Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Preotul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5012)
-   -   Prezentare de carte + (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5380)

cristiboss56 20.01.2009 08:03:23

Prezentare de carte +
 
Editura Bizantina din Bucuresti ofera publicului cititor din Romania un volum despre "Taina Suferintei". Autorul este un binecunoscut arhimandrit teolog grec contemporan , parintele Simeon Kraipoulus. Autorul prezinta intr-o perspectiva crestina, duhovniceasca cauzele si consecintele suferintei, dar mai ales atitudinea omului fata de aceasta. Cartea tradusa de parintele Victor Manolache ofera raspunsuri credibile nenumaratelor intrebari si obsesii ale omului aflat in suferinta. Cartea ne ofera, in 319 pagini, o teologie a suferintei si ne arata care ar trebui sa fie atitudinea crestinului iubitor de Hristos in fata mortii, iar in Epilog ne invata despre odihna cea adevarata. Va reproduc in finalul acestei scurte prezentari , un scurt cuvant de mangaiere al autorului : " In ciuda faptului ca ceea ce i se intampla omului este cercetarea lui Dumnezeu, el nu poate sa o vada astfel. Se gandeste ca nu rezista, socoteste ca durerea este prea mare, ca necazurile sunt coplesitoare , ca chinurile sunt irezistibile , si zice :<< Ce sa ma fac ? Nu mai pot! >> lucrurile nu stau insa asa ! Tocmai pentru ca suferi pentru ca esti constrans, ca ai inlauntrul tau rani, ca vin asupra ta toate, ca nu mai exista nici o nadejde, nici o cale de iesire, nici sprijin sau mangaiere , tocmai pentru ca ti se intampla taoate acestea , nu este numai un indiciu, ci insasi si dovada prezentei lui Dumnezeu. Dovada ca Se preocupa de tine, ca El se apropie de tine si chiar te atinge. Te vede, te stie, te intelege si vrea sa te miluiasca. Deci, opreste-te o clipa , ai putina rabdare si pune-ti nadejdea in Dumnezeu" . Sa va fie de folos aceasta minunata si folositoare carte. Doamne ajuta ! +

cristiboss56 24.01.2009 21:33:37

Nicolae Steinhardt : "Daruind vei dobandi - Cuvinte de credinta "
 
Cartea , care poate fi gasita in librarii , este o culegere de eseuri - cuvantari rostite de la amvonul Manastirii Rohia, incepand cu momentul in care Nicolae Steinhardt a devenit monahul Nicolae, imbracand rasa monahala.
Adunate intr-un volum de 400 de pagini, textele sunt structurate in sapte capitole : " Timpul smochinelor " , "Apa cea vie " , "Tragedia lui Iuda ", "Daruind vei dobandi" , "Ce-i credinta, ce-i necredinta ", "Jertfa si Invierea Domnului " , " Dai Li . Fiecare pagina din aceasta carte poarta un mesaj si o binecuvantare pentru ca a fost scrisa de un om cu inima curata, care L-a gasit pe Dumnezeu prin Iisus Hristos .

dorinastoica14 25.01.2009 18:37:53

Este o carte excelenta.Merita citita de catre oricine.Am citit-o de mai multe ori si de fiecare data am descoperit noi sensuri .Acum citesc de acelasi autor "Jurnalul fericirii".

cristiboss56 26.01.2009 19:39:28

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 111399)
Este o carte excelenta.Merita citita de catre oricine.Am citit-o de mai multe ori si de fiecare data am descoperit noi sensuri .Acum citesc de acelasi autor "Jurnalul fericirii".

Cu speranta ca la terminarea cartii , ne vei face recomandarile cuvienite si sa scri cateva cuvinte despre aceasta carte pe care o citesti si care este semnata de Nicolae Steinhardt, permite-mi sa reproduc un scurt pasaj din cartea "Daruind vei dobandi - Cuvinte de credinta" : << Orb, neghiob si stramt la minte, cum ma aflu, n-am fost totusi atat de stupid si nestiutor incat sa cred ca Hristos ne cerem sa dam din prinosul nostru : asta o fac doar paganii. Am fost insa indeajuns de nepriceput si de ratacit in bezna spre a cugeta- ceea ce pare intru totul conform cu invatatura crestina- ca ni se cere sa dam din putinul nostru. Ba am si mers pana la a ma invoi cu ideea ca , din pilda celor doi bani aruncati de femeia vaduva in cutia darurilor, reiese indemnul de a da tot ce avem, toata avutia noastra. . . Secretul. . . se arata a fi : sa indraznesti a da ce vremelnic se intampla sa-ti lipseasca. Iata paradoxul crestin in toata plinatatea, splendoare si virtutea lui. Dar iata si fagaduinta uluitoare : dand ceea ce nu ai, dobandesti ce ai stiut sa dai din golul fiintei tale. Darul suprafiresc se reflecta asupra-ti, se intoarce la tine ca un bumerang, ca o raza de lumina proiectata pe oglinda - si te inavuteste, te implineste, te covarseste . >>

