![]() |
1 Martie - 8 Martie
Toata lumea este entuziasmata de aceste zile... Nu inteleg de ce... Pt ca Sarbatorile crestine, nu sunt prea luate-n seama... "simbolurile" crestine nu sunt in piete... pe toate mesele si pe bulevarde...
Ma mir totusi ca "idolatria" ramane "aparte" in noi... Venind de la Facultate, vedeam cestinii cufundand-se in "martisoare"... Stiu sunt "simboluri" al "pretuirii si respectului, al iubirii si al bucuriei" fata de cineva drag, in special catre partea feminina, fie sotie, sau iubita, sau sora, sau mama, sau matusa, bunica, colega! Dar in restul anului oare nu se pot da? Se pot desigur, dar nu este specific "1martie"! Nu are aceeasi valoare daca dai un cadou in restul anului? E frumos simbolul iubirii si al curatiei, reprezentate prin acel jnurulet rosu cu alb! Imi place tare mult acest jnurulet! mai ales ca am vazut ca la Sf.Munte in Vinerea Mare, icoana Maicii Domnului se impodobeste cu flori numai albe si rosii! - aceeasi semnificatie! Fratiile voastre cum vedeti aceasta "sarbatoare" a martisorului??? |
Citat:
|
Citat:
Ceea ce este interesant este ca in urma săpăturilor arheologice din România s-au găsit mărțisoare cu o vechime mai mare de 8 000 de ani!!!!! Sub forma unor micipietre de râu vopsite în alb și negru, ele erau înșirate pe ață și se purtau la gât. Culoarea roșie, datăde foc, sânge și soare, era atribuită vieții, deci femeii. În schimb culoarea albă, conferită de limpezimea apelor, de albul norilor, era specifică înțelepciunii bărbatului. De altfel, șnurul mărțișorului exprima împletirea inseparabilă a celor două principii ca o permanentă mișcare a materiei. El semnifică schimbul de forțe vitale care dau naștere viului, necurmatul ciclu al naturii. Culorile alb și roșu au rămas până în zilele noastre ca simbol al sexelor, ele fiind regăsite și la bradul de nuntă sau înmormântare. |
1 martie este un început.Simbolic este începutul primăverii.Ne bucurăm de ghiocei,de plăntuțele care abia așteaptă o zi mai călduță să scoată din pământ căușoarele.Mie îmi place foarte mult această luptă dintre iarnă și timida primăvară.La fel ca și Crăciunul comercianții profită de aceste simboluri dar fiecare le dă atâta importanță câtă crede de cuviință.
|
Citat:
|
1 atașament(e)
Poate de data asta voi reuși să postez.
|
Citat:
Poate ar trebui sa mai traiesti nitel si prin lumea reala, sa iei pulsul societatii romanesti, sa vezi cum sunt oamenii cu adevarat. Daca ai fi facut asta, acum ai fi inteles de ce romanilor le plac sarbatorile astea. Sa nu crezi ca mie imi plac, le detest ca si dumneata, insa din alte motive. |
Citat:
|
Pe mine ca femeie,sotie si mama...nu ma prea incanta aceste date..ziua femeii CRESTINE se sarbatoreste in Duminica Mironositelor...iar in locul unui martisor din ala de taraba mai degraba oferi o iconita,o cruciulita sau chiar o carte de rugaciuni care poate va schimba viata celui caruia i le-ai oferit..dar , coincidenta sau nu pe 8 martie va veni la noi la protopopiat sa ne vorbeasca Maica Siluana...abia astept sa merg...
|
Va rog,scutiti-ma de fariseisme de genul acesta,daca doriti este timp pesntru sarbatorirea tuturor prilejurilor sociale,dar si spirituale,iar daca mai ai si un strop de omenie,in aceste zile daruiesti o floare si-i spui sotiei cat de mult o iubesti,nu cred ca faceti acest lucru in zilele de sarbatoare crestinesti.
