![]() |
CARTILE - Bucuria mea!
....atat de mult imi place sa citesc... si citesc din copilarie... Citeam si citesc si acum cel mai mult Vietile Sfintilor! Nu numai cea a Sfintilor de fiecare zi, ci si vietile sfintilor din cartile aparute la diferite edituri!
Cartile in care se povestesc Cum petrceau acesti minunati placuti ai Domnului! NUMAI INTARIRE GASESC!!! Dar simt rugaciunile fiecarui sfant... Imi place sa citesc indeosebi invataturile Sfintii Parinti... cand eram mic, "fugeam" de ele, pt ca nu intelegeam... si citeam numai instorioare si vieti de sfinti! Patericele si nu numai... Citeam pana la 3-4 chiar 5 dimineata... mama ma certa dar eu nu o luam in seama... zicea ca nu o sa fiu hodinit pt la scoala! Ba eram, ca simteam AJUTORUL Sfintilor! Toti banutii mei, mergeau numai pe carti... ca si acum! NU mai am loc unde sa le pun... necesita un nou corp de biblioteca acasa... ai mei spun ca "nu sunt sanatos! altceva nu stiu sa cumpar???" (bine, spun nu cu rautate, ci se mira de "hobby-ul" meu...) ...nu ma rezum numai la Vieti de Sfinti, ci in deosebi cartile Sf.Parinti si cele de Teologie... pe care, din MILA Domnului, abia acum incep sa le inteleg... de ex: am citit in Seminar Filocalia 1... NU am inteles mai nimik... Dar acum, incep sa inteleg si sa valorific minunatele invataturi! Da, fiecare lucru la timpul sau! Literartura laica, am citit dar foarte putin... nu ma simteam atras de ele... In seminar fiind, NU AM PUTUT citi la Literatura Romana :Cel mai iubit dintre pamanteni" - de ce??? NU AM SUPORTAT SA CITESC ATATEA HULE SI INJURII LA ADRESA LUI DUMNEZEU!!! M-am dus la Profesorul de Romana (dirigintele meu) si i-am marturisit ca EU NU POT CITI CARTEA!!! i-am spus ca am citit numai 18 pagini in care m-am INGROZIT!!! El a incercat sa ma incurajeze, dar i-am spus ca pote sa ma lase corigent, EU NU MAI CITESC CARTILE... cand a trebuit sa ma asculte, m-a intrebat ce mi-a placut din carte! Si ca raspuns am spus aceasi DURERE din inima mea... (caci incepusem sa plnag cand am inceput lecturarea cartii) ca NU pot citi cartea cu argumentele respective, am spus SINCER tot, dar am si povestit ce se petrecuse in primele 18 pagini! si mi-a dat 9... Am inaltat inima la Dumnzeu si la Bunicutul meu si LE-am multumit cu lacrimi... Nici in ziua de azi nush ce se petrece in acele pagini... NICI NU VREAU!!! Sunt atras in preznt de scrierile Athonite... sau de vietile acelor sfinti ce s-au nevoit in Sf.Munte... PAtericul Athonit... File de pateric din Imparatia Monahilor... Flori din Gradina Maicii Domnului.. etc.! Dar citesc si Colectia de Carti "Parinti si Scriitori Bisericesti" (PSB) de unde ma hranesc mult... Dar am si Licenta care este la LITURGICA despre "EVolutia Anaforalei Crestine" - adica Evolutia Sf.Liturghii de la Cina cea de Taina pana la Sf.Liturghie de AZI! FRATIILE VOASTRE AVETI BUCURIA CARTILOR???? |
Si mie imi place sa citesc. Imi amintesc ca in clasele V-VIII am inceput a doua fisa de imprumut de la biblioteca. Tot la doua zile mergeam sa imi iau carte noua. Dar in ultimul timp nu am mai avut timp sa citesc; imi placeau fffffff mult istorioarele acelea duhovnicesti si minunile facute de Sfinti, de Maica Domnului;am acasa o carte cu Minunile Maicii Domnului, scrisa de Nicodim Mandita;are vreo 300 si ceva de pagini.Pe langa astea, am mai citit de la prietenele mamei carti din astea ziditoare. Si am mai citit din literatura. Imi amintesc ca in clasa mea, la liceu, eu eram de multe ori singura care citea operele ce ni se dadeau, si tot eu le povesteam. Rasfoind albumul de final, cam 80% din colegi mi-au scris despre acest lucru. Imi placeau povestirile despre satul romanesc, nuvelele lui Slavici, romanele lui Rebreanu, romanele istorice a lui Sadoveanu..... Dar acum timpul e scurt, mai citesc din Noul Testament cand mai am timp, ca il port cu mine, si mai am ceva salvat in calculator, mai citesc de acolo.
