![]() |
Revin cu ultimile amanunte privind mutarea Parintelui Pantelimon de la Mrea Ghighiu, jud. Prahova la Mrea Turnu, jud. Prahova. Mutarea s-a facut fortat, exact ca in timpurile de trista amintire din anii 50. In noaptea de 19 spre 20 august i-au fost mutati stupii, fara a fi anuntat, iar dimineata a fost obligat sa elibereze chilia. In momentul inceperii mutarii, peste manastire s-a asternut o liniste de mormant. Maicutele s-au ascuns in chilii si nici una nu a indraznit sa ajute parintele pentru a se muta chiar daca ar fi urmat reprasalii din partea maicii starete Epraxia. Ma asteptam macar maicutele in varsta sa vina langa parintele Pantelimon in aceste clipe grele. Dar teama de a nu fi mutate din manastire (existand un precedent) a facut ca nici una din maici sa nu-si ia ramas bun de la Parintele Pantelimon - foarte trist. Smerit si rabdator ca un adevarat duhovnic, pe o caldura infernala, inpreuna cu cativa fii duhovnicesti care nu l-au parasit, Parintele Pantelimon, a muncit toata ziua punandu-si stupii intr-o oarecare ordine, ducandu-si ascultarea la bun sfarsit. La Mrea Turnu conditiile de vietuire sunt destul de precare pentru varsta dansului si va mai trece ceva timp pana cand Parintele Pantelimon va avea chilia sa (cativa fii duhovnicesti incearca sa-i construiasca o chilie din lemn). Sa ne rugam pentru Parintele Pantelimon care este un parinte imbunatatit, si al carui crez a fost si va ramane pastrarea Sintei Traditii a bisericii ortodoxe romane.
Doamne Ajuta ! |
Citat:
as vrea sa-l cunosc si eu pe acest parinte, sper sa-l mai tina Dumnezeu pana in octombrie cand ajung si eu in tara. Doamne ajuta! |
Citat:
Parintele banuia inca de pe atunci ca o sa aiba probleme. Sunt foarte multi care il urasc pe Parintele Arsenie Boca si pe ucenicii lui (ucenici care majoritatea sunt plini de respect si bun simt) doar pentru simplul fapt ca le spunea adevarul. |
Mi se pare cam propagandistica aceasta postare>Vai s-a comis un abuz!si noi trebuie sa ne revoltam!Poate este asa poate nu!
Trebuie aratat cine este acest parinte!Presupunand ca este calugar,atunci datoria lui este sa mearga acolo unde este trimis cu mare bucurie si smerita supunre!Si daca el ca preot imbunatatit, se bucura de putinta de a face ascultare,atunci care este problema!S-a plans acest parinte cuiva,a protestat sau a refuzat mutarea.Ce ai fi vrut,rascoala in manastire precum s-a rasculat Lucifer impotriva lui Dumnezeu!Dupa parerea ta maicile trebuie sa fie crescute in spiritul revolutiei franceze si sa faca fronda!Pt ast sunt in manastire sau pt smerita supunere? albinele se muta noaptea.si eu am stupi si nu cred ca as fi smintit sa mut albinele ziua dintr-un loc in altul! frate marin, a ridica para impotriva unui arhireu este pacat mare!au tie iti este dat a judeca hotararile arhireilor sau te faci mai mare decat acestia.si nu ai spus de ce a fost mutat!Iar acea stareta daca impune respectarea disciplinei si smereniei in manastire trebuie binecuvantata si nu hulita!asta este misiunea ei! |
Citat:
iar ascultare a facut inclusiv acum, dupa cum se vede, din moment ce s-a lasat mutat. dar cei/cele care s-au ascuns de frica si nu si-au luat adio de le parintele, sunt de plans. |
Citat:
dar eu nu sunt calugarita, asa ca ce stiu eu cum o fi pana la urma. |
Citind, mi-am amintit de o sintagma citita de curand intr-o carte. Un intelectual a fost invitat la o emisiune TV sa il apere pe Eminescu. La care D.P. replica: Credeti ca Eminescu are nevoie sa fie aparat? Eventual citit, dar aparat.. Asa si tu domnule marin. Ce sa apere? De cine sa-l apere? Daca e drept ceea ce face va primi plata vesniciei. Daca nu, Dumnezeu cu mila.:| De (apararea) noastra are pr Pantelimon nevoie?