Imi amintesc,cu cat entuziasm intampinam in copilarie astfel de sarbatori,imi pregateam un caiet in care prindeam martisoare pentru colege,trecand numele acestora langa ele,si tare ma bucuram,asa cum numai un suflet de copil poate sa o faca,intr-un mod,poate mai pur decat pretindem noi ca sarbatorim o zi crestina,noi cei adulti si plini de "credinta". Imi amintesc cum strangeam banut cu banut(banutii de biscuiti)si-i cumparam mamei mele un buchet de flori,un baticut si un furau,pentru ca aceste articole erau nedespartite de ea,si tare se bucura si ne iubea.Ce vedeti rau in aceste gesturi,oameni buni si demni de cartire?Daca nu va convine,nu fiti sensibili si atenti cu femeile de langa voi,daca nu va convine complaceti-va in credinta care credeti ca va da pe din-afara,criticand astfel de gesturi. Pe aceasta cale,eu daruiesc un martisor virtual tuturor doamnelor si domnisoarelor de pe acest forum,un martisor cald si frumos venit din suflet,poate,poate va insenineaza chipul macar pentru o zi,o prima zi de primavara. |
Citat:
În legătură cu 8 Martie am citit undeva că în unele țări ar fi ziua homosexualilor. Dacă mergi la serviciu iar colegele de serviciu organzeză o ieșire la restaurant unde mănâncă friptură și beau vin și tărie în postul Paștelui.... aici într-adevăr este discutabil dar se poate găsi o scuză o scuză ca să te eschivezi și să nu superi pe nimeni. |
Mie imi plac si 1 si 8 martie, in special fiindca incepe primavara.
In Bucovina, nu stiu daca si in restul Moldovei, 1 martie este ziua barbatilor, iar martisoarele se dau in special la baieti. Rar imi aduc aminte sa fi dat martisoare la fete. La profesoare da, dar nu la colege/prietene. Profesorii barbati primesc cadouri mai substantiale. 8 Martie este ziua femeilor, si obiceiul este ca baiatul care a primit un martisor de la o fata sa ii dea un mic cadou. M-a uimit prima data cand eram la facultate cu tineri din sudul tarii cand, le-am oferit martisoare de 1 martie si ei s-au simtit cam stanjeniti. Apoi mi-au spus ca la ei martisoarele se dau numai la fete. :24: Daca in Romania obiceiul martisoarelor s-a pierdut mult, in Bulgaria in schimp este infloritor si nu prea vezi kitschurile care se mai vand pe la noi. Nu exista persoana sa nu poarte la mana (la ei martisoarele sunt snururi care se leaga la mana) martisoare pe care sa le lege de primul copac inflorit pe care il vad in acea primavara. Este chiar frumos sa vezi copaci infloriti cu snururi alb cu rosu legate printre flori. :) |
Citat:
|
Cred că acestui topic i-ar fi stat mai bine la Generalități dar e bine și aici.
Gândim că este comercială această sărbătoare? Ia să gândim și altfel. Sunt atâtea persoane care un an întreg lucrează la confecționarea unor mărțișoare și nu cred că s-au îmbogățit,din acest comerț! Ingeniozitatea unora este remarcabilă. Haideți să ne bucurăm puțin în această zi de lăsata secului să oferim sau să primim câte un șnuruleț sau câte un flecușteț colorat că nu-i nici un păcat!:1: |
Pt mine 1 si 8 martie ma bucura f mult imi place sa privesc cum toti se agita sa cumpere cate ceva celor dragi,sa vad cum se bucura de cadouri,in zilele acelea oamenii sunt mai fericiti mai zambitori.Imi place mult atunci sa merg la florarii sa privesc florile si binenteles sa imi cumpar cateva.E foarte frumos gestul de a darui unei persoane drage un mic cadou in acele zile,eu de ex imi place sa daruiesc doar flori nu conteaza daca e femeie sau barbat.Nu vad de ce e ceva rau in a darui?In special Maicii Domnului o floare daca putem sa daruim!Si voua fratilor si surorilor va ofer virtual cate o floare sa va bucurati!
|
1 atașament(e)
Mie imi sunt dragi aceste zile.... sa profitam de ori ce zi ca sa daruim...o floare, un zambet....un martisor.....persoanele care stiu sa daruiasca acum stiu s-o faca si in restul anului...eu va daruiesc un gand bun si un ghiocel....
|
Citat:
|
Citat:
|
LA MULTI ANI tuturor mamicilor de pe forum, sa aveti copii sanatosi si credinciosi, sa vegheati asupra lor cu dragoste!
LA MULTI ANI, doamnelor si domnisoarelor de pe forum, sa fiti femei de isprava, cinstite, credincioase, sotii si mame vrednice si sa va rugati ori de cate ori este nevoie la Maicuta noastra a tuturor, a carei icoana din biserica ar trebui sa fie impodobita cu flori! http://www.fotografiiromania.ro/wp-c...ccgk80.th.jpeg Va daruiesc aceste flori, sa va alegeti din ele care va plac! :41: |
si niste ghiocei sprecial pentru Marina Alca!
|
sa ne bucuram cu totii de ...sarbatori dar sa stim de care !
