Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   adresat celor din strainatate (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4081)

C-tin 08.07.2008 16:29:33

Andreea, si eu iti impartasesc parerea. Ortodoxia/traditia ortodoxa ar trebui sa fie aceeasi. Nu trebuie sa li se spuna de catre Preot dar Crestinii Ortodocsi trebuie insa sa se simta si sa stea in picioare ca si acasa in Romania, desi poate au parte de localuri neortodoxe pt Slujbe unde bancile sunt asezate ca la catolici.
Am vazut si eu o slujba prin Suedia la Universul Credintei si am simtit acelasi sentiment ciudat pe care l-ai amintit mai sus. Crestinii toti sedeau pe scaune. Parca erau la spectacol. Priveau la Preotii care slujeau in picioare ...
-achimovjan, statul in picioare la Sf Liturghie este o osteneala pe care un adevarat crestin ortodox si-o asuma cu bucurie, pt ca insusi Calea Mantuirii/ Crucea lui Hristos este toata o OSTENEALA/ASCEZA. Pe cand cealalta cale mult mai larga si mai usoara, mai confortabila stim doar ca duce in partea opusa...
Si apoi cei care participa cu adevarat la Sfintele Slujbe (deci nu cei care asista) desi stau in picioare nici nu simt cum trece timpul...
Normal ca trebuie sa fie si scaune/banci/strane, dar asta pt cei batrani nevoiasi/bolnavi/copii.
Cat priveste sederea, cum am mai zis ... e buna la spectacole...si slujbele catolice ori altele sunt spectacole

Z.Lidia 08.07.2008 16:42:11

Dar, spuneti-mi ca atunci cand se citeste din Sf Evanghelie stau in genunchi sau macar in picioare!

cozia 08.07.2008 18:21:32

Citat:

În prealabil postat de Z.Lidia
Dar, spuneti-mi ca atunci cand se citeste din Sf Evanghelie stau in genunchi sau macar in picioare!

cum vrei tu, numai nu pe scaun.

konstantinos 08.07.2008 18:51:36

Citat:

Conform traditiei, se sta in ghenunchi.

cozia 08.07.2008 18:55:16

Citat:

În prealabil postat de andreea87
Aici nu destul ca te simnti departe de casa ....doar esti..... esti departe si de biserica ....

Andreea, din pacate asta este situatia si nici macar zicala "fa ce spune popa nu ce face..." nu se mai potriveste, ceea ce inseamna ca lucrurile in occident, si nu numai, au avansat mult spre facerea voii lumii nu a Sf. Duh care a vorbit prin Sfintii Parinti.

Pe de alta parte, tine minte ca ceea ce observi ESTE O INCERCARE PENTRU TINE, PERSONALA,... indiferent de ce fac restul oamenilor in jurul tau... Dumnezeu nu te va intreba despre simtul tau ACUT de observatie( de judecata a aproapelui)
ci cum ai urmat indrumarile cele necesare mintuirii sufletului tau lasate noua de Sfintii Parinti..si vorba aia ai de unde sa te informezi, cu ABUNDENTA asta de carti aparute in ultimii ani chiar si in engleza.

Din pacate lupta pentru supravietuire a unei Biserici ortodoxe in Occident este CRUNTA si mai ales pe motiv ca, DE REGULA, NU TOTI... au de a face CU UN NOU TIP DE OM(HoMO AMERICANUS), care nu mai raspunde POZITIV la nevointele unei slujbe, si intr-un fel cere, are pretentii ca preotii SA LASE DE LA EI, SA NU MAI FIE ASA DE "ASPRII" cu postul, canonul, rugaciuni, statul in genunchi sau in picioare, zimbetele prostesti pe buze, bunavointa falsa, de parca totul este pe roze, de parca nimeni nu are nici o suferinta, desi toti sunt la pamint cu problemele pe care le au dar nu recunosc , preferind sa pozeze in oameni fericiti, uitind ca de fapt " Ce semeni ,aia vei culege"

Vremurile in care toata comunitatea de binecredinciosi facea la fel urmind cu sfintenie Traditia Patristica este pe duca, este trist dar asta este, ia-o ca o incercare personala, asa se pune problema ACUM!

Andreea, fi tu Sfinta! lasa-i pe altii in pace...
Doamne Ajuta!

cozia 08.07.2008 19:17:12

Citat:

În prealabil postat de cozia
Din pacate lupta pentru supravietuire a unei Biserici ortodoxe in Occident este CRUNTA si mai ales pe motiv ca, DE REGULA, NU TOTI... au de a face CU UN NOU TIP DE OM(HoMO AMERICANUS), care nu mai raspunde POZITIV la nevointele unei slujbe, si intr-un fel cere, are pretentii ca preotii SA LASE DE LA EI, SA NU MAI FIE ASA DE "ASPRII" cu postul, canonul, rugaciuni, statul in genunchi sau in picioare, zimbetele prostesti pe buze, bunavointa falsa, de parca totul este pe roze, de parca nimeni nu are nici o suferinta, desi toti sunt la pamint cu problemele pe care le au dar nu recunosc , preferind sa pozeze in oameni fericiti, uitind ca de fapt " Ce semeni ,aia vei culege"

din graba am omis ceva important in paragraful asta

Din pacate lupta pentru supravietuire a unei Biserici ortodoxe in Occident este CRUNTA si mai ales pe motiv ca, DE REGULA, NU TOTI... au de a face CU UN NOU TIP DE OM(HoMO AMERICANUS), care nu mai raspunde POZITIV la nevointele unei slujbe, si intr-un fel cere, are pretentii ca preotii SA LASE DE LA EI, SA NU MAI FIE ASA DE "ASPRII" cu postul, canonul, rugaciuni, statul in genunchi sau in picioare, si MULTI PREOTI SE CONFORMEAZA acestor cerinte, de multe ori afisind impreuna cu mirenii zimbetele prostesti pe buze, bunavointa falsa, de parca totul este pe roze si nimeni nu are nici o suferinta,... desi toti sunt la pamint cu problemele pe care le au dar nu recunosc , preferind sa pozeze in oameni fericiti, uitind ca de fapt " Ce semeni ,aia vei culege"

achimovjan 08.07.2008 20:28:07

Citat:

Inainte de citirea Sf Evanghelii ,proetul sau diaconul spune"Intelepciune!Drepti!,adica sa satm drepti,in pic ioare,nu zice "Intelecpiune!In genunghi!cei care au creat Sf Liturghie,nu intentionau sa umileasc ape nimeni.

mirelat 08.07.2008 20:54:14

Citat:

În prealabil postat de andreea87
Am ramas neplacut surprinsa aici sa realizez ca invatatura de acasa .... din biserica nu e aceeasi cu cea de aici ,,,, regulile sunt altele mai usoare ....

nu stiu la ce biserica mergi tu, dar la cea care merg eu sunt aceleasi reguli ca si acasa, legat de spovedanie, impartasanie samd.

legat de scaune/ banci... avem intr-adevar la biserica asa ceva, dar nu le folosesc tot timpul decat cei batrani sau novicii care nu prea stiu ce si cum. ceilalti stau in genunchi sau in picioare. ah, da, si toata lumea sta jos la predica si cand parintele citeste pomelnicele cu vii si morti.

