Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Despre sexualitate (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3625)

CelMaiMarunt 03.05.2008 19:14:34

Sper ca nu e o problema ca postez in aceasta zona cu generalitati. Daca exista o diviziune mai potrivita pentru mesajul meu, va rog sa mi-o indicati. Chiar ma intreb daca nu ar fi de folos o subdiviziune care sa se refere in general la educatia copiilor.

Ma astept ca in cel mai scurt timp, fetita mea cea mare (8 ani) sa ne puna intrebari despre sexualitate. Ba chiar ma intreb daca n-a cautat deja in dictionar unii termeni legati de asta. Ce ar trebui sa stie un crestin despre sexualitate, cred ca stiu destul de bine, dar ma intreb daca este potrivit sa ii spun unui copil atat de mic.
Va rog sa imi spuneti ce considerati potrivit de spus unui copil, sau sa imi indicati resurse (preferabil pe net) in care pot gasi raspuns potrivit la aceasta intrebare.

moro.d 03.05.2008 20:23:21

sunt fata
mama nu prea a avut curaj sa-mi vorbeasca deschis si daca cineva, cumva, indrepta discutia in directia "interzisa", facea ce facea si schimba subiectul... practic a tratat subiectul sexualitatii ca pe o rusine. e adevarat ca nu se discuta cu oricine, oriunde si oricum... dar, efectiv, l-a ocolit de fiecare data... mai putin in momentele criza ca n-avea incotro.

tata in schimb... mult mai deschis, si-mi raspundea/e fara nicio jena, calm la orice intrebare. trateaza subiectul ca pe ceva NORMAL si chiar se bucura daca il intreb... pt ca mai bine aflu de la el, decat de la cine stie cine.

mi-e sila sa despic acum firul in patru, dar atitudinea tatalui m-a ajutat muult mai mult.

imi povestea o mama despre copilul ei; spunea ca de mic si-a dorit sa fie medic. si cand era in scoala generala, inainte de a studia anatomia, a luat ea un.... manual de anatomie parca... in care a gasit o imagine cu doua trupuri, femeie si barbat, i-a pus-o in fata si i-a zis: asa arata femeia, asa arata barbatul, asa ne-a lasat Dumnezeu.. ce intrebari ai? ce vrei sa stii?
si i-a raspuns la absolut toate intrebarile, deschis, nu la modul meschin, si a inteles. astfel copilul a perceput totul ca pe ceva normal, privea orice poza ca pe ceva normal... iar in prezent aproape ca si-a indeplinit visul, mai are putin si termina medicina. :)

este foarte probabil sa fi cautat deja informatii... tocmai de aceea e bine s-o incurajezi sa te intrebe si pe tine. ai putea sparge gheata tocmai tu (pt ca inceputul e mai greu intotdeauna :) )... de exemplu, ce crezi despre...? hai sa vorbim despre...?

iti spun din proprie experienta... am avut mult de pierdut, la un moment dat, ca am fost informata gresit (in interes meschin, de sigur..) ... iar consecintele le suport chiar si acum, dupa cativa ani...

un lucru iti mai spun, pe care m-as bucura daca l-ai primi sincer si n-ai crede ca-l spun din aroganta: nu-i lasa pe altii sa-ti educe copilul. e o realitate care se intampla la cel putin 90% din copiii din intreaga lume. parintii o recunosc cu greu, insa cea mai mare influenta asupra copiilor si adolescentilor o au: mass-media (tv, reviste, net etc) + gasca de prieteni.

Noesis 03.05.2008 21:23:27

Un alt punct important este sa nu o minti. Este o greseala. Incearca sa ii spui adevarul pe cat poate sa inteleaga ea, fara detalii grafice, bineinteles, astea pot sa astepte, dar nu ii spune de barza, sau de alte minciuni de felul asta. Mai bine este sa stie adevarul, decat sa afle adevarul din alta parte si dupa aia sa creada ca tu ca parinte esti un mincinos in care nu poate sa aiba incredere ca ii vei spune intotdeauna adevarul intreg.

Incearca sa gasesti momente potrivite sa discuti lucrurile astea. Nu stiu cat de bine merge chestia cu "uite o carte cu un trup de femeie si unul de barbat, ai intrebari?" Pe mine m-ar fi intimidat astfel de abordare din senin.

