Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Este rău râsul? Când și cât? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=19917)

RappY 21.10.2023 13:48:40

Este păcat să râzi? Când și cât?
 
In alt thread, Demetrius a binevoit sa posteze un link catre invataturi din Filocalie, mentionand pagina unde putem gasi invataturi despre ras. Fragmentul de mai jos nu stiu daca este atribuit vreunui Parinte exact, si nu stiu cui apartin comentariile din paranteze, dar traducerea pare a fi a Pr. Staniloae:

Citat:

Începutul pieirii monahului este râsul si lipsa fricii. Când te vezi stapânit de râs, cunoaste-te în adâncul relelor si în adâncul iadului. Râsul scoate afara fericirea lui Hristos, el nu zideste ci topeste toate virtutile. Râsul întristeaza Duhul, corupe trupul, vatama sufletul, întuneca întelegerea, scufunda în noroi constiinta, înaspreste si împietreste inima, face rugaciunea neprimita. (Râsul este semn de superficialitate, semnul lipsei de reflexie, de neobservare a insuficientelor proprii, a neîmplinirii datoriilor fata de Dumnezeu si de altii.) Monahul pricinuitor de râs (glumet) este urât în fata lui Dumnezeu, privit cu scârba de îngeri, gol de toata virtutea, îmbracat în rusine, unealta a diavolului si vatra a mortii. Râsul este dusmanul înfrânarii si prietenul demonilor, desfrânarii, rusine, osânda a celui câstigat de el. (Râsul nu vede realitatea profunda si grija de-a ramâne în unirea cu ea, de a înainta spre ea si în ea.) Râsul risipeste sufletul si aduce caderea grabnica a trupului, dispretuieste pacea si se bucura de lupte între oameni. Glumetul cauta moartea si doreste pierzarea; el îsi pregateste chinurile vesnice si grabnica pieire. (viata redusa la cele ale lumii si la cele placute ei, se simte bine în monotonia lumii, echivalenta cu moartea spirituala; el acopera aceasta monotonie, dar cât timp va putea-o face?) Râsul este tulburarea Bisericii, pricinuitor al rusinii, aduce defaimarea si dispretul, este creatorul minciunii si batjocorirea adevarului. (Râsul nu ia în serios nici o valoare; priveste cu îngaduinta toate relele, orice dezordine sau lupta între oameni – este deci o arma a diavolului.) Râsul nu recunoaste ceea ce s-a împlinit cu adevarat, ci nascoceste minciuna. Râsul goleste sufletul de orice continut, de orice gândire, de orice relatie serioasa cu altii. Râsul opreste simturile de a lua contact cu realitatea. Râsul este pacatul neîncetat si un cui în suflet, sabia diavolului si o secera pustiitoare. Râsul este necunoasterea Scripturilor, mânie neîntârziata, strâmbarea cuvintelor adevarate, alegerea a ceea ce este nedrept. Râsul este miscarea între cele rele schimbatoare si cugetarea vicleana; râsul este foc nestins si pedeapsa pierzatoare, cursa multipla si lipsa vietii. (Este lipsa unei vieti adevarate. El nu se adânceste în bogatia vietii, nu simte trebuinta sa o patrunda, sa o cunoasca.) râsul este vietuire amagitoare, navala desfrâului, hambar de înduri rele si magazie de întelesuri urâte. Râsul este lipsit de gândul mortii si de cugetarea la chinurile vesnice. (Daca mila noastra este trezita nu de cel ce râde, ci de cel trist, cu atât mai mult trezeste cel trist si temator mila lui Dumnezeu. Cel ce râde trezeste compatimirea lui Dumnezeu, dar nu mila care-l poate mântui, ci doar compatimirea unita cu constatarea ca cel ce râde se pierde.)
Citind acestea, toate cuvintele rezoneaza pentru mine. Dar mi-au venit totusi in minte doua lucruri:

1. Un interviu cu Pr. Adrian Fageteanu cand rade si glumeste intr-un context anume: https://youtu.be/PrJ3zo1Lqdo?t=214
2. Faptul ca acum de multe ori monahii faz poze zambind cu totii.

Inteleg ca zambetul nu e neaparat ras, dar oare nu se aplica multe din cele de mai sus? Pe de alta parte, inteleg ca sunt mult mai complicate aceste lucruri. E o diferenta totusi intre a glumi in lume, a glumi din motive sociale, a incerca sa mentii voia buna intr-un loc lumesc, si a glumi intr-o manastire, a glumi cu calugarii, sau chiar si in lume de a rade necontrolat.

Voi ce parere aveti?

Demetrius 21.10.2023 20:41:13

Citind materialul de mai sus din Filocalia despre râs acum mai bine de 10 ani, am ramas cu sentimentul ca râsul este, de cele mai multe ori, o forma de a desconsidera relatiile dintre oameni prin a scoate in evidenta diferite simpatii sau pasiuni(patimi), prin a le ironiza; de asemenea se râde prin incercarea de a transfera atentia dinspre un cuvant(sau situatie) spre aspecte inrudite fortzat cu cuvantul initial tocmai pentru a starni râsul si a leza(umili) o anumita trasatura de caracter sau o persoana anume fara a o nominaliza.

Aproape intotdeauna, in toate "glumele" se pomenesc lucruri care intra in contradictie (mai mult sau mai putin) cu Scriptura si cu starea de spirit propovaduita de Cuvantul lui Dumnezeu.
Iisus n-a râs niciodata. De ce? Pentru ca râsul n-are nicio legatura cu transcendenta. spre care invatatura Lui ne indeamna.

Adr.iu91 22.10.2023 19:46:19

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 674424)

Inteleg ca zambetul nu e neaparat ras, dar oare nu se aplica multe din cele de mai sus? Pe de alta parte, inteleg ca sunt mult mai complicate aceste lucruri. E o diferenta totusi intre a glumi in lume, a glumi din motive sociale, a incerca sa mentii voia buna intr-un loc lumesc, si a glumi intr-o manastire, a glumi cu calugarii, sau chiar si in lume de a rade necontrolat.

Voi ce parere aveti?

Daca razi la glume de lucruri sfinte, sau de mistouri la anumite persoane, daca razi de ghinionul altuia, da se considera pacat.

Rasul normal nu cred ca te afecteaza, iti da buna dispozitia. Eu am si o zicala, lipsa rasului duce la instalarea depresiei. Depresia = pacat!

A ok, esti la Biserica la slujba, te abtii sa razi (dar aici nu e depresie, e seriozitate, respect fata de Dumnezeu). Vine un copil face o boacana, mica cade rade, incep si oamenii de langa sa rada un pic, ma rog cine sunt foarte usor manipulati sa nu fie atenti la slujba.

Preotul meu la fel rade usor cand se vede cu persoanele drage. Astea sunt sentimente umane, care fara de ele noi am fi ROBOTI (adica fara suflet). E bine sa zambim, sa radem de lucruri omenesti (dar nu care duc la pacat), nu de lucruri sfinte, de lucruri rele si etc. Asta e parerea mea.

Deci fericirea => zambet => ras.

Este posibil ca in viata monahala sa fie aceste reguli mai drastice de a interzice rasul, dar in rest pentru enoriasi sau preoti cred ca e ok.

Moroco 23.10.2023 13:03:57

Razi de prostie. De prostie razi cand razi. Aia declansaza rasul, prostia dusa pana la nebunie. Daca razi de prostia altora e pacat caci te bucuri de raul altuia fiindca prostia duce la rau insa rasul il poate opri pe incapatzanat. Daca razi de prostia ta in loc sa te tulburi atunci rasul acela poate fi pocainta. Daca razi in general de tot felul de fapte si intamplari, cautand talcul si morala, fara sa ai in vedere pe cineva la propriu, deci daca razi fara sa barfesti si sa osandesti pe cineva anume, atunci e ca o lupta pentru desavarsire si pentru intelepciunea obtinuta din osandirea prin ras a patimilor si greselilor tale si ale altora, oameni nedefiniti, nenumiti, care pot si ei lua folos si se pot indrepta si scapa de propria lor prostie.

Rasul, ironia, sarcasmul e cea mai eficace arma de strapungerea inimii si umilirea pacatosului trufash, nesimtit, semet, mandru, arogant si prea indraznet. Sigur ca se va simti jignit daca-l pui la punct razand de el cu subanteles si facandu-l de rusine in public insa daca e mai puternic, mai golan, mai derbedeu, mai huligan, te poate lua la bataie ca razi de el, ca-l faci prost sau nebun, deci iti trebuie mult curaj.

De Dumnezeu n-ai cum rade fiindca e Cel mai intelept si Cel mai sfant. A rade de Dumnezeu sau de ceva ce vine de la Dumnezeu este o sinucidere prin aruncare in necredinta si denota o minte plina de o tampenie lumeasca crasa dusa pana la nebunie extrema si pana la rautate, hula, batjocura, fiind exteriorizarea patimii unei neputinte desfranate prostesti prin care prostul lumii se dovedeste mai prost ca oricine inchipuindu-se mare si daca prostul de tipul asta neascultator mai e si fudul si grozav-gresicios fara frica de Dumnezeu, permitandu-si sa trufeasca prin ras, atunci parca nu e prost destul dupa formula populara: "prostul daca nu e si fudul parca nu e prost destul".

Pentru un calugar rasul osanditor nu e folositor caci raneste fratietatea, relatia smerita. Se poate folosi de catre sef sau staret daca prin ras mustri si indrepti cu duhul blandetii si mangaierii contaminant insa mai folositor e zambetul, rasul de drag, de bucurie, de vesilia pe care ti-o aduce mila de la Dumnezeu pentru cate o rana iar faptul ca esti in rabdare si HARrnicie trebuie sa te umple asta de veselie, adica atunci cand asculti si ai de facut ceva e bine sa fi vesel cu apropiatii caci fatza posomorata, ascunsa, cand faci voia Lui Dumnezeu e silnicie si jug greu de dus in spate si cursa pentru apropiati si pentru frati pentru ca nemultumirea de Dumnezeu merge in ocultism ipocrit spre razvratire si cadere accelerata.

Zic si io ce mi se pare.... dar defapt habar n-am ce spun asa ca imi vine sa rad de mine la cate chestii scriu dar si de cel ce citeste si ma crede intelept sau vrednic, lasandu-se pacalit de aparente. :21:

Sunt un prost, un mare prost, asa ca merit sa se rada de mine in public! Radeti fratilor, nu ma supar, ba ma supar rau de cat is de prost.... prost si penibil, de ingrozit cand ma simt brusc asa consternat-pierdut si prins in flagrant de cate un acces de ras maxim la adresa mea ca un atac violent si intolerant la care imi vine sa ripostez. As riposta cumva insa din nefericire sunt prea prost ca sa stiu riposta si asta straneste o noua declansare de rasete, caci si de omul neputincios se rade si nu doar de prost, de ala ce se da mare ca sa ascunda momente penibile si grele de tipul asta ce te pot marca profund pe toata viata mai ales daca ripostezi prosteste si penibil dandu-te in spectacol! :mad:

Problema grava a rasului apare cand omul incepe sa rada viclean avand dubla comanda, din interes si pentru bani murdari! Atunci e uneltire! Uitand omul ca banii n-aduc fericirea ci atrag hotii, hotii care striga hotii! :64:

Adr.iu91 27.10.2023 20:16:01

De la părintele Calistrat, legat de râs.

https://vm.tiktok.com/ZGJKxURbh/

Iorest 27.10.2023 22:15:59

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 674424)
2. Faptul ca acum de multe ori monahii faz poze zambind cu totii.

Am văzut mai demult o poză cu Băsescu hăhăindu-se din mijlocul soborului de arhierei, nu văd ce vină aveau că se aflau acolo când l-a bufnit pe pirat râsul.

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recom...ricii-noastre/

Mai degrabă smintitor mi se pare ca un călugăr să participe la petrecerile de nuntă chiar dacă e rudă apropiată cu unul din miri și stă doar la masă.

RappY 29.10.2023 20:16:04

Azi la biserică am văzut mulți copii jucându-se și râzând. Ce poate fi rău într-un copilaș râzând în biserică? Imi amintesc că odată a zis Pr. Papacioc să-ti păstrezi mereu un zâmbet în inimă. Și Mântuitorul ne-a zis, „de nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor” (Matei 18, 3). Poate exista o inocență și o puritate în râs, mie așa mi se pare.

Demetrius 29.10.2023 22:56:44

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 674482)
Azi la biserică am văzut mulți copii jucându-se și râzând. Ce poate fi rău într-un copilaș râzând în biserică?

Decat desconsideratia fata de jertfa lui Iisus Hristos a parintilor care isi duc copiii la biserica fiindca n-au ce sa faca cu ei cat timp ei sunt preocupati de fatarnicia si obisnuinta(ca la randul lor asa au fost obisnuiti de bunicii si parintii lor) de a fi prezenti duminica dimineata unde se aduna tot satul.
Cu alte cuvinte, parintii transmit copiilor respectul lor fata de Liturghie.

Sfanta Maria a "copilarit" in manastire (de la 3 ani) unde n-a invatat sa rada.

Mie nu mi s-a permis niciodata in copilarie sa nu particip la Liturgie cu toate raspunsurile cuvenite.
Sa ma joc sau sa nu fiu respectuos fata de Liturghie nici nu s-a pus problema.

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 674482)
Imi amintesc că odată a zis Pr. Papacioc să-ti păstrezi mereu un zâmbet în inimă.

Asta n-are nicio legatua cu rasul si e foarte duhovnicesc sa ai un zambet in inima in special cand n-ai niciun motiv.


Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 674482)
Și Mântuitorul ne-a zis, „de nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor” (Matei 18, 3).

Aici e vorba numai despre sinceritate, dar pentru ca eu am despartit propozitiile s-ar putea crede(din pacate) ca s-ar sugera si in Scriptura ca rasul e specific copilariei si nu e.

S-ar putea crede ca avand pentru zambet o consideratie oarecum sinonima ca pentru ras, lucru dedus din intregul mesaj, ma astept sa nu realizezi deocamdata ca suferinta este specifica crestinismului. Zambetul este necesar in inima pentru a nu fi tentat de evitarea suferintei, cum se pare ca esti tentat de conceptia care ti se citeste din cuvinte.

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 674482)
Poate exista o inocență și o puritate în râs, mie așa mi se pare.

Poate ca daca as putea citi in Scriptura un verset pomenind sau sugerand asta mi-as reconsidera parerea.

RappY 29.10.2023 23:28:14

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 674484)
Poate ca daca as putea citi in Scriptura un verset pomenind sau sugerand asta mi-as reconsidera parerea.

Facerea 21, 6:
Citat:

Iar Sarra a zis: "Râs mi-a pricinuit mie Dumnezeu; că oricine va auzi aceasta, va râde!"
Psalmul 2, 4:
Citat:

Cel ce locuiește în ceruri va râde de dânșii și Domnul îi va batjocori pe ei!
Psalmul 125, 2:
Citat:

Atunci s-a umplut de bucurie gura noastră și limba noastră de veselie
Luca 6, 21:
Citat:

Fericiți cei ce plângeți acum, că veți râde.

Penticostalul Traditional 31.10.2023 22:17:09

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 674484)
ma astept sa nu realizezi deocamdata ca suferinta este specifica crestinismului..

Iar bucuria este specifică lui satana, așa-i?

Ia încearcă să nu mai fi tu drept peste măsură, pentru ce vrei să te nimicești?
Ia și citește de aici un articol, poate devii mai uman: https://www.crestinortodox.ro/editor...em-126675.html

Demetrius 01.11.2023 01:02:44

Multumesc sincer la amandoi, insa rasul, pe de-o parte, si bucuria/zambetul, pe de alta, nu sunt din aceeasi familie de duhuri/sensuri(dpmdv).

Adr.iu91 04.11.2023 14:25:59

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 674511)
Multumesc sincer la amandoi, insa rasul, pe de-o parte, si bucuria/zambetul, pe de alta, nu sunt din aceeasi familie de duhuri/sensuri(dpmdv).

A te bucura de suferința unui om, a râde de un om pe scaun cu rotile rezultă că faci lucruri pentru satana.

A te bucura in familie între prieteni, a râde de lucruri bune situații hazlii = ești de-al lui Dumnezeu.

Iorest 04.11.2023 23:01:20

Sigur scenete despre B.O.R. de tipul Iumor ale unuia ca Micutzu sunt în categoria asta a păcatului.

Moroco 09.11.2023 11:03:56

Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 674442)
Razi de prostie. De prostie razi cand razi. Aia declansaza rasul, prostia dusa pana la nebunie. Daca razi de prostia altora e pacat caci te bucuri de raul altuia fiindca prostia duce la rau insa rasul il poate opri pe incapatzanat. Daca razi de prostia ta in loc sa te tulburi atunci rasul acela poate fi pocainta. Daca razi in general de tot felul de fapte si intamplari, cautand talcul si morala, fara sa ai in vedere pe cineva la propriu, deci daca razi fara sa barfesti si sa osandesti pe cineva anume, atunci e ca o lupta pentru desavarsire si pentru intelepciunea obtinuta din osandirea prin ras a patimilor si greselilor tale si ale altora, oameni nedefiniti, nenumiti, care pot si ei lua folos si se pot indrepta si scapa de propria lor prostie.

Rasul, ironia, sarcasmul e cea mai eficace arma de strapungerea inimii si umilirea pacatosului trufash, nesimtit, semet, mandru, arogant si prea indraznet. Sigur ca se va simti jignit daca-l pui la punct razand de el cu subanteles si facandu-l de rusine in public insa daca e mai puternic, mai golan, mai derbedeu, mai huligan, te poate lua la bataie ca razi de el, ca-l faci prost sau nebun, deci iti trebuie mult curaj.

