![]() |
Duminicile Triodului
Cu siguranta ca Sfintii Parinti cand au randuit aceasta perioada a anului bisericesc au avut in vedere o anumita ordine. Sa cautam ordinea Duminicilor Triodului.
|
eu pana de curand nu stiam de perioadele astea, Triod-ul si celelalte, darmite de ordinea duminicilor respective.
Asa ca astept cu interes sa posteze aici cativa teologi mai invatati :25: |
[SIZE=2]Perioada Triodului cuprinde 10 duminici. Acestea se impart astfel: primele 4 duminici sunt de pregatire pentru Postului Sfintelor Pasti (Duminica Vamesului si a Fariseului; Duminica Fiului Risipitor; Duminica Infricosatei Judecati si Duminica Izgonirii lui Adam din Rai) si 6 duminici ale Postului Mare (Duminica Ortodoxiei, Duminica Sfantului Grigorie Palama, Duminica Sfintei Cruci, Duminica Sfantului Ioan Scararul, Duminica Sfintei Maria Egipteanca si Duminica Floriilor).[/SIZE]
|
multumesc pentru lamuriri, foarte frumos explicate.
|
1.Duminica ortodoxiei
1. Astfel, după cale de o săptămână, întâlnim prima Duminică, numită Duminica Ortodoxiei. Ea ne amintește în fiecare an biruința ortodoxiei asupra ereziei numită iconoclasm, și asupra tuturor ereziilor. Dreapta credință, temelia Bisericii noastre străbune, acel grăunte de muștar de care pomenește Iisus ucenicilor Săi, nu a putut fi menținută decât cu foarte multă osteneală și lupte îndelungate, deoarece încă de la începutul răspândirii ei, au apărut unele erezii - adică devieri de la adevăr - precum neghina în lanul de grâu.
Dar Hristos Domnul, Capul Bisericii, Mirele ei, Cel ce a biruit moartea și Care a făgăduit Apostolilor: ''Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului'' (Matei 28:20), a făcut biruință prin luptătorii și pururea pomeniții dascăli și învățători ai întregii lumi din primele secole creștine. Una dintre cele mai mari erezii este iconoclasmul, sau lupta împotriva icoanelor, luptă care a durat aproape două secole (de la 725 la 842), dezbrăcând Biserica lui Hristos de podoabele ei și îmbrăcând-o în haină de doliu. Aceasta a avut ca urmări pozitive stabilirea unei teologii a sfintelor icoane, la Sinodul al VII-lea de la Nicea (787), de către sfinții părinți mărturisitori ai vremii aceleia, dintre care amintim pe Sf. Ioan Damaschin, Sf. Teodor Studitul, Sf. Nichifor Mărturisitorul și mulți alții. Sf. Ioan Damaschin spune că ''Dacă nu te închini icoanei lui Hristos, nu te închini nici Fiului lui Dumnezeu, care este icoană vie a nevăzutului Dumnezeu și chip cu totul asemenea'' (Prof. Dr. Ene Braniste, Liturgica Generală, Buc., 1993, p. 420). Lupta împotriva icoanelor se încheie pe vremea împărătesei Teodora, când se fixează la 11 Martie, 843 prima Duminică a Marelui Post, ca fiind Duminica Ortodoxiei. |
2.Duminica inchinata Sf.Grigore Palama
2. O altă biruință a Bisericii Ortodoxe o sărbătorim în a doua Duminică a Postului Mare, care este închinată Sf. Grigore Palama, cel prin care s-a adus această mare biruință. Aceasta s-a întâmplat în sec. al XIV-lea, când apare în Occident curentul renascentist. Teoriile teologice din acea vreme își schimbă orientarea spre filozofia antichități. Acum Biserica este amenințată de așa-zisul ''realism rațional'', care încearcă să explice cunoașterea lui Dumnezeu și adevărul creștin pe cale raională. În aceste împrejurări, Sf. Grigore Palama, bazat pe Sf. Scriptură, pe Sf. Tradiție a Sf. Părinți și pe experiența Sf. Isihaști, demonstrează că trăirea mistică este posibilă, și poate duce pe om la îndumnezeire, deoarece omul este chemat la sfințenie și la unirea cu Dumnezeu încă de pe pământ: ''Fiți sfinți, pentrucă Eu sunt Sfânt'' (1 Petru 1:16; Levitic. 11:45). Cu ajutorul acestor dogme, confirmate de sinoadele din acea vreme, Sf. Grigore Palama și Sf. Isihaști mențin vie flacăra credinței ortodoxe și salvează Biserica răsăriteană de la o posibilă divizare, așa cum s-a întâmplat în Biserica Catolică, păstrând astfel și întărind dreapta și adevărata credință