|
Citat:
|
Citat:
Si din cate stiu eu decizia de mutare a sinodlui eparhial fusese adusa la cunoswtinta parintelui,mai ale ca cineva a postat despre ea pe site.asa ca sa cvii dupa aceea sa afirmi ca nu stia mi se pare lipsa de rusine! Iata topicul unde se face vorbire despre aceasta mutare si numele celui care initiaza topiculCautati mai jos.Va rog sa constatati totul despre ce fel d buna credinta este vorba: In apararea Parintelui Pantelimon Cum comentati inlaturarea lui de la Ghighiu? fratelemarin |
Sa vedem cine este Parintele Pantelimon:
Dealtfel, dorstor, nu fii atat de sigur ca Parintele Pantelimon s-a opus mutarii. Poate ca fiii duhovnicesti se opun stramutarii acestuia la o varsta atat de inaintata. Si e firesc, nu crezi?!? |
nu stiu cine este acest dorstor,dar e cam arogant.tot ne explica el cum e treaba cu legatul de catre arhierei,cu ascultarea de stareta,etc.din cate imi dau seama habar nu are despre ce e vorba.l-as sfatui sa se documenteze despre viata parintelui pantelimon,si dupa sa isi dea cu parerea.
|
Poate sa nu stiu bine cine este acest parinte ,dar stiu bine dreptul canonic,sau cel putin am bunul simt sa-mi intemiez afirmatiile pe Nomocanonul ortodox,adica nu-mi permit sa inlociesc canoanele ecumenice cu parerile mele personale.Iar ca sa nu va mai par arogant ,cititi Regulile mari si mici ale Sfantului Vasile!Apoi...vorbim si ...despre aroganta!Ortodoxia nu se intemeiaza decat pe canonicitate;ce este in plus este erezie sau schisma!
Iar daca vreti sa stiti cinesunt intrati pe ,,agora-crestina'si imi veti vedea chipul la avatar.l-as fi postat si aici dar nu stiu cum! |
Ancah,am afirmat eu ca parintele s-a opus mutarii?Parintele a procedat corect si s-a supus.Dar a venit unul pe forum care lanseaza acuzatii impotriva obstii care nu a vrut sa isi ramas bun si alte acuzatii grave aduse impotriva unor monahii care sunt ingeri in trup si nu pot fi acuzate de un oarecare frate!A venit unul care nu intelege ca pana si episcopul trebuie sa se supuna sinodului eparhial!Si a mai aparut unul care poate stie viata unui parinte dar o pune in acelasi cantr cu casnoanele celor 7 soboare ecumenice si i se pare ca ..se pricepe la aroganta gand chiar postarea lui este aroganta! Nu era mai simplu sa citeasca Pidalionul!
|
draga DORSTOR,nu ti se parea normal ca obstea,dar nu obstea ci macar o maicuta din 55 cate sunt in ghighiu sa vina si sa isi ia ramas bun de la parintele lor duhovnic,de la cel ce le-a fost povatuitor timp de 35 ani.nu le-a acuzat nimeni de nimic pe monahiile de acolo,ci doar zic ca e doar o chestie de onoare si bun simt.Nimic mai mult.ce mai trebuie sa stii tu,este faptul ca despre cazul parintelui pantelimon nu s-a discutat in cadrul sinodului eparhial{mitropolitan}ci doar in cadrul permanentei Arhiepiscopiei Bucurestilor.eu stiu o vorba vis-a-vis de cei care pun accentul atat de mult pe canoane:"TIPIC,TIPIC SI LA INIMA NIMIC".DAR POATE CA MA INSEL.
|
dorstor, daca nu ai afirmat ca s-a opus mutarii, ce vrei atunci sa spui cu: "orice impotrivire a unui monah este o impotrivire a unui inger in trup" ? La cine se refera afirmatia ta, devreme ce parintele nu s-a opus?!?