De Dumnezeu n-ai cum rade fiindca e Cel mai intelept si Cel mai sfant. A rade de Dumnezeu sau de ceva ce vine de la Dumnezeu este o sinucidere prin aruncare in necredinta si denota o minte plina de o tampenie lumeasca crasa dusa pana la nebunie extrema si pana la rautate, hula, batjocura, fiind exteriorizarea patimii unei neputinte desfranate prostesti prin care prostul lumii se dovedeste mai prost ca oricine inchipuindu-se mare si daca prostul de tipul asta neascultator mai e si fudul si grozav-gresicios fara frica de Dumnezeu, permitandu-si sa trufeasca prin ras, atunci parca nu e prost destul dupa formula populara: "prostul daca nu e si fudul parca nu e prost destul".

Pentru un calugar rasul osanditor nu e folositor caci raneste fratietatea, relatia smerita. Se poate folosi de catre sef sau staret daca prin ras mustri si indrepti cu duhul blandetii si mangaierii contaminant insa mai folositor e zambetul, rasul de drag, de bucurie, de vesilia pe care ti-o aduce mila de la Dumnezeu pentru cate o rana iar faptul ca esti in rabdare si HARrnicie trebuie sa te umple asta de veselie, adica atunci cand asculti si ai de facut ceva e bine sa fi vesel cu apropiatii caci fatza posomorata, ascunsa, cand faci voia Lui Dumnezeu e silnicie si jug greu de dus in spate si cursa pentru apropiati si pentru frati pentru ca nemultumirea de Dumnezeu merge in ocultism ipocrit spre razvratire si cadere accelerata.

Zic si io ce mi se pare.... dar defapt habar n-am ce spun asa ca imi vine sa rad de mine la cate chestii scriu dar si de cel ce citeste si ma crede intelept sau vrednic, lasandu-se pacalit de aparente. :21:

Sunt un prost, un mare prost, asa ca merit sa se rada de mine in public! Radeti fratilor, nu ma supar, ba ma supar rau de cat is de prost.... prost si penibil, de ingrozit cand ma simt brusc asa consternat-pierdut si prins in flagrant de cate un acces de ras maxim la adresa mea ca un atac violent si intolerant la care imi vine sa ripostez. As riposta cumva insa din nefericire sunt prea prost ca sa stiu riposta si asta straneste o noua declansare de rasete, caci si de omul neputincios se rade si nu doar de prost, de ala ce se da mare ca sa ascunda momente penibile si grele de tipul asta ce te pot marca profund pe toata viata mai ales daca ripostezi prosteste si penibil dandu-te in spectacol! :mad:

Problema grava a rasului apare cand omul incepe sa rada viclean avand dubla comanda, din interes si pentru bani murdari! Atunci e uneltire! Uitand omul ca banii n-aduc fericirea ci atrag hotii, hotii care striga hotii! :64:

Rasul e molipsitor si omul rade fiindca se rade si rade asa cum vede ca se rade si sunt foarte multe feluri de ras molipsitor la care e foarte greu sa te abtii alunecand in rasul-bucuria de raul altuia.

Pentru ca sa faci fatza acestui rod al cunostiintei care-ti inchide ochii cei drepti si-ti deschide ochii cei nedrepti ca sa te bucuri pripit ca prostul lumii ce se crede destept si se inchipuie mare vrand sa se laude pe sine desfranand impreuna cu cei ce se lauda intre ei razand de altii, trebuie sa cauti sa-ti deschizi bine ochii si urechile, sa ai credinta si putere ca sa o faci si sa-i tii deschisi in ciuda infricosarilor venite de la grozaviile amenintatoare ale demonilor si ale oamenilor speriati de ei si capiati ca sa te faca sa-i inchizi, incercand sa rabzi asa cu ochii deschisi si cu urechile ciulite cat mai mult, pana la final, ca sa auzi ceea ce e de auzit si sa intelegi cu inima corect si drept ce e de facut, de cine e de ascultat luptand bine incins cu toti laudarosii ca sa poti sa-L lauzi cu adevarat pe adevaratul Dumnezeu fiindca doar El merita a fi laudat fara sa lingusesti si fara sa desfranezi in boala profesionala a aducerii de lauda si de slava.

Moroco 13.11.2023 11:41:17

Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 674591)
Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 674442)
Razi de prostie. De prostie razi cand razi. Aia declansaza rasul, prostia dusa pana la nebunie. Daca razi de prostia altora e pacat caci te bucuri de raul altuia fiindca prostia duce la rau insa rasul il poate opri pe incapatzanat. Daca razi de prostia ta in loc sa te tulburi atunci rasul acela poate fi pocainta. Daca razi in general de tot felul de fapte si intamplari, cautand talcul si morala, fara sa ai in vedere pe cineva la propriu, deci daca razi fara sa barfesti si sa osandesti pe cineva anume, atunci e ca o lupta pentru desavarsire si pentru intelepciunea obtinuta din osandirea prin ras a patimilor si greselilor tale si ale altora, oameni nedefiniti, nenumiti, care pot si ei lua folos si se pot indrepta si scapa de propria lor prostie.

Rasul, ironia, sarcasmul e cea mai eficace arma de strapungerea inimii si umilirea pacatosului trufash, nesimtit, semet, mandru, arogant si prea indraznet. Sigur ca se va simti jignit daca-l pui la punct razand de el cu subanteles si facandu-l de rusine in public insa daca e mai puternic, mai golan, mai derbedeu, mai huligan, te poate lua la bataie ca razi de el, ca-l faci prost sau nebun, deci iti trebuie mult curaj.

De Dumnezeu n-ai cum rade fiindca e Cel mai intelept si Cel mai sfant. A rade de Dumnezeu sau de ceva ce vine de la Dumnezeu este o sinucidere prin aruncare in necredinta si denota o minte plina de o tampenie lumeasca crasa dusa pana la nebunie extrema si pana la rautate, hula, batjocura, fiind exteriorizarea patimii unei neputinte desfranate prostesti prin care prostul lumii se dovedeste mai prost ca oricine inchipuindu-se mare si daca prostul de tipul asta neascultator mai e si fudul si grozav-gresicios fara frica de Dumnezeu, permitandu-si sa trufeasca prin ras, atunci parca nu e prost destul dupa formula populara: "prostul daca nu e si fudul parca nu e prost destul".

Pentru un calugar rasul osanditor nu e folositor caci raneste fratietatea, relatia smerita. Se poate folosi de catre sef sau staret daca prin ras mustri si indrepti cu duhul blandetii si mangaierii contaminant insa mai folositor e zambetul, rasul de drag, de bucurie, de vesilia pe care ti-o aduce mila de la Dumnezeu pentru cate o rana iar faptul ca esti in rabdare si HARrnicie trebuie sa te umple asta de veselie, adica atunci cand asculti si ai de facut ceva e bine sa fi vesel cu apropiatii caci fatza posomorata, ascunsa, cand faci voia Lui Dumnezeu e silnicie si jug greu de dus in spate si cursa pentru apropiati si pentru frati pentru ca nemultumirea de Dumnezeu merge in ocultism ipocrit spre razvratire si cadere accelerata.

Zic si io ce mi se pare.... dar defapt habar n-am ce spun asa ca imi vine sa rad de mine la cate chestii scriu dar si de cel ce citeste si ma crede intelept sau vrednic, lasandu-se pacalit de aparente. :21:

Sunt un prost, un mare prost, asa ca merit sa se rada de mine in public! Radeti fratilor, nu ma supar, ba ma supar rau de cat is de prost.... prost si penibil, de ingrozit cand ma simt brusc asa consternat-pierdut si prins in flagrant de cate un acces de ras maxim la adresa mea ca un atac violent si intolerant la care imi vine sa ripostez. As riposta cumva insa din nefericire sunt prea prost ca sa stiu riposta si asta straneste o noua declansare de rasete, caci si de omul neputincios se rade si nu doar de prost, de ala ce se da mare ca sa ascunda momente penibile si grele de tipul asta ce te pot marca profund pe toata viata mai ales daca ripostezi prosteste si penibil dandu-te in spectacol! :mad:

Problema grava a rasului apare cand omul incepe sa rada viclean avand dubla comanda, din interes si pentru bani murdari! Atunci e uneltire! Uitand omul ca banii n-aduc fericirea ci atrag hotii, hotii care striga hotii! :64:

Rasul e molipsitor si omul rade fiindca se rade si rade asa cum vede ca se rade si sunt foarte multe feluri de ras molipsitor la care e foarte greu sa te abtii alunecand in rasul-bucuria de raul altuia.

Pentru ca sa faci fatza acestui rod al cunostiintei care-ti inchide ochii cei drepti si-ti deschide ochii cei nedrepti ca sa te bucuri pripit ca prostul lumii ce se crede destept si se inchipuie mare vrand sa se laude pe sine desfranand impreuna cu cei ce se lauda intre ei razand de altii, trebuie sa cauti sa-ti deschizi bine ochii si urechile, sa ai credinta si putere ca sa o faci si sa-i tii deschisi in ciuda infricosarilor venite de la grozaviile amenintatoare ale demonilor si ale oamenilor speriati de ei si capiati ca sa te faca sa-i inchizi, incercand sa rabzi asa cu ochii deschisi si cu urechile ciulite cat mai mult, pana la final, ca sa auzi ceea ce e de auzit si sa intelegi cu inima corect si drept ce e de facut, de cine e de ascultat luptand bine incins cu toti laudarosii ca sa poti sa-L lauzi cu adevarat pe adevaratul Dumnezeu fiindca doar El merita a fi laudat fara sa lingusesti si fara sa desfranezi in boala profesionala a aducerii de lauda si de slava.

Cand vine al 8-le imparat din randul celor 7 ca sa te ispistapaneasca prin pacat, tu ca prostul te inervezi si te razbuni facandu-i pe plac ispitei si imparatului, lasand dupa ei si facand ispita ca sa scapi de insistenta ispitei, crezand ca asa scapi mai usor si cu viata, iar el, dupa ce te-a tzepuit dispare si tu apoi dandu-ti seama ca tocmai ai cazut in ispita si ai facut raul, calcand ascultarea, pricepand ca de acuma esti ca si pierdut cu slava cu tot cauti sa te razbuni ca iesit din minti insa nu mai ai pe cine sa te razbuni fiindca ispititorul si ispita au disparut si cu toate astea vrei musai sa te razbuni crunt si chiar te pui si te razbuni asa iesit din minti cu o furie intaratata si indoit aprinsa. Pe cine crezi tu ca o sa te razbuni ajungand astfel de rasul lumii, un trist vrednic de tot rasul lumii? Si de cate ori oare crezi ca se va mai repeta situatia si razbunarea ta pana o sa te prinzi ce faci ca sa incerci sa te opresti... la timp? Deci rasul asta, de prostia asta, nu e de ras ci de plans! Unii rad, altii plang. Dar adevaratii umoristi saraci plini de veselie sunt cei care or sa rada la urma, atunci cand se rade mai bine, mult mai bine, pentru ca aici s-au razbunat pe ispite la timpul ispitei nefacandu-le jocul, prin faptul ca n-au pus botul, atat de mult au rabdat pana li s-au uscat si au cazut ca niste flori si niste fructe ofilite, putrezite de pe lujerul plantei carnivore, planta aia rea-placuta care manca cu pofta carne si bani murdari si bordelele stiintifice ale unor goliciuni de barbati betivi si de tot felul de fete-femei puse pe shopping, in "numele" iubirii sau a inimii mature, preaderanjate de cel ce vine sa le tulbure placerea, cerand exclusivism feroce, neputand de lene sa-i dea nici macar buna ziua, caraind inimile astea nemultumite si ne plecate ca lovite de revenirea............... luminii!

MineaPeter 13.11.2023 16:22:12

Doamne ajută!

Moroco, dumitale ți s-a mai spus să taci. Cât este de folos această poliloghie pentru sufletul unui om ortodox? Vedem în continuare aceeași vorbire încâlcită și tendința de a te răspândi peste tot pe la postările cele noi ale colegilor. Cu ce ne ajută conținutul postărilor, dacă învățăturile de valoare sunt amestecate cu pânza de păianjen?

Ar merge bine să iei cu adevărat o pauză. Mai ales acum, la apropierea celor patruzeci de zile de Post sfânt. Desigur că în gândirea vechi-calendaristă, fie aceasta pucioasă sau nu, 25 decembrie al nostru nu este „sărbătoare în cer”, abia 7 ianuarie este, nu?

Și dacă tot veni vorba de calendar: legile astronomice după care se ghidează calendarele au fost și ele create tot de Domnul și trebuiesc respectate. Ele nu sunt dogme, dar sunt niște legi ale naturii rânduite de El. Este importantă și pacea în Biserici, cea întru Adevăr, nu cea însoțită cu învățăturile mincinoase, și pentru ea uneori trecem peste acrivia aritmetică și calendaristică (de pildă, atunci când facem Învierea Domnului împreună cu Bisericile de pe calendarul vechi, chiar dacă acesta este incorect astronomic, ca să nu facem dezbinare la Înviere ca și la Nașterea Domnului). Finlandezii ortodocși nu serbează nici Învierea o dată cu noi, ei se țin de adevărul astronomic mai bine, și nu îi considerăm apostați pentru asta. Nici nu pretindem că se face sărbătoare în Cer exclusiv pe calendarul vechi.

Dumneata părăsește mișcarea trâmbițelor de la Pucioasa și vino mai bine la Ortodoxia cea adevărată, cât timp încă ești viu! Altfel vei muri și va fi târziu!

Iar ca să comentez și la subiectul cu râsul: îmi amintesc de cartea lui Umberto Eco, „Numele Trandafirului”, unde tot așa se vorbește despre condamnarea râsului, iar cartea a doua din Poetica lui Aristotel (considerată pierdută, în viața reală) este responsabilă pentru răspândirea râsului necuviincios și sursă a dezastrului la mânăstirea catolică (anul 1327, în nordul muntos al Italiei) descrisă acolo.
Trecând peste potențialul ficțional al evenimentelor din carte și peste faptul că acțiunea se petrece în lumea eretică a catolicismului secolului 14, chiar înainte de definirea așa-zisei „viziuni beatifice” în care catolicii au pretins că omul mântuit poate după moarte să Îl vadă pe deplin pe Domnul (chiar dacă nu a avut loc Învierea noastră de la sfârșitul lumii), râsul este considerat și acolo în carte un păcat, iar la un moment dat este pomenit clar faptul că nicăieri în Sfintele Evanghelii nu este menționat faptul că Domnul Iisus Hristos ar fi râs. Că El a lăcrimat pentru Lazăr și apoi, în grădina Ghetsimani, S-a rugat cu durere „Tată, de este cu putință, treacă de la Mine paharul acesta!”, aceasta se știe!

Ca părere personală, cel puțin râsul cel mult, și răutăcios față de alții, când mai și neglijăm seriozitatea cuvenită a unor lucruri, se poate considera un păcat! Zâmbetul sau veselia interioară, în schimb, reprezintă altceva. Mai sunt și situații când oamenii discută cu voioșie pe anumite subiecte, fără răutăți și bagatelizare, și se întâmplă să râdă scurt (nu lung) la replici, acolo este mai greu de judecat dacă acel „ha-ha” neprelungit este un păcat. Însă dacă luăm în general lucrurile și oamenii din viață la „șto”, dacă obișnuim să „râdem până uităm de noi”, sigur ne atragem ură și păcate! Și moartea poate fi una rea și dură! Aici cunosc și exemple, dar să nu dramatizăm mai mult.

La Sfânta Liturghie și de Sfintele Taine sigur nu trebuie râs, asta clar. Și nici de învățăturile cele tari ale Ortodoxiei, legate de mântuire și veșnicie, care unora li se par „baliverne”. Da, acel râs este un păcat!
Și cum puncta un coleg de forum (nu Moroco) la o postare de aici din topic, se pomenește ca păcat expresia „nebunește am râs”, adică să înțelegem că există și un râs ne-nebunesc!

Oricare ar fi situația, să fim oameni serioși și voioși, cum trebuie și când trebuie. Nici neserioși, nici la vorbă poliloghioși!

RappY 13.11.2023 16:51:30

Citat:

În prealabil postat de MineaPeter (Post 674609)
Finlandezii ortodocși nu serbează nici Învierea o dată cu noi

Nu stiam asta, interesant de stiut. Vad ca si estonienii serbeaza la fel ca finlandezii? Nu sunt apostati bineinteles, dar nici bine nu mi se pare. Din ce inteleg, a fost ceva alegere contextual istorica influentata de stat, dar cu ideea de a rectifica asta mai tarziu intr-un sinod pan-ortodox. Ar fi bine sa nu se piarda din vedere asta si sa revina la serbarea corecta cu noi cat mai curand. Nu are rost sa ne fragmentam, trebuie respectata randuiala. E mai important sa sarbatorim toti impreuna decat sa ai o zi libera la munca in ziua aia sau mai stiu eu ce.

Citat:

Iar ca să comentez și la subiectul cu râsul (...)
De acord cu restul desi in mintea mea ingaduiesc mai multe copiilor inclusiv rasul la Dumnezeiasca Liturghie fiindca e un prilej de bucurie si nu au maturitatea sa inteleaga ce se petrece. Mie momentul impartasaniei mi se pare un moment minuntat fie ca ma impartasesc sau nu, mereu mi se umple inima de bucurie, e cel mai frumos moment din saptamana. Sa vad atati credinciosi si atati copii bucurandu-se de Sfintele Taine este de nedescris, simt cu adevarat cuvintele "precum in cer asa si pe pamant". Parca coboara Imparatia Cerurilor pe pamant.