Calea netedă de până acum ne-a prezentat zbuciumările din sânul Bisericii și biruința Mântuitorului prin sfinții Săi – „Minunat este Dumnezeu întru sfinții Lui'' (Ps. 67:36). |
3.Duminica Sf.Cruci
3. A treia Duminică este închinată Sfintei Cruci. Aceasta a fost așezată în mijlocul postului, precum pomul vieții a fost așezat în mijlocul Raiului ''din carele mâncând vom fi vii și nu vom muri ca Adam'' (Fericirile, Duminica Glasului 7). Se face pomenirea Sfintei Cruci spre îmbărbătare și aducere aminte a țintei noastre. Duminica aceasta reprezintă popasul de odihnă al pelerinajului duhovnicesc înaintea urcușului spre Înviere. Ne închinăm ei, cinstind pe Hristos, care de bună voie, pironindu-se pe cruce a ridicat păcatele întregii omeniri: ''Să ne apropiem curățiți cu postul, cu căldură să sărutăm lemnul cel prea sfânt cu laude, pe care Hristos răstignindu-se a mântuit lumea ca un milostiv'' (Canonul Sf. Cruci, Cântarea a 5-a)
Astfel ne amintește și bucuria pentru care ne ostenim postind atât de mâncare cât și de păcate. Ne odihnim puțin și ne închinăm Sfintei Cruce: ''Crucii Tale ne închinăm Hristoase și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim'' (Canonul Sf. Cruci). Prin puterea ei cerem să fim părăsiți de toate ispitele, ca să putem parcurge cu bine până la sfârșit calea postului. Urcușul abia acum începe. |
4.Duminica inchinata Sf.Ioan Scararul
4. Duminica a patra a Marelui Post este închinată Sf. Ioan Scărarul. Ea este rânduită aici spre cinstirea acestui mare pustnic care a viețuit în Muntele Sinai și care ne învață prin viața și scrierile sale cum să ne dirijăm efortul pentru a urma pe Iisus. ''Stâlp însuflețit cu adevărat și chip al înfrânării câștigându-te pe tine Părinte Ioane, toți cinstim pomenirea ta'' (Canonul Sf. Ioan Scărarul). Acest sfânt, prin lucrarea sa intitulată ''Scara paradisului,'' împărțită în 30 de capitole, ne învață prin reguli practice și precise cum putem urca spre desăvârșire, spre despătimire, prin înfrânare, prin post și prin rugăciune. Această scară imaginară, asemenea scării pe care a văzut-o Iacov din Vechiul Testament este ''... sprijinită pe pământ, iar cu vârful atingea cerul pe care se suiau și se pogorau îngerii'' (Fac. 28:12).
Astfel, prin înfrânare, post, rugăciune și cu stăruință, omul poate ajunge eliberat de patimi, poate dobândi pacea lăuntrică, poate avea parte de lumina Dumnezeirii ca dar de la Dumnezeu, iar în vârful acestei scări află iubirea lui Dumnezeu, iubire care culminează acest urcuș. Toată viața noastră trebuie să fie un urcuș; mereu trebuie să ne avântăm mai sus, să dorim ca astăzi să fim mai buni decât ieri, neținând seama de vârstă, căci urcușul acesta nu cunoaște limite. |
5.Duminica inchinata Sf.Maria Egipteanca
5. Cea de-a cincea Duminică s-a rânduit a fi închinată Sfintei Maria Egipteanca. După ce am învățat cum să luptăm împotriva relelor ce zac în noi, și ca nu cumva, din ispita diavolului să cădem în desnădejde prin aducerea aminte a păcatelor din trecut, ni se pune înainte viața Sfintei Maria Egipteanca, cel mai perfect model de pocăință neclintită și nădejde puternică. Cea care în tinerețile ei a fost ''arma păcatului'' și ''pricina răutății multora'', prin dumnezeiască purtare de grijă, ajunge la sfințenia cea mai desăvârșită, viețuind întocmai ca îngerii, lepădându-se de lume și de toate păcatele trecutului. Suntem astfel îndemnați la pocăință adevărată și la spovedanie curată, să ne judecăm noi înșine înainte de a fi judecați de Dreptul Judecător. Căci așa cum spun Sfinții Părinți, nu vom fi pedepsiți pentru păcatele noastre, oricât ar fi de multe și de grele, ci pentru lipsa de pocăință.
