Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   casatorie viitor preot (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4122)

livadarufelix 16.07.2008 18:10:18

Cat am fost copii a fost apropiata de noi o matusa, sora mai mica a mamei. Ea s-a casatorit virgina dar nu a avut o casnicie prea reusita. Unchiul nostru (sotul ei) era un betiv si cand venea acasa beat o batea mereu, am auzit ca o si insela. Dar ea l-a iubit enorm de mult si i-a suportat toate mojiciile si i-a facut toate voile. De ce? intrebarea asta ne-am pus-o mereu cat eram copii.Probabil pentru ca fusese singurul barbat din viata ei Consider ca pentru toate exista o limita , dar in cazul ei nu era.
Candva am aflat ca mama nu a fost virgina cand s-a casatorit cu tata (a mai avut pe cineva inainte) si a avut o casnicie fericita cu tata, mai au si acum.Dar desi nu se poate spune ca nu l-a iubit nu i-a suportat chiar toate mojiciile.
Acum fratele meu care este student la teologie si-a pus in gand ca nu se va casatori cu o virgina.E hotarat sa se casatoreasca cu o fata care a mai avut relatii sexuale cu alti baieti.
El nu are voie ca viitor preot sa se culce cu alte fete decat cu sotia lui si numai dupa casatorie.
cred ca l-a marcat povestea matusii noastre cat si faptul ca si eu am o relatie foarte fercita si urmeaza sa ma casatoresc cu o fata care nu e virgina.
credeti ca este buna hotararea pe care a luat-o?

achimovjan 16.07.2008 18:16:41

Citat:

În prealabil postat de livadarufelix
Cat am fost copii a fost apropiata de noi o matusa, sora mai mica a mamei. Ea s-a casatorit virgina dar nu a avut o casnicie prea reusita. Unchiul nostru (sotul ei) era un betiv si cand venea acasa beat o batea mereu, am auzit ca o si insela. Dar ea l-a iubit enorm de mult si i-a suportat toate mojiciile si i-a facut toate voile. De ce? intrebarea asta ne-am pus-o mereu cat eram copii.Probabil pentru ca fusese singurul barbat din viata ei Consider ca pentru toate exista o limita , dar in cazul ei nu era.
Candva am aflat ca mama nu a fost virgina cand s-a casatorit cu tata (a mai avut pe cineva inainte) si a avut o casnicie fericita cu tata, mai au si acum.Dar desi nu se poate spune ca nu l-a iubit nu i-a suportat chiar toate mojiciile.
Acum fratele meu care este student la teologie si-a pus in gand ca nu se va casatori cu o virgina.E hotarat sa se casatoreasca cu o fata care a mai avut relatii sexuale cu alti baieti.
El nu are voie ca viitor preot sa se culce cu alte fete decat cu sotia lui si numai dupa casatorie.
cred ca l-a marcat povestea matusii noastre cat si faptul ca si eu am o relatie foarte fercita si urmeaza sa ma casatoresc cu o fata care nu e virgina.

Am o intrebare.De unde va stii fratele tau daca fata este virgina sau nu.O va intreba?Si daca da,de unde va stii ca nu minte.Fratii mei,chiar asa sa ajungem,cand ma intalnesc cu un om pe strada,sa-l intreb mai intai de ralatiile lui inainte sau dupa cununie?Pai cum sa te apropii de o fata,daca tu te gandesti doar la virginitatea sau nevirginitatea ei.Chair atat de ingust sa gandim?Chiar sa nu vedem chipul lui Dumnezzeu in cel/cea de langa noi,ci numai o bucata de carne?Pai fratele tau,dupa parerea mea,nu se va insura nicodata.Este jicnitor pentru orice om normal,sa is puna o astfel de conditie.

elom 16.07.2008 18:16:51

Pai daca vrea sa se faca preot nu e bine, ca nu-l lasa biserica. Probabil daca nu vroia sa se faca preot, nu era chiar asa de nasoala situatia.

livadarufelix 16.07.2008 18:28:31

Citat:

În prealabil postat de elom
Pai daca vrea sa se faca preot nu e bine, ca nu-l lasa biserica. Probabil daca nu vroia sa se faca preot, nu era chiar asa de nasoala situatia.

