Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Botezul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5017)
-   -   PAREREA VOASTRA ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2979)

cristiboss56 14.01.2008 11:25:58

In urma cu 24 de ore, la Capela Sixtina, Papa a botezat colectiv 13 prunci ai unor angajati ai Vaticanului. El a stropit crestetul copiilor, a spus trei cuvinte si cam atat. Pentru cei care au vizionat secventa si nu numai, intrebarea este :se poate considera ceea ce a facut Papa, un botez crestin ?

MARIUS_DANIEL 14.01.2008 12:09:33

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56
In urma cu 24 de ore, la Capela Sixtina, Papa a botezat colectiv 13 prunci ai unor angajati ai Vaticanului. El a stropit crestetul copiilor, a spus trei cuvinte si cam atat. Pentru cei care au vizionat secventa si nu numai, intrebarea este :se poate considera ceea ce a facut Papa, un botez crestin ?

Bineinteles ca nu,mai ales ca e facut de un eretic,deci nu e valid oricum.Nu stiu daca ati vazut,dar eu am vazut la tv preoti ortodocsi ce nu botezau corect pruncul,prin trei afundari,ci il puneau in picioare in cristelnita si apoi il udau cu apa pe cap de trei ori.

Noesis 14.01.2008 15:27:44

Citat:

Eu zic ca da.Nu cred ca conteaza atat de mult ritualul in sine. Copilasul nu o sa devina un crestin mai mare cu cat mai multe rugaciuni i se spun la botez. Important ca a fost botezat in numele Sfintei Treimi.

Marius_daniel BOR recunoaste botezul catolic ca fiind valid. In cazul asta tu te faci vinovat de neascultare si erezie. Atentie.

seminaristul 14.01.2008 16:57:29

ma abtin...

MARIUS_DANIEL 14.01.2008 17:23:41

Citat:

În prealabil postat de Noesis
Citat:

Eu zic ca da.Nu cred ca conteaza atat de mult ritualul in sine. Copilasul nu o sa devina un crestin mai mare cu cat mai multe rugaciuni i se spun la botez. Important ca a fost botezat in numele Sfintei Treimi.

Marius_daniel BOR recunoaste botezul catolic ca fiind valid. In cazul asta tu te faci vinovat de neascultare si erezie. Atentie.

B.O.R. recunoaste multe prostii,ceea ce o face schismatica si eretica.

georgeval 14.01.2008 17:26:36

Citat:

Despre validitatea Botezului se poate discuta dogmatic, liturgic, canonic, etc.
In primul rand, dogmatic botezul ortodox are consecinte ontologice ptr ca si pacatul stramosec a avut consecinte ontologice.

vsovi 14.01.2008 17:29:35

Citat:

În prealabil postat de MARIUS_DANIEL
Citat:

Citat:

Buei tu nu mai termini cu lovit la BOR? poi daca shtii pe cineva eretic, ia du-te dumneata shi stai de vorba cu el, intai intre patru ochi, apoi cu inca cineva, shi asha mai departe shi convinge-l shi nu mai tot itzi permite sa faci pe grozavul de cum le zici dumneata la ashtia din BOR care nu vor sa te asculte cat de eretici sunt ei fatza de "altzii"..... Las-o balta cu blamarea ierarhilor pentru arhiconii schismatici din vazduh.... ca am obosit.

MARIUS_DANIEL 14.01.2008 17:32:54

B.O.R. recunoaste si preotia anglicana,cea ce nici catolicii nu o recunosc,deci suntem mai eretici decat ereticii.

alynnna 14.01.2008 18:11:17

O topic inutil pentru un om ce aspira spre asceza:D:D
E problema lor! A noastra e sa ne vedem pacatele noastre ortodoxe.:cool: Mi se pare o impertinenta sa intri in ograda altuia sa faci curatenie:|

cristiboss56 14.01.2008 20:44:51

Citat:

În prealabil postat de alynnna
O topic inutil pentru un om ce aspira spre asceza:D:D
E problema lor! A noastra e sa ne vedem pacatele noastre ortodoxe.:cool: Mi se pare o impertinenta sa intri in ograda altuia sa faci curatenie:|

alinnna draga, nu cred ca e vorba de bagat nasul unde nu trebuie. Pur si simplu mie, cel putin mi s-a parut ridicol cum s-au "botezat "pe banda 13 prunci in 5 minute si nu ar fi timpul ci modul. Crede-ma ca nici o religie nu o iau in deradere sau mai stiu eu ce , ci o respect si ii respect pe cei ce o practica. Nicicand nu fac altuia ce nu mi-ar place mie, cu exceptia celor hulitori de Dumnezeu si ateilor, in fata carora imi ies din pepeni, din pacate.

moro.d 14.01.2008 21:18:55

imi plac la nebunie raspunsurile lui Daniel.. scurte si cuprinzatoare. :D

Noesis 14.01.2008 22:48:25

Citat:

În prealabil postat de ispita_ta

...dar neconvingatoare. :D

mirelat 15.01.2008 05:38:29

:) mie imi plac raspusurile lui cristi, care nu se lasa antrenat in roata misto-urilor unor forumisti mai imberbi

sofiaiuga 15.01.2008 16:43:51

botezul corect dupa canoanele ortodoxe,INDIFERENT CA SE PRACTICA SAU NU ,CORECT DE ORTODOCSI chiar,este PRIN AFUNDARE DE 3 ORI LA CARE SE ASOCIAZA RUGACIUNILE CARE NU SINT DELOC SCURTE ,DACA PREOTUL FACE BOTEZUL CUM ESTE CORECT.

moro.d 15.01.2008 18:12:05

Citat:

Citat:

În prealabil postat de ispita_ta

...dar neconvingatoare. :D

de fapt, si un inger de s-ar pogori tot nu v-ar convinge pe voi...

alynnna 17.01.2008 16:32:12

Ceea ce ne lipseste este bucuria. Iar bucuria este numai rodul rugaciunii si rugaciunea este numai acelora care nu mai au grija lumii.:) Tocmai pentru ca nu avem aceasta bucurie de a alerga la Dumnezeu, incepem a ne preocupa de ale lumii, dandu-le o infatisare pseudo-duhovniceasca. ne-am ingradit de reguli fara folos, reguli care ne fac sa ne simtim mai putin liberi fata de restul lumii. Adesea ajungem sa ne revoltam, manati de o rautate mascata in ravna duhovniceasca.:)

elena4018 21.02.2008 11:48:45

:DBOTEZUL ESTE UNIC SI IREPETABIL.CE PACAT CA EXISTA MAI MULTE RELIGII AR TREBUI CA TOTI OAMENII SA FIE CRESTIN ORTODOCSI ASA CUM TREBUIE;'UN DOMN O CREDINTA UN BOTEZ'.LA NOI EXISTA UN DOMN MAI MULTE CREDINTE SI MAI MULTE BOTEZURI.

steffiy 22.02.2008 16:57:06

Citat:

:angry:???:dontgetit:
Nu pot sa cred....Cum poti vb asa?

cozia 22.02.2008 18:16:29

sofiaiuga 22.02.2008 21:44:45

Citat:

B.O.R. recunoaste si preotia anglicana,cea ce nici catolicii nu o recunosc,deci suntem mai eretici decat ereticii.

FEREASCA DUMNEZEU!:)

moro.d 03.03.2008 22:11:14

Sfantul Botez este considerat a doua nastere. si spunea un parinte la o predica... asa cum la nasterea propriu-zisa medicul/moasa trebuie sa fie foarte atent/a ca altfel poate mutila copilul si asa ramane toata viata, asa si la nasterea in Hristos preotul trebuie sa fie atent si sa respecte anumite reguli pt a nu da gres si sa-i pericliteze viata/mantuira copilului.

Hartford 15.03.2008 01:44:56

Citat:

În prealabil postat de seminaristul
ma abtin...

