![]() |
scoasa din sitemul juridic din Romania dupa caderea comunismului, dar inca prezenta in multe alte tari, este considerata buna/ utila in cazul unor criminali periculosi? sau nu? ce parere aveti?
eu personal nu sunt de acord cu ea, indiferent de natura crimei |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
"recluziune perpetua" este termenul juridic academic ptr inchisoare pe viata. dar bineinteles ca ei nu stau degeaba in tot acest timp.
|
Citat:
|
Citat:
|
Pedeapsa cu moartea e una dintre cele mai mari tampenii scornite de mintea umana.
Daca as pierde pe cineva drag in urma unei crime, mi-as dori ca individul sa sape multi ani santuri, iar dupa aia sa stea mult timp singur intr-o celula ;) |
Citat:
|
da ar fi disciplina....as fi de acord....cu crimele odioase....desi crestineste nu e....dar in cazuri de violuri...si pedofili....si taiat in bucati....trebuie...masuri dure!:angry:
|
Citat:
asa cum le-ai descris conditiile par foarte bune, dar daca este sa ne gandim in cate tari sunt conditii umane in inchisori? cel putin in Romania stau si cate 5 detinuti pe un loc, in niste camarute vai s-amar de ele; din cate mi=a povestit cineva care a fost inchis 3 ani, iesea de drag la sapat de santuri, abia asteptau detinutii, mai luau si ei contact cu societatea, preferau sa munceasca decat sa ia parte la bataile zilnice din celule situatia nu este asa de roz... |
A-i lua viata cuiva nu echivaleaza si cu a-i lua sansa de indreptare? Oare din toti cei care ar trebui sa primeasca aceasta pedeapsa, dupa judecata umana, nu e nici unul care sa-si fi plans faptele, sa fi regretat ceea ce a facut? Eu cred ca sunt mai multe cazuri de trezire. Insa, chiar daca am avea doar un caz, macar pentru acest "unul" sa nu se ajunga la acesta pedeapsa.
Stiu ca spun vorbe mari, ca nu vorbesc si din prisma celui care a pierdut pe cineva drag in astfel de situatii. Dar aici e mare provocare pe care ti-o daruieste ortodoxia: iertarea si nu pedeapsa. |
Da Costel , ar fi frumos si ideal sa raportam totul la ortodoxie si Iertare. Insa, fratilor sa nu confundam, Ped Capitala este de regula aplicata criminalilor in serie, a psihopatilor despre ei vorbim, nu despre cineva care a scapat un ghiveci de flori in capul cuiva si l-a omorit, vorbim despre cei carora li s-au gasit bucati de oameni congelati in frigider si zeci de cadavre ingropate in gradina din spatele casei, cazuri reale...
|
Eu cred ca riscam sa ne substituim lui Dumnezeu, atunci cand consideram justa peadeapasa capitala. Asta inseamna a nu crede in providenta lui Dumnezeu.
|
Judecata lumeasca, cea cu judecatori, este bazata pelegile Judecatii intre oameni data de Dumnezeu lui Moise. In mare parte a pastrat aceleasi legi de judecare,desi in mare parte legile s-au umanizat sunt mult mai blinde decit cele date de Dumnezeu, si da in sensul asta nu ar trebui sa ne substituim lui Dumnezeu si sa devenim poate prea ingaduitori.
Hristot pe de alta parte nu a fost ( in totalitate) anarhist ci a mentionat in citeva rinduri tribunalele umane("vedeti sa nu ajungeti in temnita...") si mai ales pe Cezar si legile sale care trebuiesc urmate pentru CA TOTUL SA FIE BINE si sa fie ordine! |
Citat:
|
Eu cred ca este o afirmatie totusi controversata,precum ca numai Dumnezeu poate lua sufletul care l-a si creeat.Pentru ca daca este sa vorbim de abolirea crimei sub orice pret,atunci vorbim si de crima de razboi,care indiferent de motivele acesteia,tot crima se poate numi,si tot omul v-a lua sufletul cuiva si nu Dumnezeu.