Dupa ce ne-a lasat sa ne dam cu sinceritatea si parerea in fel si chip, mai social sau mai sufleteste, pe acest topic dar si pe altele , dupa ce ne-a lasat sa ne vedem din nou ,,atletii" parerilor administratorul posteaza un scurt dar semnificativ articol despre originea zilei de 8 Martie, despre lagarul comunist dar mai ales ca noi crestinii vajnici nu avem mai nimic cu Hristos ci serbam cu mult ,,duh" Purimul . Ne bucuram de greselile noastre, nu voim sa ni le indreptam, nu voim sa ni le arate nimeni (pai cine este in stare sau cine are curaj sa ne spuna cum ca am gresi !) ne transmitem urari care mai de care mai ,,sincere" de Purim unii la altele sau altele intre ele dar credinta noastra nici pe departe sa ne intereseze. Mai ales ca urarile si marturisirile ,,sincere" de adeziune la sarbatoare se concureaza intre ele.
Desi chiar din deschidere parintele Geonectarie ne talmaceste f. bine cum sa facem alegerile pe noi nici ca ne intereseaza sau chiar ne irita ... atita meschinarie. Este firesc sa se intimple asa pt. a se vadi si mai bine cei ce se nevoiesc drept. Este de prisos sa mai continui pt. ca, vorba unui parinte episcop “Nu tot ceea ce poarta numele sfint si drag de Ortodoxie este si ortodox: exista si falsa ortodoxie de care trebuie sa ne temem si sa fugim ca si de foc. Adevarata Ortodoxie e numai aceea care nu accepta si care nu permite prin nimic, nici in invatatura, nici in practica, nici un fel de inovatie care contrazice Cuvintul lui Dumnezeu si hotaririle Bisericii Sobornicesti.”(Arhiepiscop Averchie, +1976, Biserica Ortodoxa Rusa din Afara Rusiei). Asadar nici macar nu tot ce este ,,ortodoxie" nu este de la Hristos dara-mi-te sa fie din lumea-lume ! Pt. surorile care tin rinduiala si vietuirea in Hristos praznuind ziua sfintelor mironosite si nu Purimul evreiesc le doresc anticipat un post binecuvintat cu nevointe sincere si staruitoare si o primavara cu pace si bucurie ! |
Sunt de acord sa nu daruim flori doar pentru ca este 1 martie si 8 martie. Eu nu daruiesc pentru ca este inceputul primaverii sau ziua femeii, ci pentru ca persoana careia ii daruiesc imi este draga.
Nu am nimic impotriva celor care daruiesc flori pe 1 si 8 martie, am ceva cu cei care nu cunosc bucuria de a darui o floare. Asa ca decat deloc, e bine si pe 1 si 8 martie. Poate acestea vor fi zilele care ii vor trezi pe multi la a darui flori si in alte zile. Se vorbeste des ca ziua femeii ar fi duminica mironositelor. Foarte bine ca Biserica nu a uitat de femeie, dar daca in aceasta duminica barbatul nu va darui flori, ar trebui sa-i fie rusine ca a criticat zilele 1 martie si 8 martie. Cred ca cel care a daruit o floare, chiar si intr-o zi care nu este recunoscuta de Biserica, este superior celui care nu a daruit niciodata flori. |
Citat:
(Ev. Luca, XVIII- 11.) Eterna pilda a vamesului si a fariseului cu care s-a deschis si prezentul Triod ! In biserica s-a citit pilda, in biserica a ramas !! Buna alegere ai facut... frate ! |
Citat:
Dar am 2 intrebari. Se daruiesc flori in duminica mironositelor? De cand duminica mironositelor este considerata ziua femeii (crestine)? Intreb asta pentru nu am auzit decat aici, pe forum, asa ceva. |
Citat:
Sau credem gresit ca "cel ce fura de la hot nu este hot el insusi"? |
Dumitru, daruieste cand simti, nu cand toti fac acest lucru, de multe ori fara a simti ceva. Nu trebuie sa devenim mecanici.
Pentru ca in Duminica Mironositelor se pune accentul pe femei, pe faptul ca ele nu au stat inchise asemeni Apostolilor, ci au alergat la mormant sa unga Trupul Domnului, pe faptul ca ele primesc vestea Invieri... s-a obisnuit sa se vorbeasca de aceasta zi ca o zi a femeilor. Si-mi place acest lucru - cinstesc femeia cand ea alerga spre Hristos. Bine ar fi sa nu ne oprim doar la o zi. |
Citat:
Dar mi se pare ciudata aceasta incercare de a generaliza si a o transforma si intr-o zi a femeii crestine. |
Domnilor, nu va certati!
