![]() |
Ce temperament aveti?
As dori sa aflu care este temperamentul vostru si in ce masura va influenteaza acesta relatiile cu cei din jur si cu Dumnezeu.
|
Din cate am invatat, cele 4 tipuri temperamentale sunt :
- coleric, - flegmatic, - sangvinic, - melancolic. Colericul este determinat de bila galbena, reprezentat de foc, plin de caldura si mistuitor ca vara. Sangvinicul se distinge prin predominarea sangelui, este asociat aerului, este violent si nestabil ca primavara. Flegmaticul este pus in legatura cu flegma , cu apa si umiditatea iernii. Melancolicul este dominat de bila neagra, ilustrat prin pamant si toamna. Fiecare tip prezinta trasaturi pozitive, apreciate ca avantajoase, si trasaturi negative, dezavantajoase pentru individ. Un tip de temperament nu poate fi preferat altuia dupa vreun criteriu care sa-l prezinte mai bun. Descrierea trasaturilor temperamentului Coleric: pozitive: vointaaccentuata, procese afective intense, bogatia si intensitatea reactiilor, pasionalitatea; negative: excitabilitate, iritabilitate, agresivitate, inegalitatea trairilor. 41887ipg89tyd8s Sangvinic: pozitive: sociabilitate, buna dispozitie, reactivitate accentuata, dinamism; negative: fluctuatia si inegalitatea trairilor, multumirea de sine, superficialitate, sugestibilitate, inconstanta. Flegmatic: pozitive: tolerante, rabdare, perseverenta, echilibru; negative: reactivitate redusa, adaptabilitate dificila, monotonie afectiva, inclinatia spre stereotipie. Melancolic: pozitive: procese afective intense si durabile, sarguinta, perseverenta, responsabilitate si simt al datoriei; negative: adabtabilitate si mobilitate redusa, predispozitii inspre anxietate, neincredere in sine si pesimism. Mai multe puteti citi aici : http://www.referatele.com/referate/f...overtitul-.php Cineva spunea pe aici, intr-o postare, ca s-a creat inca un prilej de copy/paste cu ocazia acelui topic, si ca era infinit mai usor sa consulte dictionarul (initiatorul intrebarii despre deznadejde). Ok, de acord - este benefic sa consulti dictionarul, dar este infinit mai folositor sa interactionezi cu semenii tai. De bine tuturor !!! |
Personal, habar nu am carui tip temperamental apartin eu. As putea zice ca sunt melancolica - in raport cu semenii mei.
In ceea ce priveste relatia mea cu Bunul Dumnezeu, cred ca ar trebui sa-l intreb pe el cata rabdare a avut fatza de mine pana mi-am gasit calea catre el. Si acum, de cate ori mai uit calea, ma mustra, pentru ca orice parinte care isi iubeste copiii si-i mustra ca sa-i indrepte ! De bine tuturor !!! Indiferent de tipul temperamental.... |
Nu cred în existența a așa ceva. Sunt șabloane, etichete, ale minții omenești. Suntem ceea ce suntem și suntem diferențiați doar în măsura în care am fructificat sau risipit talanții dați.
|
Cred ca si eu ma asociez cu melancolic...
|
Citat:
|
Citat:
|
temperamentul meu-este de pițipoancă
|
Citat:
|
Sau pisipoancă
|
Citat:
|
In primul rand, temperamentul sau [COLOR=#0000ff]caracterul[/COLOR] unui organism viu, ne arată felul cum [COLOR=#0000ff]reacționează[/COLOR], sau cum se comportă în anumite situații de schimbare a unor elemente din mediul înconjurător.