Doamne ajuta |
Daca ai bucuria de a citi beletristica, trebuie sa fi deprins una din calitatile de baza ale cititorului: aceea de a face diferenta intre personaj si autor, in special in cazul operelor in care unul din personaje nareaza, cum este cazul Celui mai iubit dintre pamanteni.
Dupa parerea mea, acest roman este opera de varf a lui Marin Preda, din pacate si ultima. Candva, cand eram mic si nestiutor, m-am intrebat ce editura ar fi permis publicarea acestei opere in plin comunism, avand in vedere ca romanul nu este nimic altceva decat o critica lipsita de orice inhibitie a regimului. Abia apoi am aflat ca Marin Preda era editor la Cartea Romaneasca, editura care a publicat cartea. Ce s-a intamplat apoi stim cu totii. Retragerea cartii din librarii, moartea extrem de suspecta a lui Preda la scurt timp dupa aceea si scoaterea cartii de sub cenzura dupa revolutie. Ce trebuie sa intelegi tu, ca un cititor veritabil, este ca autorii pot alege sa-si portretizeze personajele in fel si chip, iar uneori limbajul folosit poate ajunge la 18+, ca sa zic asa. Asta nu inseamna ca daca incropesc o lista de invective si o numesc carte se va numi opera literara sau ca va fi studiata in licee peste 30 de ani. Injuriile si sudalmile nu sunt gratuite, ci caracterizeaza personajele. Prin limbaj ne dam seama de framantarile lor interioare, de motivatii, de starea psihica si emotionala. Bineinteles, nimeni nu este obligat sa citeasca nici o carte. Insa daca ai fi fost un cititor si un crestin veritabil, te-ai fi revoltat la regimul comunist si ai fi ramas cu gura cascata la geniul si curajul nebun al lui Marin Preda. Ai fi abandonat cartea pentru naturalismul ce rasare pe alocuri, ai fi abandonat cartea pentru ca la un moment dat chinul personajului principal aproape ca se instaureaza si in cititor, dar nu pentru ca un personaj injura pe Dumnezeu! Pentru ca injuriile alea, repet, nu sunt gratuite. Totul se incadreaza intr-o anume structura a romanului, structura care-i confera pana la urma autenticitate, soliditate si valoare. Un film facut exact dupa carte n-ar fi chiar pe gustul publicului (s-a facut un film dar este mult restrans fata de carte). Si nu e nici o problema, nu ar obliga nimeni pe nimeni sa intre in sala de cinema. Si nu ar fi nici o nenorocire daca majoritatea gasesc cartea de necitit. Dar motivatia pe care o dai miroase de la o posta. Echivaleaza cu falsa pudoare. Daca Dumnezeu exista, stie ce e in mintea ta, stie cat de mult il pretuiesti si ca n-ai gandi niciodata ca un personaj ce-l injura intr-o carte, nu? In locul tau sa fiu as citi cartea cu draga inima, pentru ca nimic din ce-ar scrie cineva, undeva, nu m-ar face sa cred altfel decat cred. Si in plus mi-as fi imbogatit biblioteca cu unul din cele mai bune romane romanesti din ultimii 50 de ani. Daca veneai si ne ziceai ca n-ai putut sa citesti cartea din cauza ca te deprima, sa stii ca te-as fi crezut. |
Citat:
Legat de "anunt" in 2004 nu stiam de existenta forumului... din intamplare am dat de el... in vara anului trecut! Doamne ajuta!!! Numai bucurii iti doresc!!! :1: |
imi este foarte drag sa citesc....si am descoperit linistea pe care ti-o da cartile Parintelui Cleopa sau ale Parintelui Arsenie Boca.....le citesc in miez de noapte ptr ca uneori nu reusesc sa dorm....la celelalte am renuntat...mai ales ziarele....ma manii si stiu ca nu e bine.....prefer cele de religie....pe unele nu le inteleg pe deplin dar cine stie poate ca intro zi o sa reusesc....numai rabdare sa am.....Doamne-ajuta!
