Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Preotul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5012)
-   -   Criticat de preot (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2981)

cozia 15.01.2008 03:39:59

Lamuriti-ma si pe mine cum sa inteleg critica PUBLICA adusa de catre un preot unor enoriasi care nu au contribuit cit SE VEDEA CA AR FI PUTUT CONTRIBUI cind a venit cu Boboteaza. Eu unul am ramas inmarmurit.
Lamuriti-ma va rog ce spun canoanele

mirelat 15.01.2008 05:58:49

dar ce importanta are, andrei, ce spun canoanele, ca doar n-o sa ne apucam noi sa ii judecam pe preoti... daca insa respectivul este si preot-duhovnic poate ca nu ar strica sa se discute aceasta problema la spovedanie.

cristiboss56 15.01.2008 10:16:43

Citat:

În prealabil postat de cozia
Lamuriti-ma si pe mine cum sa inteleg critica PUBLICA adusa de catre un preot unor enoriasi care nu au contribuit cit SE VEDEA CA AR FI PUTUT CONTRIBUI cind a venit cu Boboteaza. Eu unul am ramas inmarmurit.

Iertare, dar te rog daca se poate date mai concrete si mai explicite, pentru a nu judeca in lipsa lor si a nu denigra fara temei si acoperire. Totusi daca e vorba de ajutorul dat de noi Bisericilor, acesta este de folos, intorcandu-se in beneficiul nostru si a generatiilor viitoare. Intretinerea, repararea si dotarea Bisericilor e o treaba anevoioasa si extrem de costisitoare.

cozia 15.01.2008 22:21:05

Asa este Cristi insa eu nu judecam ci voiam sa scot la iveala o mare neintelegere si ratacire a noastra a tuturor( am scris la "secte" despre asta), oricum... sa consideram subiectul incheiat si rog pe Adrian sa-l stearga.

...adica este o inconstienta si o ratacire sa faci milostenie din datorii. Inainte cind lumea era cit de cit mai REALA datornicii erau aruncati in temnita si pe buna dreptate, astfel "ajutindu-i" , dindu-le un impuls sa-si revina din patimi si probleme care-i faceau sa se imprumute fara acoperire...in schimb in ziua de azi traiesc toata viata intr-o iluzie ca au...si mai sunt si pusi sa doneze...adica sa se afunde si mai mult in Iad!!!!!!!

cristiboss56 15.01.2008 22:35:11

Citat:

Asa este Cristi insa eu nu judecam ci voiam sa scot la iveala o mare neintelegere si ratacire a noastra a tuturor( am scris la "secte" despre asta), oricum... sa consideram subiectul incheiat si rog pe Adrian sa-l stearga.

...adica este o inconstienta si o ratacire sa faci milostenie din datorii. Inainte cind lumea era cit de cit mai REALA datornicii erau aruncati in temnita si pe buna dreptate, astfel "ajutindu-i" , dindu-le un impuls sa-si revina din patimi si probleme care-i faceau sa se imprumute fara acoperire...in schimb in ziua de azi traiesc toata viata intr-o iluzie ca au...si mai sunt si pusi sa doneze...adica sa se afunde si mai mult in Iad!!!!!!!

In sensul asta, da ai dreptate. Iertare !

Negroponte 16.01.2008 00:29:26

:)Preotul trebuie sa se multumeasca cu ce primeste potrivit spuselor:"In dar ati luat in dar sa dati"Mustrarea trebuie folosita cu precautie si doar pentru pacate si nu pentru bani.Sa ne rugam si pentru acestia sa-i intelepteasca Dumnezeu.Doamne ajuta!

ancah 16.01.2008 18:19:03

cozia: si mai sunt si pusi sa doneze...adica sa se afunde si mai mult in Iad!!!!!!!

Iti dau dreptate, cozia, daca te referi la magazinele, care cu multele lor oferte avantajoase iti baga mana realmente in buzunar, facandu-te dator pe vecie.
Daca despre asta e vorba, adica de propria iresponsabilitate si dorinta de a le avea pe toate, peste puterea financiara personala, atunci iarasi iti dau dreptate, caci trebuie sa ne limitam la ce avem. Sunt multi, care ajunsi insituatia de a nu mai fi solvabili, pentru ca nu s-au putut stapani, au ajuns sa-si ia viata. Deci masura in toate.

