Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   CONCURS - Reducerea violenței în școli (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3791)

Iustin32 25.05.2008 19:40:57


CONCURS - Reducerea violenței în școli

Drogul jocurilor pe calculator, mai ales într-o țară în care pirateria software este de peste 90%, face repede "victime". "Jucătorii intră într-o spirală ascendentă a trebuinței de joc-acțiune", explică specialiștii. Ori controlezi dependența, ori schimbi hobby-ul. Altfel te schim¬bă jocul pe tine.
Practicarea intensă a jocu¬rilor pe calculator creează o formă de dependență, prin condiționare pozitivă. În principal datorită combinației dinamice de stimuli vizuali și sonori, precum și a sistemelor de recompensare.
Valeriu Petrescu, psiholog
Adrenalină și mult prea multe ore petrecute în fața calculatorului. Adesea se adoarme cu capul pe tastatură. Dacă nu știi când să te oprești, riști să leșini de epuizare. Dar magia jocului e maximă.
Într-o școală din Strasbourg se derulează un experiment unic în Europa. 250 de elevi s-au angajat să renunțe timp de 10 zile la televizor, DVD, calculator, jocuri video.
Fără emisiuni la televizor, fără filme la DVD, fără internet, fără jocuri la playstation! Nu este o pedeapsă, ci un concurs la care participă de bunăvoie 250 de elevi, cu vîrste între 6 și 11 ani, de la școala Ziegelwasser din Strasbourg. “Va fi o competiție a elevilor contra unui singur dușman – ecranul –, care exercită o mare putere de seducție asupra tuturor. De aceea, se anunță un demers destul de greu”, a explicat directorul școlii. El promite însă că acest experiment nu este obligatoriu și nu se va încheia cu nici o sancțiune în cazul copiilor care nu rezistă tentației pe parcursul celor 10 zile. Ei vor pierde însă concursul.
Ideea, o premieră absolută în Europa, a fost importată din Statele Unite. Ea s-a născut la începutul anilor ’90 și a fost pusă în practică prima dată la San Jose. De atunci, campania “TV Free Week” este reluată anual în numeroase școli americane. Concluziile centralizate în fiecare an de o echipă de cercetători de la Universitatea din California dovedesc nu numai că elevii pot supraviețui 10 zile fără ecran, dar mai ales că actele de violență se reduc cu 40% în școlile care iau parte la experiment.
SEMNAL DE ALARMĂ. Institutul european Eco-Conseil, care coordonează acțiunea din școala franceză, a preluat ideea de la americani după ce a efectuat un studiu cu rezultate alarmante. “Elevii din clasele primare petrec anual 1.200 de ore în fața televizorului și calculatorului și 800 de ore la școală. La 11 ani, un copil a văzut deja aproximativ 8.000 de crime la televizor. Tot la această vîrstă, 50%-60% dintre copii au avut acces la imagini pornografice pe internet”, se arată în raportul Institutului Eco-Conseil.
Cei 250 de elevi nu sînt privați brusc de televizor și calculator. Experimentul a fost pregătit cu atenție, pentru că mulți dintre ei sînt dependenți de aceste obiecte și ar putea intra în sevraj. Asta înseamnă că, în lipsa televizorului și calculatorului, copiii ar putea avea stări de neliniște, anxietate, poftă exagerată de mîncare sau, dimpotrivă, lipsa apetitului. Pentru a preveni asemenea efecte adverse, copiii participanți la studiu au urmat cursuri de consiliere terapeutică, astfel încît să limiteze treptat timpul petrecut în fața unui ecran. De asemenea, au fost învățați să descifreze mesajele jocurilor video violente, ale spoturilor publicitare... Pe parcursul celor 10 zile, cît vor încerca să nu deschidă televizorul, calculatorul, consola de jocuri, copiii țin un jurnal în care notează ce fac în lipsa acestor tentații. Cercetătorii de la Eco-Conseil vor analiza consemnările elevilor și, pe baza acestora, vor recomanda Guvernului francez o serie de măsuri privind reducerea timpului petrecut de copii în fața ecranelor.

Si noi ar trebui sa facem acest lucru.


tigerAvalo9 25.05.2008 22:51:23

tu crezi ca daca nu ar mai fi calculator si televizor nu ar mai fi violenta?? aberatii


eu unul ma joc pe internet tot felul de jocuri dar nu ma apuca dependenta sau sa aplic inafara etc,iarasi,sunt copii singuri ,violenta e din anturaj,de pe strada,din cartier,nicicum de pe internet sau televizor.Exista multe parti bune alte internetului si chiar educative dar exista si parti rele,depinde de persoana,dar violenta e de la cartier!!!!