Am inteles ca biserica are conditii doar pentru el si cred ca inainte de casatorie petreci mai intai un timp cu cineva timp in care iesi macar seara la o plimbare si te tii de mana si poti sa afli cat mai multe despre celalalt.Mai cred ca daca nu ar spune despre intentia lui o fata nu ar minti, mai ales ca pentru multe e un prilej de mandrie,, a fi virgina".Am incercat sa-i scot asta din cap dar nu pot. Probabil l-a marcat ce v-am povestit despre copilaria noastra.

alexandra28again 16.07.2008 20:51:35

lol dar nu are nici o legatura cu virginitatea.eu pot sa-ti dau 10 exemple de casnicii nereusite intre tineri care au trait in concubinaj.pot spune ca pe toti pe care ii cunosc dintre tineri,toti au avut povesti de dragoste fericite,cum s-au casatorit,in cativa ani,chiar un an au divortat.deja este regula.De ce oare?Nu crezi ca orice pacat se plateste?
Chiar nu are nici o legatura casnicia fericita cu fericirea.Depinde de ce-ti da Dumnezeu in primul rand.Iar omul de langa tine se poate schimba.
si daca el crede ca virginitatea este un impediment in calea fericirii,sa se gandeasca in primul rand ce fericire cauta,cea lumeasca sau cea a lui Dumnezeu?Si sa se mai gandeasca daca sa se faca preot.Cred ca un preot ar trebui sa respecte macar cele 10 porunci.

alexandra28again 16.07.2008 20:55:17

Citat:

Citat:

În prealabil postat de elom

Am inteles ca biserica are conditii doar pentru el si cred ca inainte de casatorie petreci mai intai un timp cu cineva timp in care iesi macar seara la o plimbare si te tii de mana si poti sa afli cat mai multe despre celalalt.Mai cred ca daca nu ar spune despre intentia lui o fata nu ar minti, mai ales ca pentru multe e un prilej de mandrie,, a fi virgina".Am incercat sa-i scot asta din cap dar nu pot. Probabil l-a marcat ce v-am povestit despre copilaria noastra.

Doamne felix de unde scoti chestia asta ca este motiv de mandrie>?mie mi se par toate si toti extrem de rusinati de chestia asta,se vede si pe forum,ca multi sunt complexati.asta se intampla cand ai numai asta in cap.mie mi se pare un lucru banal.e ca si cum n-as face bungee jumping.
iar in societate este foarte greu sa spui asta sau prietenului tau(daca este nou).pentru ca pentru societatea de azi e ceva supranatural sa fii virgin.eu asa am dedus

alexandra28again 16.07.2008 20:56:25

Citat:

În prealabil postat de alexandra28again
lol dar nu are nici o legatura cu virginitatea.eu pot sa-ti dau 10 exemple de casnicii nereusite intre tineri care au trait in concubinaj.pot spune ca pe toti pe care ii cunosc dintre tineri,toti au avut povesti de dragoste fericite,cum s-au casatorit,in cativa ani,chiar un an au divortat.deja este regula.De ce oare?Nu crezi ca orice pacat se plateste?
Chiar nu are nici o legatura casnicia fericita cu fericirea.Depinde de ce-ti da Dumnezeu in primul rand.Iar omul de langa tine se poate schimba.
si daca el crede ca virginitatea este un impediment in calea fericirii,sa se gandeasca in primul rand ce fericire cauta,cea lumeasca sau cea a lui Dumnezeu?Si sa se mai gandeasca daca sa se faca preot.Cred ca un preot ar trebui sa respecte macar cele 10 porunci.

vroiam sa zic ca nu are nici o legatura casnicia fericita cu virginitatea.

mirelat 16.07.2008 21:01:40

Citat:

[...]

nu cred ca e buna hotararea asta luata asa, a priori.

mai bine sa nu se gandeasca la "detaliul" asta, iar cand va gasi fata care-i place sa nu se sminteasca daca e sau nu virgina, ci sa o iubeasca asa cum e. parerea mea.

mirelat 17.07.2008 05:37:59

Citat:

În prealabil postat de achimovjan
Pai cum sa te apropii de o fata, daca tu te gandesti doar la virginitatea sau nevirginitatea ei. Chiar atat de ingust sa gandim?

da, la aceasta ingustime a mintii si nu alta m-am referit si eu zilele trecute.

multi rastalmacesc zicand ca asta este indemn la nerespectarea poruncilor dumnezeiesti, la desfranare, cand de fapt indemnul este pentru porunca iubirii aproapelui si nu judecarea lui.