Si eu am aflat tot de pe acest forum despre Duminica mironositelor ca ziua femeii crestine. Dar nu va spun cat de mult s-a bucurat bunica cand i-am zis azi La multi ani si am pupat-o! :) O sa ii zic si in Duminica mironositelor, pentru ca este cu adevarat o femeie vrednica si credincioasa. Insa ma gandesc eu ca nu le-as putea spune multor persoane feminine la multi ani in ziua aceea... Pentru ca... nu stiu cat de credincioase sunt, nu stiu daca au auzit de acea sarbatoare, nu stiu daca se identifica cumva cu acele mironosite... e aiurea. Plus ca adevarat credinta se tine in suflet. Si atunci le spun de 1 si de 8 martie. Si tare imi place cand se bucura careva. |
Poate ca n-ar fi rau ca in Duminica Mironositelor sa gasim o modalitate de a accentua importanta acestei zile. Asa, pur si simplu pentru a se crea un contrast intre Purim si aceasta duminica in care femeia crestina a indeplinit un rol important. Nici eu nu stiam exact semnificatia zilei de 8 martie.
De fapt, femeia crestina are un rol extrem de important in mentinerea credintei crestine. Iar acest lucru trebuie incurajat intr-un fel de biserica si de societate. Multi au ajuns sfinti datorita educatiei primite in copilarie. Femeia crestina isi indeplineste menirea atunci cand, alaturi de hrana si de imbracaminte, le asigura copiilor si hrana duhovniceasca si vegheaza pas cu pas pentru mantuirea familiei sale. Fireste, alaturi de un sot credincios. Daca acesta e mai supeficial in ale credintei, femeia poate prelua comanda pe taram duhovnicesc. Sa ne ajute Dumnezeu sa luam decizii intelepte pentru a ne bucura de fiecare zi daruita de Dumnezeu, indiferent daca suntem barbati sau femei. De fapt, a sti sa ne facem din viata sarbatoare nu inseamna neaparat sa petrecem paganeste. Exista modalitati duhovnicesti care ne pot aduce mult mai multa fericire. O viata sfanta este o sarbatoare inca de aici de pe pamant, in ciuda ispitelor inerente. Ca sa nu mai spunem ca trecerea la cele vesnice se face tot spre fericire vesnica. Ce praznic, ce sarbatoare omeneasca poate sa egaleze cu o clipa petrecuta in Rai? Daca avem in vedere bucuriile vesnice, desi nevrednici de acestea suntem, poate ca vom accepta si mici sacrificii pentru a-i acorda intaietate Cui merita. Eu cred ca si maine (9 martie) este o ocazie de a-i felicita pe cei care nu poarta nume de sfinti. |
Mie mi se pare ca se incearca cu duminica mironositelor ce s-a incercat cu Dragobetele.
Cand s-a incercat minimizarea sarbatorii de sf Valentin, sau Valentine's day, si impunerea Dragobetelui. Doar pentru ca prima venea de la americani, iar a doua era mai stramoseasca. Numai ca, eu cel putin, nu auzisem de Dragobete inainte sa aud de Valentine's day. De fapt am auzit de Dragobete doar dupa multi ani si dupa ce Valentine's day deja era o sarbatoare si in Romania. |
Sincer, daca s-ar sarbatori si duminica mironositelor ca sarbatoare a femeii crestine, eu m-as bucura.
Pentru mine ar mai fi un prilej de a-mi arata afectiunea fata de femeile din viata mea. Asta cu o conditie. Sa nu se renunte la 1 si 8 martie. |
Citat:
Dar eu nu vreau flori in aceste zile! Ma refer la propozitia ingrosata.. sotul meu nu-mi daruieste niciodata flori! De la inceputul relatiei noastre am refuzat florile (chiar i le-am dat inapoi) in zilele de primit flori (sarbatorile comerciale ale "pretuirii"), am refuzat flori in loc de scuze etc.. Este mult prea simplu sa dai flori.. si artificial.. si nu inseamna nimic, in opinia mea. Printre cele mai frumoase lucruri pe care mi le-a daruit se numara o branza cottage (da! ca el nu ar manca asta nici sa-l bati, dar s-a gandit la ce-mi place mie), ceai de iasomie (pt ca a stat douazeci minute intre rafturi sa miroasa ceaiuri - el nu bea ceai)... Astfel de lucruri.. vreau sa-mi arat afectiunea.. ma fac sa rad (nu o luati personal). Exista in permanenta ocazii sa-ti arati afectiunea.. In primul rand daca ii usurezi ei povara! Este suparata? Ai rabdare si o asculti o ora, doua... Este ocupata? O ajuti! Adica, ce flori?! Ma iubesti? Pai spala si tu covorul acela (pe care oricum trebuie spalat in aprilie).. Florile sunt scuza (cand NU esti in stare sa-ti ceri iertare!), tin loc de cuvinte (de care avem nevoie), tin loc de ajutor.. dar toata lumea este multumita ca deh, a primit flori de 1 si 8 martie. Cat despre pretuirea femeii in Biserica Ortodoxa.. eu gasesc ca este pretuita! |
Astăzi încă de dimineață am primit felicitări ,flori și mesaje de la prieteni,rude și cunoștințe.