Dia20_diana 25.05.2008 22:54:03

are dreptate dl. psiholog in privinta dependentei de jocuri de calculator si eu aveam acest obicei vara trecuta si e asa cum zice, adormeam cu capul pe tastatura, nu ma ridicam nici sa mananc pana nu ajungeam la nivelul la care vroiam, jocurile te izoleaza si de prieteni si de familie...bine ca am scapat de ele si acum nu mai am nici unul pe calculator :) in schimb acum imi petrec cam 7 ore pe zi, in fata calculatorului, la lucru :D, din lac in put

Dia20_diana 25.05.2008 22:58:21

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9
tu crezi ca daca nu ar mai fi calculator si televizor nu ar mai fi violenta?? aberatii


eu unul ma joc pe internet tot felul de jocuri dar nu ma apuca dependenta sau sa aplic inafara etc,iarasi,sunt copii singuri ,violenta e din anturaj,de pe strada,din cartier,nicicum de pe internet sau televizor.Exista multe parti bune alte internetului si chiar educative dar exista si parti rele,depinde de persoana,dar violenta e de la cartier!!!!

asta pentru ca tu ai o anumita varsta la care sti sa iei partile bune si cele rele, dar un copil, un elev, ramane la fel de marcat ca si atunci cand urmareste un film violent, pana si acestea au limita de varsta, da e adevarat internetul are si parti bune, dar cat la suta din timp ni-l petrecem cautand informatii utile si cat la suta stam pe messenger, sau jocuri, muzica? cred ca in privinta acestora le este dedicat acest concurs mai mult, iar daca un elev abia abia isi face temele de la scoala, care sunt sansele ca el sa foloseasca pc-ul pentru scopuri constructive?

Makavelli 26.05.2008 10:35:16

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9
tu crezi ca daca nu ar mai fi calculator si televizor nu ar mai fi violenta?? aberatii


eu unul ma joc pe internet tot felul de jocuri dar nu ma apuca dependenta sau sa aplic inafara etc,iarasi,sunt copii singuri ,violenta e din anturaj,de pe strada,din cartier,nicicum de pe internet sau televizor.Exista multe parti bune alte internetului si chiar educative dar exista si parti rele,depinde de persoana,dar violenta e de la cartier!!!!

Cam are dreptate tiger, de parca televizoru si pcu ar fi toata boala din lumea asta, au si ele o parte de vina, dar aici conteaza cum zice si tiger de anturaj, mai conteaza si educatia parintilor, nu va repeziti asa dintr-o data la chestiile astea ca nu sunt numai ele de vina. Sa va dau un exemplu concret: eu cand eram mai mic, in generala, o parte dintre colegii mei obisnuiau sa se ia de mine mai tot timpul, ca stateam la locul meu, pana
intr-o zi cand mi-a sarit tandara si am inceput sa "imi reglez conturile" cu toti =)) .
Ce m-a provocat sa fiu violent oare in toata chestia ? internetu tvu ?

tigerAvalo9 26.05.2008 12:14:57

:)

quasar 26.05.2008 13:32:46

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9
:)

Bai fratilor incercati sa stati o luna,sau macar o saptamana fara sa apelati la net,PC,TV sau telefon si abia atunci o sa vedeti ce mult le duceti lipsa si cat sau cum va influenteaza...???

moro.d 26.05.2008 15:39:56

nu stiu daca TV-ul / calculatorul in sine este vinovat cat lipsa credintei adevarate si curate in Dumnezeu; in clasele mici eram si eu violenta si numai Biserica m-a determinat sa-mi schimb atitudinea... desi la calculator ma jucam in continuare.
sigur, asta nu inseamna ca televizorul sau calculatorul nu accentueaza agresivitatea.

din surse sigure am aflat ca... pe vremea cand erau comunistii la putere.... intr-o sedinta de partid isi puneau intrebarea cum sa-i faca pe crestini sa uite sau sa se indeparteze de Biserica (stiti ca o caracteristica a comunismului este antireligiozitatea). si un evreu s-a ridicat si-a spus: "stiu! luati-le timpul liber!" ... si astfel au inceput sa promoveze fel si fel de spectacole, teatre, concerte, jocuri sportive etc.
fiindca evreul isi stia istoria... pe vremea cand poporul ales era inca sub robia Egiptului ce credeti ca pateau cei care erau vazuti ca stau? de teama ca se puteau ruga, chiar si in scurta pauza pe care indrazneau sa si-o ia (din diverse motive, oboseala, nevoi fiziologice etc), erau torturati si, practic, ii obliga sa munceasca continuu.