In temperament nu trebuie sa crezi sau nu, nu e un idol sau o divinitate. Psihologul roman Nicolae Margineanu a considerat ca temperamentul caracterizeaza forma manifestarilor noastre si, de aceea, l-a definit drept [COLOR=brown]aspectul formal al afectivitatii si reactivitatii motorii specifice unei persoane[/COLOR]. In cateva cuvinte, [COLOR=magenta]COLERICUL [/COLOR]e un om combatant, capabil, sigur pe sine, pozitiv, acctiv, tenace, lider, indraznet, productiv, insa poate fi si despotic, nepasator, incapatanat, certaret, lipsit de tact, poruncitor, manipulator, artagos, viclean. GENUL OMULUI CARUIA II PLACE SA CONDUCA, SA DEA INDICATII. E sociabil, destul de comunicativ. [COLOR=magenta]SANGVINICUL[/COLOR] este animat, voios, sociabil, spontan, optimist, amuzant, vesel, antrenant, volubil, popular, dar si indisciplinat, obositor, neatent, naiv, flecar, dezorganizat, increzut. GENUL OMULUI CARUIA II PLACE SA ISI FACA PRIETENI, SE PLICTISESTE REPEDE, II PLACE SA VORBEASCA MULT. [COLOR=magenta]FLEGMATICUL [/COLOR][COLOR=black]este pasnic, adaptabil, autocontrolat, rezervat, rabdator, diplomat, inofensiv, pacificator, bun ascultator, dar poate fi si inexpresiv, neimplicat, indiferent, lenes, las, sceptic. ESTE GENUL OMULUI "PAPA-LAPTE"(scuzati expresia) :p sau NU NEAPARAT. TOTUSI UN OM CALM, RABDATOR, UN OM PLACUT.:8:[/COLOR] [COLOR=magenta]MELANCOLICUL[/COLOR][COLOR=black] este un om analitic, altruist, amabil, respectiuos, sensibil, prevazator, idealist, cultivat, meticulos, profund, manierat, loial, meloman, perfectionist, decent, insa poate fi si sfios, temator, tipicar, pretentios, pesimist, stingher, depresiv, singuratic, suspicios, neincrezator, critic. ESTE GENUL OMULUI VISATOR( in special in perioada adolescentei), DORESTE O LUME MAI BUNA, ARE GUSTURI RAFINATE(dc are mediul prielnic), NU E COMUNICATIV, DOAR UNEORI, NU E SOCIABIL, placandu-i sa stea retras, singur, sa mediteze.[/COLOR] In legatura cu definitia temperamentului: temperamentul caracterizeaza forma manifestarilor noastre, adica, spre exemplu: fiind vorba de o cearta, colericul va incerca sa se impuna, sa se faca respectat, sa domine discutia; sangvinicul va face la fel, doar ca mai putin violent; flegmaticul va lasa de multe ori de la el de dragul de a fi pace si intelegere; melancolicul sau se va apara, sau se va inchide in sine. TEmperamentul este sinonim cu [COLOR=blue]firea. Nu se poate sa nu fi auzit expresia "e......din fire". Sau cand spui ca asa esti tu, din fire.[/COLOR] |
Despre temperamente vorbeste si parintele Arsenie Boca , e bine sa ne stim temperamentul, na ca sa ne consideram mai buni sau mai rai decat altii, dar ne ajuta mai bine la conosterea si stapanirea de sine, personal sunt melancolic, in clasa a-X-a am invatat , la psihologie, pot sa spun ca m-a ajutat faptul ca stiu ce temperamenet am.
|
Cititi scrierile Sfintilor Parinti si urmati modul lor de viata,presarat cu darul smereniei,al rugaciunii,al iubirii de aproapele si multe altele daruri cu care sunt inzestrati Sfintii,bine placut inaintea Lui Dumnezeu.
Trebuie sa avem un temperament uman sa fim solidari cu cei din jurul nostru.Cum pot eu sa cer de la Dumnezeu sa ma iubeasca si sa ma ierte de pacate,daca eu nu sunt in stare sa fac acelasi lucru pentru aproepele meu. Post usor si cu folos duhovnicesc! |
Eu in general, sint o persoana calma, optimista, plina de energie, muncesc mult, ma rog mult ( as putea mai mult :mad:) insa imi plac lucrurile neclare sa fie lamurite pe loc. Ca sa se evite discordia.:8:
Incerc sa ajung la mantuirea sufletului, insa ca orice muritor de rind, gresesc mult. |
Temperamentele exista, oricat s-ar incerca negarea acestora. Unul este nervos in permanenta, iar altul doarme pe el in permanenta; unul este agitat tot timpul, iar altul este de un calm aproape ciudat.
Ceea ce este important insa, este faptul ca tocmai cele mai dificile temperamente se pot sfinti mai usor decat cei cu temperamente blande, calme si dorminde. Cei agitati, daca se pun in slujba binelui, pot lucru mai cu ravna, in timp ce pe cei prea calmi, cu greu ii ambitionezi sa lupte cu sau pentru ceva. Cei mai mari sfinti sunt o parte dintre cei intorsi, care au avut mai inainte un temperament iute, nervos. Sfantul Apostol Pavel era foarte infierbantat de ceea ce facea, era iute si dintr-o bucata (spre deosebire de Sfantul Apostol Ioan). Sfanta Maria Egipteanca avea o aprindere a trupului rara, ajungand sa pacatuiasca numai si numai pentru placere, si nu pentru bani. Dar s-a intors. Mania celui nervos poate devine o sfanta manie, daca e intoarsa spre ce trebuie. |
ce-i aia?
Citat:
|
Pitipoanca=tineretul de astazi ce copie stilul de viata a unora dintre vedete si unele dintre aceste stiluri nu sunt tocmai morale si potrivite,dat fiind faptul ca aceasta asemanare sau transfomare a unora dintre tineri se intampla la o varsta frageda si are ca consecinta instrainarea de bunurile morale lasate de Dumnezeu.Rationamentul cu care am fost inzestrati, a fost daruit noua intocmai sa ne deosebim de animale si sa nu fim asisderea lor,cu toate ca unele dintre animale actioneaza intr-un mod mai prietenesc decat om facem unii dintre noi ce ne numim oameni.Nu pot tagadui aceasta manifestare pe scara sociala ce dezumanizeaza.
