Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3842)

Eutifiev_EMI 01.06.2008 17:17:27

Vreau sa am si eu parte de viata vesnica. Ce trebuie sa fac ?

alexandra28again 01.06.2008 19:11:54

Sa respecti cele 10 porunci.
Iar daca vrei sa fii desavarsit sa-ti lasi averea si tot ce ai si sa-ti dedici viata lui Iisus.

tigerAvalo9 01.06.2008 22:35:00

dar de unde stii tu ca nu ai parte de viata vesnica?

anishorik 05.06.2008 09:55:02

'Si cand iesea El in drum, alergand la El unul si ingenunchind inaintea Lui, Il intreba: Invatatorule bun, ce sa fac ca sa mostenesc viata vesnica?
Iar Iisus i-a raspuns: De ce-Mi zici bun? Nimeni nu este bun decat unul Dumnezeu.
Stii poruncile: Sa nu ucizi, sa nu savarsesti adulter, sa nu furi, sa nu marturisesti stramb, sa nu inseli pe nimeni, cinsteste pe tatal tau si pe mama ta.
Iar el I-a zis: Invatatorule, acestea toate le-am pazit din tineretile mele.
Iar Iisus, privind la el cu dragoste, i-a zis: Un lucru iti mai lipseste: Mergi, vinde tot ce ai, da saracilor si vei avea comoara in cer; si apoi, luand crucea, vino si urmeaza Mie.
Dar el, intristandu-se de cuvantul acesta, a plecat mahnit, caci avea multe bogatii.
Si Iisus, uitandu-Se in jur, a zis catre ucenicii Sai: Cat de greu vor intra bogatii in imparatia lui Dumnezeu!
Iar ucenicii erau uimiti de cuvintele Lui. Dar Iisus, raspunzand iarasi, le-a zis: Fiilor, cat de greu este celor ce se incred in bogatii sa intre in imparatia lui Dumnezeu!
Mai lesne este camilei sa treaca prin urechile acului, decat bogatului sa intre in imparatia lui Dumnezeu.
Iar ei, mai mult uimindu-se, ziceau unii catre altii: Si cine poate sa se mantuiasca?
Iisus, privind la ei, le-a zis: La oameni lucrul e cu neputinta, dar nu la Dumnezeu. Caci la Dumnezeu toate sunt cu putinta.'(MARCU 10/17-27)

antoniap 05.06.2008 10:10:29

Dumnezeu sa ne ajute tuturor sa avem parte de viata vesnica. E un gand frumos si, daca facem voia Lui, Dumnezeu ne poate mantui. Ca sa ne obisnuim cu ideea ca trebuie sa facem voia Lui si nu a noastra, e bine sa spunem de cat mai multe ori rugaciunea ,,Tatal nostru".

BogdanF 05.06.2008 18:49:09

Citat:

În prealabil postat de Eutifiev_EMI

Mergi la Biserica, cauta un duhovnic bun, spovedeste-te si roaga-l sa te invete ce sa faci. Citeste carti sfinte, Biblia, Noul Testament in special. Viziteaza manastiri.

Pe scurt, daca iti doresti cu toata sinceritatea si din toata inima, roaga-te lui Dumnezeu si Dumnezeu te va ajuta sa te mantuiesti asa cum nici nu iti imaginezi.

Fii bun cu toata lumea, dar nu pana la ati compromite credinta. Citandu-l pe Pr. Iustin Parvu, pe necredinciosi e bine sa-i iubim "de la distanta", adica sa nu ne amestecam cu ei.

Doamne ajuta,

Bogdan.

PS: Roaga-te lui Dumnezeu cu sinceritate si din toata inima. Spune-i ca vrei sa te mantuiesti in cuvinte simple, Dumnezeu deja stie de ce anume ai tu nevoie.