|
Cartile duhovnicesti sunt si bucuria mea...
Citat:
[SIZE=4][/SIZE] [SIZE=4]Copil fiind am plans citind "Singur pe lume", "Dumbrava minunata" (si lista ar putea continua...), m-au bucurat, in general, cartile copilariei. Eram de-a dreptul vrajita de povestile cu zane :105:si cele in care BINELE invingea intotdeuna RAUL, am citit fascinata si carti SF, ...cu sufletul la gura -carti de aventura...am fost de-a dreptul daramata cand am citit Romeo si Julieta (Shakespeare) si raman si acum uimita de talentul si maiestria cu care scriitorii, poetii stiu sa dea viata cuvintelor...[/SIZE] [SIZE=4][COLOR=darkred]Dar , dincolo de frumusetea cuvintelor, a expresiilor folosite in beletristica...ramanea un gol imens in sufletul meu...:46:[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=darkred]Citeam...imi placea...si ATAT ! Ceva parca lipsea......[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=darkred]Cand insa am inceput sa citesc si sa recitesc Sfanta Scriptura, pagini din Pateric, din Vietile Sfintilor si alte carti duhovnicesti...totul avea SENS ...ESENTA!!! Emotiile traite si lacrimile inghitite si ne-inghitite nu le-am putut compara cu nimic de pana atunci.[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=darkred]E atata intelepciune, atata frumusete, atat de multa lumina in paginile acestor carti (scrise atat de simplu...fara expresii pompoase...) incat... oricat de ORB ai fi, nu ai cum sa nu vezi,...nu ai cum sa nu intelegi...ce taina se ascunde in ele... N-ai cum sa nu-ti auzi gemand sufletul chinuit de patimi... si in acelasi timp sa nu te umpli de bucurie duhovniceasca...de pace...[/COLOR][/SIZE] [COLOR=darkred][SIZE=4]Ma uit in urma si ma cutremur la gandul[/SIZE][SIZE=4]ca as fi putut sa nu citesc vreodata o astfel de carte si sa raman OARBA pe veci, ca as fi putut sa nu-mi vad vreodata nimicnicia, uratenia, mandria, slava desarta, galagia sufletului meu impatimit...[/SIZE][/COLOR] [SIZE=4][COLOR=darkred]In paginile acestor carti L-am gasit pe Dumnezeu...si mintea mi-am albit-o...si sufletul l-am linistit ...[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4]Iti multumesc ,Doamne al meu, ca mi-ai deschis ochii si inima sa te gasesc si aici...in paginile acestor minunate carti odihnitoare...[/SIZE] [SIZE=4]SLAVA TIE PENTRU TOT SI PENTRU TOATE!!![/SIZE] |
Am atatea carti duhovnicesti ca imi mai trebuie o viata sa le descopar, sa le termin, toate religiose, despre ortodoxie etc.
Minunate!!!:53: |
Cartile...