cristiboss56 29.01.2009 18:21:03

"Viata Sfantului Ioan Gura de Aur "+
 
Editura Institutuli Biblic si de Misiune a Bisericii Ortodoxe Romane ofera iubitorilor de istorie bisericeasca si literatura duhovniceasca cartea "Viata Sfantului Ioan Gura de Aur ", in relatarile istoricilor bisericesti :Paladie, Teodor al Trimitundei, Socrate, Sozomen, si Teodoret al Cirului.
Traducerea din limba greaca , introducerea apartin parintelui profesor Constantin Cornitescu. In 241 de pagini , lucrarea aduna date , informatii si aprecieri ale istoricilor amintiti ceva mai sus in aceasta postare, care realizeaza un cadru al epocii in care a trait Sfantul Ioan Gura de Aur, dar si portrete ale celui care este unul dintre cei mai mari parinti si predicatori ai Ortodoxiei. Astfel, Sozmen afirma : "De altfel , multi care l-au auzit vorbind in biserica, si-au indreptat viata spre virtute si au inceput sa gandeasca la fel ca el despre Dumnezeu. El insusi vietuind dupa poruncile divine, inspira incredere ascultatorilor spre imitarea propriei virtuti si , in felul acesta, ii facea usor sa imbratiseze si gandirea lui. Nu-i convingea sa fie de acord cu el cu vreo tehnica sau putere speciala a cuvantului, ci prin faptul ca expunea cu sinceritate sensul Sfintelor Scripturi ".

cristiboss56 02.02.2009 10:29:29

"Ancorati in Dumnezeu"- Constantin Cavarnos
 
Cartea "Ancorati in Dumnezeu" - Viata , arta si gandirea monahala in Sfantul Munte Athos este scrisa de Constantin Cavarnos si a fost tiparita la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane.
Autorul cartii este profesor american de origine elena, nascut in 1918, educat la Harvard, Sorbona si la Universitatile din Athena, Cambridge si Oxford. Cartea cuprinde insemnarile autorului intre anii 1952- 1956, in urma a trei calatorii in Grecia, in perioada redescoperirii traditiei isihaste si expunerii vietii manastirilor din Sfantul Munte. In cuprinsul acestei carti, Constantin Cavarnos, cauta interlocutori exemplari, le pune intrebari cu priceperea si curiozitatea cercetatorului si cu respectul ucenicului. El ii descopera in manastiri si schituri, in chilii singuratice, in pesteri si colibe. In fiecare capitol al cartii, descrierea unui așezamant vestit sau chiar uitat de geografii Muntelui Sfant este insotita de cuvintele ziditoare de suflet ale batranilor, carora le-a cerut sfat de folos, pentru sine si pentru cititorii cartii sale. Cartea de fata are 214 pagini si este tiparita in conditii grafice foarte bune.

cristiboss56 14.02.2009 20:50:42

Arhimandritul Serafim Alexiev : "Viata Duhovniceasca a crestinului Ortodox"
 
Cartea arhimandritului Serafim Alexiev "Viata duhovniceasca a crestinului Ortodox", aparuta cu binecuvântarea Preasfințitului Galaction, a fos editată la Editura Predania si tradusa de Valentin Petre Lică. Cartea ne oferă câteva povețe folositoare vieții duhovnicești a creștinului de azi.
In cele noua capitole ale cărții, arhimandritul Serafim Alexiev ne invață ce este viața duhovniceasca, ne descrie lupta pe care trebuie să o depună creștinul in demersul său spre mântuire, arătându-ne in același timp, temeiurile vieții duhovnicești si conditiile de intreținere ale acestei vieti. Cartea apărută la Bucuresti , la Editura Predania, are 281 de pagini . Intr-un limbaj simplu , accesibil tuturor, autorul ne oferă si leacuri de vindecare a vrajbei dintre oameni si a mândriei .