Traditie 05.06.2008 18:58:15

Ca sa dobândesti viata vesnica trebuie sa ti-o pierzi pe cea de acum, adica sa mori în fiecare clipa dorintelor si gândurilor tale pentru a gasi si a face voia lui Dumnezeu.

mihailt 05.06.2008 19:30:28

Pai e simplu - cauta un preot duhovnic din BOR care ti se pare tzie om a lui Dumnezeu si du-te la acela sa te invetze ce si cum.

costel 08.06.2008 12:14:18

Am mai spus undeva, ca in astfel de situatii nu avem un raspuns, ci raspunsuri. Ceea ce este chemare pentru unul, poate fi indepartare pentru altul. Insa, sa nu uitam ca "cine intra inauntrul voii lui Dumnezeu sau a celor voite de El, a intrat in liniste, caci a intrat in zona vietii neamenintata de moarte." (Filocalia XI)

sofiaiuga 08.06.2008 21:24:18

Citat:

sa te ROGI CU CREDINTA la domnul nostru IISUS HRISTOS si la MAICA DOMNULUI ,caci EL azis multora cind era pe pamint ,dintre cei care ii cereau ajutor FIE TIE DUPA CREDINTA TA:)

Mihai2000 12.07.2008 21:33:15

Spunea Avva Antonie catre Avva Pimen care dorea si el sa se mantuiasca : ,,Oriunde vei merge ,pe Dumnezeu sa-L ai inaintea ta totdeauna;orice vei face, sa ai marturie din Sfintele Scripturi; si in orice loc vei sedea, sa nu te misti degraba.Acestea tre pazeste-le si te vei mantui".

Ioan_Ciobota 29.07.2008 19:13:28

Citat:

Mantuitorul nostru iubit, Domnul Isus Cristos, a fost intrebat la fel de catre Nicodim - (un invatat al iudeilor).

Cauta raspunsul Domnului in Sf.Evanghelie dupa Ioan, capitolul 3, de la versetul 1 pana la versetul 21.

Cred ca cel mai intelept este sa vezi raspunsul Mantuitorului la aceasta intrebare.

Cu drag,
Ioan Ciobota

Askeladd 29.07.2008 19:43:47

Ai viata vesnica daca vrei sau nu. Nu poti scapa de ea.

Singurul lucru pe care-l poti face este sa determini unde o petreci.

adrian010155 29.07.2008 21:24:38

Am auzit cuvintele duhovnicului "Daca ai cazut, ridica-te, daca ai cazut iar, ridica-te iar, dar ai grija sa nu te gaseasca cumva cazut ziua cand te va chema Dumnezeu din lumea aceasta si nu stii cand va fi aceasta zi".

Florin-Ionut 29.07.2008 23:14:10

Cumpara si citeste URMAREA LUI HRISTOS. Si Noul Testament. Si intereseaza-te de un preot ortodox bun care sa te indrume, NU APELA LA ORICINE!

adrian010155 30.07.2008 16:51:31

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut
Cumpara si citeste URMAREA LUI HRISTOS. Si Noul Testament. Si intereseaza-te de un preot ortodox bun care sa te indrume, NU APELA LA ORICINE!

Draga Ionut, simt cum se zbate cu disperare sarmana mea circumvolutiune. Totusi, ce inseamna un preot ortodox bun? Pe ce criterii il poate selectiona un crestin oarecare, din moment ce Sfanta Biserica Ortodoxa il mentine ca preot?

Florin-Ionut 30.07.2008 23:14:39

Citat:

În prealabil postat de adrian010155
Totusi, ce inseamna un preot ortodox bun? Pe ce criterii il poate selectiona un crestin oarecare, din moment ce Sfanta Biserica Ortodoxa il mentine ca preot?

Buna intrebare, si eu caut unul... Inca sper sa-l gasesc!

BOR tine ca preoti multi care nu stiu nici ce fac in timpul liturghiei. Sau preoti care nu stiu ce-i aia pocainta. Deci pe astia ii exclud in cautarea mea si ii sfatuiesc si pe altii sa ii ocoleasca.

E complicat, crede-ma.

georgeval 30.07.2008 23:18:19

Citat:

"Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui" Sf Siluan. Mantuirea este un efort continuu, sfarsitul unei trepte pe scara desavarsirii inseamna inceputul altei trepte.

adrian010155 31.07.2008 17:22:24

"BOR tine ca preoti multi care nu stiu nici ce fac in timpul liturghiei. Sau preoti care nu stiu ce-i aia pocainta".

Cuvimte foarte grele. Imi asum vina pentru aceste cuvinte, pentru ca din intrebarea mea s-au nascut.

Florin-Ionut 31.07.2008 17:39:26

Nu s-au nascut din intrebarea ta, ci din experienta mea. Sa nu ne ascundem cu capul sub pamant... Ce-ai asta, smerenie sau ceva? Asta e cruda realitate, am vazut cu ochii mei. Ma mir ca aia de sus nu vad si ei. De fapt cine sa vada?! Si ei sunt supusii banilor, ai masinilor si ai burtilor lor grase...