Luând toate aceste ''medicamente'' prescrise de Sf. Părinți pentru acest post, care au ca scop vindecarea sufletească și trupească, fără îndoială că vom deveni curați și bine pregătiți pentru a lua parte la ultimele evenimente din viața pământească a Mântuitorului. |
6.Duminica Floriilor
6. Intrarea în Ierusalim, sau Duminica Floriilor este a șasea Duminică din Postul Mare. Pentru a împlini toate profețiile, înainte de patima Sa cea de bună voie, despre care ca un Dumnezeu știa când se va împlini, Iisus, pentru prima dată în viata Sa pământească, acceptă să fie aclamat ca un împărat, pregătindu-Și singur intrarea triumfală pe Poarta de Aur a Ierusalimului, după cum spune profetul, ''Saltă de bucurie fiică a Sionului ... împăratul tău vine pe mânzul asinei'' (Zah. 9,9). Prin intrarea în Ierusalim ca împărat, Iisus a vrut să arate încă din timpul vieții că El este Mesia, Împăratul lumii Cel așteptat, anticipând prin aceasta biruința Sa asupra morții. Poporul L-a întâmpinat cu ramuri de finic și buchete de flori și își așterneau hainele la picioarele Lui ca să le sfințească, cântând cu bucurie: ''Osana, Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului'' (Ps. 117,26)
Pentru un moment omenirea L-a simțit pe Dumnezeu în mijlocul ei, dar numai peste câteva zile, aceeași mulțime, cu aceleași guri va striga: ''Ia-L, Răstigneste-L'' (Ioan 19,15). De atunci și până astăzi Iisus vrea să-si facă intrarea triumfală și prin ușile inimilor oamenilor, a creaturilor Sale și să se instaleze Împărat: ''Iată, stau la ușă și bat; de va auzi cineva glasul Meu și va deschide ușa, voi intra la el și voi cina cu el și el cu Mine'' (Apoc. 3,20). Să-L primim, ca apoi în săptămâna care urmează să putem sta alături de Maica Sa, de mironosițe și de Sfinții Apostoli, părtași la sfintele Sale patimi. Știind că își trăiește ultimele zile pământești, Iisus dădu ucenicilor Săi, și nouă, ultimele învățături. Ca pildă de smerenie, Iisus spălă picioarele apostolilor ca să aibă parte de El (vezi Ioan 13,8); ca amintire le lăsă Sfânta Euharistie, sau Sfânta Împărtășanie, ca să aibă viață în El. Apoi se dă ca ''un miel spre junghiere'' (Isa. 53,7), de bună voie răbdând toate pentru noi. După un ultim efort, iată-ne ajunși la capătul urcușului nostru duhovnicesc - slăvita Înviere - biruința cea mare asupra morții. Cu cuvinte frumoase Sf. Ioan Gură de Aur ne îndeamnă să ne veselim în această unică și sfântă zi, toți cei ce s-au ostenit și cei ce nu s-au ostenit, arătând astfel cât de mare este bucuria Învierii Domnului, care este și învierea noastră. Însuși Iisus, după Învierea Sa, primul cuvânt l-a adresat mironosițelor - ''Bucurați-vă!'' De două mii de ani aceasta este cea mai mare bucurie a creștinătății. Noi nu o sărbătorim numai o dată pe an, ci fiecare Duminică de peste an este închinată Învierii Domnului, în care credincioșii cântă la Sf. Liturghie: ''Veniți să ne închinăm și să cădem la Hristos. Mântuiește-ne pe noi, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce ai înviat din morți, pe noi ce-Ți cântăm Ție: Aliluia'' (Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, Intrarea Mică). |
Multumim, Carmina, este important sa stim cum este randuit acest post.:53:
|
Mie mi-a placut ceea ce am citit,Nina,si de aceea am si postat aici;postul mare privit ca un pelerinaj duhovnicesc,cu momentul de ragaz din Duminica Sf.Cruci,acel popas spiritual pe care-l face calatorul la Sf.Troita,inainte de a pleca mai departe pe drumul sau.
|
Citat:
Este important cum vedem noi si cum traim noi acest post!!! |
Duminica Infricosatei judecati
Din Evanghelia acestei Duminici- Matei 25,31-46, am retinut criteriul judecatii- participarea sau neparticiparea la iubirea fata de Dumnezeu prin semeni. Iata, cum in chip tainic Hristos ne intampina prin semeni. La judecata Dumnezeu nu se foloseste de criterii omenesti, pentru ca judecata lui Dumnezeu nu se confunda cu judecata oamenilor.
|
O carte foarte frumoasa si folositoare despre postul mare, in care se explica si semnificatia dumnicilor din acest post, este Postul Mare(Great Lent) de parintele Alexandru Schmemann.