Noesis 08.07.2008 22:32:36

Andreea, si eu mergeam la o biserica romaneasca din SUA. Ma gadesc ca esti recent ajunsa in SUA, nu-i asa?

Sfatul meu este sa nu te cramponezi de detalii nu asa de imporante. Ce conteaza la ce ora incepe Sfanta Liturghie atata timp cat ea se face si ai norocul sa locuiesti in apropierea unei biserici ortodoxe? Si la cea la care mergeam eu se incepea slujba la 10 trecute, cu doar atatia oameni cat sa-i numeri pe degetele de la o mana. Apoi se mai adunau de eram cam 20-30 maxim pana la urma. Dar gandeste-te: unii oameni stau departe de Sfanta Biserica si trebuie sa conduca poate chiar si o ora sau mai mult. Daca se incepe slujba la 8 sau chiar la 9, ar fi greu pentru multi dintre ei. Altii lucreaza sambata pana seara tarziu, si daca mai si trebuie sa conduca pana la biserica un ceas, iti dai seama ca nu e usor. Incearca sa nu compari situatia din Romania cu cea din America. In Romania ai biserica la 5 minute de mers pe jos, in America rar se intampla asa ceva. In cazul nostru parintele, care si asa e batran, sta la doua ore cu masina departare.Si alti credinciosi tot asa. Nu din lene se incepe mai tarziu.

Cat despre stat in picioare si banci. Da si biserica noastra are banci. Si asta fiindca cladirea a fost biserica catolica care mai apoi a fost cumparata de romani ortodocsi. Si au hotarat ca daca tot sunt banci, de ce sa le arunce? SI nu, nu statea nimeni ca la spectacol. Se statea in picioare cea mai mare parte a slujbei, si in genunchi, dar si pe banca la predica, de exemplu. Chiar mai bine asculti si intelegi predica stand pe scaun decat stand in picioarele care te dor. Nu sunt chiar asa de rele bancile astea, sa stiti.

Cat despre post... Ai sa vezi cat stai mai mult in America. Iti spun din proprie experienta, este foarte, foarte, foarte greu sa tii post ca in Romania, mai ales daca nu ai posibilitatea sa iti gatesti tu threi mese acasa. Dar daca esti student si esti pe la scoala mai tot timpul... Daca se mai intampla sa gasesti mancruri fara carne prin restaurante, nu prea gasesti deloc mancaruri fara lapte si oua. Pur si simplu nu gasesti, in afara daca manaci cartofi prajiti si atat, si te imbolnavesti dupa aia. Si in cazul asta, aparenta laxitate a parintelui de acolo este de fapt o acomdare la realitatea in care voi traiti. SI la urma urmei, nu postul de mancare e cel important, ci cel al gandurilor si al faptelor. Parintele de aici din Romania spunea ca daca nu poti sa postesti sau sa mergi la biserica, fa macar o fapta buna, ajuta pe cineva, opreste-te de la ganduri rele. Poti sa mananci cartofi fierti cu sara toata ziua, daca nu faci fapte bune si sufletul iti e innegrit nu ajungi nicaieri.

Andreea, nu este totul pe dos, ci este credinta ortodoxa adaptata la o alta lume. Sfatul meu este sa te inveti cu ce ai acolo, si nu ii judeca dupa standarde romanesti. Ora la care se incepe slujba, si cum se sta in biserica nu sunt "reguli sfinte" ci doar reguli care pot fi adaptate. Si in Romania in multe biserici slujba se incepe mai repede vara decat iarna fiindca dimineata este mai racoare. Si nu e nici o problema. Si bucura-te de lucrurile bune pe care le poti gasi intr-o biserica ortodoxa in America. Chiar daca eram doar cativa la Sfanta LIturghie, era foarte placut, o atmosfera foarte intima in care toata lumea canta si se ruga, si in care fiecare voce conta. Cei care vin la biserica se cunosc si se ajuta intre ei foarte mult, ceea ce nu prea vezi in Romania. Eu daca aici in Romania nu prea cunosc pe nimeni la biserica, acolo cunosteam pe mai toti. Si sa nu mai spun de agapa de la sfarsitul slujbei care intr-adevar nu se intampla nicaieri in Romania.

emanuel2007 09.07.2008 00:15:39

vai de preotii care abolesc din slava desarta postul mare ca mantuire nu vor avea daca nu se vor pocai de asa pacat ... un sfant a avut odata o vedenie despre un preot care se credea tot asa mare descoperitor de religie si ca stie el mai bine decat sfintii , si care dezlega pe oameni sa se impartaseasca fara sa tina postul mare ... ei , in vedenia aceea , sfantul respectiv a vazut cum preotul acela ( care murise intre timp ) a fost luat de Mantuitorul in sfantul altar intr-o biserica si i-a scos pe gura inapoi impartasania pe care o luase el ( preotul ) dupa ce a facut inovatia respectiva de dezlegare de post ... adica dupa ce a facut acea dezlegare necanonica , preotul trebuia caterisit dupa canoane , insa nefacandu-se aceasta a continuat sa slujeasca fara sa fie vrednic de aceasta , si deci sa se impartaseasca fara vrednicie ... de aceea in vedenia respectiva Mantuitorul i-a scos inapoi toate acele impartasanii pe care preotul le-a luat dupa ce facuse dezlegarea postului si de care nu mai era vrednic ... apoi preotul a fost aruncat de catre Mantuitorul in temnita iadului pentru ca a dus si pe altii la pierzare si nici el nu s-a pocait ... tu insa andreea tine toate posturile asa cum cere credinta ortodoxa ca se poate si america ... minciuna este aceea ca nu poate ca nu gasesti la magazin decat mancare cu oua sau altele care nu sunt de post ... ce ? nu se gasesc acolo la magazine fructe ? nu se gasesc ca si in romania legume ? pai nu e mare lucru sa cumperi cateva legume si sa faci o mancare seara ca sa ai pe cateva zile , si sa mananci si fructe la scoala ... si nu se va imbolnavi nimeni cu asta vezi de treaba ... dar cei comozi gesec numai solutii comode , eretice si pierzatoare ...

cat despre impartasirea ta mai achimovjan se vede de la o posta ca este fara vrednicie , caci ai cazut in ditamai mandria ca ai ajuns sa judeci pana si biserica ca permite din pogoramant ca preotii sa impartaseasca la fiecare liturghie ... caci ei trebuie sa se impartaseasca caci altfel nici liturghia nu s-ar mai putea face ... iar tie impartasania nu iti este spre mantuire ci spre pierzare si mandrie si judecarea bisericii , si spre smintirea altora ... treaba ta , dar sa stii ca impartasania nu lucreaza automat asupra omului ci numai daca el este in stare sa primeasca harul respectiv ... nici macar preotilor nu le foloseste la absolut nimica ca se impartasesc la fiecare liturghie , ci le foloseste numai acele impartasanii care li se cuvine sa le primeasca ... sa zicem ca un preot oarecare trebuia in mod normal , daca era mirean , sa se impartaseasca numai la doua saptamani , ei , numai la doua saptamani va primi harul din impartasanie chiar si daca ca preot slujeste si se impartaseste in fiecare saptamana ... este ingaduit insa ca preotul sa se impartaseasca la fiecare liturghie caci altfel nu ar putea sa faca liturghia ... insa aceia dintre mireni care din mandrie se duc sa se impartaseasca fara spovedanie ca si cum nu ar mai avea pacate , sau care se duc sa se impartaseasca fara binecuvantare de la duhovnic , aceia spre a lor pierzanie se impartasesc , si se vede asta clar si din mandria si judecarea , auzi ! , a bisericii , care a pus stapanire peste ei ... ca si cum de acuma ei ar fi mai mari si decat sfintii , care chiar ca erau vrednici sa se impartaseasca si in fiecare zi , caci nu mai faceau pacate ci numai unele greseli mici ...