CelMaiMarunt 03.05.2008 21:50:33

Va multumesc pentru bunavointa si efortul de a-mi raspunde. De mai mult timp voiam sa pun intrebarea, dar azi chiar m-am hotarat sa nu aman, deoarece tocmai a fost o stire in care aparea cuvantul "pedofil". Cred ca aici va fi mai greu cu explicatiile, cand va fi vorba de homosexualitate, pedofilie, etc ...

cristiboss56 03.05.2008 22:09:58

Citat:

În prealabil postat de CelMaiMarunt
Va multumesc pentru bunavointa si efortul de a-mi raspunde. De mai mult timp voiam sa pun intrebarea, dar azi chiar m-am hotarat sa nu aman, deoarece tocmai a fost o stire in care aparea cuvantul "pedofil". Cred ca aici va fi mai greu cu explicatiile, cand va fi vorba de homosexualitate, pedofilie, etc ...

Si despre anomliile sexuale trebuie discutat, despre tot ce e potrivnic creatiei in acest domeniu. Trebuie invatat copilul in a se feri de rau, inclusiv de cei cazuti in patima homosecsualitatii, a pedofiliei. Sa-i invatam sa se protejeze in fata acestor pacate strigatoare la cer, sa se protejeze de cei ce poarta in ei samanta acestor patimi, acestor groaznice patimi.

Z.Lidia 03.05.2008 22:12:23

Eu as spune ca mai bine ii explici tu, ca parinte, decat sa afle de la altii, de la prieteni, de exemplu, sau de la televizor, ceva incomplet, si sa inteleaga gresit. Ii poti explica de sentimente, de iubire, de persoana potrivita, cu care totul decurge ca "de la sine", poti aminti de bolile cu transmitere sexuala, de rauvoitori, baieti sau pedofili, ca sa se poata feri mai bine.
Ii poti spune ca exista o varsta potrivita la care se intampla iubirea fizica, si ca pana atunci are nevoie de maturizare fizica-mai rapida, si psihica- mai tarzie. De responsabilitatea unei sarcini.
Ii poti spune sa aiba incredere sa te intrebe, daca aude ceva si nu intelege.
Dar, toate pe rand. Pana la maxim 10 ani e bine sa-i spui despre acea perioada lunara a femeilor, ca sa nu se sperie, cand se va intampla. Am avut o prietena care s-a speriat ingrozitor, a crezut ca moare, cand a vazut sange. Avea 9 ani si au crezut-o prea mica, sa afle.

AndreiB 04.05.2008 00:18:39

si astfel imi dau seama cit de frumoasa a fost copilaria. si ca aceasta perioada, odata trecuta, nu va mai reveni niciodata, sau doar pentru unii norocosi.

ory 04.05.2008 11:37:29

Tinerii ar trebui sa fie educati fata de aspectul sexual,de parinti in primul rand,inca de la varsta psihologica in care se stie ca acestia incep sa-si puna diverse intrebari pe aceasta tema.Fiindca tinerii nu doar se intreaba,ci si simt anumite functii hormonale pe care le detin,astfel ca ei trebuie sa aiba cunostinte despre ceea ce se intampla cu ei,despre ceea ce trebuie sa adopte in spirit moral si despre felul cum acest aspect trebuie tratat din punct de vedere individual dar si social.
Cand am avut prima data menstruatia la 14 ani si jumatate m-am speriat de moarte,habar nu aveam ce se-ntampla cu mine,pentru ca in familia mea aceste lucruri nu erau discutate,iar subiectele sexuale erau considerate subiecte tabu si nevrednice de explorat,dpdv teoretic.
Ei bine,eu am fost cazul fericit in care din necunostinta de cauza nu m-am avantat in tot felul de pericole cu aspecte sexuale,insa destui tineri invata din greseli,avantandu-se in acest hazard adolescentin care explodeaza de hormoni,unii ramanand chiar cu sechele;boli venerice,sarcini nedorite,chiuretaje soldate cu repercursiuni nedorite,etc.De aceia este necesara educatia sexuala in primul rand efectuata in familie,apoi in societate,in mediul didactic.Din pacate insa,multe mame,pentru ca pe mame se bazeaza in general aceasta educatie din familie,deci multe mame nu stiu nici pentru ele insele despre aceste actiuni de protejare sexuala,sau de abordare a sexualitatii timpurii,ca sa nu mai spunem de sfiala acestora,sau chiar de o oarecare asa zisa severitate in ingroparea acestui aspect considerat nociv fata de odraslele lor.
Cu cat li se ascund tinerilor aceste informatii despre sex,cu atat ei vor avea tendinta de a le explora,manati de o curiozitate si o dorinta nestavilita,si datorita faptului ca acesti tineri sunt imaturi,acestia vor gresi si vor lupta cu greu fata de consecintele actiunilor lor.Fiindca ei vor avea tendinta de-a cerceta acest subiect pe propria piele,cu propriul trup nestavilit de energie si dorinta.
Exista si materiale specifice,cu privire la debutul vietii sexuale,dar mai ales cu privire la intelegera acestui aspect si tratarea lui cu o maxima seriozitate,atat din punct de vedere fizic,cat si moral si spiritual,insa a nu se abuza de aceasta spiritualitate care uneori are tendinta de-a marginaliza si de-a ingropa acest subiect.

