca, in anumite cazuri, tricolorul pe biserica nu vizeaza asocierea institutiei bisericii cu statul, cat marcarea romanismului, apartenentei la neam.
Doua intrebari derivate din ipoteza de mai sus: 1 Intrucat romanismul se manifesta atat in fata, cat si inauntrul bisericii, de ce nu punem tricolorul si IN biserica, langa altar? 2 Care sunt motivele pentru care dorim sa avem expresia manifestarii romanismului in timpul slujbei religioase? Precizez ca nu urmaresc sa conving pe cineva cu privire la un anumit aspect, linie de gandire sau scara de valori. Pur si simplu, incerc sa analizez (obiectiv si nu subiectiv) un obicei, pentru a-l putea intelege mai bine. |
Sa nu exageram..
Totusi cu ce ne incurca pe noi steagurile de pe biserica? Oare nu ne putem ruga Lui Dumnezeu ca sunt steaguri pe biserica?..oricum biserica ori cu steaguri ori fara steaguri tot casa Lui Dumnezeu ramane... Imi place asta.."Tu esti Petru si pe aceasta piatra Voi Zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui pe dansa" Doamne ajuta! si iarta-ma daca te-am suparat |
Citat:
Laurentiu, n-ai inteles nimik si se pare ca nici nu te deranjeaza acest fapt. IDEEA ESTE DE CE, pur si simplu, nu de ce nu.... Amin! |
Citat:
2. In timpul slujbei se face referire la "tot poporul roman de pretutindeni", in rest nu se pune accent pe acest aspect al patriotismului. Sa nu uiti niciodata motivul pentru care e facuta biserica si pentru care, noi, crestinii ortodocsi, mergem in ea. |
Raspunsul este foarte simplu :Biserica ca si institutie face parte dintr-un stat...si mi se pare normal ca drapelul statului sa fie la usa bisericii cum si statutul de crestin sa stea langa nationalitatea pe care o ai...drapelul nu diminueaza si nici nu modifica esenta Bisericii ca Locas al Dumnezeirii...din contra.Eu cred ca mai repede mintea omului diminueaza sau anuleaza existenta lui Hristos...decat steagul de la intrarea in Biserica.
Si plus de asta sunt state unde drapelul tarii este la usa sau in curtea fiecarui cetatean...nu mai spun de institutii (interesati-va de statele scandinave) |
"[b] Romanii sunt ortodocsi. Asa ne-am pomenit, asa au trait stramosii nostri. Ortodocsi au fost domnitorii care au zidit biserici si manastiri, ortodocsi au fost Mircea cel Batran, Sfantul Stefan cel Mare, Sfantul Constantin Brancoveanu, Mihai Viteazul, Vasile Lupu, pe care-i pomenim in istorie ca romani si ca ortodocsi. De ce? Pentru ca singura credinta a romanilor, de cand sunt romanii in lumea aceasta, a fost credinta ortodoxa." Arhim. Teofil Paraian - "Din ospatul credintei", Ed. Mitropoliei Olteniei, 2005
|
Citat:
|
Este interesant faptul ca nu toate bisericile au pe ele steaguri.
[COLOR=darkred][COLOR=black]Personal[/COLOR][/COLOR]nici eu nu sunt de acord cu a pune steaguri pe biserici, fie ele si steaguri nationale. Ma declar patriot, luptand pentru apararea traditiilor curate romanesti si crestine, a portului national (cu toate ca nu am inca haine populare, nici taria -cred- de a le purta prin oras). Si eu gandeam odata, ca biserica ar trebui sa aibe un tricolor, asa frumos pus la poarta. Insa nu stiu ce sa zic. Cu toate acestea, [COLOR=darkred]cred ca biserica ar trebui lasata simpla si curata[/COLOR], doar cu un mozaic sau cu o icoana. Spre mahnirea mea, am vazut si steaguri ale Uniunii Europene in curtile bisericilor, ceea ce mi se pare total nepotrivit. Aceasta aduce tot mai mult la vederea bisericii drept "institutie civila", ceea ce este trist. [COLOR=darkred]Nu vad neaparat ceva rau in asta[/COLOR], insa cred ca este mai bine de a ne feri de orice lucru ce ar putea mahni pe vreun crestin. Daca unii simt ca nu e bine, se cade a le explica de ce se pun, iar de nu exista o explicatie duhovniceasca ori folositoare, a se renunta. Cum spuneam, nu multe au steaguri. Iar cele ce au, nu stiu de ce le'au pus. |
Cuviosul Paisie Aghioritul spune ca atunci cand in om exista dragoste pentru Christos, atunci aceasta se va revarsa si in dragostea pentru oameni, pentru locul de munca, pentru neam s.a.m.d. Nationalismul, pretuirea traditiilor, apararea valorilor stramosesti sunt bine placute lui Dumnezeu. De altfel toti Sfintii au fost niste patrioti puternici.
