Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Diverse Sarbatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5056)
-   -   Sfantul Fanurie-celor in nevoie grabnic ajutator (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4377)

Marius22 21.08.2008 14:02:58

Sfantul Mucenic Fanurie, a carui pomenire se apropie (27 august), a savarsit si savarseste numeroase minuni, indeosebi pentru descoperirea obiectelor si animalelor disparute. Potrivit traditiei, mama sfantului era o mare pacatoasa si cu toate eforturile lui Fanurie, n-a putut s-o intoarca la pocainta. Insa el n-a el n-a incetat sa se roage cu staruinta pentru mantuirea mamei sale.

Pe cand paganii il ucideau cu pietre pe Sfantul Fanurie, el striga: "Pentru aceste osteneli, Doamne, ajuta-le tuturor celor care se vor ruga pentru mantuirea mamei lui Fanurie". Pentru acest motiv, cand credinciosii pierd unele obiecte, ei au obiceiul de a face placinte pe care le impart ca milostenie pentru iertarea mamei Sfantului Fanurie.

In randul credinciosilor se vorbeste si de alte minuni savarsite de Sfantul Fanurie, pentru care se bucura de o deosebita evlavie in toate tarile ortodoxe.In acest sens, as dori, ca cei care cunosc intamplari minunate din viata sfantului sau pot da marturie despre minunile sale, sa ni le impartaseasca.

Bucura-te, Sfinte Fanurie, mare facator de minuni!

maniucu 21.08.2008 15:17:30

Cam aceleasi lucruri pe care le- ai expus f frumos le stiu si eu, cu deosebirea ca obiceiul de a face si imparti placinte e pentru iertarea pacatelor parintilor nostri(atunci cand nu- i mai avem printre noi) si nu de a gasi obiecte disparute.
Sf Fanurie pt mine e sfantul de care ma simt cea mai apropiata.

Bucura-te, Sfinte Fanurie, mare facator de minuni!

maniucu 21.08.2008 15:20:45

Acest Sfant, a fost dus la moarte de necredinciosi la 19 ani si a cerut atunci sa-si faca inainte ultima rugaciune. El a cerut lui Dumnezeu ca [i]"tot cel ce va face o turta cu ulei si cu zahar sau o placinta si o va da saracilor sa fie ascultat in orice durere dreapta va avea. Aceasta zic sa fie pentru iertarea pacatelor mamei mele, care a murit pacatoasa.".

Iar Domnul i-a raspuns: "FIE, FANURIE, DUPA CUVANTUL TAU SI TOT CEL CE TE VA CHEMA PE TINE IN AJUTOR SA FIE ASCULTAT DE MINE SI TU VEI FI AJUTORUL CELOR DIN NEVOI".

Citat din viata Sfantului:
"Turta se face de noua ori si se imparte numai saracilor, iar dupa ajutorul primit, se face pentru Sfantul o placinta mai mare, cel in nevoie ostenindu-se cu mainile sale - si tot la saraci sa fie impartita cu multumita sfantului".

anastasia2008 21.08.2008 22:15:21

Rugaciune catre Sfantul Fanurie:

Catre tine, Sfinte Mucenice Fanurie, inltandu-ne gandurile, noi pacatosii cu umilinta si cu caldura te rugam: cauta dintru inaltimea cea plina de slava a cerurilor, unde, prin viata ta Sfanta si prin chinurile tale mucenicesti pentru Hristos, ti-ai dobandit salasluire vesnica, si te milostiveste de suferintele, durerile, patimirile, necazurile, amaraciunile si stramtorile noastre. Si te roaga cu indrazneala pe care ai agonisit-o, catre Stapanul tau ceresc si Dumnezeul nostru, sa ne ierte pacatele pe care cu stiinta si cu nestiinta, pururea, ca niste robi nevrednici savarsim, si sa nu se manie pe noi pana in sfarsit, pentru putinatatea dragostei noastre fata de El si fata de aproapele nostru; ci sa fie pururea plin de milostivire fata de noi si sa indeparteze de la noi toata suferinta si durerea, toate patimile si necazurile, toate amaraciunile si stramtorile, zidind in noi cuget curat, ca sa putem rupe cu viata noastra de pacat de pana acum, si privind la ceruri, sa ne inflacaram de dorul de a deveni si noi bineplacuti lui Dumnezeu. Asa, Sfinte Mucenice Fanurie, fii povatuitorul si indrumatorul nostru pe cararile cele necunoscute ale vietii, pentru ca urmand pilda credintei si a dragostei tale fata de Hristos, sa ne invrednicim de darurile tale, pentru iubirea de oameni si binecuvantarea Marelui nostru Dumnezeu; si trecand dintru aceasta viata pamanteasca, sa ne bucuram, laolalta cu tine si cu toti cei bineplacuti din veac ai Domnlui, de imparatia cea nesfarsita a cerurilor si de partea celor drepti, ca impreuna cu toti si inconjurati de cerestii ingeri, sa aducem slava, cinste si inchinaciune lui Dumnezeu Celui slavit in Treime, in vecii vecilor. Amin!


anastasia2008 25.08.2008 17:07:07

Viata Sfantului Mucenic Fanurie

Sfantul, nu se stie cand s-a dus spre Domnul, caci nu se stie cand i s-a taiat capul si nici numele cetatii nu s-a retinut.

In anul 1500 d. Hs. niste pastori pasteau turmele in valea unor munti prapastiosi, in tot acest timp, varful celei mai grozave rapi era luminat de o lumina care nu s-a stins tot timpul. Cand pastorii si-au facut bani suficienti, s-au gandit sa se intoarca la casele lor, din mare departare fiind fiecare, dintre cei mai curajosi, banuind ca in varful acelui munte era o comoara, s-au legat cu franghii groase si ceilalti i-au ajutat si s-au suit la acea inaltime. Era acolo o pestera, in care erau sfintele moaste, si ardea o faclie mare, aceea pe care o vazusera tot timpul pastorii, iar pe pieptul sfintelor moaste era o piele de dobitoc pe care era scris cu ceva tare toata viata Sfantului Mare Mucenic Fanurie pe care o redam mai jos.

In cetatea parintilor acestui sfant era un mare negustor - tatal acestui sfant - cel mai bogat din acele locuri, care avea 13 baieti dintre care cel mai mare era Fanurie, care avea atunci 12 ani.