7th_Brigade_TzHL 17.07.2008 10:01:47

Evrei 13:4. Cinstita sa fie nunta intru toate si [color=red]patul nespurcat[/color]. Iar pe desfranati ii va judeca Dumnezeu.

1Corinteni 6
9. Nu stiti, oare, ca nedreptii nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu? Nu va amagiti: Nici [color=red]desfranatii[/color], nici inchinatorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomitii,
10. Nici furii, nici lacomii, nici betivii, nici batjocoritorii, nici rapitorii [color=red]nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu.[/color]
11. si asa erati unii dintre voi. Dar v-ati spalat, dar v-ati sfintit, dar v-ati indreptat in numele Domnului Iisus Hristos si in Duhul Dumnezeului nostru.

livadarufelix 18.07.2008 19:01:15

Citat:

Citat:

vroiam sa zic ca nu are nici o legatura casnicia fericita cu virginitatea.

Am vorbit si i-am spus despre ce mi-ati scris voi pe forum.Mi-a spus ca viata de preot este foarte grea si presupune multe sacrificii: post, rugaciune si multa infranare.Preotul are voie sa intretina relatii sexuale foarte putine zile pe an. Are voie numai martea si joia si atunci cand nu este post si nu este vre-o sarbatoare sau a doua zi nu este vre-o sarbatoare si bineinteles daca femeia nu este intr-una din ,,zilele alea".De asta vrea ca pe viitoarea lui sotie sa o puna la incercare. Spune el ca,, daca o fata care si-a inceput viata sexuala poate sta in infranare, post si rugaciune aproximativ un an ii va acorda tot respectul si o v-a face sotia lui.
Inainte de casatorie se fac niste analize, si spune ca o va duce sa-si faca analizele.
De ce spui Alexandra ca daca un baiat si-ar lua de sotie o asemenea fata incalca poruncile lui Dumnezeu? unde greseste el?

alexandra28again 18.07.2008 19:39:43

dar eu nu am spus asta felix.eu nu intelegeam cum se poate gandi el,ca viitor preot ca e mai bine sa-si ia o fata care nu mai este virgina.si am zis,fericirea si casnicia fericita nu tin de asta.Poate sa fie fericit si cu o fata virgina si cu una care si-a inceput viata sexuala inainte de casatorie.
dar,ca si viitor preot,daca are impresia ca fecioria unei fete nu este buna,nu e prea de bine.Sau ca e hotorat sa se insoare cu o fata care a avut mai multi barbati.El in functie de asta isi ia consoarta sau in functie de iubirea sa pentru acea fata si ceea ce este bun in ea?Daca acestea sunt criteriile lui de selectie,atunci ce invataturi va da tinerilor la spovedanie?Nu este o ofensa,dar te intreb..

fllorina 18.07.2008 22:06:59

Exista canoane care spun ca, pentru viitorul preot, si el si mireasa TREBUIE SA FIE VIRGINI INAINTE DE CASATORIE! AMBII! Cititi in Pidalion la capitolul pacatelor opritoare de la hirotonie!

Pidalionul, sau "Carma Bisericii Ortodoxe", il gasiti aici http://orthphoto.net/photo.php?id=31844&id_jezyk=8

sofiaiuga 18.07.2008 22:25:38

Citat:

matusa ta dc era crestina era constienta ca si casnicia ESTE O CRUCE PE CARE TREBUIE SA O DUCA DIN DRAGOSTE PT DUMNEZEU.NU TOT CE E FERICIT PE LUMEA ASTA E FERICIT SI DINCOLO ,;Dupa BIBLI cei care suporta si o duc greu aci ,din felurite motive,o duc bine Dincolo.Asa viitor preot rational ca fratele tau eu nu am mai auzit ,el chiar ar trebui sa STIE ca LASAREA IN VOIA LUI DUMNEZEU ESTE PRINCIPALA CONDUITA A UNUI CRESTIN SI DC NICI ATITA NU STIE ,FIIND LA TEOLOGIE ,MA GINDESC CE O SA-I INVETE PE CRESTINII TINERI DIN PAROHIA IN CARE VA FI .aRE CAM MULTE LACUNE IN GINDIREA LUI INDEPENDENTA FATA DE DUMNEZEU!