Pentru mine arborarea drapelului national la poarta unei biserici e un semn ca oamenii din acea parohie isi iubesc tara, deci il au pe Christos in inimi. :) |
Oare in rugaciunile noastre nu ne rugam pentru toti cei cazut pe front, in lagare si in inchisori? De ce s-au jertfit acestia? Nu pentru a ne numi noi astazi, "romani"? Si pentru ca ne rugam pentru ei, inseamna ca jerta lor este una nobila si justa.
Drapelul national este una dintre exprimarile rezultatului jertfei lor. Daca ei nu s-ar fi jertfit pentru noi, astazi am fi fost sclavi cu acte in regula. Fie ca Dumnezeu sa-i pomeneasca purerea in imparatia Lui! |
Da, ai dreptate, si eu vad la fel lucrurile cu rugaciunile pentru eroi si cu particularitatile fiecarui popor in cele ce priveste arta bisericeasca, ori alte manifestari exterioare ale credintei.
Gandeam insa la faptul ca daca sunt unii mahniti de steaguri, nu se cade sa tinem cu dintii la ele, pe biserici. In nici un caz sa nu le dam jos de pe scoli, primarii si alte mari institutii ale tarii, insa pe biserici ele pot lipsi. Rugaciunea pentru tara si erai nu va disparea niciodata. Asa ca stau linistit. |
Nici eu nu vad necesitatea steagurilor pe/in Biserici. Totusi la noi nu s-a generalizat aceasta practica, bisericile care au steaguri fiind o exceptie. In Grecia, sunt o exceptie cele care nu au. Aproape in fiecare biserica sta ancorat steagul national. Am fost surprins atunci cand am vazut in Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, a Schitului Lacu din Muntele Atos, unde se nevoiesc monahi romani, atat steagul Sfantului Munte cat si steagul Greciei.
Nu stiu daca acest fapt se datoreaza numai nationalismului de care au dat si dau dovada grecii. Mai degraba, consider ca acest obicei, pastrat mult mai bine la greci, isi are originile in Bizant. Nu trebuie sa uitam ca o buna parte din istoria sa, raporturile dintre Stat si Biserica, au fost caracterizate prin acea "simfonie bizantina". |
Nu inteleg care este problema arborarii steagului romanesc pe o biserica ? Si iti spun ca eu am vazut drapelul si in interiorul unei biserici. Marii duhovnici romani sustin romanismul care printre tineri este tot mai invizibil...
Dupa cum spunea cineva pe forum, Dumnezeu iubeste natiuniile, nu imperiile deci steagul UE nu isi are locul pe biserica, insa Drapelul National da. Nu stii oare ca in anul in care Romania si-a castigat independenta, inainte sa mearga la razboi ostasii au mers la biserica si au sfintit drapelele ..? |
Existenta unei slujbe speciale pentru sfintirea drapelului nu justifica totusi prezenta, sau locul acestuia in biserica. Nu ma sminteste prezenta drapelului pe/in biserici, insa, in ceea ce ma priveste, prefer absenta sa, fara a ma considera prin asta, rupt de trecut. "Sa dam Cezarului ce-i al Cezarului, iar lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu".
PS: Nu sunt de acord nici cu poza (tabloul ) Preafericitului sau ierarhului locului, ce se gaseste pe scaunul arhieresc, in foarte multe biserici. Mi se pare de prisos si inestetic. Doar o parere. Iertare! |
Totusi asta e problema voastra.. ?
Sunteti romani in tara voastra si nu ar trebui sa va deranjeze un drapel ! |
Prezenta tricolorului romanesc in fata Bisericii, nu este un lucru rau. Semnificatia consta in recunoasterea, de catre Biserica, a statului roman, pe teritoriul caruia se afla si definirea poporului pe care-l pastoreste. Nu acelasi lucru pot sa spun despre steagul uniunii europene, pe care si eu l-am vazut in fata unei Biserici, alaturi de tricolor.