cristiboss56 15.02.2009 16:23:55

O invățătură din această carte a lui Serafim Alexiev
 
" Nevoința rugăciunii este barometrul duhovnicesc care arată cum este vremea sufletului nostru . Dacă insetăm după rugăciune, este semn bun. El arată că sufletul nostru este viu și inseteaza după Dumnezeu. De va pieri, insă, această sete sfântă pentru vorbire in rugăciune cu Dumnezeu, este un semn rău, anume că păcatul a umplut sufletul cu intunericul său și că suntem aproape de acea stare vrednică de plâns, care se numește moarte duhovnicească. Dintr-o astfel de moarte duhovnicească ne poate invia doar Dumnezeu, prin minunea pocăinței noastre personale. El ne intoarce iarăși la rugăciune si la râvnă . "
Cat adevar in cele spuse aici in acest fragment. De multe ori auzim ,sau chiar noi insine suntem in situatia, de slabire a rugăciunii, a scăderii râvnei noastre. Chiar aici pe forum am citit nu de putine ori, ca X sau Y , nu pot să se mai roage ca inainte, ca altă dată. Scăderea râvnei in vorbirea prin rugăciune cu Dumnezeu, este o cruntă, dar reală moarte duhovnicească. Salvarea este in invierea noastră cu ajutorul Bunului Dumnezeu prin minunea pocăintei noastre, așa cum bine arată Serafim Alexiev in fragmentul reprodus mai sus. Sa ne urmărim cu mare atenție barometrul nostru duhovnicesc si să ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne intoarcă tot timpul la rugăciune și la râvnă intru pocăința noastră. Așa să ne ajute Dumnezeu ! +

cristiboss56 18.03.2009 16:01:27

Paul Evdokimov : "Vârstele vieții spirituale ", trad.de Pr.Prof.Ion Buga
 
O carte ce o recomand tuturor și când spun tuturor,mâ refer și celor ce nu cred in Dumnezeu și celor sceptici, ateilor sau celor aflați in cumpănă . O carte care răspunde la intrebarea : "de ce este credința atât de dificilâ" sau la intrebările ce le regăsim aici pe forum, legate de existența lui Dumnezeu ( multe din ele la Topicul Generalități ) .
<<< Din perspectivă creștină, credința este un limbaj specific cu care am fost dăruiți de Dumnezeu pentru a dialoga cu El. O percepere concretă a divinității, cum ar fi cea mijlocită de simțuri, ar impune omului acceptarea fără echivoc a prezenței divine. Relația om-Dumnezeu ar fi dominată de evidență, de percepție , de constatare. Această perspectivă ar exclude insă libertatea de decizie a omului in raport cu Creatorul său. Iar libertatea este cel mai prețios dar pe care Dumnezeu l-a făcut oamenilor. Teologul rus Paul Evdokimov zărește o legătură indisolubilă intre darul libertății și cel al credinței. Pentru a crede, trebuie să fii liber de evidențe constrângătoare. In același timp, credința asumată in mod liber poate deveni izvorul unor convingeri de nestrămutat, mai puternice decât orice evidență. >>> . In funcție de timp, voi reda fragmente, din cele lăsate de Paul Evdokimov și nu rezist să nu inchei această postare , cu un citat din scrierea lui : "Stiința iși impune viziunea ei asupra lucrurilor văzute, verificabile, și mă obligă să o accept. Eu nu pot să neg existența unui vierme din pământ, nici a unui virus, dar pot să neg existența lui Dumnezeu. Aceasta pentru că, după Sf. Apostol Pavel, " credința este vederea lucrurilor care nu se văd". Ea transcede ordinea necesității. "Fericiți cei ce nu au văzut și au crezut" vrea să spună : cei ce au crezut fără să fie obligați, forțați , constrânși să o facă. "