Moroco 14.11.2023 13:14:08

Citat:

În prealabil postat de MineaPeter (Post 674609)
Doamne ajută!

Moroco, dumitale ți s-a mai spus să taci. Cât este de folos această poliloghie pentru sufletul unui om ortodox? Vedem în continuare aceeași vorbire încâlcită și tendința de a te răspândi peste tot pe la postările cele noi ale colegilor. Cu ce ne ajută conținutul postărilor, dacă învățăturile de valoare sunt amestecate cu pânza de păianjen?

Da, in general glasul din patima putorii unora, nu dam nume, cei de fatza se exclud, imi cere mereu pe forum sa tac in ciuda faptului ca un forum de aia e forum ca sa te lase sa-ti exprimi parerea si nicidecum sa ti-o cenzureze. Cine nu are rabdare sa citeasca, sa inteleaga, se lasa in pripeala si superficialitate si simte cum i se imbarliga mintea in infailibilitatea mortodoxa care se indigna inlauntrul putorii si vrand sa scape din plasa de paianjen bine intinsa de cel rau prin sine insusi, mai mult se incurca si se innoada cazand tot mai rau si atunci, de durere, arunca vina pe mine predandu-se necredintei si-mi cere mie sa tac desi problema sta in putoarea din patima din ei insisi caci nu vor sa recunoasca nici cum ca le e foarte lene sa... sa... sa deschida ochii, ochii exteriori si ochii interiori, ochii mintii si intelepciunii, ochii cunoasterii si se plang cu acuze ca le e foarte greu sa se aplece cu ocazia asta si Cuvantului lui Dumnezeu suflat prin Trambite MAI ALES daca ei deja de multa vreme se toooot apleaca Domnului Iisus Hristos in minunata si fascinanta crestin-ortodoxie preschimbata de ei, prin lene si necredinta in mortodoxie. Deci cu nimic nu va ajuta continutul textului caci la ce oare v-ar putea ajuta adevarul si orice lucru bun atata vreme cat sunteti foarte hotarati sa mergeti in jos, in contra sfinteniei.... Cuvantului... cu maxima infailibilitate mortodoxa, nici macar crestin-mortodoxa, respectand apropiatii, dialogul si iubind inclusiv pe vrajmasi?

Citat:

Ar merge bine să iei cu adevărat o pauză.
Daca io nu obosesc scriind atat de mult si des ma intreb de ce ar obosi cineva citind cateva propozitii, rar? Deci io n-am nevoie de nicio pauza, pe cand dumneata se pare ca ai si obosit si vrei sa te intorci avea peste o luna, pe motiv de post. Ma gasesti tot aici. Am sa continui sa omor patimi imputite situate acolo in adancul unora, nu dam nume, cei de fatza se exclud, care caraie ca poporul din pustie, dupa carnitza si bani buni pentru shopping dandu-se mari prooroci cand ei defapt si-au facut din lume un idol de aur ca un vitel bun de muls, Doamne apara si pazaeste, ce rusine.

Citat:

Mai ales acum, la apropierea celor patruzeci de zile de Post sfânt. Desigur că în gândirea vechi-calendaristă, fie aceasta pucioasă sau nu, 25 decembrie al nostru nu este „sărbătoare în cer”, abia 7 ianuarie este, nu?
Da, sa tac si sa iau o pauza de post. Ala nu-i post ci pileala. Chiar daca vine postul, lucrul trebuie sa continue. Dar io nu am probleme calendaristice, stilistice, si nu ma deranjeaza sa serbez si cu unii si cu altii, caci sarbatoarea si bucuria e mai mare ca jertfa nesangeroasa, umilinta smerita care te poate duce spre ele. Insa aici e vorba de Cer si de lungimea posturilor si de sarbatorile sfintilor, care, din pacate, sunt defazate cu 13 zile fata de ziua cand e tinuta sarbatoarea lor in Cer si de aia cred ca e jenant sa cinstesti si sa slavesti pe cineva la vreme nepotrivita, atunci cand e altcineva de cinstit si de slavit, iar atunci cand chiar e ziua lui in Cer sa nu-l slavesti asa ca lumea care nu-l slaveste deloc. N-ar fi fost oare mai frumos pentru noi sa nu ne fi luat dupa erecticii din apus cu mutarea zilelor de serbare ale sfintilor fata de traditia milenara apostolica cu care ne toooot laudam in timp ce-o lepadam? Stiu ca nu e gresala canonica defazajul insa buna cuviinta oare nu ne invatza si ea cum ar fi de respectat si de tinut? Deci cred sincer ca se cuvine sa dam slava sfintilor in ziua lor de serbare in Cer si sa tinem posturile atat cat au fost ele randuite de sfinti. Ti-am zis ca pe mine nu ma deranjeaza asa cum este acum deci ce sustin nu e pentru mine, nu e pentru lupta mea sau pentru slava mea, adica nu ma incapatanez ca refractarii indaratnici pentru disputa mea din moment ce io le tiu si le serbez dublu fara probleme ca sa nu se supere nimeni. Insa vorbeam aici de ce ar fi drept si cuvincios fata de Dumnezeu si de sfintii Lui si nicidecum pentru moftul român interbelic reloaded.

Citat:

Și dacă tot veni vorba de calendar: legile astronomice după care se ghidează calendarele au fost și ele create tot de Domnul și trebuiesc respectate. Ele nu sunt dogme, dar sunt niște legi ale naturii rânduite de El.
Pai au fost randuite si innoite odata cu Invierea si sfintii le-au asezat in Har deci cum de au tupeul si vin apusenii cu toti erecticii sa schimbe ce au asezat sfintii in timp ce noi, lasandu-ne mereu pacaliti sa ajungem iata sa sustinem ca asa e mai corect cum zic ei ca sa ne punem pe ”intreptat” dupa ei, mereu dupa ei? Adica voi chiar sustineti ca erecticii sunt defapt sfintii si noi suntem erectici pentru ca urmam sfintii? Iata deci ca s-a intors lumea cu susul in jos dar nicidecum asemena sfantului Ap. Petru cu crucea lui cea inversata in mod minunat cerand el asta din respect si umilinta rastignirea inversata pentru ca nu cumva sa fie rastignit asemenea Domnului Sau, luandu-l credinciosii si pe el ca pe un fel de al doilea Mesia, la fel de mare sfant. El s-a semerit insa apusul ”indreptand” s-a mandrit.... si noi iata ne-am luat dupa ei si ne tinem ca orbul de bata. Ce e de facut nu ma priveste, io doar am spus ce am avut de spus, de dragul Domnului.

Citat:

Este importantă și pacea în Biserici, cea întru Adevăr, nu cea însoțită cu învățăturile mincinoase, și pentru ea uneori trecem peste acrivia aritmetică și calendaristică (de pildă, atunci când facem Învierea Domnului împreună cu Bisericile de pe calendarul vechi, chiar dacă acesta este incorect astronomic, ca să nu facem dezbinare la Înviere ca și la Nașterea Domnului). Finlandezii ortodocși nu serbează nici Învierea o dată cu noi, ei se țin de adevărul astronomic mai bine, și nu îi considerăm apostați pentru asta. Nici nu pretindem că se face sărbătoare în Cer exclusiv pe calendarul vechi.
Adica la ce invataturi mincinoase te referi dumneata?.. ca vad ca mersul cu calendarul dupa erectici e ceva pozitiv in mintile unora, nu dam nume.

Citat:

Dumneata părăsește mișcarea trâmbițelor de la Pucioasa și vino mai bine la Ortodoxia cea adevărată, cât timp încă ești viu! Altfel vei muri și va fi târziu!
Aha, deci si dumneata asa ca unii nu dam nume, socotiti si credeti ca Domnul va spune invataturi mincinoase si ca El va omoara daca le urmati si de aia vreti sa-L parasiti si sa-L lepadati? Oare chiar n-ati inteles nici pana acuma ca nu Domnul Iisus Hristos-Cuvantul va omoara ci pacatul vostru si ispita prin care va vine sminteala si neascultarea, recidiva, pacatul prospat, patima, rautatea? E culmea cum mortilor le e foarte frica sa invie prin invatatura suflata de Domnul prin Trambite si fugind ei ca de dracool, aflati in alergare disperata dau ei si te ajuta ei si vor ei sa te fereasca ei de dracool si de moarte cica, saracii de ei, si se simt vii ”miluind” asa desi in mod evident sunt niste morti-mortodocsi care se autotzepuiesc la infinit daca persista si fug la nesfarsit de inviere, fiindca desi nu-si dau seama, ei de inviere fug caci Cuvantul sufla Invierea prin Cele 7 Trambite Apocaliptice. Deci fii domnule serios si te linisteste cu sfaturile tale pentru ca nu eu trebuie sa ma lepad de Credinta ci dumneata de necredinta si daca veni vorba ia marturiseste dumneata cum de esti dumneata ortodox cu numele asta de Peter? Asta e nume de erectic apusean asa ca ia spune frumos, hai marturiseste la nenea cum te-ai infiltrat dumneata aici de vorbesti in numele ortodocsilor cerand asa ca altii, nu dam nume, cei de fatza se exclud, lepadare de Cuvant?

Citat:

Iar ca să comentez și la subiectul cu râsul: îmi amintesc de cartea lui Umberto Eco, „Numele Trandafirului”, unde tot așa se vorbește despre condamnarea râsului, iar cartea a doua din Poetica lui Aristotel (considerată pierdută, în viața reală) este responsabilă pentru răspândirea râsului necuviincios și sursă a dezastrului la mânăstirea catolică (anul 1327, în nordul muntos al Italiei) descrisă acolo.
E clar ca vorbesti din cultura apuseana erectica si iata vii aici sa-mi spui tu mie sa tac sau sa iau o pauza? Deci pe cine incerci sa tzepuiesti domnule Peteretic crezand ca ai sa si poti?

Moroco 14.11.2023 13:36:11

continuare
 
Citat:

Ca părere personală, cel puțin râsul cel mult, și răutăcios față de alții, când mai și neglijăm seriozitatea cuvenită a unor lucruri, se poate considera un păcat! Zâmbetul sau veselia interioară, în schimb, reprezintă altceva. Mai sunt și situații când oamenii discută cu voioșie pe anumite subiecte, fără răutăți și bagatelizare, și se întâmplă să râdă scurt (nu lung) la replici, acolo este mai greu de judecat dacă acel „ha-ha” neprelungit este un păcat. Însă dacă luăm în general lucrurile și oamenii din viață la „șto”, dacă obișnuim să „râdem până uităm de noi”, sigur ne atragem ură și păcate! Și moartea poate fi una rea și dură! Aici cunosc și exemple, dar să nu dramatizăm mai mult.
Frumoasa parere ai insa la sfarsit ai dat cu mucii in fasole. Pai luand lucrurile si oamenii la intrebari shto etă (ce este pe ruseste) ca sa radem de ei pana ne lepadam de sine... prin ras... nu ne atragem nici ura si nici moartea ci invidia-pisma si frica fiindca astfel de oameni sunt in general trufasii din politie sau cei din aparatul tortionar justitiar din care se pare ca faci parte din moment ce imi ceri ceea ce imi ceri. Deci iata cum ai ajuns sa faci pe moralistul speriat ce sperie in timp ce tu esti exact aceasta specie de ”simpatici” care vor sa rada de mine punandu-mi intrebari ca sovieticii, culmea, cerandu-mi in acelasi timp sa tac, ca sa ma sperie cu spaima lor si de frica sa cedez si sa ma lepad de Cuvantul si sa ma las corcit de ei, sa semnez angajament si sa devin colaborator, tradator, informator, adica vanzator de frati, asa cum se ocupau ei cu distractia asta prin beciurile securitatii sustinand ca vor sa te faca om nou, un fel de neomarxist, un tanar din asta dinamic, pus pe facut bani din orice, bani foarte bine spalati si prespalati cu ariel, ariel coada de purcel, tineri ratati din start care cer in cor de smintisori o tara ca afara si nicidecum o tara ca inauntru, asa cum s-ar cuveni daca ne luam dupa filoxenia noastra romaneasca traditionala nefatzarnica, iesind cu cele interioare in intimpinare si daruind din ele spre slava lui Dumnezeu, Cel care le-a facut pe cele interioare mai profunde si mai bune asa cum le-a facut si pe cele exterioare mai frumoase si mai mari.

Citat:

La Sfânta Liturghie și de Sfintele Taine sigur nu trebuie râs, asta clar. Și nici de învățăturile cele tari ale Ortodoxiei, legate de mântuire și veșnicie, care unora li se par „baliverne”. Da, acel râs este un păcat!
Aici suntem perfect deacord. Vezi, nu suntem chiar vrajmasi. Iar daca am fi dusmani atunci porunca ar fi sa ne iubim si sa ne respectam spre mantuire si nicidecum sa ne cenzuram, culmea, pe un forum liber unde prin definitie e de citit si de respectat parerea ficaruia caci ”Black lives maters”.


Citat:

Și cum puncta un coleg de forum (nu Moroco) la o postare de aici din topic, se pomenește ca păcat expresia „nebunește am râs”, adică să înțelegem că există și un râs ne-nebunesc!
Da exista, rasul meu de unii, nu dam nume, e un ras nonnebunesc si cu toate astea toti ma fac nebun avand impresia ca rad de ei. Dar io nu de ei rad ci de lume caci lumea e de ras daca n-ar fi de plans oamenii din ea in care s-a bagat lumea!

Citat:

Oricare ar fi situația, să fim oameni serioși și voioși, cum trebuie și când trebuie. Nici neserioși, nici la vorbă poliloghioși!
Da, asa sa fim cum zici, dar invers in ceea ce priveste credinta ta, adica necredinta si in Trambite si in Cuvantul suflat prin ele pentru ca e clar ca dumneata nu crezi si de aia te bucuri, deci fiind pe sfinvers vorbesti de neseriosi si de polologhie, ca sa defaimi Cuvantul si pe mine in contra Lui, nestiind si nepricepand cat esti de trist din pricina asta in ”bucuria” ta oricat incerci sa arunci cauza tristetii tale pe mine ca sa te scapi pe tine... din tristetea ta!

Deci nu rad de cei ca tine si nici macar nu zambesc oricat ar fi de ras incapatzanarea unora, nu dam nume, cei de fatza se exclud, care ma urmaresc si ma osandesc proletar si inchizitorial, medical si superior intelept si stiintific facandu-ma prost, culmea, pentru ca io primesc mereu nu numai crestin-ortodoxia ci si pe Cel mai mare Dar al tuturor timpurilor: Cuvantul!...pentru credinciosi si pentru oameni, ca ei sa invieze din... din... din pacat=moarte!

Fecioarelor nebune (nu e vorba de Joana dArc), se stiu ei, le e greu, de lene nu pot sa primeasca si pe Domnul daca Il au si vine. E chestie de infailibilitate si logica morala. Cum poti primi pe Cineva daca Il ai deja, caci daca Il ai nu mai are cum sa vina? Deci le e lene sa se plece asa ca stingandu-li-se lor candelele din pricina trufiei caci ulei nu si-au luat in ele, tot de lene, or sa fuga in lume sa-si cumpere, caci n-ai cum sa te abtii de la sopping in draci daca esti prosta si nebuna ca orice fecioara mortodoxa puturoasa. N-ai cum!

Am terminat poliloghia dupa scrierea unui text frumos cat se poate de serios!

Pe scurt ”Fericit barbatul care urmeaza, prin credinta, sfintenia... Cuvantului!” ca sa-l parafrazez pe regele David, iar rasul, bucuria, zambetul acestei minunate fericiri nu este nicidecum un pacat!

Moroco 14.11.2023 15:33:25

continuare in mijloc
 
Citat:

Trecând peste potențialul ficțional al evenimentelor din carte și peste faptul că acțiunea se petrece în lumea eretică a catolicismului secolului 14, chiar înainte de definirea așa-zisei „viziuni beatifice” în care catolicii au pretins că omul mântuit poate după moarte să Îl vadă pe deplin pe Domnul (chiar dacă nu a avut loc Învierea noastră de la sfârșitul lumii), râsul este considerat și acolo în carte un păcat, iar la un moment dat este pomenit clar faptul că nicăieri în Sfintele Evanghelii nu este menționat faptul că Domnul Iisus Hristos ar fi râs. Că El a lăcrimat pentru Lazăr și apoi, în grădina Ghetsimani, S-a rugat cu durere „Tată, de este cu putință, treacă de la Mine paharul acesta!”, aceasta se știe!
Nu ti-e clar ca si in problema asta ai mers prea departe dupa mortodoxia slugarnica la inchizitia catolica a mareului papalâc care iata a condamnat rasul pana acolo incat si pentru un zambet erai si esti pasibil de ardere pe rug ca Joana d'Arc care osandita si aruncata fiind in flacari a ras de ei, de Coshonii si Torquenazii de serviciu, in timp ce ardea bine mersi si iata astazi e socotita una din marile sfinte ale apusului, fecioara din popor care a faurit Frantza mare, mucenicita de inchizitie, osandita pentru sute de ani, acum e repusa in toate drepturile si libertatile caci papalitatea a socotit, vazand ce priza are la popor si la public, ca e timpul sa-i retraga anatemizarea si osandirea si s-o puna in randul sfintilor desi se stie ca auzea voci si le asculta doar pe cele ale sfintilor arhangheli Mihail, Gavril si Rafail, considerata o fecioara nebuna ce asculta de soaptele satanei, asa ca altii, nu dam nume, care au fost cam la fel osanditi si priviti chiar in zilele noastre.

Nu crezi ca ar fi fost mai bine pentru toti crestinii sa nu se fi ajuns in situatia asta ridicola, penibila, rusionasa si greu de reparat?