la citirea evangheliei se poate sta si in picioare , se poate sta si in genunchi ... ma mira insa mandria unora care cica se simt umiliti , ca si cum cineva ar vrea sa ii umileasca !! , ca trebuie sa stea in genunchi ... pai ce asta te umileste ??!! asta se numeste smerenie frate si smerenia este virtutea care biruie toate cursele vrajmasului dupa cum spun sf parinti ... nu trebuie sa se simta nimeni umilit pentru ca trebuie sa stea in genunchi ... iar la liturghie daca se sta pe scaun , asta este cu totul un circ ...

slujbele pot sa inceapa si inainte de ora 12 , ca nu este un pacat ... chiar si sf ioan maximovici incepea slujbele inainte de ora 12 ... dar dupa ora 12 amiaza nu mai este permis sa se inceapa liturghia ...

emanuel2007 09.07.2008 00:16:28

sa ma ierte aceia care i-am mustrat , eu fiind mai rau decat ei cu mult ...

Noesis 09.07.2008 10:38:34

Asta asa este, dar de multe ori deliurile nu sunt chiar asa de aproape de unde stai/lucrezi/inveti. Aveam acasa in frigider mai tot timpul lucrurle astea. Dar viata unora si ceea ce fac nu permit sa iei pranzul de unul singur intr-un colt cu mancarea de la pachetel.

esox 09.07.2008 12:02:06

Citat:

În prealabil postat de emanuel2007
slujbele pot sa inceapa si inainte de ora 12 , ca nu este un pacat ... chiar si sf ioan maximovici incepea slujbele inainte de ora 12 ... dar dupa ora 12 amiaza nu mai este permis sa se inceapa liturghia ...

sa ma ierte aceia care i-am mustrat , eu fiind mai rau decat ei cu mult ...

Frate Rafael, ce-i mai bine sa nu se tina Liturghie decit sa se tina dupa 12?
Nu de alta dar multi in lumea asta au un singur preot care alearga ca disperatul sa faca 2 Liturghii intr-o duminica la distante mari.

Iar cu iertarea asta de un rind dupa o pagina de mustrat...chiar nu ti-ai dat seama ca ce spui nu-i bine si v-a trebuii sa te scuzi ulterior? Sau daca ce ai spus crezi ca-i in ordine, atunci de ce te mai scuzi? E un fel de politica strutului. Ori stai in spatele celor spuse cu toate consecintele, ori nu stai! Ori spui ori taci! Un cuvint spus (scris) nu-ti mai apartine si nu-l mai poti intoarce

ancah 09.07.2008 12:31:41

esox: Iar cu iertarea asta de un rind dupa o pagina de mustrat...chiar nu ti-ai dat seama ca ce spui nu-i bine si v-a trebuii sa te scuzi ulterior?

Daca se prefera mai mult laudele, si acolo unde nu-si au rostul, atunci ne facem prieteni cu lumea. Dar la ce ajuta? In nici un caz la indreptarea greselilor.
Oricum iertarea ceruta isi are rostul ei.

Totusi iti dau si tie dreptate, esox, caci in multe tari protestante nu exista nici biserici ortodoxe si in unele locuri, nu putine la numar, nici parohii, caci numarul preotilor din aceste zone este infim. Dar nu am auzit sa se tine doua liturghii intr-o zi. De obicei liturghia ortodoxa se tine dupa slujba de dimineata a celor care detin biserica.
Inconvenientele sunt multe, dar Ii multúmim lui Dumnezeu ca avem si atat, caci altii nici preot nu au si au fost cazuri in care s-au facut inmormantari fara preot.

emanuel2007 09.07.2008 12:35:39

esox multumesc de mustrare ... mustrarea nu este pacat intotdeauna , ci numai daca te mustra constiinta dupa ce ai mustrat atunci trebuie sa iti ceri iertare ... uneori este bine sa mustri ... asta depinde de discernamant ...

liturghia nu se poate face dupa 12 ... eu stiu ca un preot nu are voie sa slujeasca doua liturghii in aceeasi zi ...
statul jos este pacat ... treaba lor a celora care fac asta , dar eu stiu ca este pacat ... cei care stau jos vor da raspuns in fata lui Dumnezeu nu a mea ...
noesis poate sa manance si cu americanii la masa ca nu ii face nimeni nimic daca manaca de post atunci cand trebuie ... pentru asta ii trebuie numai smerenie ...

esox 09.07.2008 12:47:20

Anca cind folosesti des cuvintul IARA_MA uiti intelesul si scopul lui. Acum eu nu cred ca Rafael nu se mai duce la impartasanie ca nu stie daca are cineva suparare pe el sau nu, daca l-a iertat sau nu. Ca atare nu-i chiar pasa daca este iertat, respectiv daca a suparat (nu am nimic cu tine Rafael, dar e un obicei des intilnit cu care eu nu prea sint de acord. Cuvintul este Dumnezeu si cind spui un lucru trebuie sa fi constient de cuvintul respectiv)
Acum presupune-ti ca Preotul are 3 orase ca parohie. (situatia e reala si citiva de pe forum pot confirma) In fiecare din aceste orase se poate face Liturghie dupa cea a propietarilor bisericii, asta inseamna ora 12.
De Pasti Preotul face Liturghia noaptea dupa Inviere intr-unul din orase, la amiaza Liturghia in altul si al 3-lea ar ramine fara slujba de Pasti!!!!! Ca atare face inca o Liturghie dupa 12 si in acest oras. Eu nu stiu care sint rinduielile preotesti dar stiu ca nu pentru bani face ce face (ca abia ii ajung de benzina), nu stiu daca are aprobare de la episcopul locului, dar stiu ca-l admir pt lucrul acesta!
Si vreau sa-l vad pe acela care mai bine prefera sa nu aibe Liturghie de Pasti decit sa o faca dupa 12!:)

emanuel2007 09.07.2008 13:09:51

eu stiu ca sunt preoti care au in grija lor 2 sau chiar 3 sate , insa el trebuie sa faca liturghie succsiv : duminica asta in satul cutare , duminica urmatoare in urmatorul etc ... iar de pasti poate sa faca liturghie chiar si numai intr-un singur sat ca nu e bai ... caci de pasti poate toata lumea din cele trei sate sa se stranga in satul unde se face acea liturghie ; sau sa faca in doua sate si sa vina lumea si din satul al treilea cum poate fiecare : unii noaptea , altii dimineata , si gata ... nu e necesar sa se incalca canoanele si sa se faca liturghie dupa ora 12 ... apoi , sicer sa fiu nici nu stiu daca preotul are voie sa faca doua liturghii succesiv in aceeasi zi ; stiu ca nu are voie sa faca pe aceeasi sf masa doua liturghii in aceeasi zi , dar nu mai stiu acuma daca are voie sa slujeasca doua liturghii in biserici diferite in aceea zi ... canoanele sunt canoane frate si trebuie respectate ... caci altfel iti pierzi mantuirea si asta nu e bine ... nu se merita ...
liturghia se poate face intre 12 noaptea si 12 amiaza ... daca numeri orele , vei vedea ca se pot face chiar si trei liturghii in timpul asta ...