fllorina 18.07.2008 22:26:26

Mii de scuze, acesta este linkul corect pt Pidalion!

http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro/fisiere/pidalion.pdf

emylya 18.07.2008 22:36:28

Fratele tau, ca student la teologie, ar trebui mai intai de toate sa isi puna increderea in Dumnezeu, care le randuieste pe toate, si sa ceara de la Dansul o viata buna. Nu exista nici o regula in care sa sa se spuna ca cel care se casatoreste cu o fata virgina va avea o viata plina de greutati. Stiam ca in ziua nuntii, cand se oficiaza cununia religioasa, daca unul din miri, sau ambii nu sunt curati trupeste, preotul nu are voie sa le puna coroana pe cap. Asa ca... fratele tau sa aiba grija cu cine se insoteste pe calea acestei vieti..

liahim 18.07.2008 23:14:14

Dupa sfintele canoane trebuie sa se casatoreasca cu o virgina,altfel e ca si cum el ar fi pacatuit,pt ca mirii devin acelasi trup

mirelat 19.07.2008 06:26:44

vad ca cele mai bune cunoscatoare ale canoanelor sunt femeile :cool:

mirelat 19.07.2008 06:28:09

dar parca un barbat a zis ca litera ucide, iar Duhul da viata.

cozia 19.07.2008 06:56:01

Stiam ca in zilele de absolvire a fac de Teologie se adunau fecioarele prin fata Institutulor si-si faceau de lucru pe acolo stiind ca fara sa fie casatoriti tinerii absolventi nu primesc parohie, si isi gaseau imediat pe cineva... acum cum o mai fi? o mai fi cineva pe strada in asteptare?

achimovjan 19.07.2008 07:15:30

Citat:

În prealabil postat de cozia
Stiam ca in zilele de absolvire a fac de Teologie se adunau fecioarele prin fata Institutulor si-si faceau de lucru pe acolo stiind ca fara sa fie casatoriti tinerii absolventi nu primesc parohie, si isi gaseau imediat pe cineva... acum cum o mai fi? o mai fi cineva pe strada in asteptare?

:DTu chiar stii sa spui glume frumoase.Intre timp insa,am intrat in sec 21;)

cozia 19.07.2008 07:25:28

Citat:

sec 21;)

pai acum banuiesc ca acum in mileniul asta nu astepti sa vina ele la tine ci te duci tu la fecioare sa le cauti..acolo unde este izvorul fecioarelor...pe undeva la tara pascind capritele si pastrindu-se pentru tinerii absolventi, nu?:dontgetit:

achimovjan 19.07.2008 07:29:43

Citat:

În prealabil postat de fllorina
Exista canoane care spun ca, pentru viitorul preot, si el si mireasa TREBUIE SA FIE VIRGINI INAINTE DE CASATORIE! AMBII! Cititi in Pidalion la capitolul pacatelor opritoare de la hirotonie!

Pidalionul, sau "Carma Bisericii Ortodoxe", il gasiti aici http://orthphoto.net/photo.php?id=31844&id_jezyk=8

