![]() |
Este păcat să râzi? Când și cât?
In alt thread, Demetrius a binevoit sa posteze un link catre invataturi din Filocalie, mentionand pagina unde putem gasi invataturi despre ras. Fragmentul de mai jos nu stiu daca este atribuit vreunui Parinte exact, si nu stiu cui apartin comentariile din paranteze, dar traducerea pare a fi a Pr. Staniloae:
Citat:
1. Un interviu cu Pr. Adrian Fageteanu cand rade si glumeste intr-un context anume: https://youtu.be/PrJ3zo1Lqdo?t=214 2. Faptul ca acum de multe ori monahii faz poze zambind cu totii. Inteleg ca zambetul nu e neaparat ras, dar oare nu se aplica multe din cele de mai sus? Pe de alta parte, inteleg ca sunt mult mai complicate aceste lucruri. E o diferenta totusi intre a glumi in lume, a glumi din motive sociale, a incerca sa mentii voia buna intr-un loc lumesc, si a glumi intr-o manastire, a glumi cu calugarii, sau chiar si in lume de a rade necontrolat. Voi ce parere aveti? |
Citind materialul de mai sus din Filocalia despre râs acum mai bine de 10 ani, am ramas cu sentimentul ca râsul este, de cele mai multe ori, o forma de a desconsidera relatiile dintre oameni prin a scoate in evidenta diferite simpatii sau pasiuni(patimi), prin a le ironiza; de asemenea se râde prin incercarea de a transfera atentia dinspre un cuvant(sau situatie) spre aspecte inrudite fortzat cu cuvantul initial tocmai pentru a starni râsul si a leza(umili) o anumita trasatura de caracter sau o persoana anume fara a o nominaliza.
Aproape intotdeauna, in toate "glumele" se pomenesc lucruri care intra in contradictie (mai mult sau mai putin) cu Scriptura si cu starea de spirit propovaduita de Cuvantul lui Dumnezeu. Iisus n-a râs niciodata. De ce? Pentru ca râsul n-are nicio legatura cu transcendenta. spre care invatatura Lui ne indeamna. |
Citat:
Rasul normal nu cred ca te afecteaza, iti da buna dispozitia. Eu am si o zicala, lipsa rasului duce la instalarea depresiei. Depresia = pacat! A ok, esti la Biserica la slujba, te abtii sa razi (dar aici nu e depresie, e seriozitate, respect fata de Dumnezeu). Vine un copil face o boacana, mica cade rade, incep si oamenii de langa sa rada un pic, ma rog cine sunt foarte usor manipulati sa nu fie atenti la slujba. Preotul meu la fel rade usor cand se vede cu persoanele drage. Astea sunt sentimente umane, care fara de ele noi am fi ROBOTI (adica fara suflet). E bine sa zambim, sa radem de lucruri omenesti (dar nu care duc la pacat), nu de lucruri sfinte, de lucruri rele si etc. Asta e parerea mea. Deci fericirea => zambet => ras. Este posibil ca in viata monahala sa fie aceste reguli mai drastice de a interzice rasul, dar in rest pentru enoriasi sau preoti cred ca e ok. |
Razi de prostie. De prostie razi cand razi. Aia declansaza rasul, prostia dusa pana la nebunie. Daca razi de prostia altora e pacat caci te bucuri de raul altuia fiindca prostia duce la rau insa rasul il poate opri pe incapatzanat. Daca razi de prostia ta in loc sa te tulburi atunci rasul acela poate fi pocainta. Daca razi in general de tot felul de fapte si intamplari, cautand talcul si morala, fara sa ai in vedere pe cineva la propriu, deci daca razi fara sa barfesti si sa osandesti pe cineva anume, atunci e ca o lupta pentru desavarsire si pentru intelepciunea obtinuta din osandirea prin ras a patimilor si greselilor tale si ale altora, oameni nedefiniti, nenumiti, care pot si ei lua folos si se pot indrepta si scapa de propria lor prostie.