Din cate stiu duminicile postului mare nu aveau la inceput acesti sfinti, ci aveau evangheliile la care se face aluzie in saptamanile respective in stihiri. Aceste evanghelii au fost partial puse in perioada de opregatire a postului. Cu timpul au fost marcate duminicile din post cu sfinti foarte importanti care exemplifica un anumit tip de sfintenie. Duminica Ortodoxiei a fost stabilita in prima duminica din post pentru ca atunci a fost hotarata definitiv cinstirea icoanelor (un motiv istoric, deci). |
Citat:
|
2 atașament(e)
Duminica a IV-a din Triod este cea a Izgonirii lui Adam din Rai. Multi poate vad in acest act, al izgonirii, imaginea unui Dumnezeu crud si neiertator. Dar nu este deloc asa. Dumnezeu il lasa pe omul cazut, sa poarte, si, prin urmare, sa simta, in sens pedagogic, povara pacatului. Dar nu il paraseste. Vegheaza continuu asupra lui, prin purtarea Sa de grija, concretizata in iconomia mantuirii.
De aceea, icoana Izgonirii protoparintilor din rai cred ca poate fi deplin inteleasa, numai in lumina icoanei Invierii Domnului, mai exact, a Pogorarii la iad. Dumnezeu stia ca izgonirii, ii va urma, la plinirea vremii, regasirea. O regasire, care, prin intermediul lui Hristos, ii va face pe Adam si Eva, iarasi partasi luminii si "cetateni ai Raiului". |
Imnografia Duminicii lasatului sec de branza se intemeiaza pe imaginea lui Adam tanguindu-se inaintea portilor raiului. In Biserica primelor veacuri, in aceasta duminica avea loc scoaterea temporara a penitentilor in afara bisericii. Acestia trebuiau sa ramana in afara usilor bisericii (ca oarecand Adam in fata usilor incuiate ale raiului) si sa-si planga pacatele pana la sfarsitul Postului Mare, cand erau reintrodusi in ea impreuna cu cei care inca nu faceau parte din comunitatea bisericeasca.
|
Duminica vamesului si a fariseului
Pentru ca am intrat in perioada Triodului, doresc sa reiau aceasta tema. Nu voi spune multe despre duminica de ieri, ci doar un aspect pe care multa vreme nu l-am luat in seama. De regula, cand auzeam de aceasta duminica, imi venea rapid in minte mandria si smerenia.
Ieri mi-a fost dat sa iau in seama si alt aspect: daca fariseii erau bine vazuti in vremea Mantuitorului, in vreme ce vamesii erau dispretuiti, cel ce se intoarce mai indreptat la casa sa este vamesul, cel care in ochii omului era dispretuit. E de luat in seama acest lucru - spunem cu usurinta despre multi ca au diverse chipuri, dar oare stim noi cum sunt in ochii lui Dumnezeu? Poate ei vor intra in Imparatia Cerurilor. E timpul sa ne oprim mai mult la noi insine. |
Da, Costel, sunt de acord cu tine! Iar acum doi ani in aceasta duminica am auzit o predica deosebit de frumoasa a Parintelui de aici pe tema Vamesului si a Fariseului. Cand eram copil intotdeauna imi spuneam in gandul meu ca un om precum fariseul este "rau" pentru ca minte: probabil ca era un laudaros care nu facea nici o zecime din ce spunea ca face. Iar la varsta respectiva nici nu prea stiam nimic despre vamesi.
Parintele Stefan ne-a explicat insa ceva deosebit de interesant (pentru mine). Chiar daca fariseul intr-adevar era un om foarte drept, chiar daca tot ce a spus era adevarul curat, lipsa lui de smerenie l-a impovarat mai greu decat pe vames. Si chiar daca vamesul ar fi avut toate pacatele pe care le aveau multi vamesi in vremea aceea: si anume chinuiau oamenii ca sa poata stranga impozitele, faceau camata, erau desfranati, nu dadeau averea saracilor, deci chiar daca vamesul ar fi avut toate aceste pacate, umilinta si parerea lui de rau adevarata l-ar fi mantuit. Pentru mine aceasta a fost una dintre predicile cele mai pline de invataminte pe care le-am auzit. Deci oricate pacate am avea, daca ne smerim si ne pocaim cu adevarat, spovedindu-ne cu toata inima si apoi impartasindu-ne, primim iertare precum acest vames. Iar daca mergem la spovedanie gandind: "da, am pacatuit, dar uite, vecinul....", atunci mai rau ne va merge decat fariseului! Doamne ajuta! Cristina |
Duminicile pregatitoare Postului Mare pun accentul pe rugaciune (Duminica Vamesului si fariseului), pocainta (Duminica Fiului risipitor), milostenie (Duminica Infricosatoarei judecati)- aceeasi oridine o intalnim si in fericiri.