Si cum era obiceiul locului, acesta urma filosofia; era bland, silitor la carte, foarte milostiv, dar era pagan ca si intreaga lui familie. Mama lui era buna si frumoasa, avea tot ce-i trebuie, dar nu voia sa stie despre treburile si averea sotului ei. Intr-o zi, inapoindu-se cu multi bani si lucruri, sotul ei a fost atacat, ucis si jefuit, iar datornicii indata ce au auzit aceasta, desi ei aveau de dat, au venit sa ceara ce nu li se cuvenea. Astfel, in scurt timp, mama lui a ramas saraca, locuind intr-o bucatarie, dar si acolo ea era napastuita, fara nici un mijloc de a se hrani cu cei 13 copii.

Intr-o zi Fanurie a povestit de mama sa unui copil, ca mama sa era o sfanta pentru ca toata ziua plange si se roaga, dar ca ei, copiii, au mancare si sunt ingrijiti, insa nu stie de ce mama lui se imbraca in haine tot mai saracacioase. Ei, copiii nu o suparau, dar ea plangea toata ziua. Atunci prietenul sau i-a spus urmatoarele: ?Bine, bine, pazeste tu pe mama ta intr-o seara si sa-mi spui mie a doua zi cand ne vom vedea la scoala daca e sfanta sau nu.

Atunci copilul Fanurie a pandit-o si seara dupa ce mama sa le-a dat sa manance si i-a culcat pe toti, fiind sigura ca toti copiii ei dorm, si-a spalat fata, s-a uns cu aromate, si-a pus valul si haine scumpe cum nu mai vazuse niciodata Sfantul Fanurie si a plecat. Copilul a urmarit-o si a vazut-o ca a intrat intr-un local de noapte, de petrecere, unde majoritatea oamenilor din local erau beti. Mama lui juca in acest local si avea primul numar, in timpul jocului canta plangand, caci n-ar fi vrut copiii sa afle prin ce sacrificii le castiga hrana de toate zilele, ca sa fie cu ei. Iar oamenii din local o credeau beata si in aceasta stare in care se afla era mai mult decat frumoasa. Atunci Fanurie s-a apropiat de tribuna si a strigat o data tare:
?Mama!" La glasul copilului, mama, de groaza si de durere ca a fost descoperita de fiul ei cel mai mare, a cazut jos. Plecand din local, Fanurie a parasit cetatea si s-a dus la malul unei ape mari, care curgea in apropierea acelei cetati - nu cu putine greutati, caci isi zdrobise picioarele de pietre in fuga lui disperata.

La malul apei, a vazut niste pastori care voiau sa treaca pe celalalt mal cu o corabie. El i-a rugat atunci sa-l treaca si pe el dincolo. Pastorii plecand in ale lor, Fanurie a ramas singur pe tarm. in acea pustietate salasluia un pustnic batran care de 65 de ani nu mai vazuse chip omenesc, fiind foarte imbunatatit si placut Domnului, care dandu-i un toiag Domnul, i-a zis: ?Du-te repede la malul apei si ia de acolo pe placutul Domnului Dumnezeu Fanurie, ca fiind ales de Domnul, sa fie ajutator celor in nevoi.

Desi de la chilia sfantului si pana la malul apei era cale de trei zile, avand de coborat un munte foarte aspru - prin puterea lui Dumnezeu - sfantul a ajuns langa Fanurie, dupa o ora si a spus copilului: ?Vino la mine Fanurie!" Iar copilul auzind numele sau a raspuns: ?Au tu ai cunoscut pe tatal meu?" Apoi a mai zis asa: ?Daca ai fi cunoscut tu pe mama mea, mai bine as fi ramas aici sa ma manance fiarele salbatice".
Sfantul mirandu-se intru sine, a tacut. Si iarasi, prin minune, au suit muntele cel cumplit intr-un ceas, drum care cu piciorul nu se putea face decat in opt zile, fiind foarte stancos si prapastios.

Aici, in pestera sfantului celui batran, a trebuit sa se lupte cu asprimea firii lui Fanurie, ca sa-l faca crestin si totodata, ca sa-l faca sa ierte pe mama sa. Dupa botezare, Fanurie a fost slobozit sa se duca in cetate ca sa ia iertaciune de la mama sa si sa vada cum este situatia fratilor sai. Dar, inapoindu-se in cetate, a aflat ca mama lui nu cazuse lesinata, ci chiar moarta in acea noapte, iar fratii sai, dupa ce a fost ingropata ea, s-au impartit intre neamuri, fara sa stie unde se gaseste fiecare. Fanurie s-a intors inapoi in pustie, nemaiavand nici o legatura cu cele lumesti. Si atat a sporit in cele duhovnicesti dupa aceea, intrecand chiar pe acel sihastru cu post si rugaciuni, si era atat de milostiv, ca facand si lucrand ogoarele, alerga adunandu-le si hranea pe drumeti, aducand pe spatele sau si apa de baut. Hrana lui, la inceput, timp de trei ani, a fost din trei in trei zile, mancand atata paine muiata cat lua cu doua degete dintr-o sticla, stapanindu-se mult, a nu lua nici apa, iar dupa aceea, a inceput a manca, numai sambata si atunci destul de putin. El se impartasea des cu Dumnezeiestile Taine, cerceta pustnicii din acea pustie, si se ostenea mult, pentru a cara cu mainile atat radacini pentru hrana, cat si sa scoata pietre, de pe prea putinul pamant din preajma chiliei lor pustnicesti - semanand putine legume si cine va putea spune privegherile lui de toata noaptea, arsita si gerul, caci coliba lui fiind dincolo de munte, nu avea acoperis, cerand Domnului Dumnezeu, ca prin a-ceasta rabdare, sa-i dea si lui, dincolo de moarte, un acoperis in cerul Sau cel dumnezeiesc.