Rasul, ironia, sarcasmul e cea mai eficace arma de strapungerea inimii si umilirea pacatosului trufash, nesimtit, semet, mandru, arogant si prea indraznet. Sigur ca se va simti jignit daca-l pui la punct razand de el cu subanteles si facandu-l de rusine in public insa daca e mai puternic, mai golan, mai derbedeu, mai huligan, te poate lua la bataie ca razi de el, ca-l faci prost sau nebun, deci iti trebuie mult curaj. De Dumnezeu n-ai cum rade fiindca e Cel mai intelept si Cel mai sfant. A rade de Dumnezeu sau de ceva ce vine de la Dumnezeu este o sinucidere prin aruncare in necredinta si denota o minte plina de o tampenie lumeasca crasa dusa pana la nebunie extrema si pana la rautate, hula, batjocura, fiind exteriorizarea patimii unei neputinte desfranate prostesti prin care prostul lumii se dovedeste mai prost ca oricine inchipuindu-se mare si daca prostul de tipul asta neascultator mai e si fudul si grozav-gresicios fara frica de Dumnezeu, permitandu-si sa trufeasca prin ras, atunci parca nu e prost destul dupa formula populara: "prostul daca nu e si fudul parca nu e prost destul". Pentru un calugar rasul osanditor nu e folositor caci raneste fratietatea, relatia smerita. Se poate folosi de catre sef sau staret daca prin ras mustri si indrepti cu duhul blandetii si mangaierii contaminant insa mai folositor e zambetul, rasul de drag, de bucurie, de vesilia pe care ti-o aduce mila de la Dumnezeu pentru cate o rana iar faptul ca esti in rabdare si HARrnicie trebuie sa te umple asta de veselie, adica atunci cand asculti si ai de facut ceva e bine sa fi vesel cu apropiatii caci fatza posomorata, ascunsa, cand faci voia Lui Dumnezeu e silnicie si jug greu de dus in spate si cursa pentru apropiati si pentru frati pentru ca nemultumirea de Dumnezeu merge in ocultism ipocrit spre razvratire si cadere accelerata. Zic si io ce mi se pare.... dar defapt habar n-am ce spun asa ca imi vine sa rad de mine la cate chestii scriu dar si de cel ce citeste si ma crede intelept sau vrednic, lasandu-se pacalit de aparente. :21: Sunt un prost, un mare prost, asa ca merit sa se rada de mine in public! Radeti fratilor, nu ma supar, ba ma supar rau de cat is de prost.... prost si penibil, de ingrozit cand ma simt brusc asa consternat-pierdut si prins in flagrant de cate un acces de ras maxim la adresa mea ca un atac violent si intolerant la care imi vine sa ripostez. As riposta cumva insa din nefericire sunt prea prost ca sa stiu riposta si asta straneste o noua declansare de rasete, caci si de omul neputincios se rade si nu doar de prost, de ala ce se da mare ca sa ascunda momente penibile si grele de tipul asta ce te pot marca profund pe toata viata mai ales daca ripostezi prosteste si penibil dandu-te in spectacol! :mad: Problema grava a rasului apare cand omul incepe sa rada viclean avand dubla comanda, din interes si pentru bani murdari! Atunci e uneltire! Uitand omul ca banii n-aduc fericirea ci atrag hotii, hotii care striga hotii! :64: |
|
Citat:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recom...ricii-noastre/ Mai degrabă smintitor mi se pare ca un călugăr să participe la petrecerile de nuntă chiar dacă e rudă apropiată cu unul din miri și stă doar la masă. |
Azi la biserică am văzut mulți copii jucându-se și râzând. Ce poate fi rău într-un copilaș râzând în biserică? Imi amintesc că odată a zis Pr. Papacioc să-ti păstrezi mereu un zâmbet în inimă. Și Mântuitorul ne-a zis, „de nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor” (Matei 18, 3). Poate exista o inocență și o puritate în râs, mie așa mi se pare.