costel 05.05.2008 17:44:38

Nimeni nu poate nega importanta pe care o are parintele in informarea copilului si sub acest aspect. Dar, sa nu uitam si de adevaratele riscuri pe care le poate aduce o astfel de informare, atunci cand avem de-a face cu parinti care nu au inteles viata. Minunat ar fi sa avem peste tot, parinti care se hranesc cu viata si dau viata.

CelMaiMarunt 09.05.2008 14:46:26

Da, acesta este lucrul la care m-am gandit si eu, ca informarea va atrage dupa sine curiozitatea de a sti si mai exact cum stau lucrurile ... Trebuie explicate multe si cu foarte multa grija, ca sa nu fie intelese gresit. Cred ca cel mai greu le va fi de inteles de ce trebuie sa astepte pana la casatorie.

vsovi 09.05.2008 15:17:56

cand incepe mamona lumii asteia sa puna intrebari sau mamona aia batrana sa-tzi educe copilul atunci poate ca ar trebui sa shtii ca shi gandul la sex sau la propriul sex este pacat iar placerile shi gustul placut al florii ierbii simtzit cu simtzurile sufleteshti nu este ushor de scos din instinct adica narav defapt... dar imi aduc aminte de mine ca nu aveam nevoie de intrebari chiar in lipsa de informatzii, copii shtiu mai mult decat parintzii, deci ar fi bine sa-l lashi sa-tzi explice ala micu shi atunci te vei mira rau de tot.... shi te vei tangui shi mai rau daca vei avea conshtiintza curata ca itzi vei da seama ce nenorociri se abat aspupra copilashului tau....... parerea mea este formata dupa cum a spus sf Varsanufie shi Ioan care spunea ca tinerii incep o discutzie despre ceva shi pana la urma ajung la discutzia cu pricina deci de aceea spunea ca este bine de evitata pentru monahi intalnirile cu fete sau discutziile despre sau amintirea sau gandirea la..... deci ce traim noi din punct de vedere sexual shi medical este un fiasco total.... un fel de orgie imbracata in staniol shtiintzific ..... iar mamona nu iarta! ci scoate fii de-ai lui Frankenshtain :(??????

cozia 09.05.2008 15:45:18

Citat:

(8 ani)... Va rog sa imi spuneti ce considerati potrivit de spus unui copil, sau sa imi indicati resurse (preferabil pe net) in care pot gasi raspuns potrivit la aceasta intrebare.

Parerea mea este ca la aceasta virsta extrem de frageda sa-i spui cit mai putine si cu maaaaaaaari retineri, jena si sa dati impreuna cu sotia semne vadite ca este o mare rusine sa vorbiti de asa ceva. In nici un caz nu trebuie vorbit explicit despre acesti termeni tulburatori si intinatori ..iar de internet nici nu poate fi vorba

erzbet 09.05.2008 16:14:43

Citat:

În prealabil postat de cozia
Citat:

(8 ani)... Va rog sa imi spuneti ce considerati potrivit de spus unui copil, sau sa imi indicati resurse (preferabil pe net) in care pot gasi raspuns potrivit la aceasta intrebare.