Si atata milostenie avea, incat si pe fiarele care se atacau intre ele, le impaca, ingrijindu-le, daca erau ranite si aranjandu-le culcusuri bune, ca nu de putine ori, l-a gasit parintele lui (pustnicul), culcat alaturi de vreun sarpe mare, care in timpul somnului lui Fanurie il pazea in gura vizuinei ca sa nu-l atace vreo alta fiara.
De asemenea, el avea darul, ca cei ce sunt atacati de multe fiare de prin pustietati, sa le certe pe ele si sa le porunceasca lor a se salaslui mai departe intr-o prapastie si sa nu mai supere pe vreun om, incat si fiarele cele mai de temut, cand erau atacate de om sau de alta fiara mai puternica, desi nu aveau grai, intorceau ochii spre coliba lui Fanurie si indata erau scapate. Deci s-a facut iubit de toate pustiile, din imprejurimi si mai departe, iara toti locuitorii pustiului multumeau lui Dumnezeu ca le-a trimis lor pe acel tanar prea imbunatatit, care si fiarele le imblanzeste si pe oameni ii tamaduieste.

Era in apropierea acelei pustii, o cetate mare si frumoasa, cu oameni foarte inrautatiti si plini de boli si lucruri necurate. La rugaciunea celor buni, a fost chemat sa se duca si sa ajute in neputinte si in boli sfantul, desi, nu voia sa paraseasca pustia, totusi pentru locurile celor nevoiasi si pentru rugamintea cuviosilor pustnici de a-i milui, de a-i mangaia si de a-i tamadui, s-a supus si s-a dus in acea cetate.

Si cine va spune marea lui bunatate catre cei saraci, in special catre vaduve si orfani, gandindu-se la fratii Iui si la mama lui, ca niciodata, o rugaminte a acestora nu a ramas neascultata, vindecand bolile cele mai cumplite, dregand si indreptand ochii orbilor, ajutand surzilor sa auda, precum si mutilor din nastere, numai cu rugaciunea sa, cu lacrimi, catre Dumnezeu, nemancand niciodata pana nu se implinea rugaciunea, neodihnindu-se pe patul sau si multe siroaie de lacrimi varsa, ca si hainele si le uda de la lacrimi. Caci asa spunea fericitul si preafericitul: ?Miluieste, Doamne, pe acesti necajiti, ca zidirea Ta sunt, deschide ochii, ca sa vada frumusetea cerului Tau si lumina zilei, si sa nu mai fie ei cu picioarele zdrobite de pietre, nici cu rusinea neamului lor".

Asemeni, cu lacrimi multe, se ruga pentru muti, pentru care spunea: ?Deschide buzele lor cele inchise, lumineaza-le mintea, ca sa Te slaveasca pe Tine, si cu buzele lor sa sarute chipul Tau cel nefacut de mana si cu lacrimi sa spele intrarile in biserica, ca astfel sa se proslaveasca numele Tau cel sfant".

Iar pentru surzi se ruga cu mai multe lacrimi zicand: ?Auzi-ma pe mine, Doamne, in ceasul acesta, de acum si cerceteaza si deschide auzul robilor Tai, ridica greutatea neauzirii, ca auzind sa auda glasul clopotelor Tale cele sfinte, sunetele rotilor si toate sunetele de pe pamant.

Si atat de mare era rugaciunea lui catre Dumnezeu si plangerea, ca uneori, si paganii plangeau auzindu-i rugaciunile si vazandu-i lacrimile.

Atat de frumos si de frumoase rugaciuni facea catre Dumnezeu, incat si pruncii cei sugari se apropiau de dansul cu mainile lor nevinovate si mai necuvantator fiind ii spuneau: ?Mai rabda putin Fanurie si Tatal tau cel din ceruri te va mangaia in curand, implinind cererile tale".

Deci un an de zile a mers in toate laturile cetatii, vindecand, mangaind si botezand si invatandu-i dreapta credinta, iar diavolul, uratorul binelui, foarte s-a maniat, fiindca toti robii lui ii luasera si-i indreptasera minunatul Fanurie, si prefacandu-se intr-un tanar strain s-a prezentat la imparatul acelei cetati, spunandu-i ca un tanar s-a salbaticit, spunand minciuni, despre sfantul, ca doreste ca toata cetatea sa fie de partea lui si pe imparat sa-l inlature si ca toate cele faptuite de el, nu sunt cu puterea lui Dumnezeu, ci cu vraji, ca poporul sa fie cu el si sa poata inlatura pe imparat".

Aceasta o spuneau rauvoitorii mincinosi, intelegand buna credinta a imparatului, ca de cand era Fanurie, ei nu mai puteau sa fure din visteria statului si nici sa mai faca rautatile cinstite.

Dupa multe staruinte si vorbe mincinoase, ei au hotarat ca imparatul sa-l piarda si sa-i taie capul, insa poporul, care vazuse atatea minuni de la sfantul, vaduvele, orfanii si cei tamaduiti, chiar si nevrand sfantul, l-au trecut la o alta cetate, facandu-se plangere mare cum nu se mai vazuse, pentru ca se lipseau de bunatatea sfantului si de marele lui ajutor, fara de nici o plata.

Pentru aceasta, poporul care cunoscuse dreapta credinta prin Sfantul Fanurie - a facut plangere de patruzeci de zile, cu post si rugaciune si nu se putea mangaia, pentru ca Sfantul nu mai era cu dansii.

Astfel si in cea de a doua cetate, sfantul a tamaduit, a povatuit si a mangaiat oamenii, ca si mai inainte, neprimind nici macar paine, pentru ostenelile sale, hranindu-se in pustie cu radacini. Si iarasi a ridicat razboi satana si la fel a hotarat imparatul dupa sfatul sfetnicilor sai, sa-l dea la moarte. Ca si in prima cetate, poporul cu plangere tot atat de mare, l-a trimis cu sila, peste hotar in alta tara, unde in zilele acelea, se intamplase ca unica fiica a stapanului cetatii sa moara si sa fie chemati de mai multe ori vracii si toti slujitorii, hotarandu-se sa dea jumatate din imparatia sa celui ce o va aduce la viata, insa nu numai ca nu au readus-o la viata, dar fiind de mai multe zile moarta, incepuse a putrezi si desi se varsau mirodenii si se ardea multa tamaie, mirosul ajungea pana departe. Una din slugile imparatului i-a spus: ?Imparate, este un tanar frumos care vindeca orice boala, ba chiar si mortii inviaza, facand rugaciuni catre Hristos, despre care am auzit ca a fost spanzurat pe lemn, dar nu le da bolnavilor sau mortilor nici un fel de doctorie, nu se atinge de ei si nici nu primeste ca plata o bucata de paine".