|
Citat:
Cu alte cuvinte, parintii transmit copiilor respectul lor fata de Liturghie. Sfanta Maria a "copilarit" in manastire (de la 3 ani) unde n-a invatat sa rada. Mie nu mi s-a permis niciodata in copilarie sa nu particip la Liturgie cu toate raspunsurile cuvenite. Sa ma joc sau sa nu fiu respectuos fata de Liturghie nici nu s-a pus problema. Citat:
Citat:
S-ar putea crede ca avand pentru zambet o consideratie oarecum sinonima ca pentru ras, lucru dedus din intregul mesaj, ma astept sa nu realizezi deocamdata ca suferinta este specifica crestinismului. Zambetul este necesar in inima pentru a nu fi tentat de evitarea suferintei, cum se pare ca esti tentat de conceptia care ti se citeste din cuvinte. Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Ia încearcă să nu mai fi tu drept peste măsură, pentru ce vrei să te nimicești? Ia și citește de aici un articol, poate devii mai uman: https://www.crestinortodox.ro/editor...em-126675.html |
Multumesc sincer la amandoi, insa rasul, pe de-o parte, si bucuria/zambetul, pe de alta, nu sunt din aceeasi familie de duhuri/sensuri(dpmdv).
|
Citat:
A te bucura in familie între prieteni, a râde de lucruri bune situații hazlii = ești de-al lui Dumnezeu. |
Sigur scenete despre B.O.R. de tipul Iumor ale unuia ca Micutzu sunt în categoria asta a păcatului.
|
Citat:
Pentru ca sa faci fatza acestui rod al cunostiintei care-ti inchide ochii cei drepti si-ti deschide ochii cei nedrepti ca sa te bucuri pripit ca prostul lumii ce se crede destept si se inchipuie mare vrand sa se laude pe sine desfranand impreuna cu cei ce se lauda intre ei razand de altii, trebuie sa cauti sa-ti deschizi bine ochii si urechile, sa ai credinta si putere ca sa o faci si sa-i tii deschisi in ciuda infricosarilor venite de la grozaviile amenintatoare ale demonilor si ale oamenilor speriati de ei si capiati ca sa te faca sa-i inchizi, incercand sa rabzi asa cu ochii deschisi si cu urechile ciulite cat mai mult, pana la final, ca sa auzi ceea ce e de auzit si sa intelegi cu inima corect si drept ce e de facut, de cine e de ascultat luptand bine incins cu toti laudarosii ca sa poti sa-L lauzi cu adevarat pe adevaratul Dumnezeu fiindca doar El merita a fi laudat fara sa lingusesti si fara sa desfranezi in boala profesionala a aducerii de lauda si de slava. |
Citat:
|
Doamne ajută!
Moroco, dumitale ți s-a mai spus să taci. Cât este de folos această poliloghie pentru sufletul unui om ortodox? Vedem în continuare aceeași vorbire încâlcită și tendința de a te răspândi peste tot pe la postările cele noi ale colegilor. Cu ce ne ajută conținutul postărilor, dacă învățăturile de valoare sunt amestecate cu pânza de păianjen? Ar merge bine să iei cu adevărat o pauză. Mai ales acum, la apropierea celor patruzeci de zile de Post sfânt. Desigur că în gândirea vechi-calendaristă, fie aceasta pucioasă sau nu, 25 decembrie al nostru nu este „sărbătoare în cer”, abia 7 ianuarie este, nu? Și dacă tot veni vorba de calendar: legile astronomice după care se ghidează calendarele au fost și ele create tot de Domnul și trebuiesc respectate. Ele nu sunt dogme, dar sunt niște legi ale naturii rânduite de El. Este importantă și pacea în Biserici, cea întru Adevăr, nu cea însoțită cu învățăturile mincinoase, și pentru ea uneori trecem peste acrivia aritmetică și calendaristică (de pildă, atunci când facem Învierea Domnului împreună cu Bisericile de pe calendarul vechi, chiar dacă acesta este incorect astronomic, ca să nu facem dezbinare la Înviere ca și la Nașterea Domnului). Finlandezii ortodocși nu serbează nici Învierea o dată cu noi, ei se țin de adevărul astronomic mai bine, și nu îi considerăm apostați pentru asta. Nici nu pretindem că se face sărbătoare în Cer exclusiv pe calendarul vechi. Dumneata părăsește mișcarea trâmbițelor de la Pucioasa și vino mai bine la Ortodoxia cea adevărată, cât timp încă ești viu! Altfel vei muri și va fi târziu! Iar ca să comentez și la subiectul cu râsul: îmi