cristiboss56 18.03.2009 16:05:43

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 123177)
O carte ce o recomand tuturor și când spun tuturor,mâ refer și la cei ce nu cred in Dumnezeu și la cei sceptici, ateilor sau la cei aflați in cumpănă . O carte care răspunde la intrebarea : "de ce este credința atât de dificilâ" sau la intrebările ce le regăsim aici pe forum, legate de existența lui Dumnezeu ( multe din ele la Topicul Generalități ) .
<<< Din perspectivă creștină, credința este un limbaj specific cu care am fost dăruiți de Dumnezeu pentru a dialoga cu El. O percepere concretă a divinității, cum ar fi cea mijlocită de simțuri, ar impune omului acceptarea fără echivoc a prezenței divine. Relația om-Dumnezeu ar fi dominată de evidență, de percepție , de constatare. Această perspectivă ar exclude insă libertatea de decizie a omului in raport cu Creatorul său. Iar libertatea este cel mai prețios dar pe care Dumnezeu l-a făcut oamenilor. Teologul rus Paul Evdokimov zărește o legătură indisolubilă intre darul libertății și cel al credinței. Pentru a crede, trebuie să fii liber de evidențe constrângătoare. In același timp, credința asumată in mod liber poate deveni izvorul unor convingeri de nestrămutat, mai puternice decât orice evidență. >>> . In funcție de timp, voi reda fragmente, din cele lăsate de Paul Evdokimov și nu rezist să nu inchei această postare , cu un citat din scrierea lui : "Stiința iși impune viziunea ei asupra lucrurilor văzute, verificabile, și mă obligă să o accept. Eu nu pot să neg existența unui vierme din pământ, nici a unui virus, dar pot să neg existența lui Dumnezeu. Aceasta pentru că, după Sf. Apostol Pavel, " credința este vederea lucrurilor care nu se văd". Ea transcede ordinea necesității. "Fericiți cei ce nu au văzut și au crezut" vrea să spună : cei ce au crezut fără să fie obligați, forțați , constrânși să o facă. "

*Text corectat la partea introductivă !

cristiboss56 19.03.2009 09:02:00

Spicuiri- sinteză : "Ah , dacă Tu ai sfâșâia cerurile și ai coborî pe pământ !"
 
Credința poară in ea insăși un obstacol inerent naturii ei foarte enigmatice, exact la măsura măreției ei : "Dumnezeu este in cer și oamenii sunt pe pământ". Această distanță insuportabilă prea mult, făcea odinioară pe Isaia să scoată strigătul profund uman : "Ah, dacă Tu ai sfâșia cerurile și ai coborî pe pământ."
Optimismul adesea forțat al cântărilor noastre, nu rezolvă acest sentiment tainic al unei absențe pe care ne temem să o mărturisim. Cum să putem trece de la o cunoaștere abstractă, îndepărtată, catehetică, la o intâlnire personală, la comuniunea vie ? Cum pote să intre Dumnezeu in viața oamenilor ? "De ce face Dumnezeu credința atât de dificilă ? " , se intreabă omul, pradă indoielilor sale . ( Va continua )

cristiboss56 19.03.2009 14:24:06

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 123330)
Credința poară in ea insăși un obstacol inerent naturii ei foarte enigmatice, exact la măsura măreției ei : "Dumnezeu este in cer și oamenii sunt pe pământ". Această distanță insuportabilă prea mult, făcea odinioară pe Isaia să scoată strigătul profund uman : "Ah, dacă Tu ai sfâșia cerurile și ai coborî pe pământ."
Optimismul adesea forțat al cântărilor noastre, nu rezolvă acest sentiment tainic al unei absențe pe care ne temem să o mărturisim. Cum să putem trece de la o cunoaștere abstractă, îndepărtată, catehetică, la o intâlnire personală, la comuniunea vie ? Cum pote să intre Dumnezeu in viața oamenilor ? "De ce face Dumnezeu credința atât de dificilă ? " , se intreabă omul, pradă indoielilor sale . ( Va continua )

Invierea a inaugurat ziua a opta, dar in aparență nu s-a schimbat nimic, lumea nouă se inserează in cea veche, ziua a opta nu există decât in celelalte șapte.
Sfântul Petru cunoștea acest spirit sceptic și batjocoritor care intreabă : " Unde este făgăduința venirii Lui ? Căci de când au adormit părinții noștri, toate așa rămân ca de la inceputul făpturii . " ( II Petru 3 , 4 ). De asemenea , iudeii vor să smulgâ un răspuns net, fără nici un echivoc : " Spune-ne dacă ești Tu Hristosul ! " ( Matei 26 , 63 ) . Ei cer o garanție mai precisă : "Arată-ne pe Tatăl și aceasta ne este de ajuns ! ". Desigur , o asemenea dovadă ar fi mai mult decât suficientă, dar dovezile rănesc adevărul, iar răspunsul Domnului este imediat și categoric : " Pentru ce acest neam cere semne și minuni ? Adevăr zic vouă, nu i se va da nici unul ! " ( Va urma )

