Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Noul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5016)
-   -   Cele sapte Biserici (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2631)

ancah 10.11.2007 23:27:56

In capitolele 2 si 3 din Apocalipsa sunt enumerate cele sapte Biserici din Efes, Smirna, Pergam, Tiatira, Sardes, Filadelfia si Laodiceea.
Putem identifica aceste Biserii cu Biserica Ortodoxa, Catolica, etc? Daca da, care din Bisericile enumerate i-ar corespunde BO?

georgeval 12.11.2007 12:04:52

Ancah, trebuie sa intelegem ca cele sapte epistole-ca si in cazul epistolelor pauline- sunt scrisori catre Bisericile sau comunitatile istorice din perioada respectiva. In fiecare epistola se lega de anumite probeme care au aparut in comunitatile respective. Insa, daca avem in vedere relatia dintre Bisericile locale si cea Universala - Apostolul Ioan se adreseaza Bisericii lui Hristos de pretutindeni si din toate timpurile, prezenta in fiecare comunitate locala. Pe de alta parte, nu trebuie uitat ca problemele Bisericilor din perioada respectiva sunt probleme si ale Bisericilor locale de astazi, probleme care au alt chip, dar cu aceeasi radacina.

ancah 12.11.2007 14:16:18

Ma refeream la Cap. 2 si 3 din Apocalipsa. Aici nu poate fi vorba de bisericile locale.

georgeval 12.11.2007 14:38:41

Citat:

În prealabil postat de ancah
Ma refeream la Cap. 2 si 3 din Apocalipsa. Aici nu poate fi vorba de bisericile locale.

Eu am facut apel la cartea Prof Savva Aagouridis (Facultatea de Teologie din Tesalonic) "Comentariu la Apocalipsa" si descrie Bisericile istorice din Smirna, Pergam etc

vsovi 12.11.2007 15:05:25

Citat:

In capitolele 2 si 3 din Apocalipsa sunt enumerate cele sapte Biserici din Efes, Smirna, Pergam, Tiatira, Sardes, Filadelfia si Laodiceea.
Putem identifica aceste Biserii cu Biserica Ortodoxa, Catolica, etc? Daca da, care din Bisericile enumerate i-ar corespunde BO?

Nu cred ca putem identifica! deoarece Hristos vorbeshte doar despre Biserica Sa, nu vorbeshte despre bisericile ce au cazut shi nu mai fac parte din "...una sfanta, soborniceasca shi apostoleasca biserica..."; tot restul bisericilor ce vorbesc despre Domnul Iisus Cristos, sau de Dumnezeu sau de altcineva dar nu fac parte din creshtin-ortodocsie sunt multzimea de prooroci shi mesii mincinoase ce s-au ridicat in numele Sau... cei ce se inchina la lemne, pietre shi tablouri de arta sau mai ales la duhuri de draci, duhuri mincinoase shi nucurate, ciuntitoare de Adevar, pashnice, omeneshti, ratzionale, sau rautacioase shi invidioase, ce se intrec intre ele, la omul fara Dumnezeu, cazut, plecat, la adamul cel de toate zilele de dinainte de ridicarea din iad shi dupa caderea din rai... Iar Apocalipsa ne vorbeshte am impresia de ce se intampla shi se va intampla in poporul Sau cel adevarat creshtin-ortodox, in drumul sau spre nashterea cereasca shi propashirea in imparatzia Tatalui, deci cum, acest popor, aceasta ramashitza, incet incet ajunge la mantuire shi inviere... iar apoi cum intreaga lume v-a ajunge sa-l Cunoasca shi sa sufere din pricina Sa... caci orice ochi il va vedea, shi cei ce L-au strapuns... caci pana la urma Adevarul shi Lumina v-a birui Intunericul... din tine... mai omule draga...

ancah 13.11.2007 08:44:29

georgeval, te rog sa detaliezi putin.

ancah 13.11.2007 08:45:21

svovi: multumesc; ai dreptate.

georgeval 13.11.2007 09:25:00

Citat:

georgeval, te rog sa detaliezi putin.

Spre exemplu, se vorbeste "ca iata,diavolul va sa arunce dintre voi in temnita, ca sa fiti ispititi, si veti avea necaz zece zile. Fii credincios pana la moarte si iti voi da cununa vietii." (Apoc. 2,10). Intr-o interpretare restransa(istorica)acest lucru s-a petrecut cu cei din Smirna, mai ales in perioada persecutiilor cand Biserica din Smirna a fost stramtorata (specifica Bisericiii locale din Smirna), intr-o interpretare duhovniceasca, in sens larg acest lucru nu vizeaza numai Biserica din Smirna, ci intreaga crestinatate. De aceea am spus "problemele Bisericilor din perioada respectiva sunt probleme si ale Bisericilor locale de astazi, probleme care au alt chip, dar cu aceeasi radacina."

cozia 15.11.2007 04:15:41

Cred ca mai bine am afla unde se afla aceste biserici pe harta ca sa determinam daca zona geografica include vre-o tara sau regiune Ortodoxa.
Astfel se pune si problema:
Unde as vrea sa ma prinda a doua venire a lui Hristos?
si evident CUM as vrea sa ma prinda?

anita 15.11.2007 08:38:14

A citit cineva viziunea sf.Nifon asupra Apocalipsei?
Scriu asta pt.ca vad ca ati deschis acest topic.

ancah 01.02.2008 17:25:10

Exista opinia ca cele sapte Biserici reprezinta perioade de timp de-a lungul intregii existente a Bisericii crestine de la intemeierea ei pana la sfarsitul lumii.