amintesc de cartea lui Umberto Eco, „Numele Trandafirului”, unde tot așa se vorbește despre condamnarea râsului, iar cartea a doua din Poetica lui Aristotel (considerată pierdută, în viața reală) este responsabilă pentru răspândirea râsului necuviincios și sursă a dezastrului la mânăstirea catolică (anul 1327, în nordul muntos al Italiei) descrisă acolo. Trecând peste potențialul ficțional al evenimentelor din carte și peste faptul că acțiunea se petrece în lumea eretică a catolicismului secolului 14, chiar înainte de definirea așa-zisei „viziuni beatifice” în care catolicii au pretins că omul mântuit poate după moarte să Îl vadă pe deplin pe Domnul (chiar dacă nu a avut loc Învierea noastră de la sfârșitul lumii), râsul este considerat și acolo în carte un păcat, iar la un moment dat este pomenit clar faptul că nicăieri în Sfintele Evanghelii nu este menționat faptul că Domnul Iisus Hristos ar fi râs. Că El a lăcrimat pentru Lazăr și apoi, în grădina Ghetsimani, S-a rugat cu durere „Tată, de este cu putință, treacă de la Mine paharul acesta!”, aceasta se știe! Ca părere personală, cel puțin râsul cel mult, și răutăcios față de alții, când mai și neglijăm seriozitatea cuvenită a unor lucruri, se poate considera un păcat! Zâmbetul sau veselia interioară, în schimb, reprezintă altceva. Mai sunt și situații când oamenii discută cu voioșie pe anumite subiecte, fără răutăți și bagatelizare, și se întâmplă să râdă scurt (nu lung) la replici, acolo este mai greu de judecat dacă acel „ha-ha” neprelungit este un păcat. Însă dacă luăm în general lucrurile și oamenii din viață la „șto”, dacă obișnuim să „râdem până uităm de noi”, sigur ne atragem ură și păcate! Și moartea poate fi una rea și dură! Aici cunosc și exemple, dar să nu dramatizăm mai mult. La Sfânta Liturghie și de Sfintele Taine sigur nu trebuie râs, asta clar. Și nici de învățăturile cele tari ale Ortodoxiei, legate de mântuire și veșnicie, care unora li se par „baliverne”. Da, acel râs este un păcat! Și cum puncta un coleg de forum (nu Moroco) la o postare de aici din topic, se pomenește ca păcat expresia „nebunește am râs”, adică să înțelegem că există și un râs ne-nebunesc! Oricare ar fi situația, să fim oameni serioși și voioși, cum trebuie și când trebuie. Nici neserioși, nici la vorbă poliloghioși! |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
continuare
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Deci nu rad de cei ca tine si nici macar nu zambesc oricat ar fi de ras incapatzanarea unora, nu dam nume, cei de fatza se exclud, care ma urmaresc si ma osandesc proletar si inchizitorial, medical si superior intelept si stiintific facandu-ma prost, culmea, pentru ca io primesc mereu nu numai crestin-ortodoxia ci si pe Cel mai mare Dar al tuturor timpurilor: Cuvantul!...pentru credinciosi si pentru oameni, ca ei sa invieze din... din... din pacat=moarte! Fecioarelor nebune (nu e vorba de Joana dArc), se stiu ei, le e greu, de lene nu pot sa primeasca si pe Domnul daca Il au si vine. E chestie de infailibilitate si logica morala. Cum poti primi pe Cineva daca Il ai deja, caci daca Il ai nu mai are cum sa vina? Deci le e lene sa se plece asa ca stingandu-li-se lor candelele din pricina trufiei caci ulei nu si-au luat in ele, tot de lene, or sa fuga in lume sa-si cumpere, caci n-ai cum sa te abtii de la sopping in draci daca esti prosta si nebuna ca orice fecioara mortodoxa puturoasa. N-ai cum! Am terminat poliloghia dupa scrierea unui text frumos cat se poate de serios! Pe scurt ”Fericit barbatul care urmeaza, prin credinta, sfintenia... Cuvantului!” ca sa-l parafrazez pe regele David, iar rasul, bucuria, zambetul acestei minunate fericiri nu este nicidecum un pacat! |
continuare in mijloc
Citat:
Nu crezi ca ar fi fost mai bine pentru toti crestinii sa nu se fi ajuns in situatia asta ridicola, penibila, rusionasa si greu de reparat? |
Pupescoolistii Nicolaitzii-bitzii n-au de ce se distra. E pacat ca ei sa rada. Mint.