Moroco 06.03.2024 09:55:44

Pupescoolistii Nicolaitzii-bitzii n-au de ce se distra. E pacat ca ei sa rada. Mint.
 
Cand te indoiesti de Dumnezeu, pentru stinta si semetie, pentru parere (de sine) nu e de ras! Iese sange si e de plans! Cand ceri doar sa bagi in tine placeri pentru cutra-inima ta plina de trufia vietii, care strica si distruge ca sa se laude, sa te laude, sa va laudati impreuna cu parerea... nici rea, nici buna, ci aia ticluita: media mediaiei perfect echilibrata si ”dreapta” doar ca sa bage in sine drogul dreptatii, fainutza si aluatul uns cu ou si undelemn ca sa luceasca, parerea si apoi il vezi ca rade, zambeste, ca te-a pacalit, te-a speriat, te-a ingrozit si tu-l iei de Dumnezeu si te dai si tu insuti Dumnezeu ce-l ia de Dumnezeu, si va dati si-i dai lui infiindu-te centrul de comanda si control si te faci parintele lui, familia lui laudandu-va in haita pentru ca te pune sa ”lucrezi”, sa furi si pentru ca apoi iti ia din ce ai ”lucrat”, din ce ai furat si iti da si tie o mica parte, nu de mila ci ca sa minti, sa te faca frisca si sa vrei sa intrii in aparatul privilegiat tortionar, de teroare si propaganda, pedagog si magog crescator de porci, sa vrei sa te faci justitiar, paracios, crud, un fel de iscapoSS, mai marele detinutilor slujind temnicerii corupti si pe seful temnitei, pe marele ipocrit, ca sa le faci ca fraierul tzepuit treaba murdara si ei sa fie si cei mai tari din parcare si fara fapte rele... sa fi macelarul-mercenarul benevol ce le faci toate mizeriile, toate, ca sa se tina ei curati pe tzepuirea si fraiereala ta. Si lasandu-te mituit din banii tai, pe banii tai pentru parere ca prostul iata razi mai rau ca proasta, ca la aia ii place sa-ti faca tie pe plac insa tie iti place sa-ti faci, nu altora ca ea, ci fix numai si numai tie insuti pe plac, sau dracilor carmuitori de parere si vrand sa scapi de Judecata, de frica ajungi ca o frishca, ca si raciturile tremuratoare, fugi si te arunci in balta deznadejdii doar ca sa te pescuiasca diavolul si apoi sa te apere el ca mare avocat, diavolul avocatul diavolului care ai devenit cand ai ajuns paracios si ipocrit si iata esti dus mereu inaintea lui Iisus, fiind vrednic de uciderea cu pietre mai rau ca cea prinsa in adulter... asa ca un pui de VIPeres care se cere infiat la lume, la lumea oculta a duhurilor rele care te lingusesc si te linistesc... pentru parere din care ai facut insasi viata ta, o problema de viata si de moarte, sa stai cu ea ca pe un tron, ca pe o tzara, ca pe un pat al puterii de odihna, ca pe o pluta, foarte suprat ca esti miscat, convins si motivat de asta ca sa vezi ca pe un rau si sa-i faci rau. In mod evident nebunia nu e de ras. E defapt un coshmar, o patzanie horrorr caci ai ajuns vrajmas lui Dumnezeu si te razbuni ca pripitul care pilindu-se indrazneste sa-si ia privilegiul de a violenta pe sfinti asa beat de sine insusi, pe mai micii Domnului, pe drepti, pe Duhul Sfant, pe Cuvantul, pe Tatal, lovind cu nesat chiar si in Iubirea curata a fecioarelor intelepte facatoare de roade bune... inclusiv si pentru tine cel ce nu stie altceva decat sa bage in sine insusi pe placul propriu, al sufletuhului si al cutrei-inima rea, pe placul propriu si personal zgarciorb ca noaptea mintii ciuruita ca o sita ca sa se mandreasca infumurandu-se cu manie ca-si rezolva singur problemele, ca poate singur, fara Dumnezeu, le rezolva prin a le da la altii si a-i silnicii sa si le rezolve ei asa cum zice el insusi, marele prooroc mincinos!.. laudaros... laudarosUuuuuuuuiuiuiuiui... fui! (gretzos)

Moroco 07.03.2024 09:36:47

Citat:

În prealabil postat de un frate
Cine profită, oare, de ceața otrăvită a polarizării maselor ușor hipnotizabile, a dezbinării comunității, a abaterii atenției de pe realitatea nudă pe o meta-realitate construită conspiraționist în vremuri tulburi, când ceața însăși devine mai deasă și privirea înțelegerii mai slabă?
Societatea, Biserica, omul majoritar care trăiește onest și modest? Desigur, nu.
Profită, însă, fie și temporar, exact cei ce provoacă intenționat și întrețin perfid polarizarea și dezbinarea, falsificarea și manipularea. Pozând simultan în „eroi”, oricât de ridicoli, ai cauzelor bune și drepte, traficate și expuse pe tarabele din iarmarocul trăncănelii propagandistice.
„Fonfii și flecarii, găgăuții și gușații, bâlbâiții cu gura strâmbă” care, abil, mai pomenesc și de Biserică, chiar și de Dumnezeu, își maschează greu, deci prost, apriga angajare în slujba propagandei de orice fel, lăsându-se inspirați de „cel care dezbină”, de cel ce-și bate joc de ei înșiși, de Marele Dezbinator. Căruia ei, ariviștii, trădătorii și smintiții întru multe îi slujesc zelos, departe de lumină.
„Slujirea la doi domni” sfârșește însă mereu prost.
Nu pentru Domnul, nici pentru cei fideli Lui.

Nu-i de ras sa bagam bani in noi ca-n urgentza fiindca tot bagand devenim bagabonzi ce-si baga bogoiul si apoi umbla asa bagati in ei insisi ca sa faca rele... pentru bani. Deci nu e deloc de ras ce va fi cu gurmanzii astia vidanjeuri care rodesc cotloane si buncare pline de mancare si bautura, pentru zile fara numar.

Moroco 12.03.2024 18:55:25

Citat:

un frate

Constituționalizarea răului

Abolirea realei libertăți: de conștiință și de alegere în profundă cunoștință de cauză.
Cea mai tristă premieră mondială: înscrierea „dreptului la avort” în Constituție.
Unde?
În țara care a ghilotinat cândva inclusiv credința, cel mai onorabil act uman prin care persoana liberă oferă credit în alb Creatorului pe care nu îl poate vedea, Celui care a adus la existență ființele raționale libere. Atât de libere, încât se pot întoarce împotriva Lui însuși. Ceea ce au și făcut după ce au fost create. Ceea ce nu a diminuat însă cu absolut nimic veșnica Lui iubire părintească, dumnezeiesc de reverențioasă față de libertatea celui creat „după chipul și asemănarea Sa”. Liberi suntem, desigur, să nu credem nici asta.
În țara a cărei intelectualitate ieșită din turbinca iacobinismului revoluționar din 1789 a ajuns să deifice Rațiunea, ignorând absurdul și sacrilegiul oricărui act de idolatrizare (care suprimă Sensul),
în țara a cărei intelectualitate stângistă din secolul monstruoaselor totalitarisme ale secolul XX, reprezentată la un moment dat de Jean Paul Sartre, glorifica genocidul din Gulagul comunist, afirmând, prin reprezentantul ei celebru, că „orice anticomunist este un șobolan vâscos”. Omul, aproapele, celălalt era deja „infernul”.
Luciferism, anarhism, nihilism, iacobinism, socialism, comunism, terorism intelectual, antiumanism, anticreștinism. Crimă.
Suprimarea spiritului, paradoxal a însăși rațiunii idolatrizate, absolutizarea trupului, care devine contextual termenul ultim al raportării omului la el însuși: „corpul meu, alegerea mea”.
Lucrurile se leagă.
A legaliza crima (avortul este exact așa ceva în ordinea morală, de vreme ce fiecare persoană începe prin a fi un embrion, apoi un făt în pântecele mamei sale), a milita pentru „cultura morții”, nu pentru viață, a milita pentru infestare ideologică pe calea sexualizării minții unor copii din clasele primare, învățați nu doar că masturbarea de la vârste cât mai fragede e sănătoasă, ci și că distincția bărbat-femeie este depășită, că cele două sexe naturale sunt substituibile „genurilor” (gramaticale), că identitatea sexuală umană e fluidă și instabilă precum mintea care debitează această idee, că familia e paternalist opresivă, chiar fascistoidă (Theodor W. Adorno), deci o „structură de putere” (Michel Foucault) față de care e o datorie să ne revoltăm și care, alături de Biserică și alte instituții natural ierarhice, trebuie sfidată, criticată și „refuzată”,
toate acestea, dar și alte năzbâtii ideologice, spun multe despre persoanele care, crezându-se eliberate de „dogme”, deci libere în ultimul grad, sunt înregimentate total în acest gen de militantism antiuman, anticreștin, antieuropean.
Dacă orice femeie ar putea fi deplin conștientă de faptul că viața care s-a înfiripat și crește în ea este și devine o persoană distinctă și concretă înzestrată cu demnitate, avortul ar deveni cel mai probabil, cu rarisime excepții, o non-opțiune, deci inclusiv drama și suferința pe care acesta le aduce în viața oricărei femei ar putea lipsi.
Orice viclenie si desfranare, orice inselare si labordelatorie este defapt un avort. Iubirea nu cauta sa-si faca plozi insa nu e frumos sa-i omori daca apar puii ei. De aia nu-i bine sa te incurci cu desfranatele, pentru ca ele iubesc dar nu-ti fac copii... au tehnici de contraceptie iar daca ele esueaza atunci ii omoara... iata apeland la un drept constitutional. Ai dreptul sa tai dreptul altora!.. culmea, a unor nevinovati a caror vina este defapt vina ta ca au aparut pe lume. Era darul ei, darul iubirii. Nu lor le-ai taiat dreptul ci tie insuti. Cand dai pe cineva afara, la dracu sau il arunci la gunoi, defapt pe tine insuti te dai desi nu esti constient de asta si ti se pare ca ar fi invers. Tu vei fi cel ce va suferi.

De ce nu faci copilul si apoi il dai sa si-l creasca? Asa nu te scapi de problema? Ai rabdare 9 luni jumate, nasti prin cezariana daca vrei si gata. Il dai lui si pleci in lume. Daca i-a trebuit atunci sa-si asume. Asa ar fi cinstit. De ce sa-l pui in situatia in care trebuie sa participe la o crima? De ce sa participe la o contraceptie? De ce sa opreasca cineva puterea iubirii de a se inmulti? E rautate! E blestem. ”Lasati copiii sa vina la Mine!”

Citat:

Arivismul care calcă totul în picioare,
contorsionismul pe calea parvenirii cu orice preț,
mințirea sfruntată cu Scriptura în mână,
trădarea și calomnierea în serie a celor până nu demult lingușiți,
cățărarea pe cadavrele trucatelor amiciții și prietenii,
vizarea obsesivă a unei sinecuri,
pofta pantagruelică de vizibilitate,
cameleonismul, inclusiv confesional, îndelung antrenat pentru pătrunderea în orice cotlon profitabil,
lichelismul rafinat.
Doar câteva dintre manifestările dezgustătoare ale „omului fără însușiri” morale, deci fără caracter.
Într-o cu totul altă lume, total străină „zburătorului” apter, trăiesc oamenii normali,
oameni care nu se vând,
nu se dau în spectacol,
nu îmbracă haina țipătoare a mercenarului propagandist,
nu mimează apologetica creștină în timp ce susțin filetismul,
nu se pozează compulsiv în aceeași postură ridicolă și psihanalizabilă de „învingător” cu vocația eșecului și carisma negustorului ambulant, capabil să vândă orice și pe oricine după anestezierea atenției și capturarea bunăvoinței victimelor.
Citirea atentă a Scripturii (pe care și diavolul o cunoaște perfect), dobândirea clarității morale, distingerea între vorbărie măgulitoare și rostire mărturisitoare, cunoașterea cât mai avansată a strategiilor Diavolului fanfaron, ne vor putea scuti de gravele efecte ale seducției practicate public de „duhul viclean al amăgirii”.
În acest timp, în acest an, mai mult decât oricând.
O sa ne tzepuim iar si iar de nu ne vedem... crezand ca e de ras. Nu e! Am ridicat un monument al tzepuirii in piatza revolutiei si acuma ce facem, ii aducem mereu jertfe ca tampitzii? Anul asta avem parte de cele mai multe tzepuiri. Cand o sa ne trezim din betie ca sa stim cu cine sa votam? Io cu cine votez? Si oricine iese, are cineva impresia ca presedintele e Dumnezeu sau ca parlamentarii sunt sfinti? Alegem un om care prin natura functiei ne tzepuieste. Ce-i democratia? O tzepuiala mai desa decat o monarhie. Dar avem impresia ca scapam mai usor de un conducator rau. Tzeapa! N-ai de unde sa stii cat e de rau urmatorul decat atunci cand ajunge pe functie. De la alesi nu vine nicio schimbare in bine. Iata au trecut 100 de ani si mergem din rau in mai rau spre indreptatirea tzepei din piata revolutiei. Bine ca mai e inca de tzepuit cate ceva ca ne-au vandut si viitorul stranepotilor. Dar daca am fi destepti am da o lege ca imprumuturile sa le plateasca cei ce au semnat si au aprobat si de la ei sa le ia justitia ca sa plateasca datoriile. Sa-i vanda pe ei cu tot neamul lor si sa-si recupereze banii... iar pe noi sa ne lase in pace ca sigur n-am fost deacord!.. cu pensiile si salariile nesimtite si cu toate privilegiile si sinecurile politrucilor si ale aparatului militar, justitiar si tortionar, a statului politziensc, medicalo-sanitar, paralel-securistic, mafiot si impostor. Jos calaii!! Ne-ati tzepuit, ne-ati jefuit. Si acuma umblati sa ne pacaliti sa va realegem? Tzeapa! De data asta sper sa va luatzi tzapa de la popor! Insa daca tot voi numarati voturile... a clar ce va fi... tot ce a mai fost o sa mai fie, nimic nou sub soare.

O sa votez cu sica, cu drula si cu bula. Ba nu, o sa votez cu SOS Roamnia. Ba nu, o sa votez cu USL 2.0 reloaded. Ba nu. O sa votez cu Simion Gica Contra. Doar ca io-s pentru. Asa ca nu stiu cu cine sa votez. Dar o sa votez sigur cu cineva, daca ma miluieste Dumnezeu cu zile sa ajunga la ceasul ala.

Deci haideti la vot ca o sa va dam...... taxe si impozite si inflatie si cresteri de preturi cat le mai puteti duce. Rabda mamaliga rabda si odata rabufneste.

Ce m-as mai distra sa ia AUR 50%+1 din voturi! Asta va fi intradevar de ras! Tzeapa mult visata si preaindelung asteptata! Sa-i vezi pe toti ciuruiti si pliostiti iesind la declaratii. : )))))))))))))))))))))))))))))

Citat:

Simeon Noul Teolog (949- 12 martie 1022) are și această fină observație procurată de claritatea privirii sale lăuntrice:
„Noi, cei credincioși, suntem datori să-i privim pe toți ca pe unul și să socotim că în fiecare este Hristos”.
Nu e chiar ceva subînțeles ușor.
În primul rând, prin străduință zilnică, să nu acceptăm dizolvarea celuilalt într-o masă, să-l salvăm de la anularea (comodă) în ea, să-l extragem pe cel care ne iese în cale ca persoană din entitatea „infernală” a mulțimii depersonalizante.
Iisus, ca Dumnezeu, discerne chipul fiecărui om din mulțime. Doar de aceea, „văzând mulțimile, I s-a făcut milă de ele că erau necăjite…”
Nu masele pot fi iubite (doar lingușite), ci persoanele distincte.
E cazul fiecăruia dintre noi care, cel mai adesea chip ignorat într-o mulțime, tânjește nemărturisit după atenția binevoitoare a celorlalți.
Gradul de încreștinare devine, așadar, proporțional cu cel al acuității vederii noastre spirituale („ochii de văzut”). Cea care, pătrunzând dincolo de haina defectelor și păcatelor ce ni-l fac antipatic sau detestabil pe celălalt, sesizează prezența lui Hristos în el. Hristos, Cel care a spus aceste tainice, mântuitoare cuvinte:
„Flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit.
Gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine.”
Hristos e mereu în preajmă, la o distanță de mână întinsă milostiv spre celălalt.
De aceea nu prea ne vom putea scuza cândva, zicând: „Când Te-am văzut...?”
”Cand Te-am crezut, cand Te-am ascultat?” (oile si oitzele)
”Cand nu Te-am crezut, cand nu Te-am ascultat?” (capreleprele si capraideleurilelele)

Moroco 18.03.2024 09:58:39

De la un frate oarecare
 
Citat:

„Nu ai experiența binelui decât împlinindu-l.
Nu ai experiența răului decât refuzând să-l împlinești, ori, dacă l-ai împlinit, căindu-te.
Când împlinești răul, nu-l cunoști (cu adevărat), pentru că răul fuge de lumină.”
Simone Weil
Exact această inevitabilă experiență care ne solicită limitele, atenția morală și claritatea privirii orientate spre celălalt, această experiență ne și mântuiește. Nu poți învinge forța gravitațională a răului fără să-i opui, luptându-te, forța ascensională a binelui care zace structural în tine.
E o eroare să credem că ne-am putea salva pasiv, comod, aseptic sau leneș solitar, având doar grijă să nu ne tragă curentul.
În ciuda aparențelor, împlinirea binelui este mai accesibilă decât cea a răului care, în variante diabolic rafinate, presupune planuri obositoare și elaborate. A întinde o mână de ajutor e ceva mai ușor decât a ucide cu ea. A mângâia cu un cuvânt e mult mai simplu decât a-l devora cu el pe la spate pe cel căruia te străduiești să-i zâmbești, deși îl detești.
Ideea sedativă moral, inoculată totdeauna de „cel viclean”, aceea că ești în ordine și chiar stimabil doar pentru că nu ai omorât pe nimeni, nu ai comis niciun atentat sângeros sau nu ai contribuit direct la declanșarea unor calamități, este, desigur, total ridicolă. Am percepe-o însă așa doar dacă nu ne-am complace în submediocritatea noastră morală de oameni „cumsecade” și nu am trișa în fața propriei conștiințe pe care ne străduim să nu cumva să o trezim.
Binele invinge raul si Lumina lumineaza in intuneric mai ales atunci cand implineste binele bazat pe invatatura de Credinta si nu cand se consoleaza compatimindu-se si victimizandu-se impreuna cu ipocritii teroristi bucurandu-se ca nu e ca acel vames ce se bate in piept ca o gorila decazuta la stadiu de râma, de vierme neindraznind sa-si ridice nici macar ochii spre cer... darmite, sabia, pumnul, vorbele sau altele asemenea invartind amenintari si vorbe grele ca sa se laude ca ei, casta autoaleasa impaunandu-se ca fara ei se darama templul cel mare de saracie si de lipsa de aparatori drepti, vrednici si curajosi asa ca ei insisi.