Totusi nu am auzit de nimeni, care a ajuns la faliment, sau si-a luat viata ca a dat o milostenie.

ory 16.01.2008 20:10:16

Sa fim sinceri cu noi insine.pentru toate prostiile dam banii,mai ales in aceasta goana a shopingului,dar pentru preot ne gandim ceva mai bine,cat sa-i dam,daca merita atata,etc...de parca spiritualitatea nu ar aduce beneficii,nu palpabile concret.Cunosc astfel de persoane care,pe considerentul ca preotul este slujitorul Domnului supus smereniei,ei trebuie sa-i i-a in bataie de joc cu cativa leuti,sub pretextul ca nu au "posibilitati"....nu pentru astfel de servicii.Preotul este om,este cetatean si consumator ca noi toti,iar biserica aceia trebuie administrata...nu doar cu Duhul Sfant.
Se stie ca sunt si preoti lacomi care fac sminteala,insa acestia sunt mai rar intalniti,si este adevarat ca ne apuca indignarea la criticele parintelui spiritual.Poate ca in unele cazuri aceasta este justificata,dar in general,noi trebuie ,practic sa ne punem deoparte bani pentru sarbatorile ce se sfintesc,ca doar nu sunt in fiecare zi,si deci nu trebuie sa avem scuze in ceea ce priveste aspectul financiar vis-a-vi de traditiile noastre crestinesti...caci nu sunt decat pretexte.
Preotul,in speta,cunoaste foarte bine cazurile de familii cu probleme financiare,si deci nu cred ca le-ar defaima pe acestea,ci mai degraba pe cele "rauvoitoare"in conceptia lui,chiar daca defaimarea nu trebuie sa fie specifica preotului...sa-i spunem mustrare,o mustrare care vindeca,pana la urma.

cristiboss56 16.01.2008 20:31:30

Asa e Ory, daca nu intra mai tare Parintele in mine si nu ma mustra si acum eram cu tigara in gura. E buna si o mica sapuneala,de la caz la caz.

mirelat 16.01.2008 21:00:30

vad ca milostenia cam este confundata cu "a lua banii cu japca"... adica multi judeca de genul "daca mie mi se pare ca ai bani (multi)atunci trebuie sa imi dai (mult), mai ales ca zici ca esti crestin!"

adevarul este ca ma surprinde ca un preot care traieste in Occident este atat de superficial in privinta "averilor" care se vad. Poate ca omul acela a cumparat respectivele "averi" cu multa vreme in urma, facand mortgage-uri peste mortgage-uri la banci, ca fara ele aici nu prea ajungi sa cumperi nimic consistent.

mirelat 16.01.2008 21:02:21

Citat:

În prealabil postat de Negroponte
:)Preotul trebuie sa se multumeasca cu ce primeste potrivit spuselor:"In dar ati luat in dar sa dati"Mustrarea trebuie folosita cu precautie si doar pentru pacate si nu pentru bani.Sa ne rugam si pentru acestia sa-i intelepteasca Dumnezeu.Doamne ajuta!

:) dar iata un preot din Romania care intelege mult mai bine situatia discutata.

urzicuta 16.01.2008 21:29:20

..nu e singurul care intelege:) din fericire...

moro.d 17.01.2008 16:04:17

sunt preoti si preoti...
parintii care vin la mine nu primesc daruri decat daca ma rog de ei... :)
si nici salariu n-au, saracii..

C-tin 17.01.2008 17:28:25

Citat:

va testat si Dumnezeu un pic aici, ca sa vada daca va judecati preotul!
cati or fi trecut testulasta ?:)

ancah 17.01.2008 18:37:01

Citat:

În prealabil postat de mirelat
vad ca milostenia cam este confundata cu "a lua banii cu japca"... adica multi judeca de genul "daca mie mi se pare ca ai bani (multi)atunci trebuie sa imi dai (mult), mai ales ca zici ca esti crestin!"

adevarul este ca ma surprinde ca un preot care traieste in Occident este atat de superficial in privinta "averilor" care se vad. Poate ca omul acela a cumparat respectivele "averi" cu multa vreme in urma, facand mortgage-uri peste mortgage-uri la banci, ca fara ele aici nu prea ajungi sa cumperi nimic consistent.

Daca stiti preoti care "iau bani cu japca", dupa cum se spune, spuneti-ne si noua. Una e sa presupunem, ca mine, caci mie nu mi s-a intamplat, si alta sa vorbim din experienta.

urzicuta 17.01.2008 19:38:58

ASA ESTE Anca,spuneti concret,numiti-i cine sunt acei preoti pentru a fi ocoliti.Sa nu improscam cu noroi,sunt preoti care dau bani,dau haine,dau mancare saracilor despre acestia nu se spune nimic,macar o vorba buna ati primit de la un preot nu aveti nici un cuvant de multumire de la nici unul?Numiti-i si pe unii si pe altii ca sa-i stim,sa nu-i mai bagam in aceeasi oala,nu e cinstit!