Dar oare consideri ca ceilalti, vazand ce se intampla, trebuie sa ramana indiferenti? Uite, pe mine stramutarea unui batran de peste 80 de ani din locul lui m-a impresionat neplacut, caci stiu cat de greu le e batranilor sa fie mutati din cele obisnuite ale lor si sa se adapteze noilor locuri. Poate ar trebui sa atenuam tonul, ocolind cuvinte ca "rusine" si "aroganta". Dar, sigur, asta e doar parerea mea. |
Citat:
Bogdan. |
|
Citat:
|
Dorstor, mai raspicat te rog: cine nu a facut ascultare in acest caz?
|
nu intelegi!?Parintle a facut ascultare iar maicile a facut ascultare, dar autorul postaii este suparat pt ca maicile au facut ascultare adica au facut corect!iar eu i-am explicat de ce nu trebuie sa critice pe maici pt ca ele au facut exact ce trebuie sa faca i nu ce ar fi dorit autorul aceleei postari safaca maicile!Eu apreciez obstea de acolo dar nu apreciez pe cel ce a postat!citeste singura si vezi!
|
Multumesc, dorstor, acum inteleg.
Pacat, totusi, daca respectam canoanele dar uitam sa fim oameni. |
Respectasnd canoanele suntem oameni imbunatatiti chiar daca aparenta ne joaca feste de intelegere!
|
De fapt m-am exprimat gresit: normal ca trebui respectate canoanele.
Aici era vorba de ascultare. Ascultarea de Maica stareta a facut, conform celor scrise, ca maicile sa nu-si ia ramas bun de cel, care timp de 30 ani a fost duhovnicul manastirii. Pentru mine e de neinteles, dar nu le inteleg nici eu pe toate... Dar, multumesc dorstor pentru raspuns. |
Scrisoarea saptamanii din Formula AS -de NICOLAE MANEA din Ploiesti
Parintelui Pantelimon de la Manastirea Ghighiu i se face o mare nedreptate! Am mers intr-una din zile la Manastirea Ghighiu, sa ma rog la Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului, cum obisnuiesc aproape in fiecare saptamana, si sa cer o binecuvantare de la Parintele Pantelimon. (S-a scris despre sfintia sa in "Formula AS".) Insa mare mi-a fost mirarea cand il zaresc intr-o strana, langa usa bisericii, imbracat doar in sutana. Cu infatisarea ascetica, tacut, cu capul plecat... M-am indreptat catre el. Parintele m-a intampinat ca intotdeauna, cu acelasi zambet care-ti alunga toate necazurile. L-am intrebat: "De ce, parinte, stati aici, la usa bisericii?". Nu mi-a raspuns, s-a multumit sa zambeasca, dar i se citea tristetea in ochi. Tin sa specific ca la altar era un alt preot (preot de mir, venit sa oficieze Sfanta Liturghie). Atunci n-am mai insistat. Mi-am gasit si eu un loc in biserica si am participat la slujba. Tot timpul ma framanta gandul cum a ajuns parintele sa nu mai slujeasca. Aflasem de rautatea unor maici, din cauza carora nici un preot nu a rezistat aici, alaturi de ele. (Pe toti i-au dat afara, singurul care rezistase era parintele, duhovnicul manastirii.) Iar acum, propriul lor duhovnic, care a slujit aproape 30 de ani la Manastirea Ghighiu, sa fie alungat de la Sfantul Altar nu credeam ca va fi posibil. Dupa slujba, am intrebat cateva maici ce s-a intamplat cu parintele, insa unele se sfiau, altele se faceau ca nu stiu, doar cateva au avut curajul sa-mi spuna adevarul. Noua stareta (Neacsu Eupraxia) i-a luat