Citat:

„Românii nu sunt o națiune”,
afirmă scrâșnit o voce sufocată de ură nucleară din miezul infernal al propagandei scelerate.
„Patriotul hotărît, naționalistul exclusiv, românul pînă în măduva oaselor” vor lua, desigur, năprasnică atitudine de la cea mai înaltă tribună, spulberând această ofensă, aceste grele, nemaiauzite cuvinte.
Nu poate fi altfel. O știm tot de la Caragiale:
„Să te păzească Dumnezeu să ataci România lui oricît de pe departe, căci moftangiul român e aci gata să te zdrobească.”
Daca te gandesti la comunitatile cetatenilor romani de etnii conlocuitoare, la unguri si secui, la tigani si romi, la sasi, shvabi, austrieci si nemti, la evrei, la rusi lipoveni, basarabeni si ucraineni, la armeni, turci, tatari, arabi, greci, nepalezi, pakistanezi, chinezi, bulgari, sarbi, americani, francezi, africani, italieni, si multi-multi altii, atunci e clar ca glasul scrashnit al cezarului de la rasarit cam are dreptate, e clar ca nu suntem o natiune ci una majoritara ce traieste pasnic milenar cu multe natzii si etnii de diferite culturi convietuind in pace, prietenie si ajutor reciproc. Deci nicio jignire, nicio suparare. E clar pentru oricine ca cetateanul roman este un amestec destul de sectant, erectic si sateist cu crestin-ortodoxia daca ne gandim la multimile de crestini si de comunisti cu libertate de constiinta.

Nu stiu daca exista român traditionalist pur sange si unde il gasim pe acest roman de rasa pura imaculata, milenara ca sa revendice el drepturi impamantenite inca de la Noe. Pe de alta parte neamestecul si puritatea poruncite de Dumnezeu se refera la Via si poporul credincios de credinta curata in adevar si duhovnicie traind cu mare sensibilitate duhovniceasca si sufleteasca pana in inima si cu discernamant limpede si deslusitor caci nu se poate amesteca adevarul, umilinta, curatenia si smerenia cu mitomania, trufia si smintzisorenia ipocrita plina de mizeria viciilor impatimite pana la nepasare in impietrirea inimii.

De bine de rau acest moftangiu roman poate fi bunicul, tata, unchiul, fratele, fiul, varul meu si al unora dintre noi si avem tot dreptul sa ne manifestam shucareala la astfel de insulte care ne desfinteaza ca natiune, religie, tzara si rabdare istorica, pe de alta parte suntem desfintati si nerecunoscuti ca parinti duhovnicesti care i-a increstinat pe vecini si pe respectivii tupeisti trufasi care dau astfel de declaratii insolente si nerecunoascatoare negand evidenta. Dar lingushitorii care ne ”ajuta” cu bani si cu arme sa ne auto-distrugem intre noi ca ucrainenii or fi mai buni?

Sigur ca nu vrem sa chichirizam galceava si nu ne ambalam la umbra armamentului greu al altora caci in spiritul traditiei noastre milenare la loc de cinste sta lucrarea pacii si rabdarea indulunga si iertatoare caci oamenii blajini din locurile astea binecuvantate au rabdat in mod traditional toate veghind ca mamaliga pusa pe foc sa nu vrea sa rabufneasca ci doar sa suspine cu folos cand cele mai crude si pagane imperii au venit sa prade si sa ne supuna cu incapatzanare punand biruri grele pana si-au sfarsit semetia si trufia lor sfaramandu-si capetelor lor imperiale blestemate lovindu-se de stanca, de muntii Raraului, Ceahlaului si varful Vladeasa din firea crestina a oamenilor ca de ceva ce nu puteau ei intelege nici privind la crucea Domnului de pe Caraiman!

Deci nu e de ras si de batjocura moftangiul roman!.. care se infierbanta vorbind de natiunea româna!

Moroco 19.03.2024 09:39:12

de la un alt frate de credinta
 
Citat:

„Ochi pentru ochi” e dictonul care ne-ar face pe toți orbi. „Dinte pentru dinte” ne-ar lăsa știrbi. Chiar și oftalmologii sau dentiștii ar avea mult de pierdut...
În Postul Mare e bine să nu fim oameni mici, mărunți sau meschini. E lecția fundamentală a creștinismului viu, nu doar cultural, filozofic sau ideologic.
Cer Domnului harul de-a uita răutatea semenilor care m-au nedreptățit, dar cer iertare și oamenilor cărora — din orbire, trufie sau îndreptățire de sine — le-am greșit.

”Priviți la crini cum cresc: Nu torc, nici nu țes. Viața este mai mult decât hrana și trupul mai mult decât îmbrăcămintea.”

Spune-i răspicat și simplu cugetului tău: „sunt principalul responsabil pentru cum gândesc, pentru ce ascult, pentru cum arăt și pentru cât trăiesc. Sunt cel dintâi care se poate îngriji de semințele așternute-n țarina sufletului meu. Sunt primul chemat să cultiv sănătatea trupului, curăția inimii și agilitatea minții primite-n dar de la Dumnezeu.
Doar eu — nu guvernul sau corporațiile —, ci doar eu pot oferi dragoste și liniște familiei mele. Doar eu pot uda floarea din grădina casei, din balcon ori sufragerie. Eu ca părinte — nicidecum primarul — sunt dator să ofer lumină, har, veselie și bună creștere copiilor mei.”
Iată începutul înțelepciunii: să fii responsabil de ceea ce ți se întâmplă zilnic. Numai așa putem schimba și lumea: prin noi înșine.
E bine sa pui inceput bun lepadand legea pismei si parvenirii ca sa primesti Harul Intelepciunii Marianice a lucrarilor duhovnicesti mantuitoare si facatoare de pace. Adica prin noi insine poate sa se implineasca voia divina, buna voire daruita din belshug prin Hristos-Cuvantul, daca mergand pe Cale ne smerim si ne umilim atat de mult si de tainic pana ajungem sa auzim, sa credem si sa ascultam cu multa credinta si fara indoila, negare, necredinta, nepasare,... plini de recunostinta si intro multumire continua pentru tot darul si toata lucrarea de curatire si indreptare ce vine de la Dumnezeu prin Iisus Domnul si prin mai micutzii Sai prea-cuminti, rabdatorii cei de sub sarcini si cruce pana la sfarsit.

Nu trebuie sa ai in cap scopul de a schimba lumea caci nu-ti foloseste la nimic sa castigi lumea in timp ce sufletul tau ti-l vei pierde ci scopul cel bun e de a ajunge si tu, dupa sfinti, in fericirea din Cer caci acolo e multa multumire, bucurie, veselie si fericire curata fara bani murdari si fara pacate=moarte. Acolo sufletele sunt vii si fierbinti, infocate, calde, bune, harnice, treze, veghetoare, curajoase, drepte, si mult iubitoare intru marele adevar de Dumnezeu si de apropiatii cei vrednici, nicidecum de sine insusi si de pile, privilegii, inlesniri si comoditati desarte.

Moroco 20.03.2024 08:39:58

de la un frate
 
Citat:

Pe parcursul perioadei ascendente a Postului abia început, s-ar putea să nu însemne prea puțin întețirea atenției și mobilizarea lăuntrică - deloc zgomotoasă, gesticulantă sau auto-eroizantă - pentru eliberarea de „bagaje” ridicole și greutăți care nu ne trag în sus.
Nu ar fi chiar puțin să încercăm îndepărtarea și eliberarea de
„trândăvie” - nu doar banalizata lene, reveria „perei mălăiețe” și a „posmagilor moi”, înțepenirea în statutul exclusivist al „creștinului de duminică”, tolănirea pe fantasme, ci și nesimțirea morală deviantă spre complicitatea cu răul, fie și doar prin vinovată tăcere.
„grija de multe” - ușurătatea, risipirea minții și timpului în fleacuri parazitare, vânarea țintelor joase, dar profitabile, ratând sensul și scopul ceva mai înalte decât mormanele de bani, de mâncare și haine, ignorând cuvintele Cuvântului despre „păsările cerului” și „crinii câmpului”…
„iubirea de stăpânire” - lăcomia de puterea cu care-i strivim pe alții, pofta de a fi primul, voluptatea dominării, evitarea atentă a jertfirii de sine și a slujirii oricât de anemice a celorlalți, alergia la dialog, mimarea comuniunii.
„grăirea în deșert” - incontinența verbală, vorbăria goală despre cele sfinte, sleirea cuvintelor și a interlocutorului, trădarea și instrumentalizarea cinică a Cuvântului „silit” să spună azi altceva decât a spus înainte de a fi răstignit.
Nu ar fi chiar puțin, de asemenea, să încercăm dobândirea, inclusiv prin rugăciune, a
„curăției" - curățirea minții îmbibate cu gânduri inavuabile, turpitudini și puzderie de fantasme murdare. ,,Fericiți cei curați cu inima”.
„smereniei” - clarificarea morală în legătură cu sine, lupta reală cu egolatria, privirea în ochi a „regelui gol” din noi înșine, recunoașterea sinceră a propriei nevrednicii. „Fericiți cei săraci cu duhul”.
„răbdării” - răbdarea ceva mai îndelungă decât cea epuizată rapid la Liturghie cu un ochi la ușa care se tot deschide și cu unul la telefon, răbdarea de a-l asculta pe celălalt până la capăt, răbdarea rodită de buna educație și cuviință, de noblețea creștină indusă de spiritul aristocratic al Evangheliei asimilate, nu doar ipocrit citate.
„dragostei” - acea dragoste izvorâtă din încredințarea că în celălalt pâlpâie sau strălucește chiar „chipul” lui Dumnezeu și din speranța că ne vom mântui împreună cu ceilalți. Acea dragoste care nu poate imagina iadul pentru nimeni. Universalismul dragostei, presupus de existența aproapelui de pretutindeni, nu doar din familia sau parohia noastră, solicită firescul universalism al speranței la care ne invită Scriptura, când spune că „Mântuitorul nostru voiește ca toți oamenii să se mântuiască”.
„vederea greșelilor proprii și neosândirea celuilalt” - deschiderea largă a „ochilor de văzut” spre propriile păcate și evitarea judecării celuilalt, pe care e bine să ni-l reamintim ca „frate” înaintea Tatălui și Împăratului ceresc.
Sigur, ușor de zis și de scris.
Rugăciunea, acum mai ales cea a Sfântului Efrem Sirul, ajută mai mult decât credem înainte de a o rosti atent în fiecare zi, înțelegând progresiv despre ce e vorba în ea și în noi.
Rugăciunea în care ne dezgolim sufletul pentru a ne îmbrăca cu ceea ce chiar ne stă bine, întrucât ne este potrivit.
Putina aplecare spre cele duhovnicesti pacifiste lucrandu-le mai in profunzime nu cred ca strica. Trebe folosita perioada asta cu intelepciune caci mai ”nou” am vazut ca se asculta prin neascultare si se merge intelept prin prostie smerindu-ne k lumea prin alegerea trufiei cu deschidere prea primitoare de tradatori pagani si erectici ”intelepti” de la pacat ca sateii.

Moroco 21.03.2024 18:20:34

de la un frate
 
Citat:

Am citit cartea lui Iov pe la 17 ani. E povestea unui om care n-a renunțat la credință, valori și fidelitate, deși a cunoscut suferința, abandonul și batjocura „prietenilor.” Biblia te ajută pentru că îți dă jos masca socială și-ți cere să privești eșecul vieții dedublate, trăită-n minciună.
Viețile noastre cunosc frecvent pustiul și dezamăgirea: faliment financiar, boli premature, iubiri destrămate, trădarea unor amici, sabotajul colegilor de breaslă, propria miopie spirituală, răutatea lumii și calomnia gratuită.
Cartea lui Iov este despre smerenia și răbdarea celui drept, dar ispitit de răzvrătire. Dumnezeu îi pune acestuia o singură întrebare: „unde erai tu, Iov, când Eu făceam salba de stele”?
Măreția Infinitului divin ar trebui să ne smerească. Orgolioși nevoie mare, suntem ca un grăunte de nisip aruncați pe fundul mării.
Dacă omul modern n-ar fi renunțat la Dumnezeu, ar fi priceput cât de nejustificate și ridicole sunt pretențiile de infailibilitate sau omnisciență. Ar fi înțeles „că-n parte cunoaștem și că doar în parte profețim.”
Chiar dacă ne moare cineva drag inimii noastre — o persoană infinit mai valoroasă decât banii sau obiectele prăfuite — suntem îndatorați cu recunoștință pentru darul nemeritat al vieții trăite până azi.
În pragul dizolvării propriei tale materialități, descoperi că atașamentele materiale îngreunează suișul duhovnicesc. În fața veșniciei, numai iubirea-agape e consolatoare.
In post nu e cazul de agape. Practic ar trebui astfel sa mancam si sa postim incat sa nu mai fie nevoie sa folosim toileta-buda.

Demetrius 22.03.2024 04:02:06

Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 676673)
Citat:

În fața veșniciei, numai iubirea-agape e consolatoare.
In post nu e cazul de agape. Practic ar trebui astfel sa mancam si sa postim incat sa nu mai fie nevoie sa folosim toileta-buda.

Ba da!
E vorba de iubirea-agape, pentru care e ”harți” tot timpul.
Eu însă mă aștept ca tu să nu înțelegi că jertfa lui Iisus exact asta a fost, iubire-agapă pentru toți păcătoșii, tocmai în postul Paștilor.
Ascultă trâmbița!

Moroco 22.03.2024 11:02:05

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 676691)
Ba da!
E vorba de iubirea-agape, pentru care e ”harți” tot timpul.
Eu însă mă aștept ca tu să nu înțelegi că jertfa lui Iisus exact asta a fost, iubire-agapă pentru toți păcătoșii, tocmai în postul Paștilor.
Ascultă trâmbița!

Ai dreptate, nu poti cere nuntasilor cu haina de nunta si celor invitati sa nu se bucure in mod liber cat timp Mirele e cu ei. Cand va fi luat de la ei vor posti si se vor ruga pocaindu-se cu amar. Io m-am referit la noi cei din lume care ne pregatim de chemare ca in post nu e cazul sa tragem cate o agapa campeneasca acuma ca a venit primavara, un mic o bere, un gratar, un vin, o shampanie, un dans, o gluma proasta, o bataie...

Moroco 25.03.2024 14:47:55

De la un frate
 
Citat:

Trăim vremuri stranii. Limbajul obscen ne inundă și ne sufocă, oriunde ne-am afla. Înjură mai toată lumea: și birjarii, și primarii, și oamenii cu studii superioare, dar și analfabeții. Suduie fără complexe și profesorii cu titluri doctorale, dar și studentele ori studentele. Profanează limba nu doar taximetriștii, ci și poeții sau artiștii. Ne scufundăm într-o magmă care bolborosește ceva, cumva, într-un limbaj strident, colorat și mereu genital.
Pe vremuri, burghezii se îmbrăcau ca aristocrații: domnii chiar nu renunțau deloc la costum sau cravată. Astăzi, chiar și universitarii poartă blugi rupți, tatuaje de marinar și țoale de hipioți. Ne situăm, triumfători, pe culmile autosuficienței.
Postăm, nu postim. Mai crede cineva în suflet, câtă vreme trupul există doar pentru a fi tranzacționat? Demența digitală a înlocuit armoniile naturii. Misterul și pudoarea vând mai puțin decât isteria ori gălăgia stradală. Am renunțat la rigorile creștinismului, fără să părăsim superstițiile populare. Ne-am depărtat de cinstirea Fecioarei și nu mai privim deloc spre icoane. Rezultatul? Au câștigat masiv demonii pornografiei și urâciunea pustiirii-n pix ori pixeli.
Pe vremuri, din rațiuni de pudoare și statut social, orice mare actriță ezita chiar să pozeze nud. Astăzi, pentru un pumn de arginți, modelul Vitoriei Lipan a cedat locul cocotei rujate sau botoxate. Renunțând la visul maternității, ea se dezbracă oricând la comandă, satisfăcând un bărbat anonim de la celălalt capăt al planetei.
Citim tot mai puțin, dar compensăm absența culturii prin clipuri TikTok. Am batjocorit de treizeci de ani Biserica, Evanghelia și ora de religie. Suntem mai culți decât dascălii noștri? Ne purtăm oare mai înțelepți? Avem maniere mai rafinate? Nicidecum. Doar ne scufundăm zilnic în abisul prostiei colective. Asistăm sau contribuim la prăbușirea universală a nivelului de IQ. Soluția? Denunțarea idolilor cetății, repudierea mitului progresului istoric, redescoperirea memoriei ca topos paradiziac și participarea modestă (uneori vocală, alteori discretă) la virtuțile unor mici comunități coagulate-n jurul valorilor frumuseții.
Injuratura si hula in Duminici si sarbatori nu e de ras, oricat umor negru ai lega de ea, tot gluma proasta rau ramane. Cat de tampit si de handicapat, lash, cretinetz poti sa fi incat sa te dai mare si sa te incanti cu bucurie cruda visandu-te aplaudat si invidiat ca beroii facand rau sau coparticipand la nebunii, amenintand peste tot cu bataia si jucand ipocrisme si personaje raufamate, scamatorii si vrajeli ca la circul globus?