Pai daca Mantuitorul s-ar fii luat dupa Pidalion,ar fii avut un singur Apostol,si nume pe Sf Ioan Teologul.La fel,la Cincizecime,Duhul Sfant s-a pogorat peste toti,desi numai unul era fecior,cel mentionat mai sus.Eu am mai spus intr-un loc,ca dupa sec 3,au aparut tot felul de filosofi crestini,influentati rau de tot de gnosticism,platonism,maniheism care au o viziune dualista asupra vietii,in genul materie=rea,spirit=puritatea.Atat de mare a fost si este influenta unei astfel de gandiri,ca au scos si canoane,cu amenintari si blesteme,si pana in prezent se plateste tribut acestuit fel de a vedea lucrurile.La fel,ideea de pune = intre placere si pacat,de a vedea in dragoste ceva abstract,imaterial.Oricum,o astfel de gandire,specifica elinilor(grecilor)ca de la ei vine,nu are nici o legatura cu Sf Scriptura.sa va dau un exemplu:In Noul Testament,Sf Ioan Teologul spune"si aceasat este viata vesnica,sa te cunoasca pe Tine singurul adevaratul Dumnezeu,si pe IIsus Hristos pe care l-ai trimis";verbul a cunoaste,in ebraica este acelasi cu cel folosit in Facere,de exemplu cand se zice,"Aceasta(Rebeca) era foarte frumoasa la chip,fecioara,pe care nu o cunoscuse inca un barbat..."Cat despre felul grecesc de a intelege cunoasterea,te doare capul.

Traditie 19.07.2008 11:20:11

Jan, Sf. Scriptura, cuvintele Mântuitorului sunt cele care au pus bazele ascetismului, ale luptei cu placerea si chiar cu odihna. Ca sa dobândim mântuirea trebuie sa ne pierdem viata de acum, sa renuntam la toate.

achimovjan 19.07.2008 11:55:11

Citat:

În prealabil postat de Traditie
Jan, Sf. Scriptura, cuvintele Mântuitorului sunt cele care au pus bazele ascetismului, ale luptei cu placerea si chiar cu odihna. Ca sa dobândim mântuirea trebuie sa ne pierdem viata de acum, sa renuntam la toate.

Lupta cu placerea?Lupta cu odihna?Nu am gasit nicaieri in Sf Scriptura asa ceva.Mantuitorul a adormit in corabie,a mancat la masa cu vamesii si desfranatii,ba mai mult a zis"nu ce intra in gura spurca pe om,ci ce iese pe gura".In sfarsit,chestiile astea cu "sa mor de foame","sa mor de somn","sa ma izolez in varful muntelui",sunt practici izolate,si nu dogme.Calea de mijloc este cea mai buna,ca altfel fie te imbolnavesti de stomac sau ficat,fie o iei pe aratura(lipsa somnului),fie incepi sa debitezi erezii.

achimovjan 19.07.2008 11:57:25

Citat:

În prealabil postat de cozia
Citat:

sec 21;)

pai acum banuiesc ca acum in mileniul asta nu astepti sa vina ele la tine ci te duci tu la fecioare sa le cauti..acolo unde este izvorul fecioarelor...pe undeva la tara pascind capritele si pastrindu-se pentru tinerii absolventi, nu?:dontgetit:

:( ACU CAPRITELE AU CIP IN URECHE,si sunt pascute automat,cu conexiune GPS.Stai la birou ,si le vezi prin satelit.Glumesc.;)

petrurar 19.07.2008 13:54:26

Citat:

Citat:

Lupta cu placerea?Lupta cu odihna?Nu am gasit nicaieri in Sf Scriptura asa ceva.Mantuitorul a adormit in corabie,a mancat la masa cu vamesii si desfranatii,ba mai mult a zis"nu ce intra in gura spurca pe om,ci ce iese pe gura".In sfarsit,chestiile astea cu "sa mor de foame","sa mor de somn","sa ma izolez in varful muntelui",sunt practici izolate,si nu dogme.Calea de mijloc este cea mai buna,ca altfel fie te imbolnavesti de stomac sau ficat,fie o iei pe aratura(lipsa somnului),fie incepi sa debitezi erezii.

Biserica Ortodoxa se ghideaza dupa Sf. Scriptura si dupa Traditie. achimovjan, de ce anume rizi tu este tocmai ceea ce este placut in fata Lui Dumnezeu.
cel mai usor cazi cind crezi ca esti pe calea de mijloc.

livadarufelix 19.07.2008 14:00:01

Citat:

dar eu nu am spus asta felix.eu nu intelegeam cum se poate gandi el,ca viitor preot ca e mai bine sa-si ia o fata care nu mai este virgina.si am zis,fericirea si casnicia fericita nu tin de asta.Poate sa fie fericit si cu o fata virgina si cu una care si-a inceput viata sexuala inainte de casatorie.
dar,ca si viitor preot,daca are impresia ca fecioria unei fete nu este buna,nu e prea de bine.Sau ca e hotorat sa se insoare cu o fata care a avut mai multi barbati.El in functie de asta isi ia consoarta sau in functie de iubirea sa pentru acea fata si ceea ce este bun in ea?Daca acestea sunt criteriile lui de selectie,atunci ce invataturi va da tinerilor la spovedanie?Nu este o ofensa,dar te intreb..