1. Biserica Efesului reprezinta 1. perioada, caea a Bosericii Apostolice, care a trudit mult si nu a obosit in lupta cu primii eretici, niclaitii, insa a renuntat curand la obiceiul cel bun de a face bine altora- partasia bunurilor (iubirea dintai);

2.Biserica Smirnei reprezinta a 2. perioada, cea a persecutiilor impotriva Bisericii, persecutii, care au fost 10 in total;

3. Biserica Pergamului reprezinta a 3. perioada, céa a Sinoadelor ecumenice sau a combaterii ereziilor, cu ajtorul sabiei cuvantului lui Dumnezeu;

4. Biserica Tiatirei este a 4. perioada, cea a infloririi si a raspandirii crestinismului printre noile popoare ale Europei;

5. Biserica Sardesului este epoca iluminismului si a materialismului din sec. XVI-XVIII;

6. Biserica Filadelfiei este penultima perioada din existenta Bisericii, epoca contemporana, cand biserica are intr-adevar o putere mica in societate si este supusa unor noi persecutii, fiind necesara rabdarea;
7. Biserica Laodiceei este ultima si cea mai inspaimantatoare perioada dinaintea sfarsitului lumii, caracterizata prin indiferenta fata de credinta si prin bunastare materiala.
(omentariu la Apocalipsa, de Arhiepiscop Averchie Tausev)

vsovi 01.02.2008 18:13:57

acuma ca mi le-ai aratat mie imi par a fi 7 duhuri de credintza de la Dumnezeu... iar Laodiceea este acolo unde locuieshte satana... dar pot fi shi 7 muntzi shi 7 etape asha cum spui pe care shade femeia=credintza ca asha a numit-o Domnul..... care are putere peste ..., neamuri shi limbi shi cu care curvesc shi au curvit totzi imparatzii pamantului... ceva de genul asta am priceput, dar oricum Domnul le duce la indeplinire in zilele noastre implinindu-le precum a fost proorocit shi le aduce in lumina shi le descopera...

sofiaiuga 01.02.2008 21:30:11

cred ca ni se potriveste noua ceea ce spune ingerul bisericii din LAODICEEA:stiu faptele tale ca nu esti nici rece nici fierbinte.O.de ai fi rece sau fierbint!Astfel,fiinca esti caldicel,nici fierbinte ,nici rece- am sa te vars din gura MeaFiinca tu zici:Sint bogat si m-am imbogatit si de nimic nu am nevoie!Si nu stii ca tu esti cel ticalos si vrednic de plins,si sarac si orb si gol!
Te sfatuiesc sa cumperide la Mine aur lamutit infoc,ca sa te imbogatesti,si vesminte albe ca sa te imbraci si sa nu se dea pe fatarusinea goliciunii tale,si alifie de ochi,ca sa-ti ungi ochii si sa vezi

Nu vi se pare ca se potriveste f.f. bine atit acesei U.E. atee in care am intrat si noi,dar si bisericilor toate ,inclusiv ortodoxe ,care sint preocupate acuma de zona de JURISDICTIE decit de iubirea crestina [vedeti rusii si sirbii ortodocsi in atitudinea lor de a darima biserici romanesti tot ortodoxe ,de dragul juriddictiei teritoriale!

ancah 01.02.2008 22:01:34

Autorul cartii, Arhiepiscopul Averchie TAusev a plecat la Domnul acum 31 ani, deci cartea este relativ noua. In carte se spune ca suntem in a 6. perioada de timp, deci sub semnul Bisericii Filadelfiei.

Sofia, nu vreau sa te dezamagesc, dar se poate si mai rau... Bineinteles ca trecerea de la o perioada la alta se face pe nesimtite.

In carte scrie referitor la Biserica Filadelfiei:" In ciuda puterii mici(referindu-se la numarul mic de membri) ea nu s-a lepadat de numele lui Iisus inaintea sinagogii Satanice a evreilor prigonitori. "
(Oare, daca e sa actualizam afirmatia, la ce sinagoga satanica se refera?)
"Pentru acest motiv, Domnul va randui in asa fel incat ei vor veni si vor face plecaciune inaintea ei, iar in vremurile de grele incercari pentru lumea intreaga, ea va afla ocrotire si siguranta la Domnul Insusi. Prin urmare , scopul crestinilor din Filadelfia este doar sa pastreze ceea ce au, ca nu cumva sa le ia cineva cununa lor."

Anytza 02.05.2008 23:09:35

vsovi... sunt curioasa ce studii ai tu... te rog sa-mi raspunzi sincer. multumesc!

Anca-Miha 13.11.2008 21:59:55

Tigeravalo9, iata unele raspunsuri la intrebarea ta.

tigerAvalo9 13.11.2008 22:10:49

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 100551)
Tigeravalo9, iata unele raspunsuri la intrebarea ta.

Acum am vazut.Multumesc.

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:02:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.