cristiboss56 20.03.2009 09:04:15

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 123390)
Invierea a inaugurat ziua a opta, dar in aparență nu s-a schimbat nimic, lumea nouă se inserează in cea veche, ziua a opta nu există decât in celelalte șapte.
Sfântul Petru cunoștea acest spirit sceptic și batjocoritor care intreabă : " Unde este făgăduința venirii Lui ? Căci de când au adormit părinții noștri, toate așa rămân ca de la inceputul făpturii . " ( II Petru 3 , 4 ). De asemenea , iudeii vor să smulgâ un răspuns net, fără nici un echivoc : " Spune-ne dacă ești Tu Hristosul ! " ( Matei 26 , 63 ) . Ei cer o garanție mai precisă : "Arată-ne pe Tatăl și aceasta ne este de ajuns ! ". Desigur , o asemenea dovadă ar fi mai mult decât suficientă, dar dovezile rănesc adevărul, iar răspunsul Domnului este imediat și categoric : " Pentru ce acest neam cere semne și minuni ? Adevăr zic vouă, nu i se va da nici unul ! " ( Va urma )

Dumnezeu a venit, dar parcă n-ar dori ca oamenii să-I sesizeze divinitatea. In cazul rar al minunilor, Iisus poruncește : "mergi și să nu spui nimănui nimic". Meditativ, Pascal notează : "Revelația inseamnă vălul ridicat, or intruparea invăluia și mai mult fața lui Dumnezeu." Dumnezeu Se ascunde in chiar arătarea Lui, acesta este marele mister al Dumnezeului ascuns. Exigența rațiunii, chiar și in momentul in care" totul s-a împlinit", pune condițiile ei : "Dacă este regele lui Israel, să coboare de pe cruce și vom crede in El ".
Dumnezeu răspunde prin tăcere, dar pentru cel ce știe să audă, tocmai in tăcere "El iși mărturisește iubirea pentru om . " Este acea "nebunie divină de care vorbește Sfântul Apostol Pavel, neânțelesul respect a lui Dumnezeu față de libertatea noastră . { Va urma }

cristiboss56 21.03.2009 13:26:17

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 123557)
Dumnezeu a venit, dar parcă n-ar dori ca oamenii să-I sesizeze divinitatea. In cazul rar al minunilor, Iisus poruncește : "mergi și să nu spui nimănui nimic". Meditativ, Pascal notează : "Revelația inseamnă vălul ridicat, or intruparea invăluia și mai mult fața lui Dumnezeu." Dumnezeu Se ascunde in chiar arătarea Lui, acesta este marele mister al Dumnezeului ascuns. Exigența rațiunii, chiar și in momentul in care" totul s-a împlinit", pune condițiile ei : "Dacă este regele lui Israel, să coboare de pe cruce și vom crede in El ".
Dumnezeu răspunde prin tăcere, dar pentru cel ce știe să audă, tocmai in tăcere "El iși mărturisește iubirea pentru om . " Este acea "nebunie divină de care vorbește Sfântul Apostol Pavel, neânțelesul respect a lui Dumnezeu față de libertatea noastră . { Va urma }

Orice dovadă constrângătoare violează conștiința umană, schimbă credința in simplă cunoaștere. De aceea Dumnezeu Își limitează atotputernicia, Sa inchide în tăcerea iubirii Sale jertfelnice, retrage orice semn, suspendă orice miracol și aruncă o umbră pe strălucirea feței Sale. La această atitudine chenotică a lui Dumnezeu trebuie să răspundă credința in esența ei. Ea păstrează și va păstra pururea ceea ce are in ea nncturn, o obscuritate crucificatoare, o marjă suficientă, pentru ca omul să-și păstreze libertatea pentru a păstra mereu puterea să spună in orice moment Nu, să construiască pe refuz. Tocmai pentru că omul poate spune Nu, Da-ul lui poate să atingă o deplină rezonață și "fiat"- ul său se află nu numai in acord, dar la același nivel vertiginos de liberă creație cu "fiat"-ul lui Dumnezeu.
{ Spicuiri - sinteză din cartea lui Paul Evdokimov : "Vârstele vieții spirituale", Editura Christiana * Va urma }

C.tin 21.03.2009 15:45:49

referitor la intelegerea scopului suferintei...
 