Vai si-amar de ortodoxie si de cei care sunt "pastoriti" de asa specimene!

PS: Sa nu-ti faci idei cum ca-s crestin, ca nu-s. N-o sa mai zic ce am auzit ca se intampla prin manastiri, ca se stie de fapt...

adrian010155 31.07.2008 18:09:21

"Sa nu-ti faci idei cum ca-s crestin, ca nu-s".

Acum inteleg.

Florin-Ionut 31.07.2008 22:18:05

Citat:

Acum inteleg.

Adrian,

Sa-ti spun si tie ca am pierdut ani buni din viata urmand sfaturile unui astfel de preot. Si am facut-o cu seriozitate, nestiind pe ce drum merg. Crede-ma ca am dreptul ca macar sa spun prin ce am trecut, ca sa nu faca si altii aceeasi greseala. Deci, inca o data: nu toti preotii sunt crestini, multi nici nu stiu ce inseamna asta... Din pacate as putea spune ca preotii cei buni, traitori de credinta, sunt cei mai putini. Contrazi-ma daca poti s-o faci, fara sa cazi in pacatul minciunii.

Din cauza unora ca cei cu burta mare, sclavi ai banilor si altor patimi, am ajuns o tara pagana, dar care se lauda ca este ortodoxa. Eu sunt in starea asta de apostazie sau cum s-o fi chemand si din cauza unui astfel de popa, iar situatia celor din jurul meu este asemanatoare cu a mea... Spune-mi tu cati oameni crestini cunosti personal? In experienta ta de viata, tu, care probabil ca stii ce inseamna sa-l urmezi pe Hristos fie si teoretic, cati ai vazut sa faca asa ceva? Spune-mi!

costel 31.07.2008 22:49:17

Ionut, daca ai avut parte de un preot care nu era vrednic de aceasta slujire, nu trebuie sa deznadajduiesti. Stiu, daca mergi prin funingine, vei fi inegrit de ea. Dar tu stii ce faci acum? Te asemeni lui. Daca cineva ar sta langa tine o vreme, cum crezi ca ar pleca luand ca hrana gandurile si faptele tale? Ar pleca curat? Nu uita, si noi suntem cale pentru multi. Fie dar ca la capatul acestei cai, oricine a pasit pe ea sa gaseasca Viata si nu moartea.

adrian010155 31.07.2008 23:54:40

Ionut,
Te asigur ca iti respect in totalitate dreptul de a-ti exprima absolut liber ideile si convingerile tale. In primul rand pentru ca asa este normal si, in al doilea rand, pentru ca nu am nici o autoritate de a stabili reguli pe acest forum. Eu, la randul meu, imi exprim opiniile in mod liber, sincer si neconditionat. Nu am pretentia ca ce spun eu este bine sau corect sau adevarat. Nu am pretentia sau impresia ca emit verdicte. Pur si simplu spun ceea ce simt eu in inima mea. In legatura cu afirmatia ta ca "preotii cei buni, traitori de credinta, sunt cei mai putini", nu pot nici sa te contrazic dar nici sa te aprob, pentru ca nu m-a preocupat niciodata evaluarea unui preot al Domnului nostru Hristos Iisus. Pentru mine preotul este slujitorul lui Dumnezeu, iar prin gura lui vorbeste Sfantul Duh, cel putin la Sfanta Liturghie. Poate ca nu mi s-a intamplat mie sa intalnesc ce ai intalnit tu. Este posibil. Oricum, nu am la dispozitie o statistica din care sa rezulte care ar fi majoritatea.
Vezi tu, Ionut, in cetatea stapanului sunt slugi mai harnice si slugi mai lenese dar toate sunt in interiorul cetatii, nu in afara ei. In afara cetatii chiar si harnicia nu foloseste. Cat priveste numarul de crestini pe care ii cunosc personal, te asigur ca nu sunt putini. La ultima intrebare nu am cum sa-ti raspund pentru ca nu am cum sa stiu eu in ce masura il urmeaza ei pe Hristos. Acest lucru numai Dumnezeu il stie. Eu nu imi permit sa fac evaluari. Iti multumesc pentru buna apreciere din finalul interventiei tale, dar sa stii ca m-a cam cocosat. E cam grea pentru mine, chiar si la nivel teoretic.