achimovjan 09.07.2008 13:20:03

Citat:

eu stiu ca sunt preoti care au in grija lor 2 sau chiar 3 sate , insa el trebuie sa faca liturghie succsiv : duminica asta in satul cutare , duminica urmatoare in urmatorul etc ... iar de pasti poate sa faca liturghie chiar si numai intr-un singur sat ca nu e bai ... caci de pasti poate toata lumea din cele trei sate sa se stranga in satul unde se face acea liturghie ; sau sa faca in doua sate si sa vina lumea si din satul al treilea cum poate fiecare : unii noaptea , altii dimineata , si gata ... nu e necesar sa se incalca canoanele si sa se faca liturghie dupa ora 12 ... apoi , sicer sa fiu nici nu stiu daca preotul are voie sa faca doua liturghii succesiv in aceeasi zi ; stiu ca nu are voie sa faca pe aceeasi sf masa doua liturghii in aceeasi zi , dar nu mai stiu acuma daca are voie sa slujeasca doua liturghii in biserici diferite in aceea zi ... canoanele sunt canoane frate si trebuie respectate ... caci altfel iti pierzi mantuirea si asta nu e bine ... nu se merita ...
liturghia se poate face intre 12 noaptea si 12 amiaza ... daca numeri orele , vei vedea ca se pot face chiar si trei liturghii in timpul asta ...

Canoanele spun ca nu se pot sluji 2 liturghii pe acelasi altar,in 24 de ore.Este foarte solicitant pentru un preot sa faca 2 liturghii in 24 de ore,dar nu imposibil si de asemenea nu,interzis de canoane.Si la noi i ntara se face asa ceva.de ex,in Poatul Mare,vineri dupa ora 16 se face Liturghia Darurilor Mai inante Sfintite,unita cu Vecernia,apoi dupa miezul noptii,adica dupa 6 sau 7 ore,se face Liturghia de smabata,a Sf Ioan Gura de aur.Nu este nici o problema canonica aici,este vorba de cat poate un om sa duca.

esox 09.07.2008 13:55:09

Rafael,
eu cred ca preotul raspunde singur de greselile lui nu trebuie sa raspundem noi de ele. Sincer prefer o Liturghie dupa 12 decit o duminica fara Liturghie. Si spre deosebire de tine eu stiu probabil cum este sa vrei sa te duci la Liturghie si sa nu ai unde.
Sincer tu chiar crezi ca Dumnezeu il va pedepsii pe preot ca a facut o Liturghie in plus la o ora nepotrivita pt ca nu exista alta solutie? Dumnezeul meu nu! Dumnezeul meu se tinea de Lege pina era vorba caea se opunea vindecarii. Iar vindecarea nu-i doar de orbire trupeasca ci si sufleteasca!

emanuel2007 09.07.2008 14:06:45

sincer iti spun : preotul nu nici nevoie sa faca liturghie dupa 12 , si chiar daca dupa parerea lui ar avea nevoie de asta , sa nu o faca ca altfel nu mai este vrednic de cele sfinte ... un preot care slujeste dupa 12 trebuie caterisit sau afurisit ... bineinteles , frate , nu eu voi judeca pe preotii respectivi , dar ei vor fi judecati de Dumnezeu ... eu am spus doar ca nu e bine , nu am spus ca eu ii voi judeca pe preotii respectivi , sau ca voi raspunde eu pentru ei ... iar daca intr-o duminica a intarziat la slujba si a trecut de ora 12 , poate sa faca cate slujbe doreste el , numai nu liturghie ... poate sa faca maslu , apoi sfestanie , spovedanie , apoi cate rugaciuni vrea el sa citeasca din molitfelnic , pe toate poate sa le citeasca ... ce ? maslul nu este tot sf taina ? poate sa faca acestea ... daca se teme cu adevarat de Dumnezeu nu va face liturghie ca nici macar sfintii nu indraznit asa ceva ... cei care calca canoanele , imi pare rau ca trebuie sa le spun asta , vor fi judecati de Dumnezeu ...

iar cine are ravna va merge in satul apropiat la slujba daca in satul lui nu se face ... eu zic sa nu ne punem impotriva sf parinti si sa inventam noi o ortodoxie dupa mintea noastra ...

emanuel2007 09.07.2008 14:13:03

cat despre statul jos in biserica la liturghie este spectacol mai degraba ... in biserica stam ca si vamesul cand isi cerea iertare de la Dumnezeu si nu stam la spectacol ... trebuie sa avem o pozitie de umilinta si smerenie a trupului , nu este vorba numai de reguli ca noi nu facem yoga aicea ... dar la rugaciune trebuie pozitie de smerenie si umilinta ca si vamesul , daca vrem sa fim iertati ... daca insa stam jos , facem ca si fariseul care statea in fata si era mandru ca este cineva ... eu in fata lui Dumnezeu nu pot sa stau jos , ca si cum as vorbi la telefon cu El ... rugaciune este rugaciune , Dumnezeu este Dumnezeu ... este pacat sa Ii si pomenesti numele in desert si fara teama cum ar face-o un yoghin , dapai sa mai si stai la taifasuri cu El stand jos ...

esox 09.07.2008 14:41:38

Rafael ca tot esti tu tare in dogmatica: Liturghia trebuie sa inceapa inainte de 12 sau sa se sfirseasca inainte de 12?

achimovjan 09.07.2008 15:40:20

Citat:

cat despre statul jos in biserica la liturghie este spectacol mai degraba ... in biserica stam ca si vamesul cand isi cerea iertare de la Dumnezeu si nu stam la spectacol ... trebuie sa avem o pozitie de umilinta si smerenie a trupului , nu este vorba numai de reguli ca noi nu facem yoga aicea ... dar la rugaciune trebuie pozitie de smerenie si umilinta ca si vamesul , daca vrem sa fim iertati ... daca insa stam jos , facem ca si fariseul care statea in fata si era mandru ca este cineva ... eu in fata lui Dumnezeu nu pot sa stau jos , ca si cum as vorbi la telefon cu El ... rugaciune este rugaciune , Dumnezeu este Dumnezeu ... este pacat sa Ii si pomenesti numele in desert si fara teama cum ar face-o un yoghin , dapai sa mai si stai la taifasuri cu El stand jos ...