Poi de ce te abtii. Cum invati voi preotii la scoala?
Aceiasi problema la noi in comunitate, o vreme parintele la cerinta oamenilor a botezat citiva copii in cristelnita. Acum din nou uda copilul pe cap cu un pic de apa nu solicita pe cineva sa citeasca Apostolul macar, e superficial.
Si eu pacatoasa sint revoltata pentru asta si nu vreau sa-i trag atentia ca nu am facut teologie si cine sint eu si uite asa il judec cu ochii.
Asa ca parintilor care sinteti pe aici sau care cititi va rog sa va faceti datori de preoti respectind regulile ortodoxiei si nu mai schimonositi ortodoxia ca asa ne smintiti.
Doamne iarta-ma pe mine pacatoasa dar nu pot sa tac nici in post cind e vorba de ortodoxie.
Eu sint din fundul Moldovei si acolo copii se scufunda in apa in mijlocul iernii.:)

cristiboss56 16.03.2008 20:05:01

Citat:

În prealabil postat de Hartford
Citat:

În prealabil postat de seminaristul
ma abtin...

Poi de ce te abtii. Cum invati voi preotii la scoala?
Aceiasi problema la noi in comunitate, o vreme parintele la cerinta oamenilor a botezat citiva copii in cristelnita. Acum din nou uda copilul pe cap cu un pic de apa nu solicita pe cineva sa citeasca Apostolul macar, e superficial.
Si eu pacatoasa sint revoltata pentru asta si nu vreau sa-i trag atentia ca nu am facut teologie si cine sint eu si uite asa il judec cu ochii.
Asa ca parintilor care sinteti pe aici sau care cititi va rog sa va faceti datori de preoti respectind regulile ortodoxiei si nu mai schimonositi ortodoxia ca asa ne smintiti.
Doamne iarta-ma pe mine pacatoasa dar nu pot sa tac nici in post cind e vorba de ortodoxie.
Eu sint din fundul Moldovei si acolo copii se scufunda in apa in mijlocul iernii.:)

Intru totul deacord cu tine. Nu conteaza de unde esti. Locati este mult prea putin importanta, mult mai important este a respecta asa cum se cuvine ORTODOXIA, pentru a nu poci cum spui ce nu se va schimba in vecii veciilor.

ancah 16.03.2008 23:31:58

Astazi ne-a anuntat preotul nostru, ca botezul catolic e la fel cu si cel ortodox!

Hartford 17.03.2008 02:02:13

Citat:

În prealabil postat de ancah
Astazi ne-a anuntat preotul nostru, ca botezul catolic e la fel cu si cel ortodox!

Pun pariu ca preotul tau e din Ardeal.
Cum sa fie la fel?
Este un botez neterminat, exact ca un copil neiplinit.

cristiboss56 17.03.2008 07:52:40

Citat:

Cu regret, dar ce am vazut eu difuzat la tv. , era pe departe asa ceva.

anita 17.03.2008 09:03:48

Tot botez este ,cum este botez si cel facut in aer ,chiar de moasele din maternitati pt.copiii care sunt pe moarte.
Par.Porfirie a botezat astfel un copil care apoi a murit ,deoarece fiind vazator cu duhul a vazut ca acel copil va muri.

ancah 17.03.2008 12:04:38

Citat:

Citat:

Cum sa fie la fel?

BA este chiar din Moldova. Dar este spiritul timpului, care vorbeste. Am scris mesajul ca atentionare, nu ca nu as sti diferenta dintre un botez si altul. E pacat ca se strica ceea ce s-a pastrat cu grija de secole.

alynnna 17.03.2008 12:05:01

Consideratii ecumeniste. - Dupa ce am vazut randuiala si semnificatiile slujbei botezului din Biserica ortodoxa si din cea catolica, vom incerca sa facem cateva observatii privind punctele comune intre randuielile baptismale ale celor doua Biserici. Desigur, oricat am incerca, nu vom gasi argumente ca sa putem spune ca randuielile botezului expuse aci sunt absolut identice in ambele Biserici. Dar puncte de tangenta vom gasi, datorita originii lor comune, care se afla in randuiala vechii Biserici crestine.
In vechea randuiala a botezului roman, a adultilor si a copiilor, gasim si acte comune cu cele din randuiala ortodoxa, dar si omiteri sau adaugiri. Despre aceste randuieli vechi ne vorbesc critic acum toti cei care au acceptat deciziile Conciliului II Vatican si ne vorbeste insusi faptul ca ele au fost revizuite complet. Ceea ce ne intereseaza mai mult este noul ritual, al botezului copiilor. In aceasta noua structura a randuielii botezului copiilor se pot observa doua tendinte, dintre care una care inseamna o revenire la doctrina veche a Bisericii despre botez si deci la unitatea cu ortodoxia.