cristiboss56 01.08.2008 08:45:24

Scurte, dar, interesante si placute dialogurile dintre Ionut si Adrian si tot odata degaja o simplitate si o sinceritate ce rar mai intalnesti. Draga Ionut, ai avut tu nesansa sa gasesti un slujitor al Bisericii, mai putin vrednic si probabil or mai fi. Dar ,dragul meu, de aici pana a judeca la gramada, e cale lunga si periculoasa.Roagate Bunului Dumnezeu sa-ti gasesti un Dțhovnic potrivit sufletului tau. Si vroiam sa-ti mai spun ceva: tot citind despre Preoti mai putin "vrednici", chiar am cautat sa depistez asa ceva si credema nu am gasit, pur si simplu. Probabil ca 1 la 1000 or fi mai putin pregatiti ( am dat o cifra imaginara) si tu si poate si altii a_ti avut "norocul" sa ajungeti pe mana acelui Parinte dintr o mie. Nadejdie draga Ionut! Cat despre cocosarea ta, draga Adrian, trebui sa te linistesti, ca multi suntem in situati asta si tocmai de aceea trebui sa traim in fratie, pentru ca povara sa ne fie mult mai usoara. Oricum , post in pace si fapte si ganduri curate ! Amin

Florin-Ionut 01.08.2008 10:08:38

De observat ca sper sa gasesc ceea ce caut in ortodoxie. Nu am cautat alinare la catolici sau la protestanti, din cauza a ceea ce mi s-a intamplat. Cred ca asta ramne dreapta credinta, contrar a ceea ce vad prin biserici.

Din cate-mi amintesc, in Biblie scrie ca sa nu ne incredem in cei care ne invata gresit, fie ei si ingerii lui Dumnezeu. Iar, daca orb pe orb va invata, amandoi in groapa vor cadea.

Si inca ceva... A fi un bun crestin nu inseamna a trece cu vederea faptele si invataturile cele rele ale unor preoti, nu! Inseamna a avea curajul smerit de a spune lucrurilor pe nume, in ideea ca poate se vor schimba sarmanii preoti sau "crestini"... "Nu judecati" nu cred ca inseamna inchideti ochii si treceti mai departe. Dimpotriva, ma gandesc ca este pacat sa treci cu vederea asa ceva.

Eu nu stiu de unde sunteti voi, cei care marturisiti asa un procent optimist al traitorilor de credinta de la noi din tara... Eu m-am plimbat prin multe locuri si am ramas cu un gust amar in privinta asta.

Deci, atentie la neatentie... :)

costel 01.08.2008 11:55:14

Ionut, duhul lumii a patruns pana in oase. De ce spunem sa nu judecam? Dintr-un motiv simplu. Noi spunem despre cel de langa noi ca e orb, dar noi nu avem puterea sa-i redam vederea. Si atunci ma intreb: e sanatos sa fiu judecator? Eu stiu ca atunci cand casa vecinului arde, nu ma multumesc cu o constatare: arde casa vecinului, ci ma duc sa-i ofer ajutor, casa lui devine casa mea. Iata de ce spunem noi ca-i sade mai bine omului cu rugaciunea, decat cu judecata.

adrian010155 01.08.2008 16:02:47

Ionut,
Daca intri in Sfanta Biserica cu sufletul la Dumnezeu, nu pentru a verifica daca preotul tine slujba corect, daca stii ca la Sfanta Spovedanie iti marturisesti pacatele in fata lui Dumnezeu iar preotul este doar martorul prin gura caruia Dumnezeu iti stabileste invatatura de indreptare, daca citesti Sfintele Scripturi cu inima si nu cu mintea pentru a cauta argumente rationale, cred ca faci primii pasi cu adevarat folositori in cautarile tale.
Dumnezeu sa te ajute pentru ca, din cate vad eu, esti un om bun.

cananeanca 01.08.2008 19:41:58

Citat:

De observat ca sper sa gasesc ceea ce caut in ortodoxie. Nu am cautat alinare la catolici sau la protestanti, din cauza a ceea ce mi s-a intamplat. Cred ca asta ramne dreapta credinta, contrar a ceea ce vad prin biserici.

Din cate-mi amintesc, in Biblie scrie ca sa nu ne incredem in cei care ne invata gresit, fie ei si ingerii lui Dumnezeu. Iar, daca orb pe orb va invata, amandoi in groapa vor cadea.