Ba esti prost? Ba esti nebun? :44::64:

Si cine mai stie azi care-i frumusetea... autentinca?

Moroco 01.04.2024 09:19:16

De la un frate oarecare
 
Citat:

35 de ani de la plecarea la
Domnul a lui Nicolae Steinhardt (1912- 30 martie 1989)

Cel mai rafinat și tonic autor creștin din istoria literaturii române. Un spirit capabil să țină (minte) un „Jurnal al fericirii” în bezna din miezul infernal al temnițelor comuniste, printre bătăi, batjocuri și torturi.
Întâlnirea celei mai înalte culturi umaniste cu profunzimea abisală a Evangheliei lui Hristos a rodit abundent în viața și opera celui devenit „monahul de la Rohia”.
Aceasta din urmă a avut șansa, începând cu anul 2000, să-și întâlnească editorul, exegetul și promotorul ideal în distinsa persoană a domnului George Ardeleanu, conferențiar al Facultății de Litere din București, cel căruia i se datorează în cea mai înaltă măsură editarea și publicarea ei integrală la editura „Polirom” în nu mai puțin de 22 de volume.
Absența lui Nicolae Steinhardt din programele școlare parazitate de inutil, neglijarea studierii atente a operei sale în mediile teologice, are consecințe ce se traduc, printre altele, în știri care ne afectează emoțional în fiecare zi.
Cui i-ar putea dăuna gânduri inspirate de adevăr precum acestea:
Cine stie că libertatea e bunul suprem înțelege ce poate însemna creștinismul.
Mai întâi Hristos chiar stă la ușă și bate; e discret. Are încredere în oameni, nu-i bănuitor. Încrederea e prima calitate a boierului și cavalerului, bănuiala fiind, dimpotrivă, trăsătura fundamentală a șmecherului.
Mai departe. Hristos iartă ușor și pe deplin. Șmecherul nu iartă niciodată, ori dacă se înduplecă (fără ca să ierte), o face greu, în silă, cu țârâita. Pe când Domnul: „Nici eu nu te osândesc. Mergi și nu mai păcătui."
Nici eu nu te osândesc...
E oricând gata să vină în ajutor, atâta așteaptă. Îi e milă.
Situația de creștin e tot una cu statutul de aristocrat.
De ce? Pentru că își are temeiul în cele mai „seniorale" însușiri: libertatea și încrederea (credința).
Ce este nobilul? Mai presus de orice un om liber.

Claritatea (discernerea) și nebulozitatea morală (ticăloșia sofisticată)
Perfid construita și nervos promovata nebulozitate morală (opusul dezirabilei clarități, acuzate că ar fi o „armă”) denunță nu doar complicitatea sofisticată cu totalitarismul de secol XXI, ci mai ales absența unui caracter diferit de cel infestat de vocația pervertirii adevărului în favoarea acreditării minciunii manipulatoare.
Ce dacă realitatea te contrazice. „Cu atât mai rău pentru ea”, vine răspunsul cinic al cripto-ideologilor travestiți în oameni cumsecade și „neutri” față de oroare, război și crimă, în oameni „fini”, preocupați de epistemologie, dar, în timpul liber, și de imaginara „eviscerare” din interior a Bisericii, de „protejarea” ei atentă de realitate. Izolarea, sedarea și instrumentalizarea ei rămâne visul lor recurent, recent inspirat de cel mai grav exemplu de falsificare a realității și a creștinismului însuși (care nu sanctifică războiul de niciun fel).
Nebulozitatea morală construită sofistic vizează în realitate diluarea și neutralizarea răului, pentru a-l face conjunctural explicabil, acceptabil, pasabil. Din varii rațiuni mereu subiective: amoralism, arivism cronic, înregimentare mercenară, afinități și amiciții dispuse să scuze orice mârșăvie, colaborare zeloasă cu demonii subteranei totalitarismului mai vechi sau mai nou - act odios perfect opus „clarității morale”, accesibilă omului onest și deplin liber care, desigur, nu face din ea un subiect de paradă a mândriei de a fi astfel, nu altfel.
Denigrarea vicleană a discernământului, sub masca luptei cu „purismul moral”, pe care nu-l invocă niciun creștin real și care nu are nicio legătură cu claritatea judecății ca raționament prin care avem datoria să distingem răul de bine, această ponegrire a discernerii între minciună și adevăr e una dintre limitele ultime ale josniciei. Cu cât mai sofisticată, cu atât mai detestabilă.
Sofisticarea ca strategie manipulatoare este legată, în contextul tragic al ultimilor ani, nu de vreun rafinament moral, ci de sofistica practicată cu scopul deturnării atenției, relativizării ororii și siluirii adevărului care strigă la cer. Sofisticarea ca ticăloșie.
Strategia pulverizării cu cerneală. Sepia nu este însă ticăloasă, întrucât ea nu vânează granturi, sinecuri, scaune înalte pe viață, nu slujește mercenar Răul, dându-și aere savante. Orice vietate, oricât de dizgrațioasă, e inocentă. Hidoșenia reală și infernul însuși le aparțin, se pare, celor cu conștiința morală autosuspendată și sufletul vândut celui care oferă orice în schimbul trădării Adevărului ca persoană, adică a lui Hristos Însuși.
Cu toate acestea, pentru noi toți, în absența încremenirii dorite și migălos „lucrate” de diavol, rămâne deschisă calea onorabilă a declicului noetic, a întoarcerii, a re-cunoașterii adevărului, la capătul căreia ne întâmpină Cel care se bucură de revenirea „acasă” a oricui „era mort și a înviat, era pierdut și s-a aflat (pe sine)”.

Credința în Învierea lui Hristos și bucuria ei se revarsă ca un val uriaș, mult dincolo de stăvilarul șubred al calendarului.
Chiar azi, 31 martie, cei mai mulți creștini din lume se împărtășesc de bucuria sărbătorii Învierii, rostind:
Hristos a înviat!
Firescul credinței, speranței și dragostei ne îndeamnă pe toți să răspundem fratern:
Adevărat a înviat!
Raspunsul cinstit-corect nu este unul diplomatictactic, politicaly corect ci este unul adevarat intru adevarul duhovnicesc mantuitor: ”Va pripiti domnilor ”frati” prea grabiti pe sfinvers, anul asta inca n-a inviat. Mai e cale lunga de rugat, postit, privegheat si curatit de ingamfari deznadajduitoare erectice si pagane. Domnul o sa invie, daruind ca sa dobandim, la vreme, numai dupa cum este scris in scripturi si nu asa aiurea...” de parca nu le-ar fi deajuns ca ne-au shutit 13 zile din calendar smintind pomenitrea sfintilor, ”...cam cum ar vrea sa minta si sa schimbe unii foarte foarte... importanti, ce se alege numai intre ei si imparte facandu-si parte ca sa vreau sa vrem sa vrem si noi asa ca ei, uneltististii deznadejdii ingafate... mari beroi de benzi desenate, ”geniali” erectici... rupti ce robdesc din sine...” nu dam nume, cei de fata se exclud ca sa nu provocam certuri si razbunari pripite si inutile ca-n noaptea hughenetotilor.

Moroco 01.04.2024 09:52:55

De la alt frate
 
Citat:

Bună dimineața! Mă gândeam azi la o cafea: de ce ne miră faptul că un candidat la Primăria Capitalei a încasat lunar peste 20.000 euro ca angajat la Stat? El este doar unul dintre fericiții reprezentanți ai aristocrației bugetare!El știe, el poate, el merită, el primește. Tu, eu, noi? Niciodată.
Pentru ca nomenclatura PSD-PNL să prospere neîncetat, datoria publică a crescut vertiginos. Ne împrumutăm scump iar banii se duc pe salarii, pensii, sporuri, prime, indemnizații și, iarăși, dobânzi. Oligarhia se întărește iar democrația slăbește.
Satele odinioară vii și înfloritoare au ajuns astăzi pustiite, sărace și fără copii. Se nasc mai mulți prunci în străinătate decât în România.
Pensiile speciale au rămas neatinse iar posturile guvernamentale sunt ocupate de nesătula clientelă a Partidului Comasat Român. Avem sute de secretari și subsecretari prin ministere. S-au angajat mii de prieteni, cunoștințe sau amante.
Nu se mai nasc copii, dar permitem schimbarea de sex și — prin ideologia de gen — redefinim familia, îndoctrinăm școlarii, distrugând — astfel — neamul. Viitorul nu sună deloc bine.
Inflația raportată pe malul Dâmboviței este cea mai mare din Uniunea Europeană. Firmele se închid cu zecile de mii iar cheltuielile aparatului birocratic-administrativ depășesc încasările făcute de Ministerul Finanțelor.
Sub presiunea importurilor ieftine din afara UE, fermierii români dau faliment. Antreprenorii sunt obligați să facă plăți la negru.
Dacă te opui acestei stări de fapt, ești etichetat drept extremist și anti-european. Dacă visezi să oferi copiilor tăi lapte de bălțată românească, suferi de pășunism. Când întrebi prin magazine de cartofi cu origini făgărășene, ești un naționalist incurabil. Dacă susții viața, iar nu cultura morții, vei fi tratat drept fundamentalist.
În timp ce gâlceava intelectualilor creștini se întețea pe tema datei Paștelui, baronii PSD-PNL ungeau mecanismele de consolidare a puterii feudale. De la vlădică până la opincă, toți trebuie să se plece-n fața fanarioților.
Capturarea Statului român sub hegemonia PSD-PNL se face în disprețul total al Constituției.
Controlul exercitat discreționar asupra comunitățile locale e total: primari realeși dintr-un singur tur, controlați de președinții Consiliilor județene și complet dezinteresați de-o reală modernizare a României.
Oameni care au trântit Referendumul pentru familie se îngrămădesc să facă poze de campanie prin mănăstiri, biserici sau chiar în capela Parlamentului.
Presa e cumpărată iar anumiți demnitari cer eliminarea TikTok sau cenzurarea altor voci disidente din alte platforme de socializare.
La instigarea sfidătoare a faraonului lui Klaus Werner Iohannis, Partidul Comasat Român calcă-n picioare litera și spiritul Constituției naționale care tâlcuiește suveranitatea poporului prin participarea cetățenilor la alegeri libere, corecte și periodice.
Regimul oligarhic netezește drumul spre tiranie.
Votul de protest la adresa PNL-PSD mi se pare esențial, atât la alegerile locale, cât și la europarlamentare.
În 22 decembrie 1989, mii de compatrioți au fost răniți și uciși pentru ca-n România să existe alegeri democratice, dar și un regim constituțional care slujește norodul, nu tagma jefuitorilor.
Ca cetățean, mă simt obligat să reacționez și, de aceea, voi susține toate vocile conservatoare sau creștin-democrate, patriotice sau naționaliste, care propun reconstrucția României prin schimbări structurale: de la reforma teritorial-administrativă până la diminuarea risipei și suprimarea sinecurilor din administrația centrală.
Nu voi vota niciodată USR sau Renew Europe.
Voi sprijini — dimpotrivă — echipa conservatorilor care se pregătesc să meargă la Bruxelles — mai precis lista care-l va include pe Cristian Terhes. Voi susține-n țară candidații independenți, reprezentanți AUR, candidați ai Partidului Conservator Național Român, dar și oameni faini de la Alternativa Dreaptă, ex-PMP sau fostul PNȚ. Îmi plac oameni precum Timotei Onoriu, Cornel Petrișor, Maria Georgiana Teodorescu, Mara Nicolescu ori Stefan Oprea.
Evident, nu există soluții perfecte sau liste imaculate. Comentatorii imaculați care strâmbă din nas la George Simion și Claudiu Târziu n-au produs niciodată o alternativă politică credibilă. Dimpotrivă: s-au compromis prin elogii aduse ciumei roșii, regimurilor cleptocratice sau doamnei Elena Udrea, acum aflată-n pușcărie.
Repet: e imperativ să sancționăm triada răului Iohannis-Ciucă-Ciolacu și să trimitem cât mai mulți soldați ai libertății alături de conservatorii europeni din Spania, Italia, Polonia sau Portugalia.
Mamelucii aprobați de Comisia Europeană vor primi o lecție usturătoare la urne.
Ei sunt vinovați de catastrofa socială care șterge trecutul, pustiește prezentul și îngroapă viitorul țării noastre.
Anul 2024 este momentul revanșei noastre. Așa să ne ajute Dumnezeu!
Io stiu cu cine o sa aleg. As alege cu doamna Elena Gabriela, cea mai serioasa si curajoasa fata care a invins sistemul paralel oricat o folosesc unii sau altii compromisi ce se compromit haituind-o impreuna cu sistemul vrand sa se elucubreze trufind cu osandiri penibile la adresa ei. Pacat ca-i in puscarie pe nedrept ca cu ea as alege! Asa ma rezum la cei ce o respecta, mai ales ca a urmat teologia la fel cu domnul Voiculescu. Astia macar au cautat pe Dumnezeu si-L respecta oricat ar fi fost de securistoizi privilegiati.

Moroco 02.04.2024 09:15:42

de la un frate crestin-ortodox
 
Citat:

Mai întâi spunem că dracul nu e atât de negru.
Apoi îl tolerăm, deși numele său e legiune.
Mai târziu, îl legalizăm.
Spre final, îl promovăm.
La sfârșit, îl celebrăm și îi persecutăm pe cei care spun răului rău.*
*orice asemănarea cu realitatea înconjurătoare e strict întâmplătoare.
Nici prin cap nu-mi trece ca poate, nu stiu, insa poate, cine stie, poate ca si de mine e vorba. Aaaa, scrie clar fratele ca nu e vorba de mine, ci e vorba de dracul si de erectici, de occidentali, ce bine. M-am linistit ca ma speriasem putin la astfel de vorbe acuzatoare dar daca e vorba doar de dracul si de occidentul care-l celebreaza atunci sa punem mana de la mana si sa ne unim fortele ca sa-i distrugem sufletul comertului la dracul si sa-l inchinam cu deasila lui Dumnezeu! Daca nu vrea atunci macar sa-l dam afara din tara ca a pus mana pe castelul Bran si vrea mereu Transilvania s-o dea la erectici si noaptea ne suge sangele poporului ortodox. Da' daca totusi si de mine e vorba atunci cand autorul se foloseste de expresia, porecla, diminutivul: dracu'? Noa atuncea-i bai mare... daca si io fac la fel... ca toti dracii si ca toti erecticii. Inseamna ca m-o insultat si asta nu-i frumos. Sau o fi vrut sa ma curete si sa ma-ndrepte? Atunci il iert si-l cred frate bun. Da daca nu-i? Ca asta o studiat in occident. Daca-i face jocurile? Pai dracul are multe nume, nu doar legiune, ca asta voine de la romani, de la cezari, de la armata cezarilor, soldatii formau nu o regiune ci o legiune, nu ca nu putea zice litera r ci era vorba de legea cezarului, erau mercenari angajati ca sa implementeze legea cezarului ales in mod foarte demoncratic... deci era legea poporului majoritar cum ar veni. Rezulta de aici ca fratele il numeste dracu fix pe popor. In concluzie, in urma analizei textului rezulta ca n-ai voie sa legalizezi poporul si sa-l celebrezi decat pe stapanii de sclavi care-i spun poporului raul si-i spun raului rau, iar acestia sunt bogatii. Deci e clar ca fratele e cam ocidentalizat cu mintea si lucreaza in el duhul rau politicianist fara ca el sa aiba habar!

Deci trezeste-te frate ca mai mult slujesti duhul rau decat ne pazesti de occidentul care-l serbeaza si-l promoveaza pe toate canalele vrand sa ne sileasca sa facem la fel, sa nu cumva sa-l discriminam. Si au dreptate ca discriminandu-l pe dracul defapt pe noi poporul ne discriminam. Deci legea trebuie sa fie aceiasi pentru toti si trebuie si dracul sa se supuna si el la fel ca noi insa trebuie sa aiba si el aceleasi libertati cu noi... caci legea e aceiasi pentru toti. Dar e vorba de legea cezarilor ca pe regi i-au alungat sa se introneze ei fiindca n-am dreptul sa aleg decat pe aia din lista lor, deci e legea lor asa ca sa se spele cu ea pe cap ca numai legea Domnului e sfanta, restul legilor sunt legile lumii in favoarea ei si a celor pe care-i privilegieaza ea.