vezi link: http://www.crestinortodox.ro/Diferente-interconfesionale/Slujba_Botezului_in_ritul_liturgic_ortodox_si_in_c el_catolic_11099.html

Hartford 20.03.2008 12:00:19

Citat:

În prealabil postat de anita
Tot botez este ,cum este botez si cel facut in aer ,chiar de moasele din maternitati pt.copiii care sunt pe moarte.
Par.Porfirie a botezat astfel un copil care apoi a murit ,deoarece fiind vazator cu duhul a vazut ca acel copil va muri.

Botezul facut de urgenta la spital e alceva.Dar daca copilul e sanatos de ce sa nu se faca botezul complet asa cum scrie la carte. Sint curioasa cum invata seminaristii la scoala:dontgetit:despre botez

cristiboss56 27.03.2008 12:49:59

Citat:

Citat:

Citat:

Cum sa fie la fel?

BA este chiar din Moldova. Dar este spiritul timpului, care vorbeste. Am scris mesajul ca atentionare, nu ca nu as sti diferenta dintre un botez si altul. E pacat ca se strica ceea ce s-a pastrat cu grija de secole.

Fara cele trei scufundari( in numele Tatalui, a Fiului si a Sfantului Duh) , botezul nu are nici o valbilitate , sens in sine.

vsovi 27.03.2008 14:16:57

Citat:

Citat:

Citat:

Citat:

Cum sa fie la fel?

Fara cele trei scufundari( in numele Tatalui, a Fiului si a Sfantului Duh) , botezul nu are nici o valbilitate , sens in sine.

nu domne, mai e curatzenia shi credintza nashilor, sfintzenia parintzilor, multe contribuie la un Botez, shi in primul rand respectarea celor 3 ani de neatingere a mamei de catre barbat shi nici in perioada in care copilul era la mamica lui in burta... shi respectarea perioadelor de ...imi scapa... ceva legat de lehuzie... shi femeia creshtin-ortodocsa, sa nasca la ea acasa, asha ne cere Cuvantul Lui Dumnezeu.
Dar daca copilul tinde sa moara atunci se poate boteza in regim de urgentza de catre orice creshtin prin cufundare intr-un vas mare cu apa, in numele Tatalui shi Fiului shi Sfantului Duh. Acuma nu shtiu daca se mai poate boteaza incaodata shi la Biserica asha cum este predania... poate shtiu unii mai bine ca sa ne lamureasca... eu nu shtiu.

costel 27.03.2008 15:39:25

Botezul catolic este recunoscut de ortodocsi. Mentionez ca la catolici se face prin stropire - pentru ca firea umana nu a fost afectata de caderea in pacat, a pierdut doar gratia care era supraadaugata. La ortodocsi se face prin afundare, moare omul vechi si ca sa ia viata cel nou. Am inteles ca stropirea a inceput sa-si faca simtita prezenta si pe la ortodocsi, probabil din teama sa nu pateasca ceva copilul. Dar pana astazi eu nu am auzit de un copil care sa moara din cauza afundarii.

analugojana 01.04.2008 17:45:33

Dar daca sunt persoane mature care se boteaza, cum sa-l scufunzi? Cred ca fata de botezul catolic se adauga mirungerea, la ortodocsi. Adica daca treci de la catolicism la ortodoxie te unge preotul cu sfant mir si se recunoaste prima parte a botezului primit in numele Sfintei Treimi.
Parintele Efrem de la Manastirea Vatoped spunea ca daca ar fi sa aplice acrivia, nici botezul nu ar trebui sa-l recunoasca catolicilor.