Cand te indoiesti de Dumnezeu, pentru stinta si semetie, pentru parere (de sine) nu e de ras! Iese sange si e de plans! Cand ceri doar sa bagi in tine placeri pentru cutra-inima ta plina de trufia vietii, care strica si distruge ca sa se laude, sa te laude, sa va laudati impreuna cu parerea... nici rea, nici buna, ci aia ticluita: media mediaiei perfect echilibrata si ”dreapta” doar ca sa bage in sine drogul dreptatii, fainutza si aluatul uns cu ou si undelemn ca sa luceasca, parerea si apoi il vezi ca rade, zambeste, ca te-a pacalit, te-a speriat, te-a ingrozit si tu-l iei de Dumnezeu si te dai si tu insuti Dumnezeu ce-l ia de Dumnezeu, si va dati si-i dai lui infiindu-te centrul de comanda si control si te faci parintele lui, familia lui laudandu-va in haita pentru ca te pune sa ”lucrezi”, sa furi si pentru ca apoi iti ia din ce ai ”lucrat”, din ce ai furat si iti da si tie o mica parte, nu de mila ci ca sa minti, sa te faca frisca si sa vrei sa intrii in aparatul privilegiat tortionar, de teroare si propaganda, pedagog si magog crescator de porci, sa vrei sa te faci justitiar, paracios, crud, un fel de iscapoSS, mai marele detinutilor slujind temnicerii corupti si pe seful temnitei, pe marele ipocrit, ca sa le faci ca fraierul tzepuit treaba murdara si ei sa fie si cei mai tari din parcare si fara fapte rele... sa fi macelarul-mercenarul benevol ce le faci toate mizeriile, toate, ca sa se tina ei curati pe tzepuirea si fraiereala ta. Si lasandu-te mituit din banii tai, pe banii tai pentru parere ca prostul iata razi mai rau ca proasta, ca la aia ii place sa-ti faca tie pe plac insa tie iti place sa-ti faci, nu altora ca ea, ci fix numai si numai tie insuti pe plac, sau dracilor carmuitori de parere si vrand sa scapi de Judecata, de frica ajungi ca o frishca, ca si raciturile tremuratoare, fugi si te arunci in balta deznadejdii doar ca sa te pescuiasca diavolul si apoi sa te apere el ca mare avocat, diavolul avocatul diavolului care ai devenit cand ai ajuns paracios si ipocrit si iata esti dus mereu inaintea lui Iisus, fiind vrednic de uciderea cu pietre mai rau ca cea prinsa in adulter... asa ca un pui de VIPeres care se cere infiat la lume, la lumea oculta a duhurilor rele care te lingusesc si te linistesc... pentru parere din care ai facut insasi viata ta, o problema de viata si de moarte, sa stai cu ea ca pe un tron, ca pe o tzara, ca pe un pat al puterii de odihna, ca pe o pluta, foarte suprat ca esti miscat, convins si motivat de asta ca sa vezi ca pe un rau si sa-i faci rau. In mod evident nebunia nu e de ras. E defapt un coshmar, o patzanie horrorr caci ai ajuns vrajmas lui Dumnezeu si te razbuni ca pripitul care pilindu-se indrazneste sa-si ia privilegiul de a violenta pe sfinti asa beat de sine insusi, pe mai micii Domnului, pe drepti, pe Duhul Sfant, pe Cuvantul, pe Tatal, lovind cu nesat chiar si in Iubirea curata a fecioarelor intelepte facatoare de roade bune... inclusiv si pentru tine cel ce nu stie altceva decat sa bage in sine insusi pe placul propriu, al sufletuhului si al cutrei-inima rea, pe placul propriu si personal zgarciorb ca noaptea mintii ciuruita ca o sita ca sa se mandreasca infumurandu-se cu manie ca-si rezolva singur problemele, ca poate singur, fara Dumnezeu, le rezolva prin a le da la altii si a-i silnicii sa si le rezolve ei asa cum zice el insusi, marele prooroc mincinos!.. laudaros... laudarosUuuuuuuuiuiuiuiui... fui! (gretzos)
|
Citat:
|
Citat:
De ce nu faci copilul si apoi il dai sa si-l creasca? Asa nu te scapi de problema? Ai rabdare 9 luni jumate, nasti prin cezariana daca vrei si gata. Il dai lui si pleci in lume. Daca i-a trebuit atunci sa-si asume. Asa ar fi cinstit. De ce sa-l pui in situatia in care trebuie sa participe la o crima? De ce sa participe la o contraceptie? De ce sa opreasca cineva puterea iubirii de a se inmulti? E rautate! E blestem. ”Lasati copiii sa vina la Mine!” Citat:
O sa votez cu sica, cu drula si cu bula. Ba nu, o sa votez cu SOS Roamnia. Ba nu, o sa votez cu USL 2.0 reloaded. Ba nu. O sa votez cu Simion Gica Contra. Doar ca io-s pentru. Asa ca nu stiu cu cine sa votez. Dar o sa votez sigur cu cineva, daca ma miluieste Dumnezeu cu zile sa ajunga la ceasul ala. Deci haideti la vot ca o sa va dam...... taxe si impozite si inflatie si cresteri de preturi cat le mai puteti duce. Rabda mamaliga rabda si odata rabufneste. Ce m-as mai distra sa ia AUR 50%+1 din voturi! Asta va fi intradevar de ras! Tzeapa mult visata si preaindelung asteptata! Sa-i vezi pe toti ciuruiti si pliostiti iesind la declaratii. : ))))))))))))))))))))))))))))) Citat:
”Cand nu Te-am crezut, cand nu Te-am ascultat?” (capreleprele si capraideleurilelele) |
De la un frate oarecare
Citat:
Citat:
Nu stiu daca exista român traditionalist pur sange si unde il gasim pe acest roman de rasa pura imaculata, milenara ca sa revendice el drepturi impamantenite inca de la Noe. Pe de alta parte neamestecul si puritatea poruncite de Dumnezeu se refera la Via si poporul credincios de credinta curata in adevar si duhovnicie traind cu mare sensibilitate duhovniceasca si sufleteasca pana in inima si cu discernamant limpede si deslusitor caci nu se poate amesteca adevarul, umilinta, curatenia si smerenia cu mitomania, trufia si smintzisorenia ipocrita plina de mizeria viciilor impatimite pana la nepasare in impietrirea inimii. De bine de rau acest moftangiu roman poate fi bunicul, tata, unchiul, fratele, fiul, varul meu si al unora dintre noi si avem tot dreptul sa ne manifestam shucareala la astfel de insulte care ne desfinteaza ca natiune, religie, tzara si rabdare istorica, pe de alta parte suntem desfintati si nerecunoscuti ca parinti duhovnicesti care i-a increstinat pe vecini si pe respectivii tupeisti trufasi care dau astfel de declaratii insolente si nerecunoascatoare negand evidenta. Dar lingushitorii care ne ”ajuta” cu bani si cu arme sa ne auto-distrugem intre noi ca ucrainenii or fi mai buni? Sigur ca nu vrem sa chichirizam galceava si nu ne ambalam la umbra armamentului greu al altora caci in spiritul traditiei noastre milenare la loc de cinste sta lucrarea pacii si rabdarea indulunga si iertatoare caci oamenii blajini din locurile astea binecuvantate au rabdat in mod traditional toate veghind ca mamaliga pusa pe foc sa nu vrea sa rabufneasca ci doar sa suspine cu folos cand cele mai crude si pagane imperii au venit sa prade si sa ne supuna cu incapatzanare punand biruri grele pana si-au sfarsit semetia si trufia lor sfaramandu-si capetelor lor imperiale blestemate lovindu-se de stanca, de muntii Raraului, Ceahlaului si varful Vladeasa din firea crestina a oamenilor ca de ceva ce nu puteau ei intelege nici privind la crucea Domnului de pe Caraiman! Deci nu e de ras si de batjocura moftangiul roman!.. care se infierbanta vorbind de natiunea româna! |
de la un alt frate de credinta
Citat:
Nu trebuie sa ai in cap scopul de a schimba lumea caci nu-ti foloseste la nimic sa castigi lumea in timp ce sufletul tau ti-l vei pierde ci scopul cel bun e de a ajunge si tu, dupa sfinti, in fericirea din Cer caci acolo e multa multumire, bucurie, veselie si fericire curata fara bani murdari si fara pacate=moarte. Acolo sufletele sunt vii si fierbinti, infocate, calde, bune, harnice, treze, veghetoare, curajoase, drepte, si mult iubitoare intru marele adevar de Dumnezeu si de apropiatii cei vrednici, nicidecum de sine insusi si de pile, privilegii, inlesniri si comoditati desarte. |
de la un frate
Citat:
|
de la un frate
Citat:
|
Citat:
E vorba de iubirea-agape, pentru care e ”harți” tot timpul. Eu însă mă aștept ca tu să nu înțelegi că jertfa lui Iisus exact asta a fost, iubire-agapă pentru toți păcătoșii, tocmai în postul Paștilor. Ascultă trâmbița! |
Citat:
|
De la un frate
Citat:
Ba esti prost? Ba esti nebun? :44::64: Si cine mai stie azi care-i frumusetea... autentinca? |
De la un frate oarecare
Citat:
|
De la alt frate
Citat:
|
de la un frate crestin-ortodox
Citat:
Deci trezeste-te frate ca mai mult slujesti duhul rau decat ne pazesti de occidentul care-l serbeaza si-l promoveaza pe toate canalele vrand sa ne sileasca sa facem la fel, sa nu cumva sa-l discriminam. Si au dreptate ca discriminandu-l pe dracul defapt pe noi poporul ne discriminam. Deci legea trebuie sa fie aceiasi pentru toti si trebuie si dracul sa se supuna si el la fel ca noi insa trebuie sa aiba si el aceleasi libertati cu noi... caci legea e aceiasi pentru toti. Dar e vorba de legea cezarilor ca pe regi i-au alungat sa se introneze ei fiindca n-am dreptul sa aleg decat pe aia din lista lor, deci e legea lor asa ca sa se spele cu ea pe cap ca numai legea Domnului e sfanta, restul legilor sunt legile lumii in favoarea ei si a celor pe care-i privilegieaza ea. Asa ca... trebuie sa avem grija ce scriem ca se poate interpreta si vin baietii, legiunea, si te ia... ca cica nu le-ai respectat legea... adica te ia si iti cer sa te inchini cezarului, un fel de sfant doar ca nu e sfant ci e un fel de Dracula vopsit si travestit in zeu, ce te sileste sa-l iei de sfantul suprem si sa-i respecti legile. Daca nu vrei sa i te inchini te omoara sau te baga la puscarie pe termen lung asa ca altii, se vede pe la vecini si pana departe, asa e in toate demoncratiile si regatele... de au scos textul "capul ce se pleaca sabia nu-l taie" ca sa te faca sa accepti mai usor sa te faci tradator. La final, avem o tara si o lume de tradatori. -Da io nu tradez. -Oare? Te-ai cercetat? Ce faci, cu ce te ocupi? Cui te inchini? Pe cine vrei sa inchini si cui vrei sa-i inchini cu deasila cu idoli cu tot? Iar idolii sunt de piatra si lemne si sunt roboti programati... ai tu putere sa faci minuni si sa apleci astfel de statui si de roboti invincibili sau doar te lauzi? Iar daca nu esti trimis si doar te lauzi... atunci inseamna ca ma pacalesti. Defapt esti plin de idoli si-mi ceri mie sa distrug idolii altora ca sa ai tu mai multi adepti? Mie-mi ajunge sa-mi lepad idolii mei, asa ca fiecare sa-si lepede idolii si prorpii draci si sa-i lase pe altii sa slujeasca cui vor. Insa fratele are dreptate. Trebuie sa nu-i persecutam pe cei ce spun raului rau caci si ei au tot dreptul sa-si distruga idolii si sa se lase de partimi, de pacatul ce se da sfant... si daca pacatul e sfant... atunci te-a invins caci ii slujesti mai bine ca lui Dumnezeu ca sfantul Dumnezeu nu vrea sa pacatuiesti in timp ce sfantul pacat te lasa si sa pacatuiesti deci ce sfant o sa alegi? Pai o sa alegi asa ca-n