Parerea mea este ca la aceasta virsta extrem de frageda sa-i spui cit mai putine si cu maaaaaaaari retineri, jena si sa dati impreuna cu sotia semne vadite ca este o mare rusine sa vorbiti de asa ceva. In nici un caz nu trebuie vorbit explicit despre acesti termeni tulburatori si intinatori ..iar de internet nici nu poate fi vorba

Da, si cand va avea prima menstruatie sa planga pe la prietene ca moare. Daca nu afla de la parinti,afla din alte parti. Mai bine sa i se explice de mica, si sa inteleaga ce se intampla cu ea si cu organismu ei mai tarziu. Comunicarea si sinceritatea il fac pe copil ca atunci cand are o problema, sa apeleze cu incredere la parinti, mai ales daca stie ca de acolo ii vine ajutorul si sustinerea. Jena, rusinea si pudoarea fortata nu vor starpi curiozitatea, ci o vor mari pe masura ce creste. Si revin, daca cele mai intime discutii au loc cu prietena cea mai buna si nu cu mama sau tata, e pacat. Sunt parinti care nu au idee ca fetele lor au facut avort(si asta din lipsa de comunicare si nestiinta).

cozia 09.05.2008 16:28:12

Citat:

În prealabil postat de erzbet
Da, si cand va avea prima menstruatie sa planga pe la prietene ca moare. Daca nu afla de la parinti,afla din alte parti. Mai bine sa i se explice de mica, si sa inteleaga ce se intampla cu ea si cu organismu ei mai tarziu.

Pina la prima menstruatie , ohoo, mai este. Erzbet, la 8 ani trebuie sa stie si sa faca cu precizie ce fac fetitele la 8 ani nu la 12 ani. Pentru noi adultii o diferenta de 4 ani nu conteaza, mai ales daca suntem blocati si refuzam sa mai "crestem" dar pentru fetite si baieti este o diferenta enorma.

Menstruatia o va observa CIND EA VA OBSERVA la mama, care cu delicatete ,ii va sugera ...in treacat, ca si ea odata va avea asa ceva. Si incet , incet, picatura cu picatura in timp... asa se acumuleaza aceste cunostinte, facind-o atenta la rusine.

Pentru copii nu exista MAI TIRZIU....acest concept de a informa copiii din "fasa" ca este bine de stiut pentru mai tirziu vine de la scolile de psihologie moderne care nu dau nici un rezultat ci din contra ne strica copiii. Daca dadeau rezultate S-AR FI VAZUT

Z.Lidia 09.05.2008 23:44:52

Citat:

În prealabil postat de cozia
Menstruatia o va observa CIND EA VA OBSERVA la mama, care cu delicatete ,ii va sugera ...in treacat, ca si ea odata va avea asa ceva. Si incet , incet, picatura cu picatura in timp... asa se acumuleaza aceste cunostinte, facind-o atenta la rusine.

Eu nu am observat la mama. Mi-a spus. In felul asta, nu m-am speriat. Am anuntat-o linistita pe mama evenimentul, la 12 ani.
Prietena mea, de care spuneam ca s-a speriat, nu mai avea mama. A fost crescuta de o bunica si de tatal ei.

cristiboss56 10.05.2008 12:51:32

Mare dreptate are ispita _ta. Astfel si Parintele Paul , ne spunea intr-o predica de a lui , ca parintii care au copii de peste 7 ani, sa-i aduca intai la spovedit si dupa aceea la impartasit, pentru ca, spunea Parintele, nici nu va da-ti seama cat pot sti copii la aceasta varsta si ce poate sa-i auda urechile la spovedanie, de la acesti copii.

iana 10.05.2008 12:58:13

Eu consider ca trebuie discutat cu ei absolut orice si in asa fel incat sa nu le fie rusine niciodata sa-si intrebe parintii ceva. De aflat oricum afla si este important de la cine si cum afla ceva. Deci de mici sa li se raspunda sincer la intrebari, in asa fel, incat sa inteleaga cat de cat ceva.

cristiboss56 10.05.2008 13:03:03

Citat:

În prealabil postat de iana
Eu consider ca trebuie discutat cu ei absolut orice si in asa fel incat sa nu le fie rusine niciodata sa-si intrebe parintii ceva. De aflat oricum afla si este important de la cine si cum afla ceva. Deci de mici sa li se raspunda sincer la intrebari, in asa fel, incat sa inteleaga cat de cat ceva.

Nu cat de cat ! Pentru ca jumatatiile de masura sunt extrem de periculoase in educatia sexuala si in educatie in general. Ori este, ori lipsteste cu desavarsire !

iana 10.05.2008 13:28:05

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56
Citat:

În prealabil postat de iana

Nu cat de cat ! Pentru ca jumatatiile de masura sunt extrem de periculoase in educatia sexuala si in educatie in general. Ori este, ori lipsteste cu desavarsire !