Asa ca... trebuie sa avem grija ce scriem ca se poate interpreta si vin baietii, legiunea, si te ia... ca cica nu le-ai respectat legea... adica te ia si iti cer sa te inchini cezarului, un fel de sfant doar ca nu e sfant ci e un fel de Dracula vopsit si travestit in zeu, ce te sileste sa-l iei de sfantul suprem si sa-i respecti legile. Daca nu vrei sa i te inchini te omoara sau te baga la puscarie pe termen lung asa ca altii, se vede pe la vecini si pana departe, asa e in toate demoncratiile si regatele... de au scos textul "capul ce se pleaca sabia nu-l taie" ca sa te faca sa accepti mai usor sa te faci tradator.

La final, avem o tara si o lume de tradatori.

-Da io nu tradez.
-Oare? Te-ai cercetat? Ce faci, cu ce te ocupi? Cui te inchini? Pe cine vrei sa inchini si cui vrei sa-i inchini cu deasila cu idoli cu tot? Iar idolii sunt de piatra si lemne si sunt roboti programati... ai tu putere sa faci minuni si sa apleci astfel de statui si de roboti invincibili sau doar te lauzi? Iar daca nu esti trimis si doar te lauzi... atunci inseamna ca ma pacalesti. Defapt esti plin de idoli si-mi ceri mie sa distrug idolii altora ca sa ai tu mai multi adepti? Mie-mi ajunge sa-mi lepad idolii mei, asa ca fiecare sa-si lepede idolii si prorpii draci si sa-i lase pe altii sa slujeasca cui vor. Insa fratele are dreptate. Trebuie sa nu-i persecutam pe cei ce spun raului rau caci si ei au tot dreptul sa-si distruga idolii si sa se lase de partimi, de pacatul ce se da sfant... si daca pacatul e sfant... atunci te-a invins caci ii slujesti mai bine ca lui Dumnezeu ca sfantul Dumnezeu nu vrea sa pacatuiesti in timp ce sfantul pacat te lasa si sa pacatuiesti deci ce sfant o sa alegi? Pai o sa alegi asa ca-n averica... legea pacatului ca-i buna pentru popor si se fac bani negrii pentru zile albe.

Deci ii greu cand e vorba sa deslusim cam cui ne inchinam si ca nu e frumos sa fim inchinatori de idoli luptandu-ne sa inchinam pe unii si pe altii la ce vrea muschii mei.

De acolo se vede intelepciunea ta, din faptele de inchinare, cui i te inchini, si de acolo se vede prostia ta, din faptele cui vrei sa inchini pe altii ca toti cei ce vor sa se laude ca au inchinat lorusi pe cei ce pana atunci se inchinau numai lui Dumnezeu. Dumnezeul cui? A cui Dumnezeu va inchinati voi? Cine e si ce a facut omul acela sau sfantul acela sau duhul acela pe care il numiti voi sfant? Cum il cheama? Cine este? Ce este?

Ia hai sa ne lamurim? Dar poate ca va e rusine sau credeti ca e de ras... Stiu, va e frica. Da... deci cine este cel de care va este cel mai frica? Cine este, ce este, cum v-a amenintat ca sa-l credeti si sa-l ascultati ca sa-i faceti treaba, sa-i ziceti tata sau stapan sau sef suprem?

Deci iata asta-i problema... A cui este Dumnezeu, adevaratul Dumnezeu?.. caruia ar fi de dorit sa ne inchinam si noi... toti dracii?.. adica poporul majoritar aparat de legiunea cezarilor?

Raspunsul prieteni ii vanare de vant, raspunsu-i vanare de vant caci suntem fricosi si lasi... iar sfintii in zilele noastrea sunt foarte putini.

Deci Dumnezeul carui sfant e adevartul Dumnezeu care ne poate darui fericirea vesnica?
Cine este inteleptul care ma poate face sa ma inchin cuiva si mai ales cine ma poate face sa ma inchin adevaratului Dumnezeu ca sa-i dau slava fara suparare?

Moroco 04.04.2024 14:25:59

De la un frate mare razboinic al luminii
 
Citat:

Datorită noilor oportunități de a recicla cenușa jumulitei păsări Phoenix și a unor decizii prometeice cu urmări majore asupra bătrânului continent, acesta va fi schimbat curând și radical la față,
progresismul va primi ultima, fatala lovitură, conservatorismul de tarabă va triumfa la propriul său stand,
fluviile și râurile europene se vor schimba în lapte, iar de la Bruxelles va începe să curgă abundent miere spre o Românie încântată de sine, sabotată de alții, insuficient suverană, dar suveranistă.
„Arama sunătoare” concurează acerb cu „chimvalul răsunător”.
Iar se fura focul din cer ca sa-L arunce Hristos asupra lumii?

Citat:

Hybris-ul ecleziastic,
opusul discernământului, al smereniei și modestiei, atunci când se manifestă punctual și concret, e mai periculos pentru subiecții lui, dar și pentru comunitate, decât orice exces omenesc consumat în afara sferei oficiale de reprezentativitate.
Vizionarea sa dezvăluie figurile unor ștabi din vremuri încă neapuse, înțepeniți în nelimitata satisfacție de sine, în aroganța despre care chiar predică uneori în excelentă cunoștință de cauză, în certitudinea infailibilității care bate camaraderește pe umăr, lăfăiți în convingerea fără fisură că realitatea merită sfidată și că totul li se cuvine.
Inclusiv celebrarea relaxată și opulentă a „speciei poeziei lirice în care se exprimă elogiul, entuziasmul sau admirația față de persoane, de fapte eroice, idealuri etc.”
Din păcate, nu „în metru antic”.
La cati beroi de carton si de benzi desenate au aparut dupa ploaie ca ciupercile, toti saraci si cinstiti ca idolul iliescu, ce mai conteaza niste politicieni mari poeti ratati care stiu versurile si le citeaza pentru a fi alesi uitand sa le inteleaga.

Versuri Criticilor mei - Mihai Eminescu

Multe flori sunt, dar puține
Rod în lume o să poarte,
Toate bat la poarta vieții,
Dar se scutur multe moarte.

E ușor a scrie versuri
Când nimic nu ai a spune,
Înșirând cuvinte goale
Ce din coadă au să sune.

Dar când inima-ți frământă
Doruri vii și patimi multe,
Ș-a lor glasuri a ta minte
Stă pe toate să le-asculte,.

Ca și flori în poarta vieții
Bat la porțile gândirii,

Toate cer intrare-n lume,
Cer veștmintele vorbirii.

Pentru-a tale proprii patimi,
Pentru propria-ți viață,
Unde ai judecătorii,
Ne'ndurații ochi de gheață?.

Ah! atuncea ți se pare
Că pe cap îți cade cerul:
Unde vei găsi cuvântul
Ce exprimă adevărul?.

Critici voi, cu flori deșerte,
Care roade n-ați adus -
E ușor a scrie versuri
Când nimic nu ai de spus.

Deci nu e recomandabil sa va hraniti inima cu minciunile mitomanilor ca sa nu cumva sa vi se perverteasca pofta sufletului spre ipocriti.

Moroco 08.04.2024 14:33:24

De la un frate crestin-ortodox mare luptator cu puterile intunericului
 
Citat:

Există întâlniri devoratoare, parazitare, cărora le supraviețuiești îngreunat, împuținat, sleit. Ele sunt inevitabil frecvente.
Există și întâlniri care te întremează, te întregesc, te îmblânzesc și onorează prin dialogul cu oamenii întâlniți, din mijlocul cărora pleci doar constrâns de programul fixat și cu speranța revederii.
O asemenea din urmă întâlnire a avut loc recent la Arad, în cadrul programului de evenimente intitulat „Credință și mărturisire”, onorabil proiect derulat la inițiativa Consiliului Județean, prin Centrul său Cultural, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”.
Generoasa invitație transmisă de un ierarh cu calitatea umană, experiența eclezială și anvergura morală ale Înaltpreasfințitului Timotei, cel care arhipăstorește cu blândețe, rafinat tact și adânc discernământ eparhia Aradului de patru decenii, este onorantă prin excelență.
Gradul real de încreștinare, valoarea umană și înțelepciunea unui ierarh/ slujitor al Bisericii răzbat în primul rând din modestia netrucată a vieții personale, din ierarhia sa lăuntrică în care gândurile, cuvintele și gesturile sunt natural la locul lor, dar și din calitatea alegerii colaboratorilor apropiați: oameni buni (inclusiv profesional) și onești, oameni cuviincioși și bine educați, capabili să-și împlinească misiunile multiple cu delicatețe și pragmatism. Oameni după asemănarea celui ce i-a creditat.
Le mulțumesc cu recunoștință și pe această cale, pentru memorabila întâlnire arădeană din jurul temei „Creștinismul și Biserica azi - realism, claritate, fidelitate”, Părintelui Patriarh, Arhiepiscopului Timotei, Părintelui Decan Cristinel Ioja, ultrarafinat și realist teolog, Părintelui consilier cultural Iustin Popovici și, chiar dacă pare, deloc în ultimul rând, Părintelui arhidiacon Bogdan Noghiu, un om de o rară delicatețe sufletească și eficacitate în împlinirea simultană a binelui pentru Biserică și pentru comunitatea arădeană extra-bisericească.
Aradul nu doar a fost, ci a și redevenit în ultimul răstimp, datorită oamenilor pricepuți și implicați care au grijă de el atât în plan administrativ-cetățenesc, cât și bisericesc, un oraș din care îți pare rău când pleci. Mai ales când te gândești, eventual, la orașul în care trebuie să te întorci.
Adevaratele intalniri sunt cele din interior cu cei drepti care se pleaca doar lui Dumnezeu caci orice a-plecat la altii se poate socoti o tradare a iubirii.

Citat:

Smerenia presupune „tăierea voii”, nu exacerbarea ei strivitoare.
Ne-voința personală, favorabilă voinței lui Dumnezeu care știe inevitabil mai multe decât noi despre bine și rău, despre ce ne salvează și ce ne (poate) distruge pe calea libertății care rămâne intactă.
Am putea totuși accepta și urma un îndemn menit să ne întoarcă de lângă prăpastie, fără să-L bombănim prea mult pe Cel care ni-l dă.
El Însuși, ca om, ca Fiu, s-a smerit, a ascultat, s-a supus Părintelui Său. Tot El, ca Dumnezeu, n-a ezitat să le spele ucenicilor Săi picioarele, nu chiar curate, pentru a le oferi practic o lecție memorabilă de smerenie. Predată și ajunsă până la noi.
Nu ne spetim însă cu învățătura, nu prea ne place „cartea” și mai ales această lecție.
Smerenia deplină conduce la cruce și la purtarea ei. Dar nu spre nicăieri sau spre un zid la piciorul căruia vom sfârși îngropați în neant.
Crucea (vieții) are un sens.
Sensul întrupat a acceptat liber răstignirea pe crucea unde moartea a fost înghițită de Viață.
Întrucât crucea, răstignirea și moartea sfârșesc în Înviere.
Smerenia e tăcută.
Nemultumirea de Dumnezeu desi se ascunde si tace pana la mutenie duce pe toti cu vorba in ispita ca un limbut fara putinta de a se linisti tot creind dezbinari si ziduri de despartire si generand paravane dupa care sa-si poata ascunda adevarata fire, aia rea care cica doar glumeste si se joaca... se joaca cu focul ca nebuna aia care tot scoate cate 10 negrii mititei dintr-o data... si-i aduna ca apoi sa-i trimita in lume unde sa se risipeasca band si cantand: 10 negri mititei s-au dus in plin post pascal sa mance oua, unul a mancat si gainile, l-a luat baietii cu ochi albestrii si-au ramas doar noua, 9 negri mititei sau dus la sala, s-au tot antrenat vrand sa strige "Pooot", unul si-a scapat haltera pe picior sau pe coloana si-au ramas doar opt, 8 negrii mititei au baut ca AndriPopa sange cu lapte in concerte la pasarea Colibri si la Ada Milea, unul s-a facut vacar, cawboi cum ar veni, s-a suit pe Harley Davidson si s-a carat dupa Cargo, si-au ramas doar sapte, 7 negri mititei si-au zidit case, de tot felul, unul s-a facut Manole, mare mester, si-au ramas doar sase, stiti ce s-a-ntamplat, 6 negri mittei au mers la lupte de cocosi si-au intrat in clinci, unul prins in cleste a uitat sa bata de 3 ori in podea si-au ramas doar cinci, 5 negri mititei s-au dus la teatru... de papusi, unul s-a facut actor de standup comedy pe post de sharpele-broscoi Kermit si scrofitza Miss Pegy si-au ramas doar patru, 4 negri mititei s-au urcat in tei pupuind ca pupaza lui creanga vrand sa adune toate florile lui Eminescu pentru ceai, unul s-a indragostit si el de Veronica Micle fiind asa drogat si-au ramas doar trei, 3 negri mititei s-au dus in munti sa se faca calugari, asa ca niste oi... intre lupi, unul s-a facut cioban si-au ramas doar doi, 2 negri mititei s-au dus la razboi si au tras cu tunul, cu orice arma din dotarea armatei, unul din ei s-a facut bucatar la popota, ca i-a placut sa traga cu chiulul si-a ramas doar unul. Un negru mititel s-a-nsurat c-o "fata" si-mpreuna iar au mancat oua dar nu in post ci de Pasti, friptura si drob de Miel cu salata de boeuf, icre si maioneze, prajituri cu frisca, bere, wisky, inghetata si... si... nebuna i-a facut 10 dintr-o data. Zece negri mititei...

Citat:

Citat de la un alt frate crestin-ortodox uns cu toate piliozoofiliile...
„Când copilul tău va câștiga primii bani pentru o înghețată, procedează în felul următor: Înainte de a gusta înghețata, ia-o din mâna lui și mușcă 20% din ea.
În timp ce copilul va mormăi, exprimându-și uimirea, mai mușcă 30%.
Apoi dă-i restul de înghețată și explică-i că așa face statul cu toți banii pe care îi câștigă fiecare cetățean de rând. Că astfel se va întâmpla și cu fiecare înghețată pe care și-o va cumpăra. Și că mărimea mușcăturii poate fi redusă, dacă cel care mușcă va fi apucat de mână și i se va cere să explice de ce mușcă exact atât.”
Margaret Thatcher


Ești media conversațiilor pe care le porți cu cei cinci oameni importanți din viața ta. Alege un mentor nu după frumusețea discursului, ci după conduita vieții. Pleacă dintre oamenii care-ți taie mereu elanul.
Prieteniile durabile sunt puține și se cuvin îngrijite precum măslinii-n miez de iarnă. Mulți se vor folosi de carisma, energia sau renumele tău, fără să-ți întoarcă favorul. Când dai din propriul buzunar, să ai zero așteptări de la ceilalți. Când primești cadouri, fii pregătit să încasezi și reproșuri.
Dacă ai rezultate deosebite, așteaptă-te să trezești gelozia trântorilor. Când te rogi, fii sigur că lumea te va socoti nebun.
Fii blând cu slăbiciunile omenești și mereu încurajator cu cei tineri sau șovăielnici.
Confruntă-ți adversarul, știind că rostești adevărul. Învelește cuvintele dreptății într-o mănușă a dragostei arătată deja pe Golgota de însuși Hristos.


A avut o minte strălucitoare și, mai ales, o inimă de român: Ilie Șerbănescu, de profesie dascăl, a spart consensul elitei locale, îndrăznind să apere capitalul autohton și interesul național. A fost ministrul Reformei în perioada post-comunistă și, toată viața, și-a dorit să-i vadă pe conaționalii săi mai bogați.
Ani de zile, i-am citit editorialele pentru a înțelege mai bine procesele macro-economice din țara noastră. Ne-am și întâlnit de câteva ori, în anumite studiouri TV, și m-a impresionat eleganța și decența unui profesor universitar de modă veche.
Poate nu m-am lăsat mereu convins de argumentele domniei sale, dar mereu am avut senzația că ascult o voce a libertății. M-a bucurat să aflu, recent, că domnul Ilie Șerbanescu era și un om credincios.
Dumnezeu să-l odihnească-n pace!
Sincere condoleante tuturor celor care l-au iubit pe marele patriot, pe fratele nostru intru Hristos, pe stimabilul domn Ilie Șerbanescu, marele analist politic si economic. El ne-a zis clar ca deja suntem o colonie doar ca nu vrem sa recunoastem. Zicea mereu ca altii ne pun presedintele si primul ministru, bancile, multinationalele si ambasadorii, respectiv serviciile secrete din interpol lucrand in mare secret... fireste ca doar pentru interesele noastre.

cozia 08.04.2024 17:57:53

Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 677067)
Sincere condoleante tuturor celor care l-au iubit pe marele patriot, pe fratele nostru intru Hristos, pe stimabilul domn Ilie Șerbanescu, marele analist politic si economic. El ne-a zis clar ca deja suntem o colonie doar ca nu vrem sa recunoastem. Zicea mereu ca altii ne pun presedintele si primul ministru, bancile, multinationalele si ambasadorii, respectiv serviciile secrete din interpol lucrand in mare secret... fireste ca doar pentru interesele noastre.

In memoriam:
https://www.youtube.com/watch?v=HE6pYJpCA2g
Ilie Șerbănescu (Gazda, in schimb, nu are o zi prea buna, debiteaza prostii)
Dumnezeu sa-l odihneasca!