Si inca ceva... A fi un bun crestin nu inseamna a trece cu vederea faptele si invataturile cele rele ale unor preoti, nu! Inseamna a avea curajul smerit de a spune lucrurilor pe nume, in ideea ca poate se vor schimba sarmanii preoti sau "crestini"... "Nu judecati" nu cred ca inseamna inchideti ochii si treceti mai departe. Dimpotriva, ma gandesc ca este pacat sa treci cu vederea asa ceva.

Eu nu stiu de unde sunteti voi, cei care marturisiti asa un procent optimist al traitorilor de credinta de la noi din tara... Eu m-am plimbat prin multe locuri si am ramas cu un gust amar in privinta asta.

Deci, atentie la neatentie... :)

Daca tu esti sincer in cautarea lui Dumnezeu si doresti cu tot sufletul salurmezi imposibil sa nu il descoperi ,,,,,chiar si in persoanele gresite pe care le intalnesti , toate sun creaturi al lui Dumnezeu si tu trebuie sa te intrebi daca faci tu binele , ferice de cel ce ajuta si nu este ajuta doar decat Hristos , deci uita -te putin in interiorul tau si vezi te pe tine , e usor sa vedem preotii ei sunt cei mai atacati deci datoria ta este sa te rogi pentru acel preot care te face mai intelept .
Deci fara cautari desarte , a fi crestin adevarat nu face deosebirea intre ortodox si catolic ...asta este pacatul mare ,,ca continuam si noi crestinii sa ne dezbinam ...oricum Dumnezeu ne pune la multe incercari ....si noi ne impotmolim inca de capii bisericilor in loc sa ne rugam pentru unire , ca daca El vrea va fi cu si fara voia noastra .

Florin-Ionut 01.08.2008 21:31:03

Amin... :)

Am scris de doua ori un mesaj de reply si de doua ori s-a asezat porumbelul meu pe tastatura si nu stiu cum de a sters tot, de doua ori... N-o sa-l mai scriu a treia oara, probabil ca era o prostie mare si Providenta nu m-a lasat... :P

Hai noroc.

carmen_mik 01.08.2008 22:21:14

Florin-Ionut, sa nu generalizam .Din fericire inca mai avem preoti adevarati si duhovnici de seama.Cand mergem la biserica sa il cautam sa vb intai cu Dumnezeu si apoi sa analizam cele materiale, putregaiurile.Acum ca a inceput postul sa mergem mai des decat pana acum si sa ne apropiem de Dumnezeu.Doamne ajuta!Si rabdare, rabdare cum obisnuia sa spuna Pr Cleopa.

georgeval 01.08.2008 22:31:49

Citat:

Daca ai urmat pocainta si te-ai marturisit uneste-te cu Hristos prin Taina Sfintei Euharisti care se ofera spre iertarea pacatelor si viata de veci. Viata vesnia se dobandeste prin unirea reala si personala cu Izvorul Vietii Hristos- Painea Vietii cele vesnice.

sanziana62 02.08.2008 19:24:29

Citat:

Citat:

Acum inteleg.

Adrian,

Sa-ti spun si tie ca am pierdut ani buni din viata urmand sfaturile unui astfel de preot. Si am facut-o cu seriozitate, nestiind pe ce drum merg. Crede-ma ca am dreptul ca macar sa spun prin ce am trecut, ca sa nu faca si altii aceeasi greseala. Deci, inca o data: nu toti preotii sunt crestini, multi nici nu stiu ce inseamna asta... Din pacate as putea spune ca preotii cei buni, traitori de credinta, sunt cei mai putini. Contrazi-ma daca poti s-o faci, fara sa cazi in pacatul minciunii.

Din cauza unora ca cei cu burta mare, sclavi ai banilor si altor patimi, am ajuns o tara pagana, dar care se lauda ca este ortodoxa. Eu sunt in starea asta de apostazie sau cum s-o fi chemand si din cauza unui astfel de popa, iar situatia celor din jurul meu este asemanatoare cu a mea... Spune-mi tu cati oameni crestini cunosti personal? In experienta ta de viata, tu, care probabil ca stii ce inseamna sa-l urmezi pe Hristos fie si teoretic, cati ai vazut sa faca asa ceva? Spune-mi!