Mai Rafael,habar n-ai ce vorbesti.La cina cea de Taina,Mantuitorul a savarsit Liturghia seara,apostolii mancasera inainte.ce tot ii tragi cu canoanele?Arata-mi tu canonul,da de la un sinod ecumenic,nu de la vreo vrajala de sinod local sau endemic.Macar citeste cate ceva,si apoi iao cu anatemele si afurisania,si ai grija,ca zice in Psaltire"n-a dorit binecuvantarea,si a plecat de la el,a dorit blestemul si a cazut asupra lui"

emanuel2007 09.07.2008 18:59:00

liturghia trebuie sa inceapa inainte de 12 nu sa se sfarseasca inainte de 12 ...
iar la cina cea de taina impartasirea apostolilor s-a facut sub iconomia dumnezeiasca ... in situatia respectiva nu se putea altfel decat sa se impartaseasca seara si nu se putea ca Domnul sa nu impartaseasca apostolii inainte de moartea Sa ... insa canoanele spun clar ca liturghia se face inainte de 12 si preotul care nu face asa este caterisit sau afurisit ... canoanele trebuie respectate ... sinoadele locale nu sunt vrajeli frate ...

achimovjan 09.07.2008 20:09:05

Citat:

liturghia trebuie sa inceapa inainte de 12 nu sa se sfarseasca inainte de 12 ...
iar la cina cea de taina impartasirea apostolilor s-a facut sub iconomia dumnezeiasca ... in situatia respectiva nu se putea altfel decat sa se impartaseasca seara si nu se putea ca Domnul sa nu impartaseasca apostolii inainte de moartea Sa ... insa canoanele spun clar ca liturghia se face inainte de 12 si preotul care nu face asa este caterisit sau afurisit ... canoanele trebuie respectate ... sinoadele locale nu sunt vrajeli frate ...

Daca nu stiai,sinoadele locale au rezolvat probleme pt anumite perioade istorice,singurele care au valoare in intreaga istorie sunt cele ecumenice.In cele ecumenice nu exista nici un canon privitor la ora slujbelor.Sunt 1001 canoane care se bat cap in cap,tocmai pt ca sunt diferite probleme in diferite perioade istorice.Tu insa faci ca fariseii care ii condamnau pe apostoli cA nu tin datina batranilor,ca manaca cu maninile nespalate pana la cot,sau ca aduna spice sambata.Frate,esti un fariseu desavarsit.

nastac_miruna 09.07.2008 21:16:40

Multumesc lui Rafael pentru cuvintele intelepte scrise, iti multumesc si pentru mustrare, avem nevoie de multe ori de asa ceva pentru ca toti suntem pacatosi si ignoranti de multe ori, traim asa la intamplare sau dupa niste norme impuse de cine stie ! Cand ai credinta, cred eu, o ai in suflet, o simti, iar la biserica stai la slujba asa cum simti, iar Sfanta Liturghie este asa de frumoasa, incat , ascultand-o si traind-o, te patrunde, te misca, lacrimile iti apar pe obraz si este imposibil sa stai pe scaun intr-o stare de pasivitate!
Este adevarat ca in America, in unele state nici nu exista biserica ortodoxa, este foarte greu, dar cred ca in situatia asta cine vrea poate merge duminica la o biserica intr-un stat mai apropiat si daca nu se poate si nu se poate, sa-si faca acasa un mic altar cu icoanele noastre dragi unde sa poata sa-si planga amarul, caci sa stiti este mare amaraciune sa stai printre oameni care nu cunosc decat un stapan:BANUL!

nastac_miruna 09.07.2008 21:30:04

Citat:

În prealabil postat de achimovjan
Citat:

Daca nu stiai,sinoadele locale au rezolvat probleme pt anumite perioade istorice,singurele care au valoare in intreaga istorie sunt cele ecumenice.In cele ecumenice nu exista nici un canon privitor la ora slujbelor.Sunt 1001 canoane care se bat cap in cap,tocmai pt ca sunt diferite probleme in diferite perioade istorice.Tu insa faci ca fariseii care ii condamnau pe apostoli cA nu tin datina batranilor,ca manaca cu maninile nespalate pana la cot,sau ca aduna spice sambata.Frate,esti un fariseu desavarsit.

http://www.youtube.com/watch?v=iqGAfWRUmN8&feature=related

emanuel2007 09.07.2008 22:20:50

frate , nu exista nici un canon care sa se contrazica cu nici un alt canon , caci fiecare sinod ecumenic a inceput cu cuvintele : " recunoastem toate canoanele care s-au hotarat la sinoadele dinaintea noastra ... anatema cu cei care le incalca " ... nu mai stiu sincer sa fiu vreun canon care sa spuna clar care este ora pana la care se poate incepe sfg liturghie , dar asta mi-a spus-o fostul meu staret : ca liturghia nu se poate incepe dupa ora 12 ... el era un om intelept si imi amintesc ca nu concepea sa inceapa liturghia dupa 12 ... probabil ca asta scrie pe undeva daca el era atat de hotarat , probabil in liturghier sau in tipic ... oricum nu se poate incalca aceasta hotarare ... stiam ca sinoadele locale au avut valabilitate mai ales la anumite zone sau vremuri , mersi ca mi-ai zis ...
respectarea canoanelor nu este fariseism ci ortodoxie , cine le incalca de buna voie este fariseu caci cinsteste pe Dumnezeu cu buzele ... cine spune altfel nu stie de fapt ce inseamna canoanele ; le priveste din afara ca pe niste legi date de un stat sau imparat oarecare si uita ca ele au fost date de sf parinti cu rolul de a sfinti pe om ; canoanele sunt carma bisericii si definesc biserica , sunt regulile bisericii , fara de care biserica nu mai e biserica ... de aceea si sf parinti , pe care tu ii numesti farisei , teama imi e pentru tine caci nu stii cine este fariseu , au dat anatemei pe cei care incalca vreodata canoanele ... am mai spus ca ele au fost numite dogme dumnezeiesti deci sunt la fel de infailibile ca si evangheliile ... au putere de porunci ale Mantuitorului si cine le incalca cu voia pacatuieste impotriva Duhului sfant si mantuire nu mai are daca nu se pocaieste ... canoanele nu sunt niste legi sau reguli lumesti , ele sunt reguli sau porunci dumnezeiesti si definesc sau incadreaza foarte clar cum sa isi traiasca crestinul viata : canonul cutare spune ce trebuie sa faca in situatia cutare din punct de vedere crestinesc ... un canon nu spune ca trebuie facut asa ca asa vrea muschiul lui cutare sau ca asa spun oamenii ( cum faceau fariseii care tineau datini omenesti cu care desfiintau reguli dumnezeiesti ) ci spun ca porunca lui Dumnezeu in cutare situatie este asa ; sau altfel spus canonul spune cum anume trebuie crestinul sa isi exprime DRAGOSTEA fata de Dumnezeu sau fata de oameni in cutare situatie ; cine vede canoanele in afara dragostei dumnezeiesti ca niste simple reguli oarecare este eretic , pe care sfintii parinti l-au dat anatema ... " toate imi sunt permose dar nu toate imi sunt de folos " ... ortodoxia , sa nu isi inchipuie cineva ca este fara de reguli si de aceea este libertate ... NU ... NU ... NU ! ... ANATEMA CU ACEASTA IDEE ...libertatea nu este a fi liber fata de reguli ci a face poruncile Domnului adica dragostea fata de Dumnezeu si fata de aproapele ... insa aceste doua porunci exprimate prin aceste cuvinte au un sens extrem de general , si nimeni nu ar putea sa isi dea seama ce trebuie facut in fiecare situatie in parte daca aveam in credinta noastra numai aceste doua porunci fara de nici o alta explicatie ... de aceea au venit canoanele care explica aceste doua porunci in fiecare situatie ... deci canoanele nu sunt altceva decat expresia iubirii dumnezeiesti in fiecare situatie in parte ... pentru a avea aceasta iubire nu este niciodata necesar sa incalci sf canoane , caci canoanele sunt tocmai aceasta iubire dumnezeiasca ...