Si totusi,razboinicii devin martiri in urma luptelor duse pentru presupusa dreptate,devin niste martiri care la randul lor au ucis...pentru adevar.Care adevar?Crima este tot crima,atata timp cat este facuta de om intr-un mod deliberat. Si deci,cum ramane cu sintagma;"numai Dumnezeu poate lua viata cuiva!"?,o sintagma care nu presupune nici o concesie,si deci in nici o imprejurare si sub nici o motivatie... Atunci devine cam relativa,si sintagma si dreptatea,mai ales dreptatea oamenilor. Nu sunt de acord cu pedeapsa capitala,atata timp cat exista atata coruptie si eroare in elaborarea de legi si studii asupra cazurilor grave,sau asa zise grave,insa as fi de-acord cu pedeapsa capitala daca aceasta poate fi indreptatita spre curatirea societatii,fiindca unii subiecti sunt,pur si simplu,iremediabili si extrem de nocivi pentru omenire.Insa,in principiu nu sunt de-acord cu pedeapsa capitala,fiindca oamenii sunt extrem de parsivi si rai,si se poate ajunge la multe nedreptati in acest sens,astfel ca pot cadea si victime nevinovate in acest demers de "dreptate". A aratat odata pe discovery,cazul unui ucigas in serie prins si interogat amanuntit de catre organele competente,dar si de catre multi psihologi,fiindca acest caz era socant prin natura lui.S-a ajuns la concluzia ca acest individ omora din placere,o plecere coordonata de creier,si deci de afectiunile acestuia.Avea un fel de dependenta de a ucide si nu se putea stapani,pur si simplu,nici daca dorea,creierul acestuia o luase razna rau de tot,din "n" motive ale vietii acestuia si parea iremediabil.A fost intrebat,apoi ce va face daca va iesi din inchisoare si acesta a raspuns ca,bine-nteles va ucide fiindca nu va putea trai altfel,era un fel de imbold de supravietuire pentru psihicul acestuia. Astfel ca judecatorul impreuna cu cei care au analizat acest caz,au ajuns la concluzia ca puscaria nu avea sa-i ofere o educatie sau o ameliorare a situatiei acestuia,asa cum se considera in general,si ajungand la concluzia ca acest individ nu mai poate fi ajutat nicicum,ramanand un parazit absolut nociv pentru societatea,s-a hotarat pentru uciderea acestuia printr-o injectie letala.Lucru ce s-a si savarsit,in cele din urma. Ei bine,ce l-ar fi putut ajuta pe acest om ca sa fie absolvit de o astfel de pedeapsa?Nimic,fiindca uneori,dureros dar adevarat,exista si oameni iremediabil de rai,sau de bolnavi psihic,care daca nu renuntam la acestia,vor face ei curatenie si vor lua multe alte suflete nevinovate si care aduc un aport benefic societatii.Sunt oameni care in timp ce mor au pe buze rautate si razbunarea permanenta fata de semenii lor. Uite cu Hitler,care a reprezentat Luciferul terestru si care a schimbat omenirea in felul lui malefic si atat de groaznic.Daca acest om ar fi foat ucis,ucis un singur om,alte sase milioane de oameni ar fi avut dreptul la viata.Dar nu ar fi putut sa fie astfel,pentru ca totul este lasat cu un scop pe pamant,scop purificator si determinant.Numai Dumnezeu stie astfel de judecati,iar intre timp noi ne omoram trupeste si sufleteste fiindca SUNTEM IN STARE!!! |
Apai, draga Ory ce spui tu, are o logica, dar logica noastra-i limitata si este valabila aici, numai aici in asta lume. Cat priveste pedeapsa capitala , crima si comparatia cu luptele si cei ucisi pe campul de lupta, tot crima se numeste, indiferent in numele cui este savarsita. Moartea survenita din cauza sau cu ajutorul omului, crima este , fara nici o indoiala.
|
Citat:
|
Esti copil Veilur,inchisoarea,fie ea si pe viata a unui om atat de puternic nu inseamna nimic,sansa la viata ai da acestuia posibilitatea de a-si gasi adepti oriunde s-ar afla,in a schimba lumea in modul sau specific malefic,chiar si dincolo de gratii.Iar cel mai importand fapt,un am ataa de puternic si de diabolic NU AR FI RAMAS,ORICUM,IN INCHISOARE.