La TVR, la emisiunea SEMNE din 17 martie s-a vorbit despre acest subiect...

De la Adam si Eva, la suferinta dreptului Iov si jerta lui Hristos!

"Domnul a dat, Domnul a luat,
Fie Numele Domnului Binecuvantat!"

http://www.tvr.ro/inregistrari.php?id=Semne#

cristiboss56 22.03.2009 00:24:29

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 123844)
Orice dovadă constrângătoare violează conștiința umană, schimbă credința in simplă cunoaștere. De aceea Dumnezeu Își limitează atotputernicia, Sa inchide în tăcerea iubirii Sale jertfelnice, retrage orice semn, suspendă orice miracol și aruncă o umbră pe strălucirea feței Sale. La această atitudine chenotică a lui Dumnezeu trebuie să răspundă credința in esența ei. Ea păstrează și va păstra pururea ceea ce are in ea nncturn, o obscuritate crucificatoare, o marjă suficientă, pentru ca omul să-și păstreze libertatea pentru a păstra mereu puterea să spună in orice moment Nu, să construiască pe refuz. Tocmai pentru că omul poate spune Nu, Da-ul lui poate să atingă o deplină rezonață și "fiat"- ul său se află nu numai in acord, dar la același nivel vertiginos de liberă creație cu "fiat"-ul lui Dumnezeu.
{ Spicuiri - sinteză din cartea lui Paul Evdokimov : "Vârstele vieții spirituale", Editura Christiana * Va urma }

Credința e un dialog. Dar vocea lui Dumnezeu este aproape tăcere ; ea exercită o presiune de o delicatețe fără margini și niciodată irezistibilă. Dumnezeu nu dă ordine, El invită :"Ascultă Israel", sau "dacă vrei să fii deplin, desăvârșit". . .Decretului unui tiran i se răspunde cu o surdă rezistență, la invitația Stăpânului la ospăt răspunde fericita acceptare a "celui care are urechi", care se face pe sine ales, strângând in mână darul oferit. Mai adânc decât pudoarea divină cu privire la libertatea omului, "Mielul jertfit de la intemeierea lumii" desemnează inefabilul lui Dumnezeu succită un raport de reciprocitate. El Se oferă in Fiul și , astfel , orice om poate fi un fiu al lui Dumnezeu. " Voi toți sunteți dumnezei, fii ai Celui Prea Înalt" ," Dumnezeu", cu condiția de a vă recunoaște fii in Hristos și de a striga impreună cu Duhul " Avva, Părinte". Libertatea fiilor se identifică și coincide cu Darul Tatălui, care este Duhul Sfânt.
{ Va urma }

cristiboss56 22.03.2009 19:14:22

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 123941)
Credința e un dialog. Dar vocea lui Dumnezeu este aproape tăcere ; ea exercită o presiune de o delicatețe fără margini și niciodată irezistibilă. Dumnezeu nu dă ordine, El invită :"Ascultă Israel", sau "dacă vrei să fii deplin, desăvârșit". . .Decretului unui tiran i se răspunde cu o surdă rezistență, la invitația Stăpânului la ospăt răspunde fericita acceptare a "celui care are urechi", care se face pe sine ales, strângând in mână darul oferit. Mai adânc decât pudoarea divină cu privire la libertatea omului, "Mielul jertfit de la intemeierea lumii" desemnează inefabilul lui Dumnezeu succită un raport de reciprocitate. El Se oferă in Fiul și , astfel , orice om poate fi un fiu al lui Dumnezeu. " Voi toți sunteți dumnezei, fii ai Celui Prea Înalt" ," Dumnezeu", cu condiția de a vă recunoaște fii in Hristos și de a striga impreună cu Duhul " Avva, Părinte". Libertatea fiilor se identifică și coincide cu Darul Tatălui, care este Duhul Sfânt.
{ Va urma }