cine face o cat de mica deosebire intre dumnezeiestile canoane si iubirea dumnezeiasca sa fie ANATEMA ... acela este fariseu caci pune regulile mintii lui desarte mai presus de intelepciunea dumnezeiasca a sf parinti si decat sf canoane care sunt porunci si dogme dumnezeiesti ...

emanuel2007 09.07.2008 22:39:31

cine se supara de anatemele mele dovedeste prin asta ca este un mincinos si un crestin inchipuit ... caci cum de ii pasa de anatemele mele , cand nu sunt ale mele ci ale sf parinti caci eu nu am facut decat sa le citez pe ale lor , si totusi pe ale sf parinti cand le-a citit le-a luat in deradere ... ciudat este ca pe cele ale sf parinti si pe care le stie toata lumea , le-a calcat si nu i-a pasat de ele , dar acuma cand cineva ( adica eu si care sunt infinit mai mic decat sf parinti ) i le repeta in fata se supara ... ma intreb ca va face oare cand insusi Mantuitorul ii va spune in fata la judecata : " pleaca de la mine blestematule in focul cel vesnic gatit diavolului si ingerilor lui " ? sau poate crede in deraderea lui de biserica ca Mantuitorul este in vreo oarecare contrazicere cu hotararile sf parinti prin care a vorbit Duhul sfant la sf sinoade , si uita ca " sfintii vor judeca lumea " cum zice apostolul ...
ma rog , Domnul cu mila ... sa aiba Dumnezeu grija de pocainta fiecaruia si sa ii ierte pe toti ...

achimovjan 09.07.2008 23:20:05

Citat:

cine se supara de anatemele mele dovedeste prin asta ca este un mincinos si un crestin inchipuit ... caci cum de ii pasa de anatemele mele , cand nu sunt ale mele ci ale sf parinti caci eu nu am facut decat sa le citez pe ale lor , si totusi pe ale sf parinti cand le-a citit le-a luat in deradere ... ciudat este ca pe cele ale sf parinti si pe care le stie toata lumea , le-a calcat si nu i-a pasat de ele , dar acuma cand cineva ( adica eu si care sunt infinit mai mic decat sf parinti ) i le repeta in fata se supara ... ma intreb ca va face oare cand insusi Mantuitorul ii va spune in fata la judecata : " pleaca de la mine blestematule in focul cel vesnic gatit diavolului si ingerilor lui " ? sau poate crede in deraderea lui de biserica ca Mantuitorul este in vreo oarecare contrazicere cu hotararile sf parinti prin care a vorbit Duhul sfant la sf sinoade , si uita ca " sfintii vor judeca lumea " cum zice apostolul ...
ma rog , Domnul cu mila ... sa aiba Dumnezeu grija de pocainta fiecaruia si sa ii ierte pe toti ...

Ba Rafael,sunt intr-o pasa proasta,asa ca du-te cu anatemele tale la origine,adica de unde ai iesit,sau pe unde ai iesit!

esox 10.07.2008 09:18:03

Frate Rafael, intentionam sa te conving ca gresesti!:)Mi-am dat seama ca nu o sa reusesc. asa ca renunt. Tu esti bine intentionat dar din pacate nu esti capabil sa sari peste umbra ta. Ramii asa ca e de folosul mintuirii tale, DAR nu te mai baga in discutii ca nu-i de folosul tau si nici a celorlalti....care pot sarii peste umbra lor!
Iati doar o clipa sa reflectezi: daca poate totusi gresesti si cineva se ia dupa tine....l-ai smintit! (vai de cel prin care vine sminteala)
Am doar doua intrebari:
1.Ai iesit vreodata din Romania?
2.Nu crezi ca un sinod local....este local?
Numai bine!

emanuel2007 10.07.2008 14:14:15

facutu-m-am ca un om ce nu aude si nu are in gura lui mustrari ... nu ai decat sa ma trimiti la origini cat vrei nu ma deranjeaza asta catusi de putin ... Dumnezeu sa te binecuvinteze si sa te lumineze , sa te miluiasca ... :D :D :D :D :D :D :D :)

achimovjan 10.07.2008 16:30:51

Citat:

facutu-m-am ca un om ce nu aude si nu are in gura lui mustrari ... nu ai decat sa ma trimiti la origini cat vrei nu ma deranjeaza asta catusi de putin ... Dumnezeu sa te binecuvinteze si sa te lumineze , sa te miluiasca ... :D :D :D :D :D :D :D :)

Te-am trimis la origini ca sa vezi ca esti om.