Citat:
|
si mie imi place/ placea mult sa citesc... e adevarat insa ca in copilarie si adolescenta citeam muuult mai mult decat acum, cand mai tot timpul il am ocupat cu serviciul, casa si un minim de socializare.
imi aduc aminte cand eram f. mica si inca nu stiam sa citesc, seara inainte de culcare, frate-meu (cu doar 1 an mai mare ca mine!) imi citea "Povesti nemuritoare" --- ce mult imi placeau cartile acelea de povesti, oare de ce nu se mai gasesc si acum? ar fi mai indicate decat tot felul de bazaconii care se pun azi in circulatie pentru bietii copii. da, iar in privinta literaturii obligatorii de scoala, la un moment dat ma specializasem in a comenta carti pe care le citeam pe diagonala... noroc ca mai vorbeam si eu cu colegii si ma mai puneam in tema, de luam numai note mari la lucrarile de control. :4: totusi, ca sa nu zic ca eram chiar pe dinafara, am citit da capo al fine unele carti din programa scolara; cartile lui Camil Petrescu mi-au placut cel mai mult. da, apoi au venit anii studentiei la Iasi, oras cu pretentii culturale in care mai gaseai si carti bune chiar daca nu aveai relatii pe la librarii. si apoi anii de dupa Revolutie, cand se tiparea la greu si apareau tot felul de titluri pe care in vechiul regim nu credeai ca ai sa le vezi vreodata pe piata. In perioada aceea mi-am cumparat prima Biblie (a lui Cornilescu, nu cea ortodoxa, dar pe vremea aceea nu reuseam sa fac diferenta) si am primit de la mama unei bune prietene "Pelerinul roman", cartea care mi-a deschis gustul spre cele ale sufletului, nebagate in seama pana atunci. |
Uite mie acuma imi place sa citesc - si am si postat aici citate- Faramiturile Ospatului.
O recomand oricui, este nemaipomenita, desi este mai mult pentru calugari, insa deschide ochii la multe lucruri la care priveam cu o alta optica inainte. Daca este cineva doritor s-o citeasca, sa ma contactati, o voi trmite pe e-mail cu siguranta. |
citirea treptata..
parintele nicolae tanase spunea despre muzica.. "da, putem asculta multe feluri de muzica, caci fiecare asculta dupa masura lui sufleteasca si de intelegere.. insa, cu cat crestem mai mult, cu atat nu mai putem asculta orice.."
asa cred ca este si cu cartile.. cu cat crestem sufleteste, cu atat nu mai putem citi orice.. trecem de la beletristica la teologie.. apoi de la teologie la filocalie.. si tot asa.. cred ca se poate vorbi de o evolutie fireasca a lecturii.. chiar foarte necesara mintii si sufletului.. spor la citit si faptuit ! |
Citat:
|
Cartile prietenele mele
Am prins gustul pt citit si m-am imprietenit cu ele cartile ,din primul an de scoala .Mult am necajit-o pe mama atunci..Eram timida ,un copil cuminte ,nu deranjam orele dar nici nu participam Eram absenta! Abia imi scriam temele ce sa mai zic de citit..greu ... ma gasea mama desenand ..era singura tema care imi placea ..la desen aveam 10 ...La scoala ,cand eram pusa sa citesc ,mi se infundau urechile ,imi disparea vocea si ...nota 4 ! Invatatoarea nu trecea toate notele in catalog ,ni le punea pe carte sau caiet...aveam o frumoasa colectie de 4 pe abecedar .. Noroc cu dictarile si caligrafia -scriam frumos..Prin noiembrie a fost mama chemata la scoala.Invatatoarea i-a spus ca ar fi bine sa ma retraga ,ca am probleme si e pacat sa repet anul.. .si mama s-a rugat de dansa sa aiba rabdare cu mine , sa -mi spuna pe nume ,sa gaseasca o metoda prin care sa ma apropie..Invatatoarea a acceptat cu rezerva ca daca nu se vede nici o schimbare in scurt timp ..D-na Mirica,asa se numea Dunezeu s-o odihneasca ,locuia aproape de scoala ..in fiecare zi cara o sacosa ,doua , cu caiete de caligrafie ,de teme ,pe care ni le corecta ..de obicei o ajutau doua colege care locuiau pe aproape si care erau cele mai bune din clasa...Intr-o zi ,mi-a spus sa vin si eu cu ele ,sa ajut si eu .. A descuiat poarta ,ne-a lasat in fata unei usi sa asteptam .Casa avea doua intrari .. Dansa a intrat pe la bucatarie ...cele doua chiar comentau acest aspect..era prima data cand se intampla ... Eu habar nu aveam ..ma interesa mai mult pisoiul de pe trepte care statea cuminte sa-l mangaii...S-a deschis usa ..ne-a poftit intr-o camera mare ,tin minte masa cu multe scaune ...si o soba de teracota ..cu usa deschisa ..vad si acum focul din soba si jarul care ma fascina..Si dansa ne-a spus asa ca o poveste ,ca tine usa deschisa la soba sa afle daca noi citim si-i ascultam pe parinti ,,. Pe toti copiii ai aud citind dar pe tine Silvia nu prea . De azi ,cand citesti lectia sa deschizi usa la soba ..sa te aud mai bine.,, .M-a uimit de unde stie cum imi spun cei din casa ..asta-i alta poveste cu numele....am crezut tot ce-a spus ..Primul lucru ajunsa acasa ,am deschis usa la soba si am inceput sa citesc ...Mama a ramas interzisa..ea voia sa inchida usa eu stigam nu,ca nu ma aude d-na Mirica .Asa m-am apucat de citit cu multa ravna ..am prins curaj si pana la sfarsitul anului eram alt copil .(am luat premiul trei..) Foarte tarziu am realizat ce-a facut d-na mea invatatoare pt mine. Noi eram ultima serie de elevi -dupa cl a patra s-a pensionat .Regret ca nu i-am multumit niciodata decat in gand....Uite, o pomenesc si acum .De atunci ,am ramas prietena cu.. cartile ...de atunci, am invatat sa le pretuiesc ,din anul acela am inceput sa-mi cumpar primele mele carti..Citesc si acum ..orice ...insa in ultimii 20 de ani ..pe noptiera de langa pat este o singura carte BIBLIA.
|
carti
Daca tot vorbeati despre carti ma poate ajuta cineva,daca se poate,sa-mi trimita de mail Darul Sacru al Vietii?
Vreau sa ma reapuc de citit!multumesc mult! |
carti
Scuze ,adresa de mail mirela_boangher@yahoo.com.
|
CITITUL - frumoasa indeletnicire
Mi-a placut si-mi place foarte mult sa citesc.
In tinerete as fi citit dar nu prea aveam carti si nici bani ca sa-mi cumpar, noroc ca existau biblioteci si mai luam carti cu imprumut. Cand am ajuns sa am un serviciu, imi adunam banuti si -mi cumparam carti, le am si acum in biblioteca personala dar acum mi-am indreptat privirea asupra cartilor sfinte, din manastiri, carti folositoare de suflet, carti care pot afirma ca m-au ajutat foarte mult in a invata cum sa urc pe cararea ce duce spre mantuire. Imi doresc sa stiu cat mai multe si pentru a realiza acest lucru constientizez ca trebuie sa perseverez in rugaciune. Iata ce zice Sfantul Ioan Gura de Aur: " Cand vei citi dumnezeiestile carti, mai intai sa te rogi lui Dumnezeu sa-ti lumineze mintea, ca sa-ti deschida ochii inimii, ca astfel sa nu citesti numai cele scrise, ci ca sa le si faci ca sa nu ai pacat citindu-le si neimplinindu-le. Rugaciune catre Dumnezeu: " Doamne Iisuse Hristoase, deschide-mi ochii inimii ca sa ascult Cuvantul Tau si sa-l inteleg pe el si sa se faca