"cat de cat", adica la nivelul lor de intelegere, nu te apuci sa explici mecanisme.

tigerAvalo9 10.05.2008 16:08:42

majoritatea tinerilor daca le vorbesti despre asta se amuza si fac ca toti ,,nebunii':D
mai ales la scoala

dragomirna 10.05.2008 18:15:39

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9
majoritatea tinerilor daca le vorbesti despre asta se amuza si fac ca toti ,,nebunii':D
mai ales la scoala

...pentru ca cei mai multi au cazut si cad in continuare mai mult decat cu gandul sau cu inima, si fie le este rusine sa isi recunoasca greseala fie deja au luat-o pe o cale prin care incurajeaza pacatul, si nu mai stiu isi cunoasca durerea si sa accepte adevarul suferintei lor... Chiar ca vine sfarsitul, si mascat atat de bine... Intrebarea nu e cat ne mai suporta Dumnezeu, ci oare cum ne vom mantui noi daca alegem pacatul ca firescul lucrurilor...

dragomirna 10.05.2008 18:16:25

nu mai stiu sa isi*

moro.d 10.05.2008 19:29:10

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56
Mare dreptate are ispita _ta. Astfel si Parintele Paul , ne spunea intr-o predica de a lui , ca parintii care au copii de peste 7 ani, sa-i aduca intai la spovedit si dupa aceea la impartasit, pentru ca, spunea Parintele, nici nu va da-ti seama cat pot sti copii la aceasta varsta si ce poate sa-i auda urechile la spovedanie, de la acesti copii.

pai sa stii :)
eu una am ajuns sa vorbesc cu pr duhovnic mai multe chestii si mai intime decat cu mama... de fapt, cu mama nu prea vb... si nici macar cu prietenele. am ajuns sa-i spun niste lucruri pe care n-am crezut ca le voi spune vreodata cuiva, oricat de mare incredere as avea in respectivul. si totusi le-am spus. si pt asta il iubesc enorm, stie cum sa ma traga de limba... si de fiecare data ma simt eliberata.

bine a zis pr Paul (nu-l cunosc)... duceti-va copilul la spovedanie. pe langa faptul ca ii ajuta pe ei din punct de vedere duhovnicesc, va ajuta si pe dvs daca sunteti un parinte care se fastaceste atunci cand trebuie sa vb deschis cu propriul copil.

va mai spun un "secret"... daca-l pot numi asa...
nu stiu la baieti cum e, dar la fete, in momentul in care primeste o propunere indecenta, singura chestie care le mai poate salva din fata ispitei este gandul ca va trebui sa-i marturiseasca aceasta duhovnicului, teama de acesta o va salva. credeti-ma, teama de parinti este foarte mica! din simplul motiv ca pe dvs va poate minti... asa cum a facut-o si cu alte ocazii... si pt ca, oricum, aveti incredere deplina ea... sunteti convinsi ca este o fiinta curata si inocenta si n-are cum sa cedeze ispitelor.

priviti societatea de azi... cati parinti isi mai duc progenitura la spovedanie? si cati ii pierd din mana inca de la o varsta frageda? aici se vede ne/lucrarea Duhului Sfant...

veilur 10.05.2008 20:25:01

Citat:

În prealabil postat de ispita_ta
nu stiu la baieti cum e, dar la fete, in momentul in care primeste o propunere indecenta, singura chestie care le mai poate salva din fata ispitei este gandul ca va trebui sa-i marturiseasca aceasta duhovnicului, teama de acesta o va salva.

Cand imi vin "idei", ma gandesc ca ma vede Dumnezeu, si cu ajutor de la El nadajduiesc ca am sa trec peste ispita fara sa pacatuiesc.

veilur 10.05.2008 20:30:17

Eu nu prea am discutat cu ai mei despre treaba asta ca imi era rusine, dar de pe la 12 ani am inceput sa ma documentez singur si mai rau mi-am facut ??? Asa ca parinti aveti grija ce mocnesc copii vostri prin camerele lor, ca ei in ascuns fac multe si nu spun. Era o zicala: "Ochiul, cate vede si nu spune!"