ce invataturi va da tinerilor la spovedanie? Le va spune sa iubeasca mai mult o persoana care a cazut si s-a intors catre Dumnezeu. In Sfanta Scriptura sunt numeroase asemenea exemple.Tatal celor 2 fii din Evangelia fiului risipitor a taiat vitelul cel ingrasat nu pentru fiul cel bun ci pentru cel care a cazut si s-a intors. Spune ca pentru fiul care a ramas cu el nu a taiat nici macar un ied!! Apostolul neamurilor, Sfantul Pavel a fost un mare prigonitor al crestinilor si totusi daca s-a intors catre Dumnezeu a ajuns mare slujitor al domnului,ar mai fi talharul de pe cruce si multe alte exmple.
Nu as vrea sa ma intelegeti gresit, nu indemn pe nimeni sa faca lucrul acesta (sa-si piarda fecioria inainte de casatorie) dar vreau sa spun ca o persoana care a gresit in acest mod si se intoarce catre Dumnezeu este mai iubita decat una care nu a gresit sau ma rog are aceasta impresie.Am citit undeva ca se face mare bucurie in cer pentru intoarcerea unui pacatos catre Domnul.
El ca viitor preot nu are voie sa intretina relatii sexuale decat dupa casatorie si cum credeti ca v-a putea sa-si dea seama daca fata respectiva va putea sa se abtina luni de zile (sa traiasca in infranare) dupa ce isi va incepe viata sexuala? Pentru ca in postul Pastelui sunt cam 2 luni de zile in care nu ai voie sa simti atingeri trupesti. Desigur ca din anumite motive se poate ajunge si la 3 luni si daca esti plecat din tara poate chiar la mai mult.
Au fost persoane care nu au reusit sa reziste. Cum credeti ca va putea proba lucrul acesta mai ales ca daca doamne fereste se desparte de nevasta nu mai are voie sa mai fie cu altcineva.

petrurar 19.07.2008 14:07:40

Citat:

Citat:

ce invataturi va da tinerilor la spovedanie? Le va spune sa iubeasca mai mult o persoana care a cazut si s-a intors catre Dumnezeu. In Sfanta Scriptura sunt numeroase asemenea exemple.Tatal celor 2 fii din Evangelia fiului risipitor a taiat vitelul cel ingrasat nu pentru fiul cel bun ci pentru cel care a cazut si s-a intors. Spune ca pentru fiul care a ramas cu el nu a taiat nici macar un ied!! Apostolul neamurilor, Sfantul Pavel a fost un mare prigonitor al crestinilor si totusi daca s-a intors catre Dumnezeu a ajuns mare slujitor al domnului,ar mai fi talharul de pe cruce si multe alte exmple.
Nu as vrea sa ma intelegeti gresit, nu indemn pe nimeni sa faca lucrul acesta (sa-si piarda fecioria inainte de casatorie) dar vreau sa spun ca o persoana care a gresit in acest mod si se intoarce catre Dumnezeu este mai iubita decat una care nu a gresit sau ma rog are aceasta impresie.Am citit undeva ca se face mare bucurie in cer pentru intoarcerea unui pacatos catre Domnul.
El ca viitor preot nu are voie sa intretina relatii sexuale decat dupa casatorie si cum credeti ca v-a putea sa-si dea seama daca fata respectiva va putea sa se abtina luni de zile (sa traiasca in infranare) dupa ce isi va incepe viata sexuala? Pentru ca in postul Pastelui sunt cam 2 luni de zile in care nu ai voie sa simti atingeri trupesti. Desigur ca din anumite motive se poate ajunge si la 3 luni si daca esti plecat din tara poate chiar la mai mult.
Au fost persoane care nu au reusit sa reziste. Cum credeti ca va putea proba lucrul acesta mai ales ca daca doamne fereste se desparte de nevasta nu mai are voie sa mai fie cu altcineva.