Faci o mare greseala judecand...eu cunosc multi crestini care mi-s dragi si care incearca sa pacatuiasca cat mai putin si care mai ales au bucurie in suflet...sa ai un singur model...pe Iisus Hristos ..

sofiaiuga 02.08.2008 23:02:31

cei care vor obtine raiul il traiesc inca din aceasta viata in sufletul lor ,macar putin ..sau mai mult dupa induhovnicirea fiecaruia ..dr noi cei judecam nu vom fi intrebati de pacatele altora ,preoti sau nu ci de pacatele noastre ,iar cel al judecarii aproapelui ne situeaza in locul celui care a spus :judecata lasti-mi-o mie ,eu voi judeca,adica IISUS HRISTOS ,care stie inimile fiecaruia si CAINTA FIECARUIA dintre oameni in camara inimii lui.Asa ca ...sa nu mai judecam,caci pe cei din jurul nostru ii vedem asa cum este inima noasta.

antoniap 04.08.2008 00:56:18

In cartea ,,Mantuirea pacatosilor", scrisa de Agapie Criteanul exista multe indrumari de o valoare duhovniceasca impresionanta. Fiecare credincios dornic de mantuire ar fi bine s-o aiba in casa si s-o citeasca. Atatea explicatii si atatea sfaturi utile! Atatea argumente pentru a ne convinge sa renuntam la pacat. Despre aceasta carte se vorbeste si in ,,Pelerinul rus".

Pacatul aduce moarte duhovniceasca. Vietuirea in Adevarul lui Hristos cu post , rugaciune si milostenie, spovedanie si pocainta ne pot ajuta sa ne mantuim. Scriu ,,ne pot ajuta" pentru ca in calea mantuirii mai pot sta si alte piedici cum ar fi mandria.

Dar exista si multe alte carti valoroase scrise de sfinti. Ar fi bine sa citim cat mai multe, pentru ca sa nu cadem in diverse capcane si sa stim exact ce fel de duhovnic ne dorim. De mare folos ne pot fi si Vietile Sfintilor. Pildele de sfintenie ne innobileza sufletele. Apoi Noul Tetament care este un izvor de intelepciune. Doamne ajuta!

Florin-Ionut 04.08.2008 09:38:15

Citat:

În prealabil postat de antoniap
Dar exista si multe alte carti valoroase scrise de sfinti. Ar fi bine sa citim cat mai multe, pentru ca sa nu cadem in diverse capcane si sa stim exact ce fel de duhovnic ne dorim.

Ai pus punctul pe i.

Dupa ce citesti carti serioase, scrise de mistici, cum ar fi Urmarea lui Hristos, Marturii din viata monahala (doua volume), Ierarhia cereasca si Ierarhia bisericeasca si Teologia mistica... sau dupa ce ii asculti pe parintele Staniloaie sau Galeriu, iti spun sincer ca nu mai intri in orice biserica ortodoxa si nu-ti mai alegi orice preot duhovnic.

Acum de exemplu citesc Intoarcerea la Hristos, despre martirii inchisorilor, unul din ei fiind Valeriu Gafencu - cel supranumit de Steinhardt "sfantul inchisorilor".

Va recomand toate cartile enumerate aici, in principal Urmarea lui Hristos.

PS: Nu tot ce se vinde la biserica intra in categoria cartilor demne de luat in seama, nu dau exemple. Pana ajungi la cartile bune trebuie sa treci si prin alea mai putin folositoare de suflet...

noanderu 25.10.2009 00:09:12

Ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit ?

Raspunsul cel mai exact si cel mai clar gasim in Sfanta Scriptura.
Si iata sa va dau si un pasaj mai exact un citat din Faptele Sfinților Apostoli capitolul 16 versetele 30 pana la 31 "Și scoțându-i afară (după ce pe ceilalți i-a zăvorât la loc), le-a zis: Domnilor, ce trebuie să fac ca să mă mântuiesc? Iar ei au zis: Crede în Domnul Iisus și te vei mântui tu și casa ta."
Iata deci ce avem noi de facut: sa ne incredem in jerfa ispasitoare al Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos si sa-i marturisim Lui pacatele ca El sa ne mantuiasca de pedeapsa, de puterea si de prezenta pacatului.

PS. Daca aveti nelamurire, astept intrebarile dumneavoastra. Numai bine si Doamne ajuta.

glykys 25.10.2009 00:46:15

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 86521)
Ai pus punctul pe i.