Puterea vorbeste,banii vorbesc,coruptia,manipularea psihologica vorbeste....si nu niste gratii nesemnificative,in astfel de situatii. |
Ce credeti, Menghele merita pedeapsa capitala?
|
Citat:
|
Citat:
|
Eu nu sunt de acord cu pedeapsa capitala.
A considera ca cineva merita sau nu merita pedeapsa capitala este similar cu a ma substitui Domnului nostru Iisus Hristos care este judecatorul. |
Pedeapsa capitala legalizata este acelasi lucru cu legalizarea avorturilor, desi aparent, mult mai mult credit are impiedicarea avorturilor. Este vorba de CRIMA cu acordul legii oamenilor, adica numai a oamenilor, Dumnezeu nu mai este implicat in socotelile lor. Oamenii isi cer astfel dreptul (adica un drept care ar fi real, dar care e doar in imaginatia lor..) de a se lasa condusi de ura in lipsa lui Dumnezeu din conceptiile lor, si de a lua viata altor oameni, cand Domnul a spus clar "Sa nu ucizi!!!". Pedeapsa pe care o primeste un criminal, de la Dumnezeu, este infinit mai grea decat ce ar putea sa-i faca oamenii... Cine ati vazut filmul Ostrovul, in care protagonistul a crezut tot restul vietii ca a comis o crima, si a trait zi de zi rugandu-se pentru sufletul celui caruia credea ca i-a luat viata, si ajuns la sfintenie prin pocainta lui (pt o fapta pe care nici nu a comis-o, dar asta i-a fost crucea pt mantuire...???:(:| ), cred ca ati ramas si voi cel putin impresionati, daca nu uimiti de-a binelea, de cat de grea poate fi crucea unui om, mai ales cand este vorba de un pacat atat de mare...! Si nu se rezolva absolut nimic trimitand un om in iad fara a i se da posibilitatea de a se intoarce la Dumnezeu... CINE suntem noi sa spunem ca cel mai monstru criminal, nu se poate mantui?!! :hmmm::dozingoff:???
|
Ai pus extrem de bine punctul pe i ! Da, cine suntem noi ce dam verdicte asa categorice ? Oare nu suntem tot atat de josnici si perfizi ? Multe, chiar foarte multe cazuri de criminali, ce s-au intors la Dumnezeu si s-au cait tot restul vietii si multi si-au descoperit talent in pictura, literatura. Oare, toate acestea sunt intamplatoare ?
|
Prin intermediul furtunii ori a altor fenomene naturale, Dumnezeu isi manifesta adesea providenta Sa. Omul este invitat sa cerceteze Scriptura ca sa vada ca Dumnezeu nu mantu-ieste, dar nici nu pedepseste la pausal, fara discernamant. Dumnezeu a trimis potopul. Oare nu putem vorbi si de providenta Sa in unele cazuri in care se decide ca cineva sa moara prin acesta pedeapsa capitala?
|
Citat:
|
Eu cred ca de multe ori in sistemul juridic pot interveni erori. Este tragic ca cineva sa fie executat din cauza unei erori juridice, sau a unei alte forme de erori.
Cand vorbim de vieti de oameni, automat trebuie sa fim foarte atenti, si nu ne permitem sa admitem eroarea. Chiar Domnul Iisus Hristos a fost condamnat dintr-o eroare juridica a sinedriului evreiesc: Matei 26 63. Dar Iisus tăcea. si arhiereul I-a zis: [color=green]Te jur pe Dumnezeul cel viu, să ne spui nouă de esti Tu Hristosul, Fiul lui Dumnezeu.[/color] 64. Iisus i-a răspuns: [color=red]Tu ai zis. si vă spun incă: De acum veti vedea pe Fiul Omului sezand de-a dreapta puterii si venind pe norii cerului.[/color] 65. Atunci arhiereul si-a sfasiat hainele, zicand: A hulit! [color=blue]Ce ne mai trebuie martori?[/color] Iată acum ati auzit hula Lui. 66. Ce vi se pare? Iar ei, răspunzand, au zis: Este vinovat de moarte. De altfel eu cred ca acest proces ar trebui rejudecat de catre rabinii evrei, si recunoscuta Divinitatea Domnului Iisus Hristos. |
Citat:
|
Mai eu nu stiuce sa zic.... Dar vad ca sotia lui Paul Bernardo(criminal in serie), Carla Homolka(a aparut si o carte), a stat doar 12 ani in inchisoare pentru uciderea a doua fete, uba fiind chiar SORA EI impreuna cu sotiorul ei drag, folosind metode premeditate kidnaping ,de tortura VIOL in grup, in beci, ca in filmele pe care le-au vizionat de mici copii, dupa care i-au taiat bucati parca si aruncat.