cu nadejde in Dumnezeu, orice se poate.
Toate aceste framintari interioare nu fac decit sa-l indeparteze de la lucrarea pentru Dumnezeu.

alexandra28again 19.07.2008 15:28:30

felix daca el isi va alege fata credincioasa cu siguranta ca aceea nu doar ca va astepta,ci va fi cot la cot cu el in cele duhovnicesti.dar eu nu stiu de ce mai are astfel de pretentii de la viitoarea lui sotie daca oricum doreste una care nu s-a abtinut nici pana la casatorie de la sex?adica logic e ca daca vrea o fata care sa-l astepte in timpul posturilor,atunci sa-si ia o fata cu credinta care dovedeste ca pentru ea aceasta abstinenta a impreunarii trupesti nu este un obstacol.iar proba cea mai buna pentru el,e ca fata sa se abtina pana la casatorie.asa cum o face pentru casatorie,asa o va face si in timpul posturilor.

livadarufelix 19.07.2008 16:34:47

Citat:

felix daca el isi va alege fata credincioasa cu siguranta ca aceea nu doar ca va astepta,ci va fi cot la cot cu el in cele duhovnicesti.dar eu nu stiu de ce mai are astfel de pretentii de la viitoarea lui sotie daca oricum doreste una care nu s-a abtinut nici pana la casatorie de la sex?adica logic e ca daca vrea o fata care sa-l astepte in timpul posturilor,atunci sa-si ia o fata cu credinta care dovedeste ca pentru ea aceasta abstinenta a impreunarii trupesti nu este un obstacol.iar proba cea mai buna pentru el,e ca fata sa se abtina pana la casatorie.asa cum o face pentru casatorie,asa o va face si in timpul posturilor.

Alexandra daca nu sunt indiscret ce varsta ai? Ti-ar conveni dupa ce ai asteptat pana la o anumita varsta sa o faci doar vre-o 20 de zile pe an? cam atatea mai raman daca scazi zilele in care nu e voie.

achimovjan 19.07.2008 17:48:27

Citat:

În prealabil postat de petrurar
Citat:

Citat:

Biserica Ortodoxa se ghideaza dupa Sf. Scriptura si dupa Traditie. achimovjan, de ce anume rizi tu este tocmai ceea ce este placut in fata Lui Dumnezeu.

Asta cu cel mai usor cazi cand esti pe calea de mijloc de unde ai scos-o?

alexandra28again 19.07.2008 17:56:45

eu am 23 de ani.pe mine nu ma intereseaza partea asta.ca sa supravietuiesc nu implica si sexul.am foarte multe pasiuni si dependente materiale,insa nu si sexul.
de ce doar 20 de zile pe an?sunt posturile care in total cred ca insumeaza vreo 5 luni.duminicile si sarbatorile mari.
eu cred ca el ar trebui sa se gandeasca bine daca vrea sa urmeze calea asta,daca este pentru el,pentru ca nu va da nimanui socoteala de cate ori face sex pe an,ci numai lui Dumnezeu si numai El si cu sotia lui vor sti asta.Deci depinde de constiinta lui daca respecta aceste canoane.
pana la urma problema lui care e?sa se casatoreasca neaparat cu o fata nevirgina,cum spuneai la inceputul topicului,sau sa aiba voie la mai multe zile in care sa poata face sex?
iar pentru mine nu este o asteptare..ca si cum gata,lasa ca stau pana ma marit,dupa aia o pun pe unde apuc.pentru mine este un mod de viata....un mod de viata crestin.
unii nu inteleg sensul postului,daca intelegi modul de viata crestin,vei intelege de ce aceste abtineri.

petrurar 19.07.2008 17:57:17

Citat:

Citat:

Citat:

Citat:

din propria-mi experienta si de la Sfintii Parinti.

achimovjan 19.07.2008 18:13:43

Citat:

Citat:

Citat:

Citat:

Citat:

din propria-mi experienta si de la Sfintii Parinti.