Acestea auzindu-le imparatul, degrab a trimis sa-l aduca inaintea sa, trimitandu-i carte imparateasca si facand pregatiri de mare ospat.

Sfantul Fanurie, n-a primit nici macar calare sa vina, desi era drum anevoios si ostenindu-se cu picioarele sale de mai multe zile de drum, s-a prezentat in fata imparatului. A fost dus in camera moartei, unde poruncind sa stea numai parintii, el si moarta, ca sa nu vina popor - a lacrimat catre Dumnezeu mult rugandu-se de dimineata pana Ia miazazi si era foarte mahnit intru sine ca nu. era ascultat de Dumnezeu. Atatea lacrimi a varsat, ca se facuse o baltoaca in jurul lui, incat si imparatul si imparateasa se mirau de marea lui bunatate si de multa lui rugaciune, in acel ceas, o raza a stralucit deasupra moartei. Atunci, sfantul s-a ridicat in picioare, a prins mana celei moarte si putrede si i-a zis: ?in numele lui Hristos lisus Cel rastignit, scoala-te si vino inapoi la parintii tai!" Si deodata, moarta cea putreda, a sarit drept in picioare, lepadand legaturile de pe dansa si a strigat cu glas mare: ?Mare este Dumnezeul lui Fanurie caci in iadul cel mai de jos fiind, unde ma chinuiam impreuna cu cei ce s-au inchinat idolilor si eram batjocura si chinul dracilor, iadul m-a varsat afara cu mare frica, temandu-se la auzul numelui lui Fanurie. Deci, tata, mare este credinta si mare este Dumnezeul crestinilor, iar toti dumnezeii paganilor sunt draci".

Imparatul a vrut sa-i dea jumatate din imparatie sfantului, dar el n-a primit nimic, ca intotdeauna. S-a facut deci petrecere in toata cetatea imparatului, iertand robii si slobozind pe cei din temnita, caci aceasta a fost plata pe care a cerut-o sfantul Fanurie.

Iar imparatul cu toti oamenii sai, au cerut botezul si s-au facut crestini. Sfantul a plecat din cetate si a vindecat si a tamaduit ca si in celelalte cetati. Deci s-au maniat pe el toti vracii si cei ce faceau vraji, caci i-a rusinat pe ei in fata imparatului, ca nimic, nici vrajile, nici leacurile lor nu au reusit sa o invieze, iar sfantul a inviat-o numai cu cuvantul.

Pentru aceasta, para mare au pornit impotriva lui,"numindu-l mare (vraci) si vrajitor si spunand imparatului ca Fanurie a ucis pe fiica lui cu vrajile ca apoi sa se prefaca ca a inviat-o, ca astfel poporul sa-L numeasca pe el imparat. imparatul auzind s-a umplut de manie si strigand pe toti sfetnicii lui si pe cei necredinciosi, care toti erau impotriva lui Fanurie, au hotarat sa-i taie capul, dar fiind convis ca e asa de mare vrajitor, a chemat pe toti calaii cetatii, si a tras la sorti pe trei, dintre cei mai aprigi, care nu-si mancau painea lor pana nu-si muiau mainile in sange. Si cine va putea spune batjocurile, bataile cu pietre, scoaterea suvitelor de piele de-a lungul trupului, smulgerea dintilor, loviturile cu palme, scuiparile si intepaturile cu sulita peste tot trupul, peste care s-a turnat sare si otet, ciuntirea chipului, adica taierea mainilor, a degetelor de la picioare si a urechilor, incat sangele de la fata se impreuna cu cel de la picioare si uda tarana drumului pe care trecea.

Fiecare pagan se straduia cum sa-l chinuiasca mai rau, iar sfantul se ruga Domnului, ca si mucenicul Stefan: ?larta-le lor pacatele acestea ca nu stiu ce fac, ca mai mult imi este mie cununa muceniceasca pentru care eu le multumesc."

Pentru aceasta s-a pornit plangere mare de catre poporul crestin si de cei tamaduiti de catre sfantul, pentru ca l-au chinuit asa de cumplit pe el care nu facuse decat bine tuturor. Dar sfantul era vesel ca merge mai degraba la placutul lui, Hristos. Astfel, a pornit sfantul Fanurie la locul de osanda avand varsta de 19 ani, el mergea cu mare bucurie, ca sa se ajunga cat mai curand catre Hristos cel prea iubit, ca ii ajungea lui calatoria pe acest pamant.

De o parte mergeau crestinii cei tamaduiti, vaduvele si orfanii cetatii, cu plangere spunand: ? Cum vom pierde pe cel ce ne-a iubit pe noi? Cum se vor inchide ochii prea frumosi care au deschis ochii nostri orbi din nastere? Cum se va inchide gura cea de miere curgatoare care ne-a dat graiul, noua celor muti, fara de glas? Cum se vor astupa urechile celui ce s-a milostivit de plangerea si durerea noastra, miluind pe orfani, mangaind pe vaduve si aducand bucurie pe fetele celor ce n-au cunoscut decat intristarea si lacrimile? Cine va spune la plangerea lor, cuvintele cele cu mare durere, incat si din partea paganilor au inceput sa se verse lacrimi pentru ca cei ce venisera impotriva lui, erau foarte multi si strigau sa se termine cat mai curand cu acest vrajitor si vrajmas al imparatului. Sfantul Fanurie a cerut atunci voie sa-si faca ultima rugaciune si s-a rugat astfel: ?Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai miluit pe acestia care au facut plangere si strigare, fa ca tot cel ce va face o turta cu ulei si zahar, sau o placinta si o va da saracilor sa fie ascultat in orice durere dreapta va avea. Aceasta zic sa fie pentru iertarea pacatelor mamei mele, care a murit pacatoasa." Si atunci s-a facut tunet din cer si s-a auzit glasul Domnului astfel: fie FANURIE DUPA CUVANTUL TAU SI TOT CEL CE TE VA CHEMA PE TINE IN AJUTOR SA FIE ASCULTAT DE MINE SI TU VEI FI AJUTORUL CELOR DIN NEVOI".