M-am bucurat pentru ele, dar m-am întristat căci eu nu am făcut același lucru gândind că nu se cade ca eu,femeie creștină să "țin " ziua de 8 martie de care însă înainte de 89 ca toate femeile mă bucuram din plin.La serviciu primeam flori,bomboane și ziua liberă.Mergeam în grup la cofetărie și mâncam o prăjitură ,beam o cafea.(veți spune că sunt nostalgică și veți avea dreptate -e nostlgia după anii tinereții!) Acasă copilașul(mulți dintre voi cei de satăzi) cu emoție oferea mamei o felicitare pictată cu acuarele sau confecționată chiar de el sub îndrumarea învățătoarei. Aceasta este o sărbătoare din tinerețea generației mămicilor vostre, dragii mei! Dacă vreți o puteți ucide așa cum au fost ucise și îngropate atâtea lucruri frumoase doar de dragul de a fi "în ton" cu vremurile. Pentru femeile din România 8 martie este ziua MAMEI. Dați-i o floare sau o sărutare mamei voastre mai tânără sau mai bătrână,dați-i un telefon și profitați de această neânsemnată zi pentru a-i spune "MAMĂ TE IUBESC". Acest lucru cu siguranță că va fi plăcut nu numai mamei voastre dar și lui Dumnezeu. |
Citat:
Este probabil cel mai frumos comentariu de aici. |
Citat:
Iar felicitarile copilului.. copilul mi-a dat chestii facuta la gradinita si la halloween, de "sarbatorile iernii" (ba mi-a cantat si o melodie despre dreidel.. m-a intristat total).. hai sa fim seriosi cu felicitarea copilului. Uite aici ceva frumos.. cel mic (18 luni) molfaia ieri ceva si m-am aplecat si l-am intrebat daca este bun.. si copilul a scos mancarea din gura sa mi-o dea mie (sper ca nu v-am scarbit). Pe mine m-a impresionat ca la o varsta atat de frageda stie sa fie generos. Felicitarea este ceva formal.. nu vreau sa-mi invat copilul sa mimeze iubirea sau generozitatea! (sunt o mamica "rea", descurajez formalitatea!). |
Citat:
Dar ce crezi ca ar simti copilul tau, mai mare, daca ar stii ce gandesti tu despre cadourile facute de al pentru tine? Iti spun eu. Pentru el ar fi o dezamagire crunta. |
Citat:
http://inlinethumb09.webshots.com/47...600x600Q85.jpg |
Citat:
|
Citat:
Nu este vorba despre cadourile copilului la modul general. Ci este vorba de existenta unor zile in care trebuie sa facem anumite lucruri.. de ce? Vreau ca macar sa constientizeze ce face, sa-si puna intrebari.. Sunt prea multe sarbatori laice. Unde locuiesc eu calendarul de gradinita al copilului este ticsit in sarbatori (in unele are zi libera de la gradinita). Ce invata din asta? Multe lucruri de sarbatorit? Sau dimpotriva: NICI UNUL! Si la modul general, vreau ca al meu copil sa se gandeasca el la ceea ce merita cu adevarat sarbatorit! Cati oameni adulti stiu sa raspunda la intrebarea "care este cea mai importanta sarbatoare"? Nu vreau ca ai mei copii sa ingroase randul necunoscatorilor! (Apropo de sarbatori... ce rost are sa coci "mucenici" daca pe la biserica nu calci? Ce semnificatie mai are? :2: etc.) Altfel spus: vreau ca cei doi copii ai mei sa observe ca doar unele zile le consider sarbatoare! Si le pot explica DE CE. Daca ei vor sa tina toate "sarbatorile", macar sa-mi arate ca au motive sa o faca (cand vor creste, desigur). Dar sa faca un lucru doar pentru ca "asa se face".. :( sau cu argumente gen ca asa arati iubirea.. De o astfel de iubire eu ma lipsesc. |
Citat:
Tu ai pretentia ca un copil de scoala generala sa-ti faca felicitari si sa-ti aduca flori in fiecare zi? Sau dupa tine acest gen de sarbatori ar trebui uitate? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 05:04:56. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.