sofian18 02.04.2008 00:04:24

Citat:

În prealabil postat de analugojana
Dar daca sunt persoane mature care se boteaza, cum sa-l scufunzi? Cred ca fata de botezul catolic se adauga mirungerea, la ortodocsi. Adica daca treci de la catolicism la ortodoxie te unge preotul cu sfant mir si se recunoaste prima parte a botezului primit in numele Sfintei Treimi.
Parintele Efrem de la Manastirea Vatoped spunea ca daca ar fi sa aplice acrivia, nici botezul nu ar trebui sa-l recunoasca catolicilor.

Pentru un crestin matur care se boteaza e aceeasi rinduiala ca pentru un prunc, adica intreita cufundare. Daca trece de la catolicism la ortodoxie si nu are mirungerea sau confirmarea cum spun catolicii i se administreaza, daca o are trebuie sa scrie cu mina lui marturia de credinta a Bisericii, adica Crezul si e primit in comuniunea ortodoxa

alynnna 02.04.2008 16:52:51

Citat:

În prealabil postat de analugojana

Am avut ocazia sa vad (in Franta) cum se boteaza un om ajuns la maturitate. Este asezat in genunchi (cu chilot sau cu o panza in jurul braului) intr-un fel de cadita iar parintele toarna peste el apa cu un vas. Mirungerea se face conform canoanelor ortodoxe.

draghia_aurelian 04.04.2008 02:26:29

Am citit cu atentie discutia si ashi dori sa fac o singura remarca. S-a discutat despre cum sa se faca botezul, de cate ori, in ce fel s.a.m.d. intr-un context in care persoana careia ii era destinat botezul nu are putere de decizie...deci e spectator...asupra lui doar se actioneaza...intrebarea mea este ...consecintele unui botez mai bine sau mai putzin bine facut , de catre o religie sau alta, pe cine afecteaza ??? daca afecteaza copilul...asha cum a scris cineva mai sus ...atunci inseamna ca nu ne putem asuma pe deplin mantuirea noastra sau , dimpotriva , caderea.

ancah 04.04.2008 20:57:50

Nimeni nu este mantuit doar pentru ca s-a botezat. Botezul reprezinta un talant pe care il primim si pe care trebuie sa-l inmultim. Copil sau adult, botezul are efect. Ramane ca cel botezat sa inmulteasca acel talant, pentru a se mantui. Sa actionam cu responsabilitate in timpul vietii, chiar daca nu ne mantuim noi, ci Iisus Hristos ne mantuieste.

SINEQVANON 05.04.2008 08:48:10

Citat:

Intrebati pe orice prsoana cu autoritate in teologie si veti primi urmatorul raspuns: Botez VALID = stropirea/scufundarea etc in apa in numele Sfintei Treimi cu formula : Te botez sau se boteaza X in numele Tatalu ei al Fiului si al Sfantului Duh/Spiritului Sfant/ Aghios Pneumaticos/Spiritus Sanctus sau in ce limba mai vreti sa ii ziceti.
Botezul, Casatoria sunt printre singurele taine ce pot valide si FARA RIT sacru si fara preot. Prima poate fi administrata ..DA... si de un laic iar a doua este valida prin consimtamantul celor 2 parteneri. Nu intram in cazuistica acum.
Nu cred ca ati fi dumneavoastra autorizat sa ii explicati Papei cum se boteaza corect:). Va asigur ca actualul Papa in randul cunoscatorilor este o somitate in Dogmatica. Daca nu ma insel Cardinalul Ratzinger era prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei .. adica mai pe inteles era ala care ii tragea de urechi pe teologii autori care strecurau vre-o erezie in cartile lor.

Negroponte 05.04.2008 09:14:00

:)Nu este adevarat ce spui SINEQVANON.Botezul se savarseste prin scufundare in numele Sfintei Treimi,iar cununia se savarseste doar de slujitorii Bisericii.Doamne ajuta!

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:57:02.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.