averica... legea pacatului ca-i buna pentru popor si se fac bani negrii pentru zile albe. Deci ii greu cand e vorba sa deslusim cam cui ne inchinam si ca nu e frumos sa fim inchinatori de idoli luptandu-ne sa inchinam pe unii si pe altii la ce vrea muschii mei. De acolo se vede intelepciunea ta, din faptele de inchinare, cui i te inchini, si de acolo se vede prostia ta, din faptele cui vrei sa inchini pe altii ca toti cei ce vor sa se laude ca au inchinat lorusi pe cei ce pana atunci se inchinau numai lui Dumnezeu. Dumnezeul cui? A cui Dumnezeu va inchinati voi? Cine e si ce a facut omul acela sau sfantul acela sau duhul acela pe care il numiti voi sfant? Cum il cheama? Cine este? Ce este? Ia hai sa ne lamurim? Dar poate ca va e rusine sau credeti ca e de ras... Stiu, va e frica. Da... deci cine este cel de care va este cel mai frica? Cine este, ce este, cum v-a amenintat ca sa-l credeti si sa-l ascultati ca sa-i faceti treaba, sa-i ziceti tata sau stapan sau sef suprem? Deci iata asta-i problema... A cui este Dumnezeu, adevaratul Dumnezeu?.. caruia ar fi de dorit sa ne inchinam si noi... toti dracii?.. adica poporul majoritar aparat de legiunea cezarilor? Raspunsul prieteni ii vanare de vant, raspunsu-i vanare de vant caci suntem fricosi si lasi... iar sfintii in zilele noastrea sunt foarte putini. Deci Dumnezeul carui sfant e adevartul Dumnezeu care ne poate darui fericirea vesnica? Cine este inteleptul care ma poate face sa ma inchin cuiva si mai ales cine ma poate face sa ma inchin adevaratului Dumnezeu ca sa-i dau slava fara suparare? |
De la un frate mare razboinic al luminii
Citat:
Citat:
Versuri Criticilor mei - Mihai Eminescu Multe flori sunt, dar puține Rod în lume o să poarte, Toate bat la poarta vieții, Dar se scutur multe moarte. E ușor a scrie versuri Când nimic nu ai a spune, Înșirând cuvinte goale Ce din coadă au să sune. Dar când inima-ți frământă Doruri vii și patimi multe, Ș-a lor glasuri a ta minte Stă pe toate să le-asculte,. Ca și flori în poarta vieții Bat la porțile gândirii, Toate cer intrare-n lume, Cer veștmintele vorbirii. Pentru-a tale proprii patimi, Pentru propria-ți viață, Unde ai judecătorii, Ne'ndurații ochi de gheață?. Ah! atuncea ți se pare Că pe cap îți cade cerul: Unde vei găsi cuvântul Ce exprimă adevărul?. Critici voi, cu flori deșerte, Care roade n-ați adus - E ușor a scrie versuri Când nimic nu ai de spus. Deci nu e recomandabil sa va hraniti inima cu minciunile mitomanilor ca sa nu cumva sa vi se perverteasca pofta sufletului spre ipocriti. |
De la un frate crestin-ortodox mare luptator cu puterile intunericului
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
https://www.youtube.com/watch?v=HE6pYJpCA2g Ilie Șerbănescu (Gazda, in schimb, nu are o zi prea buna, debiteaza prostii) Dumnezeu sa-l odihneasca! |
De la un frate crestin-ortodox
Citat:
Citat:
|
Citat:
(D-le Cozia, mersi ca mi-ai dat atentie.) |
Citate de la frati crestini-ortodocsi
Citat:
Bineinteles ca Domnul ne-a invatat rabdarea pentru iesirea din chinurile vesnice pe cand baietii ne umple capul cu dorinta realizarii utopiei aici cand nimeni nu mai are nimic de rabdat... si iata abea atunci se realizeaza cat de importanta e femeia si abea atunci incepe omul sa-L binecuvinteze pe Creatorul ei si pe Mantuitorul nostru in Duhul perfectiunilor rabdarii. Citat:
Citat:
Citat:
|
De la un frate crestin-ortodox
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:48:18. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.