Z.Lidia 11.05.2008 14:56:26

Cand eram mica (aveam pana in 10 ani), insistam sa dorm cu verii mei, asa cum dormeam cu verisoara, nu intelegeam de ce nu ma lasa. Chiar am reusit, de vreo 2 ori, sa dormim in acelasi pat, sub supraveghere. Iar daca ai mei m-ar fi trimis in tabara, de exemplu, si un baiat mi-ar fi propus sa dorm cu el, eram destul de naiva sa accept. Sau daca altul ar fi zis: vino pe la mine, prin apartament, poate ca as fi acceptat. Ma bucur ca am aflat niste lucruri la timp. Eram extrem de vulnerabila.
Se intampla atatea lucruri in lumea asta, ati auzit de fetita violata si ucisa de vecinul ei mai mare. Daca am trai in lumea perfecta care merge la biserica, se spovedeste si ii pasa de ceilalti, ne-am permite sa ne crestem copiii in liniste.

tigerAvalo9 11.05.2008 16:22:51

:angry:cu cat trec anii cu atat mamele sunt tot mai tinere,am vazut o copila de 12 ani ca nascuse sau facuse avort:angry:

Traditie 11.05.2008 19:14:10

Citat:

Sper ca nu e o problema ca postez in aceasta zona cu generalitati. Daca exista o diviziune mai potrivita pentru mesajul meu, va rog sa mi-o indicati. Chiar ma intreb daca nu ar fi de folos o subdiviziune care sa se refere in general la educatia copiilor.

Ma astept ca in cel mai scurt timp, fetita mea cea mare (8 ani) sa ne puna intrebari despre sexualitate. Ba chiar ma intreb daca n-a cautat deja in dictionar unii termeni legati de asta. Ce ar trebui sa stie un crestin despre sexualitate, cred ca stiu destul de bine, dar ma intreb daca este potrivit sa ii spun unui copil atat de mic.
Va rog sa imi spuneti ce considerati potrivit de spus unui copil, sau sa imi indicati resurse (preferabil pe net) in care pot gasi raspuns potrivit la aceasta intrebare.

Sexualitatea e ceva lipsit de importanta, omul deplin e asexuat asa ca nu-i vorbi despre sexualitate ca despre ceva adevarat sau important ci ca despre o deviatie.

tigerAvalo9 11.05.2008 21:21:29

Citat:

În prealabil postat de Traditie
Citat:

Sexualitatea e ceva lipsit de importanta, omul deplin e asexuat asa ca nu-i vorbi despre sexualitate ca despre ceva adevarat sau important ci ca despre o deviatie.

da,dar daca nu ar fi ea noi nu am mai fi acum si planeta ar fi cu 2-3 oameni!
totusi fiecare om trebuie sa cunoasca de la varste fragede riscurile ,ce e bine ce e nu,sa inteleaga ca nu ajunga la o varsta de 16 ani sa faca avort,sau sa fie insarcinata fara sa vrea etc

Dia20_diana 11.05.2008 21:42:25

Cred ca primul pas este ca parintii sa castige increderea copiilor, sa ii faca sa inteleaga ca ei pot apela la ei, fara nicio rusine, fara sa le fie frica ca o sa fie certati sau judecati. Din moment ce increderea este castigata drumul este simplu, si parintelui ii este usor sa atinga unele subiecte mai rusinoase cu copilul, dar si copilul simte ca poate cere ajutorul parintilor. De cele mai multe ori adolescentii prefera sa ceara sfaturi de la cei de varsta lor, lucru complet nepotrivit, deoarece un adolescent nu ii poate da un sfat matur unui alt adolescent. De ce se intampla asta? Pentru ca copilul/adolescentul vede in parinte o persoana care il va certa sau il va pedepsi si atunci bineinteles ca va prefera sa discute cu cei de varsta lui, care trece prin aceesi situatie ca si el.

dar aici nu vorbesc ca si un parinte, ci ca si un copil :)

cozia 11.05.2008 21:54:44

Citat:

În prealabil postat de ispita_ta
sincer, voi la ce varsta ati aflat cum se concepe un copil? "cum se face un copil?" e deja fumata si rasfumata pt ele... e de domeniul trecutului.

Eu am aflat prin clasa a 5-a-a 6-a iar termenul concacrat...de bulangiu folosit asa de des de tineret de abia pe la 16 ani cind am aflat IN SFIRSIT ca coincide cu homosexual, si tot pe atunci definitia termenului masturbare... si nu-mi pare rau ca fac parte din domeniul trecutului, dar deh, urmam scolile socialismului cel fara de Dumnezeu care chipurile ne-a slutit sufleteste fizic si moral.