voia Ta, ca nevrednic sunt eu pe pamant. Sa nu ascunzi de la mine poruncile Tale, ci sa-mi descoperi ochii mei, ca sa cunosc minunile din legea Ta. Arata-mi mie cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale. Spre Tine nadajduiesc Dumnezeu meu, ca tu sa-mi luminezi mintea si gandul cu lumina intelegerii Tale, ca nu numai sa citesc cele scrise ci sa le si fac pe ele. " Iar dupa ce ispravesti de citit, roaga pe Domnul sa-ti ajute sa pastrezi in inima cele citite, zicand: " In inima mea am ascuns cuvintele Tale, ca sa nu mai gresesc Tie " (psalmul 118,11 ) |
CITiREA CARTILOR ARTA CUNOASTERII
Eu dragii mei iubesc cartile la fel ca florile de mult,eu fara carti fara citit nu pot dormi stiu k pare aiurea dar nu ma ia somnu daca nu citesc la liceu cand eram citeam pe furis in timpul orelor sub banca,acasa cand faceam temele eram cu cartea sub caietele de teme iar una si mai tare cand terminam seara rugaciunile in genunchi sub masa scoteam cartea pe furis si citeam pana adormeam.Am citit de acasa toata biblioteca mamei fara sa stie ea citeam orice cand s-a terminat am inceput-o pe a vecinei si tot asa pana am ramas fara carti ce sa fac am mers la biblioteca si am imprumutat dar asta nu a durat mult k eram cam uituca si nu le duceam la timp asa am ramas fara dragele mele carti.Tot felu de romane de povesti poezii basme si altele am citit,crescand am luat si cartile de biserica inainte nu le intelegeam si poate imi placea sa citesc pe celelalte erau captivante te faceau sa intri in pielea personajelor sa traiesti momentele eram tare visatoare si mai sunt un pic si acum,dintre cartile de credinta imi plac cele cu vietile sfintilor,istorioare si altele mai greu le inteleg pe cele grele adica cele scrise de marii Sfinti cum ar fi Grigore Palama,Ioan Damaschin,Ioan Scararul,etc.Le am pe acestea multe mama mea le citeste dar eu nu prea inteleg.Momentan citesc Trairi ale Dumnezeiescului Har e o epistola despre viata lui Gheron Iosif Isihastul scrisa de monahul Iosif Vatopedinul este mai pe intelesul meu,oare e ceva normal daca nu pot dormi seara pana nu citesc?Indemn si pe altii cititi cat de mult dragilor nu pierdeti timpul cu tv si altele dar intotdeauna porniti de jos si in timp veti ajunge sa cititi si carti mai grele este folositor pt sufletul nostru!
|
Citat:
Sper sa te bucuri de ele, am vazut ca ti-am trimis vre-o 100 de e-mailuri. Spor la lectura!!!!!!!!!!!!!:25: |
Citat:
Doamne ajuta, Mirela! Si mie tot "Pelerinul roman" m-a deschis catre cele ale sufletului. Si ce crezi, cartea mi-a fost oferita de o prietena pe nume Mirela. Acum citesc poezie, de Vasile Militaru. ("Soaptele ingerilor"). O minunatie! |
Doamne ajuta, Mirela!
Si pe mine, tot "Pelerinul roman" m-a deschis catre cele ale sufletului. Si ce crezi, cartea mi-a fost oferita de o prietena pe nume Mirela. Acum citesc poezie, de Vasile Militaru. ("Soaptele ingerilor"). O minunatie! |
Citat:
|
Este adevarat, cartile despre vietile Sfintilor si Biblia ne dau putere...din pacate eu abia acum am inceput sa o inteleg altfel decat inainte (la aproape 23 de ani). De fapt sa o inteleg. Pt ca inainte citeam, apreciam, insa mai tarziu uitam... Dumnezeu sa ne ajute si sa ne lumineze.
|
biblioteca electronica
|
Sfat
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:53:21. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.