Atunci, cei necredinciosi care strigasera asupra lui, vazand minunea, multi au cerut sa fie botezati si sa-i faca si pe ei crestini. Dar sfantul nu avea nimic cu sine si nici apa primprejur. Deci, s-a rugat a doua oara Domnului sa-i ajute pe cei ce vor sa ia credinta crestineasca. Si iata minune mare, ca a plouat numai pe cei ce voiau sa ia botezul, iar cei ce n-au cerut Botezul, desi se aflau langa cei dintai, nu s-au udat nici macar cu o picatura de apa. intre cei ce s-au botezat au fost si cei trei calai, care acum n-au vrut sa-I mai execute pe dansul.

Sfantul Fanurie le-a fagaduit lor atunci ca implinind porunca imparatului, el le fagaduieste ca astazi vor fi impreuna cu el, in Rai, si au tras la sorti, care sa-i taie capul. Plangerea calailor este mult mai jalnica, decat a poporului crestinesc, pentru ca cuvintele lor erau pline de durere, ca ei luasera viata oamenilor, iar sfantul le daduse viata, ei luasera painea vaduvelor si orfanilor, iar sfantul le purta de grija si-i miluise. El varsase paraie de lacrimi si ei, sange nevinovat. Sfantul a varsat lacrimi pentru toti cei necajiti. Apoi, sfantul Fanurie si-a plecat capul pe butuc - dar dupa taiere, nu a curs nici sange, ci lapte si o minune - capul a mers in jurul trupului si limba a grait astfel: "Asa cinsteste Hristos pe cei ce cred in El".
Deci, intorcandu-se poporul, atat cel crestin cat si cel necredincios, unii strigau de bucurie ca au scapat de sfant, iar cei intorsi la dreapta credinta, precum si vechii crestini, au facut plangere mare, ocarand pe imparat, pentru nerecunostinta lui si i-au zis lui: "Au ai uitat invierea fiicei tale" Tamaduirea bolnavilor si a celor indraciti? Pentru ce te-ai maniat asupra lui, care nici rasplata n-a luat si in hotarele tale adusese pace?"

Spaimantandu-se imparatul pentru acestea, a dat porunca ca mai intai sa fie omorati calaii. Primul nefiind destul de intarit in credinta, se temea. Atunci a aparut sfantul mucenic Fanurie in vazul tuturor, intr-o aureola asemeni sfintilor celor din veacuri, imbracat in armura de roman, cu parul cret si negru, iar in mana tinea o faclie mare aprinsa; si a cazut frica mare peste imparat si peste toti sfetnicii lui mincinosi, temandu-se de sfantul, sa nu-i rapeasca din lumea aceasta, rasplatindu-le lor nedreptatea.

Dupa taierea primului calau, din cer s-a pogorat o cununa de trandafir care s-a asezat pe capul lui taiat, umplandu-se tot pamantul de mireasma, iar din trupul lui, (desi cu putin inainte varsase sange nevinovat, dar pentru credinta lui si intoarcerea lui la Hristos), a izvorat mir. Asemeni s-a intamplat si cu ceilalti doi calai. Trupurile lor au fost ingropate pe un maidan si oricine cadea in talharii si isi intorceau ochii catre locurile acestea, era scapat.

De atunci nu s-a stiut ce s-a facut cu sfintele moaste ale Sfantului Mucenic Fanurie, pana cand el a vrut sa se arate din nou in anul 1500 d. H. dupa cum s-a spus la inceput.

Mult ajutor a adus crestinilor acest mare sfant; cand au cerut ajutor, facand turta si placinta, se rugau sfantului pentru orice nevoie dreapta ce aveau.

De aceea i se spune sfantului ARATARE, caci cei ce au credinta mare si nu se indoiesc, sunt ajutati grabnic de catre Sfantul mare Mucenic Fanurie.

Turta se face de noua ori si se imparte numai saracilor, iar dupa ajutorul primit, se face pentru sfantul, o placinta mai mare, cel in nevoie, ostenindu-se cu maniile sale - si tot la saraci sa fie impartita cu multumita, sfantului.

Pomenirea acestui sfant mare Mucenic Fanurie, se savarseste la 27 august, iar turtele se pot face, in afara de Duminica, in orice zi.

Multe sunt minunile sfantului dupa ducerea de la noi, atat celor din veacurile acelea, cat si noua, care ne-am invrednicit a-l pomeni cu turte si placinta, caci cu adevarat - ARATARE - este ca celor ce il cheama cu credinta, li s-a aratat ori sfantul, ori implinire in cererile lor. Amin.

Sfinte Mare Mucenic Fanurie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

icamilin 25.08.2008 20:52:03

Ce mult adevar cuprinde chiar titlul ! SFANTUL MARE MUCENIC FANURIE, grabnic ajutator celor ce-l striga si-i cer ajutorul.
Afirm cu tarie acest lucru, deoarece acum 5 ani cand fiica mea era insarcinata si din pacate problemele de greata nu au disparut nici macar cand a miscat bebelusul, de cate ori se simtea rau, citea cu sarg, acatistul Sfantului Mare Mucenic Fanurie si se linistea. De atunci, ne inchinam cu totii in fata icoanei Sfantului inclusiv nepotelul nostru drag, BOGDAN, care pe 25 septembrie 2008 va implini 4 anisori. Are mare evlavie la Sfantul Fanurie, la Sfantul Grigorie Decapolitul, la Sfantul Nicolae si nu in ultimul rand la Maica Domnului si la Tatal Ceresc.
Noi am simtit ajutorul Sfantului ; sa ajute bunul Dumnezeu, Maica Domnului si toti sfintii dragi, pe toata lumea care striga dupa ajutor. Trebuie doar sa-i rugam iar ei imediat ne sar in ajutor. DOAMNE AJUTA! cu mult drag, icamilin

alynnna 26.08.2008 07:58:45

Sfantul Fanurie este ocrotitorul bisericii noastre. Nimic nu ne lipseste. Este cea mai frumoasa biserica din oras, singura deschisa de dimineata pana seara. Nici pe parinte nu l-a ales intamplator Sfantul. Desi casatorit duce viata de ascet. Acum ne pregatim de mare praznic, deseara vecernie cu priveghere apoi spre dimineata Sf Liturghie. Sfinte Mare Mucenice Fanurie roaga-te Lui Dumnezeu pentru noi pacatosii.