|
Citat:
|
Un parinte cunoscut de pe Athos imi spunea ca : "...odata intrat nationalismul in biserica, biserica nu mai este ce trebuie sa fie"
Ortodoxia era dupa parerea dumnealui (si nu numai) UNIVERSALA. Exagerarile merg pina la borduri tricolore in fresca samd. Cunosc oameni de diferite nationalitati care sint ortodocsi nu cred ca trebuie sa le bagam pe nas tot timpul ca sint "altfel" decit noi! Steagurile pe biserica sint duh lumesc indiferent ca sint steaguri ale tarii, UE, NATO, ONU sau a altor organizatii din care facem noi sau altii parte. |
Citat:
Poate inteleg eu gresit si poate sunt cam dur in exprimare, de aceea nu vreau sa fie cu suparare. |
Citat:
ști ce fac frații noștrii ortodocși dacă din greșeală intră într-o biserică unde liturghia nu este în rusă ? sau ceilalți frați mai de la sud ce fac dacă trece cineva cu simboluri otomane prin biserică ? voi ăștia din prima generație sunteți foarte stresanți, nu sunteți pe deplin integrați dar aveți impresia că sunteți mari și deștepți |
intrebare politica
Intrebarea ta este politica deci tacerea in cazul asta e cel mai bun raspuns. Eu aleg totusi sa-ti raspund. In Europa sunt biserici care au steaguri arborate pe ele. Prietenii tai sunt probabil fani UE(?! sic). UE este o entitate gogoritica, lipsita de esenta, este o dama de lux cu veleitati de iubiri comunitare pentru care promovarea viciului si stergerea identitatii nationale sunt principalele deziderate. Vrea iubire exclusiva, fara frontiere... dar exclusiva. Ia bani de la toti si se da celor care-i satisfac capriciile, cu bonusul banilor jefuiti de la cei mai saraci. Un fel de caritas al anilor nostri. Sa fie asta un motiv?
Doar curiozitate. |
SA FIM CUCERITI IN BISERICA?:42:
Si daca avem steag pe biserica nu mai putem fi cuceritii? Prietene cu nu vorbesc de dragul de a vorbii asa ca presupun ca n-ai inteles. Inca odata: poti sa pui oricite rinduri de steaguri peste tot (primarie, brutarie, drogherie, la nea Ilie samd) dar pe biserica nu-si au locul! Nu stiu ce virsta ai dar crede-ma ca eroii nu filfaie steagurile dinainte de razboi (am vazut in Revolutie treaba asta) Nu-ti cere nimeni sa te amesteci cu cultura mondiala ci sa lasi usa bisericii deschisa pentru toti indiferent de natiune, culoarea,.... Sper sa nu intelegi acum ca am spus sa amestecam ortodoxia cu alte confesiuni/religii CA N_AM SPUS! |
CosminPopescu, baietica, tie iti lipseste o doaga! Aia centrala. Vai de tine ca tare esti de plins.
|
Citat:
|
Citat:
|
Nu prietene e o constatare. De ce te arunci asa pe mine? Ce si cind ti-am facut/spus ceva care sa-ti dea dreptul sa ma faci stressant, neintegrat indirect Martor a lui Iehova? Sti tu citi ani am eu? Cine sint sau nu sint?
Ai o zi proasta du-te plimba-te! Nu poti intelege un mesaj cere cuiva sa-ti explice. Dar daca vrei sa o iei ca insulta, ia-o asa! Anunta administratorul sa ma baneze/excluda .....mi se filfiie! (asta ca sa nu fim offtopic) |
Citat:
|
Citat:
Subliminal ai priceput bine. Daca statul recunoaste autoritatea lui Dumnezeu si nu promoveaza legi ucigatoare de suflet sub falsul pretext al tolerantei, atunci este o putere legitima in fata lui Dumnezeu. |
dictatura tolerantei
Citat:
|
CosminPopescu
E clar domnule! Esti vazator cu duhul! Care duh? Ala din razboiul nevazut!
Drept pentru care pentru mine ai "murit" fie-ti tarina usoara! |
Sfantul sarb Nicolae Velimirovici, Cuviosul grec Paisie Aghirotul, Sfantul grec Arsenie Capadocianul sunt exemple de oameni nationalisti. Si dintre romanii, o sa spun doar atat, Sfintii Inchisorilor, toti, Asa ca, eu sunt convins ca nationalismul este un lucru bine placut in fata lui Dumnezeu. Cred ca acest argument este mai mult decat suficient.
Domnilor ar trebui sa va fie mare rusine de felul in care v-ati jignit unul pe celalat: bmd si mihai popescu. Si intr-o zi de post. Nu asa face un crestin adevarat! |
Citat:
bmd si cosmin popescu. |
poate sau molipsit de la greci .aici la toate bisericile sunt arborate drapelul statului grec si drapelul muntelui athos
|
Corn eliu
Cine te-a pus sa judeci intre noi, intr-o zi de post? Nu ti-e rusine?Nu asa face un crestin adevarat!
De ce crezi ca daca esti TU convins de un lucru tine Dumnezeu cont de parerea ta? Sf.Velimirovic isi apara tara de nemti si era soldat, Sf. meu drag Paisie, avea cum au toti grecii, o problema cu turcii DAR ATIT, iar sfintii inchisorilor din cite imi aduc aminte eu nu faceau granite intre cei de o confesiune sau alta si nici dintre cei de o religie si alta (neuitind faptul ca multi au fost inchisi f. tineri doar pentru apartenenta la Legiune!!! Dupa logica ta ar trebuii sa fim toti de extrema dreapta din cauza lor!) N-ai inteles nimic si folosesti argumentatia dupa cum iti place! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:26:21. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.