Rugaciune si smerenie pentru a avea ganduri bune si spori in fapte bune.Amin! Post usor si cu folos duhovnicesc! |
Imi cer scuze ieri m-am distrat un pic sint pitipoanca
|
Citat:
|
Janina,am observat ca nu le ai cu folosirea virgulei si,sincer,aceasta cam schimonoseste propozitia,dar,nici la formularea unei expresii nu te pricepi?Cu realizarea unei conversatii concrete,astfel incat sa inteleaga si omul ce vrei de fapt,dincolo de pastilele scurte si fara sens pe care le tot arunci.
Revizuieste-ti atitudinea,daca,totusi doresti sa te incadrezi cumva,fii tu insati dar exprima ceva mai mult...in asta consta o conversatie,un schimb de pareri. |
Citat:
|
Da zicea parintele Dumitru Staniloae intr-un interviu in 1993 inainte de trecerea sa la Domnul:
(o zicea referindu-se la ce se crede ca se stie tot; cred ca de acolo si vine stiinta de la sti...:)) ) "În secolul XIX se credea ca poate sa cunoasca si cele spirituale, dar nu le poate cunoaste. Psihologia este cea mai slaba dintre stiinte pentru ca vrea sa reduca la câteva legi viata spirituala a omului; omul este o mare taina. Eu sunt o mare taina fata de celalalt, desi ma deosebesc de altii si fiecare se deosebeste de altii; fiecare este o taina de necuprins, de nedefinit. Fiecare este o taina, fiecare este mereu nou, fiecare este altfel decât altul, asa ca nu poti sa reduci viata persoanei la o stiinta precisa, asa cum pretinde stiinta. Persoana e o mare taina, dealtfel si lucrurile, fiecare sunt taine…" |
Citat:
Noi nu avem un singur temperament, ci le avem pe toate, dar sunt 2 dominante; deci suntem un amestec, din care mai pregnante sunt doua. |
Citat:
|
Citat:
Dacă tâlharul pe cruce într-o clipă și-a schimbat firea păcătoasă împărtășindu-l pe Hristos înseamnă că orice om dacă vrea poate.Așadar chiar dacă psihologia împarte oamenii pe temperamente cred că aceștia prin puterea credinței capătă un temperament pe care l-aș numi îndumnezeirea (unire cu Dumnezeu) pe care nu-l vom găsi în cârțile de psihologie dar care cu siguranță există. |
Cand am fost in liceu am invatat si psihologia,chiar dadeam teza la aceasta materie.Printre alte lectii,la teza ni se daduse sa invatam tot capitolul despre temperamente.Care mai de care au tocit o gramada,insa cand a venit profesoara a spus subiectul pentru teza;"descrieti-va propriul temperament!".Toti au ramas paff,nu se asteptau la o astfel de incercare,care nu prea avea de-a face cu toceala,dar bine-neteles ca trebuia facuta o descriere amanuntita in functie de tipurile de temperament invatate.
Cred ca am luat zece in acea teza si,mai mult decat atat am pus-o pe profesoara intr-o situatie putin mai dificila,scriind o lucrare destul de ciudata,una care reflecta o personalitate nu prea adaptata mediului social. In consecinta,am exprimat trasaturi din fiecare temperament in parte,apoi un haos din amestecul acestora,iar in final ceea ce ma poate reprezenta mai bine si anume,temperamentul melancolic...cu toate ca balanseaza cam la acelasi nivel doua tipuri de temperament,flegmatic si melancolic,cu toate ca am fost intotdeuna timida,dar niciodata papa-lapte si nici nu stau sa crosetez. Deci,ne inclinam spre anumite temperamente,insa intrunim trasaturi din fiecare,mai mult sau mai putin.Oricum,genetica asta ne omoara,pana la urma,fie ca suntem mai credinciosi,sau mai putin credinciosi,tot psihologia asta ciudata ne coordoneaza intr-o buna masura din surdina evenimentelor intampinate de-a lungul vietii si-a geneticii incontestabile. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Nici eu nu prea cred in temperament,doua luni pot fi trist,un an fericit sau invers,nervos pot fi 1 luna ,pot sa am o fire nelinistita o perioada apoi trece.Toate trec.Pot sa fiu melancolic o perioada apoi nu etc.
Cristian nu ai vazut tigru plangand?:21: |
http://www.scribd.com/doc/9023096/Ti...Descriere-Jung
Jung vorbeste despre doua tipuri: extravertit si introvertit. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 17:42:22. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.