MarinaAlca 26.08.2008 11:15:15

Citat:

Īn prealabil postat de alynnna
Sfantul Fanurie este ocrotitorul bisericii noastre. Nimic nu ne lipseste. Este cea mai frumoasa biserica din oras, singura deschisa de dimineata pana seara. Nici pe parinte nu l-a ales intamplator Sfantul. Desi casatorit duce viata de ascet. Acum ne pregatim de mare praznic, deseara vecernie cu priveghere apoi spre dimineata Sf Liturghie. Sfinte Mare Mucenice Fanurie roaga-te Lui Dumnezeu pentru noi pacatosii.

Suntem si noi macar cu gandul(daca fizic e imposibil) alaturi de voi in praznuirea Sfantului Fanurie si il rugam sa mijloceasca in fata Bunului Dumnezeu ptr multele nevoi in care ne aflam.AMIN

petrurar 26.08.2008 15:55:14

Citat:

Īn prealabil postat de alynnna
Sfantul Fanurie este ocrotitorul bisericii noastre. Nimic nu ne lipseste. Este cea mai frumoasa biserica din oras, singura deschisa de dimineata pana seara. Nici pe parinte nu l-a ales intamplator Sfantul. Desi casatorit duce viata de ascet. Acum ne pregatim de mare praznic, deseara vecernie cu priveghere apoi spre dimineata Sf Liturghie. Sfinte Mare Mucenice Fanurie roaga-te Lui Dumnezeu pentru noi pacatosii.

soro, m-ai impresionat, pe cuvint.

alynnna 27.08.2008 14:54:43

Uffff Petrule ufff. Cum am ajuns sa ramanem impresionati de lucruri firesti. Asta denota cat de (rasucita) e lumea, cum raul e socotit virtute si bunatatea slabiciune. Cu toate acestea ma bucur ca vorbele mele ( de fapt purtarea de grija a Sf. Fanurie v-a impresionat)v-au atins inima. :)

icamilin 27.08.2010 03:15:35

A mai trecut un an!
 
Sfantul Mucenic Fanurie sa va umple inimile de bucurie si impliniri!
Condacul al 9-lea:

" Facatorule de minuni, Sfinte Fanurie, dupa cum in vremea vietii tale pe pamant, ai izbavit poporul credincios de primejdii si de foamete prin sfintele tale rugaciuni, asa si acum trimite mila ta poporului ce locuieste in aceasta tara, daruindu-ne timp roditor si imbelsugat pentru cresterea si ajutorul pruncilor sugari si al sarmanilor, cu care vom canta lui Dumnezeu: Aliluia! "

IOLANDA 27.08.2010 15:38:13

Ma bucur mult ca ai o biserica cu acest Sfant , in oras. Sincer mi-as fi dorit si eu una prin preajma orasului meu..."poate este ...si inca nu am aflat ".....o sa ma interesez.Va doresc multe bucurii duhovnicesti si nu numai.... DOAMNE AJUTA.

euanonim 10.02.2011 13:15:21

Miracol pentru mine
 
Am avut parte de un MIRACOL si simt ca n-am multumit deajuns pu EL.Deaceea am hotarat sa postez aici povestea mea.In martie 2010 a inceput cosmarul.M-am trezit dimineata cu ochii umflati,apoi mi-au aparut niste pete roz pe corp,ici -colo,dupa care mi s-a umplut tot corpul de ele.M-am speriat,am ajuns la urgenta.Diagnosticul doctorilor:alergie.Nimic periculos,parea.Am facut tratament cu cortizon,am tinut dieta,am facut analize in cele mai bune laboratoare din tara,am trimis analize si in Germania.Rezultatele lor:pacient sanatos!!Nu prezinta nicio reactie alergica la nici-un produs,nici alimentar ,nici la detergenti,nici la ceva din aer,la nimic nu ieseam alergica si disperarea crestea.Cauzele aparitiei alergiei nu erau depistate,iar alergia se transformase in ceva ce mie mi se parea ca seamana cu ciuma,boala care aparea demult prin razboaie si timpuri grele.Si nu mi se parea doar.Acele pete care initial erau de culoare roz se umflau si se uneau una de alta si deveneau rosii..Disperare!Acest cuvant ii caracteriza pe doctorii care ma consultau,dar mai ales pe mine.Acele pete rosii s-au transformat in bube mari,care ma mancau foarte tare si cu cat ma mancau cu atat cresteau mai tare.Incepuse-ra sa-mi apara si pe fata si pe talpi si in cap,cand ,in sfarsit am ajuns la o manastire ,la care ma pregateam de mult sa merg,dar nu reusisem pana atunci.MANASTIREA GIURGENI,JUD.NEAMT,CU ICOANA FACATOARE DE MINUNI A MAICII DOMNULUI CU 5 OCHI SI MANTUITORUL CU 3 URECHI.Acolo l-am intalnit pe parintele Antonie(un preot special)care mi-a dat sa citesc acatiste ale mai multor mucenici,printre care:PANTELIMON,HARALAMBIE,IOAN RUSUL,SPIRIDON,MINA,NECTARIE,PARTENIE,SI ACTISTE/PARACLISE ALE MAICII DOMNLUI,AL SFINTEI TREIMI SI AI SFINTILOR ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIIL.Le-am citit cate 2 in zile de luni,miercuri si vineri,zile in care posteam.Toate aceste acatiste au fost impartite in 3 canoane:fiecare cuprinzand cate 6 acatiste pe saptamana(doua lunea,2 miercurea ,doua vinerea).Acum sunt la al treilea canon,care cuprinde pe langa alti mucenici,acatistul MAICII DOMNULUI SI AL SFINTEI TREIMI si acatistul sfantului mucenic FANURIE.Au trecut 9 luni de cand am pus prima data piciorul pe locul SFANT de la GIURGENI.Si au trecut 8 luni jumate de cand mi-au trecut bubele.Continui sa ma rog,ca sa nu revina,ca sa nu ma imbolnavesc de altceva,nici eu ,nici cei din familia mea.Ma rog lui D-zeu prin mucenicii lui,dar mai ales prin MAICA DOMNULUI,care este grabnica ajutatoare.Ce mi s-a intamplat a fost oribil,dar m-a facut sa ma apropii de D-ZEU,asa cum n-am fost niciodata.Ganditi-va putin.Era oribil.Diferenta dintre ciuma si ce am avut eu : nu era contagioasa si poate si alte diferente.Dar petele alea care s-au transformat in bube si mancarimea care-mi lasa semne pe corp,erau de domeniul filmelor de groaza..Oribil!Cert este ca din momentul in care am inceput sa citesc acatistele si postul si-am asistat la slujbe de sfantul maslu,totul a disparut,initial partial si in doua saptamani au disparut total!SLAVA TIE DUMNEZEULE!!!MULTUMESC IISUSE HRISTOASE,MULTUMESC MAICA DOMNULUI (ICOANA FACATOARE DE MINUNI M-A AJUTAT ENORM,M-A CURATAT),MULTUMESC TUTUROR SFINTILOR,ARHANGHELILOR SI MUCENICILOR ,DRAGI MIE SI MULTOR ALTORA,MULTUMESC MAICUTEI PARASCHEVA si tuturor CELORLALTI,care-l iubesc pe D-zeu!!Si-i multumesc parintelui ANTONIE(un SFANT pe pamant)!!
Toti cei disperati,rugativa lui D-zeu,prin intermediul oricarui mucenic sau mucenite si mai ales prin FECIOARA MARIA,si boala va disparea.DOAMNE-AJUTA!