emanuel2007 10.07.2008 17:10:31

chestia cu impartasania deasa este gresita precum am spus mai vsovi ... tu spui ca daca te impartasesti des ai sa ajungi sa faci mai mult bine ca va face Domnul din sf impartasanie in locul tau ... fals ... nu va face Domnul nimic caci Domnul nu face nimic fortatiar omul tot fel de prost si neputincios ramane ... sporirea duhovniceasca are nevoie de zeci de ani si oricat de des te-ai impartasi sporirea duhovniceasca nu va fi cu nimci mai rapida , caci omul nu poate sa primeasca mai mult decat poate sa primeasca la un moment dat ... deci impartasania nu va lucra absolut nimic in tine chiar si de te-ai impartasi zilnic , nu va lucra decat mandrie si pacate si mai multe si caderi cu duiumul ... eu am vazut asta cu ochii mei si o vedeti si acuma si voi la respectivul achimovjan : impartasania deasa nu i-a adus decat mandrie cu carul ca a ajuns sa si injure in nestire fara sa ii fi facut nimeni nimic si are impresia ca nici macar nu e pacat ; iata unde duce mandria ; si respectivul va mai avea si alte caderi inca si cu mult mai mari caci mandria acolo duce , daca nu se va smeri ... dar ce spuneam ? spuneam ca am mai vazut si multe alte cazuri : am vazut multe manastiri unde tot asa , stareti din astia tineri si fara experienta au crezut ca fac un mare bine obstii si au introdus ei impartasania deasa , si ce s-a intamplat ? rezultatul a fost , in toate aceste cazuri ( ! ) ca obstea a devenit peste noapte ca posedata de diavol si au inceput toti sa se incaiere intre ei de la toate nimicurile de isi scoteau ochii ... drept pentru care , la toate acele manastiri s-a ajuns sa se elimine impartasania deasa si s-au intors inapoi la masura lor pamanteasca de oameni pacatosi ... ca deacuma , calugarii respectivi , credeau ca si achimovjan , ca daca se impartasesc mai des lucreaza si harul prin ei , si tocmai asta si este marea inselaciune : harul nu lucreaza in om dupa cat de des se impartaseste ci numia atata cat este masura omului respectiv , adica atata cat poate omul sa primeasca la un moment dat ... de unde nu numai ca impartasania deasa este un pacat caci faci degeaba pe Domnul sa sufere dandu-ti in fiecare zi harul sau dupa care tu imediat dupa ce il iei il si pierzi , dar mai mult , caci te vatemi si pe tine cu mandria crezand ca asa peste noapte lucreaza harul prin tine doar asa pentru ca te impartasesti mai des ... mare minciuna , iar rezultatele sunt dezastruoase , asa cum s-a vazut si in acele cazuri de manastiri in care s-a introdus fara discernamant deasa impartasanie ... inainte eram si eu un adept al desei impartasiri , dar acuma nu mai sunt adeptul nici unei ipoteze din astea inovatoare : sf parinti au spus clar ca fiecare om sa se impartaseasca dupa vrednicia si masura lui duhovniceasca si cat de des se poate ... cu alte cuvnte doua sunt greselile : gresita este si impartasania prea rara , ggresita este si cea prea deasa ... insa cea prea deasa vatama cu mult mai mult , caci aduce mandria , mama tuturor caderilor ... uitati-va la achimovjan ce a ajuns bietul de el : injura , are comuniune cu toti ereticii si cu catolicii si cu sectele !! !! !! , deci este de fapt un eretic , se ia de preoti fara motiv si judeca toata biserica precum si pe sf parinti ca sunt niste prosti iar el mare destept ... mai fratilor , asta este mare mandrie , vai de noi , fereasca Dumnezeu de asa mandrie ... par ilie cleopa zicea ca 5 sunt treptele mandriei , cea mai mare este sa judeci pe Dumnezeu , iar cea imediat inferioara este a-i judeca pe sfinti si sinoadele acumenice ... deci achimovjan , adeptul impartasaniei dese pentru care se ia la bataie si cu preotii dupa cum si singur s-a exprimat , a ajuns si la penultima treapta de mandrie : nesocoteste in mod cu totul murdar chiar si sf sinoade si pe sf parinti , caci dupa cum si singur s-a exprimat : " canoanele se contrazic toate intre ele " ca si cu sf parinti au fost niste prosti si nu au stut sa lege intre ele cateva fraze care sa nu se contrazica intre ele si iata vine marele " prooroc si hristos mincinos " achimovjan si descopera ca el stie mai bine decat sf parinti cum e cu logica ; " imi place mai degraba sa am comuniune cu toti crestinii din lumea asta decat sa am comuniune cu tine " imi spunea el , intelegand prin crestini pe catolici si pe sectanti , dupa cum el insusi invata in prima pagina ca si sectantii sunt tot in aceeasi biserica cu ortodocsii si ca se mantuiesc ... IATA unde duce MANDRIA luciferica ... fereasca Dumnezeu de asa mandrie , caci asta duce direct in IAD ... stiu asta caci si eu am avut mandrie de asta asa de mare , si stiu si unde duce : la caderi MARI ... vai de noi , caci mantuirea este numai prin smerenie si smerita cugetare si nicidecum prim mandrie ... TOTI sf parinti au fost numai pentru o impartasanie RATIONALA si dupa canoane si dupa puterea fiecarui suflet , caci nu are rost sa te impartasesti des ca sa arati ca esti cineva , caci nu esti , ba te mai si mandresti degeaba ... Hristos nu lucreaza prin pacatele noastre ... si sf pavel a spus asta foarte clar ... spunea : fiecare sa se cerceteze daca este vrednic de a manca si bea trupul si sangele Domnului , caci cel ce fara vrednicie bea si mananca acestea spre osanda o face , rastingnind a doua oara pe Mantuitorul Iisus ... deci dupa sf pavel cel ce se impartaseste fara vrednicie rastigneste a doua oara pe Domnul ... ANATEMA celor care fac asta ... mai spunea sf pavel , caci de la impartasania prea deasa multi s-au imbolnavit si sufera de neputinte si unii au si murit ... cititi la sf pavel sa vedeti daca va mint ; el chiar asta a spus , nu este inventia mea ; cel ce se impartaseste fara vrednicie va avea parte de isipite peste puterea lui de a le duce si va cedea in pacate mari sau se va imbolnavi sau chiar va si muri ... daca sf pavel a spus asta atunci asa este ... cat despre marele " prooroc si hristos mincinos " achimovjan , eu zic ANATEMA cu el , caci NU face parte din trupul bisericii lui Hristos , dupa cum si singur a recunoscut aceasta : a spus ca este in couniune cu ereticii si sectantii !! !! !! atentie la invatatorii mincinosi despre care si Mantuitorul ne-a prevenit ...

emanuel2007 10.07.2008 17:37:15

este adevarat ca si par Sofronie impartasea des pe ucenicii lui , dar sa ne gandim c acesti ucenici nu erau un nu stiu cine asa ca mine , ucenicii lui au ajuns sfinti si stim asta cu toti ; ei nu au ajuns asa pentru ca s-au impartasit mai des , ci numia pentru ca au fost toti oameni cu potential , caci numai astfel de oameni s-au adunat in jurul par sofronie in anglia ; in plus sa luam in calcul si faptul ca par sofronie era sfant si era un duhovnic neintrecut , fapt care i-a ajutat si asta la sporire ... apoi mai aduc unii in sprijinul impartasaniei dese si asta : ca crestinii de la inceput se impartaseau des ... vai , mare inselaciune ... dar oare crestinii de la inceput era ca noi cei de azi ??? nicidecum , mare deosebire este intre aceia si noi ... caci aceia erau toti facatori de minuni , mai face cineva vre-unul dintre voi minuni ca cei de demult ??? eu nu cred ... mai invie cineva morti , mai vindeca cineva prin rugaciune ... care dintre voi se poate duce la bolnavul acela de la poarta bisericii si sa ii spuna ca crestinii de la inceput : in numele lui Hristos sa fii vindecat , si sa fie cum a zis ??? raspuns : nici unul dintre noi nu poate aceasta ... de ce oare ? pentru ca cei de azi , crestinii , cum aspunea si sf paisie aghioritul care facea minuni , " crestinii de azi sunt niste fierturi " !! nu mai avem nici credinta celor de demult , nici dragostea lor , nici duhul de jertfa si de marturisire , nici smerenia lor nici nimic ... suntem fierturi ... noi nu ne mai mantuim prin virtuti mari ca cei de demult ci prin smerenie ... inca de pe vremea sf imparat constantin , de cand s-a facut crestinismul religie libera , au inceput sa intre in biserica tot soiul de crestini cum sunt si in ziua de azi : oameni slabi vai de capul lor ... la care , sf ioan gura de aur , dascalul pocaintei a spus : " vai ce fel sunt crestinii in ziua de azi caci nu mai este ceea ce era la inceput cand in biserica intrau numai oameni cu curaj de marturisire , caci la inceput nu veneau la crestinism decat aceia care aveau curajul sa si moara a doua zi pentru credinta lor caci biserica era atunci prigonita ... cum s-a facut pace au inceput sa intre tot felul de oameni si nivelul duhovnicesc a inceput sa scada , si de atunci a inceput si impartasirea sa fie tot mai rara ... nu degeaba au hotarat sf parinti aceasta , ci pentru ca impartasania fara vrednicie faca rau nu bine , caci ii aduce omului ispite pe care nu le poate duce ... adica omul care se impartaseste prea desw se baga singur in gura lupului , isi ia asupra lui un razboi cu satana pe care nu il poate duce , si de aici vor rezulta boli , moarte si caderi mari ... sa nu ne punem noi cu crestinii de la inceput , caci fata de aceia , care faceau minuni cu usurinta , noi suntem lichele , si sa nu ne luam noi la tranta cu satana ca ne facem praf si pulbere ... este bine ca multi dintre ortodocsii din ziua de azi si care merg des la biserica , si care tin toate posturile , si care se roaga mult , si care SUNT FOARTE ASCULATORI DE DUHOVNICII LOR , deci este bine ca macar aceia pot sa se impartaseasca fie si la doua saptamani cel mult ; asta este mare minune ca mai avem oameni de astia dar aceia care judeca preotii in halul ala , care au comuniune cu sectantii si sunt in afara bisericii lui Hristos , care , dupa cum singuri au marturisit ( achimovjan ) nu tin nici macar posturile cele 4 obligatorii , care nu au nici o ascultare de biserica si de duhovnici , aceia , nici sa nu se mai atinga de acuma incolo de sf impartasanie caci spre osanda lor faca asta , ca sa se mandreasca si mai mult si sa se dea si mai mult in mana satanei ... aceia care sunt in situatia asta , sa ceara cu smerenie si umilinta de la duhovnicul lor canon de oprire de la sf impartasanie caci ASTA le va tamadui sufletul lor cel plin de mandrie luciferica ... deci asta vreau eu de tine tine mai achimovjane : sa te duci binisor la duhovnicul tau daca mai ai unul si sa ii ceri cu umilinta si smerenie sa teopreasca de la sf impartasanie si sa ii spui ca la mandria luciferica la care ai ajuns te paste iadul si alta tamaduire nu ai decat sa fii oprit ... si sa iti faci canonul pe care ti-l va da acel duhovnic ...