nu stiu daca cei care au inventat aceste aparate au avut acelasi scop, dar cu siguranta cineva cu mare putere si influenta si-a dorit acelasi lucru... iar pagubele nu sunt numai de ordin duhovnicesc, ci si moralicesc...
cand toata societatea urla, de la cel mai mic si simplu om, pana la cel cu functie inalta, ca viitorul nu se vede nici macar pe jumatate bine... mi-e greu sa cred ca nu exista nimeni care sa-si doreasca distrugerea intregii omeniri (sau cel putin a ortodoxiei).. mi-e greu sa cred ca odata ce-au pornit pe acest drum nu mai pot da inapoi, de vreme ce solutii exista! dar nu fac decat sa trancaseasca pe baza lor, castigand astfel bani fie din vanzari, fie din audienta...

Makavelli 26.05.2008 15:53:36

Ca tot vorbim de violenta .... cel mai violent program de la tv mie mi se pare wrestlingul :angry: acolo copiii chiar cred ce vad si din cand in cand mai vedem clipuri pe youtube cu copii prin scoli de se cred john cena sau undertaker =)) sau nu stiu cine. Eu zic ca e cel instiga cel mai mult la violenta "sportul" ala, si distruge mintea la copiii din generatia asta pana in 14 15 ani

quasar 26.05.2008 16:09:53

utati-va putin si la cartoon network,ce desene animate stupide...si alea instiga la violenta,unele din ele...

Makavelli 26.05.2008 16:42:59

Asa e unele din ele chiar instiga la violenta :D nici aici nu scapam de violenta :p

pacifistul 26.05.2008 20:04:16

mie imi placea tom si jerry...:D

tigerAvalo9 26.05.2008 21:48:16

si eu cred ca daca nu ar exista astea multa lume ar fi distrusa.....

Dia20_diana 26.05.2008 22:11:36

Citat:

În prealabil postat de pacifistul
mie imi placea tom si jerry...:D

si mie :D , ah ce frumoase erau desenele de odinioara...ce vremuri :rolleyes:

cozia 26.05.2008 22:37:45

Efectul cel mai grav nu consta in a te stimula sa fi violent ci reactia violenta in cazul ispitelor. Cel mai des violenta se manifesta nu prin initierea actului violent ci RASPUNSUL violent.
Crestinul cind este ispitit sa retalieze este oprit de harul care-l inveleste si-i ADUCE AMINTE de cum trebuie sa procedeze adica sau sa fuga sau sa ignore ofensa primita din afara,

Acest aspect al amintirii de BINE, de Pace, este ca un test personal, daca Harul mai este cu noi sau nu.

tigerAvalo9 27.05.2008 10:46:24

Citat:

În prealabil postat de Dia20_diana
Citat:

În prealabil postat de pacifistul
mie imi placea tom si jerry...:D

si mie :D , ah ce frumoase erau desenele de odinioara...ce vremuri :rolleyes:

eu ma uitam la ocalatorie in centrul pamantului cu willy fog:D:D:D:D

Iustin32 28.05.2008 12:07:02

În țara noastră, studiile efectuate în 2004 privind „Reprezentările televizuale ale violenței” au relevat că într-o oră de film, copilul vede, în medie 12,24 scene de violență ficțională. În cazul desenelor animate, situația este mult mai gravă, expunerea medie la scenele de violență fiind mult mai frecventă, mai precis o scenă la mai puțin de un minut (în medie, 66,18 scene pe oră). La nivel perceptiv, cantitatea de violență din aceste genuri televizuale este însă cu totul diferită decât la nivel obiectiv. Astfel, studiul acestei chestiuni indică următoarea percepție pe care copiii și adolescenții (cu vârste între 7-18 ani) o au asupra violenței din filme și desene animate: cei mai mulți copii, 43,70%, consideră că în filme este prea multă violență, în timp ce un procent asemănător, 44,02%, consideră că în desenele animate este prea puțină violență sau deloc. Aceste date disonează puternic cu datele obținute în urma măsurătorilor exacte.
O primă explicație a acestor diferențe, pe care o dă Ileana Todoran, (doctorand la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, București), ar putea fi cea conform căreia unele forme de violență sunt greu, dacă nu imposibil de perceput la un nivel de dezvoltare scăzut, specific vîrstei copilăriei. Pe de altă parte însă, o explicație la fel de validă a subevaluării violenței de către copii ar putea fi aceea că deja are loc o desensibilizare a copiilor în fața violenței televizuale cu grave urmări în viața reală.
O explicație mai concretă ar putea fi cea conform căreia, deoarece în desenele animate urmările violenței (răni, durere, lacrimi, moarte) nu există sau există într-o măsură extrem de mică, copii nu o percep ca violență, ci ca „acte firești” de pedepsire, răsplată sau apărare ce se produc mai ales între prieteni și colegi. Exemplul cel mai elocvent este cel al permanentei lupte între Tom și Jerry în care, într-un singur episod, deși se schimbă lovituri, împușcături și căderi de la înălțimi amețitoare care în viața reală ar cauza moartea de mai multe zeci de ori, urmarea acestora este de cele mai multe ori inexistentă, ori se rezumă la un plasture sau bandaj, cel mult la un ghips, iar în final, cei doi eroi își strîng mîinile ca niște vechi prieteni.
În privința sinuciderii, există mai multe studii care demonstrează o legătură strânsă între vizionatul TV și actele sinucigașe. Pentru a fi investigate efectele vizionării actelor sinucigașe prezente în telenovelele de pe canalele americane, acestea au fost raportate la rata sinuciderilor din această țară pe o perioadă de 6 ani. Concluzia? Ori de câte ori un personaj principal dintr-o telenovelă se sinucidea, timp de trei zile exista o creștere semnificativă a sinuciderilor în rândul femeilor din SUA. Autoritățile federale din America au declarat că 28 de persoane s-au sinucis într-o singură săptămână, jucând ruleta rusească, după ce, anterior, urmăriseră la televizor filmul Dragul vânător, film care prezenta o lungă, interminabilă și agonizantă scenă a acestui „joc” sinucigaș.
Potrivit rezultatelor unui studiu întreprins de o echipă de cercetători , responsabili media și experți în sănătate mentală din mai multe universități americane în 73% din toate scenele de violență TV făptașul a rămas nepedepsit ceea ce crește posibilitatea ca telespectatorii, mai cu seamă cei care au crescut cu televizorul, să adopte comportamente violente în momentul în care întâmpină vreo problemă, când nu li se face pe plac sau nu obțin ceea ce vor. Aceasta mai cu seamă pe fondul unei culturi a individualismului, în fond a egoismului, unde granițele, dincolo de care interesul tău intră în conflict cu al altora, sunt relative.
Violența de pe micul ecran are un caracter impersonal. Victimele - cei răi - își merită pedeapsa, iar suferința sau durerea lor nu ne mișcă mila cu nimic. Cu alte cuvinte, oamenii sunt îndreptățiți să se comporte violent împotriva altora, atâta timp cât orizontul personal de conștiință al victimelor este estompat de vina care li se atribuie.
Acești copii, tineri sau adulți care se trezesc în zilele noastre că omoară, lovesc, rănesc cu sânge rece pe cineva, sunt , într-un fel, infirmi sufletește. Ei nu au capacitatea de a intui și de a anticipa durerea pe care aproapele lui o suferă în urma unei agresiuni. Tratând victimele violenței într-un context impersonal, ca și cum aceștia și-ar merita pedeapsa și astfel ar fi justificată violența împotriva lor, se slăbește capacitatea individului de compătimire și, în consecință, dragostea față de ceilalți oameni. Necompătimind, nu ai cum să simți durerea celorlalți ca pe propria durere și astfel, încet-încet, se sădește în inima telespectatorilor o anumită insensibilitate sau chiar nesimțire sufletească față de soarta sau suferința semenilor. Televiziunea devine, prin urmare, o școală a individualismului, a egoismului și a agresivității în care celălalt nu este privit ca un posibil prieten, ci ca un potențial dușman.
Care sunt, prin urmare, efectele acestui bombardament cu mesaje violente, ale acestei violențe care, prin vizionare, devine experiența cotidiană a omului modern?