Programa scolara impreuna cu toata societatea avea alte priorotati pe atunci nu ca scolile si guvernele de acum care mina-n mina mascat promoveaza fara rusine depravarea copiilor nostri.

Hristos care a prevazut aceste vremuri ne-a si avertizat in privinta celor care lucreaza depravarea "in acesti micuti"...in curind si vor blestema zilele ca s-au nascut pe acest pamint.

cozia 11.05.2008 22:04:11

deci sa avem grija sa nu cumva sa lucram faradelege, mai ales cea mascata sub forma de actiune "umanitara" ...ca vom fi pusi pe jar, Fereasca Dumnezeu!... sa cercetam cu atentie cu ce ne ocupam ce scoatem pe gura si ce promovam in fata copiilor chiar fara sa ne dam seama

Am vazut mame si tati care fugeau cu baietii la coafor, DIN PROPRIE INITIATIVA deptru a le face baietilor suvite sau sa le puna cercei in buze si-n urechi

alin.laurentiu 11.05.2008 22:04:18

Draga Cozia asta crezi tu ca e diferenta intre cele doua generatii? Cam grav, daca tu cu atata usurinta acuzi un mare grup de persoane din care nu faci parte, din care eu fac parte, chiar daca nu mai sunt in liceu, dar cred ca nu e corect sa faci asta. Nu te gandesti ca asa zisa depravare promovata de stat acuma e o unda a sistemului socialist? Atat de idiot, fara logica si fara traire.

Traditie 11.05.2008 22:09:37

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9
da,dar daca nu ar fi ea noi nu am mai fi acum si planeta ar fi cu 2-3 oameni!
totusi fiecare om trebuie sa cunoasca de la varste fragede riscurile ,ce e bine ce e nu,sa inteleaga ca nu ajunga la o varsta de 16 ani sa faca avort,sau sa fie insarcinata fara sa vrea etc

Dumnezeu poate sa faca oameni si din pietre, nu spermatozoizii sunt cei care dau nastere.

Nu te gandesti ca asa zisa depravare promovata de stat acuma e o unda a sistemului socialist? Atat de idiot, fara logica si fara traire.

Nu e rezultatul socialismului, sunt de aceeasi parere cu Cozia, socialismul a avut un rol conservant benefic, fara socialism am fi fost ca grecii, toropiti de consumerism.

cozia 11.05.2008 22:20:38

Citat:

În prealabil postat de alin.laurentiu
Nu te gandesti ca asa zisa depravare promovata de stat acuma e o unda a sistemului socialist? Atat de idiot, fara logica si fara traire.

Draga Alin, te rog crede-ma ca nu este asa. Am studiat mult timp acest fenomen, din INTERIOR, cum se spune, din occident, unde nu a existat socialism...

Cercurile mediatice( cei care stiu adevarul si scriu editoriale mincinoase) PROFITA DIN PLIN de ignoranta tinerei generatii care habar nu are cum a fost atunci(vorbind strict din punctul asta de vedere) si deci tot ce se vintura ca "noutate educationala NECESARA" si nu pica prea bine cu publicul ca este vadit prea perversa,...imediat gasesc TAP ISPASITOR, adica societatea dinainte de 89...

Pina si scrierile cu teme teologice-filozofice scrise de tineri absolventi ale facultatilor de litere, etc, sunt imbibate cu aceasta eroare grava de gindire si intelegere...insa din nou nu este vina lor ca nu stiu, insa ESTE vina lor ca distribuie si altora genul asta de gindire ciuntita. Cind nu inteleg ceva stau in banca mea nu trimbitez si scriu carti.

veilur 11.05.2008 22:57:43

Citat:

În prealabil postat de Traditie

Dumnezeu poate sa faca oameni si din pietre, nu spermatozoizii sunt cei care dau nastere.