vsovi 10.07.2008 17:41:02

ai zis foarte bine, dar cine este cuminte shi smerit shi fara de pacate, acela cat mai des e bine sa se impartasheasca iar cine nu e cuminte shi e pacatos shi nu a marturisit shi e intinat shi invidios shi rau ala sa se cerceteze shi sa caute sa se indrepte shi sa nu incerce sa fie fur de cele sfinte adica impartashire trufashe, ca il va arde, ca este foc nu numai miere, caci vinovat ne arata Cuvantul Lui Dumnezeu este nu numai cel ce da, parintele respectiv care nu a cercetat credinciosul, ci shi cel ce merge sa o primeasca, adica credinciosul care nu s-a cercetat, nu s-a pregatit shi nu s-a ingrijit pe sine cu luare aminte...

deci cat mai deasa in sensul ca il shtie Dumnezeu pe om, ca omul merge la biserica azi shi se roaga sau de Pashti shi apoi la anul shi la multzi ani... in sensul asta... dar e bine sa ne impartashim cu ce ne da la Biserica oridecate ori e sarbatoare sau liturghie deci zilnic daca se tzine... nu este nici un rau in asta ci eventual in tupeul nostru ca fara sfiala shi cu nesimtzire launtrica shi cu impietrire sufleteasca shi fara strapungerea inimii vrem sa ne impartashim mereu deshi nu ne "e curat si trupul si gurita si inima?" caci "Cu trupul plin de întinare, plin de clevetire si de urã, iei foc, arde dacã nu esti pregãtit." 86x???:(:(

vsovi 10.07.2008 17:44:56

shi draga emanuel, nu de la impartashire ne vine mandria oricat ar fi de deasa shi nici necazul... ca doar te impartasheshti cu smerenia Domnului... ci de la altceva...???:(:(

vsovi 10.07.2008 17:47:24

caci rugaciunea lui Iisus este defapt impartashire continua...:)

emanuel2007 10.07.2008 18:17:56

rugaciunea lui Iisus este impartasire continua daca o zici continuu si numai daca ai ajuns sa o spui la o masura foarte inalta : adica daca ai ajuns ca de fiecare data cand te rogi sa deschizi cerurile cu rugaciunea ta si sa vezi in vedenie pe Domnul de-a dreapta Tatalui ... numai acea rugaciune este impartasire continua ... ai ajuns tu la acea rugaciune la care nu ajunge decat unul din generatie in generatie , si in ziua de azi nici atata ??!!
iar a te duce cu tupeu la sf impartasanie este mare pacat si aducator de caderi mari si de mandrie ... caci mandria se strecoara in sufletul tau fara sa iti dai tu seama ... la impartasanie nu trebuie sa te duci cu tupeu ci cu smerenie ... unde ai vazut tu scris ca la impartasanie te poti duce cu tupeu ...

sf parinti au zis clar : chiar de ai fi tu inger in trup si ai fi vrednic sa te impartasesti zilnic , daca duhovnicul tau nu te lasa sa te impartasesti decat o data pe luna sa nu cartesti absolut deloc fata de el ... caci mai bine este a nu supara pe duhovnic , caci Domnul iti va da tie atata har prin impartasania aceea lunara cat la altii da numai prin 100 sau 1000 sau 1000000000 de impartasanii , caci Domnul poate sa faca aceasta ... au fost zeci de sfinti care au trait in pustietati si nu se impartaseau decat foarte rar si asta nu a fost nici o problema pentru sporirea lor ... caci sporirea este prin smerenie si nu prin impartasanie deasa ... iar a te impotrivi duhovnicului care te-a oprit fara dreptate este mandrie ... daca poti gasi un duhovnic mai echilibrat gaseste-l , iar daca nu , nu carti ... caci a te smeri astfel in fata duhovnicului si a lui Dumnezeu insusi care ti-a dat acel duhovnic , este mai mare castig duhovnicesc decat a te impartasi fara ascultare ... ciciti si la sf paisie aghioritul care a fost oprit nedrept de un episcop de sf impartasanie , si nu s-a mai impartasit , si singur a spus : " am avut prin asta mai mare folos duhovnicesc decat daca ma impartaseam " ... impartasania nu trebuie sa fie nici deasa nici rara ci echilibrata , la nivelul nostru duhovnicesc ... caci sunt unii care tainic sunt impartasiti de Domnul in mod nevazut , si sunt altii care se duc sa ia fara vrednicie cuminecatura din sfanta lingurita si nu se impartasesc deloc , caci darul se retrage de la ei ... asa a spus un sfant care era vazator cu duhul , ca a vazut unii de cum luau cuminecatura harul se retragea din cuminecatura luata de ei in gura ... si ramanea cu ce meritau ... caci mai bine era sa se retraga harul decat sa ramana in ei si sa le aduca asupra lor ispite pe care nu le puteau duce sau sa se imbolnaveasca ...

iar daca tu mai vsovi nu crezi ca de la impartasania deasa fara vrednicie poate sa vina si boli si ispite si caderi in pacate si chiar si moarte , atunci ai cazut si tu in ditamai mandria caci eu am citat de la sf pavel cuvintele acestea , si te-ai contrazis cu sf pavel ... treaba ta , faci cum vrei ... dar aceia care se impartasesc prea des vor ajunge mai tarziu la cuvintele mele , care nu sunt ale mele ci ale sf parinti : va cedea in pacate mari , curvie , desfranare , rea purtare fata de oameni si altele , pana se va smeri si nu va mai ridica nasul la cele care il depasesc ... daca nu credeti , am spus , cititi la sf pavel , caci el a spus in noul testament ca de la impartasania prea deasa vine si boala si moarte ... nu te juca frate cu focul ... " infricosator lucru este sa cazi in mainile Dumnezeului celui viu " spunea psalmistul ...

emanuel2007 10.07.2008 18:18:53

voi nu ati auzit de impartasania spre osanda ? asta este o realitate , exista ...

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:36:57.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.