lavinia40 27.08.2011 06:00:53

Sfantul Fanurie
 
Citat:

Īn prealabil postat de Marius22 (Post 88942)
Sfantul Mucenic Fanurie, a carui pomenire se apropie (27 august), a savarsit si savarseste numeroase minuni, indeosebi pentru descoperirea obiectelor si animalelor disparute. Potrivit traditiei, mama sfantului era o mare pacatoasa si cu toate eforturile lui Fanurie, n-a putut s-o intoarca la pocainta. Insa el n-a el n-a incetat sa se roage cu staruinta pentru mantuirea mamei sale.

Pe cand paganii il ucideau cu pietre pe Sfantul Fanurie, el striga: "Pentru aceste osteneli, Doamne, ajuta-le tuturor celor care se vor ruga pentru mantuirea mamei lui Fanurie". Pentru acest motiv, cand credinciosii pierd unele obiecte, ei au obiceiul de a face placinte pe care le impart ca milostenie pentru iertarea mamei Sfantului Fanurie.

In randul credinciosilor se vorbeste si de alte minuni savarsite de Sfantul Fanurie, pentru care se bucura de o deosebita evlavie in toate tarile ortodoxe.In acest sens, as dori, ca cei care cunosc intamplari minunate din viata sfantului sau pot da marturie despre minunile sale, sa ni le impartaseasca.

Bucura-te, Sfinte Fanurie, mare facator de minuni!

Astazi e ziua de pomenire, de rugaciune.....
Bucura-te, Sfinte Fanurie, mare facator de minuni!

Yasmina 27.08.2011 23:35:11

Acum ceva timp cand am citit viata Sfantului Fanurie,am ramas f impresionata de bunatatea sa,mai ales de felul cum trata si purta de grija pana si dobitoacelor necuvantatoare!
Cineva chiar de pe forum,m-a sfatuit sa fac acatistul acestui minunat Sfant,insa problema mea ramane legata de placintele sau turtele care se impart...
Cui sa impart eu turte simple de faina si ulei?Cine ar fi interesat de asa ceva?Saracii din State au mese bogate care se termina cu deserturi la fel de apetisante...
Pot sa modific compozitia acestor turte/placinte? Pot sa servesc altceva saracilor,ca de pilda placinte cu fructe sau fursecuri???

lavinia40 28.08.2011 00:19:27

Citat:

Īn prealabil postat de Yasmina (Post 394313)
Acum ceva timp cand am citit viata Sfantului Fanurie,am ramas f impresionata de bunatatea sa,mai ales de felul cum trata si purta de grija pana si dobitoacelor necuvantatoare!
Cineva chiar de pe forum,m-a sfatuit sa fac acatistul acestui minunat Sfant,insa problema mea ramane legata de placintele sau turtele care se impart...
Cui sa impart eu turte simple de faina si ulei?Cine ar fi interesat de asa ceva?Saracii din State au mese bogate care se termina cu deserturi la fel de apetisante...
Pot sa modific compozitia acestor turte/placinte? Pot sa servesc altceva saracilor,ca de pilda placinte cu fructe sau fursecuri???

Si pentru mine, draga Yasmina, acest lucru m-a pus pe ganduri..chit ca traiesc inca in Romania...si poate lumea s-ar multumi doar cu niste turte simple....dar...
Din punctul meu de vedere, eu zik ca merg si niste fursecuri sau tarte cu fructe..dar sa fie facute..musai de persoana care cere ajutor...asa simt...
Si poate, ar fi bine sa ne intrebam mai intai duhovnicii.....Doamne-Ajuta!

Yasmina 28.08.2011 00:55:20

Citat:

Īn prealabil postat de lavinia40 (Post 394322)
Si pentru mine, draga Yasmina, acest lucru m-a pus pe ganduri..chit ca traiesc inca in Romania...si poate lumea s-ar multumi doar cu niste turte simple....dar...
Din punctul meu de vedere, eu zik ca merg si niste fursecuri sau tarte cu fructe..dar sa fie facute..musai de persoana care cere ajutor...asa simt...
Si poate, ar fi bine sa ne intrebam mai intai duhovnicii.....Doamne-Ajuta!

Eu le voi face,desigur! Insa gandul ca sunt simple turte din faina si ulei m-a facut pana acum sa ma abtin de la inceperea acatistului deoarece stiu ca niciun sarac de pe aici nu le va dori...

icamilin 28.08.2011 13:02:46

Si inca unul!
 
A mai trecut un an si inca unul...
Ma bucur nespus ca m-am intors de la biserica fericita, dupa ce parintele a sfintit " fanuropita " pe care fiica mea a copt-o ieri in amintirea mamei Sfantului Fanurie si am impartit-o la oameni simpli din biserica noastra ( sambata nu se tin slujbe de pomenire la noi in biserica decat duminica dupa terminarea Sfintei Liturghii ).
Ne-am rugat Sfantului Fanurie si i-am multumit pentru tot ajutorul si grija ce o are asupra familiei noastre de multi ani. Doamne ajuta-ne pe toti sa simtim puterea binefacatoare a sfintilor pe care-i strigam in ajutor!

inspiron 20.09.2011 18:00:33

Buna ziua

Am si eu niste nelamuriri legate de turtele acestea care se impart cand facem Acatistul Sfantului Fanurie. Eu vreau sa incep maine sa-l citesc si nu am nici o idee cum anume se fac acele turtite, trebuie musai sfintite in biserica inainte de a fi impartite ? Trebuie neaparat sa fie facute de noi ? Ma tot da inapoi acest lucru de la a ma apuca de citit acatistul, nu am nici o idee de gatit ce sa mai zic de framantat, copt etc. Oare daca in timp ce citesc acatisul cumpar in fiecare zi de mancare si dau la saraci este ok ? Bine eu cand pot le dau bani dar nu ma deranjeaza sa ma duc sa le cumpar si de mancare.