Moroco 09.04.2024 09:08:17

De la un frate crestin-ortodox
 
Citat:

„Ce ne aduce o înfrângere? O imagine mai exactă despre noi înșine.”
Emil Cioran, Caiete (născut în ziua de 8 aprilie 1911)
Perceput deformat și reducționist - de cei ce nu l-au citit deloc sau doar superficial - ca ateu sau antihristic, în mintea și sufletul lui Emil Cioran s-au purtat unele dintre cele mai atroce lupte din secolul XX între diavolul acuzator și Dumnezeul izbăvitor.
Dumnezeu e urmărit asiduu, cu fascinația îndârjită a unui Iov, dar și cu scepticismul revărsat printre „mărturisiri și anateme” de autorul unor cărți care zguduie și convertesc la o luciditate ce tânjește după credință, la o tonică autoironie care dizolvă egolatria, la necesara, până la urmă, despărțire de filosofie, devenită inutilă în fața prăpastiei existențiale spre care ne împinge proasta folosire a libertății, încremenirea în păcat, perseverarea trufașă în eroare sau îndoiala corozivă.
Neputința aderării la Sens a fost crucea pe care s-a zbătut sufletul autorului „Căderii în timp”, „Amurgului gândurilor” sau al „Silogismelor amărăciunii”.
Deși a înțeles bine „păcatul originar”, în absența căruia nimic nu poate explica Istoria.
Cearta și lupta înfierbântată cu Dumnezeul cel viu, împotriva căruia omul s-a răzvrătit de la început, deși nefirești, s-au dovedit și se dovedesc oricând preferabile transformării Lui oțioase și odioase într-un zeu domestic cu care te pui bine duminical sau, mult mai grav, folosirii Lui obraznic sacrilege în cruciade dedicate ipocrit bunului-simț și în campanii animate de minciună, toate menite parvenirii de orice
Parca avea nume predestinat: Cioran, Coran, Cioroianu... minti geniale care s-au revoltat pe sperietoarele de ciori puse de om prin lanul de grau si de porumb si au aruncat vina pe Dumnezeu, mai nou dotate cu celule fotovoltaice, baterie reincarcabila si sirena wuau-wuau. E groaznic sa te lasi auto-speriat si auto-ingrozit de slujitorii idolilor minciunii si desfranarii autoexilandu-te la Paris pe post de student etern si de acolo sa le dai dreptate hotilor ca prostul cerand o dovada sa crezi. Pana la urma insa a biruit coshmarul fariseilor cersetori de semne si minuni ca sa creada, a reusit sa iasa din Longhorn, asa cum se numea unul din sistemele de operare Windows, scrise in red cod basic denumite asa pentru uz intern.

Citat:

citat de la alt frate crestin-ortodox care citeaza...

Geniul se poate forma în liniștea bibliotecilor, dar tăria de caracter e rezultatul unei vieți trăite pe nicovala suferinței.
- Richard Wurmbrand
Din aceste doua exemple rezulta clar ca se poate face schimbarea!.. in bine... pana la urma. Trebuie doar rabdare si perseverenta.

Moroco 09.04.2024 09:23:09

Citat:

În prealabil postat de cozia (Post 677068)
In memoriam:
https://www.youtube.com/watch?v=HE6pYJpCA2g
Ilie Șerbănescu (Gazda, in schimb, nu are o zi prea buna, debiteaza prostii)
Dumnezeu sa-l odihneasca!

O mostra de analiza politico-economica foarte corecta.
(D-le Cozia, mersi ca mi-ai dat atentie.)

Moroco 11.04.2024 09:58:33

Citate de la frati crestini-ortodocsi
 
Citat:

„Ne dorim foarte tare ca oamenii să trateze creștinismul ca pe un mijloc; e de preferat, firește, să-l folosească drept mijloc pentru propriile lor avantaje personale, dar, dacă asta nu se poate, merge și ca mijloc pentru orice altceva - chiar și pentru dreptatea socială.
Ce urmărim e ca omul să înceapă prin a prețui dreptatea socială fiindcă așa-i cere Dușmanul, pentru ca apoi să-l aducem în situația de a cultiva creștinismul în vederea dreptății sociale.
Nu uita că Dușmanul nu permite să fie folosit ca simplu instrument.”
Mic fragment dintr-o „scrisoare a unui diavol bătrân către unul mai tânăr” (C.S. Lewis)

„Dușmanul”, pentru bătrânul diavol, este, desigur, Dumnezeu.
Puternica dorință a diavolului, care dorește ca oamenii să se folosească fără scrupule de creștinism pentru atingerea scopurilor personale, transformându-l într-o unealtă pe calea parvenirii (politice), este și azi la fel de puternic satisfăcută.
Invocarea lui Iisus cel înviat în contexte pe care Iisus însuși le-ar fi evitat cu grijă, întrucât El nu a venit în lume să peroreze politicianist despre vreo epocă de lapte și miere, cu atât mai puțin de aur, ci „ca să mântuiască pe cei păcătoși”, este doar o mostră de demagogie cu iz „creștin” savurată și ea de diavol.
Creștinismul invită exclusiv la schimbare lăuntrică, Hristos Cel din Evanghelii proclamând harul, iertarea și libertatea, nu la revoluții și cruciade politice, posibile doar prin sedarea, nu prin trezirea oamenilor.
Adica in loc sa ne socotim pe noi insine dushmani ai poporului Domnului ne erijam prin mandrie si parvenim la putere si-L socotim pe El dushmanul ”poporului” a carui casta aleasa am fost alesi noi insine prin jocuri de culise si prin viclenii oculte si uneltiri filanlizate cu decizii nedrepte luate la masa ”verde”, lista de ales o facem noi, voi doar raspundeti in locul nostru.

Bineinteles ca Domnul ne-a invatat rabdarea pentru iesirea din chinurile vesnice pe cand baietii ne umple capul cu dorinta realizarii utopiei aici cand nimeni nu mai are nimic de rabdat... si iata abea atunci se realizeaza cat de importanta e femeia si abea atunci incepe omul sa-L binecuvinteze pe Creatorul ei si pe Mantuitorul nostru in Duhul perfectiunilor rabdarii.

Citat:

Dacă populația Turciei crește vertiginos, România se află-n pragul unui colaps demografic. Politicienii, experții și comentatorii public pretind că nu știu cauza: pe lângă numărul uriaș de compatrioți plecați peste hotare, sunt zeci de milioane de avorturi făcute-n ultimele decenii…
Argumentele invocate? Sărăcia, ignoranța, ateismul moștenit din comunism.
Dacă am fi avut o educație generală pro-vita (și pro-familie), populația României ar fi fost dublă, deci și puterea economică, performanța sportivă sau forța militară… Elitele care ne-au predicat „virtuțile” unui liberalism atomizant se află-n fața unei dureroase realități: sate pustii, copii plecați la mari depărtări, nepoți „crescuți” pe Whatsapp.
Se mai găsesc unii deștepți care spun că importul unui milion de africani sau asiatici va garanta succesul României de mâine. Ca și când Turnul Babel ar fi o poveste cu „happy end.”
Iată de ce cred că doar asumarea unor politici pro-nataliste (precum cele de conservatorii maghiari sau polonezi) ne-ar putea da șansa unei rapide redresări.
E și motivul pentru care, din 2014 încoace, am participat la mai multe marșuri pentru viață. N-am văzut niciun reprezentant al Guvernului care să spună că-i pasă de soarta celor nenăscuți.
Sunt pro dreptul la avort, insa numai atunci cand inteleptii, duhovnici, medici, ingineri, vor fi in stare sa mute embrionul intro alta mama sau sa-l creasca in incubator... caci daca femeia are dreptul la avort si copilul are dreptul la viata. Pana atunci privind la lume trebuie sa intelegem ca suntem 7 miliarde de oameni, de fii ai lui Adam, adica de frati. Daca ne nastem intru Hristos atunci inseamna ca dorim sa-L slujim pe Cel ce a venit sa slujeasca si nicidecum sa devenim rasisti exclusivisti caci ”Blak lives matters”, black poate fi inlocuit cu draci, satei, pacatosi, recidivisti, pagani, răi, femei, copii, sclavi, saraci, prosti, handicapati, politicieni, militieni, securisti, judecatori si toti cei ce traiesc din acuzare.

Citat:

Sunt câteva nevoi de bază ale românilor:
(1) un loc de muncă bine plătit;
(2) autostrăzi rapide și spații verzi curate;
(3) școli pline cu elevi silitori și profesori motivați, fără propagandă sexomarxistă.
(4) servicii medicale civilizate;
(5) orașe curate, clădiri frumoase, raporturi decente între oameni.
Ne-am săturat de viața de supraviețuitor, de taxe mari cât un furt, de șmecherie sau mitocănie, de urlet, vulgaritate, gălăgie, ploconeală, lipsă de coloană vertebrală.
Am vrea o Românie care să-i facă fericiți pe români, nu pe speculanții care vin și pleacă. Ne dorim mai puțină violență verbală, mai puțin analfabetism funcțional, mai puține spitalele infecte.
Din asta ar putea rezulta și optimismul social.
Nu e deloc o sarcină imposibilă.
Daca implinim utopia cum o sa mai rabdam? Iar fara rabdare in credinta si adevar, in ascultare, practic ne ducem sufletele la pierzare caci intrun loc lipsit de ispite, de provocari, de silnicii si de pacate nu mai esti nevoit sa lupti ca sa te dovedesti de drept. Deci cu cat mai rau pe afara, cu cat mai iad, cu atat ai prilejul sa te mantuiesti mai usor... cu conditia sa nu tradezi. Daca te stii tradator, atunci ascunde-te-n buncar, in cotlon si nu iesti ca oricum vin mustele la tine si te incearca ei ca pe monahii zavorati in chilie. Iar lumea oculta a norilor lumesti vine la tine si-ti sta pe suflet toata ziua. Nu te plange ci invata sa rabzi fara sa-L tradezi pe Dumnezeu, fara sa-L acuzi dorind sa nu-L mai asculti si sa-L lasi singur dupa ce L-ai scos din minti ca in locurile goale din intelepciunea Lui sa te bagi ca viermele in mar sa rozi toata ziua stiinte mancand cu capetele din cozile tale blestemate.

Citat:

Când vorbești mult și n-ai vocabular, e ca și când ai umbla dezbrăcat pe stradă. Pentru că am înțeles asta, mi-am petrecut toată adolescența studiind, între altele, limba română. Mi-am umplut caietele cu neologisme, vorbe de duh, paronime, calambururi, sinonime și tot soiul de alte etimologii reale sau imaginare.
Care-i prima regulă-n comunicare? Termină propoziția pe care o începi. Nu vorbi oricum, nu deschide gura fără un rost. Evită exprimările vagi. Rostul și rostirea se caută reciproc. Pune acordul între cuvinte și realitate. Cântărește bine greutatea unui verb. Caută sinonimiile potrivite. Ascultă sunetul fin al adjectivului. Cuvintele potrivite alungă haosul indeterminat și se prind să construiască sensuri ale existenței.
Dacă râvnești la retorica lui Cicero, întărește mai întâi osatura limbii: gramatica. În absența acestui schelet, cuvintele vor fi deșirate. Când propozițiile n-au structură iar paragrafele sunt lipsite de logică, auditoriul nu va reține nimic.
După ce-am risipit ani prețioși în studiul inutil al autorilor postmoderni, a dat bunul Dumnezeu și m-am întâlnit cu exigența anglo-saxonă a clarității. Profesorul londonez Colin Gunton mi-a spus imediat: „dacă vrei să comunici cu forță, atunci limpezește-ți gândurile și îmbracă-le atent în haina cuvintelor.”
Verbul restaurează ordinea lumii sau, altfel spus, aduce lumină. Marii oratori au schimbat destine prin puterea cuvintelor de-a inspira minți și de-a mișca inimi. Omul, spre deosebire de celelalte mamifere, e capabil să vorbească într-un limbaj articulat. Nu răcnetele, strigătele sau niște onomatopee, ci metaforele, conceptele sau rimele fac parte din patrimoniul unui spirit cultivat. Nu poți confrunta anxietățile, depresiile și incertitudinile zilei de mâine fără să-ți dezvolți aparatul cognitiv.
Oricât de complexă, o lume întreagă poate încăpea într-o singură propoziție.
Imi vine sa-i zic: ”Domnule, fara-ndoiala ai dreptate”... iata deci aici semnul ereticului care vrea in mod firesc sa laude fratii erectizati care-si lauda profesorii ipocriti care i-au bagat in capcana limbilor de lemn si de fier si de piatra, o perfectiune a intunericoolui lipsita de Har, in stil german sau anglo-saxon, care-ti arata mercedesul si rols-roysul in comparatie cu magarul pustnicului sau cu dacia aia veche a romanului de la oras, sugerandu-ti sa-l crezi pe cuvant de pioner al stiintei si cunoasterii si sa-i devi sclav benevol, uitand sa mentioneze ca Dacia, Maritza, AROul nostru sau cum vrei sa-l numesti erau masini vii, nu te lasau la greu iar cand simteau ca vrei sa mergi la pierzare nu mai porneau si cand te razgandeai si mergeai la lucru ca prin minune porneau. Orice lucru facut fara rugaciune, oricat e de perfect ca sa-ti ia ochii si mintile e o desertaciune caci sunt lucruri moarte si te vor chinui si daca nu le vei distruge tu ca nebunii care-si distrug operele atunci le vei purta grija pana ruginesc si le manca moliile altora si in ambele cazuri pierzi mult timp in nimicuri tot mai departe de Calea mantuirii. Deci in mod evident crestinul nostru este tzepuit de ideologii materialismului comercial si imperialist, deveniti la randul lor, mari profesori, lingusind defapt Averica... ca cica ne da verbe si arme, nu gratis ci pe bani grei cu care sa ne omoram intre noi, fratiile ortodoxe, uitand ca suntem la baza crestini, si neglijand adevarul ca noi avem arme din belshug: saracia in Duh, Crucea, apa sfintita, cele 7 sfinte Taine, Cuvantul, Harul, rugaciunea, Invatura dreptei Credinte, postul, curatenia si pocainta, smerenia si umilinta, rabdarea pana la sfarsit a oricaror ispite, incercari si provocari, arme multe si adevarate care iata pot spulbera orice duh necurat din mintea, sufletul si inima proprie, inclusiv din trup si din acasa si apropiere iar aproapele si vrajmasul vazand poate constata si lua aminte ca el insusi se vinde ca fraierul tzepuit mare tzepuitor risipindu-se in lupte si razboaie desarte evitand adevartul mare razboi, Cel al Domnului cu copiii Lui.

Moroco 12.04.2024 18:34:31

De la un frate crestin-ortodox
 
Citat:

Indiferent de opțiunea noastră politică din anul 2024, sunt o mulțime de acțiuni prin care ne putem salva sufletul și care pot întări pilonii națiunii, jefuită de resurse, îndatorată și pustiită de asaltul ideologiilor globaliste, woke sau ateiste.
- Să-L onorezi pe Dumnezeu
- Să-ți respecți părinții
- Să prețuiești munca

- Să ai o meserie în care să excelezi
- Să-ți șlefuiești mintea ca pe un diamant
- Să deții o proprietate
- Să ai o bibliotecă-n casă
- Să-ți iubești aproapele
- Să faci mișcare și să îndrăgești natura
- Să-ți refaci arborele genealogic și să ai reverență față de strămoși
- Să protejezi inocența copiilor
- Să investești în sufletele celor tineri

- Să cauți activ să-ți întemeiezi o familie (dacă nu ești deja căsătorit)
- Să-ți onorezi soțul ori soția prin gând, cuvânt și faptă
- Să primești cu bucurie darul vieții și nașterea de prunci
- Să rostești adevărul fără teamă

- Să nu retractezi declarațiile curajoase
- Să te îmbraci ca o lady sau ca un gentleman
- Să iubești animalele
- Să nu confuzi sexele
- Să îmbrățișezi disciplina lecturii Sfintelor Scripturi
- Să studiezi viața lui Iisus Hristos
- Să te familiarizezi cu viețile sfinților

- Să vizitezi orașe antice, biblioteci medievale, muzee de artă non-contemporană, memoriale ale Holocaustului și ale Gulagului comunist
- Să asculți muzică clasică
- Să studiezi arta retoricii
- Să respingi intruziunea guvernului în viața privată
- Să refuzi tirania birocrațiilor centralizate
- Să aplauzi & susții inițiativele de tip homeschooling
- Să nu scuipi, să nu înjuri, să nu minți
- Să faci sport
- Să refuzi mâncarea junk și să zdrobești orice dependență față de alcool, pornografie ori droguri
- Să economisești bani
- Să arați milostenie față de săraci
- Să candidezi la alegeri locale sau naționale
- Să nu te clintești în fața criticilor
- Să nu-ți bați joc de alți conservatori (pe care corporațiile media îi socoate conspiraționiști)
- Să ai o mică afacere
- Să construiești cu propriile tale mâini lucruri noi
- Să te trezești devreme
- Să citești primele 30 de minute ale fiecărei dimineți
- Să cauți mereu soarele și lumina
- Să nu-ți batjocorești trupul, templu al Duhului Sfânt
- Să aperi drepturile naturale ale omului
- Să eviți cu orice preț îndatorarea excesivă
- Să zâmbești
- Să te rogi neîncetat
- Să transmiți și altora valorile conservatoare
- Să cultivi permanent gratitudinea și starea de recunoștință.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
Am bolduit indemnurile de la Dumnezeu. Toate astea sunt bune si frumoase insa sunt doar initiative personale, pana la urma ele devin sinecuri erectice pilite si privirilegiate. Ma intreb cand incepem sa auzim pe Dumnezeu ca sa-L ascultam caci fara rugaciune si curatenie-post pentru Har si Cuvant totul merge spre desertaciuni si rautati in care te vei incorona ca cea mai mare desertaciune a desertaciuniunilor... trezindu-te prea tarziu fortat de-mprejurari sa-ti dai seama ca ai ratat toata viata ceea ce era mai important... aplecarea spre Dumnezeu... ca sa faci voia Lui si nicidecum a ta sau a lumii lumii.


Ora este GMT +3. Ora este acum 22:48:18.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.