mirelat 17.01.2008 20:33:13

de curiozitate, anca:
1. la voi in Suedia vine preotul sa va sfinteasca casa de Boboteza?
2. daca da, ti s-a intamplat sa ii dai sa zicem 50 euro si el sa se uite cam ciudat, fiindca astepta mai mult?!

eea 17.01.2008 20:38:23

50 de euro si nu a fost multumit?.păi sa vina in romania,intr-un sat si sa vada atunci cand ii da o babuta 1 LEU (fara nici o exagerare)sa vedem ce-ar face....oricum sa-l iertam...ca poate noi suntem mai pacatosi ca el......

mirelat 17.01.2008 20:40:56

Citat:

În prealabil postat de eea
oricum sa-l iertam...ca poate noi suntem mai pacatosi ca el......

asa este, eea, era doar un studiu de caz ptr ca multi se fac ca nu pricep despre ce e vorba pe topicul acesta.

ancah 17.01.2008 21:17:48

Citat:

În prealabil postat de mirelat
de curiozitate, anca:
1. la voi in Suedia vine preotul sa va sfinteasca casa de Boboteza?
2. daca da, ti s-a intamplat sa ii dai sa zicem 50 euro si el sa se uite cam ciudat, fiindca astepta mai mult?!

Preotul nostru nu vine de Boboteaza la sfintit case, desi tare mi-as dori. Dar preotul nostru multumeste pentru orice suma,; nu l-am vazut niciodata manifestandu-si nemultumirea.
Cand dam bani preotilor, trebuie sa ne gandim si la drumul pe care il are de parcurs, avand in vedere distantele mari, mai ales in SUA, dar si in Scandinavia, unde are de mers dintr-o tara intr-alta; podul sau feribotul costa, la fel si timpul folosit pentru a ajunge la o casa sau alta. Poate ca nu-i ia prea mult timp sa spuna rugaciunile si sa stropeasca cu agheazma, dar sa ne gandim si la drumul pe care l-a facut si retur.
Dealtfel 50€ mi se pare o suma acceptabila...

cozia 17.01.2008 21:49:58

Postez aceasta nu pentru judecata ci intru indreptare, mai ales a mea si poate cu Mila lui Dumnezeu si a altora

"Traim deja, se pare, zorii acelor timpuri proorocite de Sfantul Lavrentie de la Cernigov: “Vine timpul, și nu e departe când foarte multe biserici și mănăstiri se vor deschide în slujba Domnului și se vor repara, le vor reface nu numai pe dinăuntru ci și pe dinafară. Vor auri și acoperișurile atât ale bisericilor, cât și ale clopotnițelor, dar preoțimea nu va lucra la sufletul credinciosului ci numai la cărămizile lui Faraon. Preotul nu va mai face și misiune. Când vor termina lucrările nu se vor putea bucura de slujbe duhovnicești în ele că va veni vremea împărăției lui antihrist și el va fi pus împărat“.

eea 18.01.2008 17:55:20

cozia ceea ce ai scris tu ma duce cu gandul la vorebele pr cleopa care intrebat fiind despre ce va fi in viitor a spus :,,ziduri,ziduri"....

cozia 26.01.2008 21:29:29

Eu cred ca foarte multe anomalii apar si din faptul ca acest pasaj din Mat 6:33 nu este inteles cum trebuie:

Cautati..." mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui si toate aceste lucruri va vor fi date pe deasupra"

As ruga pe un preot sa ne explice ce inseamna "aceste lucruri"

Multumesc si iertati

mirelat 26.01.2008 23:43:34

hai, mai andrei, ai avut parerea avizata a unui f. bun preot, acum de ce sa mai rasucim cutitul in rana?!

cozia 27.01.2008 01:02:05

Iertati daca asa s-a inteles

dorstor 28.01.2008 23:00:44

As vrea sa comentez putin:Nu este admis ca un preot sa critice public o persoana pentru ca nu i-dat de Boboteaza cat ar fi dorit acel preot.Mersul pe la casele enoriasilor inaintea unor sarbatori este un obicei nu un act de cult(deci facultativ).Din pacate multe nu le fac unii preoti cum trebuie dar sunt si destui preoti care stiu cum sa se poarte.In cazul mentionat trebuie sesizat arhiereul de care depinde acel preot pentru a lua masurile disciplinare cuvenite.Eu ma consider un canonist si ca atare tratez diferite aspecte cultice in raport cu hotaririle sfitilor apostoli si a celor sapte soboare eumenice.

sofian18 23.03.2008 23:10:44

Fratilor lasati-i in pace pe preoti si nu-i mai judecati ca are cine iar pe de alta parte va pierdeti si mintuirea.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:34:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.