Sa inteleg ca-ti place sa suferi de foame,sa mori de somn,sa stai cat mai mult singur.Daca astea sunt bucuriile tale in viata,treaba ta.Insa n-ai sa gasesti in Sf Scriptura nici un atfel de indemn de la nici un prooroc,Apostol,si nici de la Mantuitorul.Cat depsre Sf Parinti,asta este o sintagma clasica atunci cand nu ai argumente complete.Spune-mi si mie ce Sfant Parinte zice sa suferi de foame,sete,singuratate?eu unul nu stiu nici unul.A,ca sunt unele exagerari,insa majoritatea a mers pe "calea imparateasca".Uite,citeste Sf IoanCassian,"Convorbiri cu Parintii",Convorbirea despre dreapta socoteala,si ai sa vezi ce au zis monahii din Egipt,cei mai asprii monahi din cati au existat vreodata,ucenici ai Sf Antonie cel Mare,Macarie cel Mare,Moise,si altii.

alexandra28again 19.07.2008 18:21:30

Insusi Mantuitoul i-a certat pe apostoli ca dormeau in loc sa se roage.Acum depinde cum vrem sa ne traim viata.Ideea e ca trebuie sa tindem cat mai mult spre cele sfinte chiar daca nu o sa putem sa avem viata de calugar(sau nu vrem).

achimovjan 19.07.2008 18:32:27

Citat:

Insusi Mantuitoul i-a certat pe apostoli ca dormeau in loc sa se roage.Acum depinde cum vrem sa ne traim viata.Ideea e ca trebuie sa tindem cat mai mult spre cele sfinte chiar daca nu o sa putem sa avem viata de calugar(sau nu vrem).

Mantuitorul le-a zis sfintilor Apostoli"privegheati si va rugati",nu i-a certat ca dorm.Ba chiar le-a zis"un ceas n-ati putu veghea impreuna cu mine?dar dormiti de acum,cel care m-a vandut s-a apropiat"..Tot Mantuitorul spune,"duhul este osarduitor,dar trupul neputincios."

alexandra28again 19.07.2008 20:52:43

Mantuitorul i-a mustrat prin acea intrebare ca nu degeaba i-a intrebat.nu avea nevoie de raspuns la intrebare,pentru ca nu era o intrebare la care sa se astepte un raspuns.
Si trupul da,este neputincios,de aceea trebuie sa fim intariti in duh.pentru ca cu mintea si sufletul iti controlezi poftele.daca lasi trupul de unul singur,devii animal.numai ele se conduc dupa simturi si instincte.noi,ca oameni trebuie sa ne folosim mintea.asta e bine ,asta nu e bine.

achimovjan 19.07.2008 21:20:02

Citat:

Mantuitorul i-a mustrat prin acea intrebare ca nu degeaba i-a intrebat.nu avea nevoie de raspuns la intrebare,pentru ca nu era o intrebare la care sa se astepte un raspuns.
Si trupul da,este neputincios,de aceea trebuie sa fim intariti in duh.pentru ca cu mintea si sufletul iti controlezi poftele.daca lasi trupul de unul singur,devii animal.numai ele se conduc dupa simturi si instincte.noi,ca oameni trebuie sa ne folosim mintea.asta e bine ,asta nu e bine.

Si dupa tine este bine sa mori de foame si de sete,sau sa nu dormi noaptea.Sau tie mintea iti spune cand iti este foame:nu manca,iar cand iti este sete,nu bea,ca si la celelalte instincte.Mintea iti spune sa nu manaci peste masura,sa nu te imbeti,sa nu lenevesti.sincer,draga Alexandra,parca as fii la gradinita si as da lectii unui copil de 5 ani

costel 19.07.2008 21:59:15

Adeseori suntem asaltati de reguli. Nu sunt impotriva lor, dar sunt impotriva celor care raman la ele. Regulile fara har sunt niste reguli seci. Prin har toate se innoiesc. In zadar apelam la metode fara viata, daca noi nu traim, nu ardem pentru Hristos. Asa ca nu e de ajuns sa fii virgin pentru a te casatori, daca nu iubesti. Esti asemenea unui mort frumos imbracat, dar mort. Insa, daca nu ai fost virgin dar iubesti, e un raspuns la intrebarea de ce nufarul, o floare minunata, nu creste decat in apa mlastinoasa.

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:12:28.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.