Ea a facut doar 9 ani intre care ultimii citiva ani a fost mutata pentru buna purtare intr-o tabara ca de pionieri.. cu cabanute si parcuri, apartamente separate(pentru recuperare sociala), timp in care a luat masteratul in business si acum, DUPA ELIBERARE si-a deschis parca o cafenea pe undeva si nici in cot nu o doare. Ma intreb si eu oare asta este normal?... |
Citat:
Fratilor, DINTE PENTRU DINTE!!!!!! |
Iar Hristos facind referire la aceeasi lege ne-a avertizat ce fel de alegeri facem in viata...
inainte de a ajunge la Judecata Lui...mai intii vom raspunde in fata oamenilor SI A LEGILOR LOR!!! ..vedeti ce faceti...."pentru a nu ajunge in temnita"...unde veti da inapoi TOT ce ATI LUAT pina la ultimul "banut".... credeti ca NUMAI la bani se refera, nu si la vieti?..eu cred ca da...intarind cele hotarite de Moise! nimeni nu spune sa nu judeci cu dragoste insa tot din dragoste pentru comunitate si pentru ordine si disciplina vor cadea si capetele, altfel nu se poate...ASA ESTE AICI PE PAMINT! |
nu cozia, nu este normal. dar ce voiam eu sa spun este ca totul depinde de pedeapsa stabilita. daca se va da inchisoare pe 25 ani iar gravitatea faptelor este f mare, crede-ma ca detinutul ala nu o sa aiba viata usoara. intelegi? asta voiam sa spun.
|
Citat:
Un tanar sustinea mereu ca e foarte buna pedeapsa capitala si ca bine fac cei care-i trimit pe oameni la scaunul electic. "Dinte pentru dinte si ochi pentru ochi", spunea, ca tine. I-am zis atunci: "-Consideri ca daca cineva a ucis, trebuie, la randul sau, ucis? -Da, zice. -Dar daca mama ta face un accident de masina si moare un om, ea trebuie sa fie acum ucisa? -...A, pai nu...stai putin, sa vedem...eu nu m-am gandit asa... atunci nu e bine..." ... Cozia, ganseste-te ca pacatul nu ocoleste pe nimeni. Cine sta cu bota pe omul care greseste? Iar cand a gresit: poc, in moalele capului? oamenii care-l judeca si care "se considera nevinovati"! Unde e porunca iubirii? E greu de acceptat aceasta porunca a iubiri, caci Hristos, Mantuitorul noastru, o extinde si asupra vrasmasilor. Si pe ei, Dumnezeu ii iubeste la fel de mult, ca si pe tine sau pe mine, caci inaintea lui Dumnezeu toti oamenii sunt egali. Dar numai inaintea lui Dumnezeu sunt oamenii egali! Amintea cineva de Ostrovul, un film exceptional. Cozia, sa spunem ca pe Anatolie l-ar fi prins cineva si l-ar fi acuzat de uciderea capitanului sau. Oamenii, potrivit judecatii lor omenesti, l-ar fi ucis, daca ar merge pe "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte". Cum ar fi fost judecata lor omeneasca? Total gresita! Cate minuni n-a facut Dumnezeu prin robul sau iubit Anatolie? Cati oameni nu s-au vindecat prin darurile pe care le-a primit el de la Dumnezeu, avand mereu "duhul umilit si inima infranta"? Si, minune mare! O vindeca si pe fiica fostului sau capitan! Iata insa, care a fost judecata lui Dumnezeu! Nu e uimitor cum lucreaza Dumnezeu? O sa zici, bine, dar a fost doar un film! Da, a fost un film, dar mai mult decat atat, a fost traire ortodoxa, a fost filmul care a redat in mod exceptional viata ortodoxa, cu trairile ei! A redat in primul rand modul in care lucreaza omul la mantuirea sa, impreuna cu Dumnezeu! Nu, draga frate, iubirea e raspunsul, nu razbunarea. Cand ne razbunam, ne impotrivim lucrarii lui Dumnezeu. Hristos a venit cu iubirea Sa si i-a scandalizat pe oamenii robi pacatului si rautatii. Si in ziua de azi, sunt oameni care nu-l iubesc si nu-l accepta pe Dumnezeu, nu accepta iubirea lui Hristos fata de oameni... Mare durere... Dumnezeu lucreaza in viata noastra daca ii dam noi voie sa lucreze! |