Dupa ce citesti carti serioase, scrise de mistici, cum ar fi Urmarea lui Hristos, Marturii din viata monahala (doua volume), Ierarhia cereasca si Ierarhia bisericeasca si Teologia mistica... sau dupa ce ii asculti pe parintele Staniloaie sau Galeriu, iti spun sincer ca nu mai intri in orice biserica ortodoxa si nu-ti mai alegi orice preot duhovnic.

Acum de exemplu citesc Intoarcerea la Hristos, despre martirii inchisorilor, unul din ei fiind Valeriu Gafencu - cel supranumit de Steinhardt "sfantul inchisorilor".

Va recomand toate cartile enumerate aici, in principal Urmarea lui Hristos.

PS: Nu tot ce se vinde la biserica intra in categoria cartilor demne de luat in seama, nu dau exemple. Pana ajungi la cartile bune trebuie sa treci si prin alea mai putin folositoare de suflet...

Multumesc frumos pentru recomandari. Au venit exact la timp pentru mine.

cosminteologu 09.02.2011 12:03:31

multumesc

va multumesc pentru jertfa voastra de a raspunde unei asemenea grele intrebari, miau hranit sufletul, dar nu cred ca e bine sa recomandati cititul NT fara cineva care sati explice fiecare verset ce inseamna...eu cred ca omul se mantuieste traind pe langa oameni care sunt mai aproape de de Hristos, si care fiind cu doi pasi inaintea noastra sunt vrednici de urmat...deci exemplul personal foloseste mult incepatorului abia cand ajungi la o anumita intelegere a lucrurilor poti sa te apuci de citit pe cont propriu, sfaturi practice: parerea de rau ptr pacate, evitarea de a le mai face, Marturisirea lor catre un duhovnic, ca sa fii curat, dupa ce esti curat de vina pacatelor incepi sati doresti impartasania ca una de care iti este foame...toate vin de la sine daca inauntrul tau suspina dorul dupa viata vesnica!
primul pas este sa te intrebi: ce sa fac pentru a trai in veac? ca sa nu mor. ori daca pacatul duce la moarte trebuie sa urasc placerile amgitoare ce vin din fapte rele!
al doilea pas ar fi sa ceri mereu ajutorul lui Hristos! Doamne am cazut ridicama, domne invatama sa fac cele placute tie, Doamne am gresit iartama nu ma lasa in deznadejde, doamne ...pe masura ce te rogi sufletul tau devine mai unitar in rugaciune si pote mai usor sa se concentreze la ceea ce are de facut, si sufletul tau atunci cand cheama ajutorul de la Dumnezeu se face ca de foc si pacatele fug de la om o vreme, daca te racesti ptk nu te mai rogi pacatele se apropie de tine ca niste muste...
Daca vorbesti cu Dumnezeu ca si cu o persoana careia ii pasa de tine stii sa ii si ceri in mod practic ce sa ti dea...
CEl mai mult se foloseste omul de mersul la Sf Liturghie ptk primeste ajutor si luminare ca sa nu cada in pacat...
Pacatul odata facut iti limiteaza vederea te orbeste si te intuneca si nu mai vezi pe unde calci...ai cazut mergi degraba si te spovedeste ca sa nu prinda radacini in tine deznadejdea...exact ca si un dush care il faci cand te murdaresti, marturisirea cu parere de rau a pacatelor e ca un foc ce arde spinii crescuti in inima prin pacat
Luptandu-te cu pacatul zi de zi prin rugaciune capeti antrenament si experienta si nu mai cazi usor ci eviti pana si lucrurile care te mana inspre pacat
Nimeni nu poate sa se considere ca este mantuit facand una sau alta dar evitand pacatul si curatindu-te de el vezi tu insuti mai usor ce cruce ai pe care trebuie so o ridici si sa urmezi pe Hristos...chiar daca crucea ta este aceea de ati birui propriile patimi si pofte rele ca mai apoi sa poti sa slujesti lui Hristos...daca nu poti iubi aproapele macar nu- fa nici un rau daca nu-l poti inca iubi pe Dumnezeu macar nu-l alunga din viata ta poftind pacatul, si facand asa ai sa descoperi ca Dumnezeu te iubeste si tot ce trebuie sa faci e sa ramai in iubirea lui nefacand pacatul care ii este neplacut...

concluzia daca te cureti de pacat si urmaresti ca sa nu mai cazi in el si ajungi sal urasti ca pe un lucru dezgustator, abia atunci Dumnezeu iti va arata ce ai de facut in continuare pentru a ajunge la mantuire

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:26:18.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.