Și tocmai de aceea Dumnezeu acceptă să fie refuzat, necunoscut , respins , evacuat din propria Creație. Pe cruce , Dumnezeu , împotriva lui Dumnezeu, a luat partea omului. Creștinul este un om sărman, dar el știe că există Cineva și mai sărman. Cerșetor al iubirii la poarta inimii : "Iată stau la ușă și bat ; dacă cineva aude glasul Meu și deschide, Eu voi intra și voi cina cu el și el cu Mine ". "Fiul vine pe pământ pentru a Se așeza la masa celor păcătoși ". Dumnezeu , din veșnicie , nu gândește decât mântuirea omului și omul trebuie să-I lase această grijă lui Dumnezeu, să uite pur și simplu de ea și să nu o mai caute ; el trebuie să cugete la mântuire, ca rod al iubirii divine, căci Dumnezeu a iubit primul, nu se știe de ce.
{ Spicuiri- sinteză din cartea "Vârstele vieții spirituale" a lui Paul Evdokimov- Ed. Christiana . * Va urma }

cristiboss56 23.03.2009 18:30:24

Credința , ca o depășire a rațiunii
 
Știința iși impune viziunea ei asupra lucrurilor văzute verificabile, și mă obligă să o accept. Eu nu pot să neg existența unui vierme din pământ, nici a unui virus, dar pot să neg existența lui Dumnezeu. Aceasta pentru că, după Sfântul Apostol Pavel, " credința este vederea lucrurilor care nu se văd". Ea transcende ordinea necesității. " Fericiți cei ce nu au văzut și au crezut " vrea să spună : cei ce au crezut, fără să fie obligați , forțați, constrânși să o facă. Credința apare astfel ca o depășire a rațiunii, comandată de rațiunea insăși, atunci când ea a ajuns la limita sa. Credința zice : "Dă unica ta rațiune ( logos ) și primește in schimb Logos-ul." Ea este o transcendență către evidență, către realitatea ascunsă care se revelează. Experiența ei inseamnă deodată și revelația ei. Ea suprimă orice demonstrație, orice imediat, orice noțiune abstractă despre Dumnezeu și face indată prezent pe acest Cineva, Care este cel mai intim cunoscut.
{ Va Urma }

cristiboss56 24.03.2009 21:10:32

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 124210)
Știința iși impune viziunea ei asupra lucrurilor văzute verificabile, și mă obligă să o accept. Eu nu pot să neg existența unui vierme din pământ, nici a unui virus, dar pot să neg existența lui Dumnezeu. Aceasta pentru că, după Sfântul Apostol Pavel, " credința este vederea lucrurilor care nu se văd". Ea transcende ordinea necesității. " Fericiți cei ce nu au văzut și au crezut " vrea să spună : cei ce au crezut, fără să fie obligați , forțați, constrânși să o facă. Credința apare astfel ca o depășire a rațiunii, comandată de rațiunea insăși, atunci când ea a ajuns la limita sa. Credința zice : "Dă unica ta rațiune ( logos ) și primește in schimb Logos-ul." Ea este o transcendență către evidență, către realitatea ascunsă care se revelează. Experiența ei inseamnă deodată și revelația ei. Ea suprimă orice demonstrație, orice imediat, orice noțiune abstractă despre Dumnezeu și face indată prezent pe acest Cineva, Care este cel mai intim cunoscut.
{ Va Urma }

Insuficiența dovezilor de existență a lui Dumnezeu se explică prin faptul fundamental că : numai Dumnezeu este criteriul adevărului Său, numai Dumnezeu este argumentul existenței Sale, in orice cugetare despre Dumnezeu, este El Insuși Care Se gânește pe Sine in spiritul uman. De acee, nu se poate proba nimic in mod rațional, nici nu convertești pe cineva prin argumente, căci niciodată nu se poate face aceasta in locul lui Dumnezeu, nu-L poți supune pe Dumnezeu logicii demonstrațiilor, nici să-L inchizi intr-o inlănțuire cauzală.
Dacă Dumnezeu este singurul argument al existenței Sale, credința nu se inventează, ea este un dar, iar omul trebuie să mărturisească această natură impărătească, gratuită a credinței sale, căci credința este dată tuturor, pentru că Dumnezeu să poată lucra cu planul Său în orice suflet. <<< Spicuiri -sinteză din cartea :Vârstele vieții spirituale de Paul Evdokimov , tradusă de Părintele Prof. Ion Buga, ed. Christiana >>>


Ora este GMT +3. Ora este acum 12:27:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.