Raspunzand raului cu rau, raul sporeste, se-nmulteste.Falsa teoria, ca prin exemplul dat prin pedeapsa capitala, criminalitatea scade. Atunci cand vom invata vreodata, sa anihilam raul cu fapta, gandul cel bun crestinesc, cele bune vor spori in detrimentul celor rele. Un gand sau o fapta rea, la alt rau, va duce inevitabil la un gand, vorba sau fapta rea. Rau pe rau sporeste !
|
Cred ca daca am ierta mai mult s-ar face mai simtita prezenta lui Dumnezeu in aceasta lume. Si asa multe lucruri s-ar preface, de ce nu, poate si psihopatul va deveni un marturisitor al lui Hristos. Dar cum in acesta lume nu mai e loc decat de noi, cum nu e loc decat de judecata, se pare ca pedeapsa capitala e singurul raspuns pe care il poate da omul omului astazi.
|
shi dracii cred, shi dracii iarta... problema este sa sa iertzi in Adevar shi sa te statorniceshti in nepatimirea ta shi a aproapelui tau, caci trebuie sa iertzi de 70 de ori cate 7 pe zi... deci este un urcush continuu de traire shi iubire, o sfanta iubire ce urca mereu cu pasul iertarii spre Dumnezeu...
noi defapt nu iertam ci doar atat ca nu ne mai pasa shi asta in cel mai bun caz... ca defapt mintzim ca sa nu ne vada careva cat suntem de rai shi razbunatori... deci noi defapt mergem spre o dragoste fatzarnica, spre a osandi in ascuns, shi a purta datoriile ca macar cand o patzeshte acela sa ne putem bucura nu numai ca i-a murit capra ci chiar el... ca o merita... zicem noi... shi iata ca Dumnezeu a facut dreptate... nimic mai fals... ci a murit shi datorita noua, ca nu l-am iertat intradevar shi atunci a luat Dumnezeu un om bun dintre noi ca shi asha noi nu ii primim decat pe hotzi ca fiind defapt oamni buni.... noi nu shtim ierta ci doar ne molipsim de la draci shi iertam shi credem asemenea lor... in batjocura... shi fatzarnicie shi de frica slavo-fricii ochilor gLumei... e nasol de tot... ca se vede pe tine, ca altfel de ce sa evitzi sa te rogi pentru un om decat daca nu l-ai iertat... dar cand eshti te gandeshti tu oare cat rau i-ai facut dumneata shi cine defapt ar trebui sa ierte pe cine? nu prea... fiindca e mult mai ushor sa ne clamam nedreptatzirea shi durerea inchipuita... mult mai ushor...9x???:( |
shi mult mai ushor sa fim invatzatorii paielor de osanda... ca doar pedeapsa capitala s-a dat de multe ori pentru nimicuri... pentru pacatele nostre... caci asta e prima invatzatura data prin Adam... cu ce acuza cu aia se dovedea ca defapt el era vinovat...
deci atunci cand osandeshti pe cineva ar trebui sa observi shi sa shtii ca nu faci altceva decat sa te manii pe propriile pacate pe care le faci sau le-ai facut punandu-le in contul altuia, cerand vina ta proprie din mainile lui... 96x???:(:( |
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:34:26. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.