De acord cu tine, din moment ce Fecioara Maria a nascut fara interventie barbatului, dar uite ca pentru noi pacatosii tot metoda clasica a ramas valabila.
Si apoi eu nu stiu cat de bine este ca un parinte sa inceapa sa ii vorbeasca unui copil de 8-10 ani despre sexualitate, pentru ca cel mic se va rusina si ii va fi greu sa vorbeasca despre asta, ori altii or fi mai indrazneti si nu stiam eu? :dozingoff:

ancah 11.05.2008 23:03:07

CelMaiMarunt: cuvantul "pedofil"

Cred ca inainte de a speria copii cu pedofilia, ar trebui sa li se spuna sa nu stea de vorba cu oameni straini, sa nu primeasca cadouri de la ei si sa nu raspunda invitatiilor lor, oricat de imbietoare ar fi ele; sa nu se urce in masini straine, sa nu creada ce le spun sau promit acestia.
Mai bine e ca copiii sa fie avertizati, nu speriati. Sunt destule filme artistice cu rapiri de persoane; acestea pot servi ca meterial didactic; dar cred ca nu trebuie grabita explicarea cuvantului "pedofil" inainte de vreme, mai ales daca la gradinita sunt de obicei educatoare. O afirmatie neinteleasa din partea adultilor poate dainui in capul copilului multa vreme, ar fi pacat sa vreti sa aparati copilul dandu-i explicatii, care mai mult ii vor starni curiozitatea, in loc sa-i apere. Parerea mea. Dar cat este de raspandit fenomenul in Romania?
Din cate am aflat din presa, de multe ori pedofilul este chiar tatal copilului. Recenta dezvaluire din Austria este numai un caz din multele.
Depravarea vine din ignorarea lui Dumnezeu. Oamenii si-au facut legile lor, care le permit orice si nu mai au nevoie de Tatal ceresc, considerant credinta o prostie. E dezastru ce urmari are aceasta atitudine.

ancah 11.05.2008 23:24:09

ispita_ta: va mai spun un "secret"... daca-l pot numi asa...

Acum nu mai e secret si iti multumesc ca ni l-ai spus. Nu m-am gandit la acest aspect.
As mai adauga, ca sunt si copii foarte timizi, care pur si simplu paralizeaza in situatii neplacute; nu au capacitatea de a se apara. Cu acestia ar trebui vorbit si trebuie realmente "descusuti", pentru ca parintele sa stie ce lucruri neplacute au lasat o umbra asupra copilului lor.

veilur :sa ii vorbeasca unui copil de 8-10 ani despre sexualitate, pentru ca cel mic se va rusina"

Poate nici nu va pricepe... Si apoi de ce sa le rapim prematur copilaria ?!?
In loc de prea multe amanunte, mai bine ii da indicatiile necesare, impreuna cu promisiunea, ca in clasa... ii va spune mai mult. Daca copilul se simte iubit de parintele sau, va lua de bun ceea ce acesta ii va spune; iar tatal sau mama vor putea doza informatiile in detaliu pe masura ce creste copilul.

cristiboss56 11.05.2008 23:28:26

Esti prea blanda Anca ! Oamenii nu si-au facut proprile lor legi, ci au cautat patima cu tot dinadinsul, s-au mocirlit cu buna stiinta, s-au smintit premeditat. Ne complacem intr un fel sau altul cu totii in situatia asta, vazandu-ne ,cu mult egoism, doar de particica noastra. Ce-i mult mai dureros ca solidaritatea oamenilor este intru cele pieritoare, intru cele de jos , ce ne situeaza in multe cazuri, sub dobitoace.

alin.laurentiu 12.05.2008 23:32:48

Tocmai azi am vazut in metrou 3 pustoaice. Nu cred ca aveau mai mult de 15 ani care citeau cu pofta dintr-o revista de adulti destinata barbatilor. M-am simtit eu ciudat, dar care e pana la urma problema? Faptul ca se vand astfel de reviste? Sau ca parintii se simt prea rusinati in a le prezenta probleme care sunt normale la o astfel de varsta. Mi se pare absurd sa judeci un adolescent ca e atras de astfel de subiecte, sau ca vrea afle cat mai multe. Pana la urma ce e interzis e cel mai cautat. E de la Adam si Eva. Uite prin ce incercam noi sa vorbim noi aici e problema...
Daca tinerii, printre care ma numar si eu, ar sti mai multe privind sexualitate, mai multe despre organismul lor, organism lasat de Dumnezeu sa se comporte astfel la varsta asta, daca ar sti mai multe despre boli, despre riscuri poate asa am diminua si numarul de avorturi si de bolnavi de SIDA sau alte boli genitale, poate nu ar ajunge fete de 14-15 ani mame, poate nu ar ajunge parintii sa-si violeze copii si tot asa.
A condamna normalitatea inseamna pentru mine a cenzura realitatea. Pana la urma ce folos are sa nu facem nimic si sa ne plangem ca vai ce nashpa e!

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:06:53.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.