LE. Am gasit o reteta care nu necesita coptul. http://marilena-blog.blogspot.com/20...a-giurgiu.html Oare este buna reteta pentru ce vreau eu ?

De pe prima pagina:
"Turta se face de noua ori si se imparte numai saracilor, iar dupa ajutorul primit, se face pentru sfantul, o placinta mai mare, cel in nevoie, ostenindu-se cu maniile sale - si tot la saraci sa fie impartita cu multumita, sfantului.

Pomenirea acestui sfant mare Mucenic Fanurie, se savarseste la 27 august, iar turtele se pot face, in afara de Duminica, in orice zi. "
Sa inteleg ca aceste turte trebuiesc pregatite zilnic timp de 9 zile ? Daca Duminica nu se fac, se pot face de sambata si pentru luni ?

Multumesc

inspiron 04.10.2011 21:30:43

Pana la urma m-am descurcat cu turtele, nu este asa greu cum parea la inceput.
Intrebare pentru cei care au facut aceste turte si s-au rugat Sfantului Fanurie. Dupa cele 9 zile daca nu apare nici o rezolvare la problema respectiva se continua cu turtele sau doar se citeste acatistul in continuare sau ce se face mai departe ? Va rog sa nu-mi spuneti ca sunt grabit ca vreau in 9 zile sa primesc ajutor ca de fapt ma rog de cateva luni pentru ceva, aceste turte si acatisul sunt ultima incercare :(.
Doamne ajuta

icamilin 04.10.2011 22:53:34

Doamne ajuta!
 
Eu te sfatuiesc sa continui cu rugaciunile si sa ai mare nadejde in bunul Dumnezeu care ne mangaie si ne ia in brate cand EL hotareste ca-i momentul.
Acum cativa ani am avut de implinit un canon, destul de mare si greu mi se parea in aceea perioada. Cand l-am terminat am mers la parintele care mi l-a dat , mi-a dat binecuvantarea de iertare si mi-a recomandat ca acel canon, sa-mi fie de acum incolo un indreptar in viata. Deci nu trebuie sa incetam cu rugaciunea nici cand suntem tristi nici cand suntem veseli. Sa fie continua si sa multumim intruna si pentru cele bune cat si pentru cele dureroase. Asta e parerea mea! Doamne ajuta-ti sa ti se implineasca gandul pentru care ai facut turtite pentru mama Sfantului Fanurie si te rogi de atata vreme!

anita 07.10.2011 10:04:39

Citat:

Īn prealabil postat de inspiron (Post 404803)
Pana la urma m-am descurcat cu turtele, nu este asa greu cum parea la inceput.
Intrebare pentru cei care au facut aceste turte si s-au rugat Sfantului Fanurie. Dupa cele 9 zile daca nu apare nici o rezolvare la problema respectiva se continua cu turtele sau doar se citeste acatistul in continuare sau ce se face mai departe ? Va rog sa nu-mi spuneti ca sunt grabit ca vreau in 9 zile sa primesc ajutor ca de fapt ma rog de cateva luni pentru ceva, aceste turte si acatisul sunt ultima incercare :(.
Doamne ajuta

Rugaciunile catre sf.Fanurie ajuta la casatorie.
O crestina mi-a dat niste marturii ,parca acolo spunea ca se citeste acatistul timp de 40 de zile.
Cei care l-au citit s-au casatorit.
Au facut si acele turtite care se impart spunand in gand pentru cine se fac rugaciunile.

inspiron 07.10.2011 10:58:59

Pentru mine cel mai bun exemplu este cel personal. La mine nu a functionat si nu e vorba de casatorie.
Restul e can-can.

anita 07.10.2011 11:34:34

Citat:

Īn prealabil postat de inspiron (Post 405060)
Pentru mine cel mai bun exemplu este cel personal. La mine nu a functionat si nu e vorba de casatorie.
Restul e can-can.

Sa nu il ispitim pe Dumnezeu.
El ne ajuta cand considera El si daca ne e de folos.
De obicei avem raspunsuri cand inaintam in viata duhovniceasca ,din asta am inteles ca trebuie sa fim vrednici de ajutorul Lui,ca si cum am primi un premiu.
E adevarat ca Dumnezeu ne ajuta si ne da binecuvantari si fara sa cerem ,stiind ca avem nevoie de acel lucru.
Mila Lui catre noi e foarte mare .
Din citirea Psaltirii am inteles ca lui Dumnezeu ii plac cei drepti dar El ne iubeste pe toti.

inspiron 17.10.2011 08:54:05

Citat:

Īn prealabil postat de anita (Post 405063)
Sa nu il ispitim pe Dumnezeu.

Scuze dar nu inteleg ce vrei sa zici.

glykys 26.08.2012 22:40:51

Si... maine este praznuirea sfantului Fanurie!
Navigand pe net, am gasit trei acatiste ale sfantului!
http://candela-aprinsa.blogspot.ro/2...i-catiste.html
Bucurie duhovniceasca acelora care il cinstesc!

Marius22 27.08.2012 16:04:32

Citat:

Īn prealabil postat de glykys (Post 466985)
Si... maine este praznuirea sfantului Fanurie!
Navigand pe net, am gasit trei acatiste ale sfantului!
http://candela-aprinsa.blogspot.ro/2...i-catiste.html
Bucurie duhovniceasca acelora care il cinstesc!

O icoana a Sfantului Fanurie de tip "Vita", in care sunt infatisate patimirile sale pentru Mantuitorul Hristos.

http://biserica_greaca_bucuresti.cre...ui-fanurie.jpg


Ora este GMT +3. Ora este acum 15:21:54.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.