dreptul parintelui de a mai sluji Sfanta Liturghie, interzicandu-i sa intre chiar si-n Sfantul Altar. Nu o cunosteam prea bine pe noua stareta, deoarece nu prea am vazut-o pe la biserica, la slujbe. Probabil, vine mai rar decat cea dinaintea ei, Pelaghia Tudor. Tin minte insa ca am vazut-o in noaptea de Inviere, la poarta manastirii, vanzand icoane si metanii. Tot la fel am observat-o in ziua de Pogorarea Sfantului Duh, in timp ce il inregistra pe parintele cand citea o rugaciune, si facandu-i semn sa incheie, plina de nerabdare. Oare stareta are dreptul sa intrerupa slujbele cand doreste sau sa interzica oficierea lor? De asemenea, am venit cateva vineri la rand, stiind ca se face Sfantul Maslu. Spre dezamagirea mea, am aflat ca stareta a interzis oficierea Sfantului Maslu, de la Inviere pana la Inaltare. Sunt foarte multi oameni cu necazuri si diferite probleme care-si pun nadejdea in aceasta Sfanta Taina, alaturi de Icoana Facatoare de Minuni si vin sa caute alinare si ajutoare. Oare ce zice Maica Domnului de toate acestea? Chipul Maicii Domnului din Icoana Facatoare de Minuni de la Ghighiu este foarte trist. Cautam comuniunea cu Dumnezeu prin Sfintele Taine ce ni le-a lasat Mantuitorul pentru bucuria noastra duhovniceasca. Oare un om, si ce e mai rau, o calugarita, pot opri ceea ce Insusi Mantuitorul a lasat? Nu suntem mai rau decat paganii sau ereticii? Ne mai putem numi crestini? Va spun ca sunt tare mahnit de tot ce se petrece acolo, mai ales ca nimeni nu ia nici o masura. Mai marii bisericii tac si ignora problemele care se petrec acolo. In aceste vremuri grele, cand lupta intre bine si rau este tot mai stransa, avem nevoie de parintii batrani, care au trecut prin vremuri grele de incercare. Ei sunt traitorii adevarati ai credintei ortodoxe, care ne hranesc duhovniceste si pe noi. Nu ni-i alungati! Fie ca Maica Domnului, care a fost martora atator minuni, sa aduca o raza de speranta, de lumina, in acest Sfant Locas. Amin! |
Tot ce a scris fratele constantin este foarte adevarat.Intr-adevar maica stareta neacsu epraxia s-a purtat mizerabil cu parintele pantelimon,dar nu numai cu dansul ci si cu maicile mai in varsta.Stiu ca le-a amenintat pe cele mai batrane ca daca se spovedesc la parintele pantelimon le da AFARA DIN MANASTIRE.cum e posibil ca o stareta de manastire sa se comporte asa si nimeni din cei de la arhiepiscopia Bucurestilor sa nu ia nici o masura.De fapt ea a fost pusa stareta de cei de acolo,asa ca....nu e nici o mirare.Are Dumnezeu grija de fiecare.
|
Citat:
Doamne Ajuta ! |
Citat:
|
Doamne ajuta!
Multumesc mult pentru indrumare, sa dea Domnul sa ajung si sa ne vedem cu bine! :) mai am o prietena pe care mi-am facut-o pe acest forum, tot din Ploiesti. |
A mai fost cineva recent la Parintele Pantelimon? Stie cineva unde mai poate fi gasit?
MULTUMESC! |
A mai fost cineva in ultimul an la Manastirea Turnu la Parintele Pantelimon?
A citit cineva si cartea Marturia Parintelui Pantelimon-Parintele Arsenie Boca? Doamne ajuta! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:20:26. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.