|
Cred ca in aceeasi masura in care pericopa evanghelica citita in Duminica Vamesului si a Fariseului, ne vorbeste despre smerenie si mandrie, ne vorbeste totodata despre aparente si judecarea aproapelui.
Vamesul, omul smerit, nu urmeaza aparentelor si, de aceea, nu emite judecati cu privire la celalalt. Se judeca doar pe sine. Fariseul, omul mandru, il judeca pe celalalt dupa aparente, uitand sa se judece pe sine. Dupa cum vamesul si fariseul se rugau alaturi fiind in acelasi templu, tot asa se gasesc inaintea altarului inimii noastre, alaturate, smerenia si mandria, pacatele de multe feluri ale vamesului si indreptatirea de sine a fariseului, venita din indeplinirea prescriptiilor Legii. Stiind, ca doar rugaciunea unuia este bineprimita de Dumnezeu, cea a vamesului, sa ne ostenim a aduce si noi rugaciuni cu inima smerita. Sa dam smereniei intaietate in inimile noastre! Decat sa "bifam" virtutile, asemenea fariseului, este mai de dorit sa ne vedem multimea pacatelor precum vamesul. |
Daca tot vorbim de duminica vamesului si a fariseului e bine sa amintim si de locul in care stau cei doi. Multi isi doresc sa aiba un loc cat mai aproape de altar, probabil asta vine din lume - nu poti lua paine decat daca ajungi in fata vanzatorului. Si pe acest principiu se considera ca cu cat esti mai in fata cu atat mai bine. Dar cel care se intoarce mai indreptat este vamesul care "departe statea" de altar. E bine sa ne amintim ca Dumnezeu ne poate hrani si in pustiu - asa ca nu e important unde esti in biserica, ci cum esti - cu gandul sau lipsit de gandul la El.
|
Citat:
Doamne ajuta! Cristina |
Cuvintele fariseului: Dumnezeule, iți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți oameni, răpitori, nedrepți, adulteri, sau ca și acest vameș, arata lipsa unei virtuti esentiale: a iubirii. Daca ar fi avut dragoste, nu s-ar fi semetit, nu s-ar fi laudat: dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește.
|
Citat:
|
Exista o stransa legatura intre Duminica Fiului Risipitor (pilda Fiului Risipitor) si randuiala tunderii in monahism. Inainte de a fi tuns, fratele este dezbracat de vesmantul sau, purtand numai o camasa lunga de culoare alba, este descult si poarta parul desfacut, inchipuindu-l pe fiul cel risipitor.
Acest aspect este subliniat mai ales de troparul ce se canta in timpul in care fratele este adus catre biserica, pana in naos, "Bratele parintesti": "Bratele parintesti sarguieste a-mi le deschide mie, ca in desfatari am cheltuit toata viata mea, spre bogatia cea necheltuita a indurarilor Tale, privind Mantuitorule, acum, nu trece cu vederea inima mea cea saraca, caci catre Tine, Doamne, cu umilinta strig: Am gresit, Parinte, la cer si inaintea Ta!" |
Citat:
|
Aceste icoane sunt alfa si omega, inceputul si sfarsitul, Postului Mare. Intre aceste doua duminici, cea "a izgonirii" si cea a "izbavirii", suntem chemati sa parcurgem tainic intreaga istorie a mantuirii neamului omenesc, spre a putea canta cu indraznire: "Praznuim omorarea mortii/Sfaramarea iadului si incepatura altei vietii vesnice."
http://www.credo.ro/icoane/Izgonirea...am_din_Rai.jpg http://str1.crestin-ortodox.ro/foto/...i20jj02252.jpg |
Duminica Ortodoxiei
Anul acesta, in Bucuresti, va fi adusa icoana facatoare de minuni de la Manastirea Ghighiu, cu ocazia Duminicii inchinata Ortodoxiei (biserica Icoanei).
In unele tari, in aceasta duminica, exista obiceiul sa slujeasca intr-o biserica ortodoxa mai multi preoti ortodocsi de diferite nationalitati: greci, rusi, francezi, romani ... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:36:12. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.