Oamenii ajung să supraestimeze prezența violenței în lumea reală. (Potrivit unor estimări, televiziunea, la ore de vârf, atinge o rată a violenței și a criminalității de 1000 de ori mai ridicată decât este aceasta în realitate.) Sporește sentimentul fricii, al insecurității în fața pericolului văzut ca iminent.
Trăind permanent sentimentul unei agresiuni potențiale, oamenii nu numai că devin mai stresați, mai irascibili, dar se și pregătesc să răspundă cu violență, în legitimă apărare, la un eventual atac. Prin aceasta, comportamentul violent se insinuează în imaginația individului care se îndreptățește să-l folosească pentru a preîntâmpina riscul.
1) Indivizii percep această violență ca pe o componentă legitimă și implicită a instituțiilor sociale. Lumea în care trăim este una violentă. Violența devine deci mijloc și necesitate.
2) Apare o desensibilizare a oamenilor în fața violenței, durerii și suferinței. Violența devine, tot mai mult, un mijloc dezirabil pentru rezolvarea problemelor și impunerea intereselor, pentru dobândirea plăcerii sau a confortului dorit.
În urma studiilor efectuate, Comstock constată că există patru modalități în care violența televizată îl influențează pe telespectator:
-Eficacitatea- efectele sunt mai puternice în momentul în care violența de pe ecran nu
este pedepsită, ci, dimpotrivă, răsplătită;
-Normativitatea- violența de pe ecran este justificată sau nu are nici o consecință;
-Pertinența- în condițiile în care violența de pe ecran are similarități cu contextul social al telespectatorului, acesta își va însuși mai ușor comportamentul violent;
-Sugestibilitatea- se referă la factorii care predispun la violență, cum sunt provocarea sau frustrarea. Comstock indică, de asemenea, câteva situații pentru care există dovezi experimentale privind efectele negative ale filmelor sau ale violenței TV:
„-Când este sugerată identificarea cu agresorul, cum ar fi imaginarea faptului că se află în locul lui. Ca și în cazul mesajelor erotice, acest proces este cultivat și accentuat de regizori prin folosirea obiectivului aparatului de filmat sau prin construcția situațiilor și a planurilor ce induc telespectatorilor sentimentul implicării și participării în actul de violență vizionat. În unele filme, femeile sau victimele sunt urmărite cu camera video din punctul de vedere al urmăritorului pentru a da impresia telespectatorului că el însuși realizează urmărirea. De asemenea, filmarea în prim-plan a torturării unei persoane, a unui viol, privit din punctul de vedere al agresorului, când telespectatorul experimentează scena ca și cum el însuși ar fi acolo și ar chinui persoana respectivă, are același rol de a sugera implicarea, complicitatea noastră la crima respectivă. În astfel de situații, impresia emoțională este foarte intensă, sentimentele de scârbă amestecate cu cele de plăcere, mai cu seamă dacă violența împotriva victimei este justificată sau dacă este corelată cu dorința sexuală, fac ca această experiență să aibă o puternică înrâurire asupra imaginației telespectatorului. Fantasmele unor asemenea scene, fixate cu putere în minte, în asociație cu plăcerea și emoția intensă pe care o produc îl pot urmări multă vreme pe individ până când, în anumite cazuri, îl pot împinge pe acesta chiar la înfăptuirea acelui comportament. Rolul imaginației, al atacului dat de aceste fantasme ale scenariilor erotice sau violente este de o însemnătate deosebită pentru înțelegerea influenței pe care erosul și violența TV o au în viața oamenilor.
-În momentul în care consecințele violenței sunt diminuate; cum ar fi lipsa durerii, a părerii de rău sau a remușcării;
-Atunci când violența e prezentată mai realist sau e văzută ca un eveniment real și nu e supusă comentariilor critice. Când ne uităm la televizor, chiar dacă știm în mod logic că acele lucruri nu s-au întâmplat cu adevărat, văzându-le în fața noastră, implicându-ne cu putere, ni le însușim în mod inconștient. Dacă vizionăm o scenă de violență, un om bătut, chinuit și ne implicăm sufletește, dacă simțim o apăsare în piept și o puternică emoție, atunci trebuie să avem certitudinea că sufletul și mintea noastră trăiesc această experiență ca pe una reală.
-În condițiile în care violența include abuzul fizic adăugat la agresiunea verbală;
-Când violența lasă privitorul într-o stare de provocare sau iritare,
-Când privitorii sunt dispuși să acționeze agresiv .”

tigerAvalo9 28.05.2008 20:24:25

:satisfied: eu stiu multe persoane care se uita pe internet si joaca jocuri violente etc.. si in afara computerului,sunt foarte cinstiti si la locul lor...de asemenea ma numar si eu printre ei!

cristiboss56 28.05.2008 21:15:26

Citat:

În prealabil postat de pacifistul
mie imi placea tom si jerry...:D

De mai eram in comunism, nici amaratul Tom nu aparea! Ce sa mai vorbim de net, care daca aparea , era cenzurat 95%, iar restul de 5% era monopol PCR, al propagandei de partid.

tigerAvalo9 29.05.2008 11:21:21

:Dnumai suntem in comunism


nu vedeti cate posibilitati avem acuma?

tigerAvalo9 29.05.2008 11:21:35

ma refer in legatura cu posturile tv


Ora este GMT +3. Ora este acum 21:37:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.